Priateľ, práca, peniaze
Ahojte, idem sa vyrozprávať lebo už neviem čo ďalej...
Mám pred 30-kou, zarábam tak do 500€, robím v call centre, práca ma baví a mám partnera, s ktorým žijem v spoločnej domácnosti. On zarába nadštandardne, výdavky si delíme na polovicu. Problém je, že stále mi vyčíta môj nízky príjem a moju prácu. Na jeho návrh som si urobila jeden kurz, no bez praxe ma nikam v tejto oblasti nechcú. Zdokonaľujem sa v exceli, učím sa sama ďalší jazyk a mám pocit, že som stratený prípad. Doteraz nikomu moja práca neprekážala. Mám skúsenosti aj s riadením ľudí, vrámci zastupovania šéfa, trochu so školením kolegov a neviem, čo so sebou robiť, aby som bola dosť dobrá. Na CV mi neodpovedajú, hoci spĺňam požiadavky - PC, jazyk, potrebné vlastnosti, očakávania. Ani neviem, čo od tejto diskusie vlastne očakávam, napíšte hocičo. 🙂
@zurizuri tiež mám ten pocit, že sa podceňuješ a chalanisko ti nechce zle 🙂 ja to mám opačne, môj mm zarába málo (600 eur) a dosť mu prehováram do duše a áno, hádame sa preto. Ale skôr sa mu snažím prehovoriť do duše, že za taký plat má naviac a je šikovnejší (a po asi dvoch rokoch prišiel na to aj sám 🙂 ).
@katarinkaulany ja práve agentúry neriešim, vždy reagujem priamo. Posielam vždy žiadosť iba na také inzeráty, kde viem, že spĺňam požiadavky. Napriek tomu nič. Posielala som si do poisťovne, na administratívu, keďže mám aj v tomto skúsenosti z predošlého zamestnania, supervízora, školiteľa - toto je taký môj profesný cieľ a bez odozvy. Mám kamaráta, ktorý školí obchodných zástupcov a podľa neho tie predpoklady mám, no nemám možnosť "ukázať sa".
@maculo My máme spoločné financie od začiatku manželstva. Vždy som mala nižší plat ako manžel. Nikdy mi to nevytkol, nepripomenul a nikdy ma preto neponižoval. Vždy mi povie, že ja som nenahraditeľná v domácnosti, som ohňom v našej rodine a to je pre neho všetko. Tým, že sme si budovali bývanie a rodinku, tých peniažkov nebolo nazvyš. Ale prišiel čas, keď ma rád pozve na kávičku, na obed... Vždy si navzájom povieme, ak chceme minúť väčšiu sumu peňazí. Vždy to preberieme, či je to potrebné, či si to môžeme dovoliť... A to aj napriek tomu, že manžel má prijem podstatne vyšší...
