Riešenie konfliktov so svokrou ovplyvnenou sektou: Potrebujem katolícky názor
Nie som žiadny troll. Pýtam sa len ľudí , čo veria v Boha. Tí čo neveríte, mám vás rada, ale potrebujem názor od kresťana. Reálne ma táto situácia ťaží a mrzí a zároveň som sa už voči svokre a manželovej rodine uzavrela. No ak je tu niekto s podobným prípadom a vie poradiť ako sa premôcť, budem rada.
V skratke ...
Svokra je v spolku - akože kresťanskom ( reálne sekta). Tvrdí že sa k nej prihovára Boh, na tých stretnutiach vyháňajú zo seba zlých duchov, keď ma vidí tak kašle lebo mám v sebe zlého ducha ( kašlala nasilu celý čas na omši na našej svadbe keď som čítala čítanie a manželský sľub až sa farár na ňu pozeral či je kompletná...) a kopec iných bizarnosti. Zaujímavé je , že podľa Boha nežije. Napríklad nám radila sa zobrať na úrade alebo nezobrať vôbec a kopec iného.
Vždy som to nejak preglgla kvôli manželovi. Ten pri mne stojí, ale je to jeho mama a vidím na ňom že ho celá situácia trápi ( logicky aj mňa by trápila keby to je naopak)
Ako už býva dobrým zvykom všetko sa zhoršilo príchodom dieťaťa. Strašne chcela chodiť na návštevu deň po príchode z pôrodnice. Mala som ťažký porod a ešte ťažšie zotavovanie hrozilo že ja pôjdem naspäť do nemocnice na zákrok. Nechceli sme žiadne návštevy skrz choroby aspoň pár týždňov ( a zo všetkou úctou nemám s ňou žiadny vzťah , taká návšteva by mne v mojom stave bola len na príťaž) a teda kým sa nedám dokopy. V období kedy sme si mali užívať náš malý poklad vypisovala ( napríklad že vo vzduchu sú baktérie a my chodíme von, tak že prečo nemôže ona, alebo že malý má už dávno imunitu ako hrom...)a zduvala sa a nie len ona ale aj frajerka švagra - že si chcú budovať vzťah s malým a my sme ich nezavolali prvé týždne na návštevu a že keď boli pozrieť v pôrodnici tak som im údajne maleho nechcela ani ukázať ( čo není pravda , ledva zaspal a držala som ho a pestovala a sedela to bolo všetko ) a litánie proste srdcervuce. Pritom keď sme ju asi za 2 ,5 týždňa zavolali ( svokru ) tak bola údajne chorá ( nebola, nechcelo sa jej) no a potom bol problém že sme ju nezavolali zas.
Ďalší problém sa vyeskaloval keď mali byť krstní rodičia švagor a jeho frajerka. Chcela som len švagra ( muž takéto nerieši , preto píšem chcela som , samozrejme po dohovore s mužom) keď sú zatiaľ neni vzatí, ale presvedčili ma aby šli obaja , hovorím okej čo ale farár aj tak nedovolil - logicky. Brat môjho muža odmietol tým pádom ( farár dovolil aby tam aspoň stál aj keď nemôže byť oficiálne krstný rodič) Ja nemám súrodencov , vedeli že nemáme koho dať priamo z rodiny, napriek tomu sa na brata vys... ( Frajerka švagra sa ešte na smrť urazila keď som ju nepustila na návštevu usmrkanu usoplenu a ukaslanu - vraj alergia čo netvrdim že nebola, ale povedala som jej že keď sa z najhoršieho vyhrabe, nech príde , tiež som alergik a viem že také akútne obdobie netrvá večnosť).
No a mne to v Tom zraniteľnom období po pôrode veľmi ublížilo lebo malý mal koliky, ja zle a ešte tieto veci sme riešili , ja som pre to koľko krát ani nespala dobre čo mi hlava stále šrotovala a vôbec som bola psychicky prvé týždne mimo - nová rola rodiča, nechcela som nič zanedbať, v noci hukaval monitor ( falošný poplach) a veľa veľa veľa stresu bolo na mňa. Potrebovala som vtedy pochopenie a nie ešte do toho všetkého riešiť , že chcú silou mocou vidieť malé bábätko, lebo že švagriná také bábätko nevidela malé a je zvedavá napríklad. Ok ja to chápem ale nemáme vzťah blízky to je jedna vec a druhá proste prvé týždne sme návštevy nechceli. Pekne a slušne sme to komunikovali. Keď sme uvazili , že už je v pohode postupne volať návštevy a mne už bolo ok , volali sme švagra a švagrinú niekoľko krát - zrazu mali toho veľa ( nemali, vieme od známych ) Namiesto pochopenia však prichádzali len ďalšie a ďalšie konflikty, už aj medzi mnou a manželom, lebo manžel je najradšej keď sa nič takéto nerieši , len aby dobre bolo, že reku veci sa asi samé vyriešia, inak vidí čo sa deje a reálne uznáva že to neni ok aj im to dal najavo - ale naozaj veľmi nežne, ja by som konala viac nekompromisne, ale to som ja.
