icon

Problémy v rodine kvôli peniazom

22. nov 2019

Zdravim zienky, idems a tu k vam vyzalovat a precitat si aj nestranne nazory ohladom problemu ktory mna a mojho muza uz dlhsie trapi.Ide o to ze jeho sestra s muzom s nami prestali pred rokom komunikovat pricom dovtedy sme mali velmi dobre vztahy najma teda so svagrinou ..boli sme kamaratky, rozumeli sme si, aj muz so svojou sestrou a svagrom dobre vychadzal. Ide o to ze pred 10 rokmi ked sme a s muzom brali nam chcela dat svokra do daru byt v centre mesta a ze potom musime ale vyplatit svagrinu ( hodnota bytu je 80 000)..svagrina uz bola vydata a byvala s muzom u jeho rodicov..ale kedze si s nimi nerozumela uprosila svokru nech ten byt daju radsej im ze ona to ma aj tak odtial kusok do prace nemusela by dochadzat (byvali v 20 km vzidalenej dedine)..rovnako ako jej muz..a ze ona nas vyplati..My sme byvali dovtedy u nasich a tiez sme chceli vlastne tak sme si s pomocou nasich vzali uver na mensi domcek..manzel dostal dobru pracu a zacalo sa nam celkom darit tak ani tie splatky za uver nas velmi nezatazovali.Svagrinej sme preto povedali ze s tym vyplatenim sa nemusi ponahlat ze ked bude mat tak nas vyplati alebo moze na splatky..Tak zacala na splatky mesacne nam davala 500 eur..potom jej muz prisiel o pracu tak splatky prestali..ok brali sme to tak ze nemaju peniazky, je to rodina my tie peniaze nepotrebujeme surno takze sme to nechali tak..jej muz sa dovtedy zamestnal ale v kazdej praci vydrzal asi mesiac..a hned dal vypoved..raz mu nevyhovoval plat, potom sef, potom jeden kolega, potom pracovne oblecenie, a stale daco..dlhych 8 rokov sme od nich nevideli ani cent..priblizne pred rokom zdedil svagor po svojom starom otcovi stary dom na dedine ktory sa mu podarilo predat za 35000 (nam mali zaplatit ešte 30)ked sa to dozvedela svokra ze prisli k peniazom hned ich urgovala ze nas maju kkoncne vyplatit az ona ma dusu na mieste a moze umriet v pokoji..svagor najskor zahlasil ze nam nic neda ze si idu kupit vacsie auto nakolko sa rozrastli (maju tri deti)..a ze on nema pracu tak tie peniaze sa im zidu teraz.ze potom ked sa zamestna tak nam zacnu zase splacat (naposledy mal stale zamestanie pred8 rokmi) a ze jemu sa to nepaci ze nam musia dat tolko penazi..lenze svokra sa nedala odbit a tolko hustila do svagrinej nech nas vyplatia ze pred rokom prisli hodili nam peniaze v obalke a ze sa s nimi mame zadrhnut..to nam odkazal svagor..odvtedy sa s nami nekontaktuju vyhybaju sa nam ze mame dost penazi a ešte nam treba viac ze sme nenazrani apodobne..to vyhlasuje svagor a svagrina len mlci a prikyvuje..skusala som sa snou skontaktovat niekolkokrat ze vsak sme boli kamaratky a sme rodina ale nereaguje vobec..mrzi ma to hlavne koli muzovi..ze takto prisiel o sestru..uz som aj lutovala ze sme im tie peniaze neodniesli nazad..alebo ze som svokre nedohovrila nech do nich nehuci ked raz tie peniaze nemaju..a hentie by im velmi pomohli..neviem fakt ..skuste mi napisat vy co by ste robili na nasom mieste

0silvia0
22. nov 2019

dá sa na to pozrieť aj tak, že byt má možno oveľa väčšiu hodnotu teraz po rokoch a ak by ho predali, tak získajú oveľa viac a sú v porovnaní s vami ešte aj v pluse. Tak fakt neviem, kto sa má cítiť ukrivdený... oni si splatili len svoj dlhoročný dlh a teraz sa môžu tešiť, že ten byt je len ich a ešte aj s vyššou hodnotou...

