icon

Priateľovi rodičia nesúhlasia, aby bol dom prepísaný aj na mňa

7. jan 2026

Dobry den. Som s priateľom 5 rokov ide prerábať starý dom a chce aby bol písaný aj na mna no jeho rodicia s tym nesúhlasia a odhovaraju ho. No ja sa tam nechcem cítiť aki na návšteve keďže sa mame aj brať. Co si o tom myslite ?

anonym_51dea9
7. jan 2026

rodicia mu radia spravne ... este nieste manzelia a nemate ani deti.. dom je jeho ty si mu nic nedala nan ,preraba on a zas si mu nic nedala... nebyvate tam a tak ani neprispievas na chod a nabytok etc... nema ti ho preco prepisovat .. zober si uver vyplat polovicu..alebo sa vezmite ..ohodnotite dom a tebe sa prepise len cast domu nie hned cela polovica ale naprilad 1/4 ... ak pridu deti tak polovica .. ale stale sa mozete rozviest a nemusite mat deti ... manzelia nieste ... nic mu neprispievas .. preco by si uz teraz mala mat narok na polovicu? priatel je len zalubeny a zaslepeny .. rodicia sa na to pozeraju realne -nechcu aby o to prisiel .. ja by som rovnako nesuhlasila keby taku sprostost chcelo spravit moje dieta

anonym_043895
7. jan 2026

Myslim si, ze maju viac rozumu ako priatel, viac netreba dodavat.

anonym_933acc
7. jan 2026

Kolko mate rokov a hlavne koho je dom? Na koho je teraz pisany? Kupene, zdedene? Ked uz hovoris tak rozhorcene o istotach?

domkakvet
7. jan 2026

@anonym_autor koho je ten dom, alebo ide o dom v ktorom este byvaju jeho rodicia?

anonym_da5841
7. jan 2026
@anonym_b11642

@anonym_da5841 ja naopak nerozumiem prečo by mala ona pred svadbou vrážať desiatky tisíc do svojej nehnutelnosti miesto toho, aby peniaze vrážala do ich spoločného života ak chcú mať deti. Najmä ak to on takto chce. Ak to je nehnutelnost rodicov tak samozrejme rozhodujú oni. Keby to iba autorka chce a on nie, tak je úplne pochopitelne prečo. Ale ak ma chalan svoj majetok tak s ním môže nakladať ako chce.

@anonym_b11642 pretože nehnuteľnosť ktorú si kúpi a prerobí len jej priateľ, nieje ich spoločný majetok. V tomto prípade nechápem, prečo teda nejdú kupovať a prerábať ten dom spolocne? Prečo píše že priateľ ide? … Veď je s ním 5 rokov plánuje život deti .. doteraz nič nešetrila a neriešila na ich spoločný život? Zvláštne .. zaváňa to vychcanosťou

anonym_e17b27
7. jan 2026

Veď si tam daj trvalý pobyt a nebudeš na návšteve
Prečo by si zrovna mala vlastniť dom do ktorého si nedala ani euro a ani nenabudli počas manželstva
Veď si kúp svoj a prepis len tak polku na frajera

anonym_34b966
7. jan 2026

@anonym_autor dom kúpil alebo dostal od rodičov? Ste zasnúbení a riešite už veci ohľadom svadby, alebo ste si len povedali, že sa raz vezmete? To sú podľa mňa zásadné otázky. Až po ich zodpovední môžme na to vyjadriť názor...

koniarova
7. jan 2026

Čo takto najprv napísať, koho dom ide prerábať?

mamaaja82
7. jan 2026

Akou ciastkou ty prispejes na rekonstrukciu?Ak nulou,nic by prepisovať nemal.Moj manzel dostal dom prerobili sme ho spolu,chcel ho napisat aj na mna no ja som odmietla.Ty ak nejaku financnu cast vlozis,alikvotne k tomu nech ti napise cast domu.

anonym_b11642
7. jan 2026
@anonym_da5841

@anonym_b11642 pretože nehnuteľnosť ktorú si kúpi a prerobí len jej priateľ, nieje ich spoločný majetok. V tomto prípade nechápem, prečo teda nejdú kupovať a prerábať ten dom spolocne? Prečo píše že priateľ ide? … Veď je s ním 5 rokov plánuje život deti .. doteraz nič nešetrila a neriešila na ich spoločný život? Zvláštne .. zaváňa to vychcanosťou

@anonym_da5841 ja suhlasim že je najrozumnejšie kúpiť spoločnú nehnuteľnosť ale nepoznáme okolnosti tak zbytočne konšpirovať. Možno je starší, ona študovala a nestihla si toľko našetriť. No a možno je to úplne inak. Vieš ale ako mi to príde? Ako keby dali admini tému na rozprúdenie diskusie, lebo témy o tomto sa vždy chytia. Vždy má ten pôvodný príspevok značné medzery, autor dlho nič nevyjasní a podľa toho ako sa uberá diskusia pridá neskôr nové fakty, ktoré úplne so všetkým zamiešajú.

