Riešenie bývania s mamou po strate manžela: Ako ďalej?
Ahojte. Chcela by som počuť názor od nezainteresovaných osôb. Po smrti manžela mi to nevychádzalo finančne(hypotéka, ja len na rodičáku, malý syn) tak som náš byt dala do nájmu a šla bývať k mame. Mám 32, moja mama 76 a syn 2roky. Pracujem z domu na polovičný uväzok, pretože mi syna, bohužiaľ, nevzali do škôlky. Rozmýšľam ako ďalej. S mamou je to ok, ale je staršia, asi potrebuje svoj pokoj aj priestor a my svoj.
Ako by ste riešili ďalej svoj život?
Mám niekoľko možností:
1. ísť na plný uväzok (mám momentálne dobrú ponuku) a syna dať do súkromnej škôlky, alebo nájsť opatrovateľku. To však neviem, či finančne pokryjem, zároveň zrušiť nájomníkov a bývať sama so synom.
2. Počkať ešte rok, fungovať ako doteraz a skúsiť štátnu mš, len neviem, či potom nájdem vhodnú prácu.
3. Ostať bývať s mamou “kým syn nepodrastie”, nestresovať sa financiami ohľadom hypoteky, sporiť si na horšie časy.
Mama ja sebestačná, ale nevládze byť s dieťaťom doma, takže možnosť, aby ho strážila ona je vylúčená. O tom, že by sme sa chceli vrátiť nechce počuť, vraj je šťastná, že nie je sama. Synček tu však nemá veľa priestoru, spíme spolu v obývačke a chodí sa hrať k babke do izby.
Finančne som na tom tak, že hypotéka a energie sa platí od nájomníkov, nemám z toho skoro nič navyše. Byt je v menšom meste, nemôžem pýtať neviem ake pálky.
Mám teda rodičak, sirotské a cca 400-500€ z práce. Niekedy menej, niekedy viac.
Ďakujem za prípadné rady.
@sova7 lenze aj ja som pisala o niecom inom. Nikde som nepisala, ze planujem byvat s mamou 10 rokov. Pytala som sa na obdobie, kedy je syn maly, nevzali mi ho do skolky, poberam este rodicak a uvazujem co a ako. Novy chlap v mojom zivote nie je a ani tak skoro nebude. Ci len to je vyznam v zivote? Byt neustale vo vztahu, za kazdu cenu?
@anonym_autor vzťah za každu cenu som nemyslela veď kľudne ži sama s mamou a synom ak ti to vyhovuje len ak sa s ňou zaseknes aby sa troch rokov nebol celý život
@zuzanockamt môže. Keď jej stačí k životu mama a syn môže takto ziť celý život len s chlapcov takto často vznikajú mamickari čo robia záplatu osamelej mamičke bez partnera
@zuzanockamt môže. Keď jej stačí k životu mama a syn môže takto ziť celý život len s chlapcov takto často vznikajú mamickari čo robia záplatu osamelej mamičke bez partnera
@sova7 trapny komentar. Asi vlastna skusenost.
@anonym_autor skúsenosť s príbehmi ľudi čo si životom s rodičmi stratili vlastný život alebo s mužmi ktorých závislosť na osamelej mame bránila ich vlastnému fungovaniu.
@sova7 moj syn ma 2, nie 35. Ja nevylucujem, ze mozno raz s niekym este budem vo vztahu, ale nie teraz, ked je muz pol roka od smrti. Tieto teorie su mi na dve veci. Vychovam z neho snad dobreho muza, ako bol jeho otec. Stale tu ma ujov z muzovej strany, aj deda. Nebude len v zenskej spolocnosti a za maminou suknou. Tiez som pisala, ze kym nemam maleho v skolke, som u mamy lebo financie nepustia. Takze su to pre mna len zbytocne teorie do dalekej buducnosti
@sova7 moj syn ma 2, nie 35. Ja nevylucujem, ze mozno raz s niekym este budem vo vztahu, ale nie teraz, ked je muz pol roka od smrti. Tieto teorie su mi na dve veci. Vychovam z neho snad dobreho muza, ako bol jeho otec. Stale tu ma ujov z muzovej strany, aj deda. Nebude len v zenskej spolocnosti a za maminou suknou. Tiez som pisala, ze kym nemam maleho v skolke, som u mamy lebo financie nepustia. Takze su to pre mna len zbytocne teorie do dalekej buducnosti
@anonym_autor držím palce
@cacianka musíš strkať nos do každej diskusie a kritizovať ? Je na autorke ako sa rozhodne, dala som len návrh aby mal syn a jej mama svoju izbu. Píše, že matka je staršia a bude potrebovať pomoc v budúcnosti, ale podľa teba, treba myslieť v prvom rade na chlapa, ktorého ani nemá.
