icon

Rodič šetrí na vzdelaní dieťaťa

9. dec 2020

Caute, uz ste sa stretli s tym, ze rodic ktory ma vela penazi, setri na svojom vlastnom dietati ale dokonca tak, ze sa to tyka jeho vzdelania? Minule som pocula ako jeden otecko (rodicia su rozvedeni) nechcel svojmu synovi na ZŠ zaplatit doučovania (pritom jeho synovi to neslo a mal zle znamky) , mama ho na doucovanie dať chcela no nemala peniaze a tak ich pytala od otca. On si zije dost slusne ma vela penazi je podnikatel. No nema vyssie vzdelanie, ledva ukoncil strednu tak asi si mysli ze vzdelanie nie je dolezite. NO ale pointa je ta, ze ten otec nepovedal ze nezaplati doucovanie ale vybabral s tym tak, ze nahuckal vlastne dieta, aze doucovanie je hlupost, znamky nesu dolezite, to ti netreba vediet a normalne to dieta povedalo doma ze ono nebude chodit na doucovanie ani ziadne kruzky lebo ocko povedal ze to je hlupost a to netreba. No uz ste sa s niecim takym stretli? Ze dokonca bohatsi rodic setri takto na dietati? Pritom tie kruzky aj doucka su dost lacne.

Strana
z3
stanulienkat
10. dec 2020

Zrusit striedavku kvoli tomuto? Tiez by sa mi to nepacilo,to jeho nestaranie sa a neucenie sa. ALE-otec je rodic,nie sused z bytovky!! Ma pravo na svoje vlastne dieta,ma pravo s nim byt,travit cas. Urcite ho ma rad. A ze je zlym prikladom? Keby mali zobrat dieta kazdemu,kto sa nestara,neuci,nesportuje s dietatom,alebo nie je prikladnym rodicom, tak polovica deti v republike je v decaku. Urcite by som otcovi poslala mail (aby si mala nieco preukazatelne) a upovedomila by som ucitelku,nech ona dohovori otcovi. A uz vobec nechapem riesit rodinne problemy na socialnych sietach a topka je MK.😂

letfenixa
10. dec 2020

V prípade, že máme žiaka v striedavej starostlivosti, nielen že o tom vieme, ale minimálne triedna presne má harmonogram, kedy je dieťa u ktorého rodiča.

sidicek
10. dec 2020

Ja si práveže myslím, že robíš dobre, ze sa starás o synovcovu buducnost. Keď nebude mať základy ani zo ZŠ, tak asi ťažko sa zrazu v dospelosti spamätá a bude študovať. Neviem aky je starý, no pubertiakovi by som narovinu povedala, ako sa veci s otcom majú. Hádam mu nebude životným vzorom podvodnik. Sestra nech sa mu snaží venovať v zmysle poskytovania svojej pozornosti, nech vidí a cíti ten rozdiel a skutočný záujem. Deti nie sú hlúpe, ľahko sa sice dajú kúpiť materiálnym, ale väčšinou predsa len túžia po láske a zaujme.

katulienkax
10. dec 2020

ano je to tak aj steve jobs bol jeden z velkych skupanov voci vlastnym detom, videla som jeho zivotopisny film

makova333
10. dec 2020

@hettinka zjavne nie ste rozvedeni ked napises vetu "A zamyslite sa, prečo dieťa veri otcovi viac, ako matke." Tu vobec nejde o to comu dieta veri, lebo veri tomu, co je pre neho vyhodnejsie, nech by malo mamu akokolvek rado. Ja som sa v praxi stretla s tolkym zlom co dokaze druhy rodic spravit, ze mi to neraz rozum nebral. Rodic, ktory sa snazi vychovavat a vyzadovat urcite povinnosti, casto tazha za oooovela kratsi koniec, lebo je automaticky zly (najmä pre dieta v puberte, lebo dieta sa prirodzene buri voci akymkolvek autoritam, ma svoj vlastny pohlad na veci, casto aj od veci 😀 ). A k tomuto: "Možno je to pohodlnosť, možno ale má pocit, že mamicka ho “odkladá” na krúžky a doucko..." To fakt si myslis, ze ked matka plati kruzky a doucko, tak to robi z pohodlnosti a z toho, ze dieta odklada? Myslis, ze za tie prachy by nic rozumnejsie pre seba nevymyslela? 🙈