Nakoniec to dopadlo tak, že svokra prišla na pár minút do kostola na krst ( ani som ju tam nevidela popravde) lebo vraj mala robotu ( robota sa dala časovo inak zorganizovať, o krste vedeli mesiac dopredu ), švagor s frajerkou prišli len do kostola ale teda počkali nás aby nám povedali že na obed nepôjdu lebo ona má stále alergiu ( už jej nič nebolo ) a dedo bol normálne na krste aj u nás aj na obede. Za krsnu nám šla moja najlepšia kamoška, niečo ako moja sestra. Ale uprednostila som v prvu brata- priamu rodinu, lebo z mojej strany akože priamo z rodiny nemal kto ísť. Kvôli manželovi som to robila, lebo je to dobrý manžel , má svoje muchy ako každý, ale viem že stojí pri nás, aj keď je málo komunikatívny a takéto veci nevie riešiť narovinu, ale čo najviac nestranne. Ja som taký víchor čo si neberie servítku , ale vždy som bola slušná.
Napísala som to krížom krážom je toho veľa a ja som svokre fakt nijak nedala dôvod byť na mňa taká aká je ona. Ale podľa fotky som bola hneď namyslená ešte ma ani nevidela naživo , naše zoznámenie bolo asi také že sa minútu na mňa pozerala ako keby som z inej planéty ( údajne mala nejaké zjavenie o mne že kto vlastne som ) atď. Ona nie je psycho ľudia - to tá sekta ju úplne ako to povedať, ...doslova vygumovala.
Mňa to trápi lebo vidím trápiť sa manžela. Úplne úprimne vám tu teraz napíšem , že sa bojím. Len Boh vie s čím sa ona vlastne rozpráva lebo Ježiš to fakt neni a bojím sa že nám nejako zle porobí alebo čo . Ja som kresťan, nie len akože kresťan, uvedomujem si že mám dôverovať Bohu , že nás ochráni ale ten materinský inštinkt chrániť je akože dosť silný. Svokra je jeden toxický človek vyvolávajúci konflikty mysliac si, že je najmúdrejšia na svete. Nechcem ju v našom živote pokiaľ bude veriť tým ľuďom s ktorými sa stretáva a ktorý jej dávajú také rozumy, lebo reálne ju ta sekta hucka proti nám, oni tam robia také veci , proste zlé, temné...
Lenže je babka a mama môjho muža a ja to mám v pamäti ale neviem asi odpustiť ako sa zachovala k nám či na svadbe , či teraz krst , ako to manželovi ublížilo , ako sa hanbil keď sa všetci pýtali kde má mamu atď. , koľko hádok to spôsobilo aj medzi nami za tie roky...
Čo mám robiť ? Mám nasilu sa snažiť ? Či čo ? Potrebujem nestranný názor.
Ďakujem že ste to chaoticky dočítali až sem. Keby ma to nemrzí nepíšem sem. Ale fakt vnútri som taká nekompromisna voči nej už .
@dadis boze tak toto je uz iny hrot. Útočiť na čerstvú matku ze to nezvládla a mala sa este aj ospravedlniť. Milujem takýchto kresťanov co poučujú o bohu a láske k rodine no pri tom nie su schopni elementárneho rešpektu a pochopenia. Deriete si kolena na spovedi div ze ich nemáte modré ale v bežnom živote robite viac zloby ako ateisti
@anonym_3b2487 Zloba je iba tak v tebe
@anonym_3b2487 ľutujem že si to mala ťažké ale nádherne si vypichla problém kt tu máme ale bude si ho tu každá obhajovať že to je to najsprávnejšie-o matku sa nikto nestará, nezaujíma sa ako sa ma, ako sa cíti, čo potrebuje, nie sú schopní rešpektovať potreby čerstvej matky kt je ešte pod vplyvom hormónov, stresu z novej role v živote, z obáv, z únavy atd., všetci hneď len bábätko na ruky a muckat, pusinkovat fotiť si… žiaden rešpekt voči inej lučeneckej bytosti iba čistá sebeckost však lebo aj ja mám právo vidieť malé babetko!
@jvasenka no ani nehovor. Ja som tu nepísala vsetko co urobili mne zle lebo ved kazdy ma dost svojich problémov. Ja som dobry človek, naozaj sa snazim byt aj dobra mama a dat mojim detom lepsie a láskavejšie detstvo ake som mala ja a budem sa za ne bit aj keby mam ist proti celej rodine. A neprenasam svoje sklamanie z rodicov na ich vztah s vnúčatami. No ked oni ich nemaju záujem vidiet aj napriek môjmu pozyvaniu nedonútim ich. A dakujem ti za pochopenie. Vážim si ked ľudia neútočia zbytocne ked nepoznajú cely pribeh co je za tým. Myslím ze nikto nechce zle vzťahy v rodine ale niekedy sa neda donekonečna ustupovať
@anonym_autor Uplne si to zobrala zo zleho konca. Ked si mala taky tazky zaciatok, co si nedala babo do kocika, nech si pospis a rodina ti ho vonku pokocikuje? Ved priznaj, ze si to nezvladla ty a namiesto ospravedlnenia este viav kopes do rodiny, ktora ms o tvoje dieta uprimny zaujem? (ano, mohla si to takto rodine vysvetlit, ze si to jednoducho vtedy nezvladla a spravila si chybu, ze si ich odmietala). Nenapadlo ti, ze tvoj muz je smutny z toho, ze nevychadzate s jeho rodinou? Je to jeho mama ..ako ty si mama pre svoje dieta.. on ju ma uprimne rad, takovu/makovu, to puto mu chyba. Laska k rodicom byva velmi silna, nebojuj proti nej. To hovori aj katolicka viera, hovori ti nieco pojem rodinne spolocenstva? Cely zivot sa spovedam aj vo vztahu k svojim rodicom.. odpoved hladaj vo svojej viere k Bohu.
