Problém so svokrou. Ako by ste riešili takú situáciu?

andy48
19. dec 2016

Viem, že nie som jediná, preto som si prišla po radu.
Problémom je svokra.
Som vydatá 3 roky, mám 2 ročného syna a fajn manžela. Brala som si ho však ako "starého mládenca". Zostal mu dom, samozrejme aj s jeho mamou (otec už zomrel).
Urobila som naozaj veľkú chybu, že som išla "za nevestu". Svokra mi bola nepríjemná už pred tým, keď sme boli ešte slobodní, preto som často nechodievala k nim na návštevy a ani ju nestretávala.
Zvláštne na tom celom je, že svokra nie je veľmi konfliktný typ, ale je veľmi čudná povaha a mne to vadí, neviem sa s tým stotožniť.
Hneď ako sme sa zobrali sme si prerobili na poschodí domu kuchyňu (aby som mala svoju a ona má svoju na prízemí), obývačku, no a máme ešte spálňu, svokra má vedľa nás izbu.
Začala som ju neznášať ešte viac, keď sa narodil malý - často plakal (dokola počúvať reči aký je zlý, stále reve, nedám mu jesť, málo jedol...). Nepomohla mi vôbec s ničím, tvári sa, že s nami nič nemá, nevarí si s nami, len jej zbožňovanú dcéru a jej deti stále "obcuje".

Môj problém je ten, že sa vnútorne veľmi trápim, preto, že ju proste neznášam a neviem si pomôcť. Nehádame sa, ani ju neurážam ani nič, ale vlastne sa ani nerozprávame, ja sa ani dívať na ňu nemôžem. Povieme si len to čo je nutné. Ja nedokážem takto žiť. Každý deň rozmýšľam nad tým ako z tohto domu odísť. Ale nie je to jednoduché.

Rozmýšľali sme postaviť nový dom (pozemok máme) ale nemáme veľa peňazí (už sme niečo investovali do prerábky tohto domu) a museli by sme si vlastne na celú stavbu zobrať úver. Čiže možno aj 50 000 € (a to si myslím, že stavba domu výjde na viac..), odísť do mesta do bytu ???? (nebolo by to ono, nie som zvyknutá na mesto a život na dedine sa mi páči...), odísť k rodičom a prerobiť si tam, tiež nie je riešenie a môj otec je tiež konfliktný typ, čiže neprichádza do úvahy..

Som z toho zúfalá a neviem, čo mám robiť. Veľmi sa trápim vnútorne..

Zažili ste podobnú situáciu? Ako ste to riešili?

moni244
19. dec 2016

@andy48 nezazila, lebo som mala dost rozumu, aby som takuto chybu neurobila. Ty ani sama zmenu nechces, stavat nechces, lebo uver, byt nechces, lebo mesto. Keby bolo tak zle, ako hovoris, odisla by si aj cez vsetky prekazky

eriksonka1234
19. dec 2016

Zobrať úver a začať stavať. Zvládli sme to my- zvládnete aj vy. Ak si viete veľa spraviť svojpomocne, tak sa to v pohode do 50 000 zmestí, ak máte pozemok nie je o čom. Ja som mala v tom čase dve roboty, celé moje výplaty išli bokom na sporenie, resp. na dokončenie domu. Všetko sa dá, len treba chcieť. Ja by som sa určite netrápila. Život máš len jeden.

sissy27
19. dec 2016

@andy48 osamostatniť sa. Hotovo. Úver ako väčšina ľudí. Prípadne ak to umožňujú vlastnícke pomery domu, tak predať dom a kúpiť svokre byt, sebe podľa uváženia, prípadne menší úver k tomu.
Alebo ak nechceš úver, ak nechceš byt, tak zaťať zuby a čakať, kým sa svokra pominie...

