Rodičia mi chcú darovať pozemok

17. aug 2021

Moji rodicia ostali zit sami vo velkom dome s velkym pozemkom. Pozemok je rozdeleny na 2 casti. Jedna patri k domu a druha je samostatna. Mam 2 sestry, jedna byva v byte ktorej taky zivot vyhovuje a dom do buducna neplanuju ani stahovat sa na dedinu, druha sestra prave kupila novy dom a ja s muzom byvame druhy rok v byte v meste. Moj muz sniva o domceku, a ani stahovanie na dedinu by mu nevadilo, ked nam deti trochu podrastu.
Rodicia pozemok ponukli kazdej. Obe odmietli, aj preto ze namaju s mamou dobre vztahy. Netvrdim ze nase vztahy sú super, tiez do seba obcas skocime, ale viem sa cez to preniest a vzdy idem rada rodičov navstivit. Sestri tam chodia málo a nie s velkou chutou. Pozemok by som od nich zobrala vsetkymi desiatimi, akurat ze rodicia chcu zaň len 2000€ co je smiesna suma. Nehovoriac o tom, ze za par rokov by sme tam mozno aj stavali. Ale bojim sa reakcie sestier. Aby sa mi to casom nevratilo. Mama tvrdi, ze pozemok este kedysi davno kupili za 14000 korun a bolo by nemoralne aby od ktorejkolvek pytala viac ako tych 2000€ oni by to potom so sestrami vyrovnali. Co by ste robili v mojej situacii?

klip0
17. aug 2021

Ak by to vyrovnali so sestrami tak to je v poriadku. Ak nie "vyplatiť" by ste ich mali vy, ale veľkú rolu hrajú vzťahy a to ako sa dohodnete

marryen
17. aug 2021

Tak Ti ho chcú darovať, alebo chcú zaň len 2000 e? Trošku sa v tom strácam. Určite by som to prekonzutovala so sestrami, či s tým súhlasia. Vačšinou je to jablkom sváru 😔

heleninamama
17. aug 2021

Mama sa so sestrami nikdy nevyrovná, lebo budú chcieť trhovú cenu pozemku. Má toľko peňazí? Nedajú sa opiť sumou 2000 eur, jedine, že by boli nekonečné dobráčky a zároveň úplne sprosté. A Vaše vzťahy sa určite narušia. Nepoznám rodinu, kde by takéto niečo ustáli.
Dôležité je, či Tebe na rodine záleží alebo si pripravená na to, že o sestry prídeš. A hlavne nechápem matku, ktorá takto vedome rozháda deti. Už nemáte predsa po 5 rokov.

h2
17. aug 2021

Prekonzultovala by som to so sestrami. Určite by som ich nechcela obísť a ponúkla by som, že ich vyplatím. Ak oni o pozemok nemajú záujem, možno Ti ho prepustia za dobrú cenu.

autor
17. aug 2021

@marryen chcu zan 2000€ ktore by potom rozdelili sestram

autor
17. aug 2021

Mama sa vyjadrila ze ona si stanoví sumu sama a nebude sa drzat trhovej. Tak isto to ponukla aj sestram. Odmietli.

loginexistuje
17. aug 2021

a aka je trhova hodnota pozemku?

heleninamama
17. aug 2021

Byť jednou zo sestier, ktoré dostanú po 1000 eur ako kompenzáciu za stavebný pozemok, asi by som s takou matkou skončila navždy. Uvedomuješ si, že matka Ťa finančne zvýhodní na úkor sestier - a je úplne jedno, kde a ako žijú.
Rodič má byť spravodlivý a k deťom pristupovať rovnako, aby mali dobré vzťahy. To tu vždy opakujú viacnásobné matky. Je toto podľa Teba spravodlivé riešenie?

sardinka32
17. aug 2021

Más ideálnych rodicov v tomto...Teba nechcu zdierat a so surodencami to urovnaju. Ponukli im ho, odmietli. Je to ich majetok, môzu ho rozdelit, ako uznaju za vhodne. Este ostane dom s pozemkom po rodicoch, tam sa to da vykompenzovat.

