Riešenie umiestnenia staršieho človeka v Bratislave
Pekný večer, máme v rodine 65 ročného človeka, na dochodku, bez partnera, má dve deti. Človek má diagnózu, nie je spôsobilý už bývať viac sám. Jedno dieťa (číslo 1) býva v 2 izbovom byte s malými deťmi, nemá ho kde ubytovať, navyše ten starý človek je silný fajčiar, ten byt je bez balkónu a dvere do bytu sa ťažko otvárajú a zatvárajú. Bohužiaľ zárubňu menila firma pri rekonštrukcii a osadila dvere príliš skoro, takze sa zárubňa skrivila a ak sa dvere zabuchnú (nezavrú kľúčom), už sa z vonku nedaju otvoriť, ak sa nepritiahnu, tak sa zas povolia a časom otvoria. Tým, že sú v chodbe spravené nové stierky a je zima, určite sa teraz nebude riešiť výmena novej zárubne, kde by bolo treba mať dva dni byt bez vchodových dverí, navyše, keď tam rodina býva, takže hneď prvý deň by určite nastal problém, že by zabuchol dvere pri vybehnutí na fajčenie, vymkol by sa a museli by sa búrať dvere). Navyše je dieťa číslo 1. študentom externého štúdia, takže soboty trávi v škole a partner s deťmi chodí k starým rodičom. Druhé dieťa (číslo 2) býva v podnájme s partnerom a ten tiež dotyčného nechce domov, ale majú aj možnosti Home officu. Toto dieťa malo už dochodcu doma, ale zaúradoval partner, takže musel ísť preč do podnájmu. Logicky by sa riešil dom seniorov, avšak dôchodca do neho odmieta ísť. Teraz býval v podnájme, na ktorý deti prispievali, ale po niekoľkých prúseroch bol z prenájmu vyhodený (ten posledný bol závažný, že z dôvodu nedbanlivosti, došlo k veľkej škode na majetku), čaká sa na vyjadrenie poisťovne, či túto škodu nebudú musieť zaplatiť deti. To je aj dôvod, prečo ho dieťa (číslo 1) k sebe nechce (obaja manželia pracujú bez možnosti Home office, o 17tej sa ledva deti stihnú vyzdvihnúť zo škôlky a školy, potom rozvážanie po krúžkoch, druhý rodič máva pravidelne nadčasy, takže do 19tej od rána od 8mej by bol ten dochodca aj tak bez dozoru). Prezisťovali sme domy seniorov, tie fungujú ako tábory, čiže tam panuje režim, ktorý treba dodržiavať vrátane večierky, ktorý by dôchodca nedodržiaval. Dôchodca je z časti psychiatrický pacient, keď za ním niekto každý deň nepríde a nezoberie ho na chvíľu von, šalie, trieska, častokrát sa vymkne. Vraj dom seniorov nie je väzenie a nemôžu tam držať niekoho, kto tam byť nechce a neprispôsobí sa. Aké sú pre takéhoto dochodcu možnosti umiestnenia v Bratislave a okolí (je to človek, ktorý celý život holdoval alkoholu, neplnil si rodičovské povinnosti, dieťa číslo 1. v 6 rokoch opustil, neplnil si počas jeho života vyživovaciu povinnosť). Dieťa číslo 2 vychovával do dospelosti v druhej (novej) rodine s novým partnerom. Deti sa vzájomne stretávali veľmi sporadicky, nemajú medzi sebou vzťah, dieťa číslo 1. vybavuje všetkých lekárov, chodí pre lieky s nosením stravy sa striedajú. Nejaké návrhy, ako riešiť túto neriešiteľnú situáciu?
este su aj DSS domovy soc sluzieb a tam tiez maju takychto ludi. Znama tam pracovala a presne taketo pripady im chodili. Byvaju tam, je o nich postarane a rodinni prislusnici ich navstevuju, prip ak chcu beru si ich na vikend ale ci su volne kapacity netusim
Mňa až dvíha zo stoličky, keď počujem takéto niečo
@klementinka58 Určite nie sú zaňho zodpovedni a ani mu nič dlžní. Z nájmu (ktorý mu platili), sa dal vyhodiť vlastným pričinením a ešte budú musieť sa skladať na škodu. Určite by som ho nebrala do bytu 1 ani 2. Ale, neviem, kde ten človek skončí. Pozrieť lacnejšie domy dôchodcov, niekde aj mimo BA. A proste, dať mu ponuku. Ak nezoberie, tak ostane na ulici....
