icon

Rodičia rozhadzujú majetok kvôli kúpe auta

25. aug 2025

Pred 5 rokmi rodicia predali byt po starkej za minimalnu cenu aby kupili auto -superb za 32000...(v case ked ja som sa vydavala, zabolelo ma to lebo sme nemali kde byvat a bolo mi luto ze nemysleli na nas aby sme nemuseli platit drahypodnajom....bol to 1 izbovy ale tak bol to ich sen mat take auto prezila som, nepozicali nam dokonca ani ich stare auto kym my sme si zadovazili vlastne...aj to chatralo pretoze bolo nastartovane 1za rok....aj to som prezila, zaobstarali sme si podla svojho) lenze...za tie roky nemali peniaze normalne servisovat auto, na vsetkom setrili, zanedbali ho...doslova ho znicili pretoze vyhorelo. Znicili ho uplne ani tomu nerozumiem ak sa to nestane mojim rodicom.. Dnes mi povedali ze predaju pozemky po starkej aby si kupili nove auto. Teraz to mozno bude iba octavia....a uz ma to nasralo, pretoze viem ze to bola ich chyba a zamna je to uplne nelogicke rozhadzovanie penazi za nieco co straca hodnotu a este nato ani nedaju pozor. No neviem stym nic spravit iba sa vyrozpravat.

lauricka
26. aug 2025
@anonym_autor

@binarypete to mas pravdu, nie je to ich povinost ale nasralo ma ze takto vyhorelo auto za peniaze z bytu po starkej. A rovno pojdu peniaze za pozemok do riti. Napokon vsetko aj oni zdedili a ja po nich zdedim vyhorene auto. Premna zamna nech si to uziju, ale ked nemaju z dochodku na staroslivost o 50000 auto tak nech ho nekupuju. A potom v zime nekuria dom lebo nato nemaju.

@anonym_autor ďalšia vec, keď budú potrebovať zdravotnú starostlivosť, domov dôchodcov, opatrovateľku, potom sa ich môžete opýtať, kde majú peniaze, lebo to niečo stojí. Potom nech si to tiež riešia, ako vedia.

gnotek
26. aug 2025

@anonym_autor tiež by ma to nahnevalo. Dnes mladí ľudia veľmi ťažko získajú vlastne bývanie. Dnes je iná doba. Vy nemáte kde bývať a vaši si kúpia auto? Majú zvláštne priority.
Ja som tiež mohla predať byt vo veľmi lukratívnej časti a už nič do konca života nerobiť. ALE, predala som ho, rozdelila financie napoly a pomohla mojim deťom aspoň z časti k vlastnému bývaniu.
Nemohla by som si užívať peniaze a pozerať na vlastné deti, ako sa trápia.
Každý to má inak. Ja takto.

okm221
26. aug 2025

Všetci čo píšu, že máš nechať rodičov na pokoji sú to isch peniaze ich život.. To ako myslíte vážne? 😂 Však to je ako vyhodiť peniaze do vzduchu keď niekto hra automaty a tomu tiež poviete, že jeho život?...
Autorka mňa by asi poreazilo... Určite by som sa. S nimi rozprávala a nedovolila by som im takto manevrovat s peniazmi, ako by sa k tomu postavili je otázne ale určite by som šla na to co budu robiť na starobu keď budu nevládni a bude im treba peniaze na lieky, nehovoriac o starostlivosťi o to drahé auto..
Nepodala by som im potom pomocnú ruku co sa týka peňazí

tiezjedna
26. aug 2025
@anonym_autor

@binarypete to mas pravdu, nie je to ich povinost ale nasralo ma ze takto vyhorelo auto za peniaze z bytu po starkej. A rovno pojdu peniaze za pozemok do riti. Napokon vsetko aj oni zdedili a ja po nich zdedim vyhorene auto. Premna zamna nech si to uziju, ale ked nemaju z dochodku na staroslivost o 50000 auto tak nech ho nekupuju. A potom v zime nekuria dom lebo nato nemaju.

