Riešenie konfliktov so svokrou ovplyvnenou sektou: Potrebujem katolícky názor
Nie som žiadny troll. Pýtam sa len ľudí , čo veria v Boha. Tí čo neveríte, mám vás rada, ale potrebujem názor od kresťana. Reálne ma táto situácia ťaží a mrzí a zároveň som sa už voči svokre a manželovej rodine uzavrela. No ak je tu niekto s podobným prípadom a vie poradiť ako sa premôcť, budem rada.
V skratke ...
Svokra je v spolku - akože kresťanskom ( reálne sekta). Tvrdí že sa k nej prihovára Boh, na tých stretnutiach vyháňajú zo seba zlých duchov, keď ma vidí tak kašle lebo mám v sebe zlého ducha ( kašlala nasilu celý čas na omši na našej svadbe keď som čítala čítanie a manželský sľub až sa farár na ňu pozeral či je kompletná...) a kopec iných bizarnosti. Zaujímavé je , že podľa Boha nežije. Napríklad nám radila sa zobrať na úrade alebo nezobrať vôbec a kopec iného.
Vždy som to nejak preglgla kvôli manželovi. Ten pri mne stojí, ale je to jeho mama a vidím na ňom že ho celá situácia trápi ( logicky aj mňa by trápila keby to je naopak)
Ako už býva dobrým zvykom všetko sa zhoršilo príchodom dieťaťa. Strašne chcela chodiť na návštevu deň po príchode z pôrodnice. Mala som ťažký porod a ešte ťažšie zotavovanie hrozilo že ja pôjdem naspäť do nemocnice na zákrok. Nechceli sme žiadne návštevy skrz choroby aspoň pár týždňov ( a zo všetkou úctou nemám s ňou žiadny vzťah , taká návšteva by mne v mojom stave bola len na príťaž) a teda kým sa nedám dokopy. V období kedy sme si mali užívať náš malý poklad vypisovala ( napríklad že vo vzduchu sú baktérie a my chodíme von, tak že prečo nemôže ona, alebo že malý má už dávno imunitu ako hrom...)a zduvala sa a nie len ona ale aj frajerka švagra - že si chcú budovať vzťah s malým a my sme ich nezavolali prvé týždne na návštevu a že keď boli pozrieť v pôrodnici tak som im údajne maleho nechcela ani ukázať ( čo není pravda , ledva zaspal a držala som ho a pestovala a sedela to bolo všetko ) a litánie proste srdcervuce. Pritom keď sme ju asi za 2 ,5 týždňa zavolali ( svokru ) tak bola údajne chorá ( nebola, nechcelo sa jej) no a potom bol problém že sme ju nezavolali zas.
Ďalší problém sa vyeskaloval keď mali byť krstní rodičia švagor a jeho frajerka. Chcela som len švagra ( muž takéto nerieši , preto píšem chcela som , samozrejme po dohovore s mužom) keď sú zatiaľ neni vzatí, ale presvedčili ma aby šli obaja , hovorím okej čo ale farár aj tak nedovolil - logicky. Brat môjho muža odmietol tým pádom ( farár dovolil aby tam aspoň stál aj keď nemôže byť oficiálne krstný rodič) Ja nemám súrodencov , vedeli že nemáme koho dať priamo z rodiny, napriek tomu sa na brata vys... ( Frajerka švagra sa ešte na smrť urazila keď som ju nepustila na návštevu usmrkanu usoplenu a ukaslanu - vraj alergia čo netvrdim že nebola, ale povedala som jej že keď sa z najhoršieho vyhrabe, nech príde , tiež som alergik a viem že také akútne obdobie netrvá večnosť).
No a mne to v Tom zraniteľnom období po pôrode veľmi ublížilo lebo malý mal koliky, ja zle a ešte tieto veci sme riešili , ja som pre to koľko krát ani nespala dobre čo mi hlava stále šrotovala a vôbec som bola psychicky prvé týždne mimo - nová rola rodiča, nechcela som nič zanedbať, v noci hukaval monitor ( falošný poplach) a veľa veľa veľa stresu bolo na mňa. Potrebovala som vtedy pochopenie a nie ešte do toho všetkého riešiť , že chcú silou mocou vidieť malé bábätko, lebo že švagriná také bábätko nevidela malé a je zvedavá napríklad. Ok ja to chápem ale nemáme vzťah blízky to je jedna vec a druhá proste prvé týždne sme návštevy nechceli. Pekne a slušne sme to komunikovali. Keď sme uvazili , že už je v pohode postupne volať návštevy a mne už bolo ok , volali sme švagra a švagrinú niekoľko krát - zrazu mali toho veľa ( nemali, vieme od známych ) Namiesto pochopenia však prichádzali len ďalšie a ďalšie konflikty, už aj medzi mnou a manželom, lebo manžel je najradšej keď sa nič takéto nerieši , len aby dobre bolo, že reku veci sa asi samé vyriešia, inak vidí čo sa deje a reálne uznáva že to neni ok aj im to dal najavo - ale naozaj veľmi nežne, ja by som konala viac nekompromisne, ale to som ja.