Ale nikdy sa nestalo, že sme si urobili nákup a zrazu nemal kto zaplatiť, lebo ani jeden nemá peniaze. To sa stalo známym, korí fungujú tak, že majú oddelené financie. Až pri pokladni zistili, že každý si tie svoje minul a nemali z čoho zaplatiť nákup 🙂
@0silvia0 a zas musím len skonštatovať , že máš pravdu . Tiež máme svoje problémy, ťažkosti, aj sa poharkáme, ale niekedy až nevieme pochopiť , keď počúvame známych, čo rieša, že na takých často banalitách sa pomaly rozvádzajú..... My sme začínali skutočne ťažko náš vzťah. Ja som mala vážnu situáciu doma .... Obaja sme sa zmenili, ja výrazne teda. Niekedy doslova som zachytila , ako pozerajú na muža fakt väčšina z jeho okruhu , že či je OK , nemá milenku, veľmi ma miluje a verejne to povie , no kukajú na neho ako na divného a na mna tiež , čo som sa napočúvala uštipačných poznámok... Ale ja si z toho hlavu nerobím , my sme k sebe otvorení, vážime si jeden druhého, o všetkom sa rozprávame aj o tom čo sa ktorému na tom druhom práve nepáčilo.... Teraz mi tie vzťahy prídu také neosobné , neodovzdávajúce sa , strašne sa rieši materiálno a veľmi si ľudia zakladajú na svojej samostatnosti a nezávislosti, ja to takto vnímam . Ale to prináša doba .. Ženy dokazujú, že sú rovnocenné vo všetkom a muži si na to začínajú zvykať a stráca sa povestné mužské gentlemanstvo
@owecka my sa zas nehádame, len sa proste cítim ako blb. On zas tvrdí, že nech len v snahe pokračujem, ono sa to potom do niečoho pretaví, no ja už som z toho zúfalá. Inak to nie je o tom, žeby ma išiel vedome ponižovať, on to len hovorí takým spôsobom, že to vyznie úplne najhoršie. A niekedy, keď mám slabú chvíľu, začnem mať úplne negatívne myšlienky z toho a som smutná. Dávnejšie som mala prácu, kde som zarábala veľmi veľa, to sme sa ešte s priateľom nepoznali, ale dlhodobo sa to nedalo, bolo to časovo veľmi náročné. Nesedím na gauči a nečakám, že mi niečo spadne z neba, len sa neviem pohnúť...
@zurizuri Ja som mala na mysli to, že zoberiem životopis a idem priamo za riaditeľom či majiteľom firmy. Ak keď som vedela, že majú inzerát na niektorej stránke a bude výberové konanie. Doteraz sa mi to podarilo štyrikrát. Priamy rozhovor je oveľa lepší, ako životopis v mailovej pošte. Ale je pravda, že som neskúšala bankové spoločnosti, ale iné súkromné firmy. Teraz som síce v štátnej firme, ale aj tu som zavolala priamo riaditeľke, dohodla som si stretnutie, doniesla životopis... A vyšlo to. Aj keď viem, že životopisov im do firmy prišlo viac... Držím palce nech sa Ti podarí odraziť sa
@womankc My manzelom to mame velmi podobne ako vy tie tazke zaciatky,tie ustipacne poznamky su len znamkou zavisti ludi ,ktory nedokazu vytvarat plnohodnotne vztahy.Tvojmu manzelovi sa vôbec necudujem ide z teba prirodzena mudrost,laskavost a ludske teplo.Zaznamenala som ta na inspiraciach co dnes varit a urcite si vyborna kucharka podla receptov co tam davas a tiez poznat ze to robis s laskou.A ako nase stare matere vraveli zdravemu muzovi vela k stastiu netreba len rodinnu pohodu, prazdne vajcia a plne brucho a je to tak. Mne minule kamos povedal Natalka mne je jedno aku zenu si najdem so svojou je v rozvodovom konani,nemusi byt ani pekna,ani vzdelana ale ked pridem z prace domov tak chcem mat iba pokoj a trochu pochopenia nic viac.Uz ho totiz nebavi zit s emancipovanou,choro ambicióznou zenou,ktorej sa zda malo ked jej mesacne na stol polozi 1500 euro v cistom ,nek.rvi sa a nepije a celkovo taky pohodak.A ako si pisala ta zenska emancipacia je dvojsecna zbran.