@dadis von sme začali chodiť v období , kedy sme už volali návštevy k nám. Do asi 3 týždňov sme vonku neboli - na doporucenie našej pediatricky. A keby aj, bábätko tak malé by som von nikomu nedala. Ani mame mojej a to jej verím na 100%. A vôbec sa za to necítim zle. Tak som to cítila. A zvládla som to perfektne , porodila som skoro 4,5 kilove bábätko a aj napriek komplikáciám som mu venovala moju 100% pozornosť , lásku a nehu. Ja sa fakt zle necítim aký postoj som mala.
@anonym_3b2487 Nemam nevestu. Ale by som ani nechcela za nevestu taku drama queen, co robi z porodu taku dramu na mesiac lezania v posteli s babatkom v naruci.. Milardy zien porodili miliardy deti a vulvu zasitu ku kolenam som ozaj este nevidela, tak to u teba bude ine.. prijmi moje odpravedlnenie 😅
@dadis nevestu si nevyberas, aby ti za tieto posmešky karma nedopriala este lepšiu nevestu ako som ja
@anonym_3b2487 Vztahy su o tom, ze sa maju budovat. Nehovorim, ze chyba je len na tvojej strane, ale si s nimi na noze kvoli uplnym malichernostiam, ktore by isli vyriesit uprimny rozhovorom a nie sa sfucat, robit prieky. Aspon z dovodu, z svoje vlastne deti ochudobnujes o vztahy a lasku v rodine, na ktorych budu budovat svoje vlastne vztahy cely zivot. Ides im prikladom, ako si vazis a lubis svoju sestru a mamu, ako sa oni budu spravat. Porozmyslaj nad tym, co ma pre tvoje deti v zivote vacsi vyznam... ci sestonedelie bez bakterii alebo kvalitne budovane, aj ked nie idealne rodinne vztahy. Vztahy su to, co robi na s zivot kvalitnejsi..ani peniaze, zdravie, krasa ci mudrost ti zivot neobohatia tak, ako blizke uprimne vztahy.
@dadis ty musíš byt za trest s takými primitívnym názormi nornalne… čiže nevadi že ju nerešpektujú a nezaujímajú sa o ňu vzťahy musia byt aj keď nie sú ideálne? je mi ta ľúto, zjavne si úplne submisívna, nevážis si samu seba keď take píšeš.. a naštuduj si prosím psychológiu dieťaťa lebo sa to nedá citát čo píšeš-novorodenec si buduje vzťah so svojou matkou!!! po čase nasleduje otec a až niekedy v 1-2roku dieťa buduje vzťahy so širšou rodinou.. no vždy!!! sú na prvom mieste rodičia+surodenci resp domácnosť, ale matka je stále prvá (keďže porodila dieťa a dáva mu potravu)..takže nie, svokra nepotrebuje!!!! vidieť novorodenca hneď v jeho prvý týždeň aby si s ním vybudovala vzťah. je to iba jej sebeckost že ho vidieť chce bez ohľadu na pocity matky dieťaťa
@dadis von sme začali chodiť v období , kedy sme už volali návštevy k nám. Do asi 3 týždňov sme vonku neboli - na doporucenie našej pediatricky. A keby aj, bábätko tak malé by som von nikomu nedala. Ani mame mojej a to jej verím na 100%. A vôbec sa za to necítim zle. Tak som to cítila. A zvládla som to perfektne , porodila som skoro 4,5 kilove bábätko a aj napriek komplikáciám som mu venovala moju 100% pozornosť , lásku a nehu. Ja sa fakt zle necítim aký postoj som mala.
@anonym_autor Niekedy svojim prilisnym ochranarstvom detom skor ublizujeme.. zaujimalo by ma, preco ste 3 tyzdni nemohli vychadzat von 🤔
@anonym_autor myslim, ze ti rozumiem. Si dobra manzelka.
Ja by som konala asi takto:
Modlila by som sa k p. Bohu za svokru, nech jej ukaze spravnu cestu
Pri svojre by som si davala pozor, aby som nevybuchla. . Totiz hrozi, ze ked si nespokojnost nedavkovala postupne, uz sa vykricis.
Jednoduch si priprav, co jej postupne povies. Zacni sa slusne zaujimat, aky spolok navstevuje, preco sa jej tam paci, co ju zaujalo. Na tie bolacky, ktore ti sposobila, aj jej brat s frajerkou zabudni, odpusti. Bud k vsetkym mila, nalepi sa to na nich. To, ze sa oni hnevaju, ze nemohli prist na navstevu (sestonedelie im nic nevravi?) je uz ich problem. To, ze neskor odmietli prist na navstevu, je tiez ich problem.
Ak po stretnuti budes k manzelovej rodine mila, bude aj on stastny. A ty sa netrap. Snaz sa prijat situaciu taku, ako je, sustred sa na babatko a jeho ocka 🙂 Svojim kludom a prehliadnutim ich spravania upokojis aj manzela. A mozno sa ani nevyhovarali, ked nech eli prist. Je lepsie bez niekoho, ako s niekym v napatej situacii. Ty nie si zodpovedna za rozhodnutie druhych, ani tvoj manzel. Si zodpovedna za to, aby si tie cudzie rozhodnutia prijala. Bez rozculovania a bez rozcarovania. Cisto prijala s emociou kladnou - "ok, vsetko je ako ma byt".
