Rodinné problémy: Ako riešiť financie a dôveru?
Ako by ste zareagovali v danej situácii: moj surodenec žije v rodičovskom dome s dementným otcom- otec má 64 rokov, má Alzheimera stredne ťažkého stupňa, je mobilný, pozná každého, len tá slovná zádoba je už slabšia, matka zomrela pred 6 rokmi. Na objasnenie situácie- po matkinej smrti otec po dedičsko konaní mal 1/2 domu, my dvaja s bratom po 1/4(otec vtedy este bez demencie) sa vzdal svojho podielu z danej casti. Brat vtedy na mňa vystúpil, že so sviňa, že som sa nevzdal svojho podielu nakoľko on tam bude s otcom žiť a týmpádom čakal, že všetko bude jeho, že on tiež tam nebude len tak, dodlova, že on tiež mohol ísť preč( abšak on by nikkdy nikde nešiel nakolko je taký, aký je). Doslova povedal, že vymení kľúče na dome a už sa tam nedostanem. Bolo to vtedy dosť otrasné , ale ja som nepopustil, nakoľko som to nepovažoval za niečo nenormálne, pred 2 rokmi brat urobil zmluvu kúpno- predajnú a vyplatil mi cca 15tisic eur- za tu 1/4 domu, brat je právnik, pracuje ako vedúci oddelenia na okresnom úrade v okresnom meste- to len na objasnenie celej situácie. Ja som mu po tom dedičskom konaní povedal, že ak bude o otca postarané, tak ako má byť, tak ja si určite nebudem nárokovať na zvyšnú časť domu , ale to samozrejme za života otca nebolo pre mňa otázkou dňa- o to vačšie prekvapenie pre mňa bolo , keď som sa náhodne( svet je naozaj malý) dozvedel, že začiatkom roka otec daroval 1/2 domu mojmu bratovi, o ničom som nevedel, nikto mi o tom nepovedal ani slovo- ako vravím dozvedel do sa to cez tretiu osobu. Podotýkam otec má Alzheimera - takže neviem, ako to vtedy prebehlo reálne. Keď som sa brata na to opýtal, tak mi len povedal, že otec to tak chcel a bolo po debate. Ok. Brat je 2 roky ženatý, ale na adresu švagrinej sa nebudem vyjadrovať, nakoľko je to veľmi čudná osoba, teraz sme tsm boli cez sviatky, ani sa s nami nezvítala, my sme boli s otcom v jeho izbe, ona bola celý čas na hornom poschodí, ani zvítaž sa neprišl, ani 1 slovo neprehovorila. To, že mojmu dieťaťu nedali ani čokoládu, ani lízatko, to ani ma neprekvapuje, ich správanie je čudné. Mám pocit, akoby nám zavideli, alebo neviem, ako vravím čudné celé. Ale aby som sa dostal k meritu veci- od leta som chcel, aby so bol disponent na otcovom účte aj ja, nakoľko nemám k bratovi doveru- zistil som, že otec platí všetky réžie za celý dom( nie alikvótnu čiastku ale celú čiastku!)- komplet elektrinu, plyn, vodu, poistenie, odpad, dane!!!! všetko, oni nehradia absolútne NIČ. Pritom som spozoroval, že každý mesiac sú realizované výbery kartou 500-1000 eur, otec má celkovo dochodok aj s vdovský okolo tisic eur, takisto predal jeho auto, peniaze má on, údajne z nich dáva otcovi- pýtam sa, čo také, keďže vraví, že tie peniaze z karty vyberá a dáva otcovi , že čo také otec financuje, keďže oblečenie žiadne, na dovolenky nechodí, knihy nečita, na elektroniku si nepotrpíkedze , jedine čo chodi každý deň do zariadenia na obed. Celé je to čudné, otec nikdy na nich nepovie nič zlé, ale neviem, kde je pravda. Ako by ste sa zachovali vy? Brat- právnik- úradník má vždy na všetko odpoveď, tam je viacero vecí, dalo by sa litánie písať, stretli ste sa niekedy s dačím podobným? Lebo ja ináč vo svojom okolí nie. Ja žijem cca 100 km od nich, chodím tam cca 1x mesačne, neviem, ako je o neho postarané, ale viem jedine to, že ak tam prídeme v sobotu, tak musíme íst s našim dietaťom sa niekde nsjesť, lebo ani nič nam nedajú, sedíme len s otcom v tej jeho izbe, pripadá mi to, keď to teraz píšem totálne strelené, ale je to bohužisl realita.