Nakoniec to dopadlo tak, že svokra prišla na pár minút do kostola na krst ( ani som ju tam nevidela popravde) lebo vraj mala robotu ( robota sa dala časovo inak zorganizovať, o krste vedeli mesiac dopredu ), švagor s frajerkou prišli len do kostola ale teda počkali nás aby nám povedali že na obed nepôjdu lebo ona má stále alergiu ( už jej nič nebolo ) a dedo bol normálne na krste aj u nás aj na obede. Za krsnu nám šla moja najlepšia kamoška, niečo ako moja sestra. Ale uprednostila som v prvu brata- priamu rodinu, lebo z mojej strany akože priamo z rodiny nemal kto ísť. Kvôli manželovi som to robila, lebo je to dobrý manžel , má svoje muchy ako každý, ale viem že stojí pri nás, aj keď je málo komunikatívny a takéto veci nevie riešiť narovinu, ale čo najviac nestranne. Ja som taký víchor čo si neberie servítku , ale vždy som bola slušná.
Napísala som to krížom krážom je toho veľa a ja som svokre fakt nijak nedala dôvod byť na mňa taká aká je ona. Ale podľa fotky som bola hneď namyslená ešte ma ani nevidela naživo , naše zoznámenie bolo asi také že sa minútu na mňa pozerala ako keby som z inej planéty ( údajne mala nejaké zjavenie o mne že kto vlastne som ) atď. Ona nie je psycho ľudia - to tá sekta ju úplne ako to povedať, ...doslova vygumovala.
Mňa to trápi lebo vidím trápiť sa manžela. Úplne úprimne vám tu teraz napíšem , že sa bojím. Len Boh vie s čím sa ona vlastne rozpráva lebo Ježiš to fakt neni a bojím sa že nám nejako zle porobí alebo čo . Ja som kresťan, nie len akože kresťan, uvedomujem si že mám dôverovať Bohu , že nás ochráni ale ten materinský inštinkt chrániť je akože dosť silný. Svokra je jeden toxický človek vyvolávajúci konflikty mysliac si, že je najmúdrejšia na svete. Nechcem ju v našom živote pokiaľ bude veriť tým ľuďom s ktorými sa stretáva a ktorý jej dávajú také rozumy, lebo reálne ju ta sekta hucka proti nám, oni tam robia také veci , proste zlé, temné...
Lenže je babka a mama môjho muža a ja to mám v pamäti ale neviem asi odpustiť ako sa zachovala k nám či na svadbe , či teraz krst , ako to manželovi ublížilo , ako sa hanbil keď sa všetci pýtali kde má mamu atď. , koľko hádok to spôsobilo aj medzi nami za tie roky...
Čo mám robiť ? Mám nasilu sa snažiť ? Či čo ? Potrebujem nestranný názor.
Ďakujem že ste to chaoticky dočítali až sem. Keby ma to nemrzí nepíšem sem. Ale fakt vnútri som taká nekompromisna voči nej už .
@anonym_autor Niekedy svojim prilisnym ochranarstvom detom skor ublizujeme.. zaujimalo by ma, preco ste 3 tyzdni nemohli vychadzat von 🤔
@dadis ani ja som nechodila von prve 3 tyzdne, rodila som 3 deti v zime a boli mrazy, plus som krvacala jak z vola, stacilo nam dieta obliect a otvorit okno, kedze ani na balkon sa nam nedalo kocikom dostat a babatka si pobuvali na ceratvom vzduchu a ja som sa zatial aspon umyla. A co je na tom? Co vlastne riesis?
@komplikovana viete máte pravdu , ale pýtam sa samej seba či keby som na jeho mieste , nebola by som rovnaká. Rodič je veľmi silné puto je to jeho mama. On odišiel z domu kvôli nej už veľmi mladý , postavil sa sám na svoje nohy a vybudoval si skvelý život. Nie je to tak že je zavesený na jej sukni. Problém je tá sekta a že má v hlave len to čo jej oni povedia. A verte , viem, že nás v tej sekte riešia a naháňa mi to svojim spôsobom strach. Ale chápem čo píšete.
@anonym_autor najprv pises, ze manzel rozpraval o svojej mame, ze bola vyborna. Nasledne odisiel z domu velmi mlady, prave kvoli mame. To znamena, ze jeho mama vstupila do tej sekty uz velmi davno? Co na to jeho ote, jeho brat? Aj jeho brat s priatelkou su v tej sekte? Im neskodi?
Neviem, prečo tu na Slovensku je taká mentalita, že za krstného musí ísť súrodenec. Inak je rodina na nože a všetci sú urazení. Úlohou krstného rodiča je podporovať deti vo výchove v katolíckej viere, teda prvoradé je, aby žili sviatostný príkladný usporiadaný život a pristupovali k sviatostiam a dávali dobrý príklad detom. Našim deťom je krstnou matkou moja kamarátka, lebo tiež nemáme v rodine praktizujúcich veriacich. Bohužiaľ, nech sú aj urazení pre to.
