Pripadám si neschopná a to ešte nemáme deti
Ahojte, obdivujem vsetky zeny co chodia do prace, zvladaju domacnost a k tomu este deti. Ja neviem, ci mam depresiu alebo co, ale vzdy ked pridem domov a zbadam ten bordel, mam chut sa rozplakat a obcas sa neviem pohnut aspon 15min z miesta, proste zamrznem (na gauci alebo za stolom)
Mame novy dom, len prizemie ma 100m2, horne poschodie 60m2 a k tomu pivnice. Nastastie staci upratovat len to prizemie, kedze hore sa to este nepouziva (tam to obcas povysavam a pretrem podlahy) a pivnice mozu byt zatial v takom stave ako su.
A teraz k veci, stavam kazde rano o pol 5, hodina mi trva cesta do prace/z prace, po praci do obchodu, z obchodu domov. Pridem a vsade bordel(riad, chlpy od psa,atd). Podlahu musim denne povysavat a umyt, potom navarit (nemozem nic rychle, bo drahy nezje hocico a vacsinou je to casovo narocne) a ja uz nevladzem. Viem ze ma tu odsudite, ze este nema ani deti a uz to nezvlada, ale prave z toho som zufala, ze som ako zena zlyhala. Som unavena, psychicky vyšťavena z prace a cestovania. Ako to zvladate este aj s detmi?
Rozmyslam, ze zacnem cvicit, ze by ma to dobilo ale neviem sa donutit, iba by som spala a spala.
Manzela nechcem nutit mi pomahat, robi este okolo nasho domu a aj svoju pracu a je mi trapne, ze ja nezvladam tu svoju “zensku” cast domacnosti. Sice poriadok vzdy nejako spravim, bo mi to neda ale o 22tej padam do postele mrtva. Chceme dieta ale ja si to neviem predstavit a dost ma to od toho odradza.:(
@dskjhfdlkdjhl bola tu minule diskusia ze autorka dostala od muza na narodky ponozky a otazka co dostavame my. Tak som napisala ja, ze diamantovy prsten a skoro ma zozrali 😃 ze sa potrebujem chvalit, vymyslam si a neviem co. Aha a ze keby som nosila diamanty tak nechodim na konika :D Neries.
@babikadaska no, teda, to si musela nasrrr minimalne pol kona😀
@dskjhfdlkdjhl 😄😄
@babikadaska To ked niekto dostane diamantový prsteň tak musí zákonite klamat ? Ja som tiez dostala .. a klamárka niesom 😂
@dskjhfdlkdjhl haha haha to som teda nasrala. Sice som to vobec nemala v plane ale podarilo sa. :/ preto som uz radsej s vyjadrovanim nazorov a skusenosti opatrna. Nechce sa mi ich potom obhajovat,,ale zaroven mi neda nereagovat no :D az sa narodia dvojcata, na kona uz snad nebudem mat cas.
@babikadaska inak, tiez mam prsten s diamantom, aj nausnice a este k tomu moj muz vie aj varit, ale uz radsej dalsie veci nenapisem, lebo si isto vymyslam😀
@misinka0611 no, tak dokaz, ze nie si klamarka😀lebo na MK Ti to takmer nikto neuveri😀
@misinka0611 no obvinili ma z toho tak neviem presne ake pravidla tu platia na konovi 😃 mala som napisat ze tiez dostavam ponozky,ze je to v poriadku a zapadla by som. Vies co dost o hmotnych veciach,nevirme tu pokojne vody 🙂
@babikadaska nie, nie, mala si napisat, ze si dostala derave ponozky😀
@dskjhfdlkdjhl hahaha 😃
No proste asi mame pohodovy zivot s dobrymi manzelmi a to sa velmi tazko vysvetluje. Ze to ide aj inak... ako byt furt nespokojny a s problemami. Mna napr. netrapi nic extra vazne a som uplne spokojny clovek. Preto ma prekvapuje kolko ludi ma problemy ktore su riesitelne (nehovorim existencne alebo zdravotne ) a nedokaze si s nimi poradit a zit podla svojho. Ved staci tak malo niekedy.
@babikadaska vies ako to je, najviac ludi nastves, ak odpovies na otazku: Ako sa mas? Ze dobre. Lebo zvycajne sa vsetci maju zle a potom prichadza vodopad o tom, co vsetko a kto vsetko im kazi radost zo zivota.
