icon

Rakovina v rodine

lubica1985
27. jan 2015

Baby idem sa aspoň k Vám vyžalovať... :-/ Áno, už aj moja rodina čelí tejto zákernej chorobe.... malo to strašne rýchly spád, z "bezvýznamnej" bolesti nález neoperovateľného nádoru, ktorý možno liečiť iba ožarovaním.... Akurát, že otec po stanovení diagnózy úplne prestal jesť, teda niečo poje, ale úplne iba minimum.... je tak slabý, že už pomaly nerozpráva... kým nezosilnie, tak ho ani liečiť nemôžu, lebo by neprežil.... má 57rokov.... Nepomáha dohováranie, podľa lekárov môže normálne prijímať potravu, no on stále tvrdí, že nemôže.... Mamina plače, celá rodina je z toho úplne na prášky.... mám 100 chutí mu už normálne vykričať všetko.... myslela som, že je to silný chlap a on jednoducho akoby odmietal bojovať a už všetko zabalil.... ak zomrie ani vnúčatá si ho nebudú pamätať, proste ešte celý život pred ním a on to len tak vzdá...

jana_eyre
27. jan 2015

ahoj.. moj otec rakovinu nemal, zato dostal tazku mozgovu porazku, ked som mala osem.. bol to mlady clovek a zo dna na den sa zo silneho zivitela rodiny stala troska.. nevedel chodit, sediet a nic nevedel robit sam.. bolo to v casoch, ked sa rozpadla republika, socialny system vobec nefungoval a nikto nam nepomohol.. otca to velmi psychicky polozilo a trpela tym cela rodina dlhe roky..

preco to pisem? pretoze taketo tazke zivotne situacie muzi velmi tazko nesu.. mozu byt silny akokolvek, ale pri takychto situaciach ich psychika casto nevydrzi a aj takto sa to prejavuje - opustenim sa... vykricat mu svoje pocity moze, ale nemusi pomoct - u nas nepomohlo, otec sa zlozil.. urcite vyhladajte odbornu pomoc.. pomozu aj vam ako rodine, ale aj otcovi... kazdy sa s tym musi vyrovnat..

spatne si myslim, ze urcite by pomohol psycholog, alebo psychiater s ktorym by urcite nasli nejake riesenie situacie.. ako som uz ale pisala, bolo to v dobe, ked sa k takemu niecomu len tak dostat nedalo.. dali mu rudotel /liek na podporu "dobrej nalady"/ a raz som otca prichytila ako si snazil dat do ust vsetky lieky v krabicke...

je to pre neho tazke, musite aj vy sa vzchopit a nedat na sebe pred nim znat ako vas to trapi.. rakovina neznamena automaticky koniec, vsetko moze dobre dopadnut..

moja sestra ma dceru, ktorej v 3ch rokoch zistili rakovinu v 4tom stadiu.. liecba bola zdlhava, tazka, ale mala to zvladla a sestra tiez.. plakat som ju videla az ked bolo po vsetkom, asi ked si myslela, ze si to moze dovolit..

sense
27. jan 2015

moj otec umrel na rakovinu zaludka, den pred mojim 30 narodeninami, mal 52 rokov, vnucku si ani nestihol spoznat....

katyt
27. jan 2015

@lubica1985 a ak sa môžem opýtať, akú rakovinu má? Čoho? My sme mali v rodine, mužov strýko mal rakovinu pečene a žlčníka, nádor bol neoperovateľný. Objednávali sme mu z Ameriky zo stránky www.iherb.com kapsle, volá sa to Graviola, všade sa o tom dočítaš, že je to 100 násobne silnejšie ako chemoterapia, plus sme mu objednávali ešte kadejaké iné vitamíny, minerály a enzými, ktoré sú dôležité na čistenie tela. Keď toto všetko bral, tak sa mu stav veľmi zlepšil, dokonca sa nádor zmenšil, lenže on to potom úplne vzdal, prestal sa aj zdravo stravovať čo začal vlastne kvôli chorobe, jedol všetko to čo nemá, už nebral ani tie tabletky a chodil na chemoterapie, takže to ho vlastne zabilo. Zomrel v decembri minulého roku, ale ja si doteraz myslím, že ak by to nevzdal s tou stravou a ak by bral naďalej tú Graviolu, tak možno sa nevylieči úplne, ale predĺži mu to život o pár rokov. Sám totiž potvrdil, že ľudia, ktorí s ním chodili na chemoterapiu, tak z nich boli po pár mesiacoch úplné trosky a on sa cítil vďaka tým tabletkám dobre.
Takže odporúčam tú Graviolu a hlavne strava je dôležitá, nejesť hlavne cukor, čím sa vlastne tie rakovinové bunky živia. Výborná je aj sóda bicarbóna na odkyslenie organizmu, prípadne ešte lepší je kalinát, dá sa kúpiť vo vinárskych potrebách. Skúste mu ešte dohovoriť a nie je podľa mňa dôležité aby jedol normálnu stravu, začnite mu odšťavovať zeleninu, výborný je napr. tvaroh s ľanovými semiačkami, je to podľa metódy Johanny Budwig, tá s tým mala výborné výsledky pri liečbe rakoviny. Normálnu stravu teda varenú mu ani neponúkajte, nie je totiž zdravá, hlavne pre takéhoto pacienta. A na lekárov tiež zabudnite, oni totiž nepoznajú žiadne liečenie, len chemoterapiu a tá ho skôr zabije, ako pomôže. Držím palce!