Čo sa týka toho, že si nechcela prijímať prvé týždne návštevy, je absolútne legitímne a tvoje právo. Neviem, čo na tom @dadis nevie pochopiť a koľkokrát rodila a v akom bola stave, že má gule ju za to odsudzovať. Ja som rodila 5x, a možno dvakrát som bola na tom dobre, mala som dobrú náladu, zdravotne ok, že som mala náladu na návštevy. Zato som zažila aj ťažké pôrody, hlavne prvý, keď som si mesiac nesadla, bola som aj po narkoze po komplikáciách, potom problémy s dieťaťom, mastitida, že určite náladu na návštevy som nemala. Keď som sa v treťom týždni triasla od horúčky kvôli zapalenemu prsníku, tak hádam nebudem robiť jednohubky a čakať na svokru ako na kráľovnú. Ak návšteva svokry, tak taká, že príde upratať, navariť, nakúpiť. Aspoň ja chcem byť taká svokra. Že čo najviac pomôcť a zjednodušiť prvé týždne s babom, ktoré môžu byť naozaj ťažké. Ale nie chodiť po návštevách prvý deň po príchode z pôrodnice a ísť kocikovat - načo, aby som bola pyšná a všetci ma obdivovali, že mám vnúča? Nie, naozaj sa neodporúčajú návštevy v šestonedelí - iba také "pomáhacie", ako som opisovala. Na bonding s vnucatom bude mať babka ešte dosť času. Urobila si správne!!! A nerob si výčitky.
Čo sa týka sektarstva, ja by som jednoducho obmedzila kontakt na nevyhnutné. Áno, bola by som milá, nápomocná, ale odtiaľ potiaľ. Čo sa týka vás, pokiaľ žijete sviatostnym životom a ste v milosti posvacujucej, tak vám nemôže ublížiť ona s jej "démonmi a čarami".
@dadis moji rodicia si videli nase tretie dieta, az ked malo pol roka. Bol covid, rodila som v decembri 2020, ani vlastny otec ho nazivo nevidel 6 dni, a vsetci to prezili. Krstili sme ho, ked mal 3 mesiace a aj to len par ludi, lebo viac nemohlo do kostola a oslava bola malicka doma. A teraz, ma 4,5 roka a uplne je naviazany na moju mamu, aj spinkat s nou chce ist, ked sme teraz u nich, mna a manzela odhana 🙃. Uplne rovnako ako prvy syn, s ktorym bola moja mama odmalicka, mala som tazky zaciatok s nim po porode a byvala u nas hadam aj mesiac, ak nie viac. A svokra mi je tiez ako druha mama, aj ta videla vnuca len od dveri, co nam vtedy doniesli darceky, co doniesol Jezisko, maly mal tyzden, 22.12., som prisla z porodnice. A nikto sa neposklasal z toho. Druhe krstna sa mi narodilo teraz zaciatkom juna a idem ho prvy raz pozriet dnes. Sestrino dieta. Fakt neviem, preco sa neda respektovat mamicka a otec,...keby mali dobry vztah a svokra by nekaslala a neoznacovala nevestu, ze je posadnuta satanom, tak asi by to vyzeralo inak, si myslim.
@nevenka spajas hrusky s jablkami, situaci pocas pandemie 😅, ozaj?... tu ide o princip, ze takto zdrave vztahy s rodicmi/svokrovcami nevyzeraju, ze k sebe cele sestonedelie, ako tu niektore pisu, nevyjdu z izolacie, lebo porod, lebo rsv..atd atd Ja o tebe viem, ze si veriaca a urcite si kazdykrat pri spovedi spytujes svedomie, "aky je moj vztah k rodicom" myslim si, ze tvoje svedomie v tomto smere ciste.. kazdy nech sa zariadi podla seba..
Neviem, prečo tu na Slovensku je taká mentalita, že za krstného musí ísť súrodenec. Inak je rodina na nože a všetci sú urazení. Úlohou krstného rodiča je podporovať deti vo výchove v katolíckej viere, teda prvoradé je, aby žili sviatostný príkladný usporiadaný život a pristupovali k sviatostiam a dávali dobrý príklad detom. Našim deťom je krstnou matkou moja kamarátka, lebo tiež nemáme v rodine praktizujúcich veriacich. Bohužiaľ, nech sú aj urazení pre to.