Končím, nebudem sa tu s tebou dohadovať na ďalších stranách !!
@anonym_f54578 to čo si dovoľuješ ?! Píšem slušne, mám právo reagovať v každej diskusii v ktorej chcem, aj členom ktorým chcem, tak ako ktorákolvek členka tohto fora. nikoho tu neurazam len som reagovala.
Že ty máš nejaký problém s čítam a porozumením textu, je len tvoj problém a ako vidím, bohužiaľ aj autorky.
och mrzi ma tvoja strata. Uprimnu sustrast. Tvoja mamina je rada, ze tam ma vnuca aj teba. Ak zvladate financne ostan u nej a rob na polovicny uvazok a uzi si malickeho este rok. Potom do skolky. Ak to financne nedavate tak ho daj do sukromnej skolky a nastup na plny uvazok. Stat nejaku cast ti bude prispievat ten 1 rok kym maly nenastupi do statnej skolky. Mamina sa on nemoze starat na 100% tak ak by mohla pomoct aspon tym, ze ho obcas vyzdvihne alebo zavedie ak by si potrebovala. Viem, ze mate menej miesta avsak ste len traja a kym vam vylozene nie je na tesno (maly nepotrebuje priestor na skolske veci) alebo sa ti neobjavil novy muz v zivote tak ostan pri mamine. Spravite si spolocnost, navzajom si pomozete aj psychicky, aj financne. Do samostatneho bytu so synom sa mozes prestahovat kedykolvek ked podrastie. Aj jemu bude lepsie,ked bude mat este niekoho (nie len teba)/
@cacianka aky muz? Mam byt, mama ma byt. Na akeho chlapa sa mam spoliehat? Co s tym ma byvanie nejakeho neexistujuceho chlapa v mojom zivote? 😀
Moj syn nie ja maca, je na prvom mieste v mojom zivote. Chcem sa venovat sebe, synovi a mojej mame. Moj manzel je este len par mesiacov mrtvy, mne sa zmenil cely zivot a naozaj posledne, co potrebujem je chlap.
@anonym_autor je mi úprimne ľúto tvoja strata, doteraz si nepísala ako dlho je to, a hlavne nepíšem že hneď teraz alebo o mesiac máš hľadať nového chlapa ! Stačí čítať s troškou porozumenia textu.
@anonym_autor
Milá autorka, je mi veľmi ľúto, ze musíš v tak mladom veku riešiť tak náročnú životnú situáciu. Na tvojom mieste by som ostala na polovičnom úväzku a ostala bývať s mamkou. Podľa toho čo píšeš máš s mamkou pekný vzťah.
Skús si nevšímať a nebrať osobne blbé poznámky niektorých hlúpych a hlavne necitlivých žien. Mňa to stále a opakovane udivuje aké vedia byť ženy voči sebe kruté. Prajem všetko dobré 🍀
Rozpravala som sa s mamou, tak zatial ostaneme u nej, budem pracovat aspon na ten polovicny uvazok z domu a casom sa uvidi. Je pravda, ze syn bude maly len raz. Casom sa urcite osamostatnime respektive vratime do nasho bytu, ked budem pracovat na plny uvazok.
@anonym_autor Rozhodli ste sa veľmi dobre. Želám vám do ďalšieho života len to najlepšie.
@anonym_autor
Milá autorka, je mi veľmi ľúto, ze musíš v tak mladom veku riešiť tak náročnú životnú situáciu. Na tvojom mieste by som ostala na polovičnom úväzku a ostala bývať s mamkou. Podľa toho čo píšeš máš s mamkou pekný vzťah.
Skús si nevšímať a nebrať osobne blbé poznámky niektorých hlúpych a hlavne necitlivých žien. Mňa to stále a opakovane udivuje aké vedia byť ženy voči sebe kruté. Prajem všetko dobré 🍀
Nestačím sa čudovať ako škaredo ti tu píšu.