janinah
27. jan 2015

@katyt toľko drístov som dávno nečítala...ako si môžeš dovoliť dávať takéto rady? jedzte toto,nejedzte tamto,zabudnite na lekárov- to hádam nemyslíš vážne?..ok,opíš prípad z tvojej rodiny,ale takéto rady sú oveľa viac na škodu ako na osoh a nik sa ani nepýtal ako autorkinho otca liečiť...
@lubica1985 po oznámení takej vážnej dg prichádza 5 štádií ako pacient toto všetko prežíva,tvoj otec sa s tým zatiaľ nevie zmieriť a reaguje ako vie,jediné čo môžete robiť je stáť pri ňom,príkazy ani rozkazy nepomôžu,jednoducho musí prejsť do štádia "zmierenia" a sám sa rozhodne ako ďalej či bojovať či nie,môže pomôcť kňaz alebo psycholog...tie Nutridrinky určite vyskúšajte

jumama
27. jan 2015

@lubica1985 necitala som celu diskusiu, ale: ak tvoj otec je schopny nejest, nechce sa dat na Gresonovu terapiu? Niektori ludia veria, ze cistymi ovocnymi a zeleninnovymi stavami, klystyrmi, vyhladovanim tela, dokaze sa "vyhladovat" aj nador. Neviem presne podrobnosti, no ak by si mu nasla knizky o tom, mozno by ste ho prinutili aspon tie stavy pit a tie urcite neuskodia. Skus pohladat ludi, ktori s tym maju skusenosti, su aj take blogy, citavala som jednu pani, ako sa tiez takto postupne vyliecila. Ide o to, ze tuto terapiu malokto dokaze dodrzat, lebo je naozaj prisna, ziadne varene jedlo, len tie stavy... a malokto sa dokaze normalneho jedla vzdat. Pripadne, nech to prekonzultuje s lekarmi, ci sa moze tak stravovat. Nedokazem to posudit, ani odporucit, nie som lekar. Je to alternativna vec. Druha vec rakovina je liecitelna choroba. Hoc liecenie nie je prijemne a jednoduche. Nevravim, ze nemeni kvalitu zivota, alebo ze je jej liecba lahka pre choreho, ci jeho rodinu. No Moja mama i otec mali rakovinu a obaja sa z nej vyliecili. Mojmu otcovi sa v priebehu 30 rokov vratila 2 krat a vzdy sa z nej vyliecil. Najprv mal rakovinu hrubeho creva, potm rakovinu jazyka. Tak isto moja mama sa vyliecila z rakoviny maternice, mala tiez neoperovatelny nador. Takze nech sa nevzdava, hoc chlapi nesu choroby a zasahy do svojho organizmu ovela horsie ako zeny. Chyba niekedy je, ze lekari malo vysvetluju pacientom, co sa s nimi bude diat a preco je to potrebne... ale napriklad liga proti rakovine vydava vela letacikov, v onko ustavoch byvaju k dispozicii, mohol by si poprecitovat aspon niektore, ktore sa ho tykaju... Pripadne skus hladat pomoc na stranke ligy proti rakovine lpr.sk ... Urcite to nie je prvy pacient, co odmieta liecbu a poradili by ti ako na neho, co vsetko mu vysvetlit.

