Problémy so svokrou a depresie
Ahoj, mamičky, dievčatá, ženy .
Na úvod by som sa rada predstavila, mám 26 rokov. Som vydatá . A máme spolu 2r synčeka. Píšem anonymne.
Vydávala som sa z lásky, hneď po VŠ 2.stupňa ( takže zárobok u mňa 0 bodov ) a po 2a pol ročnej známosti. Počas nášho predmanželského vzťahu som so svokrovcami vychádzala pomerne veľmi dobre. No po svadbe , a následnom presťahovani sa k nim sa všetko zmenilo. V skratke by som vám to rada opísala. Svokor je fajn človek, milí a spravodlivý, ešte pracuje. SVOKRA, je na polovičnom invalidnom dôchodku, čiže je stále doma. Ale podotýkam, nemá žiadne vážny zdravotný problém ( okrem psychiky si myslím). Je po mastektomii 15r.Píšem sem z dôvodu že už neviem nájsť východisko, začala som trpiet depresiami, moja situácia je pre mňa veľmi náročná. Preto by som rada počula aj názor nezainteresovanej osoby .
Svokrina domácnosť bola pre mňa po nasťahovali niečo čo som osobne nezažila. Zanedbané, len povrchové upratovanie. Ako nevesta som sa začala zapájať a väčšiu časť domácich prác som prevzala na seba.
No čo sa začalo diať po pol roku? Už som bolav 12tt.
-neustale kontrolovanie( koľko šampónu z kozmetiky používam, koľko spotrebujem prášku na pranie , či mám poriadok v skriniach )
-obviňovanie s krádeže
-staranie sa do výchovy ( nevadí mi občasné poradenie, skúsenosti. Ale to staranie je cez moju hranicu trpezlivosti)
-zacali sme toho roku staviat domček ( tiež sa nám mieša do zariadovania)
To som vymenovala len pár veci ktoré ma v tomto momente napadli. Samozrejme jej vždy poviem že sa mi to nepáči, že si to neprajem a podobné veci. No ale akoby som hádzala hrach na stenu. Manžel? Sama neviem povedať ako sa zachováva, svojej matke povie , obranuje m., ale na druhej strane mám pocit že to nerobí dostatočne keďže sa to čoraz viac stupňuje a stáva sa to čoraz častejšie.
Neustale narážky že som nevdačna .So svokrou sa nerada hádam, stále ma to veľmi rohadze a plačem,nemôžem spať. Moja rodina býva cez 200km od nás, takže je to ťažké, či s pomocou a ostatným veciami. Kamarátky, nerada sa niekomu sťažuje , a rozprávam svoje súkromie. Možno aj preto som a dostala do depresie. Je to naozaj ťažké opísať moju situáciu tak aby ste to pochopili správne. Začínam mať naozaj pocit že chýba je vo mne. Že ja som tá zlá. Na bývanie prispievame 200€+ strava sa delí na polovicu. Už neviem ako ďalej, rozvádzať sa nechcem som veriaca. Manžel hypotéku brať nechce aby sme čím skôr dokončili domček ( manžel mal našporene peniaze , + peniaze zo svadby a moje úspory od rodičov) svokrovci nám zaplatili strechu.
Ak chces radu, radsej sa porad s odbornikom teda psychologom, bolo by mozno fajn navstivit manzelsku poradnu. Tam Vam poradi clovek, ktory je v tom odbornik. Hladat radu na modrom konikovi nie je velmi rozumne riesenie a vravim z vlastnej skusenosti. Presne zienky ktore sa tu pustili do teba, rovnako "milo a empaticky" radili mne. Takze byt tebou, poradim sa inde a inac. Pretoze tu sa dockas akurat zavistlivych ustipacny ch komentov od zakomplexovanych zienok, ktore nevedia stravit, ze sa niekto ma lepsie ako ony.
P.S: som jednou z hrdych absolventiek odboru Socialna praca a nehanbim sa za to. =)
@mother221 ďakujem za KOMENTÁR. Nechcela som dehonestovať odbor . Každý je dôležití! Aj smetia, proste každý. Len už som nevedela čo odpísať.