Ešte raz sa ta spýtam. Berieš si otca niekedy k sebe? Tráviš s nim aktívne čas? Raz mesačne sa mi zdá veľmi málo.
Od otca sa najlepšie dozvieš, ako sa má celá vec. My tu môžeme len teoretizovať.
@abbey1 áno, ked´ je u nap, ideme fo mesta, prechádzku, do reštaurácie…. neviem, čo myslíš pod pojmom aktívne- na lyžovačky nechodíme…. Ale z druhej strany s ním nejdú absolútne nikde, to viem 100 percentne, tykže to, že niekto s ním žije pod jednou strechou ešte neznamenal, že s ním hˇije aj skt´ivne a že sa sj stará… prečitsj simoje prídpevky vyššie, nechce sa mi to tu zada vypisovať
Nájdi si právnika a toto všetko mu povedz. Nemôžeš to nechať len tak. Mimochodom, keď otec umrie, tak by si nemal po ňom dediť zo zákona polovicu, tu z jeho polovice? To on mohol takto len tak prepísať na brata? Neviem, len sa pýtam.
Ja som to čítala. Preto píšem o stretávanie sa s otcom, lebo jedine od neho môžeš získať informácie.
@bielasovicka Ak je otec spôsobilý na právne úkony, môže so svojím majetkom nakladať ako chce. Dedí sa až majetok, ktorý je ku dňu úmrtia.
@abbey1 aha, to som nevedela.
@bielasovicka jednsl sa o otcov majetok, on sa može počas života rozhodnúť , ako s ním naloží , to je jeho právo. Ale keďže viem, aký je brat, plus má právnické vzdelanie, čo ja nemám, navyše otem má diagnostikovsnú tu demenciu, čiže je tu viacero faktorov, ktoré brst podľa mňa využil, pretože on sa ešte o otca ani nestaral sle prvé čo hneď iďiel prepidovať majetok- otec mu to dal datom, sle sko vravím neviem sko to prebehlo, nakoľko ja dom sa to dozvedel náhodne z tretej strany
Ach jaj..no ktovie ako sa budu starat ked bude otec ozaj potrebovat🙄🙄brat vyzera ako chamtivec a hrozny clovek. Neviem ci s pravnikom nieco poriesis😞
@bielasovicka moze napisat svoju cast domu na koho chce, aj na suseda
@nifnea ja nemám chuť a nemśm ani čas riešiť nejakého právnika. A ak myslíš právnika brata- on ma s prepáčenim´ som di úplne istý oserie o všetko, čo sa bude dať
Tvoj brat je pekne vychcany...
@nifnea vieš mňa štve, že otcove peniaze, ak by v prípade potreby- nikdy nebieme, čo nspzaj bude potrebovať- či opatrovateľku, event. nejaké zariadenie- a brat to vyberá, neexistuje, že 64 točný človek na stravu sám mesačne minie 500 eur, neverím
@bielasovicka no normálny nie je ….
Ináč to naozaj vyzerá ako keby sa ho otec bál. Ktovie, či mu nepohrozil ze ho dá niekam do domova, keď nebude "poslúchať".
@bielasovicka tak žije tam s nimi, tak podľa mňa otec nechce nijaké konflikty, on bol stále taký skor “submisívnejsí”, brat je atogantnejš´i a predovšetkým egoista
Ja to chapem, viem velmi dobre co je to za svinu za chorobu a zial viem ako postupuje a kolko potom treba staroatlivosti, robila som v Dss, bol to masaker..brat vyzera ze si chce len na peniaze prist😞
@liv1 od zvyšku rodiny, ktorś býva v danom meste s nimi
@autor brat je proste vychcany, žije na úkor vášho otca. Ako právnik isto vie, že peniaze, ktoré by mal otec na účte, búdu predmetom dedenia. Preto si ich vyberá takto. Pokial s tým chceš niečo urobiť, tak smer pravnik a porad sa. Ale pri rýchlosti našich sudov tvoj otec asi skôr umrie ako ty niečo vysudis. Žiaľ
Ja by som v prvom rade stopla vyber penazi. Tatko urcite nepotrebuje taku sumu + by som si vyjasnila, ze ani cely dom nebude platit. A keby bol brat múdry, tak by som mu rovno povedala, ze nech sa ukludni, lebo asi by nechcel mat povesť ako dementneho otca zobral podpisat kupnu zmluvu na dom a berie mu peniaze. To by sa asi vo svojej praci dost hanbil ak by si to napadol na sude. A nejde teraz o peniaze ale o to, ze toto jeden stary clovek urcite neminie. Mam 85 rocnu babku. Ta este aj našetrí a to ma dôchodok aj s vdovskym 650€. Ze pekne sa dohodnut, naklady na dom na 1/3, ok nech im dava nieco na stravu ak svagrina vari, dedovi vreckove 300€ ale pekne do ruky, Ved to vies vyriesit raz za mesiac, ze vytiahnete z uctu. A akekolvek ine transakcie su zakazane. Ako vysvetlenie je, ze je otazkou casu kedy pojde tvoj otec do zariadenia. Tak nech ma dedulo našetrené. Alebo proste peniaze stiahni na iny ucet, zriad ho spolu s dedom Akoze na setrenie a nebude mat k nemu brat pristup. Iba ty. Lebo evidentne sa tam nieco nekalé deje. A nedaj sa obalamutiť. Proste ak ti nieco nesedi, vytiahni vypis z uctu, sadni si k číslam a pekne pred bratom a pred otcom si to spolu prejdite. Ja neznasam takychto ludi.