katyt
27. jan 2015

@janinah ja som jej chcela len poradiť, čo by bolo vhodné aby užíval, lebo ak sa niekto spolieha na to, že ho vylieči chemoterapia, tak to je na veľkom omyle, pretože chemoterapia nelieči, ale postupne pacienta zabíja, pretože nezabíja len choré bunky poškodené rakovinou, ale aj zdravé bunky.
Hlavne, že Ty jej tu ideš odporúčať Nutridrink, pritom ani nemáš poňatia o tom, čo všetko obsahuje a nie je vôbec určený ľuďom chorým na rakovinu.

jumama
27. jan 2015

@lubica1985 A este ma napadlo - ak podstupi liecbu, pacientom na zotavenie pomaha Wobenzyn, co zase nie je lacny liek, v tom mnozstve, ako sa odporuca, mojmu otcovi velmi pomohol v hojeni ran, az boli lekari prekvapeni, ako rychlo sa mu obnovovalo tkanivo. Na vyzivu, ak nic nechce prijimat, tak existuje Nutridrink - mavaju to v lekarni, dokonca to moze byt na predpis. Existuje aj web, tam maju kompletne info o tom. V onko ustave im to davali na desiatu, ci olovrant a kedze on nemohol pri tej rakovine jazyka prijimat po operacii potravu, tak aspon toto mal. Ak by vam nechcel jest, aspon toto mu davajte. Ma to rozne prichute, ovocne, cokoladove, a obsahuje vsetky mineraly a vitaminy, ktore na den potrebuje. Nenahradza to stravu, je to iba doplnok.

zajaciq
27. jan 2015

@lubica1985 ahoj som psychologicka vo VOU. Keby nieco, skús IP.

jana_eyre
27. jan 2015

@katyt niekedy by mali ludia vediet, ze taketo samozvane rady su uplne mimo, navyse ak ponukaju take noverene informacie na zaklade nejakeho slobodneho vysielaca.. este znevazovat lekarov, ktori sa snazia zachranovat ludi - to uz je silne kafe..

poznam viac ludi, co sa vdaka chemoterapii vyliecilo a nikto z nich nie je troska.. kazda rakovina je ina, aj ked je na "rovnakom mieste" cize ak ma niekto rakovinu pecene, nemusi to byt taka ista rakovina pecene, ako v prvom pripade..

pokial som pochopila, zakladatelka potrebuje povzbudit, precitnut z prvotneho soku, utriedit si v hlave myslienky a nie riesit lanove semiacka anonymnych ludi na internete..

katyt
27. jan 2015

@jana_eyre súhlasím s Tebou, že každá rakovina je iná, tak ako každý človek sme iný a každému zaberie niečo iné a záleží aj od toho v akom štádiu sa rakovina začne liečiť. Na začiatku chemoterapia pomôcť môže a ešte ak je nádor operovateľný, ale pokiaľ sa tam už nachádzajú metastázy, tak rakovina je už v pokročilejšom štádiu, v takomto prípade chemoterapia akurát tak oslabí celý organizmus, lebo zničí aj tie bunky, ktoré ostali zdravé a môžu ešte bojovať. A mimochodom tieto rady, nie sú, že "jedna babka povedala", ale každá z týchto metód, či už tvaroh s ľanom (Johanna Budwig), sóda bikarbóda (Simoncini), ale aj Gersonova terapia - zeleninové šťavy ako už bolo vyššie spomínané sú overené alternatívne metódy liečby rakoviny a mali väčšiu úspešnosť ako chemoterapia, ale bohužiaľ to nikto z lekárov neprizná, pretože chemoterapia je predsa výhodnejšia, tam sa točia veľké peniaze a takéto lacné metódy radšej rýchlo zavrhnú, lebo nie je dôležitý zdravý človek, ale chorý človek, pretože z takého majú aspoň nejaké výnosy a to je na tom celé smutné. Preto som jej chcela poradiť, čo sme my dávali chorému strýkovi a fakt mu to pomáhalo, ak by to nepomáhalo, tak jej to predsa nebudem radiť aby to skúšali. Hlavne, že viacerí tu odporúčajú Nutridrink, ktorý obsahuje cukor, ten akurát tak živí rakovinové bunky aby sa mohli ďalej rozmnožovať a popri všetkých tých vitamínoch, ktoré síce Nutridrink má, tak sú tam aj škodlivé éčka, ako kyselina karmínová, ktorá napr. podporuje rast nádorových buniek, ale o to sa už nikto nezaujíma čo to všetko obsahuje, hlavne, že je to overené a predávajú to v lekárni, to stačí na to, aby sme si mysleli, že je to dobré.