fefe123
19. dec 2016

Tak teraz neviem, svokra zlá, k Tvoji rodičia k ničomu, úvery nebrať, do mesta nie...🤔 Teraz Neviem, chceš radu ako sa zbaviť svokry, aby ste v jej dome zostali sami?😂😂😂

zveva
19. dec 2016

Joj...byvat sa svokrou by som teda nechcela. A to nemam zlu svokru. Ak nepomoze, neublizi. Byval tam muz s prvou zenou a museli ujst, tiez sa jej stale montovala do decka a tu slo porazit 😀. Muz je zo 4 deti a jej deti su naaaaaj na svete. Ked k nam pride, iba pocuvam ako ohovara ostatne nevesty...by ma zaujimalo, co inde hovori o mne...i ked je mi to jedno. Ale tyzden pred jej navstevou gruntujem cely dom, lebo skontroluje este aj ulozenie topanok v skrini. Takze viem, ze svokra ee. V tvojom pripade pochybujem, ze by ona chcela predat ten svoj dom, no ked ste ho prerobili a ak ma vrch samostatny vchod, tak prenajat a z toho platit uver. Ked sa svokra pominie, veci sa vyriesia a uver splatite predcasne. Ja uz by som tam nebola.

lucinocka
19. dec 2016

@andy48 nuz... podla uvodneho prispevku.... asi najst velky vankus a navstivit svokru pocas spanku...

adri266
19. dec 2016

Nechapem, co TA vlastne na nej tak skrie. Hovoris, ze nie je zla, tak co Ti vadi? Ze dycha? Ze existuje? Ze sa TEbe viac nevenuje? Mozno by si to mala prva zacat. Ist ju pozriet, spytat sa, ci nieco nepotrebuje, nechat dieta na chvilu povarovat.

A ked sa jednoducho neda, kasli na nu, aj ked zije hned za stenou. Naco sa tak trapis nad vecami, ktore nedokazes zmenit? Len si zbytocne privolas nejaku chorobu.

obsadenemeno
19. dec 2016

ako sa vravi: nie situacia je problem, ale to, ako sa k situacii postavis, moze byt problem.
Pises, ze sa nehadate ani nic, tak si skus uvedomit, preco ta svokrina pritomnost tak irituje.

natalkasimonka
19. dec 2016

Odísť preč.ja som spravila osudovú chybu keď som išla bývať ku svokre.vydrzalo to cca rok a stačilo.uz dva roky jej ani nepozdravim.nastastie muž stal na mojej strane a zobrali sme Hypo a máme pokoj

dominika6
19. dec 2016

@andy48 nepostavíš na komplet za 50 00,- zabudni..len zariadenie do celého domu stojí cca 20 000,- ak si máš vziať úver tak poriadny a spláta bude cca 300,- hore dole..
ak na to nemáte tak vyskakovať nemôžte..
ak nechceš byt v meste tak škrab evri a potíšku rešpektuj a toleruj človeka,pod ktorého strechou bývaš..

lubkavargova1
19. dec 2016

Pozor aby pani matka neukazala eaz dvere...aj darovacia zmluva sa da zrusit. A v pripade dedenia tiez to nie je bohvieco lebo je tam jeho sestra....a ona vzdy bude prednejsia. Je to jej krv. Ty nie.

sardinka336
19. dec 2016

@andy48 a načo si tam liezla? Za staromladenectva si tam nepachla lebo uz vtedy ti kontrolky blikali, ze to neni ,,vončo,, ...ale niééé...klasika, idete tam byvat. Tak čo sa čuduješ? Inak to nemohlo dopadnut. Nerozvázne konanie.
No čo uz stalo sa..kedze ,,nič sa neda,, uver, byt, tak len šúchať nohami, si v jej dome kým zije predpokladam. Ked pozemok mate tak postupne ako mate financie skuste stavat...
Ja svokru aj do istej miery chapem v tom zmysle, ze počuvat na stare kolena revy vresky...tiez nie je bohviečo...zistime to mnohé samé ked sa to stane v našich domoch.

diablikovci
19. dec 2016

Nechceš odísť kvôli manželovi? Sak si vedela, že keď budeš snim tak ta osoba tam bude a bude súčasťou tvojho života. Mi sme u svokry bývali len 4 tyz. Ja som chcela variť lebo má problémy s nohou, ale stále sa miešala a pod. tak som ju nechala nech ona robí keď tak veľmi chce ☺️ Ale keď čosi zastukala tak som povedala ja som chcela pomôcť 🙂 ale nechceli ste moju pomoc a už bola spokojná.