Čo sa týka toho, že si nechcela prijímať prvé týždne návštevy, je absolútne legitímne a tvoje právo. Neviem, čo na tom @dadis nevie pochopiť a koľkokrát rodila a v akom bola stave, že má gule ju za to odsudzovať. Ja som rodila 5x, a možno dvakrát som bola na tom dobre, mala som dobrú náladu, zdravotne ok, že som mala náladu na návštevy. Zato som zažila aj ťažké pôrody, hlavne prvý, keď som si mesiac nesadla, bola som aj po narkoze po komplikáciách, potom problémy s dieťaťom, mastitida, že určite náladu na návštevy som nemala. Keď som sa v treťom týždni triasla od horúčky kvôli zapalenemu prsníku, tak hádam nebudem robiť jednohubky a čakať na svokru ako na kráľovnú. Ak návšteva svokry, tak taká, že príde upratať, navariť, nakúpiť. Aspoň ja chcem byť taká svokra. Že čo najviac pomôcť a zjednodušiť prvé týždne s babom, ktoré môžu byť naozaj ťažké. Ale nie chodiť po návštevách prvý deň po príchode z pôrodnice a ísť kocikovat - načo, aby som bola pyšná a všetci ma obdivovali, že mám vnúča? Nie, naozaj sa neodporúčajú návštevy v šestonedelí - iba také "pomáhacie", ako som opisovala. Na bonding s vnucatom bude mať babka ešte dosť času. Urobila si správne!!! A nerob si výčitky.
Čo sa týka sektarstva, ja by som jednoducho obmedzila kontakt na nevyhnutné. Áno, bola by som milá, nápomocná, ale odtiaľ potiaľ. Čo sa týka vás, pokiaľ žijete sviatostnym životom a ste v milosti posvacujucej, tak vám nemôže ublížiť ona s jej "démonmi a čarami".
@adreena Ach, ja hovorim o takychto navstevach..o akych inych? Nejake oslavy s 15 pribuznymi, ci ako si to predstavujes?
@anonym_autor ja ti ju prajem, no aj tu je X pripadov, najlepsiie kamaratky od skolky, od VS... ona svedkovala na jej svadbe, ta ju potom na tu svoju ani nepozvala odmlcala sa, zablokovala... Priznaj, ze si urobila koninu a mala si dat krstneho muzovho brata🌠
@ahhola prečo by mala, veď švagor a jeho frajerka sa správajú horšie, ich vzťahy nie sú slušné a keby aj kamarátstvo skončilo - no a čo ? Koľko rodinných väzieb sa skončilo tiež, brat - krstný deťom sa vykašľal a 15r nepozná svoje krsňatá , sestra sestre kašle na deti svoje krsňara si ešte nepočula ?
Cudzí človek je bližší ako rodina. Švagra pozná koľko , 5 rokov? Kamošku 30. Tak trošku hamuj a nevnucuj jej svoje vízie že spravila koninu. Nespravila. Bodka. Jej rozhodnutie, jej voľba. Nie tvoja. Bežne sa pozývajú za krstnych ľudia mimo rodiny a buduje sa nová rodina cez krst.
Admin vedel, ake to tu bude burlive, ak zaviedie anonymne odpovede 😅 👍
Autorka, pošli im občas fotku dieťaťa a nemusia chodiť na návštevu. 🙂K tomu niekedy videohovor. A udržiavaš kontakt na bezpečnú vzdialenosť. 🙂
@adreena Ach, ja hovorim o takychto navstevach..o akych inych? Nejake oslavy s 15 pribuznymi, ci ako si to predstavujes?
@dadis lenže autorka nepíše, že svokra chcela prísť pomôcť, ale vyslovene na návštevu tuľkať sa s babom a "tvoriť si s ním vzťah" a kocikovat. Keby priniesla rovno aj hrniec vývaru, pár reznikov a koláč, že tak pomôže a nevesta sa môže sústrediť na kojenie, nepoviem. Kocikovat mala poslať nevestu, aby neupadla do poporodnej depresie a on mala zatiaľ upratať a navarit. Tu šlo vyslovene o niečo iné ako pomoc. Ale ako si pisala, mnohí majú dojem,.že však vsetky nejak porodili, čo je na tom, a o týždeň už majú vítať celú širokú rodinu. Veď aj bežne keď mi má prísť návšteva, je to trošku stres, aby bolo upratané a pohostenie. Nie to po pôrode, keď mám na tričku skrvny od preteceneho mlieka, krvácam, .nespala som v noci ani tri hodiny,.podlaha nebola dva týždne neumyta, a ja ešte mám návštevy čakať, no isto. V sestonedelí má rodina akurát tak doniesť jedlo a poklonkovat sa preč. Mám štyroch synov a dúfam,.že budem pre nevesty požehnaním, a nie príťažou. Keď si raz niekto neželá návštevu, že sa na to necíti, tak to rešpektujem a neodsudzujem.
@anonym_3b2487 Mam rovnaky nazor, snad sa nazivo nebudeme mat prilezitost sa stretnut. Ja si za svojim nazorlm aspon stojim a neskryvam sa za anonymny prispevok. Vidiet, ze ty sa za svoj postoj hanbis..
@dadis no daj aké údaje neanonymne tu máš ty ? 🤦🤣V čom je rozdiel nick a číslo ?