terezka1947
27. jan 2015

@katyt verim,ze vsetko,co si napisala,si myslela v dobrom..ale poviem ti moju skusenost
mamina naj kamoska mala rakovinu prsnika,neviem stadium...dcera ju "donutila"k liecbe cez stavy z roznej zeleniny,ovocia...mesiac nejedla nic,iba "vyhladovavala nador...po mesiaci tak zoslabla,ze ani lekari ju nedlai dokopy,totalne sa oslabila len touto dietou ☹ a moooooozno by nemusela dopadnut takto,keby sa popri ozarovani aj niecoho najdela...ale dcera za nu vsetko odmietla a liecila ju takto-nechcela by som byt teraz v kozi jej dcery ☹
graviola?ano...u mojej mamky sme to skusali...ver,ze minimlane to nie je taky vseliek ako si pisala,resp.si citala ☹
ono,jasne,terba skusat vela veci...ved preco nie a clovek sa chyta naozaj vsetkeho,ale keby...opakujem ...KEBY...tie vsetky bioprodukty(alebo ako to nazvat) naozaj boli take ucinne,myslis,ze by ludia na rakovinu umierali?
ono kazdy druh rakoviny je iny..kazdy clovek je iny a neda sa pri takej chorobe radikalne riesit samoliecbu a lekarov odmietnut ☹ ...neda sa...niekomu pomoze chemoterapia,niekomu kombinacia chema a bioveci,niekomu pomoze alebo predlzi cas iba nejaka pomocna latka,biostrava,nejaky detox
rakovina uz davno nie je o "zdravom stravovani"a o tom,ze clovek.kt sa zdravo stravuje,ma zdravsi zivotny styl,ten ju nedostane...bohuzial ☹
@lucia1985....je mi luto,ze sa vam v rodine tato choroba objavila ☹

viem,ze to nie je lahke pre teba,mamu,.....ale ci uz budete akokolvek riesit otca,nechapat jeho "chut"do zivota...akoze jeho "neboj".....aj tak si musite uvedomit,ze najhorsie je na tom on,jeho sa to tyka priamo,pre neho je to strasna rana...on tu spravu musi sam spracovat...ono to nejde hned...a dokonca,ani ked budete pri nom vsteci stat,ani kricat,ani pekne dohovarat...skratka ON sam musi nabrat svoju vnutornu silu a nastartovat sa....a bohuzila si musite uvedomit,ze to uz nemusi chciet a respektovat aj jeho rozhodnutie nebojovat ☹ ☹
nevravim,ze sa z toho stavu nepreberie....ale netlacte na neho-staci,ze pociti vasu oporu,to,ze sa ho snazite pochopit,ste a budete pri nom stale....nech sa rozhodne akokolvek
inak s tym jedenim-moze a nemusi to byt iba o psychike...mamka mala sice inu diagnozu a tiez jej tvrdili,ze nechut je z psychiky,ale jej bolo skratka zle...a nemohla za cas jest..nedalo sa jej....aspon po troske som je kadeco davala....ale naozaj,verte otcovi,ze naozaj sa mu jest mozno neda
velmi vam prajem,aby sa otcovi polepsilo,resp.nasiel sam v sebe silu zabojovat...a aby ten boj ste vsetci spolu vyhrali
je to boj na dlhe trate-pre neho...ale rovnako aj pre vas vsetkych
rakovina ovplyvni celu rodinu,strasne vela veci zmeni...
a chory clovek sa moze citit aj na pritaz,aj bez nadeje,no najma....potrebuje od vas velku silu a vieru-vieru v to,ze ja ked on neveri-vy viete,ze to bude lepsie...a nepripustate si nic ine(aj za cenu klamstva)....je dobre poznat realitu,uvedomovat si ju,ale na druhej strane ukazat otcovi,sebe navzajom silu,odhodlanie a chut zvitazit a ze nic nie je nemozne....a snazit sa,aby vsteko fungovalo ako doteraz(aj ked to vyznie divne,co som napisala)
mojej mamke velmi pomohlo,ked som za nou chodila s kazdou blbostou a pytala s ana jej nazor,az som ju tym otravovala....a po case akoby opat ziskala pocit,ze je potrebna a ze asi s nou to este nejaky zmysel ma,kedze s nou ratam v bududcnosti,riesim buducnost a som "max odkazana"na jej rady....
este raz vam prajem vela sily a najma aj ten pomyselny zazrak-vyliecenie....lebo nikdy nic nie je nemozne...iba to,coho sme sa vopred vzdali