loginexistuje
17. aug 2021

a teda zvazila by som volyv rodicov na tvoj manzelsky zivot ked tam budete byvat a ich aj doopatrovat a tak

ja myslim ze matka tebou len manipuluje

mimiqa
17. aug 2021

Chcu ho dat tebe.. Oni do toho nemozu nic... Maju si byt vedome ze odmietli... Ber to a hotovo

autor
17. aug 2021

@loginexistuje tak ceny pozemkov sa pohybuju u nas od 60-80€ za meter. Jasne ze ta suma je smiesna. Prave preto ze si to uvedomujem... mama to stale obhajuje tym, ze tych pozemkov je uz na nich vela, treba to kosit, maju tam aj stromy nasadene o ktore sa treba starat atd. Ponukli sme sa ze budeme chodit pravidelne s tym pomahat a uz nech si pot rozhodnu ktora si to viac zaslúži a ktora viac pomahala. To odmietla, chce to mat vysporiadane. Stavat neplanujeme najblizsie 3 roky, momentálne som tehotna, ani financie teraz na to nie su. Zatial by sme to vyuzili max ako zahradku, v lete na bazen, oddych, vypadnutie z bytu.

autor
17. aug 2021

Mama je rozhodnuta to predat aj cudziemu, ze si peniaze uzije, ale potom z toho uz ani jedna nebudeme mat nic.

loginexistuje
17. aug 2021

je to na tebe ak chces vezmi ale teda rataj ze vztahu so sestrami sa najvacsou pravdepodobnostou ukoncia ja osobne by som trvala na tom nech mama preda a uzije si alebo spravodlivo penize rozdeli
a kupila pozemok mimo rodicov jednych ci druhych

h2
17. aug 2021

Ale cudziemu by to asi nepredala za 2000,-€.

amelie2017
17. aug 2021

Pozemok je rodicov, rodicia si s nim mozu robit co chcu. Aj keby ho predali za trhovu cenu a isli si uzit cestu okolo sveta alebo peniaze zan darovali na charitu, je to ich vec. Rovnako je ich vec, ze sa ho rozhodnu lacno predat jednemu z deti. Ostatne deti do toho nic. Aj sestry mali moznost, odmietli, tak sa nemaju co starat. Ja by som tu moznost urcite vyuzila. (A nie, nie som harpya, mamin byt raz pravdepodobne tiez zdedime 3 sestry, ale ja ho odmietnem v prospech starsej, ktora tam s nou zije a nebudem zan nic chciet).

spadnutaslivka
17. aug 2021

poznám rodiny, kde to ustáli. rozumní ľudia si nemusia závidieť nos medzi očami. ale je pravda, že takých je veeeľmi málo. Porozprávaj so sestrami, ako to vidia, ale vždy a tým myslím plne vždy sa môže stať, že sa na teba nahnevajú. Či to vezmeš (tak si nenažraná) alebo to nevezmeš (tak si blbá, lebo rodina prišla o pozemok, tým že ho mama predala a oni proste majú svoje, tak si to mala vziať), alebo to teraz bude akože ok, ale časom sa dačo stane a potom im to bude vadiť... a pod. a hlavne, vy si tam možno budete stavať, ale otázka je, čo bude s domom po smrti rodičov- kto koho a ako bude vyplácať alebo či sa napokon nenapíše na jedinú dcéru, ktorá dom nemá (je jedno, že sa tam zatiaľ nechystajú a že im je v byte dobre). a či by si chcela sestru za susedu a zvlášť, ak príde k domu len tak, kdežto vy si budete draho stavať.... aby si nakoniec ty nemala nervy na sestru. a budeš pri mame- čiže budeš musieť vkuse pomáhať. a zvlášť, keď ti tak lacno "predá" pozemok. .... no.... nemať je zle a mať ešte horšie? tak nejako sa hovorí, že? nezávidím. ale pohovor s mužom a so sestrami a uvidíte. ale ako som písala, poznám takých, ktorí "delenie" majetku v pohode ustáli bez hádok a závisti

matejko18
17. aug 2021

Mne osobne by to nevadilo keby to ponúkli môjmu bratovi...je to ich majetok ktorý oni nadobudli a majú právo si robiť s ním čo chcú...len zase každý sme iný 🙄 treba si to riadne vykonzultovat vopred až je v tom jasno lebo majetok nestojí za to aby rozbil rodinu...