@dadis boze tak toto je uz iny hrot. Útočiť na čerstvú matku ze to nezvládla a mala sa este aj ospravedlniť. Milujem takýchto kresťanov co poučujú o bohu a láske k rodine no pri tom nie su schopni elementárneho rešpektu a pochopenia. Deriete si kolena na spovedi div ze ich nemáte modré ale v bežnom živote robite viac zloby ako ateisti
@anonym_3b2487 ani nevieš ako s tebou súhlasím, boha za nohy ťahať, písmo sväté čítať a na človeka hnusne útočiť , urážať, znevažovať jeho rozhodnutia. Fakt také katlícke 👍👍, to je tá pravá viera. Katoliban
Baby, viete co je dojimave? Ze uloha matky nekonci, ked dieta dospeje. Ked starucky clovek, co ma pred sebou len par dni zivota, najhorsiu agoniu a z ust mu zaznie "mami" :( Vacsina sme tu maminy, aj nase svokry su maminy, jasne, ze nemusia nam byt uplne po chuti, ale vychovali muzov, ktorych milujeme a sj vdaka nim mame deti, ktore mame. Viem, ze to vzdy nejde, ale hldajte cestu, ako s nimi vychadzat, aj muz bude spokojnejsi, aj vase deti mozu mat k nim pekny vztah a raz budeme aj my v ich pozicii, ze mozno svoje prve vnucatko ani pokocikovat, ani pochovat nebudete moct..
@nevenka spajas hrusky s jablkami, situaci pocas pandemie 😅, ozaj?... tu ide o princip, ze takto zdrave vztahy s rodicmi/svokrovcami nevyzeraju, ze k sebe cele sestonedelie, ako tu niektore pisu, nevyjdu z izolacie, lebo porod, lebo rsv..atd atd Ja o tebe viem, ze si veriaca a urcite si kazdykrat pri spovedi spytujes svedomie, "aky je moj vztah k rodicom" myslim si, ze tvoje svedomie v tomto smere ciste.. kazdy nech sa zariadi podla seba..
@dadis ale preco si ma iba dieta spytovať svedomie a útočíš iba na matky po porode ked nevies ake maju rodinne problemy? Ci vzťah rodič-dieta ma udržovať iba dieta? Alebo si nebodaj myslis ze rodič sa môže chovať k dieťaťu akokoľvek hnusne ale na vnúča si bude robit nároky ako keby mali dobre vzťahy? Naozaj sa snazim porozumieť týmto názorom, mozno keby si zažila nezdravé vzťahy v rodine nemala by si klapky na ociach
@dadis ale preco si ma iba dieta spytovať svedomie a útočíš iba na matky po porode ked nevies ake maju rodinne problemy? Ci vzťah rodič-dieta ma udržovať iba dieta? Alebo si nebodaj myslis ze rodič sa môže chovať k dieťaťu akokoľvek hnusne ale na vnúča si bude robit nároky ako keby mali dobre vzťahy? Naozaj sa snazim porozumieť týmto názorom, mozno keby si zažila nezdravé vzťahy v rodine nemala by si klapky na ociach
@anonym_3b2487 nic take som nenapisala
@jvasenka Netreba ustupovat toxickym ludom, uplne suhlasim, ale treba si obcas nastavit zrkadlo, ci ten toxic nie som ja sam a ci tie bariery vo vztahoch iba nepodporujem. Kazdy ma v sebe urcite mnozstvo toxicity, ci ja alebo ty. V com sa urcite zhodneme, ze moja skusenost so zdravou rodinou je uplna ina, ako vasa skusenst s nefukcnou rodinou. Ja nemam problem odmietnut navstevu, ak sa na to necitim, no moja empatia a tuzba po vztahu a stretnuti s najblizsimi by znamenala, ze uplne prirodzene zdvihnem telefon a pri najblizej prilezitosti k nim pridem, alebo ich zavolam domov. Toto povazujem za uplne normalne.
@dadis anonym si aj ty.. nemas tu svoje identifikačné údaje ani foto tak neviem čo riešiš. bez urážky zjavne si z inej doby kde sa inak žilo, inak sa veci robili, zivot ide ďalej, doba je iná, výchova je tiež iná ako kedysi, veda pokročila, zdravotníctvo tiež, rodičia majú úplne iné poznatky o dieťati a o výchove ako boli kedysi, otcovia sú viac angažovaní vo výchove, matky to veľa krát zvládajú samé a nepotrebujú mať matku/svokru za zadkom.. treba sa s tym zmieriť a prestat pretláčať zastaralé.
