icon

Problém s 12 ročným synom

vaneees
21. aug 2015

Dobrý den žienky...som velmi rada že som našla takú super stránku ako je Mk pretože sa potrebujem s niekým poradit ohladom môjho 12 ročneho syna.Asi mesiac je nejaký zvláštny.Má divné otázky divné reči ktoré ma u neho zaražaju.Napriklad pýta sa ma čo sa stane ked zomrie alebo že či je toto jeho prvý život..alebo že prečo zomierajú aj deti..Su to otázky na ktoré mu ja neviem dať odpoveď 😒 😒 😒 Ako sa snim mam rozpravať?Čo robiť aby vypustil také myšlienky s hlavy?ďakujem za všetky odpovede...

maslenka47
21. aug 2015

@vaneees nerozumiem, preco vypustit z hlavy. Vsak s to legitimne otazky. Akurat sa cudujem, ze ich ma az tak neskoro. Co takto mu povedat pravdu. Vsak ma 12 rokov pre boha, zachvilu bude mat vlastne deti ani sa nenazdas....

gita17
21. aug 2015

to vobec nie su divne otazky. cudne by bolo, keby sa nad tym nezamyslal. Mala by si sa s nim porozpravat aj o takychto temach

janickacrazy
21. aug 2015

@vaneees Tak mu na ne normálne odpovedz ako vieš a nebude sa pýtať stále. Ja presne toto som riešila so svojím 4,5ročným synom nedávno, tiež sa čudujem, že tvoj sa na to pýta až teraz. Nezomrel vám niekto v rodine alebo v okolí?

adsumus
21. aug 2015

@vaneees potrebuješ zistiť, čo sa so synom deje, môže sa diať hocičo aj nič, niekto ho može navádzať na samovraždu, alebo šikanovať na nete, treba pozrieť počítač, mobil, pozvať kamošov domov, nech sa spolu zahraju a popočuvať o čom debatia a možno len videl nejaký film, dokument, niečo sa ho dotklo, zamyšľa sa, ak si nevieš rady, k psychologovi.

janinah
21. aug 2015

normálny chalan,akurát nechápem,že máš problém mu odpovedať....

pribinak
21. aug 2015

Ved rastie a vyvíja sa nielen fyzicky ale aj intelektovo, co ma s tebou rozoberať snehulienku a 7 trpaslíkov? Buď rada, ze sa pýta teba a môžeš dat normálnu odpoved a nečíta nejake sektárske kraviny. Sú to normálne otázky a on potrebuje odpoved. Nic choré ci mimo normu

aristka
21. aug 2015

Ja som sa taketo veci pytala v predskolskom veku a aj som sa pytala doslovne napr.babky kedy zomrie.....co robit komunikovat s nim a mozno sa ho spytat preco ho to zaujima .....smrt je sucast nasho zivota a kazdy mame pred nou prirodzeny respekt ,okrem maleho dietata ,ale to neznamena ,ze to ma byt tabu v rodine a duplom u zacinajuceho pubertiaka ,ktori urcite z kamosmi vyvolava duchov zosnulych a vymyslaju podobne mysticke veci .....neviem ci ste veriaci ,ak ano mozno by vysvetlil nieco farar ,mzno by pomohla kniha z touto tematikou ,je ich dost aj z historie a by zvytazilo nejake to racio a upokojil sa tvoj strach o neho ,je najlepsie ist s nim za psychologom ,ktory sa zaoberal ci v skole alebo v praxi aj touto tazkou temou.....urcite tieto otazky neznamenaju vzdy suicidalny umysel....

lucia78
21. aug 2015

Ja si pamatam, ze taketo veci som sa zacala pytat ako stvorrocna a moje deti tiez uz v predskolskom veku. Smrt je sucastou zivota, na otazky mu uprimne odpovedz a trochu podebatujte.

kliara
21. aug 2015

@vaneees - nie je to problém, odpovedz mu ako vieš, nikto z nás nevie stopercentne odpovedať na tieto otázky, tak mu len povedz, čo si o tom myslíš ty, prípadne ak nevieš, tak povieš, že nevieš.

peneloppe
21. aug 2015

@vaneees

To su tazke otazky a este tazsie odpovede. Neda sa odpovedat jednoznacne. Niekto veri ze smrti sa nic nekonci, ze nas caka nieco ine, niekto si mysli ze zhnije v zemi, ... neviem aka rodina ste vy tak podla toho nejako opatrne odpovedat.
Mne tieto tazky zacal klast moj 6 rocny syn a to je ine kafe, ja sa zatial detailnym odpovediam vyhybam, nejako z toho vykluckujem lebo ho nechcem zranit a vystrasit. Je este malicky ale tvoj syn je uz rozumny chlapec, v jeho veku mu to vies pekne vysvetlit.

