Priateľ sa hnevá, lebo sa bojím šoférovať?
Ahojte,mám vodicky 5 rokov a 3 roky mám priateľa ,od autoškoly som nesoferovala pretože doma som vodicky nepotrebovala,keďže skoro každý ho doma ma a aj priateľ má ,no vadí mu že sa bojím šoférovať a stále sa boji že ako budeme fungovať v budúcnosti atď.ja sa s ním stále hádam že sú ľudia aj čo auto nemajú atď,plus ešte aj v jeho rodine sa zo mňa smejú že sa bojím šoférovať ( pritom z nich nemá nikto vodicky) a plus aj celkovo ľudia sa smejú,lenže ono to je tazke vysvetliť ten strach niekomu kto ho nemá...najhoršie je že priateľovi sa strašne páči keď žena vie šoférovať a všimla som si že niekedy aj pozerá na ženy keď sú za volantom atď( ako jasné že aj kvôli premávke ale na niektoré tak inak 🤣) a ja by som mu to veľmi rada dopriala aby som ja vedela šoférovať,aj kvôli sebe lebo je to pohodlnejšie ,ale na druhej strane nechápem prečo to napríklad vadí jeho rodine alebo cudzím ľuďom či ja šoférujem,veď zase není povinnosť šoférovať keď človek má vodicky... Aj keď som si spravila ,neznamená že musím byť aj šofér ,keby som sa rozhodla že nebudem nikdy šoférovať tak čo komu do toho akože...veď aj keby som sa nebála určite by som cudzích ľudí atď nevyvažala čiže prínos by to bol Max pre priateľa a moju budúcu rodinu ,nepríde vám to divné že prečo napr.cudzim ľuďom vadí že vy nesoferujete ?
Ja ti napíšem z vlastnej skúsenosti. Spravila som si vodicak,jazdila som mozno 4 mesiace a potom som prestala. Mala som obrovský strach,pre mna to bola velka zodpovednosť za zivoty ostatných. Bála som sa,ze niekomu ublizim,neverila som si. Tak som prestala jazdit. 6 rokov som nejazdila. Okolie ma do toho tlacilo,hlavne teda rodina z oboch strán a nechápali, že mám strach,ze to neberiem na lahku vahu. Nakoniec som sa rozhodla prekonat strach,lebo mi vadilo,ze som závislá od manžela,vsade ma musel vozit,prisli deti, poradne,skolka,kruzky,vsetko od ruky...uz som sa citila ako idiot,tak som zacala s kondicnymi jazdami s manzelom a potom rovno na cesty. Isteze som sa bala,ale platí, že čím častejšie jazdíš, tým vacsia rutina sa ti z toho stane. A inak jedna taká vec mi este pomohla - kupili sme automat. Odkedy nemam manual,citim sa istejsie 😄 a teraz po rokoch jazdenia patrim medzi tych, ktorí sa rozculuju za volantom a vykrikuju na ostatnych "kto ti dal vodicak?" 🙈🤣😅
Je to o tom,aby si sa prekonala. Mne ta sloboda v pohybe stála za to 🙂
Záleží od lokality, kde bývate. Ak máš všetko dostupné mhd, alebo inou verejnou dopravou, tak je ti auto skôr na ostaru ako na osoh a jedno v rodine možno úplne stačí. Ale ak si niekde mimo bežných trás a verejná doprava chodí raz za hodinu, tak sa priateľovi nečuduj. A nie vždy je to o tom, že by ťa nechcel odviezť,, ale predstav si ze mate deti, treba často lekára, kontroly, očkovania, možno budeš chcieť navštevovať nejaké cvičenia alebo krúžky na materskej, to si ma brat dovolenku? Alebo povie v robote 8x do mesiaca, že ide k lekárovi so ženou a dieťaťom? No myslím ze šéf a postupne ani kolegovia by sa naňho veľmi neusmievali.
@mandzula tiez som nemala jedinu motoristicku bunku, ale musela som a ked musis, tak musis a proste sa vycvicis. Dakujem vsetkym, ktory ma nezlyncovali, ked som brazdila cesty v r. 2000. Mna inspirivali osadnici, 5.tried ludovych a ziadne zabrany, videla som pri Auparku ako tiahnu z Anglie a priste som to dala🌷
@mandzula s tým dvojitým hodnotením máš pravdu. Na jednej strane každý má skúsiť šoférovať, hoci nemá skúsenosti, má rešpekt až strach a na druhej strane, ak niečo vyvedie, tak načo sadal za volant keď ....
