Priateľ - životný štýl
Ahojte, s priateľom sme spolu skoro rok. Akosi sa mi nedarí sa úplne otvoriť vzťahu (možno minulosť atď), hoci by som chcela. Priateľ má záľubu... teda skôr životný štýl.. a nechcem mu ho brať, tolerujem to, páči sa mi, že sa niečomu venuje, ale neviem, či som s tým úplne stotožnená. Veľa dokázal, cvičí, zdravo sa stravuje, berie rôzne doplnky.. venuje tomu čas. Je dobrý, nemáme problémy a necítim sa obmedzovaná jeho "koníčkom", aj tvrdí, že to nebude nikdy zasahovať do nás. Ale sú tu také drobnosti, ktoré sa bojím, že by mi v budúcnu boli ľúto. Napr. neraňajkuje.. čiže nikdy spoločné raňajky, vždy sa len sama najem, väčšinou sedí pri mne, niekedy mi ich dokonca pripraví (samozrejme zdravý variant 🙂 - takže nikdy nebudú klasické spoločné raňajky v potenciálnej rodine. Neje pečivo, múku a rôzne "nezdravé veci", nejde do akejkoľvek reštaurácie, fastfood vôbec nehrozí. Chýba mi, že bezstarostne si niekam nejdeme sadnúť a vybrať si z menučka. Ja sa stravujem..povedala by som..normálne...žiadny extrém zdravého ani nezdravého. Keď spravím koláč, tak si dá, pochváli (naozaj naoko je všetko ok), ale potom musí ísť cvičiť, občas povie, že ho učím na sladké a občas cítim výčitky, keď si niečo "nezdravé" dám). Mala som nejakú knedľu s omáčkou, v pohode u mňa zjedol, ale viem, že potom 2dni doma diétuje a cvičí. Veľa vecí ma naučil, ale na taký extrém ja nie som a chcem variť normálne... že aj parené buchty v pohode spraviť 🙂. Teraz odo mna odišiel, čo som navarila, sme nejedli a išli sme sa najesť do reštiky toho, čo môže + si dal zabaliť aj domov.... (nie, nie je to v zlom varení, naozaj ide o to, že si dáva pozor na to, čo zje - soľ iba himalájsku, žiadny olej, žiadna kvasnice...). On na to nič nepovie, dá si, je ticho, aj na zmrzku so mnou ide, ale potom uteká domov cvičiť. Je aktívny a venuje tomu všetok čas. Nie je nejaký zručnejší, že by doma niečo opravil, radšej ide von alebo cvičiť. Je mi z toho veľmi smutno, zažili ste niektorá také niečo? Prispôsobiť sa? Variť dvojmo? Rozmýšľam, aké by to bolo pri spoločnom bývaní... čo by jedli deti..
Nevidim problem, ak ma takyto zivotny styl. Ja som s mojim 10 rokov, je na tom podobne ako tvoj, a to by si knedlu, obyc pecivo ani nic sladke nedal, aj ked kolac raz za cas urobim (obcas samozrejme zje na co ma chut, ci je to pizza alebo burger) ale je to jeho rozhodnutie, nikoho zo svojej rodiny do toho nenuti, pokial mu doma chybaju potraviny, ktore jedava namiesto niektorych beznych tak na to mysli najma on a dokupi, ak ja nie. Takisto mame rozdielne zaluby, co sa nevylucuje s tym, ze spolu ako rodina travime dostatok casu. Ideme na zmrzku so synom, my si dame a on nie a je s tym ok, vsetci sme s tym ok, tak preco riesit, pokial si navzajom nekazeme, kto ma co a kedy jest, ale sa tolerujeme? A uprimne, v mnohych navykoch ma inspiroval a zdravsie jem aj ja ako kedysi a to teda nie je na skodu.
mne to znie ako Monk, akurát nie je háklivý na čistotu ale na jedlo, ja by som to nedala
Na tvojom mieste by som sa s ním vážne porozprávala.
On čo je alebo neje je jeho vec. Ale dobuducna ak by ste chceli mať deti tak by ste to mali mať vyjasnené.
Aké má on predstavy, že sa budú stravovať ?
Ake máš ty predstavy?
Sú vaše predstavy kompatibilné alebo sú rozdielne?
Ak sú rozdielne tak choďte od seba a hľadajte si rovného. Inak sa budete kvôli tomu len zbytočne hádať.