yukki
27. jan 2015

@lubica1985 držte sa. Otec nie je tak starý, aby sa mal vzdávať. To nejedenie...môže byť veru aj psychického pôvodu, hoci ja som po prvej chemo...keď mi postupne spálila sliznice......tak najprv mi to jedlo nešlo cez krk, ale ešte som sa smiala, lebo všetci na Vianoce kačky pečené a kadečo a mne sliny tiekli ale ani tie som nemohla prehltnúť...dosmiala som ja, jak mi to došlo na tráviaci systém 😝 ale aj tak som sa pokúšala, keď mi len kus lepšie bolo jesť....a to aj také jedlá, ktoré určite neboli v súlade s alternatívnou liečbou, kaše, mäsko.....
Povedz mu, že taká jedna matka, čo tým prešla mu drží palce. A nech je! Proti nevoľnosti ak viete nejako zohnať, aj keď z čiech, je dobrý Zofran zydys, či tak nejak sa to volá, aj rasetron, no, len má pomalší nástup, a ja som mala aj nejaké kvapky z Kanady na žalúdok (ak je problémom trávenie) ale to isto aj tu v lekárňach bude niečo také, kvapkové, na povzbudenie trávenia....
Inak vraj chemoterapia-a neviem, možno aj ožarovanie, menia aj niektoré povahové vlastnosti dočasne.....či aj také čosi v tom nebude.
Držte sa!

katyt
27. jan 2015

@terezka1947 nič nie je všeliek, treba užívať viac vecí naraz, nikdy nezaberie len jedna vec. Graviolu treba užívať vo vysokých dávkach, mužov strýko užíval aj 12 tabliet denne a to zaberalo. Ale písala som, že užíval aj kopu iných doplnkov, nie len Graviolu. S tým vyhladovaním máš pravdu, jesť niečo treba, ja tiež zase neuznávam piť len šťavy, lebo to by bolo málo, ale nejesť aspoň ten cukor, lebo ten máš fakt všade, v múčnych výrobkoch, v ryži atď.

terezka1947
27. jan 2015

@katyt u nas to Graviola myslim,ze cele dorazila...aj ked...moze clovek jednodznacne povedat,ze to urobila ona? 😒
viem len jedno,ze jedna pani,kt.ju tiez pouzivala,tak prestava,lebo u nej nastartovala "mozno nejaku aj dobru reakciu",ale v konecnom dosledku aj tym "dobrym"posobenim oslabovala asi nieco
a mamke asi urobila to iste
no ako pisem-kto nakoniec vie 😒
treba skusat a skusat s mierou a aj konzultovat s lekarmi-je pravda,ze su na onko aj taki,co by sa viac hodili na otvaranie dveri va plynovych komorach...ale sem tam sa medzi nimi najde aj lekar s L.

nelina1
27. jan 2015

@lubica1985 Keď sme mali v rodine chorého na rakovinu, okrem chemoterapie samozrejme a nemocničnej liečby je strava veľmi dôležitá, hlavne čerstvé zeleninové šťavy, dodržiavali sme aj veľa iných vecí, ktoré sú v článku ktorý uvádzam na konci. Nikdy nie je nič dopredu stratené. Treba sa za chorého aj modliť. Neukáž starému otcovi, že si zúfalá. Ja som sa vždy vyplakala doma, ale do nemocnice som išla silná žena. Starého otca treba povzbudzovať, orientovať ho na to čo má rád do budúcnosti, motivovať ho. Niečo ako - vyzdravieš, nevzdáme to. Ja som sa modlievala každý deň aj pri chorom v nemocnici. U nás to napriek veľmi zlým vyhliadkam skončilo vyliečením. Bohu nič nie je nemožné. 🙂 🙂 http://www.badatel.net/efektivne-a-netoxicke-me...

nelina1
27. jan 2015

@lubica1985 Z toho článku som si ja vybrala veľa, ale samozrejme chemoterapia je potrebná, tie ostatné veci čo sú tam uvedené môžu veľmi pomôcť.
Držím palce.