@lienka.7 áno, údajne je to tak, že sk počas života niekto dostane niečo darom tak o toľko sa mu znižuje podiel v ostatnom dedičstve- tak si to možme vyrátať, že možno aj z toho titulu to vyberá
@betulinka1 lenže čo ja im može do toho hovoriť, kefˇ ja už s tým domom nemám nič? viem si predstaviť, čo by mi začal vykrikovať…
@betulinka1 a ano - s tou povesťou máš úplnú pravdu, to sa v takom meste hned rozširi a hanba na 100 rokov, to by mu aj patrilo, naozaj
Práve pre tu potrebu v budúcnosti, by si mal tie peniaze riešiť. Teraz mu tvoj brat rozhajdaka všetky úspory, dôchodok a keď dôjde k potrebe odbornej starostlivosti, nebude ani fuka. Ešte podá na súd, aby si otcovi prispieval rodičovské výživné a vykreslí ťa ako žgrlavca , čo sa nikdy nijako nestaral o otca a on ako samaritan čo sa s otcom natrápil.
Nedaj zo seba robiť chuja
Cize stara sa brat dobre? A vlastne musi sa starat? Alebo si zatial len peniaze uziva? Ma tam otec dozivotne pravo byvat? Dobry napad ti dala
@betulinka1 , nech otcovi chodia peniaze na novy ucet kde budes len ty disponent. Povedz otcovi, ze brat vybera peniaze, ze vsetko na dom sa plati len z jeho uctu a brat na nic neprispieva. Ze ked bude potrebovat tie peniaze, tak nebudu. Zariadenie stoji neskutocne peniaze a kopec dalsich vydavkov ktore pre stareho cloveka mozu byt potrebne. A dalsia vec, vybavilq by som s otcom neviem ci to poviem spravne, ale opravnenie/sposobilost pre teba na pravne ukony. A potom si uz snad brat nebude moct robit len tak co chce. I ked… vychcany vyzera byt dost, vybavit si to vie aj on a potom bx opat mohol menit ten ucet.
@betulinka1 a este k tomu/ ked dom mu povedsl, ze peco vsetko plati otec tak mi povedsl- tatko tak chcel, ked som sa ho opytal sko to s tym prepidom- darom 1/2 fomu tsk mi povedsl- tatko tak chcel- stale to iste, ja otca s tym nechcem konfrontovať, zbytočne sby sa neroztušil, sny sa mu nezhoršil jeho zdravotný stav, podľa mňa aj preto on - brat to vie a využiva to
A podla mna, opytaj sa na to tatka, na to platenie aj na tie vybery a aj na to darovanie polky domu. a nahraj si jeho odpoved. Preco by sa mu mal stav zhorsovat? Ked sa ho na nieco normalne slusne opytas?
@liv1 otec má právo doživotneho bývsnia v fome. Podľa mňa, keďze brat je právnik, tsk on take papiere o sposobilosti na právne úkony apod. má dávno pod pslcom on….

vieš čo, riad sa tym, čo napisala @cacianka, to bude najlepšie, i ked si myslim, že tatko ma asi nejaky podiel vychovy na tom..a porad sa s pravnikom, doslova to predostri, ako si to povedal tu, alebo rovno si to skopiruj a pošli emailom