1gramofon
7. jan 2026

Už dlho som tu nevidela fórum kde autorka odpoveda na otázky. Pokiaľ podedil tak im rozumiem. Je to rodinné dedičstvo. Ešte ste sa nezobrali a už chces jeho majetky? Finančne by som neprispela na prerábky kým by som nebola ako vlastník a teba by som dala na papiere až po svadbe.

anonym_5b3b4d
7. jan 2026

@anonym_autor dievacata neviete citat? Partner IDE PRERABAT STARY DOM. To ho budú prerabat, pravdepodobne aj počas manželstva dorábať, zariaďovať, aj z jej peňazí, a ona nemá mat nárok na nic? Mne to príde fér aby to bolo aj na ňu, keďže to zhltne veľa veľa peňazí
Ideálne nacenit teraz, v takom stave v akom je, ty mu výplat polovicku, a potom až renovujte spolu a obidvaja na LV

anonym_b0d872
7. jan 2026
@anonym_5b3b4d

@anonym_autor dievacata neviete citat? Partner IDE PRERABAT STARY DOM. To ho budú prerabat, pravdepodobne aj počas manželstva dorábať, zariaďovať, aj z jej peňazí, a ona nemá mat nárok na nic? Mne to príde fér aby to bolo aj na ňu, keďže to zhltne veľa veľa peňazí
Ideálne nacenit teraz, v takom stave v akom je, ty mu výplat polovicku, a potom až renovujte spolu a obidvaja na LV

@anonym_5b3b4d citat vieme. ked vychadzam z toho co napisala autorka tak po prve este nie su ani zasnubeni. po druhe, nevieme komu dom patri. po tretie, nevieme kto da kolko penazi, ci kazdy z nich do prerabky investuje rovnaku sumu

janinah
7. jan 2026

Komu patri dom a aj pozemok? Za čie peniaze sa bude prerabať? Treba byt spravodlivý ,ak si domdomu nedala n8jake financie,tak preco si na nieco narokujes? Preto,ze tam raz mozno budes okna umyvat? Mna by hanba fackovala toto od frajera ani nie este manzela prijat a jeho rodina ma pravdu. Jedine,ze ste dom odkupili obaja na polovicu,pozemok tiez a idete prerabat za peniaze vas oboch,vtedy samozrejme budte aj vlastnici obaja. Co by si ty poradila svojmu buducemu synovi,ak by raz bol presne v takej situacii?

any_soj
7. jan 2026

@anonym_autor mal by to urobiť hneď po svadbe. A pred ňou by som s ním samozrejme nemala deti. A ja ani sex.

anonym_eba0c9
7. jan 2026

@anonym_autor poloz si otazku ci by tvoji rodicia prepisali polku domu na neho a polku na teba.

Urcite nie vsak nech to prepisu na neho a potom moze polku darovat tebe ked to bude mat na mene. Kedz uz

anonym_7f8d4e
7. jan 2026

Najprv uzavri manželstvo.
Potom sú peniaze spoločné a tak začnite rekonštrukciu.
Všetko čo investujete do rekonštrukcie a zariaďovania, tak už je polovica výdavkov aj tvoja, archivuj si bločky.

1gramofon
7. jan 2026
@anonym_5b3b4d

@anonym_5b3b4d ale veď jej tu píšeme, že po svadbe ako manželka má nárok, ale zatiaľ je len priateľka. Nikdy nevieš čo sa stane a ak je to dedičstvo tak je celkom fér zdieľať ho s manželkou a nie len s priateľkou. Kým by som nebola manželka a teda spoluvlastník tak by som do toho žiadne peniaze nedala. Férove z oboch strán

1gramofon
7. jan 2026

A pokiaľ to nie je dedičstvo tak by mala zaplatiť svoj podiel a potom spoločne platiť - tak ako väčšina z nás. Rodičov asi štve, že chce dom zadarmo a už bude platiť len za opravy. Boja sa o syna a ja sa v tomto prípade ani nedivím

amdornik
7. jan 2026

Kde je autorka???

anonym_9b4556
8. jan 2026
@anonym_autor

@sasa1310 a preco nie ? Ked chce somnou deti atď.to mam zit v neistote?

