Riešenie partnerských konfliktov: Ako zvládnuť bolestivé slová?
Ako by ste sa zachovali, keby váš manžel ( 13r manželia, 18r.spolu) vám povedal, že je alergický na každé jedno vaše slovo? Mňa to strašne zabolelo a povedsla dom mu, že teda ak to mal tak, tak nech podá žiadosť o rozvod, on povedal, že hej, strašne sme sa povadili. Máme 1 školopovinné dieťa. Opakovane od neho počúvam - že keď som bola na služobke, ako im 2 bolo dobre, že je im lepšie bezo mňa, potom to previedol na srandu, ale opakovane som už to od neho počula. A teraz toto. Teraz som bola pár dní mimo SR a keď so sa vrátila, tak mi povedal, že ani veľmi na mňa nepomyslel, ani sa o mňa nebál…A ja v strachu, ako oni to zvĺadnu, aby sa nič nestalo….2 dni, odkedy mi povedsl s tou alergiou na kazde slovo sa s ním nebavím, miestami mi je do plaču, miestami cítim hnev. On proste neznesie, keď mu človek niečo vytkne, pre ozrejmenie aby ste si nemysleli, že nič iné mu nehovorím, ale je veľmi ješitný v tomto smere, keď mu niečo poviem, tak jeho odpoveď začína v zmysle- ozvala sa najmúdrejšia, najschopnejšia, najlepšia apod… Neviem, čo bude
Ahoj, ides na sluzobku a ty mas strach, ze sa im nieco stane?? Aj ja chodim na sluzobky, a myslim na syna, ci mu staci jedlo, ci nezmeska autobus,...ale uz sme sa raz dohodli, ze prinajhorsom zostane doma a napisem mu ospravedlnenku, jedlo si objedna keby mu nestacilo, ale skoci do mesta autobusom alebo taxim, 5km od mesta byvame. Ale nemam strach ze sa mu nieco stane ked som na sluzobke, vsak sa mu moze stat hocikedy hocico aj ked na sluzobke nie som.
Pises, ze neznesie ked mu nieco vytknes, to zalezi aj od toho ako casto mu to vytknes a co?
Moj muz, pracoval v zahranici, vzdy ked bol doma 5 dni bol mimo, 2 doma, ked bol doma nedalo sa mu vyhoviet, vo vsetkom hladal chybu.
Raz nebol doma 2 tyzdne, ten pokoj a klud je na nezaplatenie.
Skor ti odporucam porozmyslat nad sebou.
@mira0611 stale mám taký pocit úzkosti, že aby neochorela dcéra apod., teraz som bola 4000 km od slovenska, tak áno vždy sú možnosti, prebookovať letenku, apod., ale nemám to so sebou vnútorne poriešené, ale tak beriem, je to moj problém. Aby som ozrejmila na muža sa možem v starostlivosti sto percentne spoľahnúť, to mu určite nemariaďujem a neprikazujem, čo msl robiť
Mne sa zdá, že trošku žiarli na vaše pracovné aktivity. Asi pracujte na vyššej pozícii, neprizná to, ale vyčítal vám, že ste najmúdrejšia, najchytrejšia... hneď mi to napadlo, že nie je s tým vysporiadaný.
Nemate nejaku ponorku? Ze si leziete na nervy,ked ste dlho spolu?
@marca12 nemyslim si, lebo sa stale snazime niekam aj vypadnut, vylety, dovolenky, koncerty, podujatia, aby nebol stereotyp
No nic, hadam mu nechces davat darcek za toto, alebo chod do lekarne, kup antihistaminika a to mu daj s tym, ze ked je tak alergicky na Teba, tak nech to zacne zrat a bude zas v pohode 😀 Bud sa zacnete rozpravat, alebo sa budu bavit pravnici pred sudom za vas dvoch
podvádza ťa a chce rozchod hodiť na teba
@kiki68 musím ti povedať, že tvoj príspevok ma po tých 2 dňoch melancholickej nálady pobavil
Ja by som sa s ním večer asi porozprávala- úprimne, na rovinu a bez sarkazmu, ze či to myslel vážne, ze sa bez teba doma cítil lepšie. Lebo ak je to naozaj takto, tak by som asi zvážila rozchod. Neviem si predstavit byvat s niekym komu leziem na nervy a je mu lepšie bezo mna. Ty si tiež zaslúžiš vrátiť sa domov a vedieť ze sa tam na teba niekto teši. Takto je to o com vlastne? Zo zvyku? Kvôli dieťaťu? Ak ma vyrastať v takomto prostredí kde sa vy len tolerujete, myslím ze aj pre to dieta bude krajsie zažiť spokojnu aj keď slobodnú mamu
Podla mna v tom nie je ziarlivost, ani nevera. Proste ste spolu dlho a uz si leziete na nervy ako stari manzelia. Nevidela som este seniorsky par, co by si bezral nervy. Ale verim, ze take slova mozu boliet. A uzkostliva, ci dieta ochorie nemusis byt. Ved je s otcom. Hadam je svojpravny a poriesil by. Mala si si uzit pracovnu cestu.