@zurizuri neviem aky mate medzi sebouu vztah, ani sa do toho miesat nebudem, len ti poviem, aby si si to ujasnila co najskor. Spozna nejaku, co zarobi viac a odide. Keby ta mal naozaj rad, tak ti nebude vycitat, ze zarobis 500€....Inak ja o manzelovi viem do centa presne, kolko zaraba. Ci uz v praci, na fuskach, alebo trinkgeldoch.... nepride mi normalne, ze nevies kolko zaraba
@zurizuri neviem , čo by som ti poradila . Aj mňa napríklad môj manžel dotlačil do urobenia aspoň bakalára . Dokonca ma tam prihlásil , ale on len chcel nech si splním, čo som nemohla v mladosti z rod. dôvodov a stále mi hovoril, že mám na to , že som veľmi múdra a aby som to využila ....aj som sa na neho hnevala , ale mal pravdu a mala som potom dobrý pocit sama za seba. Lenže tvoj priateľ to možno nemyslí vôbec zle, len to robí moc invazívne , ono muži niektorí nemajú také to normálne vnímanie situácie , ženy vidia v jednej vete aj viac významov a muž trebárs len ten jeden... možno mu stačí povedať , že ti vadí , keď ti to stále omieľa, že sa snažíš a že to nie je pre teba ľahké stále počúvať a neposúvať ťa to dopredu , ale naopak znechucuje... Ale je tu aj taká možnosť , že proste priateľ je ambiciózny a chce mať po boku rovnako úspešnú ženu a vtedy by som to už videla ako problém....
Ja zarábam roky 500E a v živote nikdy mi to manžel nevyčítal ani nijak nekomentoval .... len podotke, že by som si za tú prax a roky zaslúžila zvýšenie , ale vie, že v práci kde som to tak nefunguje ...... sám mi povie, že by ma podporil , keby som chcela niečo vyskúšať a viem , že by to aj urobil, ale ja už akosi po tom všetkom , čím som si prešla , nemám momentálne chuť vrhať sa do aktívnejšej činnosti .. Manžel má náročnú prácu a ja teda skôr zabezpečujem domácnosť a režim detí. Mne vždy povie len , že toto je pre neho podstatné, že keď vie , že doma to šlape, tak sa môže venovať on práci a po mne to vôbec nepožaduje. Mala by si sa o tom otvorene s priateľom porozprávať, viem , že komunikujete, ale práve o tomto , že ťa tým vlastne dosť dehonestuje a stagnuje v snahe
Podľa toho , čo si písala , si pomerne snaživý a aktívny človek... Čo sa týka toho s tými financiami, myslím, že v tomto ale robíš dosť chybu, spoločná domácnosť aj keď len partnerská má sice dáke obmedzenia, ale mali by ste viac spolu riešiť veci aj finančne a teda myslím si, že keď partner vie, aký máš zárobok, bolo by od neho správne potiahnúť viac. to je môj názor
@ostorha No ostala som milo veľmi milo prekvapená z takých pekných slov. Zahrialo ma pri srdci naozaj.....Máš úplnú pravdu aj mne sa to presne tak javí...
Inak rád starých materí sa väčšinou treba držať , práve táto rada platí na 100%.
čo sa týka toho , čo si o mne povedala,no viackrát som už na seba takýto názor počula ,, aký mám prehľad, a čo všetko ovládam, asi to tak aj bude, ale môžem ti zodpovedne povedať , že áno viem na veľa vecí reflektovať , nejaké tie vedomosti navyše mám a rada ľuďom pomáham, poradím, ale paradoxné na tom je , že ja to v prospech seba neviem vôbec pretaviť.... ja som totiž nie príliš kariérny ani nejaký sebarealizačný typ. Mám v hlave kopec vecí , čo by som chcela robiť a aj by som asi bola v tom dobrá , ale ja sa neviem rozbehnúť ...takže úplne chápem pocity @zurizuri . Mám blízkych priateľov , čo mi doslova stále omieľajú , v tomto si fakt dobrá rob to , muž detto , ale z osobných dôvodov, prameniacich z dávnejších veci na to fakt nemám odvahu....
