Problémy a podozrenia v domove sociálnych služieb
Žienky, moja mamina je necele 3 mesiace v DSS a začínam tušit, že tam nieco nie je s kostolnym poriadkom.
Otec je v DSS tiez, kus od nej. Chodí za nou, takmer stále spí, je mimo, akoby pod liekmi, posledne 2 týzdne sa z nej stala leziacka, ani na vozíku nechce pohyb po chodbe alebo tak, skusat chodit s choditkom to nehovoriac. Js bývam velmi daleko, nemám tam dosah. Dokonca jej zrušili nedávno dolezitu kontrolu u lekarky, kde bola dlho objednaná, vraj komplikacie a nemaju personál, ale u lekarky tvrdili, že je chorá a necíti sa na to. Klamu, klamu a klamu. Doma by s nou nemal kto byt. Další senior starší od nej, který to po prvom dni nedával. Vyložene tam chradne, pretoze aby personál náhodou nemal prácu.
A zbytočne sa stazujes ako to na Slovensku nefunguje. Veď si to vedela keď si z tadiaľto odchádzala že sa tu ťažko žije a že veci nefungujú. Jediné čo môžeš urobiť je nájsť jej niečo lepšie.
V DSS si bezne "ulahcuju" pracu tak, ze starych ludi tlmia liekmi, casto je to az tak okate, ze vyzaduju informaciu o planovanej navsteve, aby dotycneho pripravili (nieco vysadili, aby neboli uplne mimo). Treba sa informovat, ake lieky a preco dostava, ale najma, kto jej ich naordinoval. Tento trend ordinovat starsim ludom pausalne psychiatricke lieky, aj navykove, som zachytila aj v ambulantnej starostlivosti, napr. nerologickych ambulanciach, kde lekar nemal snahu riesit problem, ale pacienta odbil, ze to je u starsich bezne a tu mate neurol a lexaurin. Od takychto "odbornikov" rychlo prec.
@janinah neviem, ako to funguje vo vsetkych DSS, ale tam, kde sme my chodili (za rod. prislusnikmi) mal personal doslova zakaz prijimat akekolvek dary pod hrozbou vyhodenia, a ver tomu, ze neprijali ani kavu. niekedy z toho vznikli dost trapne situacie, raz sa to podarilo zahrat ako dar k narodeninam, ale inak zadne dary sa netolerovali. tie ceny su tam tak vysoke, navyse si fakturuju vsetky sluzby a tovar s patricnou marzou, takze sa predpoklada, ze v tom maju uz aj tu kavu pre personal.
ako som precitala, tak tvoja mama ma Alzhaimera (podla reakcii a spravania, ktore mala doma). A tato choroba postupuje niekedy velmi rychlo. Poznam to ( moja svokra to tak mala ) . Bola v tom najlepsom zariadeni a aj tak velmi rychlo prestala chodit a stala sa leziaca. Aj ked s nou cvicili, mala masaze, proste informacia z mozgu sa ku svalom nedostala. Velmi rychlo prestala hovorit. Je to smutne, ale s tym ani v tom zariadeni a ani doma nic neurobis. Nie vzdy je zhorsenie stavu vinou zariadenia. Nechjcem tym nikoho obhajovat, len pridavam svoju skusenost.
@1andrea111 no platíme tam dost na to, aby dá lepsie postarali, nebýva tam zadarmo. Zial postarat sa nemozem, bývam daleko, stahovat sa nebudem
@autor nehnevaj sa ale už fakt mi lezies na nervy. To že máš choré dieťa nemusí nikoho zaujímať, máš mamu o ktorú si sa mala postarať! Čo si spravila? Strčila si ju do starobinca miesto toho aby si sa o ňu postarala. Lebo však máš choré decko. A čo si myslíš,že to niekoho zaujíma? Tvoju mamu určite nie.
Pindat na zamestnancov je typické pre Slováci. Či Ti tak stúplo sebavedomie,že panička ide ofukovat DSS lebo sú hlúpy,len dopuju mamu liekmi a panička si sedí na riti kdesi v zahraničí a nerobí nič iné len p* e miesto toho aby zdvihla tú obrovskú lenivý rit a prišla za matkou. Keď si taká múdra zober si ju j sebe domov. Veď keď len leží nebudeš s ňou mať toľko roboty.
Miluje takýchto ľudí ako si ty! Že ťa hanba nefackuje!
@modrykolibrik ja si začínam myslieť, že autorku po prvých dvoch stranách vymenil nejaký hlúpy troll, lebo iba trepe dve na tri. Platia možno nejakých 800e a všetci sa majú z jedného človeka na oddelení zblázniť.
@autorka, stráv na psychiatrickom uzavretom oddelení v DD jednu smenu. A keď ťa jeden dedko uhryzne, ďalšia babka opľuje pri umývaní jej špinavého zadku a po treťom človekovi budeš utierať žalúzie a steny od hov.n, tak budeš pokornejšia. Good luck 🥴
@ina2405 tiež si to začínam myslieť. Najhorší sú takýto príbuzný čo si myslia,že hádam na oddelení robíme hovno s prepáčením. Prečo si ona matku nevezme k sebe? Moja mama prekonala infarkt je plne odkázaná na otca. Otec dostal cievnu. Mala som ich strčiť oboch do starobinca? Nie. S otcom som začala cvičiť. Je ani nie 4 mesiace po cievnej a je úplne zdravý. Nemá žiadne následky. A tiež nebývam pri nich ale z ďaleká. No nikdy by som ich nenechala tak
@modrykolibrik ty sa namiesto urazania douc gramatiku, nevies zakladne veci. Nemam decko, to máš možno len ty, strašný slovník. Nikoho som nikam nestrcila, ani nevies, ako mi bolo tažko, velmi tažko aj za nu, nebola ina cesta, tak nepindaj. A že obrovsku lenivu rit? To máš možno ty, vážim.46 kil, ano, je mi co závidiet. Hanba mna nefackuje, teba by mala, nevies kolka bije, si len najaká baba, ktora je rada, že je rada. Už len gramatika, douc sa prosím základne veci, prvák je na tom lepsie.