@anonym_autor Superb ani Octavia nie sú autá za 50 tisíc, ak nemajú najvyššiu motorizáciu a výbavu, čo pochybujem, že by vaši vôbec zvládli nakonfigurovať a potom živiť... Nepreháňaj a hľad si svojho. To, že rodičia sú finančne negramotní, s tým ty nič neurobíš. Je to ich majetok bez ohľadu na to, ako k nemu prišli. Jediné, čo môžeš, je poučiť sa z ich chýb a chovať sa inak.

anonym_ce1c94
26. aug 2025
@okm221

Všetci čo píšu, že máš nechať rodičov na pokoji sú to isch peniaze ich život.. To ako myslíte vážne? 😂 Však to je ako vyhodiť peniaze do vzduchu keď niekto hra automaty a tomu tiež poviete, že jeho život?...
Autorka mňa by asi poreazilo... Určite by som sa. S nimi rozprávala a nedovolila by som im takto manevrovat s peniazmi, ako by sa k tomu postavili je otázne ale určite by som šla na to co budu robiť na starobu keď budu nevládni a bude im treba peniaze na lieky, nehovoriac o starostlivosťi o to drahé auto..
Nepodala by som im potom pomocnú ruku co sa týka peňazí

@okm221 ano je to dedicstvo tych rodicov - tak isto ako tu vela deti a neviest caka ako na spasenie na dedicstvo po svojich rodicoch a svokrach aby ich minulo na to na co chcu a potrebuju tak aj ich rodicia asi cakaju na nejake dedicstvo a aby z neho nieco mali, nie len zase do deti investovali. Moji rodicia dedili a teda ani raz som nestala pri dverach s nastrcenou rukou aby aj mne nieco kvaplo. Ani neviem co s tymi peniazmi urobili, ale aspon si polepsili - bolo to ich dedicstvo a ich oeniaze co im prilepsilo v ich zivote. Ak chce mlada prachy nech si pocka na dedicstvo po svojich rodicoch

okm221
26. aug 2025
@tiezjedna

@anonym_autor Superb ani Octavia nie sú autá za 50 tisíc, ak nemajú najvyššiu motorizáciu a výbavu, čo pochybujem, že by vaši vôbec zvládli nakonfigurovať a potom živiť... Nepreháňaj a hľad si svojho. To, že rodičia sú finančne negramotní, s tým ty nič neurobíš. Je to ich majetok bez ohľadu na to, ako k nemu prišli. Jediné, čo môžeš, je poučiť sa z ich chýb a chovať sa inak.

@tiezjedna to je riadna somarina, v tejto dobe každý pozerá sam na seba.. Ked robia rodicia chybu to sa mam len tak prizerať a rešpektovať? 🫣 Neviem do akej doby sme sa to dostali, preco by sme nemohli usmerniť rodičov 70+, ktorí už majú, zjavne o kolečko menej

okm221
26. aug 2025
@anonym_ce1c94

@okm221 ano je to dedicstvo tych rodicov - tak isto ako tu vela deti a neviest caka ako na spasenie na dedicstvo po svojich rodicoch a svokrach aby ich minulo na to na co chcu a potrebuju tak aj ich rodicia asi cakaju na nejake dedicstvo a aby z neho nieco mali, nie len zase do deti investovali. Moji rodicia dedili a teda ani raz som nestala pri dverach s nastrcenou rukou aby aj mne nieco kvaplo. Ani neviem co s tymi peniazmi urobili, ale aspon si polepsili - bolo to ich dedicstvo a ich oeniaze co im prilepsilo v ich zivote. Ak chce mlada prachy nech si pocka na dedicstvo po svojich rodicoch

@anonym_ce1c94 podľa toho ako aa na to pozeráš ci im chceš pomôcť bez ohľadu nároku na dedičstvo alebo keď na to dedičstvo hľadis...mna by vôbec nesralo ze ja nič nedostanem lebo sú to ich peniaze.. Ale na čo tie peniaze míňajú a ako ich rozhajdakaju... A potom nemajú na servis a v zime nemajú z čoho platiť účty 🫣🫣🫣 a potom budú chcieť prispieť? Nedala by som im ani ceeent z princípu

luba98
26. aug 2025

Majú 70+ a idú kupovať auto, veď im za chvíľu zoberú vodičák zo zdravotných dôvodov.To radšej nech chodia dopravov,snaž sa ich presvedciť,hoci zober papier,pero a im to prepočitaj nech to vidia čierne na bielom.Úplne šialenstvo,za tie peniaze by mali na kúrenie do konca života.

letfenixa
26. aug 2025
@mateson2004

@letfenixa to myslíš vážne túto otázku? Sa pozri ako sa neustále zvyšuje dôchodkový vek. To ako človek môže do 65 rokov makať , ale po piatich rokoch už nemôže šoférovať? Moja mama ma 81 a ešte robí mzdové účtovníctvo . Síce pár dní do mesiaca , ale firma je stále chce🙃. Už si s toho robíme srandu .Otec ma 84 a normálne šoféruje.

