icon

Problém so spolužiakom, ktorý bol vo väzení

janakor3
29. máj 2014

milé baby poraďte mi. Pred pár dňami sa mi ozval bývalý spolužiak ktorý bol vo väzení kvôli tomu že niekoho bodol. Bolo to dávno asi pred osmimi rokmi a ten clovek pri tom nezomrel. Zhodou nahod robi v blizkosti mojej prace minule sme sa videli asi na 2 minuty. Manzelovi to velmi vadi, ale najma preto lebo bol vo vazeni. Je to len spoluziak a ja za to na jednej strane nemozem ale na druhej strane by sa on chcel mozno vo velkom stretavat a to ja nechcem, nikdy sme neboli nejaki kamarati ani na skole tak preco by to teraz malo byt inak. Napisala som mu ze manzel si to nepraje a ze sa velmi hneva ze si s nim vobec pisem. Teraz ma trochu hryzie svedomie lebo mi rozpraval ze ake to ma tazke ze ho vyhodila rodina uz z 2 bytov ze byva u kolegu. Viem ze aj ked niekoho bodol tak taky nie je, nasiel si aj pracu a tesi sa zo zivota. Na svoju situaciu je velky optimista. Co by ste robili na mojom mieste? manzel mi je ovela prednejsi.

Strana
z2
mawka
31. máj 2014

@janickacrazy ved prave, nikto je je opravneny posudzovat cloveka po vykone trestu, nikto nema pravo sudit, ked nepozna dovody. su zname pripady, kedy niekto kradol lebo nemal cim nakrmit deti a po napadnuti sa branil, proste dovody su vselijake. iste, niekto moze psychopatom ostat, ak bol uznany psychopatom, ale je kopa ludi, ktori sa uvedomili, popracovali na sebe. ale my to nemozeme rozhodovat, v akom stave sa ten clovek nachadza. nedat sancu, dat sancu. podla mna si kazdy clovek zasluzi sancu, je len na nom, ako ju vyuzije. hoci by padol na dno aj 3x, mozno ten 4 sa uz moze vyskriabat poriadne hore. vadi mi tato nasa slovenska dokonalost vo vsetkom. a odsudzovanie a posudzovanie a moralizovanie a ukazovanie prstom.

bibika55
1. jún 2014

@janakor3 Vy ho nespasíte,tak sa držte manžela.Ten chlap si musí svoju cestu životom vybojovať sám.

citronade
11. jún 2014

@janakor3 to je spoluziak zo strednej, alebo zo zakladnej? nie si nahodou, aj on, z trnavy, od trnavy, atd?

molnija1985
11. jún 2014

@janakor3 Manželovi sa po pravde nečudujem, že sa hnevá - bolo by skôr neprirodzené keby sa nehneval, resp. nemal obavy. Lebo pod pojmom hnevá sa si hneď každý predstaví despotického žiarlivca - tak aby sme zbytočne nedemonizovali. Otázka je, čo sa Ti zdá na tom bývalom spolužiakovi zaujímavé, inými slovami na základe čoho by si mala záujem TY si s ním udržiavať kontakt ? Pokiaľ len zo zúfalstva, teda z ľútosti k tvojmu spolužiakovi, tak je to nezmysel. S vysokou pravdepodobnosťou ohrozíš tým svoje fungujúce manželstvo, alebo minimálne vnesieš do neho neistoty, hádky, problémy. Niečo iné by bolo keby to bol kamarát z detstva, ktorého si poznala roky rokúce a ktorého poznal aj tvoj manžel - ale spolužiak zo základky s ktorým si naviac mala neutrálne vzťahy ? Každopádne držím palce v racionálnom rozhodnutí.

mala_hobitka
11. jún 2014

Zrejme je mu smutno - to chápem veď je to normálne keď sa človeku všetci otočia chrbtom. A trochu aj hrá na city, to je jasné. Každopádne aj keby bol sám na celučkom svete nie si povinná sa s ním stretávať. A najmä ak si nie ste blízky. Keby to bol vždy tvoj kamarát a ty mu chceš odpustiť je to niečo iné. Takto je to len cudzí človek, hoci spolužiak, stále cudzí. Tebe je ho len ľúto. To je normálne. Ale on si musí nájsť nových priateľov. Ty sa s ním nepotrebuješ stretávať, tvojmu manželovi to vadí tak čo je tu riešiť? Keď bude písať tak mu jasne napíš, že ty si vydatá a nehodí sa aby ti písal iný muž. Že tvojmu manželovi to vadí, ty sa mu nedivíš a nech sa na teba nehnevá. Bodka. Keď na toto nezaberie tak narovinu jednať "Nemáme nič spoločné. Nikdy sme nemali. Si pre mňa cudzí. Už to preháňaš. Drž sa odo mňa."

nyusika
Autor odpoveď zmazal
najstastnejsia
1. nov 2023

@janakor3 Tvojou poslednou vetou si si odpovedala. 🙂

Strana
z2