@nevludna my sme trosku odbehli od temy 🙂 ale aj v tychto nasich prispevkoch slo o to,ze bolo by fajn,keby si skusila na tom zapracovat,pretoze ci uz v mini alebo maxi dome sa da fungovat spokojne,ako mozes vidiet z maleho nahliadnutia do nasich zivotov 🙂 Si mlada a bezdetna,zatial, fakt sa snaz trosku zmenit ten rezim dna. Ste asi relativne este mladomanzelia,v novom vysnivanom domceku, mas zrejme dobru pracu, tak si uzivaj zivot. Nemala by si byt strhana a v depresii. Budes to neskor lutovat,ze si takymito pocitmi premarnila nejaku cast zivota.
@babikadaska ano ano, uz som viackrat napisala, ze sa to meni k lepsiemu nastastie🙂 mala som zly den, uz to tak tragicky nevnimam🙂 dakujem alee
@nevludna musis si najst system a tiez sa zrejme vela zmeni k lepsiemu, ked ten dom uz nebude stavba. Ale manzela rozhodne nerozmaznavat (uz som pisala na prvych stranach o tom dost), lebo ty sa ustves a on sa bude nudit. A idealne je mat dom zariadeny minimalisticky (samozrejme nie kazdemu sa to paci), aby nebolo treba kazdu chvilu oprasovat nejaky "oltar" so serepetickami😉
@nevludna sorry, dodsla som len na druhu stranu vytocena - ak sa odvtedy nieco v diskusii posunulo - ale do pipiny motykou, aka neschopna? nie je normalne, aby jedna zenska kazdy den pucovala byt a varila menu sefkuchara ....
1, drahy, cez den si za sebou BUDES umyvat riad. (moj tak robi skor je problem ze ja nie 🙂🙂🙂 ak mate umyvacku, nech ju aspon nalozi, ak nie, tak:
2, drahy, black friday, kupuj umyvacku
3, drahy, jeden den vysavam ja, druhy ty.
ak nie, lebo moje krize/nevidim si cez pupok na podlahu/neovladam tak sofistikovanu techniku, ako vysavac ... tak:
4, drahy, black friday, kupuj roboticky vysavac
obedy - jedla, ktore milost pan zje a daju sa dat do mrazniky, navar aj za kybel a zamraz. potom len vyber raz za tyzden segedin, raz madarsky gulas, raz spanielske vtacky ... a raz navaris zapekane kuracie prsia a na vikend zas nieco ine. a vualaaa - varis kazdy treti den. akje obr super najsam rozmaznany, a on z mraznicky nebude, lebo bleee, tak:
5, drahy trhni si nozickou, tu mas moje stravne listky a chod do restiky na menucko.
nakupy . skratka na viac sni, netreba kazdy den. pecivo tiez nahadzes do mraznicky.
NEMAS - opakujem - NEMAS mat preco depku, lebo ty NIE SI - opakujem NIE SI sluzka. a tiez sa musis zmierit s tym, ze nie vzdy bude vsetko na sto percent vypulirovane a ligotajuce. s detmi sa ti hranice asi posunu inde 🙂 ja som nikdy nechapala vsetky tie nalepkami olepene chladnicky, ze ako to mozu dovolit. a moja? viac zalepenu si nevidela na celom Slovensku. Zo vsetkych troch stran. len vdakamiestami presvitajucej farbe vidno, ze bola kedysi biela 🙂🙂🙂 Takze ty upust od svojich narokov a idealov a draheho musis zapojit do chodu domacnosti. lebo sa ti to vrati pri detoch. nepomoze ti, lebo vsak ty musis zvladnut - a to si pojdes hodit maslu so svojimi narokmi ...
a ze sa pred kamosmi pochvali, ze raz navari? raz uprace? co sa citis trapne? vsak priudi k nemu, pohlad ho a povedz nahlas- vidite, ako som si ho vychovala? stalo ma to sice casu a sil, ale nevymenim ho za nic 🙂
takze klidek, ziadne depky ... a v tomto kontexte nezabudaj - na vianoce pride jezisko, nie kontrola z hygieny!