@mateson2004 od 65.rokov musí mať šofér pri sebe doklad o absolvovaní lekárskej prehliadky, že je spôsobilý k šoférovanie. Takže, áno, svoju otázku som myslela vážne.

mateson2004
26. aug 2025
@letfenixa

@mateson2004 od 65.rokov musí mať šofér pri sebe doklad o absolvovaní lekárskej prehliadky, že je spôsobilý k šoférovanie. Takže, áno, svoju otázku som myslela vážne.

@letfenixa a?. Čo to má s tým , že tvoja otázka je hlúpa?

letfenixa
26. aug 2025
@mateson2004

@letfenixa a?. Čo to má s tým , že tvoja otázka je hlúpa?

@mateson2004 ???
Vieš ako sa hovorí, pro hlupáka každý hloupý.

tiezjedna
26. aug 2025
@okm221

@tiezjedna to je riadna somarina, v tejto dobe každý pozerá sam na seba.. Ked robia rodicia chybu to sa mam len tak prizerať a rešpektovať? 🫣 Neviem do akej doby sme sa to dostali, preco by sme nemohli usmerniť rodičov 70+, ktorí už majú, zjavne o kolečko menej

@okm221 somarina, nesomarina, fakt je ten, že je to ich majetok, s ktorým môžu nakladať ako chcú. Usmerniť ich môže, ale ju môžu ignorovať. Pokiaľ nie sú zbavení svojprávnosti, čo určite nie sú, tak si môže autorka maximálne pískať.

anonym_edf33f
26. aug 2025

@anonym_autor nieje to tvoja vec. Niesu to tvoje majetky

liv1
26. aug 2025
@letfenixa

@anonym_autor a to kto z tých 70+ rodičov ešte šoféruje?

@letfenixa moj otec 74 r este soferuje a to je teda macher, reakcie 👍. Soferuje aj moja teta 80r, akurat tento rok dala 1000 km z Talianska k nam a o 10 dni 1000 km spat 😁. Nezatracuj, nie vsetci su skleroticki o palicke, su aj vitalni stari ludia 🙂

anonym_f6c7e7
26. aug 2025
@anonym_edf33f

@anonym_autor nieje to tvoja vec. Niesu to tvoje majetky

@anonym_edf33f to isté by si písala aj keby kupovali hrnce, paplóny, biolampy, zázračné tabletky u šmejdov?

https://www.youtube.com/watch?v=-tO6Ct60FQo
oli18
26. aug 2025
@kaca222

@anonym_d74ef3 pointa je v tom, že tie pozemky sú ich a je len na nich, ako s nimi naložia. Autorka sa asi tešila na dedičstvo

@kaca222 a preco by sa netesila na dedicstvo? Kazdy sa tesi. Je to po starych rodicoch, preco by aj vnucata nemali mat z toho osoh? Moja dcera dostala moje dedicstvo, teda po starych rodicich. Mohla som predat a ist na cestu okolo sveta napr. Lenze uz na take cestovanie nemam roky, ani zdravie. Staci mi Turecko 😉 Okrem toho, som rozumna a zodpovedna.
Moju sucasnu nehnutelnost dostane dalsie moje dieta, ktore ju nepotrebuje, tak da svojmu dietatu, mojmu vnucatu
Doba je tazka, nehnutelnosti sa dnes nepredavaju, ale kupuju. Pokial nenastane v rodine kriticka situacia. Ale nie na auto.
Autorka, hadam rodicom len dohovarat a strasit katastrofickymi scenarmi.

lienka.7
26. aug 2025
@oli18

@kaca222 a preco by sa netesila na dedicstvo? Kazdy sa tesi. Je to po starych rodicoch, preco by aj vnucata nemali mat z toho osoh? Moja dcera dostala moje dedicstvo, teda po starych rodicich. Mohla som predat a ist na cestu okolo sveta napr. Lenze uz na take cestovanie nemam roky, ani zdravie. Staci mi Turecko 😉 Okrem toho, som rozumna a zodpovedna.
Moju sucasnu nehnutelnost dostane dalsie moje dieta, ktore ju nepotrebuje, tak da svojmu dietatu, mojmu vnucatu
Doba je tazka, nehnutelnosti sa dnes nepredavaju, ale kupuju. Pokial nenastane v rodine kriticka situacia. Ale nie na auto.

