icon

Rodinné vzťahy

alinka321
7. okt 2021

Baby poradte mi... ja uz neviem co mam robit...

Napisem to co najstrucnejsie...
S manzelom to bola velka laska, vzali sme sa, kym sme postavili svoj domcek byvali sme u svokrovcoch... ja som ich mala strasne rada ako vlastnych rodiciv... vsetko bolo super az kym sa nenarodil nas syncek... zacali ma komentovat ako matku, nerespektovali ma, ked som nieco povedala rehotali sa mi za chrbtom, doslova mi krasli dieta, rozmaznavali ako robili mu vsetko po voli az som mala pocit, ze maly ma radsej ich ako vlastnych rodicov...

Zacali mavat nemiestne pripomienky ku vsetkemu a zacali sado vsetkeho montovat... ja som im vzdy pomahala ako sa dalo, ci uz varit prat, okna umyvat... zehlit, kosit... no skratka co sa dalo... na prstoch jednej ruky spocitam kolkokrat mi za to podakovali, brali to ako samozrejmost a mne to uz prislo ako keby som im sluzka bola... ked aj boli neake nezhody s manzelom, nikdy mi nedali za pravdu aj ked som ju mala, uz len z principu drzali stranu jemu...
Ale bralasom to vsetko spociatku s nadhladom a stale som si opakovala este vydrz pre pokoj v rodine, uz sa odstahujeme bude lepsie... neviete si ani predstavit, ako som tlacila na to, aby sme sa cim skor odstahovali...
Ale moc to nepomohlo kedze sme sa prestahovali o kolometer dalej... myslela som, ze budeme mat viac sukromia, kedze u svokrovcoch sme ho nemali vobec. Ti ako by saani nechumelilo k nam chodili aj 2-3x do tyzdna co mi akoze vadilo...
narodila sa nam dcerka a co som chcela mat domasvoju pohodu, venovat sa rozbehu dojcenia a pod tak oni ku mne aj 3x do tyzdna chodili, lebo dochodci sa doma nudili...ale keby prisli na hodinku ok, ale oni prisli o pol 3 a odchadzali vecer o 8 ... ako neskutocne mi to liezlo na nervy, ja som sa chcela venovat detom svoje domacnosti a nie im robit animatorku...
potom prisli neake nezhody, oni ma vlastne nemali moc radi a stale ma komentovali kritizovali, nepacil sa im ani moc podpis, ze ako sa podpisujem... proste mala som pocit, ze im na mne vadi vsetko, ked maly nieco vyviedol tak samozrejme po niekom to ma a jasne ze po mne... raz moj muz schudol (chodil do posilky) a ze to ma so stresu, lebo sa ňma dobre, potom pribral (prestal cvicit) tak to mal zas so stresu lebo sa nema (pri mne) dobre...
Aj som si potom neskor vypicula rozhovor ako sa o mbe bavili a za co ma vlastne maju... tak som proste explodovala a povedala si STACILO a DOST! Ja som im od riti neodpadla aby takto faloste a zakerne so mnou jednali... na 2r som pretrhla lontakty s celou manzelovou rodinou, sla som k svokrovcom parkrat do roka a to vacsinou vo sviatky... vianoce velka noc... a musim vam povedat, ze mi to strasne pomohlo, tak mi to vyhovovalo maximalne...
No len oni si zrazu uvedomili, ze su sami, lebo dalsie dve dverenky k nim chodia minimalne (vraj nemaju cas) a prisli na to, ze ak nebudu chodit k nam tak sa zblaznia od samoty... tak jedneho dna sa rozhodli ze mi pridu gratulovat na nrodeniny, ze si sadnu do mojej pbyvacky a budu sa tvarit akoby sa nic nestalo...
nie som pripravena a nevidim to na otvorenu naruc... tak som manzelovi povedala, ze skor ospravedlnenie by som prijala ako gratulacie...
my k nim chodime, sbojho syna vnucata vydavaju chodia ram na prazdniny, ale nechcem aby oni chodili k nam... bojim sa toho, ze ak ich tu raz pustim, budu chodit zas aj 2-3-4x do tyzdna a to uz fakt nechcem...
Manzel im otvorene povedal, ze zatial my budeme chodit k nim... poradte mi nieco ako to vidite vy

Strana
z2
truthy
7. okt 2021

Prečo im to nepovieš otvorene? Niekedy je to ozaj najlepšia cesta, keď povieš aký je problém, nech aj oni vedia, že vidíš to správanie ich, že ako to ty vnímaš.

alinka321
autor
7. okt 2021

@truthy oni to vedia... vedia, ze im nedoverujem a ze zen vztah uz nikdy nebude ako predtym... ale oni su taki ludia, ze spravia zle, napluju cloveku do tvare, posliapu mu po dusi, dourazaju cloveka a potom sa tvaria ako keby nic .. oni vlastne kazdeho len ohovaraju... nemaju dobre vztahy ani so susedom... svokor dlhe roky s bratom nevravil...