potom nechapem čo sa tu naduvas ze autorka prvé dni doma návštevy nechcela..a celkovo ten postoj ku každému kto s ňou súhlasí. nikto nie je proti vytváraniu a udržiavaniu vzťahových väzieb. vlastne autorka odmietala návštevy pretože sa na to necítila. to iste tvrdíš ty ale ju skritizujes že urobila chybu a mala by sa ospravedlniť a že ženy takto vlastne šikanuju starých rodičov apod.. veď autorka potom volala svokru aj švagra na návštevu, odmietli takze by sa nemali ospravedlniť a snažiť sa udržiavať a pestovať rodinne vzťahy? či to stále platí iba z jednej strany.. vzťahy by mali chcieť pestovať všetci zainteresovaní nie iba 1 osoba
@anonym_autor 👍👍👍
@dadis anonym si aj ty.. nemas tu svoje identifikačné údaje ani foto tak neviem čo riešiš. bez urážky zjavne si z inej doby kde sa inak žilo, inak sa veci robili, zivot ide ďalej, doba je iná, výchova je tiež iná ako kedysi, veda pokročila, zdravotníctvo tiež, rodičia majú úplne iné poznatky o dieťati a o výchove ako boli kedysi, otcovia sú viac angažovaní vo výchove, matky to veľa krát zvládajú samé a nepotrebujú mať matku/svokru za zadkom.. treba sa s tym zmieriť a prestat pretláčať zastaralé.
potom nechapem čo sa tu naduvas ze autorka prvé dni doma návštevy nechcela..a celkovo ten postoj ku každému kto s ňou súhlasí. nikto nie je proti vytváraniu a udržiavaniu vzťahových väzieb. vlastne autorka odmietala návštevy pretože sa na to necítila. to iste tvrdíš ty ale ju skritizujes že urobila chybu a mala by sa ospravedlniť a že ženy takto vlastne šikanuju starých rodičov apod.. veď autorka potom volala svokru aj švagra na návštevu, odmietli takze by sa nemali ospravedlniť a snažiť sa udržiavať a pestovať rodinne vzťahy? či to stále platí iba z jednej strany.. vzťahy by mali chcieť pestovať všetci zainteresovaní nie iba 1 osoba
@anonym_autor 👍👍👍
@jvasenka Ja suhlasim, ani ja som nemala po porode mamu/svokru u seba, ja som to s pomocou manzela zvladala. Ale stacilo by pol slova a s radostou jedna ci druha, by mi boli k dispozicii. A vedela som o ich radosti z prveho vnucatka, ze sa nevedeli dockat, kym ho ponosia. Ved to su uplne bezne prezivania babiek, ku ktorym som sa vyjadrovala, ze nepustit si k sebe mamu/svokru, lebo..
@anonym_3b2487 nic take som nenapisala
@dadis dookola riešiš preco nemoze babka vidiet trojdňové vnúča a nevesta je v izolácii ale preco sa chová babka ako striga bez empatie to nie. Nemáš ani kusok sebareflexie ze by si sa zamyslela ci nahodou nie su zle vzťahy kvoli mame/svokre. Ty si presne ten typ svokry co bude chuderu nevestu citovo vydierať ze ti bráni v kontakte s milovaným vnucatom🤦🏼♀️ raz ked ma niekde nechcú tak to rešpektujem a idem si po svojom/ pripadne počkám ten mesiac. nasilu sa vnucovať niekomu do bytu je ubohe
@jvasenka Ja suhlasim, ani ja som nemala po porode mamu/svokru u seba, ja som to s pomocou manzela zvladala. Ale stacilo by pol slova a s radostou jedna ci druha, by mi boli k dispozicii. A vedela som o ich radosti z prveho vnucatka, ze sa nevedeli dockat, kym ho ponosia. Ved to su uplne bezne prezivania babiek, ku ktorym som sa vyjadrovala, ze nepustit si k sebe mamu/svokru, lebo..
@dadis dobre ale to su tvoje vzťahy. Znova sa ta pytam ci by si reagovala rovnako ak by si sa s nejakými členmi rodiny bud vyslovene nebavila alebo by ste nemali dobre vzťahy. Bolo by ti príjemne ich unavena a ubolena s bábätkom na prsniku obskakovat?