ešte poznámočka k tomu vareniu , hej som považovaná za dobrú a pohostinnú kuchárku, ale je to zároveň aj moje prekliatie , pretože ja som veľký gurmán a tomu sa teda sakra ťažko chudne 😀 to len tak na odľahčenie
Zakladateľke držím palce , aby sa situácia čo najuspokojivejšie pre obe strany vyriešila , možno ozaj parter len cíti tvoj skrytý potenciál
@womankc on to myslí dobre, akurát ja to už nezvládam počúvať. Nedáva mi pociťovať, že som niečo menej, práve naopak, považuje ma za veľmi rozumnú. Páči sa mu na mne veľa vecí, aj ma pochváli pred druhými, ak sa mi niečo podarí, len ako píšem vyššie, občas mám už úplne negatívne myšlienky a potom to zas prejde. Vždy sa ma pýta to isté, vždy mu odpoviem to isté, vyzerá to, že to pochopil a o tri týždne sa to opýta zas...vkuse sa ma pýta na to účtovníctvo, do ktorého ma dotlačil. Vravím mu, že si v tom prácu nenájdem, pretože všade požadujú prax a on si ide stále svoje...
@zurizuri Prepáč, ale stačilo mi prečítať pár príspevkov od teba a poviem ti, že si slabá a submisívna, nevieš si vyriešiť vzťah s priateľom, ako chceš preboha ty riadiť ľudí? Nie si jeho žena preto si sa nepýtala na plat. OK, beriem, pokiaľ by ste spolu nežili v jednej domácnosti, nespali v jednej posteli a nemali jednu chladničku a len by ste "randili". Ale všetko zdieľate spolu a ty sa ho bojíš opýtať koľko zarába? Vieš ako sa hovorí, každý si dovolí toľko, koľko mu druhý ustúpi. Pán itéčkár si asi myslí, že by si mala zarábať 5000 eur nie 500 eur. Sorry, ale so strednou školou (lebo nepíšeš, že máš VŠ) a s bydliskom pri Zvolene môžeš byť rada že zarábaš 500 eur a máš relatívne dobrú prácu. Ja by som tvojho priateľa poslala kade ľahšie.
@zurizuri ja hlavne nechapem naco si sa nechala dotlacit do uctovnictva ked po 1. ti je to nanic, po 2. to nechces robit a po 3. je to praca ked uz pre niekoho ako som ja a to ze roboty na CC mam vyrazky.
V skratke = sele zle.
ak robis na CC neviem kolko a si sikovna uz davno si sa mala vo firme posunut inam, CC je odrazovy job ako sa dostat do spolocnosti, aj my mame interne CC a kazdy kto ma kus rozumu sa po case umiestni niekde inde. ja to volam materska skolka, a oni su aj rozumovo taki... vekoby priemer mame teraz niekde okolo 25- a citit to.
Ak v ramci firmy nie je mozny posun ze ste vyslovene iba CC treba sa premiestnit. Zamestnanec CC je momentalne chraneny a ziadany druh ak je dobry.
@natalienka12 viaceré by sme tohoto pánka poslali kade ľahšie, ale autorka si obhajuje, že inak je všetko ok, len keby do nej toľko nerýpal vo veci jej platu... A to aby on nerýpal my na MK nevyriešime😕
@0silvia0 presne tak, je zaslepená ním a nechá sa manipulovať. Nemá svoj názor, nevie sa presadiť. To ako človek je v živote, taký je aj v práci. S takouto povahou nikdy nič nedosiahne, aj keď by si spravila x kurzov. Jediné riešenie vidím, že sa od neho odpúta.
@zurizuri no dotláča ťa, lebo vie, že ozaj dobré účtovníčky si vedia zarobiť slušný peniaz, len chlapec trošku zabudol, že ako tieto ženy fungujú vo svojich "obdobiach " . Ja mám priateľky účtovníčky, tak viem ako fungujú , často do rána ťahajú aj niekoľko týždňov , doma to ide len na zotrvačnosť ,alebo im pomáhajú.... no neviem , ja sama mám toto vzdelanie , ale nikdy som to robiť nechcela a aj keď mi to priamo núkala priateľka, tak som odmietla .... Nemohla by som si tento typ práce dovoliť a ani ma to neláka i keď som mala na škole z toho vynikajúce známky , nemám k tomu vzťah, to ťa dosť obdivujem, že aj napriek tomu, že ťa to vôbec nebaví, si si spravila kurz, to ja by som urobila len v prípade, že by na tom závisela existencia a život mojich detí 😉
@womankc práveže ma to bavilo počítať, učiť sa to, ale on si myslí, alebo myslel, že s kurzom budú zo mňa asi všetci namäkko alebo čo. Mám známu, ktorá to študovala na VŠ, vraj perfektne ovláda program a napriek tomu robí niečo úplne iné lebo bez praxe ju proste nechcú. Preto som aj spomínala, že niekedy ten môj akoby žil mimo reality.
