Rodina sa nechce zmieriť s mojím životným štýlom - nechceme deti.
Ahojte, už nie som žiadna puberťáčka, pomaly sa vekom blížim k 30tke, so snúbencom plánujeme svadbu. Problém je, že ani jeden z nás netúži po deťoch a aj napriek tomu chceme svadbu, keďže to bude jednoduchšie aj s hypotékou a keby sa jednému z nás čosi stalo je to oveľa výhodnejšie. Moja rodina ale takúto svadbu bez detí neuznáva, všetci moji súrodenci sú rodinne založení a majú viacdetné rodiny (také z akej pochádzam aj ja). Ja som taká nikdy nebola, neláka ma to a nemám potrebu sa o deti starať, pokojne ich na pár hodiniek postrážim, ale baví ma skôr práca a cestovanie. Nevravím, že sa to s deťmi nedá, ale jednoducho nemám vyvinutý materinský cit. Môj priateľ je rovnaký, je starší a plánuje podstúpiť zákrok aby deti už ani mať nemohol. Obaja sme sa na tom dohodli, vyhovuje nám to tak. Ale problém je v mojej rodine, ktorá tento štýl života odmieta. Nechcú mi prísť ani na svadbu, sestry aj bratia v mojom veku už deti mali. Veľmi ma to trápi, nechcem veľkú svadbu, ale bola by som rada keby tam rodina bola. Jedna sestra a dvaja bratia chcú prísť, ale moja mama a ďalšia sestra o tom nechcú ani počuť, že takéto veci nepodporujú. Záleží mi na nich a ich názor ma trápi, skúšala som im to vysvetliť aj slušne pri večeri kam som ich pozvala a ony ani nedorazili... Neviem či im mám skúsiť napísať list, lebo telefón mi nezdvíhajú, vyslovene som ich tým oznamom na svadbu urazila, lebo podľa nich znevažujem to v čom som bola vychovaná.
A nechcete si spravit v svadbu niekde z zahranici? Take Kapske mesto napriklad 🙂 Pises , ze radi cestujete, tak by som spojila vsetko dokopy, svadba, dovolenka a vyriesenie problemu tvojej rodiny. Inak mi je sympaticky s tym zakrokom, ze vam takto vyriesi antikoncepciu
Snubenec ma uz nejake deti z predchadzajuceho vztahu?
Nie, snúbenec je bezdetný, dlhodobý vzťah mal len so mnou, dovtedy to boli také krátkodobejše záležitosti. Rovnako ako u mňa. Je pravda, že jeho rodina nás má veľmi rada a cítim u nich aj podporu v tom ako chceme žiť. Len ma mrzí, že asi prídem o časť svojej rodiny, lebo tento spor ma veľmi bolí a zároveň viem, že máte pravdu a nechcem aby mi do rozhodnutí kecali.
Mozno by ste s tym zakrokom mohli pockat,nikdy nevies ci sa o 5 rokov nerozhodnete inak. V zivote moze prist cokolvek,zmenite plany a bude vam to potom luto....🤔
@korunka1 Napisala som to preto, ze ak matka chce aby jej dcera naplnala "svoje poslanie" tak ako kaze jej viera, tak by sa sama matka mala spravat podla toho co dana viera kaze.
Takze ok, moze sa modlit aby zmenila nazor, moze s nou nesuhlasit, ale nenala by ju sudit a zavrhnut, neist na svadbu atd. Mala by ju napriek vsetkemu lubit a podla toho sa aj spravat.
Hm poznám aké máš pocity aj všetko .. je to super že ste sa tak našli prajem Vám len to najlepšie hádam to čas urovná... ale nepochopia to tak ako my nechápeme ženy čo chcú mať deti je to každeho vec a absolutne nejde o nejaké sebectvo priala by som si aby si tie ženy co si myslia ze to je sebectvo vyskúšali byt na 1 deň v našej koži to je ťažké porozumieť čo sa stalo prečo to tak je ... no stalo a teraz necítime ten pud nepoznáme co to je a preto sme o niečo horšie nemáme nárok žit a byt stastné? To sa musime skrývať pred blízkymi alebo zatajovať naše skutočné pocity a preco? Lebo nas odsúdia ? A začo? Zato aké sme sa narodili že to máme takto? ... ano zmenit sa môže vsetko ale je len a len na nás ako budeme a chceme žiť a ak rodina nechápe lebo je logické ze nepochopia nikdy tak už len čakať že ich hnev a nesúhlas zoslabne drzím palce 😉
Nebudeme čakať 5r ani jeden z nás nechce stáť pred dilemou nechceného dieťaťa, to je to najhoršie čo by sa mohlo stať a rozhodne to nestojí za to, čo ak o pár rokov áno. Túto otázku máme vysporiadanú dlho. Ak o 5r budeme chcieť tak silno tak adoptujeme alebo zvolíme umelé oplodnenie.