Svokra neublizi dietatu. Ani neposle sekta nan nieco. P. Boh ochrani tvoju rodinu, aj svojru, ked uprimne poprosis p. Boha. P. Boh je laska. S laskou zvladnete vsetko
@eva8 amen 😊
@dadis ty musíš byt za trest s takými primitívnym názormi nornalne… čiže nevadi že ju nerešpektujú a nezaujímajú sa o ňu vzťahy musia byt aj keď nie sú ideálne? je mi ta ľúto, zjavne si úplne submisívna, nevážis si samu seba keď take píšeš.. a naštuduj si prosím psychológiu dieťaťa lebo sa to nedá citát čo píšeš-novorodenec si buduje vzťah so svojou matkou!!! po čase nasleduje otec a až niekedy v 1-2roku dieťa buduje vzťahy so širšou rodinou.. no vždy!!! sú na prvom mieste rodičia+surodenci resp domácnosť, ale matka je stále prvá (keďže porodila dieťa a dáva mu potravu)..takže nie, svokra nepotrebuje!!!! vidieť novorodenca hneď v jeho prvý týždeň aby si s ním vybudovala vzťah. je to iba jej sebeckost že ho vidieť chce bez ohľadu na pocity matky dieťaťa
@anonym_938119 Ziadne vztahy nie su idealne. V ziadnej rodine. Dakujem za urazku, mily anonym
@anonym_3b2487 Nemam nevestu. Ale by som ani nechcela za nevestu taku drama queen, co robi z porodu taku dramu na mesiac lezania v posteli s babatkom v naruci.. Milardy zien porodili miliardy deti a vulvu zasitu ku kolenam som ozaj este nevidela, tak to u teba bude ine.. prijmi moje odpravedlnenie 😅
@dadis miliardy žien su zlými matkami a este horšími svokrami. To neznamená ze ked sa nieco robilo xy rokov budem to robit aj ja ked mi to nevyhovuje. Vymaniť sa zo škodlivých stereotypov chce istú dávku sebareflexie a odvahy.
@dadis miliardy žien su zlými matkami a este horšími svokrami. To neznamená ze ked sa nieco robilo xy rokov budem to robit aj ja ked mi to nevyhovuje. Vymaniť sa zo škodlivých stereotypov chce istú dávku sebareflexie a odvahy.
@anonym_3b2487 Oooo, matka roka. Pardon, tak potom mas pravdu 🤣🤣
@anonym_3b2487 Oooo, matka roka. Pardon, tak potom mas pravdu 🤣🤣
@dadis ano mas pravdu som skvelá mama 🙂
@anonym_autor Niekedy svojim prilisnym ochranarstvom detom skor ublizujeme.. zaujimalo by ma, preco ste 3 tyzdni nemohli vychadzat von 🤔
@dadis týždeň aj pár dní sme boli v pôrodnici a doktorka povedala že je dobre , byť len doma aspoň týždeň a pol a nechať bábätko si zvyknúť tam. Na nás , na zvieratá, na vone proste na celú domácnosť a že nám nič neutecie ak nepobezime hneď z pôrodnice von. Ja som zdravotník, ja som iné prípady videla bábätiek čo narobili skoré návštevy a niektoré majú vážne dôsledky napr. s plucami dodnes. A tiež nikomu nič nebolo , žiaľ ten malý organizmus reaguje na všetko aj na to čo sa nemusí hneď prejaviť ako choroba. Pár týždňov bez návštev nie je naozaj prehnané. Nebolo to ani celé šestonedelie.
@dadis týždeň aj pár dní sme boli v pôrodnici a doktorka povedala že je dobre , byť len doma aspoň týždeň a pol a nechať bábätko si zvyknúť tam. Na nás , na zvieratá, na vone proste na celú domácnosť a že nám nič neutecie ak nepobezime hneď z pôrodnice von. Ja som zdravotník, ja som iné prípady videla bábätiek čo narobili skoré návštevy a niektoré majú vážne dôsledky napr. s plucami dodnes. A tiež nikomu nič nebolo , žiaľ ten malý organizmus reaguje na všetko aj na to čo sa nemusí hneď prejaviť ako choroba. Pár týždňov bez návštev nie je naozaj prehnané. Nebolo to ani celé šestonedelie.
@anonym_autor @dadis neodpovedala ako by sa cítila keby mala babatko na hadickach kvoli RSV, čiernemu kašli a.i, mozno by to brala potom inak ale skor nie
@anonym_autor komentáre od tej pani ktorú tu ma najhlúpejšie názory ako som asi kedy čítala preskakuj. si matka a chránis svoje dieťa tak ako každá. máš právo chcieť mať pokoj. mas právo sa zotaviť, vybudovať si vzťah, byt rodina iba ty s mužom a dieťaťom.. je to najintímnejšie obdobie v živote rodičov, prečo by sa tam mal niekto ďalší nasackovat? pretože za svokru niekto rozhodoval v jej najintimnejsej chvíli? to je jej problém.. ja s tým súhlasím, nemas sa prečo ospravedlniť, je to pochopiteľne že prvé týždne potrebujete svoj čas.. a žiadna normálne žena nedá pár dňové babo do kočíka že choďte si.. neoddýchla by si si aj tak. dieťa by mohlo ochorieť keďže ešte nemusíš vedieť ako ho správne obliecť. keď neodkazujú rešpektovať tvoju potrebu intimity vôbec by nemuseli rešpektovať tvoje pokyny ohľadom babetka-nebozkavat na ústa, nevyberať z kočíka atd atd.. syn sa po pôrode prisaval každých 30m (aj skôr) chcela by som vidieť ako by ho ta pani kocikovala😂 za mňa daj na intuíciu a chráň svoju rodinu… muž nech si to vydiskutuje s bratom/otcom/mamou, ako vníma chovanie matky jeho brat? jej manžel?