Nevidím problém. Nepresviedča Ťa, aby si jedla to isté, nekritizuje, stojí si za svojimi zásadami. To sú pozitíva. Predstav si, že máte spolu tri deti, každému chutí niečo iné a mužovi tiež. Navaríš rovnako, mierne upravíš,prispôsobíš podľa chuti prípadne si sami dochutia. Normálka.
@lenkakravcova s tymto suhlasim. Pretoze potom mozu nastat dost velke problemy. Mne osobne nevadi, ked sa niekto inak stravuje ako ja. Len neviem si predstavit, zeby som si kupila zmrzlinu domov a mala by som vycitky ze si ju dam, ved to by som sa zjancila zachvilu 😀
🤣 spomenula som si, ze môj bol takýto
To boli časy. Začínam.mat výčitky, že som ho pokazila. Asi by bolo lepšie, keby potiahol on mňa a nie naopak 😇🙈🙊
Tak ostali mu niektoré veci do dnes, napr. Tá himalajska soľ, len jeden druh cestovin, bielej múky sa nedotkne.... ako to sú podľa mňa dobre veci, vie co robí.
Myslím, ze nemusíš mať obavy. Je to len obdobie a minimálne trosku povoli z toho tempa.
Ja môjho milujem aj s touto ,,vadou". Je pravda, ze spolocne opekacky nám nehrozia - urcite si vieš predstaviť to okomentovanie spekaciek a nezdravý oheň
......
Nepokladám to za vadu, s ktorou sa neda zit. Skor som rada, že má motivuje zit zdravsie. (Ak si odmyslíme ako rád mi kupuje čokolády, lebo ich mam rada 🙈)
On pri mne veľa veci ochutnal prvý krát, naucila som ho neriesit to tak. Tiez mal tendencie po každom,,nezdravom" jedle ist cvičiť a bolo to celkom dobre. Teraz vidno ze uz nacvičiť tak pravidelne 😅
Ja síce necvicim ako on, ale absolútne nevidím problém, ja som na nizkosacharidovom stravovaní a nie je problém stačí pár obmien, trochu roboty navyše a jeme spolu... Nejem chlieb, pečivo, sladké, kysnuté, ...ale spravím vajíčka a nedám si chlieb, alebo upečiem si jeho zdravú variantu,je veľa receptov na koláče bez múky s brezovym cukrom napr.,chutia super , atď atď, rodine varím normálne, včera napr.segedin, ja som si odobrala pred zahustenim, im normálny knedlík, sebe som spravila v mikrovlnke za 3min knedlík podľa zásad LC stravy atď....
@livuska124 Velmi silno pochybujem, ze by sa vedel vecer najest tak, ze telo ma po nejakych 8 hodinach spanku, ktore stravi travenim, rano este dostatok "paliva" na rychlejsie cukry pre mozog a zvysok tela aby bolo schppne fungovat dalsie 4 hodiny, mozno dokonca 6 km bude obed.
Ano, da sa tak fungovat, ale na energeticky dlh a to pre telo zdrave nie je. Nemusi teraz pocitovat ziadne neprijemnosti, ale to sa moze prejavit neskor. Preto som bola prekvapena, ze na jdnej strane taky maniak na zdrave veci a na druhej strane necha kazde rano telo bezat uplne na dlh?
Keby si nastavil stravovanie lepsie, tak by mohol zjest aj knedlu niekedy a nemusel potom dni o to viac driet pri cviceni aby to spalil.
A pri IF pokial viem, tak sa odporuca praveze jest od rana pocas dna, nie rano hladovat a "odbehnut" to vecer.
Ja by spm asi z slhosobwho hladiska v takom vztahu byt nemohla, nie pre styl stravovanoa ale to ze si da niwco mimo svoj rezim a potom uteka cvicit mi pride ako nejaka porucha...ako maju napr anorekticky aj ked nie mozno az taky extrem... a takisto ak venujw vsetok volny cas sportu kedy by sa venoval rodine,detom?
