icon

Problémy pri striedavke

keram3053
3. okt 2018

Pozdravujem. Mam jeden problem, ktory ma trapi a mam pocit ze som uz skusil vsetko a neviem s tym nic viac urobit a myslim si ze uz sa ani neda viac urobit. Tak pisem este tu, aj ked sa tu vacsinou diskusie zvrtnu niekde uplne inde ako na riesenie konkretneho problemu ale uz neviem kam inam...
Takze mame 9 r dieta v striedavke. Chce sa aktivne venovat jednej sportovej cinnosti avsak tu narazam na odpor ex. Nikde ho nezoberu ak by chodil na treningy len pocas tyzdna ked je u mna.
Bol som ochotny urobit vsetko preto aby to aspon skusil - zaplatit to, vozit ho tam aj spat, vozit aj ex ak bude chciet ist na trening a po treningu odviezt domov...
Vzdy to narazi na nejaku vyhovorku, raz ze mi neveri, potom ze ja ho manipulujem (aby chcel nieco robit?) naposledy ze vraj nemaju dost trenerov a uz ho tam nezoberu....nakoniec som komunikoval priamo s trenerom a pozval nas na trening aby sa prisiel ukazat, ... a zas si nasla vyhovorku ze pokial je u nej tak ze nebude chodit, vraj sa tak dohodla so synom.
Ja toto akosi neviem spracovat rozumom o co jej vlastne ide a vyslovene som na nu nahnevany. Platim vyzivne a veril som ze bude sluzit predovsetkym na skolne naklady, na naklady na kruzky ci treningy aby syn mohol rast...Hneva ma, ze takto tie peniaze sluzia nie na to, na co mali byt predovsetkym urcene....mimo toho si ona plati ludi co sa namiesto nej s nim uci, vyzdvihuje zo skoly a pod....bohuzial ani pocas manzelstva som u nej nenasiel podporu v tychto veciach takze nic nove.
Som proste nahnevany, a chcem sa pokusit riesit vyzivne tak...aby bolo rozdelene v inom pomere na bezne vyzivne a v inom na uspory. Aby bola vacsia cast vyzivneho dana na ucet dietatu kedze podla mojho nazoru neplni vyzivne ucel na ktory bolo stanovene.
Chcel by som aby bola 1/2 bezneho vyzivneho prenesena na sporiacu cast. Je mozne vobec nieco take dosiahnut alebo je to vopred prehrany boj? Mam predtym oslovit aj UPSVAR? Mam nieco take podavat? Viem ze je to skor pravna otazka s ktorou musim ist za pravnickou, ale ak sa tu najde niekto kto nieco o tom vie tak aj taka info sa mi dopredu zide ak by som to isiel nahodou riesit.
Dakujem za pochopenie.

keram3053
autor
4. okt 2018

@xstelinka
na otazku kto chodi na OCR? neviem tu skratku rozlusknut.

tarvika
4. okt 2018

@keram3053 tak potom na nu asi nechodis. Ocr je osobna starostlivist o dieta pocas choroby. Teda ako pn ale dietata s tym ze rodic je s nim doma a nepracuje.

oliva276
4. okt 2018

Ak trénerovi záleží na tom, aby chlapci mali nejaké výsledky, tak určite nástojí na disciplíne v dochádzke a nebude trpieť, aby si chlapci z tréningov robili holubník s nepravidelnou účasťou.
K nákladom na dieťa - ak otec aj matka prispejú zo svojich príjmov po 40 € + prirátajú sa k tomu prídavky na deti a daňový bonus, ktoré matka pravdepodobne poberá, je to spolu cca 125 eur a to by mohlo náklady na chlapca jeho veku pokryť.

keram3053
autor
4. okt 2018

@tarvika
teda to je skratka 🙂 nepotrebujem na nu chodit , ked je dieta chore, ostanem s nim doma, som zivnostnik tak v tomto mam vyhodu, nikto mi nerozkazuje ze musim ist do prace

mogaa
4. okt 2018

výživné nie je len o pokrytí nákladov na život dieťaťa, ale dieťa má zdielať životnú úroveň oboch rodičov, to znamená ak má otec lepšie životné pomery mal by prispievať matke aby dieťa malo rovnakú životnú úroveň ako otec - a to aj v čase keď je u matky(striedavá starostlivosť)...

xstelinka
4. okt 2018

@keram3053 Takze je jedno ci je dieta zdrave alebo chore,mesacny prijem ti to neovplyvni? A dalsia otazka je ci tvoja ex ma rovnaky prijem ako ty.

oliva276
4. okt 2018

Autor píše, že matka má príjem nad tisíc eur a vlastný byt bez úveru. On má provizórne bývanie a úver. Podľa všetkého má chlapec vyšší štandard bývania u matky.