@anonym_autor prečo by ti mal dávať polovicu domu?si manželka?máte deti?aký dôvod by na to mal mať?
Tiež by som svojho syna odhovorila ,doba je divná.
Po 5r ste sa už mohli vziať. Keď chcete svadbu,keď chcete deti,potom ťa má rád a vlastníctvo domu je jedno,že nebude na teba. Čo riešiš? Stále si cudzia osoba. Ty by si cudzej žene raz ako potenciálnej neveste dala polku domu?čo vás dvoch viaže spolu?nič ešte.

vilma7
8. jan 2026

Daj im polovicu ceny domu a budú súhlasiť uz aj rodicia.

barborab1411
8. jan 2026
@anonym_da5841

@barborab1411
@anonym_b11642 kľud 🙂 Viac otáznikov sa nedalo? … zle som prečítala, je to zrejme jeho dom. Ale to je úplne jedno, platí presne to iste. Priživuje sa na majetku svojho priateľa na ktorý nemá žiaden nárok … Nech si aj ona ide prerobiť/kupit nehnuteľnosť a bude mat istoty.

@anonym_da5841 čítaj na udice lepšie a neobuvaj sa možno hneď do niekoho a bude aj menej otaznikov😉

anonym_615275
8. jan 2026
@anonym_5b3b4d

@anonym_5b3b4d presne ako pises-ON IDE PRERABAT DOM. Slovo, ze pravdepodobne raz niekedy mozno aj ona bude platit pocas manzelstva....bla bla.
Raz niekedy a mozno nemusi byt nikdy. Este nie su manzelia a uz by hamtala majetky. Kolko financii dala ona? Ona moze na oplatku prepisat na neho pol domu jej rodicov a bude to uplne spravodlive. Preco si narokuje na nieco, kde nevlozila peniaze? Ty by si darovala pol domu frajerovi zadarmiko?

anonym_3269d1
8. jan 2026

@anonym_autor Ludia sa rozchadzaju tiez by som ťa tam hned nenapisala...

sense
8. jan 2026

Ako nadobudol dom? Z akých prostriedkov idete financovať rekonštrukciu?
To sú podstatne otázky, na ktorú si autorka nedala odpoveď. Aj ja by som ako rodič bola proti keby dieťaťu darujem dom. Nech ma partner perc podiel toho či investoval. Ale len tak s prepisanním polovice by som nesúhlasila.

lucylaw
8. jan 2026

Dala si málo informácií,koho je teraz dom,akú má asi hodnotu,kto bude financovať prerábku? Ak máš ušetrené nejaké peniaze a tie chceš investovať do prerábky plus si budete brať spoločnú hypo,tiež by som trvala na tom,aby som bola spoluvlastník domu,keď aj nie pol na pol,tak nejaký iný podiel. Nikdy by som neinvestovala do nehnuteľnosti,ktorej by som nebola spoluvlastník. Ak ti nebude patriť žiadna časť domu,nedala by som do neho ani euro,max. by som platila časť nákladov na energie a ešte pred svadbou by som si kúpila vlastnú nehnuteľnosť,keď aj len garsónku,aby som mala niečo vlastné a aby som mala kam ísť pre prípad,že by to medzi vami nevyšlo..

opica_skorica
8. jan 2026

@anonym_autor ze by bola vhodna teraz napr.kupno-predajna zmluva na cast.

misanthropicdann
9. jan 2026
@anonym_autor

@sasa1310 a preco nie ? Ked chce somnou deti atď.to mam zit v neistote?

@anonym_autor ale aký veľký bol tvoj finančný príspevok do domu voči celkovej hodnote domu aby si mala mat nárok na polovicu domu?

Tiež by som bol proti

staryjarec
9. jan 2026

Bol som očitým svedkom. Na svatbe sa nevestiny rodičia spýtali ženícha, kedy prepíše polovicu domu na manželku, ich dcérku. Dom ženíchovi - synovi postavili rodičia. Jeho otec odišiel, po hodine sa vrátil s faktúrami. Zavolal si nevestinych rodičov a povedal. Tu sú faktúry na 3 milióny korún. Doneste polovicu a dom prepíšeme aj na vašu dcérku. Tí nemali žiadne úspory, takže sa nič neprepisovalo. Manželstvo vydržalo 4 roky. Mladá odišla tak ako prišla, s holou onou. Ďalší prípad, rodičia "kúpili" byt novomanželom, rozumej zaplatili odstupné 200 tisíc korún. Mladí po čase odkúpili tento byt za facku do osobného vlastníctva. Rodičia boli nevestiny. Zaťko od rodiny odišiel, bol rozvod a vrámci vysporiadania BSM ľúby zať požadoval vyplatiť polovicu trhovej hodnoty bytu v čase rozvodu, pretože na LV figuroval aj on. A rodičia nevesty to opäť zaplatili. Toľko k vám, ktoré sa domáhate práva na majetok, ktorý vám nepatrí.