A na narodky mu neskus robit oslavu, ani darcek.
@stanulienkat ale nie sme starý manželský pár, máme okolo 40 tky plus mínus
Ja viem, ze nie ste. Ale vsetci tam smerujeme. Ste spolu dlho, niekedy to lezie na nervy.😁
Ak chodite stale spolu aj to mu uz moze vadit. Mozno by nu pomohlo,keby on vypadol z domu niekam na vikend. Alebo len tak niekde s kamosmi si posediet jeden vecer.
@marca12 tak praveže tu je tiež ďalší problém, lebo jemu sa nikam nechce. Ja som mu už vravela nech sa viac socializuje, ale on , že keho to nebaví, nechce sa mu ísť nikde, keď mu volá kamarát, tak on mu povie, nech príde k nám…. ale to stále bol takýto, jeho mesto, bary apod. nikdy nelákalo
No pekne,tak on je znudeny a bude si na tebe vybijat svoju frustraciu zo zivota.
Ja som mala muža, ktorý bol na mna “alergický”, podobne slova odzneli ako u vás. Nemal pádny dôvod. Nakoniec odišiel od nás. U nás mu vadilo viac veci, že hlasno prehltam vodu, že ho objímam, že nerobim ako on povie, že nevie prečo, ale vadim mu… lenže jemu vadili aj ini ľudia, nevedel sa nájsť, prácu menil veľmi často…
Autorka chapem, ze sa bojis o dceru, ja som matka samozivitelka, moj syn ostava sam doma ked som na prac.ceste. keby ochorel, zavolala by som mojej krstnej alebo jeho krstnej, prinajhorsom jeho otcovi.
Zijeme v roku 2024 mame lepsie zdravotnictvo ako v Afganistane, lekarne na kazdom kroku, co najhorsie sa moze stat, ked manzel nebude mat rady zavola tebe, tvojej matke, svojej matka, lekarovi...poradi si!!
Tvoj manzel je skorpion, podla toho, ze o 2 dni ma narodky, aj ja som skorpionka, tu radu co som ti dala som myslela vazne. Ja som pred rozvodom skusala nase manzelstvo zachranit vysvetlovala som manzelovi, ake mam potreby, co od neho ocakavam...co mi padne zle a co dobre...skus manzelsku poradnu, lebo ked sa rozhodne manzel, ze je mu lepsie bez teba, tak sa bude rozvadzat! Lebo skorpion chce byt stastny, chce mat klud a pokoj, nemame radi dramu, hystericke zachvaty..dom ma byt chramom pokoja a ked niekto prinesie domov konflikty a hadky... skor, ci neskor nas to prestane bavit. Ja som si to uvedomila, ked som dovrsila 30 rokov, od 30.narodenin my len 1 myslienka chodila po mozgu, chcem byt stastna, život je kratky! Budem s tymto clovekom stastna?! Odpoved bola stale ta ista NIE, lebo stale hlada konflikt, zamienku na hadky....
On aj vela toho vyviedol, nebol svaty ani zdaleka..., teraz to mam financne narocne od rozvodu, ale ten klud a pokoj by som nezamenila.
Kamoska mala obdobny problem.
Vycital, ako je ona najmudrejsia, na dohody v ramci rodiny reagoval: ano, pani riaditelka. Zial, bola na vyssej pozicii (tu riaditelku realne robila) a on sa ocividne nevedel vysporiadat, ze bol pracovne nizsie.
Nie je to i vas pripad?
