Priateľ - životný štýl

6. júl 2021

Ahojte, s priateľom sme spolu skoro rok. Akosi sa mi nedarí sa úplne otvoriť vzťahu (možno minulosť atď), hoci by som chcela. Priateľ má záľubu... teda skôr životný štýl.. a nechcem mu ho brať, tolerujem to, páči sa mi, že sa niečomu venuje, ale neviem, či som s tým úplne stotožnená. Veľa dokázal, cvičí, zdravo sa stravuje, berie rôzne doplnky.. venuje tomu čas. Je dobrý, nemáme problémy a necítim sa obmedzovaná jeho "koníčkom", aj tvrdí, že to nebude nikdy zasahovať do nás. Ale sú tu také drobnosti, ktoré sa bojím, že by mi v budúcnu boli ľúto. Napr. neraňajkuje.. čiže nikdy spoločné raňajky, vždy sa len sama najem, väčšinou sedí pri mne, niekedy mi ich dokonca pripraví (samozrejme zdravý variant 🙂 - takže nikdy nebudú klasické spoločné raňajky v potenciálnej rodine. Neje pečivo, múku a rôzne "nezdravé veci", nejde do akejkoľvek reštaurácie, fastfood vôbec nehrozí. Chýba mi, že bezstarostne si niekam nejdeme sadnúť a vybrať si z menučka. Ja sa stravujem..povedala by som..normálne...žiadny extrém zdravého ani nezdravého. Keď spravím koláč, tak si dá, pochváli (naozaj naoko je všetko ok), ale potom musí ísť cvičiť, občas povie, že ho učím na sladké a občas cítim výčitky, keď si niečo "nezdravé" dám). Mala som nejakú knedľu s omáčkou, v pohode u mňa zjedol, ale viem, že potom 2dni doma diétuje a cvičí. Veľa vecí ma naučil, ale na taký extrém ja nie som a chcem variť normálne... že aj parené buchty v pohode spraviť 🙂. Teraz odo mna odišiel, čo som navarila, sme nejedli a išli sme sa najesť do reštiky toho, čo môže + si dal zabaliť aj domov.... (nie, nie je to v zlom varení, naozaj ide o to, že si dáva pozor na to, čo zje - soľ iba himalájsku, žiadny olej, žiadna kvasnice...). On na to nič nepovie, dá si, je ticho, aj na zmrzku so mnou ide, ale potom uteká domov cvičiť. Je aktívny a venuje tomu všetok čas. Nie je nejaký zručnejší, že by doma niečo opravil, radšej ide von alebo cvičiť. Je mi z toho veľmi smutno, zažili ste niektorá také niečo? Prispôsobiť sa? Variť dvojmo? Rozmýšľam, aké by to bolo pri spoločnom bývaní... čo by jedli deti..

danik1505
6. júl 2021

Tak toto by som nedala... Neviem si predstaviť mať dvojité starosti a výčitky, aj keď nevypovedane, že si dám koláč, kávu alebo zmrzku..

lija22
6. júl 2021

lol smutno? ved on sa ti maximalne prisposobuje! pripravi rranajky, ktore neje ( polovica svete neje ranajky) , zje knedlu, ktoru inac neje. podla ti ide velmi v ustrety. to si zvyknes na takyto styl

janka_23
6. júl 2021

Zažila som niečo podobné a viem ze to nie je nič pre mňa. Tvoj priateľ očividne prepadol zdravému životnému štýlu co je síce super, ale ziadny extrém nie je dobrý. Ja tiež nežijem nezdravo, ale rada si dám aj sviečkovu, aj mekac, aj vínko atď atď. No a cítiť ten pohľad keď som si náhodou dala nieco nezdravé 🙄 nič pre mňa. Ja nie som typ, ktorý sa obmedzuje a nedopraje si a tiež nebudem cvičiť ako šibnutá len preto lebo som zjedla nieco "nezdravé". Hybam sa preto lebo ma to baví a toľko koľko sa mi chce a nie z donútenia. Takže je to v podstate na tebe bud sa prispôsobís alebo časom rátaj s výčitkami.

kiwi3
6. júl 2021

ja si myslim, ze u neho to uz hranici s poruchou stravovania. asi by to zvladla len podobne "postihnuta" osoba. a to teda pisem ako niekto, kto tiez cvici cca 5x do tyzdna. ale zase nenecham sa kvoli tomu takto obmedzovat v kazdodennom zivote. to uz je extrem, co popisujes.

janka_23
6. júl 2021

@kiwi3 v tomto s tebou úplne suhlasim. Môj bol tiež taky, išlo ma z toho poraziť a pritom cvičím aj ja ale nie som žiadny cvok co keď si da knedľu tak potom drie 3 hodky v posilke. Je smutné ze čoraz viac ľudí prepadá tomuto extrému.