@jvasenka no ani nehovor. Ja som tu nepísala vsetko co urobili mne zle lebo ved kazdy ma dost svojich problémov. Ja som dobry človek, naozaj sa snazim byt aj dobra mama a dat mojim detom lepsie a láskavejšie detstvo ake som mala ja a budem sa za ne bit aj keby mam ist proti celej rodine. A neprenasam svoje sklamanie z rodicov na ich vztah s vnúčatami. No ked oni ich nemaju záujem vidiet aj napriek môjmu pozyvaniu nedonútim ich. A dakujem ti za pochopenie. Vážim si ked ľudia neútočia zbytocne ked nepoznajú cely pribeh co je za tým. Myslím ze nikto nechce zle vzťahy v rodine ale niekedy sa neda donekonečna ustupovať
@anonym_3b2487 s týmto súhlasím a hlavne netreba ustupovať toxickým ľudom pretože “treba udržiavať dobre vzťahy”.. čo potom dávaš do života deťom? že ta môže niekto emočne vydierať, ponižovať, kritizovať pretože je to mama/babka/svokra? veľa ľudí si mysli že sme rodina tak si mozem robiť čo chcem a žiaden rešpekt k druhému neexistuje
@anonym_autor niekedy bolo zvykom 10dni neist s babatkom von, nebolo to vsak nicim podlozene. Bezne mamam v minulosti pomahali rodinni prislusnici, vacsinou maminky rodiciek. Neviem aky vyznam ma uplna izolacia. Vidim, ze sa tu za moj nazor zdvihlo poburenie roznych anonymnych uctov, nemam chut v tej diskusii pokracovat, Pan Boh ti napovie, kde je cesta, ci v hneve alebo laske.
@anonym_autor @dadis neodpovedala ako by sa cítila keby mala babatko na hadickach kvoli RSV, čiernemu kašli a.i, mozno by to brala potom inak ale skor nie
@anonym_3b2487 samozrejme, píšem ešte raz som zdravotník, pracovala som s deťmi dlho aj s bábätkami a skutočne skoré návštevy , prevažne malé deti taký škôlkari ale aj dospelí, ktorý boli na oko úplne zdraví, bábätku uškodili a to aj celoživotne. Snáď sa dá prežiť pár týždňov a ešte v dnešnej dobe fotiek , videí , online hovorov.
To nebolo tak že ja som svokru aj napriek jej postoju ku mne poslala na mars. Sama som jej posielala fotky sama som jej po tých pár týždňoch povedala ( a stalo ma to veľa úsilia) že môže prísť HOCIKEDY. Slušne sme komunikovali, o všetkom o ťažkom priebehu o Tom že sa necítim dobre ale sebecky videli len seba a svoje potreby. Zo všetkou úctou. Úplne zo všetkou také malé bábätko čo s ním ? Iba pozrieť návšteva. Snáď sa dalo vydržať 3 týždne pozrieť si ju na fotke. Ja som to nerobila kvôli sebe ( áno , napísala som že by mi nebola ani mne príjemná návšteva, lebo nebola ale prežila by som keby sa jedná len o mňa ) ale kvôli bábätku. Je to môj jediný job- starať sa , ľúbiť a chrániť moje bábätko. Neupinam sa naň chorobne, viem že za pár rokov budem trapna mama a to moje bábätko bude o chvíľu dospelé žiť si svoj život. A ja ostanem s kým ? S manželom. Vlastne kvôli ktorému som založila túto tému lebo ma to trápi keď vidím jeho sa trápiť. Na druhej strane nenecham zo sebou zametať, jej chovanie bolo veľa krát voči mne veľmi hrubé a aj voči vlastnému synovi. Veľa krát ho ponizila, ublížila mu že mi doma plakal. A nie je to žiadna padavka je to dobrý a citlivy človek a muž ktorého si vážim a milujem. To ako on stál pri mne počas tehotenstva pôrodu a po ňom až dodnes je neuveriteľne a nikdy v živote mu nezabudnem koľko starostlivosti nám dal. Ale ako môže matka ktorá sa chová k synovi ako keby ani jej nebol ( neni tu všetko napísané , nedá sa to bola by som tu do rána ) byť super skvelou babkou? Ako mám tomu veriť ? Plus je ešte v sekte kde vymyvaju mozgy a leknpan Boh vie čo jej kážu s nami robiť a ako sa ku nám chovať. Ja neviem čo sú zač, možno sú neškodní ale čo ak nie ? Proste čo ak nie ? Som fakt v zlej situácii a nechcem aby trpel manžel nechcem aby nám bolo ublížené a nebudem už tolerovať toxické správanie jednej ženy čo si myslí , že zjedla encyklopediu. Keby som taká zlá tak ju odpíšem a nestarám sa o pocity manžela a podobne. Som rázny človek. Nedrzim si v živote ľudí ktorý ma oberaju o energiu. Zároveň mám v úcte že je to jeho mama, že ho vychovala a nie zle. Ona bola vraj super žena kým neprišla do sekty. Za jej mozgom je veľa iných ľudí a ja netuším aké majú zámery a príde mi to nebezpečné. Možno preháňam, uznávam a možno mám obavy na mieste. Každopádne chcem sa pohnúť ďalej - uľaviť manželovi zároveň si nenechať dovoľovať sa takto ku nám chovať.