Moj názor - nemať deti je naozaj sebecké. Rodičovstvo je tá najväčšia obeta, je to mega náročný životný projekt plný odriekania a problémov ale - toto je to, čo nás ako ľudí definuje, to je to, na čom v živote najviac záleží. Nie na cestovaní, nie na majetkoch, na kariére. Ľudsky život je krátky a čo tu po nás ostane? Len naši potomkovia. Tiež mám náročnú prácu a veľa povinností ale deti sú šťastie a láska, ktorá mi pomáha to všetko zvládnuť. A hlavne, neviem si predstaviť zodpovedného lekára, ktorý zdravému mladému bezdetnému mužovi urobí vazektómiu. Vezmite si takú Sklenaříkovú - dlhé roky vo všetkých interviews tvrdila, že deti prídu, keď bude správny čas. A ďaleko po 40tke sa zrazu zobudila a potom znásilnila prírodu aby horko-ťažko mala aspoň jedno dieťa.
Moja dcera tiez do svojej 30 tky tvrdila, ze decko nieeeeeee... So svojim priatelom je od jej 18 rokov. Az zrazu bum, 33 rokov a ona chce a chce, zo dna na den zmenila nazor. Dnes mame krasneho chlapceka a je z nej perfektna mama.
@arcticcode vieš čo je zaujímavé že za čias márie terezie bolo bežné že si ak boli len dievčence a chalan sa priženil tak prvy čo sa priženil automaticky si brával manželkino meno aj deti sa tak volali hlavne pri zemianskych a šlachitckych rodinách, alebo si manželka nechala svoje a deti boli podla dohody
za komančov to bolo jasné a nikdy inak naštastie teraz sa to uvolnilo
A čo je na tom prosím vás sebecké, že nechcú dieťa? Nie je náhodou sebecké, že neprídu rodičia na svadbu vlastnej dcére? Určite sú veriaci, lebo oni zvyknú mať také maniére.
@extempore Čo tu po nás ostane.Nie je to snáď jedno? Deti čo budú riešiť tie isté problémy nič výnimočné.Vôbec ma netrápi čo tu po mne ostane.Už tu nebudem.
Jediný dôvod prečo mať dieťa je pre mňa aby som tu zanechala nie moje ja ale človeka ktorý bude užitočný a bude vykonávať dobro.A spečatiť našu lásku s mužom v niečo hmotné.Ale nič iné ma k tomu nevedie...žiadna neutichajúca túžba.Nie som typ ženy čo sa rozplače pri bábätku a je z neho hotová.Nemusím mať to čo majú ostatní.Robím to čo je mne prirodzené.A to je (mať dieťa ak to tak má byť) ak nie tak sa nezbláznim a je mi to ajtak jedno.Neriešim to.
Ale nemám žiadnu túžbu ho mať.
Nemusím mať deti.
Do budúcna sa tomu nebránim.Som si vedomá, že to dieťa budem ľúbiť.Ale to bude až potom nie pred!
Ale som si istá, že silou mocou ho mať nemusím, netúžim po ňom nechávam to na správny čas.
A určite ma dieťa neurobí šťastnou v zmysle, že neviem žiť bez detí.
To ja sa budem snažiť aby človek ktorého som ja priviedla na svet bol šťastný.Pretože to bude moja voľba ho mať.Neplánujem to preto po tom nebažím.
A človek ktorý tie deti určite nechce a vie, že by trpeli tak robí dobre.Ja ich nechcem plánovať, nemám túžbu ale mám v sebe pocit, že nezavrhnem vlastné dieťa ak tu bude ale určite sa o to nebudem snažiť ho mať.
Ale sú ľudia ktorý sa na deti vykašlú, nechcú ich.Nemajú k tomu cit absolútne žiadny.Prešla som si tým ako dieťa... Nenúťte mať deti ľudí ktorí sa na to necítia.Trpia len a len deti.
A ked napriek zakroku otehotnies?lebo stava sa aj to. Co potom?
