Riešenie konfliktov s otcom
Dobrý den, prišla som si pre radu ako sa.psychicky môžem obrániť, ked žiaľ mam pocit, ze každý výbušných muzov akceptujeme a pretečie sa im to.
Datujem to cca rok, ze doma sa necítim dobre kvôli rodinným vzťahom s otcom. Som študentka VŠ na Bc. Nie som na internáte dochádzam do blízkeho mesta.
No, od mala sa v rodine cítim ako čierna ovca. Mám svoje záujmy vďaka, ktorým mozem študovať a plnít si ambicie, ale začína ma psychicky deprat otec. Od mala ho vnímam, ze je vybusnejsi, ako dieta som mozno päťkrát dostala na zadok. Občas si pamätám, ze otec sa nasieral na najstaršiu a ta vtedy chodila bývať k priateľovi ked sa povadili a ako dieta si pamatam, že na nu chcel fyzixky vybehnúť. Teraz uz najstaršia ma malé dieta a chosi k nam na tyzden cca raz za dva mesiace. Ďalšia sestra sa zachvila ma odsťahovať, ale je v niecom prudkejsia povaha ako ja. V dobrom zmysle vie byt papulnata a otec si na ňu nikdy nedovolil. U mna vsak ako prechádzam terapiou prichádzam nato, ze od detstva su náznaky, ze by som sa.asi radšej narodila iným rodičom. Mama mam rada, pomôžem jej ak sa dá. Občas máme výmenu názorov ako každá mama a dcera.
Otec ma okolo 60. Stále pracuje, nenudí sa čo by mu liezlo na nervy. Na svoje konixly potrebujem priestor a samotu čo on nikdy nevedel akceptovať a lozi mi hocikedy do izby. So zámerom, ze pozerá ako to vyzerá v izbe, stale nieco popravuje, upravuje, neznášam ked ho mam za chrbtom.
Vec, ktorá ma sem donútila napisat bola, ze v októbri čo som niksy nezažila v takej miere, ze ma napadol z dôvodu, ze sa nam pocikal uz stary pes doma. Akoby dostal amok, zacal ho kopať načo som mu ešte k kľude povedala nech ho neha a obrátil sa ku.nne a a ako.som ležala na posteli ma rukami začal bit. Schovavala som si tvár. Nejak som dokázala utiect do inej miestnosti, kde som sa rozrevala od šoku a v tom utierala psov moč. Kričal na mna nech s tym psom vypadnem a ze ma zabije a take blbosti... Bola som zo psom vonku kým nešiel do roboty. Mama sa mala vrátiť vecer a doma.nebil nikto, ze by som mala svedkov. Nemala som to ani nahrané, lebo som bola v takom.soku ako.sa.ro rychlo stalo. Mala.som sto chutí ho udať úprimne. Citila som sa neskutočne ponížena ako uz dospelá osoba.
Dnes som.sa.vratila poobede domov zo skoly, najedla sa a zaspala. Je u nás teraz sestra s dieťaťom a zobudila som sa nato ako otec v izbe začal na mna vieska, ze preco mam na stole toto a toto. Na stole som mala notebook, jedlo a papiere na skúšky. Rozhodla som sa.zvolit stratégiu, ze si ním nebudem robit nervy a zbytočne provokovať. Robila som sa celú dobu ako som sa.naro zobudila, ze spim aktom som odišla z domu.
Od toho incidentu z októbra mam k otcovi vztah, ze je podľa.mna narušený, po skole sa.chcem odstahovat a s otcom prerusim kontakt, pretože som si vedomá voľby mať v živote ľudí, ktorý ma ťahajú hore a nie tych čo dole.
Veom to bude horšie. Ial vsetci myslia aky je on pohodak a vtipny. Ďalšia v3c ma desi, ze nebodaj by sa toto stalo sestričku dieťaťu. Akoby si všímam, ze ku mne si toto dovolí a sestrám nie. Mama mu len dohocor8la inak sa to vôbec neriešili. Ja vsak agresiu odmietam uznávať akoze to je normálne a snazim.sa.za samu seba postaviť. S otcom sa odvtedy nebavim, nezaujíma ma. Môže spraviť milión dobrých vecí, spraví jednu vec zlu a je s prepáčením v piči u mna. Nedávam druhé šance.
Tiez mi začína dochádzať akoby mi.nikdy nedal.ziadne uznanie, ked sme v lete boli na chate sme hrali hru a na moju otázku nedokazal odpovedat čo je na mne dobre/pozitívne (ja sama sa viem oceniť, ale chápať ma čo som asi chcela). Akoby sa cítim, ze som.tu z rodine nazvyš a ze si svoj život budem niekde inde budovať sama bez niektorých členov rodiny. Uvedomujem si, ze ked som nastúpila pred rokmi na terapiu boli kamen úrazu.mojho vtedy veľmi nízkeho sebavedomia a nezdravých vzorcov.
