Rodina sa nechce zmieriť s mojím životným štýlom - nechceme deti.
Ahojte, už nie som žiadna puberťáčka, pomaly sa vekom blížim k 30tke, so snúbencom plánujeme svadbu. Problém je, že ani jeden z nás netúži po deťoch a aj napriek tomu chceme svadbu, keďže to bude jednoduchšie aj s hypotékou a keby sa jednému z nás čosi stalo je to oveľa výhodnejšie. Moja rodina ale takúto svadbu bez detí neuznáva, všetci moji súrodenci sú rodinne založení a majú viacdetné rodiny (také z akej pochádzam aj ja). Ja som taká nikdy nebola, neláka ma to a nemám potrebu sa o deti starať, pokojne ich na pár hodiniek postrážim, ale baví ma skôr práca a cestovanie. Nevravím, že sa to s deťmi nedá, ale jednoducho nemám vyvinutý materinský cit. Môj priateľ je rovnaký, je starší a plánuje podstúpiť zákrok aby deti už ani mať nemohol. Obaja sme sa na tom dohodli, vyhovuje nám to tak. Ale problém je v mojej rodine, ktorá tento štýl života odmieta. Nechcú mi prísť ani na svadbu, sestry aj bratia v mojom veku už deti mali. Veľmi ma to trápi, nechcem veľkú svadbu, ale bola by som rada keby tam rodina bola. Jedna sestra a dvaja bratia chcú prísť, ale moja mama a ďalšia sestra o tom nechcú ani počuť, že takéto veci nepodporujú. Záleží mi na nich a ich názor ma trápi, skúšala som im to vysvetliť aj slušne pri večeri kam som ich pozvala a ony ani nedorazili... Neviem či im mám skúsiť napísať list, lebo telefón mi nezdvíhajú, vyslovene som ich tým oznamom na svadbu urazila, lebo podľa nich znevažujem to v čom som bola vychovaná.
Ja len mala rada mozno. Nemas este ani 30, ked som mala dokonca po 30 som o detoch nechcela ani pocut. Proste som nebola ten typ, chcela som cestovat a bavila ma praca (stale ma bavi). Prislo to nahle mala som 32-33 rokov. Takze by som uplne nekategorizovala v tomto veku, ze deti nechces, este ich jedneho dna chciet mozes. Poznam babu, co absolovovala podviazanie vajecnikov a potom trpko lutovala - len si to zvazte, ci je zakrok partnera nutny. To, ako sa citis teraz a ze nemas zaujem o deti sa o par rokov moze prudko zmenit. Samozrejme mozes byt pripad, ze ich nebudes chciet nikdy. U mna sa to ale zmenilo a tie materinske pudy sa dostavili. Samozrejme neber to v zlom, len vlastna skusenost, nechcem ti hovorit, co mas robit, len to zvazte
Nech tú vazektomiu ale spravia poriadne. Kamaratke sestra bola na sterilizácii a bum, čo sa stalo? Hneď mesiac po zákroku otehotnela. Tak si vyberte hlavne dobrého doktora.
Podla mna si este prilis mlada na konecne rozbodnutie,este si nezazila co to je, ked zacnu tykat biologicke hodiny a tie mozu zacat aj v 35 tke. Tiez som tomu neverila, ale ked zacnu zo dna na den tikat, prehodnotis cely zivot.
Problém nie je v tvojej rodine ale vo vás,nie je normálne aby dvaja zdraví ľudia nechceli mať deti
Je to tvoj život. Keď po deťoch netúžite, tak ich nemajte.
A tie hlúpe reči o tom,že ste sebeckí nepočúvaj... čo je sebecké na tom???? Všetci sme rozdielni, nie každý túži po rodine a deťoch..je to v poriadku.
V podstate ma do toho nič nie je. Ale je to zvláštne : netúžiť mať vlastné deti. Poznala som jednu babu s podobným názorom. Z jej rečí som to vycítila tak, že ona sama nebola vytúžené - či plánované dieťa. Je to asi otázka na psychológa, alebo je to niečo hormonálne. Všelijakí sme. Ty tu uvádzaš všelijaké rozumové dôvody. Nič citové som od teba nevycítila. Iné sa v tvojich rokoch idú zblázniť ak je problém s počatím, tak po dieťati túžia - a to nie je rozumová záležitosť, ale srdcová. Ktovie, možno ani nemôžete mať deti. Je to vaše rozhodnutie. Treba si to poriadne premyslieť.
to ze zatial deti nechces mat,je podla mna v poriadku..to este moze prist...ale to,ze muz chce podstupit operaciu,do toho by som nesla..ak si zmyslis,ze chces deti,co potom spravis? necudujem sa tomu,ze je mama nahnevana..