Fuu,ked toto citam,ze okrem robotickeho vysavaca mas vlastne vsetky vydobytky techniky a aj tak si z toho vystavena,hoci ste sami..no ja neviem.Podla mna to moc prezivas. My sme sice prerabali len byt,ale svojpomocne vsetko od zakladov. Bola som uz vtedy tehotna,bola som PN. V case volna som sem chodila pomahat,skrabala som este aj tapety dole vo vsetkych miestnostiach,nemali sme ani umyvacku,ani susicku (a ani jedno z toho nemame dodnes a mame 2 deti) a vsetko som stihala za tie 2h poobede. Tiez som vkuse zmyvala,pritom varila,umyvala riad. Ale zas muz ked tu bol sam a najedol sa,tak ma dve funkcne ruky,cize si to umyl. Ked som nestihla umyt ja,umyl podlahy on.Ja mam doma denne 3 plne umyvadla riadu,cez hrnce,taniere,pohare- umyvam to 2xdenne ja, 3x muz.Co je proti tomu nalozit a vylozit salky z umyvacky?? Ked operiem musim to porozvesovat po susiakoch (denne tak 2 pracky),potom pozvesovat,pozehlit..+ varit+upratat+starostlivost o deti...Muz chodi vecer z roboty,ale co stihne,pomoze. To si musite rozdelit ulohy uz teraz,lebo ked pridu deti sa z toho zblaznite.
@extempore vôbec to není len v ba.v hociakom meste .stačí pár krát kliknúť a človek to zistí.a mimochodom žijem asi 120km od ba .
@nevludna Ked to porovnam s tym,ked sme deti nemali,tak sme mali vlastne stale upratane,aj ked sme nemali😁 Ja zas poriadok odtial potial. Ked uznam,ze dnes som toho proste spravila dost,tak ma ani nehne aby som rano zmyvanu podlahu ( na ktorej su po navrate deti zas spinave slapy z toho ze na nu nakvapkali vodu a papucami poroznasali.) zmyvala vecer zas. Moja mama by to neprezila,ta aj polomrtva by to isla umyt. Ale u nas sa vecne kricalo a vecne pre poriadok a taku domacnost ja nechcem. Co nestihnem,nespravim a zivot pojde dalej aj bez toho.
Ale potesim ta,cim viac deti clovek ma,tym viac toho stiha😁
@extempore
A nie je to jedno, koľko majú izieb v tom dome, hoc je veľký a oni sú štyria??? Veď účty za kúrenie neposielajú tebe a keď budú starí, môžu ho predať alebo hocičo, veď je to úplne ich vec. V rodine máme manželov z obyčajných pomerov, dlho žili s troma deťmi v trojizbáku. Ale vyštudovali dosť lukratívny odbor a veľmi sa vymakali, postavili si vilu v lukratívnej časti BA a keby si bola v tom dome, tam by ti oči vypadli od nechápania, načo im to je 🙂.
@nevludna
Vieš čo, by som toho tvojho princa kopla do riti. Pardon za výraz, ale mňa neskutočne vytáčajú tieto typy. Sedí doma celý deň a ty prídeš domov a bordel, pustíš sa pratať, lebo jemu prídu kamoši na kávičku??? A ty si mu teraz jemne naznačila, že má aspoň upratať za sebou? A máš ty štipku sebaúcty??? Moja zlatá, by som s v dverách otočila, že ideš aj ty na kávičku s kamoškami a keď majú prísť tí jeho, nech si chlapec spraví poriadok. Môj muž robí z domu a boli dni, že som prišla s malým so škôlky, ja z roboty a bordel riady všetko, ale našla som ho vystresovaného a vedela som, že má nejaký prúser. Ale za normálnych okolností bol vždy riad v umývačke, nezriedka aj zapnutá bola keď som prišla a nie raz som mu narobila kôpky prádla a ku každej s čím to má oprať a toto robil cez malé prestávky počas práce. Kým sme nemali deti, vysával len on. Teraz som na materskej, tak ten režim je trochu iný, keďže som doma, ale akurát včera ma seklo v krížoch a mala som v pláne žehliť, tak chlap večer požehlil, ja som skladala. Podotýkam, že on tiež nevarí, max špagety, ale teda nemôžem povedať, žeby mi nepomáhal či už s domácnoaťou alebo s deťmi. A jediný kto by sa mal vo vašom vzřahu hanbiť je ON!!!!