@hipuska v domove dochodcov musi dodrziavat rezim a pravidla mozno ta DSS by bola pre nich riesenim ak najdu volne miesto
Vysekat staru zarubnu a osadit novu urcite netrva dva dni, to mozno za minuleho rezimu sa takto robilo. Riesili sme ten isty problem v oktobri a cela praca od demontaze starych dveri so zarubnou po montaz novych trvala cca 5 hodin.
Co sa tyka zariadenia, okrem DSS mate este moznost hospitalizovat ho docasne na psychiatrii. tam sa to da v nejakych intervaloch opakovat, aby to poistovna preplatila. a co sa tyka DSS, neviem, v kolkych ste sa informovali, ale pokial je pan psychiatricky pacient, urcite podali vam zavadzajuce info. urcite to nefunguje tak, ze pri nedodrzani vecierky ho vyhodia a ani, ze ho tam nebudu drzat nasilim.prave naopak, na takychto ludi tam davaju zvlast pozor. je x takychto ludi a to by potom vsetci boli kdesi pod mostom, pretoze odmietaju byt v zariadeniach (pisem z vlastnej skusenosti s mojou starkou).
Mimochodom, dieta cislo 1 aj dieta cislo 2 maju moj nesmierny obdiv, sklanam sa pred nimi. dnes sa mnoho deti nezaujima o rodicov ani v pripade, ze ich normalne vychovali, deti este zhrabli co-to z dedicstva a ked su problemy, zahraju sa na pstrosov. v tomto pripade su obe deti charakterne a s velkym srdcom, velka skoda, ze pan je mimo a nedokaze si uvedomit, co vo svojich detoch ma.
@anjelicek26 Áno, je to len starostlivosť z povinnosti, nie je tam žiadna láska, úcta, nič viac ako k hociktorému cudziemu človeku, ktorého stretneš na ulici. Zo strany dochodcu tam nie je tiež žiadna láska. Dieťaťu číslo 1. v živote ani nezagrutoval k narodeninám a pochybujem, že aj vie, v ktorom mesiaci sa narodil, nieto ešte deň. Keby si čítala dokumenty zo súdu, ako ho opísala sociálna pracovníčka a ako sa správal k nemu ako malému dieťaťu, rovnako ako sa správal k svojim rodičom, tak ho ako človeka odpíšeš a nepodala by si mu ani pohár vody, nieto si ho nasťahovať k sebe. Takže áno, jedná sa len o vyriešenie tejto situácie, aby sa človek niekde upratal a neskončil na ulici, pokiaľ možno za najnižšie finančné náklady.
@anjelicek26
ja ti uprimne napíšem, že chytám záchvat agresivity zo zasmradebeho fajčiara. Aj mm fajčí. Ale patrí k tým, ktorí po tom nepachnu ako popolnik. Moja mama neskutocne dba o vzhľad, figúru, trochu sa namaluje, vône katastrofa - nie ze jeden strek ale admin 5 a jedno ci lacnejšia toaletná alebo parfém za 100e.
Ale z nej hrozne cítiť ten cigaretový smrad. Stiahne krabičku denne. Keby sme 4 hodiny v kuse na diaľnici, rozdrapulo by ju snáď, lebo ona si musí! zapáliť. Išli sme z celodenného výletu- na ktorom tiez vzdy trebalo zastať lebo fajciarska- deti unavené. Akurát sme to mali vrátane- sadnúť do auta, doma najesť a spať. A ona ze si chce ešte pred cestou zapáliť! Skoro ma slak trafil 🤯 Cesta trvala 20 minut... Nie je schopná vidieť fakt kritickú situaciu a uprednostniť deti pred fajčením. Povedala som neexistuje, no nastanana bola hrozne. Cely byt smrdel z toho a vždy sa ešte nadprejovala - ešte väčšia hrôza!