@adusa1987 a čím jej niečo vyčítam?Píšem, jej niekde, že bude ľutovať či niečo podobne?nemôže vedieť či o pár rokov nebude ináč hovoriť pred 30 tkou je každý hrdina.Nikde nie je napísané, že sa o pár rokov nerozidu, nerozvedu a nebudú mať nových partnerov.Skor ty sa zamysli prečo si chcela vyhoviet svojej mame a preto si mala deti
a to,ze si adoptujeme,hovoris len teraz..ty aj za 5 rokov budes moct rodit..a mat svoje dieta,svohe geny a vidiet sa v nich,je na nezaplatenie..je to najvacsi dar,co mozes mat v zivote,aj ked si to neuvedomujes
Vies co...prvy dojem ked som citala ako ste sa rozhodli s partnerom a dovody preco nemat deti a to cele,prislo mi to take rozumne,ze ok,je to vas zivot. Ale potom som prisla na to co mi tam nesedi...ja som vlastne este nepocula ani 1 zenu sa tak tvrdo vyjadrovat k detom,uplne ich odmietat hlavne ked si este ani raz tehotna nebola- prepac ale si fakt velmi tvrda. Pride mi to ako ze ste si to zmysleli s partnerom a teraz z trucu nezmenite nazor....🤔 My vlastne ani nepozname jeho,aky on je,ci to nie je skor jeho napad atd....Keby sa tak k zivotu postavila moja dcera,tiez by mi to ako matke bolo luto 😢 Co sa tyka rodiny,drzim palce nech to mamka rozdycha 😉
Keby ste poriadne čítali tak viete, že o zákroku moja mama nevie. Ja rešpektujem ženu, ktorej zmyslom života sú deti. U mňa to tak nie je, nemám k nim vzťah, nič k nim necítim. Nemám potrebu svoje gény posúvať ďalej a 20r ich piplať, vrážať do nich čas, energiu a podobne. Chcem iné veci, ak som preto chorá alebo na hlavu alebo sebecká tak pokojne. Pred 30tkou mám len zopár mesiacov, necítim sa ako hrdinka a verte či nie, prebrali sme to z každej strany. Rozprávala som sa s ľudmi čo deti majú a aj s takými čo prežili život bez nich a ono sa dá žiť šťastne aj bez nich. A to nehovorím o nejakých zatrpknutých starých pannách, ale o ženách čo dosiahli veľa a nič neľutujú. Je kopa žien, ktorá deti nemôže a nikdy nebude mať a predsa len žijú. A sú šťastné, život to nie sú len deti. A človeku nemôže reálne chýbať čosi čo nikdy nemal. Môže po tom túžiť, ale túžba je čosi iné, túžba sa dá prekonať, túžime po mnohých veciach a predsa sa musíme krotiť. Pre deti treba dosť obetovať, povedzme si pravdu, nevravím len o financiách, ale o čase. Deťom sa treba prispôsobiť a dať im lásku, morálne hodnoty, vychovať z nich dobrých ľudí a ja sa na to necítim. To nie je len o tom vidieť vyrastať svoje gény (pretože moje gény to sú aj moji súrodenci a ich deti). A nie je to ani o tom mať niekoho na starobu. Tam to končí.
Ďakujem za rady, niektoré boli naozaj dobré.
Tak ja otehotniem a keď zistím, že to nie je pre mňa tak ho nechám položené v supermarkete na pokladni nie? Len aby som vedela, že to nie je pre mňa. Človek nemusí niekoho zabiť len preto aby vedel, že nie je vrah...
Napriek veku 30 rokov si nezrelá. V živote človeka sú podstatné práve tie veci, ktoré ty zatracuješ. Načo sa s partnerom beriete? Základným poslaním manželstva sú deti.
Pozri si dospelá, tak prijmi zodpovednosť za svoje rozhodnutia ty nechceš deti, tvoja mama nepríde na svadbu.Neviem prečo sa to tu zvrhlo na to prečo deti áno prečo nie, keď teba trapi, že sa Ti rodina otočila chrbtom.Pre tvoju mamu ako ženu, ktorá mala viac deti a asi sa materstve našla je tvoje rozhodnutie neprijateľné, ty sa riad tým, čo chces ty.Chces svadbu so svojím priateľom, tak nebanuj za tým, že oni neprídu.Nemozes mať všetko aj, keď si myslím, že by ste sa mali rešpektovať navzájom a tolerovať, že niekto iný môže mať iný nazor
Pre mňa sú podstatné iné veci a zatiaľčo ja nezatracujem váš štýl života vy to robíte u môjho. Otázne je kto z nás je nevyspelý. Ak sa jednému z nás nedajbože niečo stane nemôžeme sa poriadne ani navštíviť v nemocnici, lebo sme si cudzí. Náplňou manželstva nie sú deti, ak by to tak bolo jednoducho zrušíme manželstvá kde sa deti narodiť nemôžu. Je to smutné, ale je to tak... ja doprajem každej žene, ktorá deti chce, chcela som len počuť či niekto možno nebol v podobnej situácií. Ale to je jedno. Popravde som si ako tak v hlave upratala, zrejme som potrebovala len tento výkrik do prázdna.