keram3053
autor
4. okt 2018

@mogaa
Ano je to tak, ale niekedy sa to velmi tazko porovnava, obvzlast pri zivnosti a podnikani. Sudy na to nemaju predpisanu ziadnu presnu metodu ako to porovnat. Ked su obaja zamestnanci tak to jednoduche, rychlovka. Ale v podnikani je to v niektorych pripadoch ako na hojdacke. Mal som rok ked som mal 2-3x zivotnu uroven ako matka, a mal som rok ked som musel predat auto...Ked som ziadal banku o uver na byvanie, mali ma za zobraka, naopak na sude pri otazke vyzivneho sa na mna divali ako na pana podnikatela ktoremu trcia z vrecka peniaze.

keram3053
autor
4. okt 2018

@xstelinka
Mesacny prijem mi v zasade choroba dietata neovplyvni. Rovnaky prijem nema, ma nizsi ale ma aj nizsie naklady. Tym ze som zivnostnik sa to velmi tazko porovnava. Tento rok som +- na nule s peniazmi ale nejake peniaze som minul na pokracovanie rekonstrukcie...ak by som to nerobil bol by som v pluse
@oliva276
momentalne je urcite vyssi standard byvania u matky, ja nemam dokonceny interier, ani kuchynu, a 1/2 domu neobytna. Ale mame vsetko na to aby sme mohli byvat bez obav o zdravie.

tarvika
4. okt 2018

@keram3053 aha ok chapem ☺

mogaa
4. okt 2018

@keram3053 ale na základe niečoho museli rozhodnúť že máš platiť výživné. A predpokladám že to bolo na základe daňového priznania z ktorého ti vyrátali príjem a ten bol vyšší ako príjem matky....Ak si s výškou výživného nesúhlasil, mal si sa odvolať alebo žiadať priamo na súde aby časť výživného išla na sporenie...Teraz je vecou matky na čo výživné minie, pokiaľ je o chlapca príkladne postarané.Kto platí stravu dieťaťa v škole, pomôcky keď ide do školy, školu v prírode? Rovnako by si mal akceptovať že matka nechce aby váš syn chodil na futbal keď je u nej. Má jednoducho iný názor ako by mal jej syn tráviť voľný čas - užívať si detstvo, behať s kamarátmi po vonku, učenie,pomáhanie v domácnosti, výlety...a preto je dobrá u vás striedavá starostlivosť, ty mu môžeš dopriať tréningy ked je u teba a ked je u matky tak žije bežný život bezstarostného dieťaťa....to že dieťa niečo chce neznamená že to musí mať.....ako tu už bolo spomínané - šport je super ale je vždy na úkor niečoho pretože zožerie veľa času a musia sa zapojiť aj ostatní členovia rodiny- či už tréningy, sústredenia, zápasy.....a mal by si akceptovať že čas kedy ho má prideleného tvoja ex, tak nechce aby strávil na tréningoch alebo zápasoch počas víkendov....je uplne jedno že by si ho tam vozil ty, ak by ho chcela zobrať niekam cez víkend tak by nemohla - lebo zápas.

keram3053
autor
4. okt 2018

@mogaa
tak...prebiehalo to asi tak...:D
Sudkyna sa na mna otocila a pyta sa, suhlasite s vyzivnym 100 eur? Ja: "nie" . Nadychla sa, este raz sa na mna pozrela uz inak a vravi: "100 eur, dobre?" A ja som povolil...
Pritom moja ex este ziadala vyzivne do rozvodu, to mala ina sudkyna a ta jej to v plnom rozsahu zamietla ako neodovodnene...
Ostatne chapem 🙂 ja to musim akceptovat, nic ine mi neostava...ale nasraty som proste az az.
A tiez ona musi akceptovat, ze koncim s tym ze som jej deti vozil ked si mala prist ona po ne, musi si to zabezpecit vo svojej rezii. Je to moj cas, moje naklady, vychadzal som jej v ustrety co si vobec nevazi...

xstelinka
4. okt 2018

@keram3053 Ona ma nizsi prijem a ked ide na OCR tak ma este nizsi,treba sa na to pozriet aj z jej pohladu..... a chapem,ze aj ty ako zivnostnik to nemas lahke.Ja sa v tychto veciach nevyznam,ale nemal by si mat aj ty narok na platenu OCR(ved platis odvody a nieco malo na prilepsenie nezaskodi)? A k futbalu,treneri maju nedostatok deti.Rodicia si vsetko hradia samy(nemusim pripominat ako stat dotuje tieto aktivity) a tiez si musia aj svoje aktivity zladit s treningom.Na synovych treningoch to bolo tak ako som uz pisala,nedalo sa prist na kazdy trening a zapas.Jedine na com trvali bola dochvilnost a disciplina.Tazko sa trenuju deti,ktore pri tom ako im trener hovori a ukazuje co maju robit pozeraju do mobilov.

