Rozchod slobodnej matky s partnerom. Ako ďalej?

renuliq
8. nov 2010

Ahojte, potrebujem radu..Rozisli sme sa s partnerom, neboli sme zobrati, mame spolu 27mes. dcerku s ktorou som teraz odisla byvat k mojej mame. Otec ma velmi rad svoje dieta, dokonca po rozchode (bude mesiac co niesme spolu) zaca chodievat pre dcerku kazdy druhy den z prace a cez vikend si ju berie na cely den..
Potrebujem vediet, kedze niesme zobrati, ci mam podat navrh na sud na zverenie dcerky do opatery, hlavne teda koli tomu, aby ma on nepredbehol a nejakym sposobom mi ju nezobral..?
Ake su prve kroky?Co robit?
Chystam sa podat o vyzivne, nakolko sa byvaly partner rozhodol , ze mi bude davat mesacne na vyzivu dietata 50€, co sa mi zda malo..este ma zaujima, kedze som slobodna matka, ci aj ja mam narok od statu na nejake peniaze, nakolko teraz zijeme len z mojej materskej..vopred dakujem vsetkym maminam za akukolvek radu.

pink_lady
8. nov 2010

ahoj renuliq, zacnem od konca...na naviac peniaze nemas narok...co sa tyka ostatneho, tak najlepsie bude, ked zajdes na oblastny urad prace, vyhladas oddelenie socialno pravnej ochrany deti, a tam podas ziadost o zverenie malej do osobnej starostlivosti,,,,to je prvy, dolezity krok, az potom mozes ziadat o vyzivne (tych 50 eur je vazne smiesna suma)...so vsetkym by ti mali pomoct pani na tom upsvar, spisat navrhy, zaniest na sud...to je zdarma...robia tam (na upsvar) aj upravu styku, to by som ti tiez odporucila dohodnut si pevne datumy a cas, ale mozete si dat aj neobmedzeny styk, zalezi na tom, ako spolu vychadzate...drzim palce... 😉

jarunka111
8. nov 2010

Nárok na peniaze máš!!!!!!!! Sestra má podobnú situáciu a dostáva peniaze na dieťa aj na seba!!!!

andzi
8. nov 2010

V prvom rade si treba uvedomiť, že okolnosti prípadu sú individuálne, mohla by si mať nárok na pomoc v hmotnej núdzi, ale nepoznám (a myslím, že ani nikto tu na fóre nepozná) tvoje osobné a majetkové pomery, zrejme poberáš len rodičovský príspevok, avšak neviem posúdiť, aký majetok vlastníš, s kým žiješ v spoločnej domácnosti a aké sú príjmy týchto spolužijúcich osôb, takže ohľadne príspevku v hmotnej núdzi by si sa mala informovať na príslušnom ÚPSVaR, odbor pomoci v hmotnej núdzi.

Pokiaľ ide o výživné, budeš si ho musieť voči partnerovi uplatniť súdne, lebo bez toho by ti ani nepriznali dávku v hmotnej núdzi. Nepovedala by som jednoznačne, tak ako tvrdí pink_lady, že 50 € je málo, záleží od príjmu tvojho partnera a od jeho majetkových pomerov, ale ak je zamestnaný, tak 50 € je skutočne málo. Na súde treba podať tzv. návrh na úpravu práv a povinností k maloletému dieťaťu, k návrhu pripojíš rodný list, uvedieš, od kedy s partnerom spolu nežijete a že žiadaš zveriť dieťa do svojej osobnej starostlivosti a žiadaš, aby ti platil výživné vo výške, ktorú požaduješ. Za návrh sa súdny poplatok neplatí. Súd vytýči pojednávanie a predvolá vás. Styk upravovať nemusíte, pokiaľ spolu dobre vychádzate a tvoj partner má malú rád, odporúčam ti styk neupravovať, nerobí to dobrotu, vzťahy sa zvyknú pokaziť, ak je v rozsudku napísané, každý pondelok od do...každý druhý víkend a pod. Ak má malú rád, tak sa vždy napr. telefonicky dohodnite kedy si po ňu príde a predovšetkým mu nebráň sa s malou stretávať, to dieťa za to nemôže, že ste sa vy dvaja dospelí rozišli. Držím palce.

zedena
4. sep 2022

@renuliq môj bývalý sa dal dokopy z lezbou ona ho ma na prácu kolo domu prívod peňazí a robí oca jej dieťaťu a ja mam syna sním vydrží taky vzťah keď je ináč orientovaná kto vie nato odpovedať mate stým skusenosti?