A po pravde ja uz nemam chut im nieco dokazovat a obhajovat sa... doslasom do stadia kedy mi je uplne jedno co si o mne myslia... lebo nez by som urobila cokolvek, nebolo by im to dost dobre

veronika33
7. okt 2021

@alinka321 určite si drž odstup od nich, oni sa nezmenia, jednoducho trvaj na tom, že si nepraješ, aby k vám chodili a tak často ako si oni zmyslia už vôbec nie, mantinely ktoré sa ti podarilo nastaviť neposúvaj, radšej ich posúvaj smerom od seba

alinka321
autor
7. okt 2021

@veronika33 presne toto som chcela pocut 🙃
Mala som uz aj so seba depky, ze co som za clovek ked neprijmem navstevu, ze proste si drzim odstup od nich... ci je to spravne ci nie... ale mne ten odstup, obmedzeny kontakt fakt pomaha a lieci mi to dusu...
ja som proste clovek, ktory sa nedokaze pretvarovat... do oci sa im usmievat a tvarit sa ako najlepsi pristelia a ze sa nic nestalo... ked sastalo

Netvrdim, ze casom si nenajdeme k sebe cestu... ale momentalne proste nechcem aby ku mne chodili... drzim si tym akoby taky pomysleny obranny stit...

Mne ked muz kolkokrat povedal, ze chcu prist na navstevu, ja som zaludocnu neurozu mala... som cele noci prehadzovala ... no proste nechcem

mabenn
7. okt 2021

@alinka321 totalne mas pravdu, stoj si za svojim, skoda ze si to tak dlho predtym trpela...akonahle ich pustis dalej, zas budes tam kde si bola predtym

alinka321
autor
7. okt 2021

@mabenn presne... nechcem byt zas v tom vire falose...
mrzi ma to kvoli muzovi, su to jeho rodicia a ma ich rad... boli chvile kedy som mala pocit, ze viac drzi s nimi, ale asi si uz aj on niektore veci uvedomil a otvoril oci a vidi veci tak ako su a respektuje moje rozhodnutie, verim ze mu to je zatazko, ale nedokazem inak...
Karma je zdarma a kto chce kam, pomozme mu tam... to o co prisli spolu so mnou si mali uvedomit skor... ziskat si aspon z casti opat moju doveru nebude zalezitost mesiaca ani dvoch...
sami sa zo svojim spravanim mozu, ne h necakaju teraz, ze ja im budem kratit ich dlhe chvile... o to nech sa postaraju ich dalsie dve dcery s ktorymi sa mi škľabili za chrbtom...

Dakujem vam zeny, za skova povzbudenia... 🙏

oktoberka
7. okt 2021

Strašná doba.
Každý chce mať pokoj od každého.
Ako dokázali niekedy generácie spolunažívať?
Ok,aj sa hádali,aj zle si robili,ale aj pekne si vedeli pomôcť,zdieľať problémy.
Lebo chceli-museli spolu vychádzať.
Teraz je každý každému na obtiaž.
A každý každého skôr využíva,na tu chvíľu potrebuje,potom dištanc.

truthy
7. okt 2021

@alinka321 to ti verím, že to už je u teba asi taká fáza rezignácie, lenže oni si myslia, že si sa zrejme cez to dostala, lenže treba im asi pripomenúť, že to nejde len tak.

cubo2
7. okt 2021

@oktoberka strasna doba? ako dokazaly niekedy generacie spolunazivat? Pfff nebud naivna. Si myslis ze v minulosti svokry nedrbali nevesty? (zvlast z chudobnejsich rodin).. Nazivali spolu skratka preto, lebo museli. Neboli hypoteky, neboli stavebne firmy..

alinka321
autor
7. okt 2021

@oktoberka
Aj nam svokrovci pomohli a velmi za co som im vdacna, ale aj ja som pomahala im ako som len vedela...
ale to nejde kopnut si do cloveka kedy sa mu zmysli, dourazat ho a potom prist bez slvka pokory ci priznania si chyba a tvarit sa, ze je vsetko v poriadku...
strata dovery sa tazko ziskava spat... aja som si povedala, ze budem konat na rovinu a v sulade so svojimi pocitmi... nebudem sa im vyhovarat a cymyslat si bachorky... na robinu som im povedala... naliala cisteho vina a dala najavo kam az zasli svojim spravanim...