ukulela
4. okt 2018

@keram3053 ok - vidis, ty nechces kruzok, ty chces klub - s treningami a sutazou, povinnostami NIEKOLKO KRAT tyzdenne a KAZDY VIKEND. keby ti slo iba o sportovanie, najdes moznost - nejaky maly klub, mini skolsku ligu, ja neviem co ... takto matku oberies mozno o dve dopoludnia v tyzdni a pomaly kazdy vikend .... ktore ona mozno/zrejme nechce travit s tebou na futbalovych stadionoch, resp. ak tam nepojde (lebo nechce byt s tebou), ukrati sa o vikend so synom ...

ukulela
4. okt 2018

@oliva276 tiez pise, ze on ma prijem vyssi ako matka .. riesi tu nejaky dom, ci co, z ktoreho mu vraj matka nic neda (nemaju vysporiadane BSM? alebo co? preco by mu inac mala davat nejake podiely/vyplacat ho? ) ... on je skratka voci matke zaujaty. (uzrejme aj ona voci nemu, ale s navrhom na rozvod prisiel on)

keram3053
autor
4. okt 2018

@xstelinka
So zivnostou to tiez nie je sranda, od statu nedostanes vpodstate nic resp. su to smiesne sumy a ta administrativa okolo toho...no to dakujem pekne, nikdy som to neriesil. Za 10 r. som nebol ani raz na PN, OCR a neviem co 🙂. Nemas preplatenu ani dovolenku a dôchodok ti vyjde tiez nizsi, len to vacsinou nikto nechce vidiet, lebo zivnostnik je pan 🙂. Som pan svojho casu, a tym to tak konci...takze mozem si dovolit syna vozit na trening. Skusim zavolat do nejakeho klubu ci predsa ale nemyslim si ze to bude uspesne, nemozem sa tvarit ze tam bude chodit pravidelne a potom vysvetlovat a vyhovarat sa ze preco som to nepovedal...este ochorie a zo styroch tyzdnov v mesiaci ostane tyzden ked bude chodit :D ja osobne ako trener si to neviem predstavit aby mi niekto takto chodil.....kruzok je ine, tam im je jedno ci chodis alebo nie

ukulela
4. okt 2018

@keram3053 pozri, nase decka na dedine hraju okresnu ligu, ci co ... kolko pride, tolko trenuje. pred zapasom vzdy trener na FB zvola - a zrata, ci ich bude dost a dohodnu sa s rodicmi.
sesterka ale od mala trenuje, aktualne dokonca v Interi uz za dorastneky tusim, a tam je to tvrddy dril. treningy a zapasy - kazdy vikend v sezone. jasne povedz, ze nechces kruzok, ale sutazny klub ... to su ine povinnosti aj pre matku!
riesis tu stale svoje naklady na byvanie, hypo ... vy nemate vysporiadane BSM, alebo si jej nechal byt bez naroku na vyplatenie, alebo preco ti oci kole, ze ona hypo neplati?

keram3053
autor
4. okt 2018

@ukulela
ten kto podal navrh na rozvod, ten je odsudeniahodny , presne takto to tu funguje na MK, si to vystihla 🙂

xstelinka
4. okt 2018

@keram3053 Moj syn nechodil mesiac,bol na operacii a potom chvilu nemohol cvicit.Sem tam nebol dva tyzdne,lebo dovolenka,choroba....sem tam som mala skolenie/meeting a jednoducho som to casovo nemala ako urobit. A stat sa moze cokolvek,dieta si zlomi ruku/nohu a hned je dva mesiace bez treningu.

keram3053
autor
4. okt 2018

@xstelinka
skusim...uvidime, dam vediet ci som nieco nasiel, este to prejdem so synom v pondelok nech mi povie ci to naozaj velmi chce
samozrejme aj ja poznam pripad, kolegov syn, hraval za slovan v doraste, zranenie mu ukoncilo karieru ktora sa este ani nezacala...ale skusil to, nema si to vycitat, a nelutuje to
treba sa pokusat dosiahnut svoje sny aj ked je mala sanca ze sa podaria

ukulela
4. okt 2018

@keram3053 ja ta neodsudzujem. len - stavias sa tu do polohy poskodeneho a toho, komu sa ublizilo. nie som zaujata voci muzom a svoje napisem aj zenam, co sa snazia otca oddstavit ...
ty mas proste jeden ciel - dat maleho do klubu. a zena nechce. nehladas inu moznost. len sa stazujes.
pises, ze "vozit ex deti" - mate ich v striedavke viac?