janage
10. dec 2020

Ahoj ja skusim prakticky, skus FB stranku Zavreta skola, bol tam kontakt na bezplatne online doucka uz davnejsie, ale mohli by jej poradit.
Nepises kolko ma dieta rokov. Co ja viem mensim detom vacsinou samym vadi ak maju zle znamky v triede.
Vacsiemu by som dala ukazku z praxe. Nechces sa ucit? OK, kazdy den miesto ucenia budes fyzicky nieco robit a dat povinnosti. Lebo toto ho caka. Fyzicka praca alebo ak chce drahu podvodnika, pustit spravy.
Ja mam velku uctu k sikovnym a zrucnym ludom, nemusi kazdy mat vysoku, ale zakladne zrucnosti matika, slovina a cudzi jazyk su alfa a omega pre vsetkych.
Je len bonus ak dieta ma hudobne vzdelanie a venuje sa dakemu sportu.
Chapem aj potrebu volnej hry, ale co sledujem okolie, drviva vacsina tych, co kruzky odmietaju si ju zamienaju s cumenim na TV, mobil a podobne.

dkethe
10. dec 2020

Neries ine rodiny. Nevies vsetko. Moze byt otec darebny skupan. Ale moze aj poznat syna ako flakaca ktoremu doucko nepomoze naopak mama by mu aj modre zn. zniesla (a zbytocne). Mne napr mama platila kadejake drahe doucka ktore mi boli nanic, a spatne samu seba hodnotim ako lenivu hnidu, keby som v sebe nasla vnutorny chtic mam jednotky aj bez douciek.

sidicek
10. dec 2020

@makova333 mne sa tiež rozum zastavuje nad niektorými reakciami. Keď tu je teda "vinník" zdá sa dosť jasný.

vilma7
10. dec 2020

Stretla som sa s tým aj ja neviem či moja mama ako vdova ozaj na to nemala, ale tiež nepovažovala za dôležité ukončiť VŠ denným štúdiom.
Som išla študovať v 30.tke a externe.

spadnutaslivka
10. dec 2020

tak treba riešiť, ale neporiešiš. a niekoľkokrát si prízvukovala, že mama bude za zlú, že má dieťa zlé výsledky. preto som hovorila, že toto nemáš riešiť- to, či bude alebo nebude za zlú. lebo to nie je hlavný problém. ten je inde. nehovorím, že nemáš riešiť nič. ale realita je taká, že ty osobne ak si len sestra mamy, tak neporiešiš aj tak nič. a ďalšia vec- otec je očividne "wow", ale takýchto problémov bude aj viac- nevieme, koľko má dieťa rokov (alebo mi to len uniklo), ale cca okolo 10-12 rokov začína puberta- rodič autorita 0 bodov, všetku výchovu a odporúčanie do školy zrušia kamoši lajdáci a päťkári... prečo? lebo pc hry sú lepšie a zábavnejšie ako doučko a projekty do školy. lebo hry a zábava sú bez námahy. a keď sme pri tom, že otecko nemá školy a nevie anglicky, ale vie dobre zarobiť- tak je buď veľmi šikovný alebo podvodník. ale je pravda, že poznám koooopec ľudí, čo majú VŠ a robia v obyčajných fabrikách za minimálnu mzdu, lebo nemajú "široké lakte", aby sa svetom prebíjali. a anglina? sorry, to už je dnes len základ... ak chceš ozaj dobrý flek, treba tých jazykov ovládať viac. alebo mať čo ponúknuť a vedieť to ponúknuť. vieš, čo chcú robiť moji puberťáci v dospelosti? YOUTUBEROV!!!! prečo? lebo to je nič- len sa hrá na pc, pokecá k tomu pár debilít a nahrá to na youtube... počká si na peniaze z reklamy, ak bude obľúbený, bude predávať merch. a chalani si tak celkom fajnovo zarábajú. (v pohode aj tisícky eur mesačne). aj im vysvetľujem, že toto je krátkodobé, že zas príde niečo nové a pod., že nech sa na to neupínajú, že to je skôr len bonus, ale že proste škola je základ.... ale vo svete, kde vládne konzum a v školách klesli nároky až tak hlboko, že sa mi až rozum zastavuje, tak sa nečudujem, že holt mládež si vyberá teraz to, čo ich nestojí skoro žiadnu námahu. čo som tým chcela povedať? možno otec nemá na neho najlepší vplyv, čo sa týka podpory do učenia, ale možno vďaka nemu sa syn bude vedieť v budúcnosti lepšie obracať. ale ak im zrušíte striedavku (aj keď neviem, či to na základe tvojich dôvodov pôjde), tak im akurát zničíte vzťah, ktorý spolu majú.

