Rodina môjho partnera
Ahojte. Nejdem na nikoho nadávať ani sa povyšovať, ale znepokojuje ma jedna vec. Rodina môjho partnera je “jednoduchá”. Žijú skromne, bez akýchoľvek ambícii a takto vychovali aj svoje deti. Sú z východu, malého “mesta”, nevedia poriadne jednu vetu v normálnej reči poskladať, majú dosť blízko k alkoholu. najväčší výlet v živote jeho otca je túra na nabližší kopec, prípadne prejsť sa okolo najbližšieho jazera. Ich dcéra sa spolieha, že si nájde zabezpečeného chlapa a nechá sa vydržiavať no a mama jej to schvaľuje (hoci ona si našla len robotníka).
Keď im poviem o svojich kariérnych plánoch a cieľoch (priznávam, že sú veľké a určite nie jedoduché, ale mám možnosti a ánarozdiel od nich ambície) prekrúcajú očami a počúvam “len to nepreháňaj”, “to je ťažká škola” “to je náročná práca” “si si istá, že to zvládneš?” “Je ti toto treba?” “Nenaháňaj sa stále”. Prípadne kolujú reči, že “takto ma rodičia vychovali”. Mám pocit, že sa to prenáša aj na môjho partnera, ktorý začína mať tiež takýto postoj. Jemu je vlastne jedno, čo bude robiť, stačí mu 800€/mesiac a pôjde kľudne aj za pás.
Ja pre takéto zmýšľanie nemám pochopenie a začína nám to komplikovať vzťah. Myslíte, že sa dá nájsť balans alebo nejaký spoločný životný štýl, aj napriek tej rozdielnosti?
Mimochodom už Timrava v Ťapákovcoch takéto rozpory rozoberala...Timrava to tam presne vystihla.
Celkom ma zaujíma kvôli akým vlastnostiam chodíš s chlapom,ktorého vychovala taká "jednoduchá" rodina.
@ddaassuullaa neurazam sa, niektore komenty ma pobavili a tak som ich autorky vratila trochu do reality a snazila sa celu myslienku svojho prispevku vysvetlit. Kedze niektore neviete spajat suvislosti.
Tvoj prvy komentar mimo trapneho a nezmyselneho uvodu, bol aspon plodny a bohuzial, vnimam to tiez tak ze asi inej cesty ako radikalny rez niet. Ale vies, clovek chce mat stale nadej a boli tu komentare s podobnymi situaciami, kde to nakoniec skoncilo dobre.
Určite im budeš musieť veľmi veľa a prakticky všetko vysvetľovať a argumentovať a to je strašne vyčerpávajúce. Zase úplne všetko sa vysvetliť nedá, lebo keď ľudia nemajú taký rozhľad, nechápu ani súvislosti, ani pespektívy potom nevidia na viac rokov...neviem, no nie je to také jednoduché ako v rodine, kde nič vysvetľovať nemusíš. Ale zase nikde to nie je ideálne...Možno časom Ťa budú obdivovať a získaš si u nich rešpekt.
Asi budem ze mega povysenecku a namyslenu...ale pre mna je prispevok @rebellefleur presne odrazom toho, coho som sa bala, ked som zila s byvalym, co k nasmu rozchodu prispelo, a kvoli comu som si dalsieho partnera vyberala nie len srdcom ale aj rozumom...lebo prirodzeny vyber partnera pre zivot by taky mal byt. Nech si kazda hovori co chce...ano srdce a charakter su samozrejme najdolezitejsie. Ale ak je zena studovana, priebojna, zaraba napr. 2000 eur v cistom (vyssi plat znamena vacsinou aj viac zodpovednosti, prace) a ma po svojom boku partnera, ktoremu staci ze zaraba 700 eur v cistom, po 16-17 hodine ma padla a vylozene nohy....akoze do buducnosti zalozit s takym muzom rodinu, aj ked ho miluje, bude pre nu znamenat problem a nestastie. Bud kvoli tomu, ze je schopnejsia, bude musiet od deti odist skor do prace, na matersku pojde chlap...alebo sa musi zmierit so stavom od vyplaty k vyplate pocas materskej a rodicovskej, na co predtym nebola zvyknuta a drela v praci dovtedy preto, aby takto zit nemusela...v rodine ma muz aj zena svoju rolu, aj ked sa v tejto dobe dost mazu a moderne rodiny ich popieraju...a aby zena niesla na pleciach to, ze je matka, zena v domacnosti nebodaj, zaroven vsak financne zabezpecovala rodinu, len preto, ze muz je dobrak ale pohodlny...neviem. Podla mna z dlhodobeho hladiska taky vztah fungovat nemoze a zenu to len vycerpa a polozi. Nejake "sedlactvo" a to odkial dany muz vzisiel dajme bokom...moj manzel pochadza z pomerov, kedy penazi nemali tolko..jeho mamina bola ucitelka na zakladnej, otec robotnik...sice robotnik, ale aby vyzili a vedeli detom poplatit skoly, ten chlap pracoval od nevidim do nevidim, bral vsetky mozne fusky, aby priniesol do domacnosti viac penazi. Casto svokra spomina ze moj manzel svojho otca skoro ani nevidel kvoli tomu...a tiez zili "sedliecky" zivot, chovali zvierata, mali zahrady...a zivot lahky to istotne nebol. "Bojovali" cely zivot za lepsie podmienky a viedli k tomu aj svojho syna..takze im vdacim za to, ze mam po svojom boku chlapa pokorneho, vzdelaneho, priebojneho...ktory sa vie o nas financne postarat, a zaroven ma tiez podporuje aj v pracovnej sfere, lebo rozumie tomu, ze to clovek chce niekam dotiahnut, realizovat sa a posuvat sa...a pre mna je aj toto velmi dolezite. 😊
Tak možno by mohol byť on na materskej a vychovávať deti, ked ty si taká ambiciozna a ideš robiť kariéru. Ale to by ste sa museli na tom vopred dohodnúť, čo by asi on nesúhlasil, ale tak sú rozne páry. Mám známu, ktorá má dobrú prácu, jej muž je na materskej, ona od pol roka malého pracuje a obaja sú spokojní.
