icon

Problémy s partnerom a financie

gemini2
27. feb 2012

Potrebovala by som poradit. Mam priatela, s ktorym mam 2 deti a sbyvalym jedno. Partner nevie so mnou rozpravat a mame problemy- hlavne financne...Nepovie, kolko zarobi ani mi nedava peniaze. Uz som uvazovala nad tym, ze sa s nim rozidem ale vela by som si nepomohla. Po vaznom rozhovore nakoniec prezradil, ze po zaplateni svojich vydavkov mu ostava 140eur. Ja platim najom, poistky...vsetko. Neviem ako dalej...

kveta
27. feb 2012

@gemini2 No a existuje ešte inštitút výživného od exmanžela... ak sa exmanželka nevie sama postarať o svoj príjem a je vo finančnej núdzi, tak v istom období po manželstve má právo požiadať súd o stanovenie výživného /či ako sa to volá.../ na seba od exmanžela...

koniarova
27. feb 2012

@gemini2 Dom je tvoj? Neuvažovala si, že ho predáš a presťahuješ sa bližšie za prácou? Možno pre začiatok by si za peniaze z domu kúpila niečo skromnejšie a nejaká čiastka na rozbehnutie by ti zatiaľ ostala. 😉 A samozrejme, právnou cestou pritlačiť partnera, keď to inak nejde.

alice107
27. feb 2012

@kveta oni nie su manzelia.takze vyzivne na rozvedeneho manzela v tomto pripade nemozno pouzit.

kveta
27. feb 2012

@alice107 Však ja nehovorím o týchto dvoch... ale o exmanželovi, ktorý je otcom jej syna. Preto spomínam, že je tam istá časová lehota od rozvodu, počas ktorej sa to dá použiť... ale nepamätám si presne koľko rokov to je.

alice107
27. feb 2012

@kveta da sa to do 5-tich rokov od nadobudnutia pravoplatnosti rozhodnutia o rozvode. vo vynimocnych pripadoch to moze byt aj predlzene.ale na to musia byt ozaj vazne a padne dovody.v tomto pripade to neprichadza l do uvahy.

lu777
27. feb 2012

@alice107 to určitě je 😉 ale to zakladatelce nepomůže, když nejsou svoji... i když ono zase možná lepší jestli měl co do činění s exekutorem 🤐

jak píše Kveta, jakmile to jsou jeho děti tak je povinný přispívat, lépe řečeno chlap by měl pokud jsou děti takhle malé tu rodinu prostě živit tu chvíli co je ta partnerka na MD a celý den se stará o děti...

určitě bych si nechala soudně stanovit to výživné.... to by bylo směrodatné a ani matka nebo jeho sestra by do toho pak nemohly tak mluvit, si myslím, když by byl ten papír ze soudu 😉

erikababula
27. feb 2012

Ja som s muzom tri roky mam 21rokov mame 18mesacnu dcerku mam len invakidne 130eur a materska 212 a on 3roky nerobi co mam robit?

alice107
27. feb 2012

@lu777podstata veci je ta,ze zakladatelka suhlasila s modelom,aky maju doteraz.ja som sa nedocitata,ze otec deti si neplni vyzivovacie pocinnosti vobec.ide len o to,ci je teraz v jeho moznostiach väcsie fin.zabezpecenie.a akou formou.preto je nevyhnutne,aby upravila vyzivovaciu povinnost otca aj zakonnou cestou.nie je len na partnerovi otcovi,aby zivil deti.obaja rodicia maju rovnaku vyzivovaciu povinnost k detom.su zeny na rodicovskej dovolenke a ked vedia,a vidia,ze partner a otec dietata ci deti nie je schopny objektivne zabezpecit sam celu rodinu,idu popri rodicovskej dovolenke pracovat.zakon im dava super moznosti.vratane prispievania na jasle ,ci skolku ci pestunku.zakladatelka dobrovolne pristupila na model zavislosti na partnerovi.bez pravneho zaistenia vyzivneho na deti.vyhovovalo jej to v case,ked bol financne zabezpeceny tak,ze to bolo pre nu vyhodne.mozno sa situacia zmenila a tak nastali problemy.tu ide zasadne o to,ci aj objektivne otec deti ma viac financnych moznosti prispievat viac na detia domacnost,ako priznava .moze sa stat,ze sudom priznane vyzivne nebude ani take,ako jeho terajsie zabezpecovanie .