amelie2017
6. júl 2021

Vies si predstavit, ako by ste fungovali, keby ste spolu byvali a mali deti? Varil by si sam alebo by si mu musela varit jeho jedla? Lebo napr. taky prvy rok dva zivota dietata- varit sebe, dietatu prikrm a este aj chlapovi? No piclo by ma. Uz tu bola nejedna diskusia o tom, ako musia zeny varit muzom zvlast a teda ani jedna z toho nebola stastna. Nehovoriac o tom, ze sa bude mat venovat detom, ale on bude chodit stale cvicit. Podla mna ti to vadi uz teraz a to si este teoreticky zaslepena zalubenim.

ivangeline
6. júl 2021

Je zavisly. Nie na zlej veci. Nechapem..co je na tom...budete jest zdravsie a bude si musiet varit sam..ak chce ine.. :D Nevidim v tom taky problem,ze by sa na tom v domacnosti nedalo dohodnut.

nafka0483
6. júl 2021

Asi tazko sa zdravo stravuje ked vobec neranajkuje. Toto nijak raz nepasuje.
Ocividne mu nejde o zdravy zivotny styl, ale o nejake prehnane strazenie toho kolko zje a olko toho prijal a potom intenzivne cviceni.

A ze povedal, ze to nebude nikdy zasahovat do vas? Ved to uz teraz zasahuje a poriadne!

kiwi3
6. júl 2021

@janka_23 presne. je rozdiel cvicit, lebo to cloveku robi dobre, citi sa zdravsi, ma viac energie a bavi ho to (ved aj vylet na bicykli je sportovanie a radsej si potom, samozrejme, dam nieco lahsie ako vyprazany rezen). versus, ked strava a trening ovladaju cely tvoj zivot, doslova kazdy tvoj krok...

via88
6. júl 2021

Tvrdi ze nebude zasahovat... Ale riadne to do vas zasahuje 🙂

zuvelyn
6. júl 2021

Podla mna sa ti v maximalnej moznej miere prisposobuje. Ja tiez neranajkujem lebo mi je rano z jedla na grc, tak nebudem sediet pri stole s otvorenym jogurtom len preto lebo to moj partner videl niekde vo filme, kludne si zvladne dat ranajky aj bez toho aby som sedela pri nom pri stole, tak isto ako si navari buchty, alebo objedna pizzu a zje ich bezo mna. Ked chce McDonald tak si kupi, ved na to nepotrebuje moje pozehnanie :D Vas problem nie je podla mna v tvojom partnerovi, ale v tvojom pristupe, najdite si obaja partnerov s ktorymi sa budeme vzajomne tolerovat.

livuska124
6. júl 2021

Ja napríklad jem všetko, dcéra má alergiu na laktózu a manžel histamínovú intoleranciu + alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Tiež varím niekedy 3 rôzne jedlá, alebo kombinujem tak, aby to mohol jesť každý, prípadne si manžel navarí sám. Proste sa prispôsobujeme jeden druhému v rámci možností. Píšeš, že ide s tebou aj na zmrzlinu, aj si dá niečo "nezdravé" s tebou, len potom viac cvičí. No, ak chce udržať formu, tak musí mať väčší výdaj než príjem, takže logicky buď už nebude v ten deň nič jesť, alebo bude viac cvičiť. To varenie dvojmo - vyžaduje to od teba? Alebo si navarí sám? Hovoríš, že ide do reštiky, kde varia podľa jeho predstáv a kúpi si dokonca aj do zásoby - takže ťa s tým nechce obťažovať, aby si mu jedlo pripravovala. Tak buď si zvykneš, že keď sa on prispôsobí tebe, bude viac cvičiť, alebo sa niekedy prispôsob ty jemu a navar pre oboch také jedlo, ktoré vyhovuje jemu. Proste raz tak, raz inak.... Nevidím v tom až taký problém... A má aspoň výsledky, teda vidieť na ňom, že maká?
@nafka0483 už dávno neplatí, že raňajkovať sa "musí." A pokojne môže mať zdravý životný štýl aj bez raňajok.

shinon258
6. júl 2021

Príde mi, že tvoj priateľ trpí nejakou poruchou príjmu potravy

lucka_ke
6. júl 2021

predstav si, že máte deti a chceš ich dať do škôlky, bol by za aby jedli tú stravu? budete sa len hádať ohľadne stravy detí... teraz je "tolerantný" ale hneď uteká domov a "dezinfikuje sa" od škodlivín, podľa mňa je už prepnutý

liljana
6. júl 2021

A aky mas vlastne problem? Chlapa, co je pozorny, miesto piva s kamosmi ma zdraveho konicka, stravuje sa, sportuje a zije zdravo? Detom mozes potom varit, co chces a on si uvari sam, alebo smer restika. Ak ho to este o 5 rokov bude vobec bavit.
Ak ti chyba jeho prezuvanie pri ranajkach, nech si nieco da kvoli tebe, potom prst do hrdla a moze to ist potom vyvracat. 😂