@oli18 dediť niečo nie je povinnosťou. Možno keby si neskemrila cely majetok pre svoje potomstvo (co ho vlastne ani nepotrebuje, ako sama pises), ale niečo z toho predala, nemusela by si tu potom vyplakavat, ze mas malý dôchodok a nemáš z čoho žiť. Mas.

oli18
26. aug 2025
@lienka.7

@oli18 dediť niečo nie je povinnosťou. Možno keby si neskemrila cely majetok pre svoje potomstvo (co ho vlastne ani nepotrebuje, ako sama pises), ale niečo z toho predala, nemusela by si tu potom vyplakavat, ze mas malý dôchodok a nemáš z čoho žiť. Mas.

@lienka.7 to si preco taka utocna? Zavidis? Ani ty nebudes dedit? Keby si mna mala za matku, dedila by si 🤣🤣🤣
P.S. nikde nepisem, ze nemam z coho zit 🙈

oli18
26. aug 2025
@lienka.7

@lienka.7 ak si normalny clovek zalozi rodinu, necaka predsa, kedy bude dedit, ale zariadi si zivot hned, to by si mohla vediet.

anonym_edf33f
27. aug 2025
@anonym_f6c7e7

@anonym_edf33f to isté by si písala aj keby kupovali hrnce, paplóny, biolampy, zázračné tabletky u šmejdov?

@anonym_f6c7e7 radim konkretne , nejedna sa o paplony ci hrnce

kaca222
27. aug 2025
@oli18

@oli18 tak ja teda absolútne na žiadne dedičstvo nemyslím, to je smutné že niekto takto premýšľa, že kde čo zdedím. Potom nečudo že je sklamaná, ak si už robila zálusk 😃 tato má občas také reči, že toto vam ostane, ale ide to úplne mimo nás. Rodičia tu kľudne môžu byť ešte dlhé dlhé roky, sú to ich peniaze a ich majetok a aj keby sa rozhodli všetko predať a na staré kolená si peniaze užiť, tak je to ich vec. Hanba by ma fackala im kecať do toho ako majú používať svoje peniaze.

oli18
27. aug 2025
@kaca222

@oli18 tak ja teda absolútne na žiadne dedičstvo nemyslím, to je smutné že niekto takto premýšľa, že kde čo zdedím. Potom nečudo že je sklamaná, ak si už robila zálusk 😃 tato má občas také reči, že toto vam ostane, ale ide to úplne mimo nás. Rodičia tu kľudne môžu byť ešte dlhé dlhé roky, sú to ich peniaze a ich majetok a aj keby sa rozhodli všetko predať a na staré kolená si peniaze užiť, tak je to ich vec. Hanba by ma fackala im kecať do toho ako majú používať svoje peniaze.

@kaca222 Jeden rodič môj a jeden mm žili do 90, rokov, to my s mm sme už 25 rokov bývali vo svojom. Rovnako moje deti bývajú vo svojom už 5 a 10 rokov a my ešte žijeme. Nik nečaká pod mostom, kým bude dediť. Dedenie je normálna vec, vždy to tak bolo, aj bude. Už vidím, ako popredáte svoje nehnuteľnosti v dôchodku, ktoré do vtedy ledva splatíte a budete si posledné roky života užívať. A deťom, ktorým by ste dnes zniesli modré z neba, zanecháte prd . Teraz ste hrdinky, lebo riešite niekoho iného, nie seba. A v duchu závidíte tým, ktorí zdedili, ktorých podporili rodičia pri štarte do života a vás nie. Čítam to tu denne.

kaca222
27. aug 2025
@oli18

@kaca222 Jeden rodič môj a jeden mm žili do 90, rokov, to my s mm sme už 25 rokov bývali vo svojom. Rovnako moje deti bývajú vo svojom už 5 a 10 rokov a my ešte žijeme. Nik nečaká pod mostom, kým bude dediť. Dedenie je normálna vec, vždy to tak bolo, aj bude. Už vidím, ako popredáte svoje nehnuteľnosti v dôchodku, ktoré do vtedy ledva splatíte a budete si posledné roky života užívať. A deťom, ktorým by ste dnes zniesli modré z neba, zanecháte prd . Teraz ste hrdinky, lebo riešite niekoho iného, nie seba. A v duchu závidíte tým, ktorí zdedili, ktorých podporili rodičia pri štarte do života a vás nie. Čítam to tu denne.