alinka321
autor
7. okt 2021

@cubo2 presne tak... pretoze museli... ale ci boli stastny... o tom sada doskutovat...

alinka321
autor
7. okt 2021

@truthy ano 👍🏻 Uplne presne si to pochopila a vystihla

cubo2
7. okt 2021

@alinka321 ja ti rozumiem, lebo presne toto sa nam stalo po narodeni dcerky tiez. Sice za nami nedoliezaju, nebyvame ani pod jednou strechou ale moja mama sa nevie zdrzat komentarov na to, ako manzelka vychovava dieta.. Vsetko jej diktuje, toto sprav hento sprav, hento nerobi, toto robi.. az ju moja mama raz naozaj urazila a odvtedy sa jej moja manzelka vyhyba.. ja som svoju mamu za to sprdol, vysvetlil som jej, ze sa od nej ocakava ospravedlnenie, ale ona nie.. ona je proste hrda a tvrdohlava.. co uz no.

alinka321
autor
7. okt 2021

@cubo2
No sno o to tak nevinne vzdy zacina... slovko tam slovko “hentam” az jedneho dna staci kvapocka a kalich pretecie...
aj u nas to tak bolo... malo deti obliekas budu chore a vonku 25C a nechod dnes von lebo tam fuci - pritom von sa ma ist za kazdeho pocasia...

Su to malickosti, ktorych ked sa nakopi ... vybuchne

Svokrovcoch to mozno teraz aj “serie” ked zistili, ze ostanu sami... ale mrzi ich to nie kvoli mne a mozno ich ani nemrzi to ako mi ublizili, ale to ze si neprajem aby tu chodili a teda su odkazani na to kedy prideme my ... to je pre nich najvacsi trest, ze mi uz nemozu organizovat zivot a musia sa sami doma nudit

mabenn
7. okt 2021

@alinka321 neverim ze sa zmenia a pochopia nieco, radsej to ani necakaj

alinka321
autor
7. okt 2021

@mabenn veru necakam... drzim odstup pre svoj vnutorny pokoj... cim menej ich vidim a pocuvam tym lepsie sa citim

cubo2
7. okt 2021

@alinka321 ja ti to poviem tak vtipne, ale chyba bola stavat dom tak blizko.. rodicov a svokrovcov nikdy nesmies mat v pesej dostupnosti.. lebo inak sa ti budu vkuse montovat do zivota :D

alinka321
autor
7. okt 2021

@cubo2 ano viem o tom... uz som to olutovala 😂 ale manzel chcel ostat tu...
ale stale sa da dom predat a ist dalej 🙊

Ja akoze voci nim necitim hnev alebo neaku zašť alebo nieco podobne... ja to mam v sebe vysporiadane... ale drzim proste ten odstup, ktory mi pomaha a vyhovuje

martinajurkechova
7. okt 2021

@alinka321 príde mi to veľmi zvláštne, že k ním ti nevadí chodiť, deti dávať na prázdniny, ale oni ku tebe majú vstup zakázaný? Veď sa normálne so svokrou dohodni, aby sa dopredu ohlásila a keď nebudeš mať na nich náladu, tak jej proste povieš, že sa ti to nehodí, lebo máš niečo naplánované.

alinka321
autor
7. okt 2021

@martinajurkechova to by fungovalo v ich pripade len chvilu... ze by sa ohlasili
Potom by chodili kedy by sa im to hodilo bez ohlasenia

alinka321
autor
7. okt 2021

A mozno je to aj tym, ze zatial nemam chut s nimi ten vztah zlepsovat... z mojej strany snaha bola viackrat... nevazili si, tak nech sa necuduju, ze sa teraz staviam na zadne ja

martinajurkechova
7. okt 2021

@alinka321 neviem, keby som si s niekým nerozumela, tak by som k nemu nechodila. Zober si to z ich strany. Ty k ním môžeš prísť kedy chces, dať im deti keď potrebuješ, ale oni ku vám nemôžu prísť? Nehnevaj sa, ale pre mňa je to fakt divné a byť tvoja svokra, tak asi by ma to aj mrzelo, že ja nemôžem prísť na návštevu hoci ty ku mne prídeš kedy chces a vtedy ti nevadim.

alinka321
autor
7. okt 2021

@martinajurkechova
Ja tam deti nedavam kedy sa mi zmysli, len vtedy ked si ho pytaju... mladsiu nedavam vobec, je na mna naviazana astarsieho (uz 8r chlapec) davam ked si ho pytaju aby ma neobvinili z toho,ze im branim deti vydat...