@darinkaninka ja som aktivne veriaca a s rozhodnutim nemat deti nemam problem a plne ho respektujem. Ak je samozrejme dobrovolne a nie unahlene. Skor si myslim, ze je krestanske milovat svoje dieta a preukazovat mu lasku a uctu bez podmienok a bez ohladu na jeho zivotne rozhodnutia (i ked s nimi nesuhlasim)
Väčšina žien si život bez detí nevie predstaviť. Je to asi prirodzené. Len nechápem tie postoje a snahy o vyvrátenie opačného názoru. Čo je na tom, ak niekto toto presvedčenie - byť matkou, rodičom proste nezdieľa. Veď to je úplne normálne a každého vec. A pod pojmom dieťa si väčšina ako prvé predstaví nevinné bábätko závislé na rodičoch. Ale sú aj nie dokonalé pubertálne, dospelé deti svojich rodičov. Sú aj alkoholici, narkomani, tí, čo týrajú svoje matky a pod. Ja sa napríklad zamýšľam aj nad týmto a desím sa týchto vecí. Nehovoriac do akej doby sa tieto dnešné deti rodia a čo všetko ich čaká. Keď vidím ten svet, život, vzťahy a ako ide všetko dolu vodou, na zamyslenie. Nečudujem sa aj po tejto stránke ak napr. sa niekto rozhodne pre život bez detí. Tie dnes vôbec nie sú istota, že sa o nás niekto v starobe, chorobe predsa len postará. Že tu po mne niekto ostane? Hm...ale ktovie kto....Takisto neplatí častokrát ani...ako si vychováš - tak máš. Len od toho samotného nezáleží aký dospelý človek vyrastie. Je len smutné, že autork. rodina neakceptuje jej rozhodnutie. Príde mi to z ich strany sebecké. Keby nemali žiadne vnúčatá, možno by sa to dalo troška pochopiť, že im je ľúto....
Keby mala moja dcéra takého chlapa, pomyslela by som si, že starý zabezpečený pôžitkár si nechce kaziť svoj životný štýl deckom a hustí do aj do dcéry, ktorá je ešte mladá a nevie, čo je život..
@lenpi veľmi pekná odpoveď 😉👍
Starý zabezpečený pôžitkár má 32 rokov takže nie je ani starý a ani tie ostatné body. Nie som zmanipulovana, už do vzťahu som šla s tým, že deti nechcem a našla som podobne ladeného muža. Vzťahy predtým som ukončovala práve z dôvodu toho, že moji partneri chceli deti. Moja mama vie, že môj chlap je dobrý človek, pomáha tam kde sa dá. Len necíti potrebu mať deti, tak isto ako ja. Nie sme preto nejakí zlí ľudia čo by boli pôžitkári a mysleli len na seba. Zrátali sme si 2 a 2. Vieme čo výchova detí obnáša a my sa na ňu necítime.
Padla tu otázka čo sa stane keď sa dieťa prihodí. Urobíme všetko preto aby sa neprihodilo, vazektómia nie je len tak a my to vieme, treba po nej podstupovať pravidelné vyšetrenia a tieto bude partner absolvovať. Aj keby sa napriek tomu prihodilo čo sa mi ale naozaj už zdá ako scifi to budem riešiť ako budem najlepšie vedieť. A možno aj keď sa prihodí tak si ho jednoducho radšej nenechám. Ale baviť sa o takýchto scenároch mi príde šialené.
@adusa1987 klamať mame a hrať divadlo, že sa nedarí, že je chorá?to by som sa od hanby prepadla.
Autorka deti Ta môžu chytiť neskôr nemôžeš vedieť....hrotit to nejakým zákrokom mi príde na hlavu.Mozno je za tým, že im nesedí tvoj partner čokoľvek, ale zase mali by Ťa rešpektovať nechceš nechceš.....ak sú silne náboženskí založení ani sa nečudujem.Ale na svadbu by som ich pozvala a ďalej uvidíš ...sú ženy, ktoré zistia, že chcú dieta oveľa neskôr.Ale láska ma byť bez podmienok nie to, čo robia tvoji rodicia
Rešpektujem rozhodnutie mať, či nemať deti. Aké osobne by som sa nedala v tom veku nahovoriť na radikálne riešenie zabránenia tehotenstvu. Život je nevyspytateľný, menia sa naše postoje, názory a okolnosti. Nikdy nevieme, čo sa môže prihodiť a to rozhodnutie môžete trpko oľutovať.
@eliska13 pozri poviem ti to tak aby si chapala.je to jej osobna vec ci chce deti ci nie...ani mna a ani teba je do toho prd nechapem preco jej tu robote svedomie...ak su uzmiereny budis nech nemaju..oni sami raz uvidia ci ich dobehne svedomie a je to absolutne trapne jej vycitat deti...ak su pevne rozhodnuty je to ich vec ich zivot a mohla rodine klamat lebo ja by som klamala na jek mieste ze preco nemame ona bola uprimna a ako dopadla...ked je jej presvedcenie nemat ich nechapem co tu riesite.

Ako napísala @juliet86. To je aj podľa mňa prístup hodný rozumnej ženy, ktorá vie čo chce a dôležité, že to vedia obaja budúci manželia ako pár. Postoj rodiny by aj mňa veľmi mrzel, najmä ak mali dobrý vzťah doteraz. Ale nenechať sa vydierať, je to predsa váš život a vy budete niesť následky vášho rozhodnutia. Spraviť maximum, aby sa to rodina snažila pochopiť a ak nie...hold. Nič viac neurobíš, len sa budeš zbytočne trápiť. Potom radšej nad tým veľmi nepremýšľať a žiť pre chvíle šťastia a radosti. Možno rodina časom svoj postoj prehodnotí.