Mam kolegynku mladu po vš. Normalna postava, uplne v pohode, ziadne faldiky.Nastahovala sa k frajerovi. Prisposobila sa jeho zivotnemu stylu, bicykle, beh, posilka jedlo. Dava si pozor na vsetko co da do pusy. Nic ine nevie len ze si bola zabehat a dnes posilka a co zdrave varila. Ale vyhovuje im to evidentne obom. Za odmenu ze urobila skusky si bola zabehat🙈. No ja by som poriadny veternik zjedla. 🤷♀️
Pre mňa by to nebol muž na každodenný život, nie na ten môj. Určite sa to nejako zladiť dá, ale jemu by bolo najlepšie s niekým rovnako nastaveným.
ja osobne by som nevidela problem, len by som sa rada nieco aj priucila co ano a co nie. Tiez ranajkujem sama, muz vstava neskor a neriesim. Tu robis z toho vedu. Ze si neda, no preco by si sa mala citit zle za to ze ty si das? Je to kazdeho volba co si do vlastneho tela da a to treba respektovat. Nepisala si ze by sa hneval ked je jedlo ktore on nechce alebo ze ta tlaci do svojho stylu. Ak by ste spolu byvali tak by ste si aj sami kazdy pre seba varili. Kde je problem? Ja ho nevidim. Ist k rodicom kde sa opeka? No neda si ked nechce, kym respektuje ostatnych a nema blbe reci, nie je absolutne co riesit. Z toho co pises ta respektuje, mala by si aj ty jeho alebo ho nechaj tak.
Normálne si sadnite a porozprávajte sa o budúcnosti, ako to vidí.
Úprimne? Ja by som sa bála, že časom priberiem (deti a tak) a začne terorizovať aj mňa.
My inak ako rodina takmer spolu nejeme, stáva sa, že varím 3 jedlá a každý si je po svojom. Aj mi to chýba, ale zvykla som si. Nie je to koniec sveta.
@nafka0483 pri IF je úplne jedno, či vynecháš raňajky, či večeru, každý si to nastaví tak, ako mu vyhovuje. Ale to je jedno, iba hovorím, že už sú rôzne štúdie na to, či jesť, či nejesť raňajky, jedna tvrdí to, druhá iné, každé telo je iné, jemu to tak vyhovuje a možno bez raňajok žije zdravšie, ako ten, čo si dá na raňajky dva rožky s treskou, že áno...
Pohlad z druhej strany - ja som taka asi ako tvoj chlap,no nie az taky extrem.A cuduj sa,mame 4 deti..Pre manzela varim uplne normalne,on miluje sladkosti,kolace,deti omacky,knedle..Nevarim.dvojmo,ale vzdy pocas varenia odoberiem a dotuknem si to po svojom.Teraz mas na vyber obrovské množstvo potravin,ak ich dobre spravis,ulahodis vsetkym stranam.Podla mna tvoj chlap je naopak velmi fajn v tomto,ze kvoli tebe si obcas da,spravi pre teba..boze,ved to ani bezne chlapi nerobia zenam ich oblubene ranajky.Priznajme si, vacsinou to co robi tvoj priatel robime my zeny a chlapi si z toho nic nerobia.Moj si na začiatku vztahu robil zo mna srandu, že som "ekoBioRaw" a tento vyraz sa u nas udomacnil a používam ho aj ja a neurazam sa ak ma niekto podpichuje.Je to jeho životný styl,citi sa tak dobre a zrejme bude aj zdravsi ako zvysnych 80% populacie chlapov s pivnym bruchom a infarktom v 50tke
Mne to nepríde také hrozné, aby sa nedal nájsť kompromis. On nech sa stravuje ako chce, ty sa stravuj ako chceš. Ja 40 rokov neviem čo sú spoločné raňajky, ani ako dieťa si nič také nepamätám a je to pre mňa ok. Nevidím problém ani v kupovaní kvalitnejšieho mäsa u mäsiara. Pokiaľ ťa netlačí do toho aby si sa stravovala ako on chce, prípadne nemá zbytočné reči niekde na rodinnom obede, tak mi to nejak dramatické nepríde.
ako necudujem sa, ze ta to trapi, ale tak zakial teba nenuti, aby si dodrziavala jeho zasady stravovania sa, tak by som si z toho tazku hlavu nerobila. je to jeho vec, no dolezite podla mna je to, ze ta do toho nenuti a to ako to bude ked budete mat det. vsak sa ho na to mozes opytat
Nahovor ho na par dni na dovolenku.
Ak budeš všetko v jeho očiach nezdravé papať s výčitkami, tak neviem.
Nemusí nič povedať, ale bude to tam.
Akoze dám si a rýchlo z cvičím preč, to veru je závislosť.
Isto sú žienky co by to zvládali, dokonca by robili to isté.
