Rešpektovali by ste dcéru?
Baby , v podstate už viem aj čo a ako spravím , a ja som sa rozhodla ju rešpektovať, ale páči sa mi rozdielnosť pováh , takže prečítam aj vaše názory ..
Bude mať oslavu dcéra , a má strach ,že keď prídu iné detičky(oprávnené)z rodiny , tak jej donicia hračky,tak sa rozhodla že si niektoré schová.. samozrejme , že v izbe hračky zostanú , ale niektoré si chce proste schovať ,aby sa s nimi nik nehral..
Trošku mám problém s tým , že tie deti vedia, že v tej izbe ,tie hračky boli , že čo im povedať ,keď sa budú na to pýtať ..
Bola som naučená ,že sa treba zo všetkým podelit , ale zas prečo nie, je to jej majetok , keď to takto chce a má mať strach počas oslavy ,že jej niečo rozbijú ,alebo pokazia ,tak nech si to vyrieši aj takto ..je prváčka na základnej ..
Určite schovať. Pekne premýšľa dcéra 🙂 ľahšie sa hračky schovávajú než vysvetľovať, prečo nechcem požičať. A nie, nie je povinnosť sa podeliť. Predpokladám, že ju zároveň aj učíte, že keď si hračku zničí, novú nedostane. Tak je logické, že si na hračky dáva pozor
Ja to robím rovnako a nikdy som sa nad tým nezamýšľala . Keď viem, že príde viac detí schovam ako prvé plastelínu lebo syn sa s ňou hra pekne ale keď boli druhé deti na návšteve našla som ju natlacenu v legu, koberci, všade..takisto niektoré hry aby sa nepomiesali, krehké, drahsie hračky, prip. tie čo sú pre syna "citové".. stále im toho zostalo dosť na hranie..
Tiež rešpektujem ak sa moje deti nechcú podeliť s hračkami...ja by som tiež nové auto nepožičala 🤣. No už mám s nimi dohodu, že ak im návšteva niečo pokazí...kúpim im 2 krát niečo iné resp.to isté. Zabralo to ale ....stále sú hračky , ktoré proste schovaju
Ja by som nad tým toľko nepolemizovala ako ty a sama by som jej drahé hračky schovala.
Ja nenútim deti sa o všetko deliť. Veď ani ja nepožičiavam svoje veci len tak niekomu len preto, že ich práve chce. Je podľa mňa dobre ukazat dcére, že ju rešpektuješ a je aj dobre, že si váži obľúbené veci.
Dcéra už má svoj rozum a ostatným nemusíš nič vysvetľovať, keď sa budú pýtať, jednoducho nie sú tu tie hračky.
Ja si myslím, že jej rozhodnutie je úplne v pohode a samozrejme, že by som ju podporila. Aspoň vidno, že jej na tých hračkách záleží a váži si ich. Pri dnešných detoch sa to už asi ani veľmi nevidí. Z vlastnej skúsenosti (keď som bola ja dieťa), môžem povedať, že naši bratranci mojim bratom veľa hračiek zničili. Bratia sa o svoje hračky príkladne starali, dodnes majú niektoré v origoš balení. Pamätám si jednu situáciu zo Štedrého dňa, prišli k nám. Bratranci dostali pod stromček auto na dialkové, moji bratia ho nikdy nemali. A keď sa ich bratia spýtali, že kde ho majú, prečo ho nepriniesli ukázať (bol to u nás taký zvyk, že sme sa prišli ,,pochváliť “ s novou hračkou), tak sa bratranci priznali, že už pri stromčeku ho pokazili🤦🏼♀️. Tak a teraz sa prišli hrať s našimi hračkami a kaziť ich, nikdy od nás neodišli bez toho, že by dačo neodlomili alebo pokazili.