Sorry a asi tiez zacnem rypat do osieho hniezda, ale ty si pravdepodobne typ co ma rad vsetko pod kontrolou - nakupit, dieta do skoly, na kruzky, ucit sa, vsetko vyupratovane tip top. Chlap mam pocit, ze je lezernejsi a stavila by som sa o nieco, ze ked chlap doma navari tak nenavari podla tvojho gusta, ked poumyva riad tak je vsetko ocapane vodou, ked je treba umyt kupelku tak to neurobi tak akoby sa to tebe pacilo. Jasne ked odides na 2-3 dni oni si bacuju vklude s dcerou, neplnia tvoje highquality standards a dychaju. A ano tvoj muz to do pohody s dietatom zvladne, ktorykolvek normalny otec je schopny sa postarat o svoje deti aj tyzden, dokonca vela krat to tie deti aj otec preziju bez ujmy na zdravi, to len matky si vela krat myslia, ze bez nich sa domacnost zastavi, deti budu hladne, neoblecene a nedobehnu do skoly. Ked si toto uvedomis tak urcite sa vam bude vsetkym lahsie dychat vo vztahu
@mira0611 ďakujem ti za objasnenie. Áno je škorpión ale to, čo si pamatám ešte keď sme neboli ani manželia, keď bola nejaká hádka, tsk on sa pozbieral a odišiel resp. chcel odísť z bytu, takže s tým útekom máš pravdu. Ja ho mám rada, má kopec dobrých vlastností, ale vybiehajú aj tie druhé- akoby si stále musel rýpnuť, podpichnúť apod. Na druhej strane doma je mi s nimi veľmi dobre, tak ako píšeš dom je ako chrám, ale niekedy sa vieme povadiť tak ako teraz ( raz za pár mesiacov), menšie výmeny názorov nerátsm. Poslednú dobu som si všimla ešte jednu vec- keď idem napr. na nákup a má po mňa prísť, tak mu volám, že stojím v rade apo… mám normálne z toho stres, že bude nervózny , že dlho čaká apod.. Toto tiež predtým nebolo. Celkovo taký nervóznejší mi prijde
@pbra40 nie, máme robnakú pozíciu, len ja mám častejšie možnosti cestovať
@prasiatko30 nie som nejaká stihomanka ani nič podobné, ale isté pravidlá mám rada. S dcérou sa učí muž a dokonca aj poupratuje, do toho mu nekafrem. Ani nechodim a nesledujem, či je všetko ako má byť- to určite nie. Ale isté pravidlá mám rada, viem ich potom vytknúť to je pravda, ale za žiadnu stihačku sa nepovažujem, čo poznśm aj ženy v okolí tak určite nie, to by potom ostatné ženy museli muži dupľom neznášať
Tak ale ty sa nepovazujes ale mozno jemu to uz lezie na nervy ked mu vytknes nejake veci, TVOJE pravdila, s ktorymi on mozno vobec nesuhlasi alebo nie je stotozneny. A napr ty ides na nakup a chlap musi ist po teba? Vzdy? Ty nemozes zobrat auto a ist sama na nakup? Mne by to tiez liezlo na nerv kebyze musim ist robit sofera niekomu aj ked ja mam chut robit niwco uplne ine, pripadne preco nejde na nakup tvoj muz ked ty nevies soferovat?
@prasiatko30 to idem takto raz za 1-2 tyzdne, nemyslím di, že to je až tak časté, žeby to bolo problém, idem ja pretože on nakupovanie neznáša a za ten čas on ešte povybavuje ibé veci a príde po mňa
Ale preco nezoberies auto ty a nejdes nakupit?
@prasiatko30 lebo nešoférujem
Mozno jeho co stve, ze nedokazes tam ist sama a musite byt dvaja na nakup- jeden co nakupuje a druhy co to ide vyzdvihnut. Tak nakup a zaplat si donasku do domu🤷♀️ ono to s tym autom je take, ja sa bojim soferovat ale potrebujem sofera - ono je to dost sebecke. Mne by inak tiezasi svihlo
Aj preto ti radim, tu manzelsku poradnu, nemyslim si, ze by ste mali velky problem, ale potrebujete sa navzajom pochopit a chapat.
Mozno, niekde viazne komunikacia. Ja si myslim, ze mozno 2-3 sedenia by Vam stacili.

... keď mu niečo poviem, tak jeho odpoveď začína v zmysle- ozvala sa najmúdrejšia, najschopnejšia, najlepšia apod....... povedz mu, že niekto taký v rodine musí byť.. a usmej sa.
Čo sa prebral z dlhoročného spánku? Keď až sa vyjadril, že mu všetko vadí... Alebo oneskorená puberta?
Hovorí sa, že muži blbnú...
Skús týždeň naopak... Nech sa on stará o domácnosť, : varí, upratuje, perie, žehlí a ty prídeš domov, budeš čítať noviny, pozrieš telku...
Nekritizuj ho. Povedz len čo nutne treba.
Spýtaj sa ho, či chce, aby si mu pripravila niečo na narodeniny. Ak nebude súhlasiť, nerob nič.
Možno má nejakú priateľku a skúša na teba, ako budeš reagovať....
Ako ti písali vyššie. Porozprávajte sa o tom. Alebo mu to napíš a nech ti odpíše.
Držím palčeky. Nech sa to urovná.