@anonym_autor ahoj autorka, v prvom rade uprimmu sustrast, je mi luto, ze si stratila manzela a zostala si sama s malym syncekom, za velmi kratky cas si musela vo svojom zivote prejst zasadnymi zmenami a popritom sa nerozsypat, kvoli dietatu. Si velmi silna zena!
Poviem ti moju skusenost k tvojej teme:
Najprv sme po svadbe byvali v malo 3 izbovom byte maly sa narodil a spal s nami v spalni, nedalo sa ho dat do 3.izby.
Potom sme si kupili vyhodne velky 3 izbovy byt, sice tam syn nespal, ale mal tam hracky, bola som velmi rada, ze konecne v novom byte ma svoju peknu izbu, a na jednom prste by som vedela spocitat, ze do 7 rokov kolkokrat sa hral v tej izbe...
Kym dieta neide do skoly nepotrebuje a ani nechce tolko prietoru.
Viem ty, ako matka mu to chces dopriat.
Ja by som ti ponukla 4.moznost, chod do mestsky urad a opytaj sa, v ktorej skolke maju este volne miesta a potom sa rozhodni, ci sa zamestnas na cely uvazok.
Najprv by som zostala na 1/2uvazok, lebo moze byt chorlave zo zaciatku.
DRZIM VAM PALCE!
@cacianka aky muz? Mam byt, mama ma byt. Na akeho chlapa sa mam spoliehat? Co s tym ma byvanie nejakeho neexistujuceho chlapa v mojom zivote? 😀
Moj syn nie ja maca, je na prvom mieste v mojom zivote. Chcem sa venovat sebe, synovi a mojej mame. Moj manzel je este len par mesiacov mrtvy, mne sa zmenil cely zivot a naozaj posledne, co potrebujem je chlap.
@anonym_autor ja si myslim ze ostan na rodicaku kym sa nezastaabilizujes finanxne a najma psychicky. obrat sa aj na organizaciu jedenrodic.sk vies ak ho das do skolky moze byt casto chory.... pnky ocrky novy zamestnavatel. neviem aky vztah mali manzel a syncek ale aj prenho podla mna psychicky jendolezite mat ta pri sebe. skolka je zataz aj pre dieta ktore nepreslo niecim takymto... sustred sa na seba a na synka. vlastny priestor bude potrebovat viac mozno 3-4rocny.
@anonym_autor *chcela som napisat na 1 ruke by som vedela spocitat :D
@anonym_autor ahoj autorka, v prvom rade uprimmu sustrast, je mi luto, ze si stratila manzela a zostala si sama s malym syncekom, za velmi kratky cas si musela vo svojom zivote prejst zasadnymi zmenami a popritom sa nerozsypat, kvoli dietatu. Si velmi silna zena!
Poviem ti moju skusenost k tvojej teme:
Najprv sme po svadbe byvali v malo 3 izbovom byte maly sa narodil a spal s nami v spalni, nedalo sa ho dat do 3.izby.
Potom sme si kupili vyhodne velky 3 izbovy byt, sice tam syn nespal, ale mal tam hracky, bola som velmi rada, ze konecne v novom byte ma svoju peknu izbu, a na jednom prste by som vedela spocitat, ze do 7 rokov kolkokrat sa hral v tej izbe...
Kym dieta neide do skoly nepotrebuje a ani nechce tolko prietoru.
Viem ty, ako matka mu to chces dopriat.
Ja by som ti ponukla 4.moznost, chod do mestsky urad a opytaj sa, v ktorej skolke maju este volne miesta a potom sa rozhodni, ci sa zamestnas na cely uvazok.
Najprv by som zostala na 1/2uvazok, lebo moze byt chorlave zo zaciatku.
DRZIM VAM PALCE!
@mira0611 mozem sa este vratit na povodne miesto, kde som pracovala pred materskou(ucila som anglictinu na gymnaziu). Len platovo je to slabsie, ale mozno s doucovanim, prekladanim (to vlastne robim aj teraz) by to slo a bolo by to aj casovo fajn. Ponuka, co momentalne mam a zvazovala som ju, by bola asi narocnejsia na cas.