@anonym_3b2487 samozrejme, píšem ešte raz som zdravotník, pracovala som s deťmi dlho aj s bábätkami a skutočne skoré návštevy , prevažne malé deti taký škôlkari ale aj dospelí, ktorý boli na oko úplne zdraví, bábätku uškodili a to aj celoživotne. Snáď sa dá prežiť pár týždňov a ešte v dnešnej dobe fotiek , videí , online hovorov.
To nebolo tak že ja som svokru aj napriek jej postoju ku mne poslala na mars. Sama som jej posielala fotky sama som jej po tých pár týždňoch povedala ( a stalo ma to veľa úsilia) že môže prísť HOCIKEDY. Slušne sme komunikovali, o všetkom o ťažkom priebehu o Tom že sa necítim dobre ale sebecky videli len seba a svoje potreby. Zo všetkou úctou. Úplne zo všetkou také malé bábätko čo s ním ? Iba pozrieť návšteva. Snáď sa dalo vydržať 3 týždne pozrieť si ju na fotke. Ja som to nerobila kvôli sebe ( áno , napísala som že by mi nebola ani mne príjemná návšteva, lebo nebola ale prežila by som keby sa jedná len o mňa ) ale kvôli bábätku. Je to môj jediný job- starať sa , ľúbiť a chrániť moje bábätko. Neupinam sa naň chorobne, viem že za pár rokov budem trapna mama a to moje bábätko bude o chvíľu dospelé žiť si svoj život. A ja ostanem s kým ? S manželom. Vlastne kvôli ktorému som založila túto tému lebo ma to trápi keď vidím jeho sa trápiť. Na druhej strane nenecham zo sebou zametať, jej chovanie bolo veľa krát voči mne veľmi hrubé a aj voči vlastnému synovi. Veľa krát ho ponizila, ublížila mu že mi doma plakal. A nie je to žiadna padavka je to dobrý a citlivy človek a muž ktorého si vážim a milujem. To ako on stál pri mne počas tehotenstva pôrodu a po ňom až dodnes je neuveriteľne a nikdy v živote mu nezabudnem koľko starostlivosti nám dal. Ale ako môže matka ktorá sa chová k synovi ako keby ani jej nebol ( neni tu všetko napísané , nedá sa to bola by som tu do rána ) byť super skvelou babkou? Ako mám tomu veriť ? Plus je ešte v sekte kde vymyvaju mozgy a leknpan Boh vie čo jej kážu s nami robiť a ako sa ku nám chovať. Ja neviem čo sú zač, možno sú neškodní ale čo ak nie ? Proste čo ak nie ? Som fakt v zlej situácii a nechcem aby trpel manžel nechcem aby nám bolo ublížené a nebudem už tolerovať toxické správanie jednej ženy čo si myslí , že zjedla encyklopediu. Keby som taká zlá tak ju odpíšem a nestarám sa o pocity manžela a podobne. Som rázny človek. Nedrzim si v živote ľudí ktorý ma oberaju o energiu. Zároveň mám v úcte že je to jeho mama, že ho vychovala a nie zle. Ona bola vraj super žena kým neprišla do sekty. Za jej mozgom je veľa iných ľudí a ja netuším aké majú zámery a príde mi to nebezpečné. Možno preháňam, uznávam a možno mám obavy na mieste. Každopádne chcem sa pohnúť ďalej - uľaviť manželovi zároveň si nenechať dovoľovať sa takto ku nám chovať.
@anonym_autor preco ma manzel problem zastavit matku? Sa jej boji? Ved teba a vase dieta ma chranit a nie nechat si kydat na hlavu.
@anonym_3b2487 s týmto súhlasím a hlavne netreba ustupovať toxickým ľudom pretože “treba udržiavať dobre vzťahy”.. čo potom dávaš do života deťom? že ta môže niekto emočne vydierať, ponižovať, kritizovať pretože je to mama/babka/svokra? veľa ľudí si mysli že sme rodina tak si mozem robiť čo chcem a žiaden rešpekt k druhému neexistuje
@jvasenka Netreba ustupovat toxickym ludom, uplne suhlasim, ale treba si obcas nastavit zrkadlo, ci ten toxic nie som ja sam a ci tie bariery vo vztahoch iba nepodporujem. Kazdy ma v sebe urcite mnozstvo toxicity, ci ja alebo ty. V com sa urcite zhodneme, ze moja skusenost so zdravou rodinou je uplna ina, ako vasa skusenst s nefukcnou rodinou. Ja nemam problem odmietnut navstevu, ak sa na to necitim, no moja empatia a tuzba po vztahu a stretnuti s najblizsimi by znamenala, ze uplne prirodzene zdvihnem telefon a pri najblizej prilezitosti k nim pridem, alebo ich zavolam domov. Toto povazujem za uplne normalne.
