icon

Rozčarovanie z nezáujmu svokrovcov o vnučku

15. jún 2024

Ahojte, viem, ze takychto tem tu je neurekom, ale velmi by ma zaujimal vas nazor na nasu situaciu.

Svokrovci od nas byvaju par minut, no napriek tomu su so svojou prvorodenou vnuckou minimalne. Necakam od nich, ze s nou budu kazdy den, ale som prekvapena, ako malo o nu javia zaujem.

Nemaju este ani 60 a stale pracuju (podnikaju, sefuju svojim firmam). Casto od nich s muzom pocuvame, ako nevladzu a su unaveni a nestihaju - pritom do prace chodia pred obedom a vracaju sa okolo 17:00. Faktom je, ze nepracuju tazko fyzicky, sedia za pc, telefonuju a riesia e-maily ci pracovne kavy.

Mrzi ma, ked pocujem, ze napr. svokra si bezne spravi volno, aby mohla ist na 4 dni na chatu oslavit kamaratkine narodeniny. Potom pride z chaty a ked jej muz zavola, ze su s malou na ihrisku, ci na chvilku nepride, ze pokecaju, odmietne ho s tym, ze je strasne unavena, lebo kazdu noc zurovali a je nevyspata.

Pritom stale vyplakava, ako je s vnuckou malo, ze by ju velmi chcela vidiet, no realne s nou je 1x (vynimocne 2x) do tyzdna, max hodinu, hodinu a pol. Podotykam, ze byvame vedla seba.

Svokor zas ma po praci svoj projekt - stavia si chatku, takze on malu niekedy nevidi aj mesiac, lebo sa domov vracia, ked uz ona spi. Ale on je celkovo taky chladnejsi typ, takze to az tak neriesim.

Mrzi ma ale, ze najma svokra sa vsade vychvaluje vnuckinymi fotkami, rozposiela ich kamoskam a vypisuje, co vsetko uz mala vie... Naposledy ked boli u nas na navsteve moji rodicia (byvaju 300 km daleko), sa zacala predvadzat, ako mi pomaha s malou, behala hore-dole a vypytovala sa, s cim ma este pomoct. Nerozumela som tomu divadlu.

Dalsim problemom je, ze ak ich aj obcas poziadame o pomoc s malou, odmietnu, lebo vraj sme to mali povedat skor, ze oni uz maju plany... Tak sme s tym uz aj prestali a riesime si vsetko len my dvaja. Velmi mi je luto aj to, ze ked muz parkrat poziadal svojho otca o pomoc s niecim, odmietol, ze sa mu nechcelo alebo mal dohodnute pivo... Pritom oni muzovi volaju pravidelne, co potrebuju opravit/vybavit. A on to spravi.

Je mi smutno z toho, ze s muzom na seba nemame vobec cas, ze chvilku oddychu mame len ked ideme k mojim rodicom, ktori nam s malou neskutocne pomahaju - ale maju svoj vek a nechcem ich tolko zatazovat...

Neviem ci to vnimam spravne, ale naozaj mam pocit, ze tito stari rodicis su "panicka s pankom", ktori vidia najprv seba, svoj zivot a na vnuca si spomenu, ked je diar prazdny. To, ze my s muzom by sme si chceli aspon raz za cas vydychnut, im asi nenapadlo. Zato radi spominaju, ako im ich rodicia pomahali s malymi detmi...

Som divna, ak som z takehoto pristupu rozcarovana?

Strana
z5
ada12345
16. jún 2024

@aurora33 Preto uz od nich ani nikto nechce, aby travili s vnucatami cele leta. Ale zase aj dnesni stari rodiacia su mnohi davno po 60tke a uz na dochodku, ved vek rodenia sa posunul a ked maju momentalne zeny deti v 35-40tke, tak to moc nevychdza, aby boli stari rodicia 50tnici a pracovali.

@gribka1 Vazne ides spochybnovat ci to bolo z lasky a ze "museli"? Ty si nejaky sociolog a vypracovala si rozsiahlu studiou o emociach starych rodicov v 70-90tych rokoch?