Ale mas pravdu, je to take zvlastne, tazko to vysvetlit... ale proste nechcem aby tu zas zacali chodit 3-4x do tyzdna ... my mame tiez svoj zivot... a ja im nechcem robit animatorku a zabijat ich nudu... maju dalsie dve dvery nechapem preco nejdu k nim ked sa nudia ale silou mocu ku mne, ked ma nemozu vystat...

cacianka
7. okt 2021

Si až veľmi dobrá a poddajna, nápomocná a ústretová.
Nerob to. Zničiš sa, nakopí sa ti stres a zdravotné problémy, a o par rokov budeš napoli troska. tvoje deti potrebujú mamu vyrovnanú, nie atakovanu dedkovcami. Ty si dospelá a len ty vieš ako ich neúmerne ovplyvňujú a zasahujú.
Ja som bola podobne, až mi sestra povedala ,"si taká dobrá až si sprostá". Tak som postupne viac zacala dávať do popredia svoje ja, nielen hrdosť. Až teraz v zrelom veku som si uvedomila že tých pár rokov dozadu, malo zmysel. Vypustila som zo života tzv.toxickych ľudí. A je mi šuma fuk aká je to blízka či vzdialená rodina, susedia, kolegovia, kamaráti. Je mi šuma fuk čo si myslia a ako má komentujú. Žije sa mi lepšie.
To čo si vydržala ty, je aj na vola🐄 veľa, ja s mojou povahou a životnými skúsenosťami by som k nim ani nevkročila, deti iba výnimočne a žiadne také že by ich opatrovali pár hodín, do môjho bytu by sa ani priblížiť nemohli. Ani gratulovať by som nepripustila, podať ruku a falošne by sa na mňa cerili, ani náhodou.
Pred dvere levy, hady a pirane.

martinajurkechova
7. okt 2021

@alinka321 myslím, že to je celé na dohode. Nech prídu keď je doma aj tvoj muž a vtedy keď sa vám to obom hodí. Snáď sa z minulosti poučili a budú si dávať pozor na to čo im výjde z úst. Normálne svokre povedz, že máš rada svoj kľud a neznášaš neohlásene návštevy.

alinka321
autor
7. okt 2021

@martinajurkechova
Uz som pisala vyssie, ze casom ked sa to utrasie a uvidim ich snahu alebo aspon neaky naznak toho, ze si priznaju chybu ako sa spravali, vtedy mozno mavnem rukou a poviem ok... zacneme od znova... ale zatial v nich bidim len falos a pohrdanie... neuctu ku mne...

oktoberka
7. okt 2021

@cubo2 veď som to presne tak aj napísala.

alinka321
autor
7. okt 2021

@cacianka
Dakujem...
Podobnym som prechadzala -prechadzam...

Odstupom casu vidim, ze nie vzdy som sa aj ja spravne zachovala tak ako by sa odo mna ocakavalo, ale aj jasom len clovek z masa a kosti... ale to ako sa chovali oni, z ich strany cista vypocitavost... postupom casu som videla o co im vlastne ide...

oktoberka
7. okt 2021

@alinka321 vieš,môj svokor tiež dosť žiarlil...keď manžel odišiel.
Ťažko to znášal a bola som ja ťa zlá.
Ale snažila som sa to predýchať,hoci ťažké chvíle boli.
A keď ochorel,mala som mu dať vyzrat jeho správanie za tie všetky roky?
Mohla.
Nikdy som prepáč nepočula.
Ale videla som v jeho očiach ďakujem.
To mi stačilo.
Všetci sme ľudia. Aj s chybami.

martinajurkechova
7. okt 2021

@alinka321 možno časom už nepríde a potom keď sa pominú ťa to bude škreť, že si to nedala s nimi do poriadku. Vždy sa dá slušne komunikovať a slušne povedať keď ti niečo vadí. My tiež nemáme úplne ideálne vzťahy, ale už sme si tak nejak na seba zvykli a vieme ako spolu komunikovať. Keď si s niekým z mužovej rodiny nerozumiem, nechávam na dialóg priestor mužovi a ja sa moc do rozhovoru nezapajam. Ak ale vidíš, že u nich nie je žiadna zmena, tak im slušne povedz, že sa ťa ich správanie v minulosti dotklo a budeš radšej bez toho. Bolo by ale fajn keby ste sa o tom porozprávali.

Strana
z2