@dadis dookola riešiš preco nemoze babka vidiet trojdňové vnúča a nevesta je v izolácii ale preco sa chová babka ako striga bez empatie to nie. Nemáš ani kusok sebareflexie ze by si sa zamyslela ci nahodou nie su zle vzťahy kvoli mame/svokre. Ty si presne ten typ svokry co bude chuderu nevestu citovo vydierať ze ti bráni v kontakte s milovaným vnucatom🤦🏼♀️ raz ked ma niekde nechcú tak to rešpektujem a idem si po svojom/ pripadne počkám ten mesiac. nasilu sa vnucovať niekomu do bytu je ubohe
@anonym_3b2487 Ano, tak to vidim..neviem sa vcitit do pocitov zeny, co mesiac nedovoli svojej mame/muzovej mame vidiet dieta (pri pandemii to bolo pochopitelne, pri chorobe taktiez), ale kvoli rozsiahlemu sitiu? Really? Sama si neskor priznala, ze to nebolo ani kvoli sitiu, ani kvoli rsv, ale kvoli zlym vztahom a tym si trafila klinec po hlavicke, ze nie je to standard
@anonym_3b2487 Ano, tak to vidim..neviem sa vcitit do pocitov zeny, co mesiac nedovoli svojej mame/muzovej mame vidiet dieta (pri pandemii to bolo pochopitelne, pri chorobe taktiez), ale kvoli rozsiahlemu sitiu? Really? Sama si neskor priznala, ze to nebolo ani kvoli sitiu, ani kvoli rsv, ale kvoli zlym vztahom a tym si trafila klinec po hlavicke, ze nie je to standard
@dadis ja nevravim ze to je štandard, v mojom prípade som SLUŠNE odmietla navstevy do konca 600n pretože návšteva mojej rodiny pre mna nie je pokoj a pomoc ale stres, nátlak, výčitky a kritika. Mam slobodnú voľbu a vybrala som si klud a pokoj s detmi a manželom a lepsie som urobit nemohla. Keby som mala vzťahy dobre a chceli by mi pomôcť viem si predstavit ze by prisla mama aj den po porode a navarila by alebo by sme sa iba porozprávali. Ale takých rodicov ja nemam. Vidis ten rozdiel medzi nami? Ja nesúdim ženy co chcú byt po porode obklopené milujucou rodinou a zároveň rozumiem ženám co chcú prežiť obdobie po pôrode iba s mužom a detmi. Nie je na mieste aby som súdila inú ženu a matku pretože neviem ako sa cíti ani ake ma problemy.
@anonym_3b2487 👍👍👍 bohužiaľ veľa x to tak funguje. že stačí že ja som mama a viac už nemusím ale mozem všetko..
@dadis ale veď áno s tým súhlasím. ale tak snáď berieme ohľad aj na ženu ktorá prave porodila nie? každá prežíva bolesť/porod/novu životnú rolu/hormony inak, prečo to hneď brat ze iné to prežili prežiješ to aj ty..každý je jedinečná bytosť úplne iná ako ta ostatná ale chceme od všetkých rovnaké správanie. každá ma iné to prežívanie pocitov a inak sa s tým potrebuje vysporiadať, zdravá rodina by to rešpektovala hoci by sa na dieťa tešili (a teraz v dobe videohovorov) ale veď tam ide o psychické zdravie ženy..neraz bolo že žena po pôrode dostala poporodne depresie-ruku na srdce staršia generácia veľmi rada poučuje nevyžiadanými radami a hodnotením mamičky (čo si urobila aj ty tu)
@dadis ja nevravim ze to je štandard, v mojom prípade som SLUŠNE odmietla navstevy do konca 600n pretože návšteva mojej rodiny pre mna nie je pokoj a pomoc ale stres, nátlak, výčitky a kritika. Mam slobodnú voľbu a vybrala som si klud a pokoj s detmi a manželom a lepsie som urobit nemohla. Keby som mala vzťahy dobre a chceli by mi pomôcť viem si predstavit ze by prisla mama aj den po porode a navarila by alebo by sme sa iba porozprávali. Ale takých rodicov ja nemam. Vidis ten rozdiel medzi nami? Ja nesúdim ženy co chcú byt po porode obklopené milujucou rodinou a zároveň rozumiem ženám co chcú prežiť obdobie po pôrode iba s mužom a detmi. Nie je na mieste aby som súdila inú ženu a matku pretože neviem ako sa cíti ani ake ma problemy.
@anonym_3b2487 a rovnako som čerstvo po porode tým “milujúcim” starým rodicom navrhla aby prisli na ihrisko blizko nas hocikedy a videli by obe deti ale nemali záujem, takze ja som urobila co bolo v mojich silách a nemam vycitky
Dobre, nechaj uz tak prve dni babatka, mozno mas pravdu ty a usetrila si babco od zbytocneho infektu💥a mozno svokra, ze je normalne obchendovat okolo mrnusa, lebo pravo babky. Skor sa sustred na tu stvoru, ktoru by mal prinajmensom preklepnut psychiater. Kolko o tom vies, kto, kedy, kde, ako ju namotal a ako udrzuje styk zo sektou? Pytala som sa, co jej muz na to, ked je to inak clovek pri zemi a nie uleteny, ako jeho zena, nech muz hodi s otcom rec, lebo aj jeho stiahne do sektovania. Napr.... - otec mama bola niekde na plucnom, na svadbe nam kohrnala za chrbtom, minule sme pozerali svad. video.... Nejaku pasticku pouzit, aby nebol v strehu.
💥Vcera bol film s vynikaajucou ET ktora hrala herecku😅a v tom pribehu ju tehotnu bozkala na lice fanusicka, dieta sa narodilo postihnute, dalsie nemohla mat, zrutila sa, po rokoch ju zase vyhladala ta bozkavacka💋a povedala, ze vtedy mala rubeolu... (to sa prenieslo na mattku a zapricinilo postih babca.....tej to svaklo dokopy a otravila ju drinkom... ❗)
@anonym_3b2487 👍👍👍 bohužiaľ veľa x to tak funguje. že stačí že ja som mama a viac už nemusím ale mozem všetko..