@1ryba Joj, treba vytahovat nesuvisiace nezmysly, ked uz dosli argumenty, ze? 🙂

gribka1
16. jún 2024

@ada12345 Nie, ale žila som v tej dobe ako vnúča.

ada12345
16. jún 2024

@gribka1 A citila si, ze tvoji stari rodicia sa o teba starali s odporom, hej? Nuz aj to moze byt v jednotlivych pripadpch, to nepopieram, ludia su rozni. Ale pausalizovat to... vacsina nasej generacie si na detstvo u starych rodicov spomina pozitivne.

gribka1
16. jún 2024

@ada12345 Veď celý čas vravím, že je to v každej rodine iné. Že najdôleźitejšie sú dobré vzťahy v rodine. A tie sa pestujú, nie sú automatické. Čo som ja zažila, nepresúvam na ďalšie generácie. Dostávajú viac lásky a pozornosti ako sa ušlo mne. A som vždy pripravená pomôcť, ale takto je to aj opačne. Ale nie preto, že sa patrí, ale preto, že chceme.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
domkakvet
16. jún 2024

Ano tieto temy tu uz boli, tak aj ja sa budem opakovat, je to vase dieta, nemali ste ho kvoly svokrovcom, je to na nich ako sa rozhodnu.

zuzuliatko18
17. jún 2024

Autorka, mne sa napriklad zda 1-2 krat do tyzdna dost, ak vtedy babicka pride a zahra sa alebo postara o vnuca. Vidim na mojej mame, ze je z prace unavena, ma toho plno, takze viem, ze aj keby bola blizsie, tak by sme sa castejsie nevideli. Ano, som tiez z generacie, ktora leta travila u starych rodicov, lenze ked som mala ja 5-6 rokov, moje babky boli patdesiatnicky a na dochodku. To je podla mna neporovnatelne. Zivot sa velmi zrychlil, zintenzivnil, je toho viac na prezivanie aj spracovanie. Viac stresu. Viac moznosti.

mamutka
17. jún 2024

Tak babka pride raz za týždeň, to je bohate dosť na to, aby si s dieťaťom pekne budovala vzťah. Svokrovci este pracujú, čo je to za komenty, že sedia pri počítači a riešia mail, to akože nie je práca? Niesť zodpovednosť za firmu a stále niečo riešiť asi nie je práca…. Celý život pracujú, deti vychovali, majú šancu nájsť si čas na kamošky, výlety, chatu a mladá sa sťažuje, že jej dieťa vidí babka raz za týždeň 👀
Neviem ci sa takého veku dožijem, ale verím, že budem môcť konečne chodiť na výlety s kamoškami, lebo teraz každá pracujeme, vychovavame deti, môžme spoločne aktivity odkladať akurát tak na starobu.
Chápem to tak, že autorka je ešte doma s dieťaťom, ma dokonca len jedno, ak je zdravé a ona aj muž sú zdraví, akú pomoc treba, to je mi záhadou.
Keď je dieťa choré, obaja rodičia musia do prace, vtedy je človek odkázaný na pomoc starých rodičov. Ak taku situáciu ešte autorka nemala, nie je dôvod vyjadrovať sa, že sa nepretrhnú. Ja som napríklad ani vo sne nečakala, že človek, ktorý k nám bez váhania pricestuje, keď dieťa zrazu ochorie a my musíme do prace bude zrovna môj otec, ktorý sa výchove nás deti celý život nevenoval a doma mamke nijak nepomahal. Ľudia vedia prekvapiť.

betulinka1
17. jún 2024

Može to byt aj preto, že je malá ešte malá a proste to chce vela trpezlivosti. Skús vydržať a uvidíš, ked bude mať malá takých 5 rokov, tak to už bude úplne iný parták a starí rodičia sa budú vedieť s ňou zabaviť.

lianka123
17. jún 2024

Ahoj. Ja Ta chapem. Ale zariadila by som sa. Ok, teraz ona nemoze, Ty nebudes moct za 20rokov, ked svokra bude naozaj potrebovat. Aku pozicaj, taku vrat… vsak kazdy ma narok na svoj zivot. Viete, ono sa to da, aby bol vlk syty a koza cela.