mogaa
4. okt 2018

@keram3053 to vozenie ked si má ona prísť pre syna si s ňou vyrieš.....je iné ak je to jednorázovo že nemá auto - to sa dá pochopiť a iné ak to berie ako samozrejmosť že jej ho dovezieš hoci si má preň prísť.....Ale rieš to bez emócií, nie je nič horšie ako začať si robiť prieky....Len jej povedz že chceš mať s ňou korektné vzťahy, ale nabudúce nech si príde pre syna sama tak ako to má v rozsudku. A teda že akceptuješ že nechce aby v čase ked je u nej chodil na tréningy, ale mala by aj ona brať zretel na to čo chce malý, ale že to akceptuješ....a uvidíš ak to syna bude baviť, sám začne mamu otravovať že chce chodiť stále na tréningy a časom povolí....len treba jednať bez emócií...

eeffka
4. okt 2018

@keram3053 z toho ako sa tu prezentujes ze ty si superman a exka uplna krava mi napadlo preco si nepoziadas o vylucnu starostlivost? Tak by si si mohol manazovat 90%casu so synom a exke by si ho poziciaval len na vikend.

To bol samozrejme vtip 😂. Prepac ale si smiesny ako v case ked sa o neho stara ona jej zasahujes do casu ktory travi so synom a rozculujes sa ze nie je tak ako si si ty nalinajkoval.
To aka je to zena neriesim aku si si vybral taku si mal a urazanie zeny s ktorou mas dieta znizujes aj svoju hodnotu.

keram3053
autor
4. okt 2018

@eeffka
pre mna je jednoduchsie sediet doma a robit len to co musim...nechapete, nejde o mna, ani o ex...nemam co k tomu viac povedat

maciatkolulu
4. okt 2018

@keram3053 koľko máš vlastné deti😉

ukulela
4. okt 2018

@keram3053 ale vsak sportuj so synom, najdi mu kruzok, nejaky vidiecky klub, kde to pojde aj v takom rezime ako vyhovuje ex ... ale nie, ty si zacal s kruzkom a vyklula sa z toho pripravka pre FC Barcelona.
a teda pocet deti? hm?

alaguema
4. okt 2018

@keram3053 držím palce, aby ste našli spoločnú reč v záujme dieťaťa. Prečítaj si túto diskusiu ešte raz a znova a znova a potom prehodnoť a bude dobre. Splodil si dieťa so ženou, ktorú momentálne nepovažuješ za (v)hodnú, byť matkou tvojho decka, ale ona už je matkou tvojho decka, takže teraz treba brať veci, ako sú. A riešiť ako dospelý ČLOVEK.

keram3053
autor
5. okt 2018

Rozmyslam nad tym uz dva dni. Vcera som kvoli tomu nemohol ani spat. A v podstate som dospel k zaveru ze je mojoj rodicovskou povinnostou sa do toho starat a vytvarat podmienky, aby synovi bolo umoznene robit to co chce, ak to zabali zo dna na den, nemam s tym problem. Mnohi rodicia nutia svoje deti sa niecomu venovat, niekedy aj profesionalne. Moj syn to chce robit z vlastneho presvedcenia, ked pridem ponho skor a musi odist z ihriska tak je nestastny, najobubenejsi predmet je telesna. Tu by mali ist egoisticke zaujmy rodica nabok a mali by rodicia spolupracovat.
Moj osobny nazor na matku vychadza z mojej osobnej skusenosti s nou, ktoru vy nemate.Moja advokatka, ktora riesi len BSM, neriesila rozvod takze nevie vobec o tom co sa dialo, pred , po , pocas mam pocit ze to obcas nezvladne psychicky na pojednavani a kruti nad nou hlavou. Aj to je pre mna dokazom ze moje nazory nie su len nejakym subjektivnym dojmom.
Staci si prejst tieto diskusie na MK, a to co tu je kydania na otcov to sa len tak nevidi...ale ked sa niekto odvazi nieco povedat na mamicku tak sa jej zastavate ako keby ste ju osobne poznali.
Zaverom, vedel som a aj viem ze ju nemozem k tomu donutit nijakym sposobom, ale ak to bude chciet syn nadalej, tak sa pokusim pre robit maximum.

xima
5. okt 2018

@keram3053 drzim palce. Daj potom vedieť ako to dopadlo

oliva276
5. okt 2018

Nepíšeš, aké sú matkine argumenty "proti", keď nechce splniť synovu túžbu po futbale. Možno je to jej vlastná pohodlnosť, vidí sa jej to logisticky nezvládnuteľné, možno má závažnejšie dôvody proti - aké má konkrétne výhrady? Čím to svoje "nie" zdôvodňuje? Nie je to len "just" proti tebe, potreba oponovať ti, pocit ukrivdenosti kvôli rozvodu - a prostredníctvom syna si vybavuje s tebou účty?