@sindyem dakujem za normalny komentar 🙂 dobre si to opisala, nuz ale nepotesila si ma ...
@janickacrazy nevadilo by mi, ak by bol muz na materskej. Partnerovi asi trosku ano, lebo nie je to jednoduche a asi to nesplna uplne predstavu “klud a pohoda” 😂
Asi by som povedala, že chvíľku to bolo ok ale potom ho asi rodičia začali viac ovplyvňovať, keď mu to začalo byť viac ľahostajné ako pred tým.
@ddaassuullaa ty neodpovedas vecne, ty fabulujes uplne nezmysly.
Nie neda- dlhé roky výchovy zanechali tak u teba ako aj u neho iste vízie do budúcna....
Trapne je pre kazdeho nieco ine, no budis.
Len maly dodatok - koniec este nie je u nikoho, hlavne ak toto pisu mlade zeny. To je stale len zaciatok. A zial, clovek sa rokmi viac a viac zacina priblizovat k rodicom, co je sposobnene nielen genetikou, ale aj dlhorocnym spolocnym spoluzitim, vychovou v tom prostredi. Si mlada baba, a vies co od zivota chces, co zrejme asi tazko splni tvoj sucasny partner. Investovala si roky do zivota s niekym, kto uz ako mlady tuzi po klude....to asi nebude ambiciozny clovek. A drzim.paste
Ja úplne rozumiem tvojmu uhlu pohľadu a myslím, že to nemá budúcnosť.
Moja prvá láska bol muž, ktorý bol síce bystrý a inteligentný, ale ani trochu ambiciózny.
Ja som teda asi odmalička skôr taký ten človek, ktorý sa stále snaží robiť veci lepšie, stíhať milión činností a keď si spomeniem na večery, keď som zo školy bežala do roboty a prišla večer domov a našla pána tvorstva na gauči s ovládačom v ruke, je mi z toho až zle.
Snažila som sa nejako ho motivovať, ale jemu to proste tak stačilo. Mať stabilné miesto, ísť s kamarátmi na pivo, večer s ovládačom v ruke.
Po dlhom emocionálnom boji som sa s ním nakoniec rozišla.
A teraz mám chlapa, ktorý je rovnako (ak nie viac) ambiciózny ako ja, dosiahol toho brutálne veľa, môžem byť naňho hrdá a on je hrdý na mňa, lebo tiež robím kvalifikovanu prácu.
Môžem ho vziať medzi kolegov a on mňa medzi tých svojich, lebo si s nimi navzájom máme čo povedať.
Pri každom jednom našom rozhovore ďakujem vesmíru za to, že mi ho poslal a naozaj ti z celého srdca prajem, aby si niekoho takého našla aj ty.
Lebo nebyť ambiciózny vôbec nie je zlé, každý máme vlastné životné tempo a ciele žiť s človekom s podobným temperamentom a ťahom na bránku je fakt na nezaplatenie.
mam pocit, ze len chces potvrdenie, ze ho mas opustit. A sice sa mi nepaci tvoje vyjadrovanie, asi je to tym, ze som starsia a mam v zivote ine priority ako kariera, myslim si, ze vas vztah nema buducnost. Nie preto, lebo by si bola ty zla, alebo on zly, len proste nepasujete k sebe a cim by ste boli viac spolu, tym to narazi na viac problemov. To pivo by mi velmi vadilo.