sjun
17. jún 2024

Ahoj...napisem ti svoj pohlad....tvoji svokrovci su naozaj mladi vitalni ludia, ktori este pracuju je uplne jedno ci fyzicky ci psychicky a je mi na nich sympaticke ze si zivot uzivaju. Mozno im to teraz financie dovoluju a mozu proste robit veci ktore pri svojich malych detoch nerobili. To ze svokra 2x tyzdenne vidi vnucku mi nepride uuuplne ze malo. Nemozes cakat ze kazdy den po robote sa u vas zastavi. To ze si vy chcete oddychnut prepac ale to nie su povinni ti svokrovci zabezpecovat. Najdi opatrovatelku. Moji rodicia maju 70 rokov...mama byva kusok ale nikdy nam deti nestrazila na noc. To ze sme s muzom v jednom kole sme vedeli uz ked sme deti robili. Cize neocakavaj ani nevyzaduj od nich nieco co nechcu robit. Mas jedno zdrave dieta a ste na neho dvaja...myslim ze to zvladnete.

lenkakravcova
17. jún 2024

Ak by to bolo tak, že svokra je doma (ako v niektorých krajinách, kde ženy nepracujú), tak by som tvojej požiadavke chápala. Ale keď chodí do práce, tak proste chodí do práce. Môžete sa stretnúť tak cez víkend. Aj to keď bude mať čas.

gribka1
17. jún 2024

@lianka123 Chápem čo hovoríš, možno tá starostlivosť o rodičov ani nebude možná, keďže pracovať budeme dlho predlho a proste sa to nebude dať. Ale ... rodičia predsa vychovali svoje deti, je podmienka byť poruke aj vnúčatám, aby si zaslúžili starostlivosť od svojich detí?

aurora33
17. jún 2024

@lianka123 dost také vychcane zmyslanie

mamutka
17. jún 2024

@lianka123 tak už sa s pocitom zadosťučinenia vyhrážať týmto štýlom…. To čo je? Ved autorka nijakú pomoc nepotrebuje, svokra na nu nijak nekasle. Autorka ma len iný názor na frekvenciu návštev ako svokra ( a väčšina diskutujucich ). Aurorka sa nejde strhat lietaním medzi prácou, OČR, lekármi, služobnými cestami…. Autorka je doma s dieťaťom a frfle že sa svokra nejde pretrhnúť. Keby svokra nežila svoj život ale každý deň by si zasadla u mladej, tiež by bolo zle. Mozno títo starí rodičia už majú poriesene aj plány na starobu, možno si niektorí už poriesili aj domovy dôchodcov vopred, ale mladi sa tak radi vyhrážajú, že sa ma nich na starobu vykašlú …

katkati
17. jún 2024

@lianka123 To, aby dospelé deti pomohli svojim rodičom, keď sú starí a chorí, by nemalo byť podmienené tým, že sa majú pravidelne starať o svoje vnúčatá. Skoro všetci starí rodičia až na výnimky milujú svoje vnúčatka, ale majú aj svoj život a svoje starosti. Ale vracať im to tým, že vy nepomáhate nám dospelým mladým, aj keď sme zdraví a sebestační, alebo nepomáhate dostatočne, tak to už je prehnané. Je pravda a vidim to aj z vlastného okolia, že máloktorá nevesta je ochotná pomáhať na staré dni manželovým rodičom a keď z nejakého dôvodu musela, bolo správanie neuctivé, chladné a sú aj prípady, keď sa iba čaká na smrť, aby bol pokoj. Ale sú aj výnimky v tomto chladnom svete, len by bolo dobre, aby to neboli iba vynimky.

buducamama
17. jún 2024

@lianka123 Aku pozicaj taku vrat? Preco by jej mali sluzit? Konecne si uzivaju aj oni zivot. Ma dieta, tak nech sa stara. Staro rodicia su na hranie s detmi a nie ze su k dispozicii ako si mladi predstavuju. Oni si uz svoje vychovali. Moze si zobrat opatrovatelku na dve tei hodiny ked potrebuje ist do kina.