@anonym_3b2487 RSV? Pani mala 4,5kg donosene babatko. Ozaj??? Mam strednu zdravotnu skolu a dceru s plucnym ochorenim, mna nemusis zastrasovat vyrazmi..
@anonym_autor Ahoj autorka, podla mna je to tvoje a manzelove pravo, ked ste prve 3 tyzdne nechceli navstevy, lebo ste na to mali dovody...kazdy to ma inak. No napr. aj moja svagrina po porode tiez nejake 3 tyzdne, ze aby sme nechodili, objasnila dovody a my sme to uplne v pohode respektovali vcetne rodicov (pre babo starích rodicov). Nechapem niektore zeny co sa tu obuvaju do teba,ze aka si sebecka, alebo zakazujes v styku a ine chobotiny🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Je to kazdeho vec a raz, ked ma clovek dovody, tak to dokazu v pohode rozumne prijat ludia, ktorí chcu dojst babo pozriet. My sme ziadne konflikty skrz takejto veci v rodine nemali. V tomto ta plne chapem. Co sa tyka tvojej svokry tak po tom co vsetko si o nej napisala musi mat ozaj vymyty mozog, ked uz z fotky ked ta nepoznala usudila aka budes a mala o tebe "vizie" a ine chobotiny...o dalsich x horsich veciach co si popisala sa radsej nevyjadrujem, ale chcela by som vidiet niektore tie mudre navazajuce sa do teba herecky, ci by take hrdinky boli aj v realite, ze by davali vedome dieta prepnutej osobe. Popravde, raz ked bude babo väcsie a svokra by sa neznormalizovala, tak by som mala obavy ho dat k nej sameho napr na vikend alebo par dni, lebo ktovie ake somariny by jej napadali v hlave, ze je dieta nedajboze matkou pospinene a ona by robila nejake ritualy na nom alebo ho potajme vzala napr na 2-3 hodiny do toho bordelu tej sekty ci "spolocenstva". Autorka, chapem,ze si z toho nanic kvoli muzovi, lebo on je smutny z toho...ale aj on je dospely a mal by sa vediet veciam postavit ako chlap, ked to trva uz dlhodobo a nie ako ustrachany, uplakany chlapcek. Ty mu to mozes jasne vysvetlovat donemoty,ale pokial si on sam nevstupi do vlastneho myslenia a nezmeni ho, tak mu zial nebudes mat ako pomoct. A este co sa tyka navstev teraz babätka svokrou alebo do buducna ak sa to u nej nezmeni ani ked male bude väcsie, tak by som stretavanie realizovala len v pritomnosti rodica, lebo toto jej prepnutie nemusi mat dobry vplyv na vnuca. Bud silna🍀
@anonym_autor preco ma manzel problem zastavit matku? Sa jej boji? Ved teba a vase dieta ma chranit a nie nechat si kydat na hlavu.
@komplikovana manžel jej napísal svoje , nie je to tak že on nekoná a sedí doma s hlavou v piesku. Ale všetko čo jej napísal ako keby ignorovala a išla si svoje.
Ja by som sa k vlastnej mame keby sa takto chova k mojej rodine postavila ráznejšie. Nie v zlom , ale rázne. A to on nevie. Ako som písala , je to jeho neresť - nekomunikativnost, hádzanie problémov pod koberec žiaľ zobral si ženu čo príde ako víchor a porieši všetko čo treba. Sám uznal že keby som neni taká aká som tak by sme asi spolu neboli. On bol nejako vychovávany a ak doma videl neriešiť problémy nevie to ani on preto ho to postupne učím. Že niekedy treba vojnu aby bol mier- diskusia , komunikácia....akákoľvek nech aj v hneve aj v plači ale veci treba riešiť.
Tento krát sa nás manžel ale naozaj zastal - bez úspechu. Ako keby ani nevnímala jeho slová. Lebo vedela že má pravdu ....šla si svoje a odvracala pozornosť. Viete aj ja mám svoje muchy ktoré manžel musí znášať a ja sa zase pokoju učím od neho. Ja som ho snáď rozculeneho ako mňa ani nevidela. A tiež si uveodmujem že sa rozčúlim a neni to dobre. Ale doma. Nie pred svokrou. K nej sa chovam stále s úctou a radšej si ponadavam doma. Ktosi tu písal že každý máme toxicitu - úplný súhlas áno máme. Každý nejak regulujeme emócie. Ale toto nie je meritom témy... Potrebujem radu , čo ďalej .
@anonym_3b2487 RSV? Pani mala 4,5kg donosene babatko. Ozaj??? Mam strednu zdravotnu skolu a dceru s plucnym ochorenim, mna nemusis zastrasovat vyrazmi..
@dadis a co ze je donosene? Asi si nedávala pozor na hodinách alebo to bolo velmi dávno. Donosenost babatka neurčuje ci dostane vírus/bakteriu. Samozrejme predčasne narodené deti su viac ohrozené ale ani tie donosene nemaju imunitu preto je úlohou matky ich chrániť. Bohuzial to ze ma babatko 4,5 kg nezabezpečí ze zvládne bežne baktérie a vírusy s jemným soplikom. Ideme sa tu oháňať vzdelaním ale nevieme ze male babatko nema imunitu a nema sa hore dole stretávať 🤦🏼♀️
@komplikovana manžel jej napísal svoje , nie je to tak že on nekoná a sedí doma s hlavou v piesku. Ale všetko čo jej napísal ako keby ignorovala a išla si svoje.