Ja som z tých, čo prekonali svoj strach a robila som vodičak ako 39 ročná, lebo ma nebavilo chodiť do práce 1 a pol hodiny, keď sa to dá za 20-30 minút, dľa špičky. A dlho som chodila po meste len tú svoju trasu a nič viac. Už mám širší "záber", ale bez prezretia trasy vopred na google maps nejdem na novú trasu. Tam si popozerám značky, odbočovacie pruhy...
A potvrdzujem, že vodičák a vlastné (síce staré) auto mi dali krídla.
inak - mám reálne skúsenosti z okolia - ženy nechceli šoférovať na manuále - kúpili automat a fungujú normálne. možno by stálo za uváženie vyskúšať automat…
@zltalienka ja tomu rozumiem, ako pisem vyssie, soferovat by som chcela, no po x pokusoch som zhodnotila, ze mi to za ten stres a risk nestoji. Plus mam fakt muza poklad, ktory to chape a to, co robim pre rodinu, oceni aj tym, ze ma odvezie, kam treba, aj tak sme spolu 24/7. A ak je obcas na sluzobke, nemam problem s MHD. Dieta uz mame dospele, takze si vie poradit samo. A ja mam o stres menej.🙂
Keď nechceš šoférovať odovzdaj vodičák policajtom . Ja to nechápem máš vodičák a nejazdiš .
Ak chceš aby ťa priateľ vozil, tak áno má pravdu šoféruj,ak chodíš autobusom a vlakom a si to ochotná a schopná robiť aj s deťmi, lekári,výlety škola ,škôlka ,tak mu povedz nech je ticho a daj mu príklad, kedy ty nepotrebuješ a ani nebudeš potrebovať vodičák lebo ti stačí hromadná doprava
Ja to chróm ten strach a rešpekt hlavne keď dlhšie nejazdia tak je to ešte o to náročnejšie … ale je naozaj veľmi praktické ak šoférujú obaja v pare … možno budete mať neskôr rodinu… tehotenstvo = xy vyšetrení, poradni a nákupov pre bábätko, všade dá musíš nejako dokotuľať, potom sa dieťa narodí a zas … poradne s novorodencom, lekár keď je choré, očkovania, nákupy, behačky po úradoch, opäť všade sa potrebuješ dostať, o to horšie keď sa ťaháš ešte s kočíkom a dieťaťom… potom ide dieťa do škôlky a do školy… zas kolotoč, školka, krúžky, lekár, výlety, dovolenky, návštevy starých rodičov … jednoducho keby ma mal ísť vždy niekto s deťmi voziť kam potrebujeme tak by som potrebovala najať osobného šoféra 🙈… napr budúci týždeň idem zaviesť auto na servis, muž si nechce brat kvôli tomu voľno aby si ho mohol vyčerpať na sviatky 🤷♀️ je to veľmi praktické keď si všetky výjazdy autom viete podeliť a dohodnúť
@30katrusa40 a ona možno nechápe iné veci čo nerobíš ty… nie sme všetci rovnakí…
@mandzula 🤣🤣 tak ty potvrdzujes vsetky pravidla🤭🤭🤭 ale v podstate uz jazdit velmi nemusis... ja milujem soferovanie a rozculujem sa nad ludmi, ktori zdrziavaju premavku. Naposledy akurat vcera - rovna cesta, nikto pred nim a on 40tkou.. obehnut nemozes, lebo plna ciara, nakoniec to niekto aj tak nevydrzal a sekol nas vsetkych... necudujem sa mu...
@la_dolce_vita ženy bežne nešoféruju? Hm, to je cudne…..v mojom okoli, rodine, kolegyne, kamosky, zname ….drviva väčšina šoféruje
@guiseppinka no hej, co s tym uz narobim.😃 A aspon nezavadziam na ceste a nikoho nenasieram. Nemate vsetky soferujuce za co.😉
Keby ten tvoj priatel za nieco stal, tak by ti ten strach zo soferovania pomahal odburavat spolocnymi jazdami. Namiesto toho sa iba stazuje. Od takeho radsej ruky prec.