Otázne je do akej miery to dokážeš, chceš a si ochotná zvládať aj ty.
Určitá ústretovosť z jeho strany tam je..
Ale už použil slovo Obmedzovať.
Teda NEobmedzovať.
Obmedzuje on seba, to je v poriadku.
Ale aj teba to.
Co predošlé vzťahy jeho?
Neukoncili to slečny, bo sa jeho štýl života pre ne stal neznesiteľný?
Všetko z mierou platí aj tu
@ledgerka no myslim si, ze casom by blbe reci na opekacky mal. Alebo casom deti ked pridu, nasi chodievaju na oslavy, maju narodeninove torty, pecieme kolaciky na vianoce, asi sa mu to nebude pacit, hlavne ak autorka si da aj sladke
Nevidim problem ked sa niekto zdravo stravuje a cvici. Ale vsetko v norme. To co tvoj priatel zvadza mi pride uz extrem a ma to nejako zle v hlave vsugerovane a nevysporiadane. Aby potom v buducnosti viacej nestravil cas v posilke ako s detmi.
@benit ako ja aktivne sportujem, ale aby som si po skuskach isla zabehat to nieeee 😂😂😂 uz sa vidim ako po skuskach pojdem behom na 🥂
Fuuu, tak toto co si opisala, moze byt hocico, ale urcite nie zdravy zivotny styl...mne by to velmi liezlo na nervy. Jasne, ze sa clovek obcas musi strazit a rozmyslat co zje, ale toto je uz extrem, aby po jednej zmrzline 2 dni cvicil ... Rozmyslam, ci to nemoze byt aj bigorexia
@srferreira vies len to je cele o tom, ze toto nejem, tamto nemozem,len same bielkoviny a tuky rata. Normalna baba to prisla. Po roku a pol sa nevies o nicom porozpravst. Namiesto deckej posilka . Ked si da bonbon tak len v den ked ide cvicit a uz rata kolko musi cvicit navyse.
Keď ho niekedy už nebudeš chcieť, ja sa stravujem rovnako ako on, nevidím zmysel v tom dávať do tela veci, čo nám ničím neprospievajú a beriem to ako normál, nie extrém. Je úplný rozdiel, ako sa človek cíti, keď je stravu plnu vitamínov a keď je chleba so šunkou, špagety,koláč a taký prázdny jedálniček, ktorý okrem kalórií toho veľa nedá.
Extrém by to bol, keby to bolo jeho "náboženstvo" a nič iné by nepripustil, že vo svete mohlo existovať, čo nie je jeho prípad. Spravila by som z toho niečo pozitívne a vyskúšala by som nejaké nové recepty, kľudne exotické (a aj tie buchty si daj, keď ti chutia a cítiš sa po tom dobre) 🙂
@benit ja by som to nedala. Dvaja musia byt na rovnakej vlne aby to klapalo. Jasne, ze nie vo vsetkom ale urcita sudrznost tam musi byt.
No podľa mňa je to v pohode, tak sa zdravo stravuje, no bože. Moja kamoška má muža vegetariana a ona je čistý masozrut. Vari dvojmo alebo si on uvarí dačo sám, majú 2 deti a žijú si pekne. Deti si dajú, čo im chutí. Okrem toho neviem ako dlho ste spolu, či vôbec plánujete svadbu a deti. Keď spolu len chodíte, tak by som to nejak neriešila, ved každý sme nejaký. Bolo by horšie, keby fajčil a pil. Toto sa dá tolerovať.
@janickacrazy Praveze, keď to rieši, keď ešte len spolu chodia o to viac jej to bude vadiť, keď by spolu bývali.Teraz si aj on drží odstup ak ochutná a potom vybehá🙂 možno iba možno raz jej bude dávať kazanie o strave čo by mala a nemala jesť.V čase chodenia a občasných návštev sa človek nad tým nezamýšľa.Ale možno bude tak prísny iba na seba veď to je pekné, že si potrpí na stravu šport, ale niekedy to prerastie do extremu

@nafka0483 možno funguje na IF, teda prerušovanom pôste. Ak má plnohodnotnú večeru s poriadnym prísunom bielkovín, telo to trávi dlhšie, takže mu stačí "začínať" obedom. Jedne štúdie vravia raňajkovať, druhé, že netreba raňajkovať, ak máš zvyšok stravy nastavený dobre. Jemu zjavne vyhovuje druhá možnosť.