spadnutaslivka
10. dec 2020

a úplne by som zmenila názov témy, ktorý tu je (ako skoro vždy) zavádzajúci- rodič podľa tvojich slov nešetrí na vzdelaní dieťaťa, ale podkopáva zmysel vzdelania, a to je podstatný rozdiel. hlavne v tom, aké očakávaš odpovede. ak by bol problém, že on na vzdelanie neprispieva, tak by platilo, čo som ti písala, že ako bezdetná sestra v pohode môžeš pomôcť. ale keďže ti vadí, že podkopáva autoritu a zmysel školy, tak toto malo byť v nadpise 😉 dostala by si kopec odpovedí úplne iných. to len pre budúcnosť, aby si sa vedela zariadiť 😉

spadnutaslivka
10. dec 2020

@makova333 doučovala som jedného chlapca.... jeho mama mi hneď na prvom doučku povedala, že "nech si ho zas užije niekto ďalší".... takže áno, sú rodičia, ktorí radšej zaplatia doučko, len aby nemuseli s deckom riešiť úlohy 😉

makova333
10. dec 2020

@spadnutaslivka A? Myslis, ze by si tie peniaze nevedeli uzit inak? Nie kazdy rodic vie doucovat, dokonca to nevie ani kazdy ucitel a doucovatel. Ak mama nevie ceknut anglicky, tak ho asi AJ neoduci a je to trapenie pre oboch. To nie je o pohodlnosti "aby nemuseli s deckom riesit ulohy". Ta matka to musi zaplatit, a odopriet nieco sebe, dietatu alebo domacnosti na ukor doucovania. To podla teba znamena, ze su pohodlne? No ja keby mam moje dieta doucovat geometriu, tak radsej zaplatim kvalitne doucovanie. Lebo doucovanie mnou by malo efekt asi taky, akoby sa do toho ani nepozrel. Plus nervy by sme mali obaja z toho v kybli. Zato v pohode doucim SJ, AJ, RJ, NJ a vela inych predmetov.

hettinka
10. dec 2020

@makova333 ja som písala, ako to môže dieťa vnímať, nie ako si mysli matka/otec/teta/my na fóre.

hettinka
10. dec 2020

Myslim, že otec dieťaťa nepriklada vzdelaniu veľký význam, pretože si evidentne bez vysokoškolského vzdelania žije viac než dobre, vybudoval firmu, má peniaze. Nie každý musí mat VS pre úspech v živote, tak to asi vníma.
A ak sa dieťa neučí dobre samo od seba, nevidí význam v doučovaní. Možno vidí syna raz vo svojej firme, že sa vyučí a bude pokračovať s ním.