tosaneda
22. nov 2019

..naozaj nemáš mať prečo výčitky.. z ich strany to je obyčajné citové vydieranie a hnusná vypočítavosť len.. máme to v rodine.. proste ja som zvyknutá makať a niekomu je dobre riešiť veci len pri pive a poldeci.. takže asi tak..

larisalarisa
22. nov 2019

Myslím , že v prvom rade by si mali vstúpiť do svedomia oni. Peniaze vám patrili, takže nechápem tu ich aroganciu a oduvanie. Je to smutné. Veď vám dali len to, resp vrátili , čo vám patrí. Čas ukáže ....

len_nig
22. nov 2019

To nemyslíš vážne, že rozmýšľaš nad tým že ste im ten dlh mali odpustiť, nedajbože im tie peniaze dat späť 🤦‍♀️ sú to Vaše peniaze, švagor je nenazrany a je nepravom nahnevaný. Svokra je múdra žena, že na nich tlačila aby Vám ich vrátili, keby to neurobila v zivote ich neuvidíte a už duplom po svokrinej smrti. Netráp sa vzťahmi, neurobili ste nič zlé 😊

evita2222
22. nov 2019

Nechápem, že ako máte viac ako oni, keď máte hypotéku. Dlh máte vy a nie manželova sestra. Súhlasím s príspevkami predtým, že môže byť švagor rád, že nechcete nové ocenenie byt a z toho polovicu.

evita2222
Autor odpoveď zmazal
evita2222
22. nov 2019

@ndrag škoda, že svokra nepredala byt a sama si neužívala tie peniaze napríklad cestovaním a podobne. Mali by všetci pokoj a hlavne by nikto nepísal takú absurdnosť, že je to jej chyba. :(

evita2222
Autor odpoveď zmazal
1andrea111
22. nov 2019

Neprinútiš ich k dobrým vzťahom, keď to oni cítia inak. máš peniaze za cenu vzťahov. Nemohla svokra keď im darovala byt, dať aj vám napr. závetom že svokrin dom bude potom váš alebo niečo pod. Aby nemuseli vyplácať, a aby majetok bol spravodlivo rozdelený.

namornicka
22. nov 2019

Svokra urobila na začiatku chybu, že ten byt nepredala a nerozdelila peniaze pol na pol každému dieťaťu. Bez toho aby vopred niekomu o svojom zámere hovorila. Takto by medzi vás nevniesla konflikt.

annamivo
22. nov 2019

Za 1. Svokra chcela pomôcť svojej dcére v danej situácii s bývaním, takže vtedy to bolo najlepšie riešenie a chcela spravodlivosť aj pre syna preto mali oni vás vyplatiť. Ona nemá žiadnu vinu. Jej sestra nech sa stará o svoje. Keby mala deti hovorila by inak.
Za 2. Švagor je lenivý a nechce sa mu makať, dostať všetko na podnose a ešte vyplakavat a závidieť je zrejmé jeho štýl. Mali si vziať pôžičku aby vás hneď vyplatili, bol by nútený pracovať a bol by kľud.
Za 3. Mám dojem že aj keby ste sa delili po jej smrti tak sa tie vzťahy pokazia, pretože vy by ste mali menej detí ako oni, viac € ako oni a chceli by viac dediť , lebo veď vám netreba.

Švagriná mu drží stranu aby mala v dome kľud, ale myslím si že v nutri vie že sa nemajú prečo hnevať a tiež ju daná situácia mrzí. Viem čo je to dediť aj za života rodičov aj po ich smrti a poviem ti vždy je niekto nespokojný, lebo však jemu netreba. Ale takto to nefunguje, potom by vás neskôr hnevalo že ste z toho bytu nevideli ani€.

jumama
Autor odpoveď zmazal
lubkavargova1
22. nov 2019

a to este len bude rosambo ked svokra zomrie. To budu hadky na majetkoch.

marionete
22. nov 2019

Buďte rada, že vám ich dali ináč by ste ich už nevideli nikdy. Poznám to.