@oli18 mňa rodičia pri štarte do života podporili, ale nikdy som to nebrala ako ich povinnosť. A nie, neplánujem rozpredávať majetok na staré kolená, ale dotklo by sa ma, keby mali moje deti takýto prístup, že by mi vyčítali kúpu auta, lebo predsa aj oni majú morálny nárok po mne dediť. Nemajú. To, že chcem deťom niečo zanechať je moja voľba, nie povinnosť. Tak, ako nie je povinnosť mojich rodičov mi niečo zanechávať.

letfenixa
27. aug 2025
@liv1

@letfenixa moj otec 74 r este soferuje a to je teda macher, reakcie 👍. Soferuje aj moja teta 80r, akurat tento rok dala 1000 km z Talianska k nam a o 10 dni 1000 km spat 😁. Nezatracuj, nie vsetci su skleroticki o palicke, su aj vitalni stari ludia 🙂

@liv1 a kde konkretne som niekoho zatracovala? Úplne normálne som sa spýtala, kto z jej 70+ rodičov šoféruje.

oli18
27. aug 2025
@kaca222

@oli18 mňa rodičia pri štarte do života podporili, ale nikdy som to nebrala ako ich povinnosť. A nie, neplánujem rozpredávať majetok na staré kolená, ale dotklo by sa ma, keby mali moje deti takýto prístup, že by mi vyčítali kúpu auta, lebo predsa aj oni majú morálny nárok po mne dediť. Nemajú. To, že chcem deťom niečo zanechať je moja voľba, nie povinnosť. Tak, ako nie je povinnosť mojich rodičov mi niečo zanechávať.

@kaca222 tentokrat som pisala vseobecne, nie na tvoju adresu.
Ale zaujimava tema. Najprv 30 prispevateliek lajkuje odpoved, ako lahkovazne rodicia autorky narabaju s peniazmi, potom mna odsudia, ze hanobim pre svoju rodinu. Tak co je vlastne spravne? Zanechat dedicstvo, ci nie?

tina5959
27. aug 2025
@anonym_ce1c94

@anonym_ce1c94 ak nemá súrodenca, ktorý by jej to dedičstvo "zobral". Áno, aj take býva.

tina5959
27. aug 2025
@tina5959

@anonym_ce1c94 ak nemá súrodenca, ktorý by jej to dedičstvo "zobral". Áno, aj take býva.

@tina5959 napr. matka zdedí majetok-nehnutelnost po starých rodičoch a dá synovi a dcéra sa má potom akože o ňu starať. Na to by ste čo povedali.

michal6677
27. aug 2025

to vyzeraju ako jedni z tych, co vyhodia peniaze z okna, ked ich o to poziadas, takze to by som skusil v case, ked predaju ten pozemok. btw co to su za pozemky? ak s tym pojdu opat pod cenu ako s bytom, kludne kupim

michal6677
27. aug 2025
@kaca222

@kaca222 tie deti sa na tento svet nepytali, cize cisto teoreticky, ak sem privediete nasilu niekoho, co o to nema zaujem, len kvoli vasmu poteseniu tak by mala byt vasa povinnost, ich aj zabezpecit

1sally12
31. aug 2025
@anonym_e02b4b

@bambulkaaskatulka ja som od nich odisla ked som mala 19 hned po skole.
A to ze sa rozhodli ci ma budu mat bola ich volba. Mohli sa rozhodnut ma nemat alebo dat do domova. Ja som sa na svet nepytala.
Ale to ze rozflakaju uplne bezhlavo majetky. To sa ma uz tyka. Lebo ked budu bezmajetni bezmocni tak budem mat voci nim vyzivovaciu povinnost. A to len preto lebo rozflakali uuuplne bez hlavo svoje dedicstvo co zdedili po rodicoch.
Chapes apon trosku? Ja od nich nic nepytam ja si zarobim. Ale preco oni nemyslia na svoju starobu? ci sak maju dieta, sa postara lebo oni ma prebalovali a utierali soplik?
A ze im nechcem ukazovat vnucata, ci co si to tam zlatala? Ved nech pridu sa pozriet dvere maju otvorene aj taxik im zaplatim. Nech mi pomozu. Aspom si konecne oddychnem. Nechcu.
Nemoralizuj tu prosim ta

@anonym_e02b4b v prvom príspevku píšeš " Aspoň niečo mohli dat. Nedali ani cent" teraz následne "Ja od nich nic nepytam" "A vnúčatá nech im ukáže sestra." Riadne vychcaná si. Prečo by ti mali rodičia niečo dávať? Nie je to ich povinnosť, len dobrá vôľa. Kokos v zivote by ma nenapadlo od rodičov niečo chcieť. Ani na um by mi to nezišlo niečo čakať. Ale hold každý sme vychovaní inak.