A toto mat v malom byte s detmi?? To by mna slak trafil. Predychavam uz par dni, nieto kompletne nastavovanie. A to sa o nás starala, aj dovolenky boli atd. Ale mňa to ozaj privádza ten smrad do nepri etnosti. Takže ja budem raz za tu hnusnu dceru asi, odhliadnuc od jej narocnej povahy.
Prosím ťa, ty nemusíš nikomu nič vysvetľovať, ani ospravedlňovať, prečo chcete starého rodiča umiestniť do zariadenia. Pricetny človek to pochopí a je nad slnko jasnejšie, že iná možnosť nie je. Chce či nechce. je rozdiel prenajať mu garsónku, kde bude osudu napospas a zariadenie, kde bude mať dôstojné bývanie, pravidelnú stravu a bude o neho postarané. O inej možnosti ani neuvažuj. Začni vybavovať čo najskôr, lebo to môže trvať dlhšie, ako by si si myslela. Jemu len predostri, že takto to bude a hotovo, bez diskusie.
@anjelicek26 ako som čítala tvoj príspevok, obočie mi vyskočilo až na vrch hlavy. Keby bola súťaž o najbizarnejši príspevok, tak s prehľadom vyhras. Ako môže jeden súdny človek niečo takéto napísať... Zariadenie na Slovensku nie nie nie, odlifrovat dzeda do Kambodže ano ano ano 😁 mne sa snáď sniva. Tešíme sa s tebou, že tvoj otec ovláda niekoľko jazykov a všetci ti gratulujeme, ale naozaj nevidíš, že toto nie je ten istý prípad?
Po tomto som už videla naozaj všetko...
Pokiaľ nie je zbavený svojprávnosti a nie je ťažký psychiatrický pacient, tak v žiadnom domove ho držať nemôžu a nebudú.....ano, v Domovoch dôchodcov majú niekde aj uzavreté oddelenie kde sú psychiatrickí pacienti, ale tam sú ťažké psychiatrické stavy
Dobre, ale pomohli ste mu viac než dosť, povedzte, že neni v situacii, že si moʻže rozkazovat.. ked na to nema, ukažeš mu, ake su možnosti a ked nie, dovidenia..Stoji na vlastnych nohach a nech si poradi..ked neni vdačny za vaše riešenie..teraz je nula stupňov vonku, zamrzne do rána a ma vybavené..keby sa 40 rokov nezaujimal otec o mňa a mám si nohy dolamat, aby som mu vo všetkom vyšla v ustrety a ešte si bude podmienky klast a ohrozovat ma na živote, tak to teda nie
Tiez otec odisiel ked som mala 12. Nezaujimal sa, platil ako sa mu zachcelo. Nikdy nejavil zaujem ani o vnucata. Nerobila by som pre neho ani tolko co autorka. Ziadne financie by odo mna nevidel. Ani domov by som nevybavovala. Nech sa postara terajsia rodina. Sestra mu aj rodicovsky dochodok poslala. Ani nahodou.
Odporucam OZ Dobry pastier, Klastor pod Znievom. S takymito ludmi maju skusenosti, je tam komunita, pracovna terapia, samozrejme pravidla tam su,to je vsade.
Na základe psychiatrickej diagnózy mu na vašu žiadosť na mestskom úrade v mieste jeho trvalého bydliska vydajú rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu. Potom ho môžete umiestniť do zariadenia, kde samozrejme bude mať nejaký režim a počítajte s potrebou doplácania, pravdepodobne jeho dôchodok mu stačiť nebude. Voči rodičovi majú vyživovaciu povinnosť aj deti. Navyše na miesta v týchto zariadeniach sú často poradovníky. Držím palce
@fajnova uplne normalne, tu v zahranici doziva a planuje dozit vela dochodcov, neni to nic ani absurdne, ani cudne, mozno na Slovensku ano, to je mozne...hlavne kvoli financnemu hladisku... niekedy zabudam, ake su rozdiely medzi krajinami.

Ak by mal nejakú psychiatrickú diagnózu tak skúsiť popozerať po nejakom dennom stacionári,kde by sa cez den socializoval.Viem,že takých zariadení je žalostne málo a dostať sa tam...
Ešte ma napadajú zariadenia typu čo vedie farár Kuffa ...