@sintra ty riesis mna?🤣🤣🤣🤣 okej👌😁 sprijemnilo mi to den
Jeho rodičov nerieš to je iná generácia nemali ambície, možnosti..skôr porozmýšľaj či tvoj chlap chcel a niečo mu nevyšlo a zabrzdil, alebo rezignoval či ho treba nakopnúť či odkopnúť🙂ber to s humorom.Mozno si nájdeš druhého, ktoremu budeš ty malo úspešná či cieľavedomá
Ale dlhodobo, ak ty budeš aktívnejšia nebude Ti to vyhovovať.
@janickacrazy nie je elektrikar remeselnik? Robotnik je mukel za pasom, ci s lopatou... proste co mu povies, to robi, obycajne monotonu pracu, kym remeselnik musi pouzivat aj hlavu, byt zrucny... a ked to ma a je sikovny, tak je celkom ze prachac 😉
@sindyem je uplne jedno, kto je doma s detmi a kto financne zabezpecuje rodinu - vsetko ostatne su len rodove stereotypy, ktorymi sme nauceni fungovat. Realne tak ako chlap nemusi mat problem so zenou, ktora zaraba 700 eur a on 2 litre, preco by to nemohlo fungovat aj opacne? Ved bavime sa o zrelych jedinacoch
@autorka
Ambicie a vysoky plat nie su zarukou, ze vam vztah bude fungovat. Pre mna ako zenu je ovela podstatnejsie, aby sme s muzom boli mentalne v jednej urovni, a teda pre mna este "osobnostnejsie", aby bol moj muz mentalne vyssie. Nic nie je horsie ako sa "prisposobovat" partnerovi, ktory ma myslenie niekde inde, nechape veciam, suvislostiam, nulove kriticke myslenie, nulova vnutorna analytika... a k zivotu mu staci pivo a fudbal. A to vobec s muzom nevedenie denne tazke intelektualne uvahy a diskusie, ale ked zacneme sa rozpravat, mozem byt sama sebou, lebo viem, ze rozumie a rozumie este viacej.
Pre mna osobne muz musi byt chytrejsi odo mna. To neznamena, ze musi sa snazit o super karieru, ci mat brutal plat, ale musi byt pre mna takou tou prirodzenou autoritou "na ktoru vzhliadam", s ktorou mozem diskutovat, riesit veci, doplnat sa slovami ci myslienkami, mat spolocne zaujmy ako divadlo, umenie...
Celkovo manzel ma byt pre zenu najblizsia osoba, to nie su svokrovci, kamarati, kolegovci... preto mam tam vyssie naroky.
Mne je vtipne ze taka inteligentna osobka hovori svoje komplikovane karierne plany ludom ktori nevedia jednu vetu skomolit a cuduje sa ze ju nechapu. Keby si im to nevesala na nos tak ta neriesia. Skor by mi vadil ten pozitivny vztah k alkoholizmu v rodine ..
@zmrzlinka2021 - napr ten môj to odmietal, keď som mu zahlásila, že jednoducho keď jeho plat nestačí a robotu meniť nechce/resp nájsť si ešte niečo popri tom, tak nech on ostane na rodičovskom a ja pôjdem do prace.. To by si mala vidieť tie reči: to kto kedy videl aby ja som ako chlap bol doma s deťmi a ty chodila do prace. Ani tak, ani tak. Jemu jednoducho stačilo žiť z ruky do huby..ved sú ľudia predsa, ktorí sú na tom horšie ako my. Asi tak
Ty chces byt power couple a on nie. Toto nebude fungovat. Bolo by ine Keby si bola zamerana len na seba a svoju karieru. A on by mal volnost byt kym on chce robit co ho bavi. Mat nenarocny job ktori mu da jednoduchy pokojny zivot a on by toleroval tvoju karieru ktora by obnasala workoholizmus a minimalny cas doma spolu. Ty chces aby ste obaja mali karieru pracu zivotny styl ktory chces ty. On toto nechce tak spokojnost spolu nenajdete. Tebe nestaci to co chce on a on nechce to co chces ty.
Podľa mojej životnej skúsenosti je pre vzťah dobré, ak si žena môže muža vážiť. Ak je minimálne tak múdry a vzdelaný, ako ona. Potom sa má s kým porozprávať a o koho sa oprieť. Väčšinou to vedie k rovnakej, alebo lepšej práci, ako má ona. Ohľadom ambícií sa neviem vyjadriť. Môj muž bol vychovaný bez ambícií, podľa jeho rodičov je dôležité zaradiť sa a mať kľud. Ale je veľmi múdry, šikovný a vzdelaný, úspech si ho jednoducho našiel (po 14 rokoch manželstva).