@merry_v https://www.xiaomiphone.sk/2018/11/black-friday... my máme tento, už asi rok
Myslim, ze mas depku z toho stereotypu. Stale dookola to iste - poznam to a mam aj male dieta. A neverim, ze mas neporiadok. Ved si v praci. A neumyty riad a par chlpov od psa tiez nie je bordel. My mame tiez psa a dom este s vacsou rozlohou asi tak o 20m2. Tiez vysavam casto. Psa som odsunula do vstupnej chodby. Urcite to mas len v hlave zafixovane, ze vidis vsade neporiadok. Skus si najst aspon trosku casu na vlastne aktivity aby si sa nestala otrokom domu. Ver mi, viem o com hovorim a nie sme v tom same - neboj. Poznam taketo pacientky aj vo svojom okoli 😀😀😀. A neboj - ked bude dieta, v istom veku to bude este horsie 😀😀😀. Ja som mala napr. svojho psa ako taku predpripravu 😀😀😀.
@nevludna Pokiaľ chlap nebol v detsve vedený ku domácim prácam a domou sa chodil len najesť, vyspať, urobiť domáce úlohy a sledovať TV a inak celé detstvo trávil niekde vonku v kopačkách, či s fúrikom,tak mu tie domáce práce v dospelosti vôbec chýbať nebudú. Však v detstve zažil len uprataný byt a jedlo už naservírované na stole. Tam naozaj ten vzťah ku sporáku,vysávaču, mopu, žehličke, umývačke riadu či pračke, čistiacemu prostriedku zn. OKENA sa musí vytvárať už od detstva. Samozrejme pod nátlakom môže na určitú dobu sa tváriť, že sú mu domáce práce blízke, ale je to len na určitý čas, za určitým účelom - napr. aby vytvoriť dobrý dojem na partnerku...ale nie je to na celý život a bude skôr očakávať od parnerky, že s tým vysávačom bude behať - najlepšie v čase, keď nebude doma, aby ho hluk vysávača nerušil, pretože on bol v detstve doma len vtedy, keď vysávač nehučal. Ani na nákupy ho nikto neposielal, tak prečo by to on mal odrazu robiť....
@nevludna Pokiaľ chlap nebol v detsve vedený ku domácim prácam a domou sa chodil len najesť, vyspať, urobiť domáce úlohy a sledovať TV a inak celé detstvo trávil niekde vonku v kopačkách, či s fúrikom,tak mu tie domáce práce v dospelosti vôbec chýbať nebudú. Však v detstve zažil len uprataný byt a jedlo už naservírované na stole. Tam naozaj ten vzťah ku sporáku,vysávaču, mopu, žehličke, umývačke riadu či pračke, čistiacemu prostriedku zn. OKENA sa musí vytvárať už od detstva. Samozrejme pod nátlakom môže na určitú dobu sa tváriť, že sú mu domáce práce blízke, ale je to len na určitý čas, za určitým účelom - napr. aby vytvoriť dobrý dojem na partnerku...ale nie je to na celý život a bude skôr očakávať od parnerky, že s tým vysávačom bude behať - najlepšie v čase, keď nebude doma, aby ho hluk vysávača nerušil, pretože on bol v detstve doma len vtedy, keď vysávač nehučal. Ani na nákupy ho nikto neposielal, tak prečo by to on mal odrazu robiť....
Mňa by len zaujímalo, či vyhodil ten obal od horalky 😀
Kupit bez vahania roboticky vysavac s mopom (na kazdodenne vysavanie) a raz do tyzdna uprac rucne. Ak nemate umývačku, kupit aj tu. Susicku, nech nemusis zehlit vsetko. Pes nemoze byt vonku? Inak existuje aj roboticky umývač okien 🙂 A ešte možno niekoho na vypomoc. Niektore zienky si platia pabiu, co im ozehli alebo navari. Ved na tom nic neni zle. Na nakup by som urcite nechodila kazdy den. Skusala si niekedy vyizot svetbedniciek.sk? Ked mate pivnice, tam sa aj zelenina da ulozit. Kazdy potrebuje na chvilu vypnit po prichode z prace a nie stat pri plotne. Maximalne tak polievku, do ktorej nahadzem zeleninu a kym sa uvari kuknem telku ci precitam knihu. Viem, ze sa to lahko pise, ale moznosti su, len ti to mozno nenapadlo 🤷

@babikadaska presne takto to beriem aj ja. Byvali sme aj v malom byte, aj vo vacsom, ale chceli sme dom, tak mame dom a mame ho taky, aky sme chceli. Ale uplne si viem predstavit, ze niekto moze byt stastny aj v malom dome, ved kazdy clovek je iny. Proste nerozumiem, ze niekto si dovoli tvrdit, ze velky dom mame preto, lebo sme napr. rozdrapeni, ked o mne nevie absolutne nic. Toto je uplne chore, ale ako som uz pisala, nemusim vsetkemu rozumiet.