Ahoj, viacgeneracne bývanie si vyžaduje veľkú dávku tolerancie a kompromisov z každej strany. A aj veľkú dávku diplomacie,z každej strany.ale dá sa to. Keby sa to nedalo ľudstvo by sa už dávno vyvraždilo. Bývate spolu pomerne krátko. Zo začiatku chce byť každý za dokonalého, ale postupne sa každá osobnosť prejaví. Skús byť väčší diplomat, kontroluje šampón? Nech si kontroluje. Je to divné ale keď jej to robí radosť, keď tomu nebudeš venovať pozornosť, ju to prestane baviť. Ona chce pocit ze tomu šéfuje, dobre vie ze časom jej pozíciu prevezmes, ale ešte ti nechce predať pochodeň, tak ti chce dať pocítiť že, ona je ešte stale šéf. Tak jej ten pocit občas dožič. Chce vám zariadovat dom? Tak si ju vypočujte. Možno bude mať aj dobré nápady, ale keď vyberiete niečo iné no tak jej povieš, že mala dobrý nápad, ale takto sa vám to páči viac.. . A dnes sú iné materiály ako keď ona zariadovala a nech si stým nerobí starosti. Ak máte bývať na jednom pozemku, musíte nájsť k sebe cestu. Ale musíte chcieť obe, nech s nou hodí reč svokor, syn. A postupne s ňou dáš reč aj ty. Určite budete mať nespočetne veľa výmen názorov. Ale je rozdiel vymena názorov na úrovni rozhovoru a vadenica na celý dom. Hlavu hore, ono sa to utrasie. Len sa musíte naučiť spolu komunikovať a vzájomne sa rešpektovať. A to chvíľu trvá to sa nedeje zo dňa na deň.
200 eur plus polovicu stravy? No, svokrovci sa pri vás veľmi dobre majú. Chybou je, že si všetko veľmi pripúšťate. Svokra jedným uchom dnu, druhým von, usmievať sa na ňu, prikyvovať a urobiť si po svojom. Na ten šampón by som jej odpovedala s úsmevom: "Celú fľašku som si vyliala na hlavu, JA som si ho kúpila." Všetko s úsmevom. Ona nech nevidí, že ste z nej nervózna, že sa hneváte, to je voda na jej mlyn. No a odsťahovať sa, kamkoľvek, samozrejme.
píšeš,že si veriaca. Modlíš sa za ňu? Rob to a žehnaj jej !!!
Skús ju objať a povedať jej,že ju/ich máš rada a že nechceš takto v tomto dome prežívať.
Nech si uvedomí čo robí a úprimne sa s ňou porozprávaj (ak to ide samozrejme).
@januska20 áno modlim! Modlim za urovnanie našich vzťahov.
Ale len čisto modliť sa to podľa mňa nieje riešenie. Ako písali, komunikácia
S čím je na invalidnom? Ak sú psychické problémy s takým človekom nepohnes. Komunikácia je možná len pri vzájomnej ústretovosti.ak ona nebude chcieť pomôže len ignorácia a robenie si podľa seba.
@januska20 svokra mala minulý mesiac 60tku . Spravila som jej fotoknihu , cestu životom. Od jej najmenších fotiek ktoré som po rodine zohnala až po súčasnosť, dalo mi o naozaj úsilie to spraviť. Ale chcela som ju potešiť. Aj som ju potešila. Aj slza vyšla. Bolo to naozaj pekne .
No posledný týždeň znova problémy vo vzťahu somnou. Verím že sa to jedného dňa napraví. 😪
A vidis, mozno treba skusit presne takto - nemoze byt ze sa citi velmi osamela, ked je cele dni doma? Mozno ked uvidi ze z tvojej strany je na vsetko odpoved mile slovo, podakovanie, ze sa nerozculis a ze si na nu stale mila, zlata, prijemna, tak mozno otoci aj ona.
Zalezi na tom ci to robi schvalne, alebo je to nieco ako som pisala co mala moja babka, ze uz za to, chudatko, nemohla :(
@fokuska to.mas pravdu , musím na sebe pracovať... Je pravda že po tom všetkom musí cítiť z mojej strany menší nezáujem, je to naozaj ťažké. Ale tak keď chcem aby sme dobre vychádzali tak to inak nepôjde ako zmeniť postoj . A začať od seba
Skus na to ist opacne - navrhni, ze pojdete spolu do kostola, pozvi ju na zakusok, alebo uvar jej oblubene jedlo, ukaz jej katalog s niecim do domu (sivetidla, koberce...) a navrhni ze si spolu pozriete, ze jej ukazes co sa ti paci a nech povie co sa paci jej - len tak nezavazne, ze sa zaujimas o jej vkus. Uvidis reakciu, mozno vas to zas zblizi.