Ďakujem za dočítanie.
@anonym_9d5c4b počúvaj. Ak chce svoje psychické zdravie liečiť a byť cestná tak nech pozbiera svoje haky paky a ide si žiť sama kamkoľvek chce.
Nieje cestné a je to totálne pokrytecké brať od otca peniaze na život a zároveň mu nepreukazvat aspoň časť lojality pokiaľ ozaj nieje totálne hovado.
Keď je to dospelá osoba tak nech sa to tak chová. Nech je nad vecou a porozpráva sa s otcom čo mu je ako sa cíti či mu môže pomôcť a nie ho odsúdiť a napriek tomu využívať jeho peniaze a jeho ochranu.
Už len toto je psia povinnosť dieťaťa minimálne za tú výchovu.
@mirka6530 no ďalšia…ľutujem tvoje deti
@mirka6530 WTF?! Toto naozaj...uz sa nečudujem, ze je tu na koňovi toľko žien, ktoré sú aké sú.
Podporujeme domáce násilie, veď treba držať hubu a krok, veď na vychovali (rodičia) alebo ma manžel /partner živí, tak nech si udrie, ak mal niekto zlý deň...och a prosím nezabudnite nastaviť druhé líce a potom ešte poupratovať a navariť. A po ceste nech si kopne do psa... takýto človek je úplný chudák 🖕🏻
Blahoželám každej, ktorá správanie otca ospravedlňuje. V tejto diskusií som narazila na úplne neskutočné odpovede.
Zaujímavé je, ak to píše "mamička" o mužovi /partnerovi, tak jej každá radí opustiť muža, vždy su komentujúce najväčšie hrdinky. Ale zrazu,ak je situácia otočená a násilník OTEC, tak sa situácia zmení 👀👀
Prečo musíme pochopiť, že možno ma OTEC toho doma veľa, nevieme čím si prechádza??? Toto je ospravedlnenie, aby sa správal ako nepríčetný *****?
Potom sa nezabudnite usmievať a obhajovať doma OTCA, keď vaše deti budú bite doma svojim otcom (=vašim partnerom) alebo v budúcnosti svojim partnerom , ved mozno ma chudáčik veľa stresu v práci/ zle sa vyspal/ možno je doma hluk....
@anonym_2fb857 nie. Podporujeme diverzitu a nie centralizáciu a zvýšenie moci štátu na úkor rodiča! Netolerujem násilie ale chápeme že ľudia sú omylny a robia chyby!
V 1 rade na 99 percent má vlastný rodič oveľa lepší vzťah k dieťaťu ako nejaký štát pre ktorého je konkrétny jedinec len bezvýznamné číslo!
Toto v 1 rade robíme pretože poniektorí rozmýšľame hlavou a nielen emóciami!
Tým že dávame viac moci a rozhodovania do rúk štátu prichádzame o slobodu a právo rozhodovať!
Aj keď to môže byť niekedy nie úplne dobré!
Podpora a lojalita k otcovi znamená celospoločenské zvyšovanie a posilňovanie autority otca a zároveň aj matky na úkor štátu. Čiže podpora diverzitu a decentralizácie moci!
@anonym_2fb857 nie. Podporujeme diverzitu a nie centralizáciu a zvýšenie moci štátu na úkor rodiča! Netolerujem násilie ale chápeme že ľudia sú omylny a robia chyby!
V 1 rade na 99 percent má vlastný rodič oveľa lepší vzťah k dieťaťu ako nejaký štát pre ktorého je konkrétny jedinec len bezvýznamné číslo!
Tým že dávame viac moci a rozhodovania do rúk štátu prichádzame o slobodu a právo rozhodovať!
Podpora a lojalita k otcovi znamená celospoločenské zvyšovanie a posilňovanie autority otca a zároveň aj matky na úkor štátu. Čiže podpora diverzitu a decentralizácie moci!
@mirka6530 v 1 rade posilňujeme rod,rodiny,a riešenie interných problémov po vlastnej osi!
