Rodičia rozhadzujú majetok kvôli kúpe auta
Pred 5 rokmi rodicia predali byt po starkej za minimalnu cenu aby kupili auto -superb za 32000...(v case ked ja som sa vydavala, zabolelo ma to lebo sme nemali kde byvat a bolo mi luto ze nemysleli na nas aby sme nemuseli platit drahypodnajom....bol to 1 izbovy ale tak bol to ich sen mat take auto prezila som, nepozicali nam dokonca ani ich stare auto kym my sme si zadovazili vlastne...aj to chatralo pretoze bolo nastartovane 1za rok....aj to som prezila, zaobstarali sme si podla svojho) lenze...za tie roky nemali peniaze normalne servisovat auto, na vsetkom setrili, zanedbali ho...doslova ho znicili pretoze vyhorelo. Znicili ho uplne ani tomu nerozumiem ak sa to nestane mojim rodicom.. Dnes mi povedali ze predaju pozemky po starkej aby si kupili nove auto. Teraz to mozno bude iba octavia....a uz ma to nasralo, pretoze viem ze to bola ich chyba a zamna je to uplne nelogicke rozhadzovanie penazi za nieco co straca hodnotu a este nato ani nedaju pozor. No neviem stym nic spravit iba sa vyrozpravat.
@anonym_d74ef3 pointa je v tom, že tie pozemky sú ich a je len na nich, ako s nimi naložia. Autorka sa asi tešila na dedičstvo
@kaca222 Pointa je skôr v tom, ze ten majetok niekto nadobudol svojou ťažkou pracou- babicka s dedkom, a príde mi úplne sprosté voči ním tie peniaze totalne rozflakat. Už len z ucty voči ním, by som si to nedovolila. Ja som tiez dedila a vážim si to, vzivote by ma nenapadlo si za tazko zarobené peniaze kúpiť nejakú kravinu, o ktorú by som prišla vďaka totálnej nezodpovednosti. Veď babičku musí naozaj v hrobe tocit.
@kaca222 Pointa je skôr v tom, ze ten majetok niekto nadobudol svojou ťažkou pracou- babicka s dedkom, a príde mi úplne sprosté voči ním tie peniaze totalne rozflakat. Už len z ucty voči ním, by som si to nedovolila. Ja som tiez dedila a vážim si to, vzivote by ma nenapadlo si za tazko zarobené peniaze kúpiť nejakú kravinu, o ktorú by som prišla vďaka totálnej nezodpovednosti. Veď babičku musí naozaj v hrobe tocit.
@anonym_d74ef3 jop. Máš správy prístup. Ale nie každý taký má a je treba to rešpektovať a nie rodičov vláčiť po mk. . Btw neviem či si si všimla, autorka píše že rodičia majú 70+. Ono časom kognitívne schopnosti klesajú a sami nevieme ako na tom budeme v tom veku... Autorka sa skôr mala s rodičmi porozprávať ...
@anonym_autor a to kto z tých 70+ rodičov ešte šoféruje?
Ries s rodicmi a povedz im svoj nazor ako je. Ze to vidis ako chybu a hlavne konkretne ich dalsi pristup
@anonym_d74ef3 ja ti rozumiem, ja by som si to tiež nedovolila a majetok využila zmysluplnejšie. Ale my nie sme zodpovední za činy druhých. Niekto vyššie v komentároch napísal krásnu vetu “nemôžu mi zobrať čo nemám”. To dedičstvo nie je autorky, ale rodičov, a ako s ním naložia, je len na nich. Veľa mladých si bohužiaľ robí zálusk na majetky po rodičoch ešte predtým, než vôbec nejaké dedenie nastane.
@anonym_e02b4b omg ľúbim takto vychcanych ľudí. Rodičia sa zrejme do dospelosti nestarali, neprebalovali ťa, neutierali sopliky, nedávali všetko čo vedeli... Podľa teba ťa zrejme majú zabezpečiť aj v dospelosti. A keď nie, treba sa vyhrážať že ani vnúčatá neukazes 🤮
@bambulkaaskatulka ja som od nich odisla ked som mala 19 hned po skole.
A to ze sa rozhodli ci ma budu mat bola ich volba. Mohli sa rozhodnut ma nemat alebo dat do domova. Ja som sa na svet nepytala.
Ale to ze rozflakaju uplne bezhlavo majetky. To sa ma uz tyka. Lebo ked budu bezmajetni bezmocni tak budem mat voci nim vyzivovaciu povinnost. A to len preto lebo rozflakali uuuplne bez hlavo svoje dedicstvo co zdedili po rodicoch.
Chapes apon trosku? Ja od nich nic nepytam ja si zarobim. Ale preco oni nemyslia na svoju starobu? ci sak maju dieta, sa postara lebo oni ma prebalovali a utierali soplik?
