icon

Rozdiely v starostlivosti o vnúčatá

11. feb 2026

Ahojte aj vy sa stretávate s rozdielmi medzi vnúčatami? Mužova mama pomáha s vnúčatami, vyvára im podľa želania, vypeká a potom je tu moje dieťa ktoré za ten rok čo je na svete neprišla ani raz postrážiť, ani neuvarila ani mi nič nepomohla. Je to zvláštne robiť takéto okaté rozdiely ale je to jej svedomie. Ja len tak, prišla som sa trošku “vyspovedať” a som zvedavá či je takých starých rodičov viac.

Strana
z2
eva8
Včera o 08:13
@anonym_autor

@andrea_82 áno aj keď nemáme dobrý vzťah tak dieťa by nemalo tým trpieť podľa mňa

@anonym_autor co tak sa posnazit o napravu vztahu? ❤️
Napr. prist k svokrovcom na navstevu s manzelom, dietatkom a kvietkom, porozpravat sa 🙂

eva8
Včera o 08:16

Co sa to deje so spolocnostou, vztahmi? Miesto usmevu, lasky, vyjdenia v ustrety, prejavenia zaujmu o toho druheho, cakanie, ze kazdy nam bude skakat kolo zadku... 😔

mysicka36
Včera o 08:41

Aj u nás to tak bolo. Ale bolo to spôsobené tým, že švagrovci bývali u nich v dome a stále vyplakávali, ako to majú ťažké a také citovky. My bývame 50km od nich a keď prídeme, nikdy sme nerozoberali, čo sa nám nepodarilo a svokra mala z toho pocit, že ich treba podporovať a starať sa. Boli chvíle, keď mi bolo ľúto, že druhé vnúčatá zobrala na dovolenku a mojim ani nezavolala. Ale ja som moc hrdá na to, aby som to nejako významne riešila. A vieš čo? Moje deti sú samostatnejší dospelí mladí ľudia.

karolinakr
Včera o 11:27

moja mama sa vždy veľmi kriticky vyjadrovala o ocovej mame, že udajne sa neznašali a potom ma napadlo, žeby si to mali odniesť aj deti, len ja ako dieťa som sa o rodinné pletky nezaujímala, vždy som visela na babke a všade ju nasledovala, a dokonca si vymohla, že som jej jediná mohla tykať, hoci rodičia jej vykali..
vieš, aj deti si svojou nevinnosťou a milotou vedia získať dospelých, čo ty vieš, či sa to aj tvojim deťom nepodarí..

anonym_e9a003
Včera o 13:11
@anonym_b9b2e8

@anonym_autor aj u nas je to tak, svokrovci, ktori byvaju v meste ako my, tak k nam pridu raz za mesiac, niekedy len medzi dvere. ale co sa tyka svagrovcov, co byvaju v inom meste, tak tym vezmu deti na prazdniny, detom sa venuju, vezmu ich na kupalisko, alebo do zabavneho parku, do mesta na zmrzlinu, na vylet, do kina a nase deti nic. Je to fakt trapne stretnut ich s druhymi vnucatami niekde v autobuse ako idu od niekial v nasom meste a nam sa ani neozvali. Nerozumiem tomu.

@anonym_b9b2e8 treba sa opytat, v com je problem, ci vy vsetko tak krasne zvladate, ze vam netreba pomoct a vase deti ani starkych nepotrebuju... 🖐️

eva8
Včera o 13:19
@anonym_b9b2e8

@anonym_autor aj u nas je to tak, svokrovci, ktori byvaju v meste ako my, tak k nam pridu raz za mesiac, niekedy len medzi dvere. ale co sa tyka svagrovcov, co byvaju v inom meste, tak tym vezmu deti na prazdniny, detom sa venuju, vezmu ich na kupalisko, alebo do zabavneho parku, do mesta na zmrzlinu, na vylet, do kina a nase deti nic. Je to fakt trapne stretnut ich s druhymi vnucatami niekde v autobuse ako idu od niekial v nasom meste a nam sa ani neozvali. Nerozumiem tomu.

@anonym_b9b2e8 mozno je to tym, ze tie druhe vnucata su z ineho mesta. Vsak skus zavolat svokrovcom a popros ich, ci by nepostrazili aj vase deti.

saxana000
Včera o 13:27

Svokra aj mama sa zaujimaju rovnako ale mne je jednoducho blizsie milsie aj praktickejsie dat deti v pripade potreby k mojej mame.jej jednoduchsie poviem toto a toto takto a takto tam a tam. Mame blizsi vztah je to domacnost ktoru poznam viem kde co je mama je uz na dochodku svokra este robi a hlavne byva po ceste do roboty nemusim si zachadzat 20 km. Potom ano je jasne ze tie deti maju blizsi vztah k nej ako k svokre ked tam travia podstatne viac casu. U svokry su castejsie deti.muzovej sestry a maju s nou blizsi vztah ale mne nepride ze by to bolo cielene jednoducho to je tak prirodzene ze si deti odvedies vzdy radsej k mame ako k svokre.

mysicka36
Včera o 13:31

@saxana000 Inak to je veľká pravda. tá posledná veta. Skoro každej žene je blyžšia mama ako svora. Tak ak sa nedalo inak, osloviť svokru, že potrebujem pomôcť postrážiť bola až posledná možnosť.

anonym_b14654
Včera o 15:56
@mysicka36

@saxana000 Inak to je veľká pravda. tá posledná veta. Skoro každej žene je blyžšia mama ako svora. Tak ak sa nedalo inak, osloviť svokru, že potrebujem pomôcť postrážiť bola až posledná možnosť.

@mysicka36 ja by som zase svokre dala deti bez najmensej obavy. Mam s nou ovela lepsi vztah. Nam ale nikdo doteraz deti ani raz nestrazil. Napriek malemu rozdielu rok a pol medzi detmi sme bez nich este neboli. Ked potrebujem ist k lekarovi muz si berie volno a je s detmi. Sestrine deti maju rodicia casto. Moje ich moc ani nepoznaju
Autorka nic si z toho nerob, je to smutne ale nezmenis to

anonym_845afd
Včera o 18:13

@anonym_autor Áno poznám to veľmi dobre keď babka robí rozdiely medzi vnúčatami a je mi z toho smutno.
Môj manžel má jedného brata mladšieho o dva roky. Už keď boli deti tak svokra uprednostnila mladšieho syna. A tomu synovi sa narodila dcéra, ona je svokrovcov prvé vnúča.
Ja s manželom sme sa spoznali neskoršie a narodil sa nám syn. A moja svokra nezaujem o druhé vnúča. Keď sa narodil náš syn velice chcela fotky a pochváliť sa s ním, no keď dôjdeme k nim na návštevu tak sa mu ani nevenuje. Tak nerada k nim chodím. A to som sa fakt snažila aby mali normálny vzťah babka - vnúča. Môj manžel to nerieši, on sám nemá rád rodičov, určite kvôli tomu že sa jemu keď bol dieťa nevenovali sa. No každopádne je mi z toho smutno, keď vidím že za prvorodenu vnučku by dali aj život a náš syn ich nezaujíma vôbec.

Strana
z2