@zurizuritak mu to rovno povedz, že ťa to deptá to jeho myslenie o tvojej kariére...🙂si z toho na vetvy....z jeho tlačenia kapusty do tvojej hlavy....😀ja by som bola fest zvedavá na ten jeho v.i.p. plat, mne by to nedalo....😀
@zurizuri povedz mu aby ti zohnal robotu, na Slovensku je dobrá práca iba cez známosti.
@bohuslava8 To nie je pravda. Pravda je, ze nie su ludia. Nie su. Hladam ich dennodenne a je mi sumafuk, odkial dotycny je a koho pozna, hlavna vec, ze vie to co potrebujeme a je motivovany pracovat a ucit sa.
Vies o niekom technologicky zdatnom, nadsenom pre nove technologie, VS technickeho zamerania, prirodne vedy (pokojne chemia, biologia, strojarina), schopneho komunikovat po anglicky a komunikovat slusne s klientmi (nemusi mat prax, len mat tu schopnost), kto sa snazi hladat riesenia a nespoliaha sa, ze mu ich clovek naserviruje na tacke, so smyslom pre poriadok a system - sem s nim. Nemusi mat jednu, jedinku znamost, staci, ked posle CV, pride na pohovor. Mail ti mozem dat do spravy.
Dnes platia firmy super premie svojim zamestnancom za to, ked niekho odporucia a ten vydrzi vo firme po skusobnej dobe. A ide o vyborne pozicie - okolo 2000 EUR/mes... Preco by tie firmy platili za odporucenie peniaze zbytocne, keby mali dost kvalitnych ludi aj bez toho?
@rutie ciastocne s tebou suhlasim...ale...uz len to co si ty popisala...iste sa nejedna o pracu pri Zvolene, to bude prve...ale v Bratislave...
Dalsia vec - ja poznam velmi vela sikovnych aj s praxou, co ovladaju vyborne AJ, casto aj druhy jazyk, maju vyborne schopnosti, mnohi manazerske, ini su skveli technicky, znalosti s PC...a ich CV konci v kosi na HR, lebo nesplnaju poziadavky -- napriklad VS...tiez pracujem v jednej z takych firiem kde sa davaju odmeny za ludi ktorych donesies, ale drvivu vacinu vobec ani nepozvu na pohovor kym si neodskrtnu box, ze splna komplet vsetky poziadavky.....teda vlastne keby ze niet tych ludi tak velmi, tak hadam dam sancu aj inym sa ukazat, aj ked napriklad miesto 10r praxe ma len 6r alebo nema VS, ale ma mozno super technicke znalosti lebo si urobil kurzy, naucil sa aj ako samouk atd...teraz ked je motivacia a chalani su sikovni, VS je ozaj len zdrap papiera..to len ozaj, ze velmi vela sikovnych ludi sa nedostane ani na pohovor, kvoli niekedy prehnanym poziadavkam na papieri, kde HR recruiter kym nevidi ze splna komplet vsetko sa ani neunuva kontaktovat
@m.i.r.i Ja nie som na HR, ja hladam ludi na pozicie, ktore doverne poznam. Ta napln prace je jedinecna, fungujeme uplne v medzinarodnom prostredi, na slovensku ma prax v tejto naplni mnozno 15 ludi a asi o vsetkych vieme. Ak niekto z nich ma dobre referencie, je mi uplne jedno ci ma strednu zdravotnu. CV-cka posudzujem uplne individualne, ale zas nemozem zavolat na pohovor 200 ludi. Potrebujem cloveka, ktory ma logicke a technicke myslenie a zaroven pevnu volu a schopnost dokoncit veci. Ja nepotrebujem od neho tie veci, co ho naucili na stavbarine, ci chemii. Ale to, ze to skoncil je pre mna signal, ze dokaze zvladnut narocne ulohy. A niekedy zavolame cloveka, ktory nesplna kriteria a ma taky perfektny motivacny list, ze ho zavolam, len zo zvedavosti, ze chcem zistit co je zac. Nehovorim, ze znamosti nepomahaju. Nehovorim, ze v inych regionoch nerozhoduju. Ale tvrdit to vseobecne, hlavne o BA je urazkou vsetkych tych sikovnych schopnych ludi, ktory su na tych dobrych miestach.