Ja by som sa k vlastnej mame keby sa takto chova k mojej rodine postavila ráznejšie. Nie v zlom , ale rázne. A to on nevie. Ako som písala , je to jeho neresť - nekomunikativnost, hádzanie problémov pod koberec žiaľ zobral si ženu čo príde ako víchor a porieši všetko čo treba. Sám uznal že keby som neni taká aká som tak by sme asi spolu neboli. On bol nejako vychovávany a ak doma videl neriešiť problémy nevie to ani on preto ho to postupne učím. Že niekedy treba vojnu aby bol mier- diskusia , komunikácia....akákoľvek nech aj v hneve aj v plači ale veci treba riešiť.
Tento krát sa nás manžel ale naozaj zastal - bez úspechu. Ako keby ani nevnímala jeho slová. Lebo vedela že má pravdu ....šla si svoje a odvracala pozornosť. Viete aj ja mám svoje muchy ktoré manžel musí znášať a ja sa zase pokoju učím od neho. Ja som ho snáď rozculeneho ako mňa ani nevidela. A tiež si uveodmujem že sa rozčúlim a neni to dobre. Ale doma. Nie pred svokrou. K nej sa chovam stále s úctou a radšej si ponadavam doma. Ktosi tu písal že každý máme toxicitu - úplný súhlas áno máme. Každý nejak regulujeme emócie. Ale toto nie je meritom témy... Potrebujem radu , čo ďalej .
@anonym_autor co zvycajne radia psychologovia ohladne toxickych ludi? Odstrihnut sa. Ak svokra nevnima co hovorite, tak asi inej cesty niet. Ak vam to takto ublizuje. Manzelovi by sa zisli terapie o asertivite. Ja viem, ze je to tazsie sa postavit rodicovi, ale ked ti vedome ublizuje tak si to nenecham ci? Ano aj sa hovori, ze cti rodica svojho. Ale za akych podmienok?
@anonym_autor co zvycajne radia psychologovia ohladne toxickych ludi? Odstrihnut sa. Ak svokra nevnima co hovorite, tak asi inej cesty niet. Ak vam to takto ublizuje. Manzelovi by sa zisli terapie o asertivite. Ja viem, ze je to tazsie sa postavit rodicovi, ale ked ti vedome ublizuje tak si to nenecham ci? Ano aj sa hovori, ze cti rodica svojho. Ale za akych podmienok?
@komplikovana viete máte pravdu , ale pýtam sa samej seba či keby som na jeho mieste , nebola by som rovnaká. Rodič je veľmi silné puto je to jeho mama. On odišiel z domu kvôli nej už veľmi mladý , postavil sa sám na svoje nohy a vybudoval si skvelý život. Nie je to tak že je zavesený na jej sukni. Problém je tá sekta a že má v hlave len to čo jej oni povedia. A verte , viem, že nás v tej sekte riešia a naháňa mi to svojim spôsobom strach. Ale chápem čo píšete.
@komplikovana viete máte pravdu , ale pýtam sa samej seba či keby som na jeho mieste , nebola by som rovnaká. Rodič je veľmi silné puto je to jeho mama. On odišiel z domu kvôli nej už veľmi mladý , postavil sa sám na svoje nohy a vybudoval si skvelý život. Nie je to tak že je zavesený na jej sukni. Problém je tá sekta a že má v hlave len to čo jej oni povedia. A verte , viem, že nás v tej sekte riešia a naháňa mi to svojim spôsobom strach. Ale chápem čo píšete.
@anonym_autor ak sa nechces odstrihnúť od svokry urobte kompromis. Stretávanie s vnúčatom vo vašej prítomnosti, napr na ihrisku bud s tebou alebo mužom ci u vas doma. Pokiaľ vam bude hovoriť sektárske blbosti slušne povedzte ze ju prosite aby vam to nevravela ze vas to nezaujíma alebo zmeňte tému. Pokiaľ to bude hrotit povedzte ze ak budu jej sektárske reči pokračovať budete nútení obmedziť/prerusit kontakt. Ideálne keby si robite aj nejaký dôkaz jej chorého správania do budúcna sa to mozno zíde. Urcite treba dat šancu ale ked bude na vas hnusná nie je dôvod ničiť si život a stresovať sa. Tiez sa vela rozprávať o tom s mužom spoločne urcite pridete na nejake riešenie. Dieťa by som jej ja osobne same urcite nedávala, mozno ked bude velike a bude mat svoj rozum bude vediet povedat nie a hlavne vam bude vediet doma zreferovat co babka robila alebo vravela
@anonym_autor hovorím ti to ako oraktizujuci kresťan rodina nerodina kontakt by som eliminovala na nevyhnutne minimum. Jednak nechceš aby tvojmu dieťaťu keď bude väčšie dávala do hlavy sektárske bludy (čo určite bude) a jednak verím tomu že z toho čo opisujes je za ich sektou zlý duch. Prvoradá je tvoja vlastná rodina manžel dieťa a ty. Musís pozerať na vás nie na to čo si pomyslí zvyšok rodiny. V tomto prípade si na prvom mieste ty a tvoja mala rodina.

@dadis neviem ci mas nevestu, ale zaujímalo by ma co by si urobila keby je po porode zasita od kolena po koleno, rozbiehala by dojcenie a teda by si priala navstevy az po 600 nedelí. Urcite by si ju bombardovala výčitkami ako rodina autorku ze