A ze im nechcem ukazovat vnucata, ci co si to tam zlatala? Ved nech pridu sa pozriet dvere maju otvorene aj taxik im zaplatim. Nech mi pomozu. Aspom si konecne oddychnem. Nechcu.
Nemoralizuj tu prosim ta
Kup tie pozemky ty ak sa da....je ich vec,ale spravaju sa ako hlupaci a nemyslia na horsie casy
@bambulkaaskatulka ja som od nich odisla ked som mala 19 hned po skole.
A to ze sa rozhodli ci ma budu mat bola ich volba. Mohli sa rozhodnut ma nemat alebo dat do domova. Ja som sa na svet nepytala.
Ale to ze rozflakaju uplne bezhlavo majetky. To sa ma uz tyka. Lebo ked budu bezmajetni bezmocni tak budem mat voci nim vyzivovaciu povinnost. A to len preto lebo rozflakali uuuplne bez hlavo svoje dedicstvo co zdedili po rodicoch.
Chapes apon trosku? Ja od nich nic nepytam ja si zarobim. Ale preco oni nemyslia na svoju starobu? ci sak maju dieta, sa postara lebo oni ma prebalovali a utierali soplik?
A ze im nechcem ukazovat vnucata, ci co si to tam zlatala? Ved nech pridu sa pozriet dvere maju otvorene aj taxik im zaplatim. Nech mi pomozu. Aspom si konecne oddychnem. Nechcu.
Nemoralizuj tu prosim ta
@anonym_e02b4b "Keď chce vidieť vnúčatá nech jej sestra nich ukáže." Citujem teba z predchádzajúceho príspevku. Keby si náhodou chcela zmazať...ale ja som zlatala. A celý tvoj prvý príspevok je o tom ako sa lutujes že nedali tebe že teraz musíš chúďa robiť nočné 🤦 ich starobu si ani nespomenula
@binarypete to mas pravdu, nie je to ich povinost ale nasralo ma ze takto vyhorelo auto za peniaze z bytu po starkej. A rovno pojdu peniaze za pozemok do riti. Napokon vsetko aj oni zdedili a ja po nich zdedim vyhorene auto. Premna zamna nech si to uziju, ale ked nemaju z dochodku na staroslivost o 50000 auto tak nech ho nekupuju. A potom v zime nekuria dom lebo nato nemaju.
@anonym_autor mas pravdu, je to nerozumne, bohuzial, tovji rodicia su financne negramotni. Predavaju to, co bude stupat na hodnote a kupia si to, co strati na hodnote len co prekrocia branu autopredajne. Nie, toto nie je vychcanost ako pise nick nado mnou. kazdy normalny clovek rozmysla, ako zabezpecit seba a aj deti. nepredava pod cenu a nekupuje drahe auta, ked na ne nema.
Ťažko povedať čo sa im deje v hlave, možno uz rátajú dni do smrti Lebo v ich veku človek nikdy nevie a možno došli na to ze ich zmysel konca života nieje mat niekde pozemok ale aspoň sa povoziť na poriadnom fáre
Ja viem je to take necitlivé v dnešnej dobe ked ľudia obracajú korunu ale oni tu nebudu väčšne tak zas ked majú čo predať nech si to užijú ako im napadne...bohvie co teba napadne na sklonku života..hej deti su deti ale také fáro si ešte užiť aspoň tú chvíľu keď už potom zhasne svetlo a nebude nič
Nehovorím ze je to super správne ale je otázka ako to maju v hlave a možno naozaj si chcú len užiť i ked svojim spôsobom
A to ze sa tam neupratuje a smrad a co ja viem co,ved si ich dcéra co tak im pomôcť je to také neobvyklé a náročné?
@anonym_d74ef3 ja ti rozumiem, ja by som si to tiež nedovolila a majetok využila zmysluplnejšie. Ale my nie sme zodpovední za činy druhých. Niekto vyššie v komentároch napísal krásnu vetu “nemôžu mi zobrať čo nemám”. To dedičstvo nie je autorky, ale rodičov, a ako s ním naložia, je len na nich. Veľa mladých si bohužiaľ robí zálusk na majetky po rodičoch ešte predtým, než vôbec nejaké dedenie nastane.