Pripadas mi podla vyjadrovania ako velmi rozumna,vyzreta zena.Ja by som tvoje rozhodnutie respektovala.A svadba nie je o tom ze sa vezmeme aby sme mohli mat deti.Vy dvaja budete rodina a svadba bude vyvrcholenim vasej lasky 😊
@marion09 Mne príde z cesty tvoj názor. Prečo by to nebolo normálne, že nechcú deti? Proste nechcú a nič nenormálne na tom nie je. Smutné je, akú má rodinu. Že sa jej odvrátia chrbtom kvôli jej rozhodnutiu. Totál nepochopiteľné pre mňa. To je ako by niekto zatratil syna napr. kvôli tomu, že je homosex. Ja by som to nedokázala.
Snažím sa ťa rešpektovať, že si taká, aká si. Ja po prečítani tvojich príspevkov pomaly začínam nechápať tvoju mamu, že vôbec od teba očakáva, aby si mala dieťa. Mne pripadáš tak citovo chladná vo svojich vyjadreniach o deťoch... , že (naozaj nechcem ťa uraziť) ani adoptované dieťa by som ti nezverila. Ty ten vzťah k deťom v sebe asi fakt nemáš. Preto ti nezazlievam tvoje rozhodnutie, len hodnotím ako pre mňa zvláštne. Prajem veľa šťastia v manželstve.
Autorka, ja ta uplne chapem. Mam tiez uz vek na deti a uz ako 12rocna som si pisala, ze deti nechcem. Nemam vyvinuty materinsky cit, presne ako ty nemam zaujem dalsich 20 rokov deti piplat, nevidim v tom ziadne naplnenie. Babatka ani male deti so mnou nic, nic nerobia. Mne pride dost sebecke zas mnozit sa, uz teraz je planeta preludnena, bude o par desatroci problem so zdrojmi (vid uz teraz kriza vody v Kapskom meste predchadzajuce roky). Ja by som sa uz do dalsich desatroci narodit nechcela. A vychovavat deti len preto, aby sa o mna mal kto starat - tak sorry, ale este len to je sebeckost. Autirka - s partnerom sa lubte, uzivajte si spolocny cas, cestujte. Drzim palce
Nemusis sa vobec trapit tym, co si myslia ostatni. Vzdy sa najde niekto komu sa na tebe nieco nebude pacit. Teraz riesia deti, potom by sa ti starali do dalsich veci, az by si zistila, ze zijes zivot podla prestav inych a nie podla seba (teda ak by si dala na ich rady). A nie je nic horsie ako ist proti sebe a svojmu presvedceniu. A otazka viery mile prispievatelky je otazkou presvedcenia, nie vedenia ku viere...
Tak ako ti radili, posli im pozvanky a uvidis ci teda pridu, viac uz sa urobit neda. Je dobre, ze aspon cast rodiny pride.
A nepochopim ako tu mozete odsudzovat, ze sa chcu vziat. Toto som v zivote nepocula, zeby niekto zatracoval manzelstvo dvoch ludi len preto, ze nechcu deti. Je to na smiech.
A este k tej vazektomii. Nie je to nahodou zakrok, ktory nie je trvaly? Cize sa to "da dat spat"?
ja toto osobne uplne chapem, tiez uz nechcem mat deti, ani ja ani priatel, a vela ludi nam vravi, ake by bolo super mat aspon jedno dieta spolu, akoby dieta zarucovalo stastie v rodine, ono to tak proste nieje.. Ty si stoj za svojim, pokial to tak citis, tak nenechaj nikoho aby toto zmenil, nie kazdy ma na to mat deti, ja osobne tu mam kamosky po 30tke aj 40tke, ktore deti nemaju, maju stastne vztahy, a nic im nechyba, proste kazdy sme predsa ini, niekto po detoch tuzi, a niekto nie, treba to akceptovat a zit podla seba, mozno casom rozhodnutie zmenis, a mozno nie, nikdy by som si nenechala od inych diktovat ako mam zit.
@z1984 z trvalej antikoncepcie ma kamoska rocne dieta😁
Nečítala som všetky príspevky, mozno to tu už zaznelo - opýtaj sa ich, ci ti to dieta vychovajú, ci budu pomahat aspon,...
Skus im vysvetliť, ze radšej žiadne dieťa ako nechcené dieťa..
Co sa týka svadby, pozvánku by som určite poslala a to, ci prídu alebo nie uz je na nich..

A po dalsie ak sa raz rozhodnu mat deti sama to napisala bud pojdu umele alebo adopcia cize co tu akoze je dalej na riesenie...nic...maju v hlave jasno a neserte jej posledny den roka..nemozeme mat vsetci rovnake postoje a nazory