luccija
17. jún 2024

@ada12345 nie všetky deti boli u starých rodičov na prázdninách.Moja druhá babka chodila každé leto na dovolenku do Bulharska, Rumunska s partiou kolegýň, keď mala voľno inak stále pracovala bola jedna na prevadzke.A inak dlho pracovala doma sa nudila išla do dôchodku neskor.Jeden x som tam bola s kamarátkou v 14 r chodili sme na jazero, langoše, múzeum fakt sa nám venovala, pokým som bola malá nikdy.Aj vlastnú mamu dala do starobinca bola jedinacik, lebo povedala, že chce pracovať.Ona bola veľmi dobrá, ale nebola materinský typ.A neviem o akých ročníkoch píšeme, ale ja mám 47 r a boli sme partia z domu spolužiaci a tiež nechodili decká k babkam jedni ju mali na východe, druhá chorá.

gribka1
17. jún 2024

@luccija No vidíš, a mňa odtrepali na 2 mesiace preč a k tomu každý víkend. Všetci kamaráti spolu doma a ja tam na samote. Premrhané detstvo.

luccija
17. jún 2024

@gribka1 😏ja zase naopak už, keď som bola teenegerka som zostávala u druhej babky, ktorá bývala blízko a rodičia chodili na víkend na chatu a mňa to už nebavilo.Ale to som už mala aj frajera, partiu.Ved to, že veľa ľudí si to idealizuje moja kamarátka dáva deti na 2 t k babke a povedala, že to sú len stresy.Najprv volá babka, že im nič nechutí, nič nechcú robit potom deti, že ich babka núti jesť, nosiť papuče, oni sa nechcú ísť kúpať všetci sú radi, že všetko sa vráti do starých koľají🙂)

gribka1
17. jún 2024

@luccija No hej, voľakedy kto by sa ma pýtal čo chcem. Žiadne mobily, kto by riešil či chceš jesť, či nie🤣 telefón jedine na pošte a u babky tak akurát do bútľavého stromu sme sa mohli sťažovať.

kikappp
17. jún 2024

Nepočítala som to cele ,podla mna svokra je ok ,ty si nemôžeš nárokovať a dožadovať sa ako malé decko svojich predstáv .Svokra je vitálna, pracuje užíva si svoj život ,deti už vychovala teraz si jna rade ty ,nikto nieje zlý zato ,že ti nieje s dietatom koľko si ty zelas .
Svokra je s vnučkou koľko chce podľa mňa až až..

ailiba
18. jún 2024

No co uz, je to ich postoj. Moji svokrovci su este horsi... Ale jednoducho kazdy ma svoje priority. Tak to uz beriem tak. Chapem ta, ze je ti to cele luto. Aj mne je, ale uz som sa s tym zmierila, ze je to tak. Len potom sa budu cudovat, ze vnucka k nim nema skoro ziadny vztah a ked bude vacsia, tak k nim mozno ani nebude chciet chodit. 🤷‍♀️

margotka17
19. jún 2024

Veď nech oddychujú, oni už svoje deti vychovali, už sa aj narobili, chcú relax pre seba. Myslím si, že si vnučku budú viac užívať, keď bude väčšia.

tana85
30. júl 2024

Skoncila som na tretej strane, to sa nedalo citat…som v tvojom klube, s tym pocitom sklamania to mam tak isto. Moja mama tak 1-2 so mesiaca ked poviem na hodinu tak asi aj vela. Moj otec nula bodov, 6rocneho vnuka videl 2x. A svokra v juny naslubovala hory doly, ze si mame aj wellness s muzom zaplatit, ze sa tesi ako bude s detmi cely vikend. Som hned vedela, ze to nemam brat vazne. Za posledny mesiac a pol prisla 2x, byva od nas 15 minut, je na dochodku, ale stihla za ten cas kupele a dovolenku pri mori. Mne sa s tym tazko zmierovalo aj preto, ze viem ako muz chodil ku svojim starkym (jej rodicom) v lete na cely mesiac, vacsinu prazdnin ho tam davali, takze vie ako to neskutocne pomaha. Ale mame to teda inak a museli sme sa zariadit, vymyslam rozny program detom, aby im nebolo smutno ze rodina nefunguje ako vidia vo svojom okoli, hlavne teraz v lete.

Strana
z5