@pribinak tiez ma prekvapila tato veta... vo svojom okoli mam akurat 1 kamosku, ktora nesoferuje a strasne jej to vadi a obmedzuje. Ale chce to zmenit...
Ahojte, mne veľmi pomohol Peter z vyjazdi se, vyskočil na mňa na instagrame. On rieši to, čo nerieši nikto, ani autoškoly, pohodu za volantom, vyvracia mýty, napríklad mne pomohlo znížiť rýchlosť o 10 percent, aby som mala čas reagovať, že môžem kľudne zaparkovať ďalej, keď si s niečím neviem rady, poprosiť pomoc (napríklad na parkovisku), že všetci robia kiksy, že stačí prejsť po parkovisku a nájdeš desiatky áut, ktoré neparkujú dokonale, potom riešiť čiastkové ciele (napríklad len momentálnu križovatku, nie to, čo bude o 5 minút), no najmä aká dôležitá je psychická pohoda. Keď máš pri sebe napríklad partnera, ktorý buzeruje (už si sa tam mala pichnúť, nezdržuj, choď, čo sa bojíš…), na tvrdo ho vyhodiť a ísť sama. Ak sa niečo stane, bude zodpovednosť na ňom, nie na tebe… nechodím na ďaleké trasy, no pomohlo mi to nebáť sa
No za mňa, ja som dostala hrozny strach po pôrode,8 rokov som nesoferovala a pomohlo mi až Brno, keď som videla pre mna hrozne cesty,že to v tom našom meste je oproti Brnu nič,tak postupne zacinam opäť. ALE muž mi bol cele roky oporou,akože ak je to len priatel a nie manzel,ruky preč. Čo ti bude vycitat,že nenosis zelenu farbu,lebo jemu sa to páči? Že máš malý zadok,mala by cvicit, spevnit ho,lebo on to tak chce? Za mňa je skôr pdolbem,že nemáš v ňom podporu,na soferovanie kasli,mhd funguje,peso sa da,proste ked to nejde, tak to nejde, ale skvelý chlap,ktorý ta vždy podrzi,tak ten niekde je.
@biba_18 ľudia ktorí majú vodičák sú nebezpečný . Po rokoch sa rozhodnú šoférovať a potom to tak vyzerá na cestách.
@mandzula presne toto som uz pisala miliónkrát, priam až od slova do slova, ale asi boli všetky radšej keby zapríčinime nehodu ich rodinám len aby sme sa necítili hlúpo, ako v Afganistane, ako nemožné luzy ktoré sa nechávajú vyvážať etc etc ani som necitala všetky tie primitívne zaostale názory na ženy nesoferky....
Ži aj nechaj žiť keď niekto nechce šoférovať nech nesoferuje.
To je tu zas otazka ze naco si si robila vodicak ked nesoferujes..
Kriste, vsak az v realite ked clovek jazdi sam, zisti ci to pre neho je alebo nieje.
Inak hej je nezvycajne ze cudzi ludia Ta takto riesia .
Kazdy spokojny clovek hladi na seba,nie na neuspech druhych
Za mna lepsie ked s velkym strachom nesadnes za volant
Vidíš ...rodine jedného môjho ex zas vadilo že ja šoférujem rada a veľa a chodím sama autom aj do zahraničia. Vraj sa to nehodí na ženu 😁😁😁 rob tak aby si bola ok ty, a.nie.ini ľudia. Ak nechces, tak nesoferuj. Neriešila by som.
@30katrusa40 to je iba tvoj výmysel. je rozdiel sviatočný šofér a niekto kto sa reálne odhodlá po rokoch šoférovať. tých druhých je omnoho menej…
Akože ja sa mu nečudujem, keď máš vodicak tak nesoferovat je hriech 😁, naco si si ho robila vôbec?, možno nechce mať doma princeznú, ktoru bude musieť obskakovat, keď bude potrebovať k doktorke, na nákup, do mesta z do roboty a deti ak budete mat a neviem auto treba každý den, proste samostatnost, osobne si neviem predstaviť bez auta byť, na nervy by mi išlo spoliehať sa na neho chcem tam chcem tam vezmem auto a idem kde chcem čo chcem, keď sa bojíš odporúčam automat opadne stres v momente

@mandzula Tak to si iba výnimočný príklad, dajme tomu, ale ak je to len strach, tak to sa dá prekonať.