@kaca222 No nie je to absolutne rozumne rozhodnutie, áno ako tu niekto pisal ze 70+ a kognitívne funkcie klesajú… Autorka by sa mala s nimi rozprávať, ze je blbosť predavat pozemky na drahé auto, kde nebudú robiť servis a 70+ neviem dokedy bude šoférovať vobec. Keď už chcú peniaze užívat, radšej nech pozemky predaju, kúpia nejakú menšiu nehnuteľnosť kde budú mat nájomcu a ten im bude mesacne nieoc platit. Ale kupovat ďalšie auto je blbosť
70+ uz mozu robit blbosti skrz zacinajucu demenciu. Nezmyselne rozhodnutia, nákupy, bez ohladu na situaciu. By som sa snazila o vysetrenie... takymto tempom pridu aj o strechu nad hlavou.... mame v rodine demenciu+alz na zaciatku a tá osoba by cely dochodok minula na sladkosti a hovadiny, keby príde k dakemu majetku, predá ho hned a co najnevýhodnejsie, len nech má co minat. A pritom cely zivot obracala kazde euro a zila skromne, a vsetko si s rozumom obhospodarila. Ale prisla diagnoza a uz je to pre nu samu nebezpecne drzat hotovost, lebo pozna len daný okamih, ale ze do dalsieho dochodku ma este cely mesiac pred sebou jej nic nehovorí....
@vilma7 lebo ste to tak nechali, ale to ze to u vas je tak, inde to tak nemusi byt.... ak raz su tam podiely, tak to sud vyriesi, tiez sme mali v rodine takuto chytru stvoru co majetky popredala a dalsich x dedicov sa vykaslala. Tu podiely nemaju, dedicstvo je rodicov, ale verim, ze taketo nerozumne minanie starych ludi, co vela financnej gramotnosti nemaju, hlavne ze maju hrde auto (kedze cely zivot asi nemali) ju vytaca.. kludne sa moze nieco stat pridu aj o to auto, nemaju peniaze na nic, ani na kurenie, skoncia autorke na krku bez majetku, chori,... pritom si kludne mohli dovolit bezne veci pre zivot.
@simca06022011 bola som malá, nič som nemohla, ale mama sa zrejme nechcela súdiť.
Oni starká na tetu pod tlakom prepisala ten byt, takze neviem či by sme niečo dosiahli súdom.
Vsetci rodicia nemaju nastavenie- rozdat sa pre deti. Su aj taki, ze ja, ja, ja, jenom ja... Robit hogo fogo pred susedmi, hla-auto za 30 000 €... Kto je viac....ze potrebuje 1500 prve roky utiahnut pzp, havarijko, servis... Benzin... To take dedicske 2bunky neriesia. No nasrali oni tebe, naser ty im, egoisticke 🚘motohyeny.
A to ze sa tam neupratuje a smrad a co ja viem co,ved si ich dcéra co tak im pomôcť je to také neobvyklé a náročné?
@anonym_75a215 tak v prvom rade oni si to maju udrziavat. Soferovat mozu a vladzu a upratat si nie? Tiez chodime pomahat, ale velke veci, drevo, umyvanie okien, velke upratovanie, malovanie.. nie bezny bordel riesit.
A mne sa to nepáči ako reaguješ. Je to ich vec. Keď si chcú kúpiť auto, nech si kúpia. Aj keby si tri autá kúpili, tak je to ich vec. Nechceme od rodičov, aby sa nám starali do života, tak to ani my nerobme. Moja mama si do novej kuchyne zmyslela dve veľké umývadlá, dve trúby a dve umývačky, a čo? Keď jej to urobí radosť...
Babka ak ti chcela nechať byt, tak ho mala rovno na teba prepísať. V túto chvíľu je to majetok rodičov a ako s ním naložia, je na nich.
@kaca222 ak budu potrebovat opatrovanie, tak potom bude za zlu a chamtivu, ze im nepomoze, ale ze si si to mohli zabezpecit sami, tak to nie...ako myslim si, ze dcera ma do toho dost razne co povedat, akym sposobom minaju peniaze. To nie je minanie ich vlastnych penazi, ale zdedenych. Ani slovo by som nepovedala, kebyze nemaju na kuchynu, tak si zaobstaraju novu (trebars aj s dvomi umyvadlami a myckami)- vsak to je nieco, co dennodenne potrebujes a ma aj zivotnost 20-30rokov. Ale auto, to zajtra im moze niekto na ulici naburat na totalku a prachy v lufte. Vsak uz len prejdenim 1km straca auto minimalne 8-10tisic podla modelu...
@kaca222 ak budu potrebovat opatrovanie, tak potom bude za zlu a chamtivu, ze im nepomoze, ale ze si si to mohli zabezpecit sami, tak to nie...ako myslim si, ze dcera ma do toho dost razne co povedat, akym sposobom minaju peniaze. To nie je minanie ich vlastnych penazi, ale zdedenych. Ani slovo by som nepovedala, kebyze nemaju na kuchynu, tak si zaobstaraju novu (trebars aj s dvomi umyvadlami a myckami)- vsak to je nieco, co dennodenne potrebujes a ma aj zivotnost 20-30rokov. Ale auto, to zajtra im moze niekto na ulici naburat na totalku a prachy v lufte. Vsak uz len prejdenim 1km straca auto minimalne 8-10tisic podla modelu...