adri266
21. aug 2015

@vaneees ak si veriaca, je to lahsie, ak nie, jednoducho sa s nim porozpravaj, ako to citis Ty. PRipadne, ze vsetko na svete sa meni a vyvija, teda aj my, ked zomrieme, tak nasa hmota sa sice zmeni na prach, ale nasa dusa sa zmeni na energiu.
No a s tymi detmi. Proste je to zakon prirody. Slabsi jedinci nechavaju priestor silnejsim a nasi lekari zial nevedia vyliecit kazdu jednu chorobu.

Malo by to skoncit tak, ze si ma vazit svoj zivot,nemrhat ho na drogy ci cigarety a tiez ze nevieme, ako dlho tu na zemi sme. Mozno by bodla nejaka kniha o tejto teme, ale ziadna mi nenapada

vejula
21. aug 2015

@vaneees mna ked sa bude dieťa pýtať odpoviem, že čo bude po smrti nikto nevie,kedže sa odtial ešte nikto nevrátil, že to všetci zistíme až potom. A že ked tu smrť "prežilo" za dobu existencie ludstaav už tolko ludí, určite ju "prežijeme" i my. A prečo umieraju malé deti? No preto, prečo umieraju i dospelí. Bud kvôli chorobe, alebo nehode. Bohužial deti su ludia ako dospelí a ich fyzické telá môžu rovnako ochorieť. KEby sa ma to pýtalo 4 ročné dieťa asi to nejako zaobalím... Ale 12 ročný chlapec je už ozaj velký rozumný, myslim, že nemôže mať problém pochopiť.

rokka
21. aug 2015

Mám 12 ročneho synovca a to je presne to iste...je velmi rozumny od malicka a otazky takehoto typu nas u neho vobec neprekvapuju...normalne sa s nim bavime na nasej dospelackej urovni ..ba este na nom pozorujem ze niekedy je na vyssej rozumovej urovni ako my 🙂 ...dnes su deti viac otvorene ako sme boli my v ich veku a zaujimaju ich veci, ktore su mimo nasho chapania. Normalne sa s nim o tom bav...rieš jeho otazky a neboj sa mu povedat veci, ktore si myslis ze nepochopi. Pochopi, neboj sa 😉

vulka
21. aug 2015

@vaneees Mne tie otázky neprídu divné. Sestrin 7-ročný to má bežne na programe. Napríklad aj také, že kto bude chodiť zapaľovať sviečky na cintorín, keď už všetci ľudia na svete zomrú alebo na čo myslia tí, ktorí zomreli a pod. Sestra to všetko vysvetľuje tak ako to je. Žiadne prikrášľovanie, zatajovanie alebo odbíjanie, že na to je ešte malý.

kakadu007
21. aug 2015

niečo chlapec čítal...treba sa s nim rozpravat

katarinamarkova
24. aug 2015

@vaneees divne je len to, povazovat tieto prirodzene otazky a myslienky za divne.
nechapem preco by sa dospievajuci chalan nemal zamyslat nad tym, kto je, co je, odkial je, kam smeruje....otazky zivota a smrti su bezne a normalne.

nela1916
24. aug 2015

@vaneees Celkom nechápem, bojíš sa toho, či náhodou neuvažuje nad samovraždou? Ak áno, toto by som nezľahčovala, ale predpokladám, že tu by boli aj iné indície, samotný záujem o smrť je úplne ok. Ja, keď som mala tak tri-štyri roky, som verejne vyhlasovala, že pôjdem zomrieť do susedov. 🙂 A predstavovala som si, že si tam iba tak ľahnem a ostanem tam ležať. 🙂 V jedenástich som už vnímala všetky možné mafiánske vraždy, ktoré v tom čase frčali, taktiež autonehody a iné a chytil ma dosť seriózny strach zo smrti. Neviem si tu predstaviť nič iné, ako otvorenú komunikáciu, lebo dospievajúci človek sa vie tak ľahko zacykliť vo svojich alternatívnych úvahách, aspoň mu pomôžeš urobiť si v otázke smrti poriadok. Príp. prídeš na to, či ho k takým úvahám nevedie niečo vážnejšie.