dilino
19. dec 2016

ved to si vedela vopred ako to bude ked pôjdete byvať so svokrou a pišeš že ti vôbec nevadi nemieša sa do vás tak o čo ti ide a ked sme pri tom pišeš že synovi dala dom a dcére dá čo jasné že ked sa pominie sestra bude pytať čiastku z domu a odkiaľ že ju tvoj muž vyplati tak či tak budete musieť vziať pôžičku a ked mu to aj darovala môže dar vziať späť a budete mať holu riť a do cudzieho by ste vložili peniaze no to bol už teda iba napád tak že si veľmi nevyskakuj ked to nieje tvoje ani dom ty pamätaj ty si iba vždy v cudzom dome tak ak ti nič nerobi ani nehovori tak hlúpa veta že vadi mi už len to že je to akože je čo TY si v jej dome nie ONA v tvojom takže treba mať trocha aj rešpektu vôči nej zadlžiavať sa nechcete ako pišeš tak teraz ti je dobrá aj ONA ale pride sitúacia ked budete musieť vyplatiť jeho sestru a zrejme nebude to málo kedže je to asi veľky dom tak máš niekoľko možnosti tak si si mala vybrať tu najlepšiu ked sa ti nepáči hoci sama priznavaš že ti nič nerobi tak vieš čo ja na jej mieste vezmem dom nazad ako dar a chodte si kam chcete vieš kde je problem že chceš mať celý dom z mužom pre seba obe poschodia len ten kto je chamtivý nakoniec nebude mať nič a to asi aj tak bude len aby nebolo tak ako piše predomnou že ukaže vám dvere a myslim že chyba je v tebe samotnej nie v tvojej svokre.

dilino
19. dec 2016

@lubkavargova1 úplný súhlas ako keby som to pisala ja sväta pravda

janinah
19. dec 2016

bolo koze dobre,šla sa na ľad šmýkať......jasné,ber úver,ber chlapa a švihajte dom stavať /počas stavby budete kde?len u svokry stále.../.....a potom budete mať dom,možno aj dosť blízko svokry ,ona bude starnúť,tvoj muž tam bude chodiť jej pomáhať,či na koho ostane dvor,záhrada? na tú sestru? no,neviem...nikdy nebudeš spokojná,kým svokra bude žiť,nemáš ju rada a nevieš sa ani vymáčknuť,že prečo....a pritom sa do vás nestará,kuchyňu máš svoju,ideálne podmienky,sú oveľa horšie svokry a oveľľa horšie spolužitia v jednom dome...by ma piclo mať takú nevestu,ponechám jej časť domu,nestarám sa,lebo viem,že mladí to nemajú radi a ona na mňa zazerá a fras vie prečo....no,díky....a ešte nevieš ako bude ďalej,nastúpiš do roboty,dieťa ochorie,bude treba pestúnku.....premysli si a zmeň svoje správanie a svoj postoj..

zamilion
19. dec 2016

@janinah palec hore. niekomu vadi, ze sa svokra nestara, inemu, ze sa stara a tejto prispievatelke proste vadi, že existuje....
postoj je problem, nie svokra

12345anna
19. dec 2016

@dilino je to mapisane z mosta doprosta, su to krute slova, ale pravdive. Bud zmenis pristup k svojej svokre ty,alebo zmenite bydlisko. Moja kamaratka ma 4 deti, nadherne prerobili rodny dom, zhltlo im to vsetky uspory a maju aj uver, ale ked to zacalo byt doma neznesitelne, dala babo do jasiel, zobrala ona 2 zamestnania, manzel ma pracu a vzdy fusku popritom a starsie deti su od rana do vecera v skole na kruzkoch, aby mohli oni pracovat. Setria kazdy cent, aby mohli stavat. Naozaj ich obdivujem. Oni to maju fakt zle, lebo ich svokra im aj nepekne nadava, ale aj detom. Je to len o ochote, co chcete obetovat pre pokoj v rodine.

janinah
19. dec 2016

@12345anna kým našetria a postavia dom,tak deti vyrastú a pôjdu svojou cestou a dom im bude na prd...a teraz makajú,šetria,deti si ani poriadne nevidia,z tej roboty večnej musia byť totalne unavení,len aby zdravie slúžilo,nejaké výlety ,víkendy,zážitky asi nie...ich rozhodnutie,ale netlieskam tomu....