Ono je pekné vychovávať k neviazanosť na majetok a rozdavaniu sa iným a altruizmu. Ale to sa nerobí donútením ale prikladom. Ak dieťa vidí, že rodičia nevisia na svojom majetku, že požičajú susedom hocičo, aj auto a nerobia z toho vedu keď je potom zničené, tak mu nebude tak veľmi záležať na hračkách. Keď mu ale na nich záleží, tak to treba rešpektovať. Ja napríklad nemám problém požičať auto aj keď bolo nové kamarát čo mi ho asi závidel tak na ňom jazdil tak, že som myslel že havaruje a schválne naletel na ostrý obrubník. Keď som mu povedal že nech hamuje, že to zničí, tak jeho veta bola: čo sa bojíš o svoje veci máš toho dosťi. Nebál som sa o to auto, ale sklamalo ma, ako sa správa k tomu autu len preto, ze je moje a že mi ho závidí. Nedávno som si kúpil nový veľmi drahý bicykel. Bicykel pre mňa znamená viac ako auto. Teda nie hodnotou ale jeho kvalita a stav na tom mi vždy záležalo bol to môj sen od puberty. Kamarát, ktorý ma svoj bicykel vyvesený v spálni vedľa manželskej postele a má ho ako nový aj po 20 rokoch, tak mi povedal že svoj bicykel nesmiem nikomu požičať ani dovoliť nikomu sa na ňom voziť. Oh keby vedel, že sa na ňom už vozili rómske deti od susedov. Lenže u nich som videl že mi to nezávidia nechcú zničiť. A hoci tým bicyklom som si splnil dávny sen už môj vzťah k nemu nie je taký, aký by bol pred rokmi. Jednak už nemám ten výkon, ktorý by si ten bicykel zaslúžil a hodnoty sa mi postupne menia. Správam sa však k tomu bicyklu láskavejsia ako k jeho predchodcom. Keď na ňom jazdím nepozerám na jamy na ceste na to je stavaný aby sa ani o desatinku nezmenila geometria kolesa. Ale doma s ním manipulujem pomaličky a jemne aby som ho zbytočne neobil a robim mu dôslednú údržbu. No už by som neplakal, ak by som o neho prišiel. Je úplne správne viest deti k tomu, aby sa spravali pekne a šetrne k materiálnym veciam nie len svojim. Je to úcta k práci iným aj k svojej pretože daná vec ma stala úsilie. Ale pozor na vzťah k tým veciam. Nemal by byt úzkostlivý. Schovať hračky pred deťmi u ktorých dopredu viem že ich zničia je ochrana vecí. Ak by však sa hračka zničila neúmyselne vlastným konaním je dobre naučiť dieťa za ňou neplakať. Dopredu byt už s hračkou rozlúčený ako s pominuteľnom vecou ktora nám ma robiť radosť ale nie nás plne uspokojovať.
Ahoj.Respektovaka by som rozhodnutie dcérky.A tešilo by ma ,že si svoje hracky vazi a nechce si ich dat zničiť.
Tvoja mama ti nemá do výchovy rozprávať a vnučku by mala pochváliť za to,že si cení svoje hračky. Máš mudru dcérku a treba sa za ňu postaviť.
Určite by som rešpektovala jej prianie, asi má na to svoje dôvody. A na druhej strane určite by som si nelamala hlavu nad tým čo poviem iným deťom. Sú na návšteve tak nech sa hrajú s tým čo,,je v ponuke"😄Moja neter si tiež skrývala zopár pokladov keď sa k nim prišli hrať iné deti a to len stačilo aby raz videla ako jej sesternica hodila jej obľúbenú bábiku na zem s tým že jej sa nepáči a má doma krajšiu. Myslím že deti v takých veciach treba počúvať, veď ak je to len zopár jej pokladov a s ostatnými sa môžu hrať treba jej vtom vyhovieť.
Ties si moje deti schovávajú hračky ,aby im niektoré deti nezničili
Ahojte ,tak oslavu už bola a ,tie ktoré hračky chcela,tak si schovala a aj tak plakala ,lebo si našla donicene veci , potrhané veci , kade tade aj pod postelou postrkane , takže tak 🤷 plakala aj ráno dnes , aj večer včera , že už nebude robiť oslavu 🤦
Aninja nepoziciam najvzacnrjsie veci (kabelku, nausnice...). Je to vporiadku.
Schovať a normalne povedať,ze nie su ale schovat tak aby ich nenasli a ano ma.na to právo,je to uplne ok
Co maju ludia toto vi zvyku,dovolit detom taketo spravanie,chudak dcerka,
Autorka - treba nabuduce izbu naozaj zamknut, ked pridu na navstevu. Spust ste mali odfotit a poslat rodicom.