budanka
27. jan 2015

@lubica1985
myslím, že ľudí ani tak nezabíja rakovina, ako psychika...tvoj ocino potrebuje niekoho, s kým by sa porozprával, vy to asi nebudete, pred vami sa hanbí a má taký silný pocit zodpovednosti za svoju chorobu, že to radšej vzdáva a neje... aj mňa , keď chytí strach, hneď ma všetko rozbolí, tak verím, že ho to bolí a o ten strach ešte viac
potreboval by psychológa, aj keď je jasné, že ako chlapovi sa mu už len z toho priťaží, ak sa vám ho vôbec podarí k nemu dostať
porozmýšľajte, či máte v okolí niekoho, kto má na neho vplyv a komu by sa vedel vyžalovať, tak po chlapsky, aby to napätie zo seba dostal a pomaly začal jesť a možno začal veriť vo vyliečenie

tova
28. jan 2015

@lubica1985 oh ked citam kolko mladych ludi ma tu chorobu. Cim to moze byt? ved pred 30r. take caste to nebolo. Nemate v okoli nejaku skupinu alebo cloveka s podobnou chorobou aby ho podporili? aby mal nejakeho "partnera" ktory ho vie pochpit, vie co je to za bolest a vie o com rozprava? Podla mna kricanim na nho mu spychiku este viac zabijete a potom to budete este lutovat. Chodte sa vy poradit s psychologom ako sa k nemu spravat, citajte info od ludi ktory si tym presli. Mam znamu ktora je tiez na konci a ona stale vravi ze rady nepotrebuje, len pochopenie. vy hladajte najviac info kde sa da pomoc, poslite rtg. a ine vysledky do nemocnic specializovanych na to niekde vo viedni, prahe.... nie raz lekari vraveli ze sa neda operovat a clovek sa z toho dostal alebo aj pozil este par dlhych rokov. on vyhladavat nic nebude, nevladze.

kaya60
28. jan 2015

Moja mamicka mala tiez velky nador na plucach, zistili jej ho tiez nahle z nicoho nic. Povedali ze bez liecby bude zit dva mesiace. Tak zacala liecba, okamzite stratila chut do jedla, to bolo prve, proste nemohla nic prehltnut, vsetci sme sa sustredili na ten boj, musis jest, musis zosilniet aby si sa mohla liecit, co by si si dala, na co mas chut, aspon trosicku....neustaly boj s jedlom. Metastazy na kostiqch, na rebrach a v mozgu. Tazky boj. Bez liecby by zila dva mesiace, s liecbou zila styri, styri tazke mesiace plne bolesti a boja s jedlom. Teraz si to strasne vycitam, ze sme nerespektovali jej volu, presne ako pise @pribinak. Teraz sa starame o ocka, zostal sam, uz su to dva roky... A prvy prejav smutku bol ten ze prestal jest... Ale uz nebojujeme s jedlom, respektujem jeho pocity, jeho stavy smutku a uzkosti... Striedaju sa obdobia lepsie s horsimi, ked mu chuti jest tak ho chvalime a vsetci sa tesime, niekedy prestane jest uplne a vtedy nastupia nutidrinky a infuzie....

cey
28. jan 2015

Je nutne navstivit psychiatra, aby mu predpisal antidepresiva. Lahsie antidepresiva moze pisat aj prakticky, obvodny lekar. Sam si uz nedokaze psychicky pomoct. Drzim Vam palce!

bosoriak
28. jan 2015

@lubica1985 V prvom tade, TY nemas pravo mu nic vykricat. On je ten vydeseny, chory, s bolestou a sam. Podla vsetkeho vy vsetci v rodine viete, co ma robit. Spytal sa ho niekto, co chce on?

Z medicinskeho hladiska: urcite ma depresiu, treba zbehnut za obvodakom, nech mu predpise nejake lahsie antidepresiva. Mozno mu to pomoze. Ak nie, je nacase aby ste si aj vy ako rodina uvedomili, ze otec je svojpravny dospely clovek. Ma pravo so svojim osudom robit to, co uzna za vhodne. Nikto z vas nie je v jeho kozi, nemozes povedat, ze nema bolesti. S jeho diagnozou? Je velmi odvazne povedat, ze ma silne lieky a preto ho nic neboli.
Staci si len precitat pribalovy letak k liekom na bolest (tohto povodu) a potom uvazit, ci vasa hysteria ohladne nejedenia nemoze byt nahodou neopravnena.