@ina2405 otec tam chodí ziadne pluvanie, hryzsnie, ho.na na žaluziach tam nie sú, zas nedramatizuj. Takže ludi nadrogujeme a je klud.
Trepeš, otecko sedí pri maminke tri hodiny.
@ina2405 a či tam pracuješ? Že všetjo dokonale vies..
@ina2405 každý jeden den. A chodia aj ine návštevy, aj ich sa pytam
@autor tak prestaň láskavo osočovať a útočiť na DSS. Prečítaj si čo si písala. Choď si to vyskúšať na jeden deň a potom sa môžeme ďalej baviť čo sa nedá. Ak sa takto chovás aj k zamestnancom tak sa im ani nečudujem,že nemajú chuť viac sa o tvoju matku starať.
@autor nikto nikoho nedroguje! Znova opakujem. Žiadna sestra ani opatrovateľka jej nemôže svojvoľne podávať lieky na ukludnenie! Je to prísne sledované.
A ako sa tých návštev pýtaš keď žiješ v zahraničí.
Musia mať z teba ozaj radost
Diskusia začala byť hádzaním hrachom o stenu a sypaním perál sviniam, keď si označila úplne neobjektívne opatrovateľky za darebné🤷 Rob si s mamou čo chceš, je to iba tvoja mama. Každý sme zodpovední za naše životy a za našich blízkych. Dostala si tu objektívne dobré rady. Mne je ukradnuté, ako to dopadne.
@autor áno tvoj tatko to nevidí lebo príde v čase keď si toto odseru zamestnanci. Babka môže v noci hulákať, nespolupracovat,môže byť agresívna. To už ale vy nevidite
@modrykolibrik práve k nim sa správam pekne až velmi. Že si ani nezasluzia. A hlavne platíme visc než dost. Pomaly ako hotel.
@modrykolibrik telefonom asi. Či to k tebe do viesky nedorazilo? Vsetko len osobne? 15.storocie, viem.
@modrykolibrik nie je to ziadna babka a chvália ju, že ona je jedna z najpokojnejsich. A agresivna nie je, on sa pyta a neboj sa, tie jedubaby by rady povedali, Keby nieco.
Pozri Autorka, musis sa zmierit s tym, ze mama cochvila pojde na druhy svet, sama sa starat nemozes, neberiem ti to, mozno aj ja by som urobila podobne, ale ked som sa minule zhovarala s otcom, ma brata s demenciou, tak tiez sa vyjadril, ze v DSS by ho nadopovali liekmi a nic s tym neurobia, lebo to co stvara doma svojej zene, je niekedy hroza a v DSS nebudu kazdeho jedneho drzat s demenciou a im bude nadavat, curat v noci do kvetinacov, behat agresivny atd, lebo podla rozhovoru s jeho zenou naozaj niekedy taky je a tak by sa necudoval ze ho v DSS nadopuju, aby spal. Zial ta to je, bude a bolo. Zatial sa jeho zena onho stara, ale ona nema na starosti deti ani nikoho ineho uz.
Baby to nemá zmysel jej niečo vysvetľovať. Ona si melie stále len svoje. Komu niet rady tomu niet pomoci. Asi tak
@modrykolibrik presne odkedy z rozpravania som pocula pribuznych ako sa spravali doma ludia s demenciou, uplne chapem ze v DSS ich nadopuju
@modrykolibrik ty si fakt materiál. Tebe pomoci nie je. Chléb ti dat mozem, rozum do hlavy nedostanem. Teba len polutovat. No, nie každý génius.
@katulienkax s ich pristupom zial ano. A nemuselo by to tak byt.
@mk1111111111 otec jej natieral ústa, ked mala opar, on upozornil, že potrebuje pedikera (ten tam chodí), velakrat ju prekladal z vozika na postel, obracal, je
Ono cim viac sa rodina zaujima, tak tym menej si realne mozu dovolit, aj keby tam ten system mali. Inak presne toto riesili moj svokor so zenou, ked svokrova mama bola tiez s demenz v domove. Pritom platili nejak 3500eur mesacne. Tieto veci sa platili extra. A vzdy to bola natahovacka. Tak tam chodili ako na klavir no. Ale velmi si nepomohli. Izba bola pekna, ale babka z toho v tom stave nic nemala podla mna, nakolko uz nevedela kde co je a stav isiel dole vodou. Niekedy to proste nejde, aj ked rodina velmi chce. Toto bol presne ten pripad.
@autor lebo ty si,že?

Vezmi si tú svoju mamu a staraj sa o ňu sama. Podľa toho ako všetko kritizujes to urobíš najlepšie. Je to Tvoja povinnosť alebo jej zabezpec zariadenie kde bude spokojná. Ty si zodpovedná, je to Tvoja mama. Nič nerobíš len hadzes vinu na iných. A pokusas sa tak utíšiť svoje svedomie že sa nestaras. Nik to neurobí za Teba a ani nikto nie je zodpovedný za Teba aj keď sa o to pokusas. Vybav jej niečo lepšie a prestaň sa už konečne vyhovárať. Ak sa má Tvoja mama zle, urob s tým niečo Ty, je predsa Tvojou mamou. Pochop to už.