icon

Priateľ zdedil dom po starej mame

30. aug 2023

Čaute. Priateľ zdedil dom po starej mame. Treba ho prerábať, je malý, na sídlisku atď. Ja som z dediny, bývať tam ísť nechcem. On tam pri starkej vyrastal. Chce tam ísť bývať. Dom by sa mohol predať za cca 100 000. Je v meste. Ja som z dediny. Naokolo lesy a ďaleko susedia. Pri zdedenom dome paneláky plus dom spojeny s inym. Treba veľa € na prerabku cca 50 000. Začali smr sa kvôli tomu vadiť.neviem ako k tomu pristúpiť. Ja mu vravím, je zo medzi ním a mamou, nech robia ako uznajú za vhodné. Predsa niesme manželia. On je na nervy z toho že nechce byť bez nás ( ja a 6m syn) ale chcel by tam bývať.

autor
31. aug 2023

@zmrzlinka2021 veď v prípade rozchodu by to bol jeho dom. Ja v prípade rozchodu mám kam ísť.

autor
31. aug 2023

Ďakujem dievčatá za rady. Adi počkáme nejaký ten rok a uvidíme ako sa situácii vyvinie. Možno sa to nejak vyrieši samo. Baby, ktoré ste šli až moc do hĺbky. Ako píšem, plánujeme budúcnosť a pre oboch je najdôležitejší náš syn. V dome kde teraz bývam prerábal on a veci, ktoré sa dajú odniesť v prípade rozchodu som platila ja. Neviem ako inak to riešiť. Takisto by to bolo aj v prípade nového domu (domu po starkej) ale tam teda ísť nechcem. Pre mňa by bolo ideál predať domček, doložiť čosi a ísť do hotového. Nebudem ale naliehať. Je to jeho domček takže tlačiť do predaja nebudem ale bývať tam takisto ísť nechcem.. Je to naprd ale verím že časom sa to nejak samo spraví. Keď už nevieme nájsť kompromis. zatiaľ

tiika
31. aug 2023

Myslím, že uvažuješ logicky. Len vy už ste k tomu kompromisu speli - nový dom bez potreby prerábania. Akurát partner nie je celkom stotožnený a váha.
Vyhovujúci dom sa nedá vždy nájsť zo dňa na deň. Trvá to nejaký čas. Fakt skús občas pozrieť nejaké nehnuteľnosti. A keď sa ti o pár mesiacov niečo zapáči, úkaz mu to. Choďte na obhliadku. Možno sa to bude páčiť i jemu, začne o tom inak a reálne uvažovať. Takto to bolo u nás 😀 Držím palce nech ste napokon obaja spokojní.

amelie2017
31. aug 2023

Teraz ma syn 6 mesiacov, les, luka za domom su super. Ale ked bude mat 6, 9, 16 rokov, ocenis vyhodu mesta. Deti sa chcu socializovat, chodit na kruzky, z domy na sidlisku na ne prejdu same, z dediny ich budes vozit a vozit..
S prvou dcerou sme byvali v urbanizacii mimo centra. Bolo tam super. Lenze do jasli to bolo 25 minut s kocikom, 10 na biku. Dalo sa, mala som jedno dieta. Teraz mam 2, od skolky sme 10 minut, od centra 5 a veru ked prsi, aj to sa mi zda ako 5 hodin. O 2 roky budeme musiet hladat nove byvanie, byty pozeram uz dlho a nic nie je. Len stare haraburdy. Ak najdem nieco k svetu, na opacnom konci mesta. Co sa s 2 malymi detmi neda. Skus pozerat aj do buducnosti, ake moznosti vzdelania a mimoskolksych aktivit ma vasa dedina. Kde mas moznost zamestnat sa, dochadzanie, zarobok, vyberanie deti, vzdialenost starych rodicov..lebo ak pride dietatu zle v skole, skolke, ano, rodic ma ist po neho, ale nie vzdy sa da, musi ist rodina, opatrovatelka..
Plus teda - uz to tu zaznelo- myslim, ze kazdemu je ukradnute, co vo dvore robite. Ja som byvala do 25 v panelaku, pod nami rodinne domy a tak maximalne sme skonstatovali, ze chudaci, zase okopavaju zemiaky...