Ach jaaaj, no ja neviem teda. Mne keby svokrovci prepisali aj celý dom, čo by sa nikdy nestalo 😂toto by som nestrpela. Aby ma svokra sikanovala, prečo by som to mala znášať a nechať ju skákať po mojej psychike. Za to veru nestoja žiadne majetky. A to by som mohla napísať knihu o vzťahu so svokrou.
Autorka, je tu proste aj veľmi veľa žien, ktoré majú potrebu len zhadzovať, ponizovat a rypnut si, lebo doma len suchaju nohami 😂
Skus si posadiť manžela a dat s nim vážny rozhovor, ze jednoducho správanie jeho mamy už prekračuje hranice a necitis sa tam komfortne, ze to už zasahuje do tvojej zdravej psychiky, určite spolu prídete na nejaké riešenie, ak je tvoj muz co i len trochu chápavý. A takisto by som aspoň na 2,3 týždne išla k rodičom, oddýchnuť si, vyrozprávať sa. Držím palce. 😊
Preco pre boha staviate na pozemku svokrovcov? Sukromie 0. Ale to je tak, ked sa stavia bez uverov. To sa potom setri na pode.
Pocitaj s tym, ze manzeel da klice od domu aj svokre, aby chúďa nemisela zvonit
dom na tom istom pozemku ? to nebude dobre ..ale to uvidis ked ten dom dostaviate ...pochybujem ze budete niekedy vychadzat ..ste si jednoducho nesadli a ine to nebude ..kym teda budu zit ...vo vsetkej slusnosti ...
@januska20 fakt si mydlis,ze toto pomoze??? Ked ju bude objimat a zehnat jej? Podľa mňa sa jej vyprdne na to.
Pozri život s dôchodcami ma proste svoje "čaro". V tomto sa musíš voči niektorim veciam strašne obrnit a proste jedným uchom dnu, druhým von.
Napríklad ten šampón, prach na pranie.... S úsmevom povedať ked som si kúpila tak si aj miniem. A nevšímat si.
Pri ďalších zas nastaviť hranice a nebáť sa pohadať. Ja som flegmatik ale keby mi vliezla do skrine a komentovala poriadok tak to by bol taky krik že by to druhý krát nespravila. Keď niesi typ co by kričal treba spraviť niečo dramaticke, napríklad sa po takom incidente zbaliť a ísť k rodičom.
Tak isto skus veci pochopiť aj z jej strany. Prílišné upratovanie domácností ona môže brat ako urážku, teba ako fajnovu primadonu co ich považuje za špinavých. A vôbec pri upratovaní sa mina moc vody, elektriky, saponatov (aj takto to môže ona vo svojej hlave vnímať)
Každopádne pokiaľ sa situácia rapídne zhoršuje musíš zatlačiť na muža s tou hypotékou. Nielen slovne, aj činmi. Navštevuj častejšie rodičov aj ba viac tyzdnov, možno si prenajmi niekde poblíž jednu izbu a prespavaj tam. Proste aby pochopil ze je naozaj zle. Lebo on býva doma, je celý deň v práci, on vôbec tvojmu problému nerozumie ani ho netrapi
@jana_eyre_2 človek, ktorý niekoho obviní len tak z krádeže, nemá potrebu svoj majetok na toho zlodeja prepísať. Len aby pravda nebola niekde inde
prečítala som si komentáre.
A teda úplne chápem manžela, prečo stavia dom na ich pozemku. Svokra vie, že bude potrebovať pomoc. Má 3 deti, jedno je mimo Slovenska, druhé kňaz, tretie nemá kde bývať. Už len na základe toho, že prepísali na nich dom, je úplne jasné, že ste sa rovno aj upísali, že ich doopatrujete. Preto chápem, že dom stavia manžel priamo na pozemku, aby ste to mali blízko. Zasa by bol nefér, keby ste sa teraz rozhodli zrušiť celú stavbu na tom pozemku, zhrabli v budúcnosti dom a nestarali sa o nich.