12345anna
19. dec 2016

Detom dopraju, sebe nie, ale oni su aj velmi sikovni a zrucni a maju podporu v zvysku rodiny. Docolenku majy len raz rocne, ale chodia k moru, autom sice a na privat, ale hlavne, ze su spolu a stastni. A decka aspon nebehaju same bez dozoru a na kruzkoch sa aspin nieco naucia. Ale u nich je vzajomna snaha a podpora. To je zaklad.

zamilion
19. dec 2016

@janinah moji rodicia stavali dom 14 rokov, skoro nikde sme nechodili, vecne na stavbe, na dovolenke sme boli raz, skolaudovali v 2004. ja som sa od nich odstahovala v 2001, moj brat v 2004. a oni ostali sami vo velkom dome. presne ako pises, stalo to zato?

zamilion
19. dec 2016

@12345anna
to je uhol pohladuňja ti poviem z pohladu dieťaťa, čo toto zažilo, že nie. cele detstvo som vnimala ten stres, že len robota stavba robota stavba, dovolenka len sup sup, aby sa islo, ale nic sa tam nekupilo, konzervy z domu, lebo sak treba setrit na dom, ja ako pubertacka som mala vycitky svedomia vypytat si peniaze na kozmetiku.... ostalo to vo mne dodnes, že mam vycitky svedomia, ked si nieco kupim len tak pre radost a už pocitam, že aky novy vysavac za to mohol byt a moj muz na mna pozera, co mi sibe.
toto ja mojim deťom neurobím.

12345anna
19. dec 2016

Chapem. Ja som zazila v detstve to iste. Ale byvala som so svokrou, takze chap aj to. Treba si vybrat,co je schodnejsia cesta

lucinka511
19. dec 2016

@andy48 ked amte pozemok,tak si postavte dom,ved 50 000 hypo az tak vela nieje a dnes bez hypo neposavi uz nik,A ptom ak niej svokra tak konliktna tak skratka skus aj ty an sebe zapracovat a zacni tu ennavit voci sestre ventilovat inka,ved ak ti nic neurobila,neams dovod ju nenavidiet..to musis uznat ze problem je aj v tebe.

kamitomi
19. dec 2016

@lucinocka chááááá umrela som, a teraz už pol hodinu umývam monitor a široké okolie obývačky 😀 No ja nemám vyslovene zlú svokru no bývať by som s ňou nemohla. Manžel je z troch detí a on to "odsral" za všetkých a ja spolu s ním. Ale tak to je na dlhú debatu. Podstatné je že tvoj nápad by veru vyriešil veľa manželských problémov na svete 😅

sasa1310
19. dec 2016

@natalkasimonka sorry, ale tvoja svokra ti dala na dva roky strechu nad hlavou a ty ju ani nepozdravíš?

sasa1310
19. dec 2016

@andy48 to máš tak, keď niekto nie je schopný sa postaviť na vlastné nohy. Žiješ v domácnosti niekoho iného. A ak ti vadí, tak sa zbaľte a riešte vlastné bývanie, kde budeš kráľovnou domu ty. Aké chceš iné riešenie, keď také neexistuje?

zuzlaka
19. dec 2016

na toto si podľa mňa mala myslieť na začiatku. Nikdy nie je dobré, keď sa býva či už so svokrovcami alebo s rodičmi. Nerobí to dobrotu vzťahu, pretože vždy bude niečo čo jednému alebo druhému bude vadiť a povedzme si ako to je...je mnoho vzťahov ktoré stroskotali skrz to, že im niekto narušoval súkromie

sasa1310
19. dec 2016

@zuzlaka akurát, že v tomto prípade a teda vo väčšine takýchto prípadov si treba uvedomiť, že mladí narušia súkromie tým svokrám

natalkasimonka
19. dec 2016

@sasa1310 prosim?