petkazamborska
22. nov 2019

Nic I'm neodpustaj zdravy chlqp ma ist do Prace robit a nie drat z toho vasho bed ked by sa bytvpredal cudziemu tak by ste tie peniqze Mali,ked by svagrina si vaxilq vase kamaratstvo tsak sama uzna a huci do lenocha svojho muza,a nie prizivuju sa na dedicstvach predkov. A este by sa mate citit blbo obycajni vydieraci.urobiq deti a nech sa o nich ludia staraju

autor
22. nov 2019

@jumama ale oni mali doteraz moznost na zmenu kazdy mesiac ked svagor nastupil do novej prace..len skoda ze v nej nikdy dlho nevydrzal lebo furt bolo daco zle....svagor nie je na invalidnom alebo daky chory ze nemoze pracovat..jednoducho on ma vysnivane pracovne miesto a kym take nedosiahne tak on robit nepojde..

evelyn0303
22. nov 2019

@eliska13 presne tak!!! A kto ma taku velku rodinu, ma byt zodpovednejsi a nie frflat nad pràcou achh toto tak nemam rada, a ak nemaju na auto tak nech jazdia busom a nasetria si nan :-//vrr A to ze pani ma viac peniazkov je ich vlastnà sikovnost a ako sa hovori, raz sme hore, raz SME dole
Nikdy neviete kedy sa pritrafi nejaka choroba alebo hocico
Nic im nevracajte, bezte do exotiky radsej 🙂

ivik4
22. nov 2019

No nechaj ju tak. Samozrejme je pravo na Vasej strane,uplne tomu rozumiem. Ked sa vzijem do koze svagrinnej a toho jej chlapa co tolko rokov nerobi, konecne ziska aspon 35litrov ako taku istotu a v tom jeb ich musi takmer cele dat Vam a nechat si len odpadky tak sa mu necudujem ze je plny zlosti a mate sa nimi zadrhnut. Ja by som Vam bohuzial povedala asi to iste a kypela by vo mne zlc.. Hoci by som na to nemala ziadne pravo

stanulienkat
22. nov 2019

nemusíš mať výčitky svedomia. Vzahy s nimi ste si nepokazili vy, ale práve teraz ukázali svoju tvár Takže skôr či neskôr by sa to odhalilo aj tak, ešte by som požadovala úroky za tie roky.

adreen
22. nov 2019

Dostali byt za smiešnych 40 tisíc a nie sú schopní to vyplatiť? Väčšina ľudí pekne krásne spláca oveľa vyššie sumy za byty a zvládajú to. Mal by byť vdačný už len za to, že sa k tomu dostal tak lacno- a on ani to nie je schopný zaplatiť? Čo to je za chlapa? Nech sa ide vypchať, nájde si už trvalú robotu a riadne sa postará o rodinu. Ja by som sa hanbila dostať byt a neustále sa vyhovárať.

1andrea111
22. nov 2019

môže byť u švagra nejaké psychické ochorenie, ktoré nie je vidieť ale môže byť dôvodom prečo nemá stálu prácu. A nemusí o ňom vedieť ani on. Proste zdravý človek, ktorý má tri deti, bude robiť aby rodinu uživil.

evita2222
22. nov 2019

@ivik4 Aké odpadky? Veď majú byt za 40 000. To je málo? To oni mali byť plní zlosti, že na to čakali 8 rokov.

ivik4
22. nov 2019

@evita2222 🤷🏻

era777
22. nov 2019

Ja tiez nevidim dovod na nechanie penazi, ine je keby hladovali a nemali kde byvat ... Ty si tiez neprisla k byvaniu zadarmo ... Svagor je aj podla mna vychcany, a kto chce tak si robotu najde ... A pride mi tiez cez kupovat rychlo auto ak viem, ze niekomu nieco dlzim .. prve co urobim, ked pridem k peniazom tak si splatim dlh ... Myslim, ze vobec nemas dovod sa citit vinne, dohoda bola jasna... A je super, ze svokra si dupla tak ako je svagrina jej dcera, je aj tvoj muz jej syn ... Kazda matka chce dat svojim detom spravodlivo ... Je spravne, ze urugovala ... Ma pred Vami cisty stit, a ani jedno dieta neukratila ... Odkial ty vies, ze raz nebudes natom horsie ? Nieje dovod, ak niekto viac zaraba niekto menej, aby sa odpustali take velke sumy len tak ... A ak sa im nepaci, navrhni nech daju ohodnotit byt, ze ty ich vyplatis, ak maju taky problem, ze Vam dali, len to co Vam patri 🙃😊 svagor si myslel, ze prisiel k bytu, a ze mavnete rukov nakoniec a aj svokra ...nestalo sa tak sa hraje na urazeneho ... A svagrina sa asi len vezie ...