@autor to čo za demolacna čata bola na oslave? Chápem, že sa pri nejakej plastové hracke niečo zlomi,ale dotrhat, to už chce vyvinut umyselnu silu. Tie deti sú len rodina alebo kamaráti? Dieťa v tomto veku ak ma oslavu už by si mohla o hostoch rozhodovať sama ,teda ak to bola detská nie rodinná odlsba
@monillia bola to rodinná oslava a boli upozorňovany na to ,aby sa pekne hrali , no nepomohlo
@simsalabim rodičia si z takých veci ,zas ťažkú hlavu nerobia
@ouwecka neviem , ľúto mi je to
Úžasné a chytré dievčatko. Ja sama som pred hromadnou detskou návštevou vždy do spálne schovala dcérkinho hojdacieho koníka. Telo je totiž z polystyrénu a fakt nezvládne extrémnu záťaž. Človek nemôže vždy dozrieť na všetko a raz dva sa dačo pokazí. Deti treba učiť vážiť si čo majú a tvoja dcérka je toho krásnym príkladom. Veľmi milo ma potešil príspevok. Kiežby všetky detičky takto rozmýšľali. 😍💖
@cverka Nemusíme chodit ďaleko, ale ja, keď varím, tak ani varechu nepoziciam, lebo ju potrebujem. 😄Okrem iného chcem naučiť svoje dieťa, že niekedy skratka musí počkať, ked je niečo obsadené, že nebude mat každú hračku, ktorú chce, že sú aj cudzie veci, ktoré mu nepatria…. takto to ti druhí rodičia komplikujú. Je milé, keď to dieťa urobí, ale z vlastnej vôle, nie preto, lebo je napr. “staršie”, “lebo musí” alebo “že sa to patrí”.
Úprimne ani neviem, či by som oslavu chcela, ak to ma znamenať, že niečo moje, viac či menej obľúbené, bude zničené… súhlasím s dcérou 🙂
A to co za deti k vam chodia? v zivote sa mi nic taketo s dcerou nestalo ani som to nikde nevidela, ze by si takto deti nicili veci.. a naschval a strkali ich kadetade...
Smutné ako to dopadlo. Ale rešpektovala by som dcérino prianie. Alebo nabudúce urobte oslavu v cukrárni 🙂
Mám bratranca a sesternice o 8 rokov mladších. Tiež boli ako demolačná čata a rodičia namiesto toho, aby si na nich dávali pozor, sedeli v obývačke s dospelými a vypustili decká do našej izby. Preto sme so sestrou od 14 rokov odmietli oslavovať narodeniny s rodinou, veď osláviť môžeme pekne aj len s rodičmi. Aj tak je to väčšinou len zámienka, aby sa dospelí stretli.
Sranda že moja teta (mama tých detí), sa každý rok dožadovala našej oslavy, veď predsa musíme mať oslavu! Isto preto, že si chceli zase oddýchnuť od detí 😄 nedali sme sa, aj našim vyhovovalo, že majú kľud a robili sme si pekné oslavy vo štvorici. Tak len taká inšpirácia, že nie ste povinní volať rodinu na dcérine narodky ;)
och to mi je ľúto. Nechápem prečo rodičia to dovolia 😔
@cverka och to s tými ihriskami, to tam až na tie deti tlačia nech požičajú. Minule môj malý 2 ročný pozeral na o rok staršieho chlapca ako sa hrá s autickom, čo si priniesol. A jeho otec mu vravel nech pozícia auto, a doslova mu ho vytrhol z ruky keď chlapec namietal a dal ho nášmu synovi. Chlapec šiel s plačom za mamou. Zoml po sa to tak rýchlo,že som ani nestihla zareagovať,iba zo začiatku,že nám netreba, že sa len pozerá syn.
To je hrozne ako sa deti dokážu správať a rodičia to majú na háku. Byt tebou už nerobím žiadnu oslavu, aj tak to dcéra nechce a zas bude len smutná. A keď sa budú pýtať rodinní príslušníci že prečo nie je oslava, vysvetliť že kvôli ich deťom čo všetko zničia. A ak prídu na návštevu zamknúť dcerinu izbu a hotovo. U nás bola raz švagriná s deťmi, ale už väčšími, keď bola s nimi v izbe tak s apekne hrali, aj ona s nimi. Ale nechala ich aj samých a teda mne zničili takú podložku na cvičenie,ktorá bola na skrini vyložená. Ako bolo mi to ľúto. A to nebolo žiadne deti že všetko ničili,proste to objavili a vymysleli sprostosť s tým.
Pardon ale to sa vam nepodarilo ustrazit? Tak ked viem aki haranti ku mne idu tak na nich striehnem ja sama

@akbara77 nie ale znamej áno 🤣 takže pozor na rodinu čo požičiavas.