lu777
27. feb 2012

@alice107 to jo, ale mají dvojčata, kterým není ani rok... takže zrovna v jejím případě by nějaká práce bokem hned teď asi moc nehrozila, to tak za rok a s tím že by někdo hlídal nebo něco.... plus teda má ještě 9-tileté dítě, takže s ním se musí udělat úkoly do školy a taky na něj dohlídnout...

tam jde o to, že on se podivně vykrucuje s těmi penězi.... že si schovává poštu... údajně mu plat klesl zrovna jak se děti narodily atd.... údajně platí leasing na auto ale holky tu psaly že to moc asi nevychází.... po výplatě zaplatí jeden nákup a tím jeho příspěvek končí.... a to bydlí v domě který patří její rodině, takže nepřispívá ani na elektřinu, vodu nebo jestli mají plyn, odpad atd.... to mi nepřijde normální když mám s někým 2 děti !!

alice107
27. feb 2012

@lu777 preco by nemohli mat rocne deti pestunku?ja nevidim ziaden problem.jediny problem je ,ci si ona najde pracu.vies kolko zien ma 9 rocne deti a zeny pracuju?a pritom pomahaju detom s ulohami?existuje po vyucovani tiez centrum volneho casu v skole.tam si deti tiez robia ulohy pod dohladmi vychovavateliek.a stravovanie je tiez zabezpecene.takze vsetko sa da.len treba chciet.a nie hladat priciny,preco sa to neda.
deti s nim mala dobrovolne.a model financenho zabezpecenia tiez. aj model chodu a prispievania na domacnost.ak sa on vykruca,tak si to ona ma zistit.problem pre nu nastal ,ked prestal davat tu sumu 400 eur.vtedyak mu neverila jeho dovody,mala uz konat.preco zije s muzom,ktory ju podla jej reci klame a zavadza?sama priznala,ze preto,lebo sa boji,ze ´sama neuzivi seba aj deti.ale ma moznost ziadat vyzivne na deti.na syna predpokladam ,ze vyzivne dostava.ak si mysli,ze priatel zatajuje velky prijem,tak mala podat navrh na urcenie vyzivneho.tam by sa uvidelo.

diid
28. feb 2012

@gemini2 Tiez mam dvojicky a mat este tretie dieta tak si neviem predstavit aby som chodila do prace. Ved domacnost ledva zvladam. Na tvojom mieste pockam kym dvojicky budu mat 3 roky a pojdu do skolky. Uz len to ako pises ze ti postrazi deti hodinu -dve, vezme von je pomoc. Lahko sa varavi aby sa odstahoval a ty si najdi pracu, ale tak, aby to bolo o drzku do prace, domov, upratat, navarit, to potom by si bola ovela nervoznejsia a viac unavena ako teraz. To ti aj da naskok dopredu porozmyslaj co dalej, ci nieco si usetrit. Inac, dvojicky daju zabrat aj v manzelsokom vztahu, vobec neni cas na klud, Tv, oddych osamote a prvy rok je najtazsi.

Radite jej aby jej strazili kamaratky s detmi jej deti a ona isla zatial do prace, to si nevie nikto predstavit kto nema 1r. dvojicky kolko je to prace plus jej 9r. syn a kamoskine deti, a drzat 5 deti v jednej izbe par hodin je tazko, von urcite by nevysli lebo by ich nikto neustrazil. K dvojickam sa tazko hladaju kamarati.

gemini2
autor
28. feb 2012

@koniarova dom je po mojich rodicoch ale nie je este vysporiadany....

gemini2
autor
28. feb 2012

@kveta ex menzel mi plati vyzivne na manzelku 5eur. na tejto sume sme sa dohodli, lebo som zacinala zit s terajsim partnerom a vraj by mi sud neuznal vyzivne (ked uz mam ineho partnera)
-s ex nepocitam vobec- hrozny gambler, nasilnik.....

gemini2
autor
28. feb 2012

@diid dakujem, vidis do toho, kedze mas tiez dvojicky....netusim, kto by mi dobrovolne postrazil dvojcata....su velmi zive- vystrajaju.....som rozhodnuta ostat sama
@alice107 nie je to tak, ze predtym mi to vyhovovalo....pracovala som v rakusku a mala som pekny plat, no musela som skoncit (robila som opatrovatelku a babka umrela), vtedy mi partner navrhol, aby som ostala na sr. ze kym najdem pracu, tak mi pomoze....daval mi po 400-500eur, ale kratko nato, som otehotnela. praca padla.