@vevesh v túto chvíľu sú to už ich peniaze a nikoho iného. A až ju označia za chamtivú lebo im nezabezpečí opatrovanie, tak to je opäť len a len ich problém.
Samozrejme v ideálnom svete by sa o tom porozprávali, rodičia by dali na autorkine dobre mierené rady a bolo by vyriešené. Podľa všetkého ju ale vôbec nepočúvajú, keď musí písať na koníka. Takze buď sa bude rozčuľovať a nič jej to nepomôže, alebo si bude žiť svoj život a nestarať sa o rozhodnutia druhých 🤷♀️
@vevesh v túto chvíľu sú to už ich peniaze a nikoho iného. A až ju označia za chamtivú lebo im nezabezpečí opatrovanie, tak to je opäť len a len ich problém.
Samozrejme v ideálnom svete by sa o tom porozprávali, rodičia by dali na autorkine dobre mierené rady a bolo by vyriešené. Podľa všetkého ju ale vôbec nepočúvajú, keď musí písať na koníka. Takze buď sa bude rozčuľovať a nič jej to nepomôže, alebo si bude žiť svoj život a nestarať sa o rozhodnutia druhých 🤷♀️
@kaca222 podla mna stoji za to, ze si ich niekto posadi a porozorava sa s nimi o ich buducnosti a moznej opatere a mozno tam autorka mierila, ako na to, ked ju (nechcu) pocuvat...
@anonym_autor rodičia sú finančne garmotní idioti.
@anonym_autor chápem ťa. Možno zbytočná rada, ale skús sa s nimi porozprávať.
@anonym_autor ako ti pisali uz ostatni, ano mas pravdu, suhlasim s tebou, peniaze sa daju aj lepsie pouzit alebo investovat ale ty s tym zial nic nespravis. Mas trochu viac jednoduchsich rodicov.
@simca06022011 bola som malá, nič som nemohla, ale mama sa zrejme nechcela súdiť.
Oni starká na tetu pod tlakom prepisala ten byt, takze neviem či by sme niečo dosiahli súdom.
@vilma7 tak pises o xveciach.. o podiely, o predaji... to ze je byt prepisany na niekoho ineho je uz ina vec. Ale to je jedno, vela ludi to nerado riesi, radsej potom s hnevom spominaju... a hlavne v minulosti som videla, ze kopa ludi nechcela riesit.. aj u nas az po rokoch a x excesoch koncne suhlasili s tym, ze riesit budu, ked to fakt prekracilo hranice.
@anonym_autor a to kto z tých 70+ rodičov ešte šoféruje?
@letfenixa to myslíš vážne túto otázku? Sa pozri ako sa neustále zvyšuje dôchodkový vek. To ako človek môže do 65 rokov makať , ale po piatich rokoch už nemôže šoférovať? Moja mama ma 81 a ešte robí mzdové účtovníctvo . Síce pár dní do mesiaca , ale firma je stále chce🙃. Už si s toho robíme srandu .Otec ma 84 a normálne šoféruje.
Teraz som si pozrela. Dánsko dôchodkový vek 67rokov. Tuším aj Holandsko. Takže chlap môže do 67 šoférovať autobus, ale ak mu padne 70 tak už nie je schopný odšoférovať osobné auto a odviezť sa k lekárovi 🤦
@anonym_autor by som im povedala, ze nech si polovicu penazi odložia na domov dochodcov. Lebo ked vsetko predaju a investujú do auta, ktore stráca hodnotu, tak aby potom neplakali, ze nemaju. To je vsetko na co by som ich ja upozornila.
@anonym_autor nuž, ľudia nie sú všetci rovnakí a to ani rozumovo, niekto, holt, nepatrí k najostrejším ceruzkám v peračníku, ako sa hovorí, s tým nič neurobíme. Rovnako, ako má každý právo si robiť so svojím majetkom, čo sa mu zachce, aj keď ho, v podstate, spláchol do záchoda, obrazne povedané. Jedine, čo je smutné, áno, je ich vzťah k vlastnému dieťaťu, že nepomôžu, keď to potrebuje, radšej kúpia fungl nové auto zbytočne, nuž ale, možno nekomunikujete dostatočne, to, aký máte vzťah a prečo, to my tu nevieme. Treba sa nad to povzniesť.

@anonym_autor nejednajú rozumne, ale je to ich majetok, nie tvoj a môžu si s ním robiť, čo chcú