@dadis ale veď áno s tým súhlasím. ale tak snáď berieme ohľad aj na ženu ktorá prave porodila nie? každá prežíva bolesť/porod/novu životnú rolu/hormony inak, prečo to hneď brat ze iné to prežili prežiješ to aj ty..každý je jedinečná bytosť úplne iná ako ta ostatná ale chceme od všetkých rovnaké správanie. každá ma iné to prežívanie pocitov a inak sa s tým potrebuje vysporiadať, zdravá rodina by to rešpektovala hoci by sa na dieťa tešili (a teraz v dobe videohovorov) ale veď tam ide o psychické zdravie ženy..neraz bolo že žena po pôrode dostala poporodne depresie-ruku na srdce staršia generácia veľmi rada poučuje nevyžiadanými radami a hodnotením mamičky (čo si urobila aj ty tu)
@jvasenka bohuzial som sa s takýmto správaním stretla aj u sestry co nerodila tak dávno. Hlaska “teba vidiet nechcem iba si ponosiť maleho” je klinec do rakvy vzťahu sestra-sestra po porode
@anonym_3b2487 Ja ich nesudim, ty si zazila zlu mamu, ja pozeram na to z pohladu dobrej mamy a snazim sa hladat cestu, ako tie vztahy urovnat pre dobro deti. To je cele.. my tu autorkynu svokru nepozname, ze je v nejakeh sekte, ani nie je jasne akej, mozno ani nie je a ma len psychiatricke ochorenie :( Stava sa aj take.
@dadis aj keby to bolo iba kvôli šitiu a nie kvôli ich vzťahom (zjavne je tam viac dôvodov) prečo sa ma obhajovať?ved porodila dieťa (jej a mužovo) prečo ma vysvetľovať prečo chce byt sama s mužom a dieťaťom? ako čo je iné keď uvidí babka dieťa pár dni po pôrode a mesiac po porode? práveže keď ma mesiac je to lepšie- dieťa je väčšie, stabilnejšie, culejsie, viac vníma, reaguje, ma už vytvorený nejaký režim ale stale je to malé babo.novorodenec potrebuje matku-kojiť sa a spať a nie chodiť z ruky do ruky
@dadis aj keby to bolo iba kvôli šitiu a nie kvôli ich vzťahom (zjavne je tam viac dôvodov) prečo sa ma obhajovať?ved porodila dieťa (jej a mužovo) prečo ma vysvetľovať prečo chce byt sama s mužom a dieťaťom? ako čo je iné keď uvidí babka dieťa pár dni po pôrode a mesiac po porode? práveže keď ma mesiac je to lepšie- dieťa je väčšie, stabilnejšie, culejsie, viac vníma, reaguje, ma už vytvorený nejaký režim ale stale je to malé babo.novorodenec potrebuje matku-kojiť sa a spať a nie chodiť z ruky do ruky
@jvasenka O muzovi vieme len to, ze je ticho a vsetko riesi "razne a krikom" autorka..tak vidim tu pravdu niekde uprostred..co som pisala aj v uplnom uvode..

@anonym_3b2487 Strasne, ako sa takto moze niekto alo ty, vzdialit vlastnej rodine. Srdce by mi puklo, keby moj otec, brat alebo maminka nevideli moje deturence mesiac. Strasne, odsudenia hodne. Niekedy bolo dokonca zvykom, ze mama mladej mamicky prisla na nejaky cas k nim domov pomahat s babatkom a domacnostou. Teraz si ozaj mesiac nikoho z rodiny nevidela? V takomto niecom chces vychovat svoje deti?
@dadis moji rodicia si videli nase tretie dieta, az ked malo pol roka. Bol covid, rodila som v decembri 2020, ani vlastny otec ho nazivo nevidel 6 dni, a vsetci to prezili. Krstili sme ho, ked mal 3 mesiace a aj to len par ludi, lebo viac nemohlo do kostola a oslava bola malicka doma. A teraz, ma 4,5 roka a uplne je naviazany na moju mamu, aj spinkat s nou chce ist, ked sme teraz u nich, mna a manzela odhana 🙃. Uplne rovnako ako prvy syn, s ktorym bola moja mama odmalicka, mala som tazky zaciatok s nim po porode a byvala u nas hadam aj mesiac, ak nie viac. A svokra mi je tiez ako druha mama, aj ta videla vnuca len od dveri, co nam vtedy doniesli darceky, co doniesol Jezisko, maly mal tyzden, 22.12., som prisla z porodnice. A nikto sa neposklasal z toho. Druhe krstna sa mi narodilo teraz zaciatkom juna a idem ho prvy raz pozriet dnes. Sestrino dieta. Fakt neviem, preco sa neda respektovat mamicka a otec,...keby mali dobry vztah a svokra by nekaslala a neoznacovala nevestu, ze je posadnuta satanom, tak asi by to vyzeralo inak, si myslim.