Dievčatá ale veď Mirka netvrdí že jej otec je neviem aký láskyplný rešpektujúc rodič ktorý má mať za svoje správanie porozumenie a autoritu... Moji rodičia tiež neboli ukážkový...práve naopak ale napriek tomu mi umožnili ísť na vysokú školu a kopec iných veci.. a ako píše Mirka presne tak je úplne zjavné že napriek všetkému im na mne záleží viac ako na mne záleží štátu..... V niektorých veciach boli fakt hrozný a stojím si za tým že tieto činy odsudzujem nikdy ich neuznam že na ne malí právo alebo že boli ok alebo že ja budem takto "výchovne" pôsobiť na moje deti (pre nedostatok sebavedomia a asertivity a tiež preto že si nemyslím že to bude k niečomu dobre a aj so samotnej úcty k tým ostatným dobrým veciam im to nevycitam a nevykrikujem donekonecna a neodstrihla som sa od nich ani moje deti aj keď máme vlažné vzťahy lebo sa stretávame malo a veľa energie na to aby sa toto stretávanie stalo častejším nedávam...) z autorkinho písania mám rovnaký pocit sama píše že otec spravi aj kopec dobrých veci ale tie zle jej pravdepodobne pripomenú čo sa stalo vtedy a teda im dá prirodzene väčšiu váhu. Podľa mňa jej rodičia napriek tomu dali veľa a sama si to uvedomuje a v tejto situácii samozrejme je pre ňu najvhodnejšie sa čo najskôr osamostatniť aspoň fyzicky (internát) ja som to tiež tak urobila v 17 ke a fungovalo to super... Ak je to teda možné lebo takéto riešenie je finančne nákladnejšie a ona pravdepodobne popri štúdiu toľko nezarobí... Rodičia ale už majú len ju možno by sa im to dalo...zároveň však v jej situácii dostáva teraz od rodičov veľa a ona to prijíma takže naozaj je na mieste si to vážiť... Ale... Ja keď som mala tých 17 tiež som mala podobne pocity ..tiež som odchádzala ale aj kým som ešte doma bola a prijímala všetko čo som mala ako automatiku a silno odsudzovala to zle a bola som psychicky na tom zle a sebavedomie nizke a zatrpknuta a pripravená sa odstrihnúť...sama som rodičom povedala že keď budem na internáte tak nebudem domov na víkendy chodiť (ja som si najprv aj myslela že budú radi že majú pokoj a ušetria peniaze lebo veď ten vlak niečo stojí...veľmi sa ich to dotklo aj keď som sa snažila svoj pohľad vysvetliť ...neskôr som to pochopila)... To nevychádza zo zlej povahy ale žiaľ z emocionálneho ublíženia a tiež z emocionálneho nevyzretia ktoré pravdepodobne ešte nemohlo nastať kôli tomu emocionálnemu ublíženiu... ..Mirka to ale brala z nadhľadu a racionálneho hľadiska a v tom sa nemyli...ale žiaľ autorka to tak teraz nedokáže brat...Dobre robíš že chces svoje emocionálne ublíženie vyliečiť...podľa mňa by ti to osamostatnenie pomohlo veľmi...a časom by si pochopila že nie odstrihnutie ale osamostatnenie je to po čo prirodzene túžiš... A v podstate je to podľa mňa aj jediná cesta...alebo skúsiť zabojovať o súkromie doma asertivne ale zároveň s prejavenú rešpektom k tomu že žiješ pod strechou svojich rodičov...napríklad tak že budeš mať kľúč od svojej izby...ale to neviem či dokážeš...ja by som to nedokázala moja sestra áno ..je to aj o povahe..
@oskvarka presne tak. Ja nehovorím že máme tolerovať také správanie.
Je potrebné upravovať ho interne posilnovaním morálky a osobnej hrdosti na morálne správanie a získavanie a budovanie si autority na tom.
Ja tvrdím len to že stratou lojality a stratou racia sa stávame závislými na svojvôli štátu,ktorému na nás v skutočnosti nezáleží. A nezáleží mu na nás preto,lebo už nám jednému na druhom nezáleží v rodinách. Tam musíme začať budovať vzťahy!
Lojalita = decentralizácia právomoci štátu a posilňovanie právomoci rodiča!
Štát je len našim odrazom. Tak si predsa nemôže niekto myslieť že ak sa budeme ako jednotlivci správať ako amoralny blbci že štát bude lepší.
Nebude,bude horší!
@oskvarka presne tak. Ja nehovorím že máme tolerovať také správanie.
Je potrebné upravovať ho interne posilnovaním morálky a osobnej hrdosti na morálne správanie a získavanie a budovanie si autority na tom.
Ja tvrdím len to že stratou lojality a stratou racia sa stávame závislými na svojvôli štátu,ktorému na nás v skutočnosti nezáleží. A nezáleží mu na nás preto,lebo už nám jednému na druhom nezáleží v rodinách. Tam musíme začať budovať vzťahy!
Lojalita = decentralizácia právomoci štátu a posilňovanie právomoci rodiča!
Štát je len našim odrazom. Tak si predsa nemôže niekto myslieť že ak sa budeme ako jednotlivci správať ako amoralny blbci že štát bude lepší.
Nebude,bude horší!
@mirka6530 a ešte doplním.