@mira0611 mozem sa este vratit na povodne miesto, kde som pracovala pred materskou(ucila som anglictinu na gymnaziu). Len platovo je to slabsie, ale mozno s doucovanim, prekladanim (to vlastne robim aj teraz) by to slo a bolo by to aj casovo fajn. Ponuka, co momentalne mam a zvazovala som ju, by bola asi narocnejsia na cas.
@anonym_autor autorka, ja by som urcite nezmenila pracu. Mas moznost privyrobit si, a ked budu prazdniny nebudes mat starost.
Ver mi, tie letne tabory a cez leto hladat a zabezpecovat dozor na 2 mesiace...to ti shltne to, co si zarobis navyse oproti ucitelstvu.
Vedla pedagogiky budes mat na maleho viac casu, aj ked sem tam budes doucovat alebo prekladat, alebo opravovat pisomky, ale aj tak mas volne, prazdniny, sviatky, vikendy.
Aj ja som matka samozivitelka a musela som kvoli financiam najst taku pracu, ktora dobre plati, ale ten plat mal aj negativa, vikendove sluzby, sluzby cez sviatky, nonstop zvoniaci telefon aj v noci o 3tej mi zvonil a to nie som ziaden lekar, ale robila som v logistike. Teraz som si az po 3 rokoch nasla skvelu pracu.
@anonym_autor
Neodchádzala by som zo školstva. V posledných rokoch sa platy učiteľov zvyšovali, tak myslím, že sa to zlepšilo. A kvalifikovaných angličtinarov stále hľadajú, tak tam je možný určite aj nejaký osobný príplatok.
A v budúcnosti určite oceníš prázdniny, ja som bola učiteľka, keď boli deti malé a naozaj to bolo veľmi fajn, že som sa im mohla venovať.
@anonym_autor
Neodchádzala by som zo školstva. V posledných rokoch sa platy učiteľov zvyšovali, tak myslím, že sa to zlepšilo. A kvalifikovaných angličtinarov stále hľadajú, tak tam je možný určite aj nejaký osobný príplatok.
A v budúcnosti určite oceníš prázdniny, ja som bola učiteľka, keď boli deti malé a naozaj to bolo veľmi fajn, že som sa im mohla venovať.
@anonym_autor ísť na plný úväzok, syna dat do sukr.školky, ostať s mamou u nej. Nech Ti pomôže len v prípadoch keď bude syn chory. On bude mať babku po ruke, Ty mamu, a mama dcéru a vnúčika. Vo veku 76 rokov tu dnes je a zajtra už nemusí byť.
nevidim na tom nic zle ak sa takto byva.Ja to mam podobne.Mamina je sama tiez 70 rokov,ja tiez nemam nikoho momentalne.Mame super vztah.Vobec nie ze moje, alebo tvoja domacnost je to rovnako aj moja domacnost.Ved ten byt zdedim aj tak raz iba ja.Ale doplname sa navzajom.Ja stale hovorim ze keby najdem povahovo takeho chlapa ako je ona s takym by som aj bola.Podla mna tvrdia toto taki ludia ze neda sa alebo o nicom ktori s rodicmi nevychadzaju alebo nemaju s nimi dobry vztah len taky vlazny.Mne by bolo teda smutno keby byvam dakde v podnajme trebars sama a plus takto este aj usetrim nemalo financi.Ja v tom vidim len same vyhody ale to preto lebo mama je mi ako kamoska neberiem ju ako nutne zlo alebo ze zavadzia
@anonym_autor inač ja sa vam hrozne čudujem učitelkam, jazykovky su hrozne drahe a neplatia dobre lektorov? 30/ hod.?
@anonym_autor inač ja sa vam hrozne čudujem učitelkam, jazykovky su hrozne drahe a neplatia dobre lektorov? 30/ hod.?
@karolinakr nemiesaj si jazykovky a ZS a SŠ. Autorka uci na gymnaziu. Keby chcela ist do jazykovky ucit, tam maju uplne ine podmienky.
Co su jayzkovky v nasom okoli tak tam, je prac.cas.vacsinou od 15-16.do 19-20.00
Toto by pre autorku nebolo dobre, kedze by sa prave minala so synom ak nastupi do MS a taktiez by potrebovala zabezpecit pre dieta dozor.