autor
6. júl 2021

áno, prispôsobuje, preto mi je smutno, lebo viem, že sa snaží a ja sa snažím variť zdravé veci. A som človek, ktorý športuje (tak sme sa aj spoznali), nie som jeho opačný extrém. Nebývame spolu, raz za čas mu to problém nerobí (ani mne), ale keď spolu budeme bývať? Tam cítim obavy.... napr. sme chceli ísť v rámci turistiky opekať, mäsiarstvo v nedeľu zavreté, tak som chcela ísť kúpiť niečo do Kaufu, Lidla... a to odmietol. Keby prišiel ku mojim rodičom na grilovačku, bol by zhrozený 😨 (grilovacie párky a pod.). Inak si navarí (divina), jeho chladnička je plná tvarohu. Zje tak za 5 ludi 🙂

nafka0483
6. júl 2021

@livuska124 Davno neplati? Neviem ci zacalo ludske telo fungovat nejako inak, alebo sa zmenili fyzikalne a chemicke zakony a pod.
Zkladom kazdej zdravej stravy je, ze to, ze telo re spravne fungovanie potrebuje "pohon".

autor
6. júl 2021

@lucka_ke presne si to vystihla.... že teraz to problém nie je, lebo sme spolu párkrát do týždňa, tak to stihne "vyčistiť" a nerobí to problém.... ani jednému z nás... len čo, keď budeme spolu stále?

vendulka80
6. júl 2021

No ty hlavne potrebujes muza do života a nie tuto proteinovu tycinku. Takýto typ človeka je len zbytočná životná komplikácia. Otázka casu, kedy ta bude hnať do fitnesu, diét, bude ta vážiť ked budes tehotna, detom zakazovať vsetko podla neho nezdravé. Utekaj kym je cas. Moja suseda ma fitnes trénera a teda cela rodina nic nerobí len počíta kalórie, deti bledé, smutne, berie si ich babka k sebe aby im dala najest nech tatko nevidi. Ona krátko po pôrode musela ist cvicit lebo jej zostalo kilo navyše a musela to napravit aby ho bola hodná. On sa napcháva chemikáliami z fitka, zacina mat problemy so srdcom a to nema ani 35.

liljana
6. júl 2021

Neboj, o 10 rokov ho pohlti praca, rodina, deti, sport pojde nabok pre nedostatok casu, narastie mu pupok a budes nostalgicky spominat na niekdajsiu formu.

janka_23
6. júl 2021

Autorka môžem vedieť koľko máte rokov?

lucka_ke
6. júl 2021

môj bratranec bol podobný, deti nesmeli zjesť ani cukrík čo dostali v škôlke, terorizoval celú rodinu, potom to trošku otupilo, ale stále sú vonku na bicykloch, iná dovolenka neexistuje, on by nikdy nešiel ležať k moru, len túry a bicykle, mňa by to teda nebavilo

janka_23
6. júl 2021

@kiwi3 úplne súhlasím. Ono sa to hovorí, že to nezasiahne do vzťahu, ale pokiaľ nie sú obidvaja na rovnakej prepnutej vlne tak to vždy zasiahne. S takým chlapom vydržať chce prispôsobovanie sa a to časom prestane baviť každého. Ja zdravy životný štýl neodmietam, žijem zdravo ale ani si neodopieram a keď zhresim necítim potrebu o to viac cvičiť. Takéto extrémy sú už naozaj znakom nejakej psychickej poruchy. A osobne by som taký vzťah nezvládla

luccija
6. júl 2021

@liljana ale kde ja mám takého suseda.Vsetko sa točí okolo jeho stravy.Ked už deti povyrastli teraz sa rieši mužove jedlo do doziciek, keď ideme na výlet.Musi jesť každé 2 h vždy bol chudý a teraz sa vyšportoval tuniský, proteíny, teplý obed, tepla večera medzi tým vločky a x chodov.Ja si myslím, že je to určitý druh fóbie, lebo on má hrozný strach, že schudne, že veľa pracoval na sebe, aby mal svaly.To už nie je v poriadku

buberova
6. júl 2021

Asi mu bude lepšie s niekým kto je nastavený rovnako

minimie
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
6. júl 2021

@liljana po robote ide do fitka, večer sa neučí s deťmi, lebo musí ísť behať, ale jeho žena ho obdivuje a, keď som len tak zo srandy povedala, že mňa by to obmedzovalo nech sa stravuje a pripravuje si sám, tak mi ukázala fotky ako vyzeral predtým a aká je pyšná🙂to sa musia taký dvaja najst...som sedela u nich a o 19 hod.sa prišiel spýtať čo on bude večerať?tak sa zdvihla a išla mu spravit

nafka0483
6. júl 2021

@liljana Alebo rodina, deti a domacnost pohlti len ju a on si stale zachova svoj zivotny styl... vid mnohe diskusie tu, kde tiez zeny dufali a "nebali sa" ako sa podla teba nema bat autorka - lenze tych chlapov nic nezmenilo, ani rodina, ani spolocna domacnost, ani deti.

17alexis
6. júl 2021

Fanatizmus v ziadnom smere nie je dobry. Tiez sa stravujeme zdravo, aj sa hybeme, ale toto je extrem. Nedala by som to.

misickaa4
6. júl 2021

Neviem, ked s tym nie si stotoznena, to asi nebude dobre...mne by napr velmi vadilo, ze nie je zrucny a radsej si ide zacvicit