Skuste sa na chvilu vykaslat na liecbu, jedlo, zdravotny stav a len s nim sediet. Ak bude chciet rozpravat, moze, ak nie, staci ak tam niekto bude. Spomen si na casy, ked si bola male dieta a bola si chora. Urcite ti bolo lepsie, ked s tebou sedela mama pri posteli. Nemusite nic hovorit, len tam byt pre neho. Aby ste si to nevycitali neskor. A naucte sa akceptovat, ze jednoducho o druhom cloveku nemozte rozhodovat. Nikto nie je v jeho kozi, nikto nevie ako by sa v takejto vypatej situacii zachoval on sam.

Drzim palce a prajem co najmenej bolesti, nic nie je pri otcovej diagnoze dolezitejsie.

anavila
28. jan 2015

ahoj.... chápem tvojho otca...vieš, chlapi sú oveľa slabší ako my, ženy, ja to vidím tiež aj na mojom otcovi...keď je zdravý, v pohode, ale stačí zlomený prst a už uvažuje inak, aj keď to vôbec nedá najavo. Poviem ti, ja tiez nepatrím medzi silných ľudí, mnou dokáže zamávať hocijaka hovadina ( napr. nejaká upomienka alebo niečo zmeškám) a už ma bolí brucho. Neviem si predstaviť rakovinu. Človek prestane myslieť, nič nemá v jeho hlave miesto okrem tej jednej témy. Musí to byť hrozné. Ste veriaci? možno by pomohlo porozprávať sa s kňazom, alebo ak nie, tak tiež ten psychológ alebo niekto, kto si tým prešiel, a zvládol to, aby ste mu ukázali príklad, že sú aj dobré konce. Veľmi ti držím palce a modlím sa za vás. Je to velmi ťažke. Prosím ťa, aké príznaky mal ocko? ako mu to zistili? ja sa velmi bojim o mojho otca, ma tiez tolko rokov ako tvoj a nie velmi dobru životosprávu, fajčí, k lekarom vobec nechodi. 😒 neboj sa, zvládnete to všetci.

cacianka
28. jan 2015

@zajaciq ja pracujem v NOú Ba

bellamafia
29. jan 2015

Je to naozaj velmi smutna tema.....skus trochu ubrzdit dievca...mozno ze prave on potrebuje cas aby sa s tym vsetkym dokazal vyrovnat...ziadny krik,ziadna buzeracia s tvojej strany mu nepomoze, este sa bude citit horsie a nedaj boh aby sa mu nieco stane,budes si to vycitat do konca zivota....a viem o com hovorim ,mne zomrela maminka na rakovinu prsnika a ja aj sestra sme po operacii ....vela zdravicka hlavne vela optimizmu a drzim vam palce

bellamafia
29. jan 2015

@anavila mas pravdu existuju dobre konce,mna operovali 2002 malinka mala iba rok,uz iba to mi dodavalo silu bojovat a nevzdavat sa..nechcela som aby vyrastala bez maminy ako ja...

lubica1985
autor
29. jan 2015

ďakujem za všetky správy... otcov stav sa náhle rapídne zhoršil, už nie je žiadna nádej, máme už len čakať, kedy si ho Pánbožko vezme k sebe .... a nekričala som na neho....ked som ho uvidela, jedine na co som sa zmohla bolo drzanie za ruku a plac... vdaka este raz

oros
29. jan 2015

@lubica198 je mi to veľmi ľúto, presne viem, čo teraz prežívate A je to veľmi ťažké, posielam vám veľa veľa sily, aby ste to zvládli.

michaela1711
29. jan 2015

Aj u nás v rodine je rakovina najprv to mala moja sestra keď mala ale 3 roky na obličke operovali ju dva razy no obličku jej zobrali tak je len na jednej. Ale chvála bohu dostala sa s toho. Teraz môj tato to má na pečeni, na konečníku a na črevách našťastie sa to dá operovať musí však brať chemoterapiu z ktorej mu málo chutí jesť presne ako popisuje @lubica1985 dúfam len že to dobre dopadne a že sa s toho vylieči. Želám Vám veľa síl pri tejto chorobe lebo je to veľmi ťažké.

beautystudioveronika
Odpoveď bola odstránená
le4
Autor odpoveď zmazal