Este co ma autorka napadlo, ci by s sukr.skolke nemohla vyucovat par hodin do tyzdna, vacsinou tieto skolky a jasle ponukaju tydenne raz alebo 2x vyucbu anglictiny.
Kazdom pripadne drzim palce. A pedagogiky sa nevzdavaj.
@karolinakr nemiesaj si jazykovky a ZS a SŠ. Autorka uci na gymnaziu. Keby chcela ist do jazykovky ucit, tam maju uplne ine podmienky.
Co su jayzkovky v nasom okoli tak tam, je prac.cas.vacsinou od 15-16.do 19-20.00
Toto by pre autorku nebolo dobre, kedze by sa prave minala so synom ak nastupi do MS a taktiez by potrebovala zabezpecit pre dieta dozor.
Este co ma autorka napadlo, ci by s sukr.skolke nemohla vyucovat par hodin do tyzdna, vacsinou tieto skolky a jasle ponukaju tydenne raz alebo 2x vyucbu anglictiny.
Kazdom pripadne drzim palce. A pedagogiky sa nevzdavaj.
@mira0611 dalo by sa ucit anglictinu aj na zakladnej skole aj v skolkach. Mam vystudovanu anglictinu s matematikou, ale tu som po skole este neucila. Nechcela som sa vracat do skolstva, ale kym je syn maly bude to asi pre nas oboch vyhodnejsie.
A do jazykovky urcite nie, je to v poobednych, vecernych hodinach a urcite neplatia 30/h. Lepsie je doucovat online, momentalne vsak prekladam po veceroch.
@karolinakr pridaj sem link, kde v jazykovke stoji hodina 30€. jazykovky sa platia v polrocnych intervaloch a hodina tam vychadza na smiesne peniaze oproti lekciam so sukromnym lektorom.
@karolinakr pridaj sem link, kde v jazykovke stoji hodina 30€. jazykovky sa platia v polrocnych intervaloch a hodina tam vychadza na smiesne peniaze oproti lekciam so sukromnym lektorom.
@matkahelka ja sa pýtam, nie že pridaj link..otaznik - vieš ako vyzerá otáznik?
@anonym_autor skúsenosť s príbehmi ľudi čo si životom s rodičmi stratili vlastný život alebo s mužmi ktorých závislosť na osamelej mame bránila ich vlastnému fungovaniu.
@sova7 to dieta ma dva roky, dva, mama autorky ma 76, kolko asi este bude zit? Prepac autorka. Vek nepusti. Autorka ma mozno par rokov, aby ich prezila s niekym blizkym najma po strate manzela. Dieta ma dva roky, ta strata manzela je cerstva. Ona sa kludne nemusi ani 10 rokov citit na nejaky dalsi vztah. Uz to velmi hrotis najma pre tuto situaciu je podla mna lepsie, ze autorka ma aspon mamu a bude im spolu veselsie.
@sova7 to dieta ma dva roky, dva, mama autorky ma 76, kolko asi este bude zit? Prepac autorka. Vek nepusti. Autorka ma mozno par rokov, aby ich prezila s niekym blizkym najma po strate manzela. Dieta ma dva roky, ta strata manzela je cerstva. Ona sa kludne nemusi ani 10 rokov citit na nejaky dalsi vztah. Uz to velmi hrotis najma pre tuto situaciu je podla mna lepsie, ze autorka ma aspon mamu a bude im spolu veselsie.
@zuzana76 dakujem. Viem, ze mama tu nebude vecne, aj ked je zatial vitalna, sebestacna. Pri vnucikovi aj trochu ozila, lebo si myslela, ze sa ho ani nedocka. A tie komentare ani neriesim, pridu mi odveci. Ja sa zamyslam ako tu a teraz, ako sa spolahnut sama na seba, ako riesit pracu, syna, byvanie a nie ci budem mat v buducnosti vztah. Pride mi to smiesne, ze tu riesia mojho syna, ze ho s mamou vychovame ako mamickineho maznacika a ze bude nahradou mojho partnera. 🤣

Rozpravala som sa s mamou, tak zatial ostaneme u nej, budem pracovat aspon na ten polovicny uvazok z domu a casom sa uvidi. Je pravda, ze syn bude maly len raz. Casom sa urcite osamostatnime respektive vratime do nasho bytu, ked budem pracovat na plny uvazok.