Teda zváž, či si ho vážiš a prečo. A či si ho budeš schopná vážiť aj o 20 rokov. Na komentáre, že si namyslená karieristka neber ohľad. Oni to nikdy nepochopia.
Na tvojom mieste by som na 120% išla z kratšej cesty, a čas všetko zahojí lebo tie problémy v úplne inom spôsobe života ako chcete žiť, sa časom budú viac a viac ukazovať. On môže byt naozaj skvelý chlapec ale pre iné dievča, s ktorým budú zdieľať rovnaké priority a hodnoty.
Rozumiem ti ja som si vyberala muža aj rozumom lebo ružové obdobie pominie a ostane realita bežných dni. A neľutujem, na muža som pyšná, posúvame sa navzájom, máme v sebe obaja “chcieť viac” od života, ciele, hodnoty, sny máme rovnaké.
Vo vzťahu majú byt obaja spokojní a žiaľ keď už teraz nie si, tak odpoved poznáš 😕
@zmrzlinka2021 Je to jedno, ak obom partnerom takyto vztah vyhovuje..ak sa chlap citi stale chlapom, ze ostal na materskej a zatial co je zena v praci, sa okrem toho stara aj o domacnost, rovnako ako by to robila zena...takych muzov vsak vela nie je. Ruku na srdce, vacsina ludi ma predsudky, a taky chlap by sa mozno aj hanbil priznat, ze zatial co jeho zena kope karieru s zaraba peniaze, on doma perie plienky a vari...
No a nie je to jedno, ak ma byt zena zenou v domacnosti, robit nakupy, varit, prat, upratovat a aj pritom zivit rodinu. Tam sa potom nebavime o fungujucej domacnosti ale o vykoristovani zeny ako takej... a obavam sa ze doslova pohodlny chlap s pivom v ruke u telky, akeho si predstavujem pri autorke (lebo tak ho popisala, ze k tomu v buducnosti speje), ten typ otca ala zienka domaca nebude...🤷
Nemyslím, že autorka chcela ponizit partnera, či jeho rodinu. Jednoducho konštatovala fakty.
Bohužiaľ, však musím súhlasiť, ze toto fungovať nebude, respektíve bude, ale budeš musieť sa zmieriť s tým, že vždy to bude tak, že on bude spokojný tam, kde je a ty budeš chcieť ísť kariérne aj platovo vyššie, čo sa zrejme bude stretávať s nepochopením z jeho strany. Nie preto, že by nechcel ta podporiť ale proste preto, že on tomu nerozumie, načo sa"pechorit "za niečím viac, keď žiť sa dá aj skromne a v malom.
A rovnako ty nebudeš chapat, že jemu(a mnohým) to stačí.
Nie každý je ambiciózny, túži študovať, cestovať, zarábať a podobne. To vôbec nie je chyba, tak ako potrebujeme lekárov, tak potrebujeme aj tých smetiarov napríklad.
Ale ide o to, že naozaj ten "lekár a smetiar" si nemusia mať čo povedať, a to vôbec nemyslím ako podceňovanie, vážim si všetky povolania a ľudí. Ale budme realisti, vezmeme si dvoch ludi. Obaja sú to dobrí ľudia, obaja sú šikovní vo svojej práci. Ale človek, ktorý má trebárs tri roky ucnovky, ktorú ledva dokončil, a človek hlboko kultúrne scitany, rozhladeny, s vysokou školou a ambíciami trebárs študovať dákej jazyky.. Surovo povedané o čom sa budú rozprávať? Sú úplne v iných svetoch, inak pozerajú na život a budúcnosť ie je to síce 100% pravidlo, ale v drvivej väčšine to býva tak
A bez kompromisov taky vzťah absolútne nebude možný.
Trochu arogancie cítim z príspevku. Ak ti vadí že oni sú nuly a ty si pani dokonalá najmúdrejšia tak si radšej nájdi niekoho seberovného
@sindyem No pokial zena robi karieru, a chlap je doma, ci ma menej narocnejsiu pracu, tak je logicke, ze zena nerobi to iste ako keby bola v domacnosti. Ziadne take, ze ja pridem vypalkovana a idem do druhej sichty. Ked pracuju obaja, maju si obaja delit domacnost a starostlivost o deti. A ten, kto ma menej narocnu pracu, mal by robit o trochu viac, napr. 60-70% vecí v domacnosti (deti musia byt prioritou pre oboch) a keď je to muz, je to muz.
Dnes uz je coraz castejsie, ze je uplne jedno, kto perie plienky a vari, v coraz viacerych rodin sa proste v pare ludia striedaju...

@janickacrazy
@janinah
Hovorim o robotnikoch, nie remeselnikoch. Hovorim o chlapoch lepiacich etikety za pasom, alebo postavajucich pri kope hliny opierajucich sa o lopatu. Co s tym ma elektrikar?