alexandraalexandrova
22. nov 2019

Ja to vidim takto. Na zaciatku vam ten byt vyfukli rovno pred nosom...uz to mi prislo dost sebecke, lebo svokra ho chcela dat vam, no oni si vydobili aby bol ich. Suhlasili ze vam zaplatia 40 tisic a na zaciatku to mozno mysleli uprimne...ale ako roky sli a svagor uz nemal pracu aku si predstavoval, za to si narobili 3 deti, aj ked im muselo byt jase ze ich bude treba aj zivit, ich napadlo ze to postupne zahraju do stratena a tie peniaze vam nevyplatia..vedeli ze ich nebudete pytat, ste ferovi ludia, od zaciatku ste im vychadzali v ustrety a neziadali pravidelne splatky...takze im bolo jasne ze nebudete robit problem aj ked splatky pekne pomaly pojdu do stratena a potom ustanu uplne. Nebyt svokry by ste tie peniaze uz nikdy nevideli...lebo svagor (a mozno aj svagrina) je vypocitavy a bezcharakterny sebec. Takze vycitky mat nemusite, jediny clovek ktory je za tuto situaciu zodpovedny je svagor. Snad casom sa svagrinej otvoria oci a uvedomi si s kym to zije, ale skor nie...faktom ale je ze vy s tym nemozete urobit celkom nic. Je to mimo vas. Vy ste len dostali co bolo vase. Vy ste sa zachovali ferovo a respektovali svokrino zelanie. Nemate za co mat vycitky...

sara005
22. nov 2019

Je uplne irelevantne v akej financnej situacii kto bol. Svokra sa rozhodla odovzdat cast dedicstva v podstate vopred, cize aj keby ste s prepacenim srali peniaze, tak moralny narok mate rovnaky ako svagrina. Samozrejme, ked to cloveku nesuri a nutne tie peniaze nepotrebuje, tak je ligicke, ze ich nepyta okamzite. Svagrovci vsak 8 rokov nezvladali splacat aspon nejaku drobnu mesacnu splatku, zatial co tri deti si narobit zvladli. Akoze absolutne nezodpovedny a vyzirkovsky pristup. Svokra spravne trvala na vyplateni tej ciastky. Ja tiez musim do isteho casu sestru vyplatit a teda splatime asi aj skor. Keby vsak bola zla situacia (co par rokov dozadu bola horsia), tak spoacam aspon nieco a po uplynuti lehoty by sme sa bud dohodli na predlzeni splatok alebo ak by tie peniaze potrebovala, tak si zoberiem uver bez mihnutia oka. Oni nemali vobec ziadnu snahu z toho co pises.

matkamirko
22. nov 2019

Necitam diskusiu,len sa pytam,z coho preboha zije svagrina s detmi,ked hlavny zivitel rodiny ma hlboko v .... 3 deti,otec blbec,je s nim vobec stastna,alebo to iba hra? To bude urcite nejaky zakomplexovanec. A to,ze vam peniaze splatili, je spravodlive,nic si nevycitajte,nic nevracajte.

25daniela
22. nov 2019

A kedy chceš pochopiť, že vy nemáte viac. Veď máte hypotéku, máte oveľa viac iba dlhov... Keby prišiel muž o možnosť zarábať a splácať hypotéku, čo potom?

sara005
22. nov 2019

Okrem toho, neviem kde zijes, ale vo vacsine miest isli ceny bytov dost hore. Cize oni teraz vlastnia nieco hodnotnejsie ako je 80-tisic. Coze pre nich to bolo vyhodne od zaciatku. Nemali na krku banku, mesacne splatky nemuseli tiez vzdy zaplatit... same vyhody. Absolutne si to nevazia.

autor
22. nov 2019

@sara005 Zilina