autor
1. sep 2023

@amelie2017 ja som vyrastala na dedine a bolo to super. Rodičia sa nikdy nesťažovali. Dedina kde bývame teraz je cca 3 min autom do mesta. Priateľ pracuje a ja som pracovala v meste takže tam odchádzame každý deň. Dieťa sa môže socializovat aj tu na dedine, je dosť pravdepodobné že bude chodiť do škôlky sem ak sa neodstahujeme a do školy do mesta. Veď máme auta obaja ja v tomto nevidím absolútne žiaden problém. Mne sa zdá, že niektorý ľudia si myslia že život na dedine je lne kydanie hnoja, cirkulovanie dreva atď. Život na dedine je to najlepšie čo si pre svojho syna môžem predstaviť. Navyše syn má 2 dedov a 2 babky. Takže s výberom zo škôlky alebo čo nebude problém.

adaluc338
Autor odpoveď zmazal
gerrwie_girl
2. sep 2023

My žijeme v dome na dedine ktorý som zdedila po starkej. 40 rokov som žila v meste ale ja som vyslovene chcela ísť na dedinu a som tu šťastná 🙂. Priatel by bol tiež najradšej keby som to predala ale určite to neurobím. Je tam ten citový vzťah takže tvojho priateľa chapem. No, je to fakt ťažká situácia. Aj teba chapem ze tam žiť nechceš.

jullietlife
2. sep 2023

Ja som vyrastala v meste. Na dedine sme mali dom po babkovcoch a potom sme sa presťahovali na dedinu vtedy som bola bez záväzkov. Teraz mám deti a keby mám možnosť ísť do mesta a ešte do domu, ktorý má pozemok, tak to beriem. Ale samozrejme dom na dedine by som nepredala.

anickaaa6aaa
2. sep 2023

Kebyže zdedím dom a mám len priateľa tiež by som ho nechcela predať. A popravde ani by som pol domu neprepisala na niekoho kto nie je môj manžel. Takže ho chápem. Podľa mňa dom v meste kde máš všetko blízko je super.

0silvia0
2. sep 2023

A bolo tu niekde napisane, ci dom v meste velkostou vyhovuje? Lebo som postrehla len informaciu, ze dom na dedine ma 2 izby.
Ja osobne by som na priatela netlacila. Je to jeho dom, jeho spomienky, jeho citova vazba. V dome v meste by som byvala, dom na dedine nechala ako vikendovu chalupu.

ibrunova
2. sep 2023

A teraz bývate kde?

natalka13
2. sep 2023

@sasa1310 preco by nepodal danove?
A platit bude z rozdielu nie z ceny domu.
A je priamy dedic ak da matka vzdala.

autor
2. sep 2023

@0silvia0 a kto bude financovať 2 domy?

lienka.7
2. sep 2023

@autorka takže si to zhrnme. Tvoj priateľ ma v podstate 2 domy. Ty nemáš nič.
Chceš aby oba domy predal, a aby ste si kúpili nejaký spoločný dom. Tam už by bola ale polka tvoja, vsak? No sikulka si, fakt.
Plus napis mi prosím ta, v ako zapadakove kúpiš nový dom s veľkým pozemkom za 200k? Fakt by ma to zaujímalo.
Navyše porovnávať dedinu s mestom, kde mam všetko na skok je ako porovnávať trabant a Mercedes.
Vadia ti susedia? A teraz bývaš na samote u lesa?
Nie ste manželia, takže ty si nemáš čo klásť podmienky, co so on bude robiť s tvojimi peniazmi. Na jeho mieste by som si opravovaka dom po babke, lebo do budúcna získať bývanie bude velmi tazke (keby si aspoň trošku rozmýšľala do budúcnosti, dom môže byť aj synov), nikdy by som nič nepredavala co som zdedila. Mimo to, len pozemky v BA sú pekelne drahé, takže keď ma dom podľa teba hodnotu 90k, tak to musí byt rozpadnuta barabizna s pozemkom max.200m2.