U mna by toez s týmto nepochodil, ja tiež myslím, že škola, vzdelanie je dôležité a angličtina a Matika najviac. Ale ako vidíme, ľudia môžu mat aj iný názor. Takze treba nájsť ten kompromis, a to znamená, že pre dobro dieťaťa ustúpia o kúsok všetci z dospelych. Nájdu takú mieru doučovania, ktorá bude vyhovovať obom stranám.

makova333
10. dec 2020

@hettinka jaj tak nedajme dieta doucovat, aby si nemyslelo, ze ho rodic odklada 🙈👏🙄

hettinka
10. dec 2020

@makova333 podľa toho, koľko tých doučovaní a krúžkov má... ak každý deň nejaké, tak je to moc, hlavne ak ho to nebaví.

Môj syn má každý deň niečo, ale vybral si to sám, chce chodiť sám od seba a ešte nás uháňa, kde kedy má byt.
Ale má spolužiakov, ktorí sa sťažujú, že ich rodičia nútia na doučovania, angličtinu, husle a že im sa chodiť nechce.

Absolútne si nemyslim, že tým chce rodič dieťaťu zle. Ale sama si pamätám, ako mna moj otec nútil chodiť do ZUS a msla som zlu učiteľku, nebavilo má to a dodnes mám k tomu odpor.
Proste si musia oni traja sadnúť, možno aj s mediátorom, psychológom a nájsť riešenie spolu. To za nich nikto iný nevyrieši.

makova333
10. dec 2020

@hettinka tento chalan mi nepride, ze ma nejako vela kruzkov, hovorilo sa o futbale a doucku (doucko ja ako kruzok neberiem a neakceptujem, ze ho to nebavi, proste latku zvladnut musi, bodka). Ja som za to, aby dieta malo aspon jeden kruzok. A pokojne nech si ho vyberie same. Aj zmenit moze, ak prestane vyhovovat kruzok. Ale zmenit moze vzdy k septembru, nech sa nauci veci dokoncit. Ano, musia si sadnut rodicia, ale toto funguje len malokedy pri rozvedenych rodicoch. Ak aj jeden chce, sam nevyriesi nic, ak druha strana nechce. A pochybujem, ze ocko, ktory sa nechce skladat na doucovanie decka, sa bude skladat na mediatora 😀

hettinka
10. dec 2020

@makova333 pokial majú striedavú starostlivosť, tak si sadnúť musia. Inak striedavka nie je vhodná.

makova333
10. dec 2020

@hettinka preto som pisala vyssie, ze pre nich striedavka nie je a ma jej zrusenie riesit sudne. Pokial jeden robi naschvaly nie je o com....

jankapepe
10. dec 2020

Opýtam sa takto: známky sú zle lebo 4ky5ky? Alebo sú zlé lebo nebola 1tka ale 3ka??
Ak prvý prípad ocko je vedľa.
Ak druhý prípad ocko má veľkú pravdu.

desore
11. dec 2020

Ved ked nechce platit otec, kde ma starych rodicov a Vas ako jeho tetu? Ked Vam zalezi na jeho vzdelani, tak mu to zaplatte. Otec sa nezmeni, zbytocne riesite.

lujza123
11. dec 2020

Tak toto trochu poznam🙂. Ex neplatí žiadne výživné, dohodli sme sa ze mesačne platby za školu, krúžky, cestovné...sa budeme striedať raz ja, raz on. V praxi to vyzerá tak ze to všetko platím ja lebo x krát sa stalo ze dieťa nedostalo obed lebo zabudol zaplatiť, z krúžku volali v polke mesiaca prečo neplatime atď. A to aj napriek tomu ze som mu to vždy pripomínala, znova a znova posielala sms, mail z detailným rozpisom koľko a za co ma platiť....
Akože len zbytočne nervy som mala, to mi za tých pár eur fakt nestojí, radšej zaplatím a je pokoj...

Tak isto bola dohoda že sa budeme striedať v kupovaní teniek, topánok, zimnej bundy... Dopadlo to tak ze dieťa ešte v decembri chodilo v teniskách a malej bunde z predošlého roka. Až po bombardovaní telefonatmi odo mňa ju vzal vtedy 5 ročnú do tesca že vyber si co chceš.... Namiesto poriadnych čižiem prišla v ružových chlpatých papuciach.... Takže tak.

Strana
z3