Neviem či svokra poberá aj nejaké lieky, kvôli svojej dg., ale pravdepodobne áno a tie majú veľmi rôzne nežiadúce účinky, čo sa týka aj správania.
Na tvojom mieste na pár dní chodím k rodičom sa odreagovať a potom sa vraciať. Niečo ste dostali, niečo musíte aj vrátiť. To, že kvôli vám vydedila dvoch súrodencov, vás niečo aj bude stáť. Celý život s nimi.
@sasa1310 nevydedili nikoho. Švagor ktorí je v zahraničí zdedil dom rodičovský po svokre. My žijeme v dome rodičovskom môjho svokra. Švagor síce je v zahraničí ale dom má na SK . A švagor kňaz ma doživotne právo v jednom v druhom dome.
chodievaj sa odreagovať k rodičom. Aj na dlhšie. Iná rada tu nie je, keď ste sa rozhodli tam bývať celý život.
Ak tomu správne chápem tak ty si celé dni zavretá sama doma s malým dieťaťom a svokrou. V jednom dome so spoločnou kuchyňou, kúpeľňou, obývačkou. Vonku zima, všetko pozatvárane. V takejto situácii by si si šla na nervy aj s najlepšou kamarátkou, nieto ešte so starou cudzou ženou.
Podľa spôsobu akym píšeš mi prídeš ako osoba ktorá nemá rada konflikty a chce aby všetci boli na seba milí, dobrí.... Lenže to v tejto situácii nejde.
Mala by si ten konflikt vyvolať. So svokrou ujasniť si veci, nastaviť hranice ale hlavne trochu sa aj pohadať s mužom. Vysvetliť mu ze dalej takto fungovať nedokážeš, svojpomocne a bez pôžičky budete stavať ešte 5 rokov a rozvediete sa skôr než dom dokončite. Alebo to vy dvaja prežijete ale so svokrou sa ten vzťah už nebude dat napraviť. To naozaj za tých pár usetrenych eur nestojí.
@sasa1310
Svokra na nás prepisali po svadbe majetok . Problémy začalI pol roka neskôr ,skúste si prečítať moje vyjadrenia a potom tu píšte takéto veci . V ZIVOTE BY SOM SI NEDOVOLILA NIKOHO OKRADNÚŤ. Nikdy v živote!!!
@sasa1310 prečo vydedila?asi aj suridencom dali rodičia peniaze v podstate je to jedno je to ich svedomie
Autorka nikdy to nebude dobre s tým rataj.Moja kamarátka tak postavila dom na zadnom pozemku u svokry.Dodnes a to deti sú už teenegeri chodí svokra do chladničky vytkne prečo v zime kupuju papriku a paradajky a je to drahe, prečo dievčatá majú bordel v skrini a pod...aj, keď muž sa jej zastane povie, že chcú mať súkromie príde k nim doobeda, keď sú v práci a potom synovi volá do práce a vyčíta mu, že sú nevdacni koľko im deti postrážili, so stavbou pomohli a teraz ich pomaly do domu nechcú pustiť.A to kamarátka nie je typ, ktorý si nechá, ale svokra má vždy navrch.
Tvoja svokra sa roky nudí a nemá čo celý deň robiť možno ma aj psychické problémy, zmeny nálad a preto sa tak správa.Lepsie to nebude iba horšie neviem poradiť iba, že by som s tým nikdy nesúhlasila, lebo to bude veľmi oplakane a všetci budete v napati.Obvinit nevestu z krádeže je už za hranicou.
@lujza123 áno, ale bohužiaľ problémy trvajú už 3 rok . Nezačalo to teraz pred týždňom.
Nuž svokra pravdepodobne nadobudla pocit, že štedrým darom si kúpila právo sa do vás starať. Ťažko s vami. S niečím podobným ste mohli počítať a stavbou domu pri nich situáciu určite nezlepsite. Tak len pevne nervy želám a aby sa manžel spamätal a odkyvol hypotéku. Co-to sa s tým porieši, urychli. 2 metrový betónový plot nemusí byť, ale možno vysoký živý plot a určite bez spoločnej branicky by bodol 😜

Ďakujem za vaše odpovede .