Je to v podstate schéma zmeny moci. Čiže vezmem právomoc z rúk otca a dám ho do rúk matky pričom zároveň posilním moc štatu (lebo je predsa dôveryhodnejšie ako otec) . Otca zdiskreditujem.
Následne vezmem právomoc z rúk ženy a následne ju zdiskreditujem. (Lebo je predsa štát dôveryhodnejši ako žena. Lebo žena je sebec na úkor dieťaťa. - to je postupný proces)
Následne napríklad teraz. Ďalšia centralizácia a následná diskredikacia.
Vezmem moc štatu sa dám ju EU lebo štát zdiskreditujem lebo sa správa "zle" (korupcia nespravodlivosť a pod.)
A následne ho preberie po čase ďalšia štruktúra.
A postupne tu máme 1 celosvetovú centralizovanú vládu.
Pričom si ju sami ľudia z vlastnej nevedomosti a hlúposti schvália!
@mirka6530 a ešte doplním.
Je to v podstate schéma zmeny moci. Čiže vezmem právomoc z rúk otca a dám ho do rúk matky pričom zároveň posilním moc štatu (lebo je predsa dôveryhodnejšie ako otec) . Otca zdiskreditujem.
Následne vezmem právomoc z rúk ženy a následne ju zdiskreditujem. (Lebo je predsa štát dôveryhodnejši ako žena. Lebo žena je sebec na úkor dieťaťa. - to je postupný proces)
Následne napríklad teraz. Ďalšia centralizácia a následná diskredikacia.
Vezmem moc štatu sa dám ju EU lebo štát zdiskreditujem lebo sa správa "zle" (korupcia nespravodlivosť a pod.)
A následne ho preberie po čase ďalšia štruktúra.
A postupne tu máme 1 celosvetovú centralizovanú vládu.
Pričom si ju sami ľudia z vlastnej nevedomosti a hlúposti schvália!
@mirka6530 a ty na čom fičíš?
@mirka6530 Zvysenie moci statu moze byt na ukor rodica a zaroven v prospech dietata. Rodic moze s nim mat lepsi vztah a nepochybujem, ze napriklad marginalizovane skupiny maju dobry vztah so svojimi detmi, ale zaroven by ich neposielali plnit ani zakladnu skolsku dochadzku, dalej kolko rozvedenych oteckov by prestalo prispievat na dieta po dovrseni osemnastky, dalsia tema ockovanie, atd...
Tolerovanie domaceho nasilia, ty nazyvas lojalitou k otcovi a este ides dalej a chces posilnovat jeho rozhodovacie pravomoci. V ktorom smere? Napriklad dohodnute manzelstva?
@anonym_9d5c4b absolútne má to nezujima.. Tento zákon je reakciou na spoločenský vnímanú nespravodlivosť. A ak sa prejaví časom iná nespravodlivosť ktorá sa prejavuje tak sa znova spoločenský zmení a prehodnotí.
Za ďalšie.
Morálka je len jedna.
Cti otca svojho a matku svoju. Rodič jej dal život tak nieje správne pokiaľ sa vie brániť byť za to nevdačná. Za celoživotnú starostlivosť si minimálne zaslúži trocha lojality aj keď urobí chybu.
Ak sa jej nepáči má proste odijsť.
@mirka6530 mirka mirka, nielenže píšeš gramatické chyby, tvoje vety často píšeše nelogicky a bez zmyslu, ale máš aj pomýlené zmýšľanie - veľmi. Pravdepodobne si zažila / zažívala nepríjemné alebo patologické či agresívne príbehy, nejaké toxické vzorce, lebo toto čo píšeš sú bludy ako mraky.
@zazka666 mám Suzuki. Prečo ťa zaujíma aké používam auto? 😁 Téma je o niečo inom. 😉🤷
@mirka6530 Pocuj Mirka ved Ty si vystacis. Odpovedas si na svoje vlastne prispevky, tak sup zalozit si vlastnu temu a tam si so sebou pokecas, tu naozaj nechaj priestor tym, ktori vedia nieco uzitocne poradit autorke.

@michaela2579 Pred rokmi si zacala terapiu kvoli nizkemu sebavedomiu. Prepac, ale ty mas psychicke problemy a vsetko zvalujes na otca. Bolo by velmi zaujimave si vypocut aj druhu stranu. Preco sa pes vymocil vnutri? Koho je to pes? Nedostala si ho ako formu terapie od rodicov a mas sa o neho starat? Neviem si predstavit, ze by mi cca 20 rocne dieta rozkazovalo, ci mozem alebo nemozem vstupit do detskej izby. Moj byt, moje pravidla. Ved ked ti vadi, odstahuj sa. Nemas na to, zacni pracovat alebo posluchaj. Holt, pochopis kopec veci ovela, ovela neskor.
@anonym_50eca1 Si ty vôbec normálna?