rainbow0508
28. feb 2012

@gemini2 Moja, raz mi jedna osoba povedala mudru vetu: "CHLAP JE HNUSNY LEN DOVTEDY, KYM NA NEHO NEZACNE BYT ZENA HNUSNA!!!" Nie je to myslene tak, ze mate po sebe ziapat a vadit sa...ale skor obrazne (a trochupejorativne), ze ak chces, aby nieco fungovalo, musis ho trochu "pridusit"...musis najst sposob, ako ho dostat tam, kam potrebujes. Niekedy naozaj pomoze len byt na neho tvrda. Napr. aj tym sudom. A nepohrozit mu, ze ho das na sud. Ale ist a urobit to. Nehovorit mu, "co urobis"...ale UROBIT TO...aby videl, ze nie si len nejaka putka, ktora mu beha okolo zadku a je totalne na nom zavisla. Vies, my zeny sme zvlastne...na jednej strane kvikame, ze bez chlapa si neporadime, ale pozri sa okolo seba....PORADIME SI,,,zena to ma v sebe. Nesmies si mysliet, ze si slaboch. Zena dokaze vela. A zvlast zena matky. Tak sa pekne pozbieraj, porozmyslaj, ako na to a uvidis, ze najdes sposob, co s nim. Nesnivala by som o tom, ze len na tvoje slovo zacne prispievat. Je jasne, ze ti nikdy pravdu o svojich peniazoch nepovie. Ale sudu bude musiet...a ty budes mat jasno. Je to blbe, ze zena musi obcas pouzit az takuto formu...ale ka to inyka nejde. NEDAJ SA!!! Nie si handra, s ktorou moze mavat, ako sa jemu zachce. DO KELU, VED ZENA MA MAT SVOJU HRDOST!!! Tak hore hlavu a drz sa.
A inak, s tou pracou...napis mi cez IP, odkial presne si a co mas za sebou (pracovne)...mozno by som vedela pomoct.

gemini2
autor
28. feb 2012

@rainbow0508 dakujem za povzbudenie....kazdy mi hovori, ze to sama s tromi detmi nezvladnem...ale verim, ze to zvladnem!!!dakujem

kacenka1111
28. feb 2012

@gemini2 jeste bych mu o tom soudu a dokazovani penez nerikala, aby si nestihl penize "schovat"...pokud ma nejaky majetek nebo co ja vim....vis jak to myslim...

sisaha
28. feb 2012

@gemini2 nevid to tak cierne, mozno prvych par mesiacov bude tazkych. Tvoj partner sa musi vysporiadat so situaciou, ze ho zivit nebudes, ale naopak, on konecne zacne zivit svoje deti. budete si musiet najst rezim fungovania (aj ked myslim si, ze nebude prilis odlisny od toho aky poznas). Ked sa tvoj partner vysporiada so situaciou a pochopi, ze ide o jeho deti, tak ti ich kludne postrazi aj on. Mozte si dat neobmedzeny styk s detmi a ty si budes planovat svoje povinnosti podla toho, kedy ich bude mat on. 😉

tigris20
28. feb 2012

@gemini2 ja mam tiez tri deticky a urcite by som to nezvladla sama,jedno dieta to by sa dalo,ale tri asi nie.skus vydrzat nejak ten polrok a povedz mu ze ked mu skonci lizing na auto ze tych 200e. bude davat tebe. a ked uz ani toto nepomoze tak asi bude lepsie ked to ukooncite ,podla mna otec sa ma starat o rodinu a nie naopak . my mame spolocne peniaze,manzel plati hypot.,seky ,mobil... a ja stravu a obcas oblecenie pre deti ale nikdy by sa nestalo ze by mi nedal ked potrebujem.skus to tak urobit.

janula8375
28. feb 2012

@gemini2 zvladnes to nie si jedina ja som od svojho odisla tiez po 14rokoch nasla som si sice priatela s ktorym cakame male ale odhodlat sa urobit prvy krok bolo hrozne ,az urobis prvy ostatne pojde samo ani nebudes vediet ako.Nenalet mu na recicky ako velmi ta lubi potrebuje atd. lubia nas az vtedy ked nas stracaju.A o sude mu nehovor nic dostane predvolanie a bude tak zaskoceny ze az bude chciet nieco zatajit sam sa prezradi, vyuzijes moment prekvapenia.ja som tiez v rozvodovom ale odisla som aj s priatelom a 2dcerami z vychodu az do baale tu sme na to dvaja a aj ty sa postavis na vlastne to mi ver len potrebujes nakopnut

rainbow0508
28. feb 2012

@gemini2 Zena je silnejsia, ako si myslis...zvladnes, neboj...a napis mi, prosim, odkial presne si...a co si vyucena/vystudovana

rainbow0508
28. feb 2012

@erikababula Odist na nejaky cas k rodicom...moja sestra mala to iste...a zabralo, az ked urobila "bu-bu-bu"...skus to...a skus odist tak, ze nebude doma...a nech si hlada, kde ste...chlapov treba obcas vystrasit 😉

rainbow0508
28. feb 2012

@gemini2 a co ti brani vysporiadat ho?