ktori su , nie ktory su 😠
@mandala77 prečo zotrvávam.. to je otázka.. presne taká, ako keď sa pýtam sama seba a keď sa pýtajú mňa, prečo si si začínala, prečo si neodišla skôr... Lebo som hlúpo a naivne verila, že sa to zmení. Bála som sa byť sama (kedysi dávno, keďže to bude už neuveriteľných 10 rokov), potom som túžila mať šťastnú a (s)pokojnú rodinu. V konečnom dôsledku som v tomto vzťahu bola definitívne osamotená, nielen z jeho strany, ale nakoniec aj svojej. Zažila som totálnu prázdnotu. Celé tie roky som "tušila", že to takto nemôže fungovať, ale už to dávam najavo. Nehovorím, tiež mám svoje vrtochy, ale to každý, avšak myslím, že makám pre tých, na ktorých záleží, urobím všetko. O to viac ma vedel nahnevať aj hlúpymi poznámkami, sfúkla som sa, nakričala, ak sa hnevám, zachráň sa kto môžeš 🙂 Na druhej strane, pravidlá z mojej strany sú jasné každému hneď od začiatku. Nie je moja priorita pivečká a chlastačky s kamarátmi, ktorí majú 40 na krku, bez vlastnej rodiny, žijúci u matiek a ktorých jediný cieľ je piatková chlastačka a potom byť bez peňazí. Aby si si nemyslela, že má zákaz pivká či kamarátov - to nie, ale najskôr treba zabezpečiť rodinu - nielen po finančnej stránke, ale aj citovej, duševnej, duchovnej, vzdelanostnej. Celé roky sú to, čo som nebola v piatok si sadnúť vonku. Často mám pocit, že môj život je len veľký zlepenec. Puzzle, ktorého dieliky ledva zapadnú. Minulý rok som urobila veľký krok. Začala chodiť na karate, stretla pár ľudí, ktorí mi dodali sebavedomie a cítila sa veľmi dobre. V tom chcem pokračovať. Mám šťastie, že práca (práce), ktoré mám, ma bavia, mám dobrý kolektív, v práci, aj keď je niekedy stresujúca, si oddýchnem od toho všetkého.
Môžem Ti povedať (jemu som už povedala), že napriek všetkému mu ďakujem - vďaka nemu som pochopila, čo v živote jednoznačne nechcem a nebudem tolerovať, v určitom zmysle mi dal slobodu.
A mám záujem o knihu Dospelé deti alkoholikov (keďže sme mali a opäť nadobúdame ako deti skúsenosti s týmto svinstvom). Tak som sa zamyslela, či je možné, aby toto malo vplyv - celý život som len chcela, aby ma mal niekto rád. Môj celoživotný pocit je, že som nedocenená. :(

@womankc dnes sú niektoré vzťahy akési vypočítavé podľa toho, čo čítam tu na MK, vo svojom okolí takéto páry ani nepoznám, skôr tie tradičnejšie... Neviem, či to je stresovejšou dobou, nestálosťou vzťahov, akoby ľudia vedeli, tušili, že s týmto človekom asi nebudem do konca života tak nebudem predsa investovať viac ako treba...