denisa0504
17. aug 2021

Bolo im ponúknuté, nechceli.. na tvojom mieste by som to vzala za tých 2000€ a necítila by som sa vôbec za to zle..

livka283
17. aug 2021

Môj muž dostal pozemok, ktorý nikto nechcel a nikdy mu to nikto nevyčítal, moja sestra dostala hotovosť, ktorú ja neuvidím a je mi to jedno, je to rozhodnutie rodičov a mám ich stále rada predsa, rovnako sestru.. aspoň uvidíš, aký charakter sa v ktorej sestre skrýva, nevidím dôvod, aby si mala mať výčitky, uvedom si máš muža, svoju rodinu a je to plus pre vás, sestry odmietli ich problém

jana_eyre_2
17. aug 2021

Hlavne sa porozprávaj so sestrami ako to vidia ony, mama to myslí spravodlivo a bolo to ponúknuté aj im.. tu bude mať aj tak každý iný názor.. ak by sa jednalo o mňa, vklude ti pozemok prenechám aj zadarmo (aj keď možno som sprostá, neviem.. 🤷). ale ako vidíš, aj tu sú rôzne názory, takže ide teraz uz len o pohľad tvojich sestier.. alebo odmietni aj ty, zoberte si hypotéku a kúpte si pozemok/dom.. mama môže pozemok predať a rovným dielom vám to rozdeliť ak sa to sestrám nebude páčiť..

heidy222
17. aug 2021

Logicky vzate ked to preda cudziemu a peniaze si uzije, tak z toho tak ci tak sestry nebudu mat nic a potom Ani ty.

Ja osobne som proti dedicstvam, nezelam si nic dostat Ani zanechat, Ale to je len moj nazor. V tomuto pripade je asi najrozumnejsie sa nezavazne otvorene o Tom so sestrami porozpravat s tym ze ty to bud nevezmes ak si to nezelaju, alebo ak s tym suhlasia, tak si dohodnut, ze ich nevyplatis (alebo Kolko kedy vyplatis) a hlavne VSETKO PISOMNE!

sissy27
17. aug 2021

V prvom rade vidím rozdiel medzi darovaním a predajom aj keď “len” za 2000€. A druhá vec - mne to nejak smrdí. Chceš povedať, že máš dve úplne hlúpe sestry, ktoré by nekúpili výhodne pozemok za 2000€ a nepredali za možno 10tis ? Alebo rodičov poznajú lepšie ako ty a vedia, že je tam nejaké “ale” ? Ja by som sa stretla so sestrami a spýtala sa ich. Možno zistíš, že žiadnu ponuku nedostali alebo sa dozvieš niečo zaujímavé.

loginexistuje
17. aug 2021

@sissy27 podla toho co pose ak ma ten pozemok 5 arov napr tak cena najnizsia trhova je 30 000 eur a tiez si myslim ze je to cele manipulacia

behulka
17. aug 2021

Rodičia časom zostarnú, bude treba sa o nich postarať, možno ich aj doopatrovať. Rozmýšľali ste už nad tým, na koho to pripadne ?

mimiqa
17. aug 2021

@sissy27 píše ze im bol ponúknutý odmietli...nic nevidim na tom zle

mimiqa
17. aug 2021

@loginexistuje rodicia sa rozhodli predsa

missdiva
17. aug 2021

Odpadla som z niektorych reakcii...
Aj ked vela zalezi od vztahov v rodine.
Kebyze som v situacii tvojich sestier, o pozemok nemam zaujem a viem, ze ho chce jeden z mojich dvoch bratov. Bolo by mi to uplne jedno resp. bola by som rada, ze bude niekto blizko rodicov (nebude im smutno) a nechcela by som za to ani cent.

missdiva
17. aug 2021

@sissy27 nikto len trochu normalny by nekupil ani za cent polku pozemku rodicov a nepredal ho cudzim aby na tom zarobil...

katka2602
17. aug 2021

Pozri radšej ho vezmi ty, akoby mal skončiť v cudzích rukách. Ale hod reč o tom so sestrami, ty musíš vedieť aké máte vzťahy medzi sebou.