teddynko
28. feb 2012

@aaddeelliinnaa čo sa navážaš do človeka, ktorý jej chcel len pomôcť.. dobrá rada nad zlato.. tú som od teba ešte nečítala.. a že nevie šiť? Môže sa naučiť.. nemá stroj? Aj to by sa v budúcnosti dalo určite vyriešiť.. komu predať? Ostatní ľudia komu predávajú svoje výrobky? A keď nie teraz, možno sa jej to zíde v budúcnosti, keď bude sama s troma deťmi a privyrobí si týmto na živobitie.. trapná si ty a nie ten, kto sa snaží pomôcť.. 😝 Mne sa ten nápad veľmi páči..

erikababula
28. feb 2012

@rainbow0508. Mama mi umrela pred rokom a pol s nevlastnym otcom nemame dobre vztahy a moj vlastny otec zije velmi biednych podmienkach,uz som sa odneho dva krat spolu s dcerkou odstahovala prvy krat k sesternice,druhy krat jeho kamaratovi co mal trojizbovy byt ma tam aj s malou pustil ked mu budem davat pozor na jeho choru ,90rocnu maminu prebalovat kupat davat jej jest 2mesiace som sa tam len tak trapila aj s dcerkou aj s tetou lebo on tam nebyval byval u svojej priatelky,prezila som ozaj vsetko no nejak sa neviem zmierit stim ze nezaraba,ked som odisla dvakrat slubil ze pojde do roboty no nic stoho neni a ked dcerke nieco chcem kupit hovori treba setrit uz mi to leze na nervi furt ma nejake vyhovorki uz som zufala,jedine stastie mam krasnu a zdravu dcerku🙂

jabadaba
28. feb 2012

ach jo, ja len nechapem jedno, preco toto riesis az teraz, ked mate spolocne dve deti? Nez ste ich mali tak sa takto nespraval? Nebavili ste sa o vedeni spolocnej domacnosti? O case, kedy budes Ty na materskej? No usli Ti dost zasadne veci, teraz to riesit je uz dost o drzku, kedze musis vyzit. Ako otec sa javi dobre? Je aspon laskavy, starostlivy? Vedia jeho kvality otca vyvazit jeho nedostatky co sa tyka vasho partnerstva?

sisaha
28. feb 2012

@jabadaba ked si precitas celu diskusiu, tak najdes otazky na svoje odpovede. Zbytocne sa bude opakovat..A taketo vycitky myslim momentalne nepotrebuje..

jabadaba
28. feb 2012

@kveta jezisi Kvetka, to nemyslis vazne, zeby mohol pomoct expartner? To znie ako sci fi. Ved sa expartner ci exmanzel ci co to bol akurat tak dobre pobavi. No hrdost by mi nedala. Moze leda tak plnit svoju psiu povinnost co sa vyzivneho na vlastne dieta tyka, nic viac. Zivit ex za jej sucasneho partnera snad nebude....

lu777
28. feb 2012

@alice107 no možná na Slovensku je to jinak, tady by člověk za hlídání dal majlant.... (soukromé jesle nebo školka tak 12-15,000 za měsíc, už jsem to kdysi projížděla všudemožně když byl syn malý)
to na Slovensku přispívá stát nebo jak to je??

jabadaba
28. feb 2012

@sisaha to nie su vycitky, normalna konstruktivna otazka. Mozno poucenie do buducna. Co sa tu da uz poradit? Boze, cim tieto baby rozmyslaju...bez urazky. Dotycny ma vyzivovaciu povinnost voci svojim dvom detom, voci autorke asi sotva, kedze ziju mimo manzelsky zvazok, takze bud pojde ona solo, on bude cvakat na deti a ona bude musiet zvladnut tri deti alebo spolu konence zacnu viest normalny, konstruktivny dialog tak ako to mali robit pred zakladanim rodinky. Ak toho su schopni, hadam je najvyssi cas zacat.