0silvia0
2. sep 2023

Ved pojdes do prace, to sa bude dat. Mozno keby si bola v jeho situacii, rozmyslas ako on. Ty nemas ziadne citove vazby, tebe sa lahko pragmaticky uvazuje. Len nezabudaj, ze je to jeho majetok. A druhy dom mozete mat ako investiciu pre syna.
A preco nenapises kolko izieb je v tom dome po babke v meste? Tam by ste sa zmestili?

senta_sofia
2. sep 2023

Prerabat postupne ten po starkej, ak ma k nemu citovy vztah. A za par rokov uvidite.

zmrzlinka2021
2. sep 2023

Veď financovať si ich môže on.

markomonika
2. sep 2023

Chapem aj teba aj tvojho priatela.Kazdy ma svoj pohlad.Ja som byvala v dome,ktory muz(manzel)zdedil.Vrazila som tam peniaze,kupovali sa veci do domacnosti.A odisla som s osobnymi vecami a bola som rada ze som rada.Teraz mam svoje,tiez byvam s priatelom,mame spolu dieta.Ale myslim na buducnost a urcite nic na neho prepisovat nebudem.A v tvojom pripade ti bude ten gauc,postel ,sporak na nic,ked nebudes mat strechu nad hlavou.

kvietocek87
2. sep 2023

Popredajte všetko a kúpte v meste dom.V meste ti bude lepšie keď o 3 roky ti začne chodiť dieťa do škôlky potom školy.Ako potom dochádzať z nejakej dediny.

chillibubble
2. sep 2023

@lienka.7 nic nebude jej. nie su manzelia a aj keby su, tak by to boli stale len jeho peniaze, ziskane pred manzelstvom.

chillibubble
2. sep 2023

@0silvia0 a nema praveze ten dom 2 izby? je to sice pisane chaoticky, ale ja som to takto pochopila. aj hore pise, ze je to maly dom.

beronsche
2. sep 2023

Autorka - pozor na to, ze byvas v priatelovom. Toto je prva vec, ktoru by si mala riesit. Investujes do cudzieho a ak sa nedajboze nieco stane, si na ulici, napriek tomu, ze si to tam tiez zveladovala.
Toto by ma trapilo viac, ako, ze dom, kde chce ist priatel byvat, je na blbom mieste..
Teraz budes zrejme argumentovat, ze priatel je spravny chlap a vam sa to nestane.. nuz, nikdy nevies, co sa moze stat, ver mi, nikdy!
Pises, ze mate spolu dieta, planujete buducnost, tak, co vam brani vziat sa? Co vam brani riesit SPOLOCNU nehnutelnost?

kvietocek87
2. sep 2023

@chillibubble vlastniť môžu nehnuteľnosť aj ľudia,čo nie sú manželia.Len sa musia vpisat do listu vlastníctva.A vlastnili by v ich prípade pol na pol

chillibubble
2. sep 2023

@kvietocek87 ano tak sa da. len lienka pise, ze "tam uz by bola polka tvoja, vsak". no nebola, ak by priatel chcel logicky zo svojich penazi dom len na seba... ak bude blby, napise polku na nu. ale nema ho ako donutit, aby bola polka jej.

beronsche
2. sep 2023

@chillibubble "ak bude blby" ? Tak bud su rodina, alebo nie su a panko si bude sam zveladovat svoj majetok ..

renatik91
2. sep 2023

@sasa1310 Daň z dedičstva je predsa zrušená. Taktiež peňažný príjem z darovania nie je predmetom dane.

0silvia0
2. sep 2023

@chillibubble ja som vychadzala z tohoto napisaneho, som to pochopila ze dom v ktorom byvaju teraz ma 2 izby, ale tak neviem🤔

autor
2. sep 2023

@lienka.7 no ty si strašne príjemná. Nikde som nepísala že polka toho domu bude moja! A predstav six že smenod východu, nie velmi bohatej časti. Nieje tu rozvinuté nič tak ceny domov tu niesu ako na západe. Máme obzretr nejaké a viem v akej hodnote sú tu nehnuteľnosti. Maj pekný deň

chillibubble
2. sep 2023

@beronsche vseliake situacie nastavaju v zivote. ano, moze jej verit a dat jej polku a budu zit stastne az do smrti. ale moze sa nieco stat a on pride o polku svojich penazi a nebude mat potom plnu sumu na vlastne byvanie...
ak chcu byt rodina, maju sa vziat. takto su sice rodina z pohladu ze maju dieta, ale nie su rodina pred zakonom.

chillibubble
2. sep 2023

@0silvia0 mne to prislo ako keby pisala raz o jednom dome, raz o druhom. ale moze byt ze ten terajsi ma 2 izby. len potom neviem, ako moze byt ten v meste maly. lebo ked byvam v 2 izbaku, tak male mi je uz len nieco co ma tolko isto izieb alebo len jednu.