S partnerom som 11 rokov a stále nie som pripravená na dieťa
Ahojte, zakladám anonymnú diskusiu, lebo sa hanbím asi za to ako to s plánovaním dieťaťa mám. Príde si ina, divná. Ide o to, že mám naozaj dlhy (11rocny vzťah). Mám perfektne manžela. Sme finančne zabezpeceny. Po svadbe sme si povedali, že by sme mohli mat rodinu. Po svadbe som už užívala kyselinu listovú. Ale napokon som manzelovi povedala, že ešte na to nie som pripravená.(on to ma tak, že tieto veci necháva na mne primarne). Ide o to, že vekovo by som mala byt prípravena. Nechcem sa porovnávať, ale asi 3/4 spolužiaciek už má deti. Takze vidím, že u mna je to iné. Nemáme dôvod nejaký vážny to odkladať, ale ja sa toho celého bojím. Bojím sa ako bude zvládať tehotenstvo. Niektoré kamošky to mali biedne či už psychicky alebo fyzicky. Viem že je to veľmi individuálne, ale skor to beriem, tak že skratka neviem aké to bude u mna a môže sa vyskytnúť táto komplikácia. Ďalej sa desim porodu aj keď bolesť zvládam dobre ale absolútne si neviem predstaviť čo to je za bolesť a celkovo ako to prebieha (bojím sa toho neznámeho). Takisto by som sa bála aj cisárskeho, lebo je to vážna brusna operácia. Skratka zrejme sa bojím mat deti. Mám aj obavy o to aká bude mama. Chcela by som pre dieťa všetko najlepšie. Nemyslim materiálne, ale chcela by som z neho vychovať zdravo sebavedomého jedinca so správnymi hodnotami a neviem či to dokážem. Cela rodina očakáva, ze sa snažíme, ale ja to nedokážem nikomu povedať, ze sa skratka toho celého bojím. Myslím si, ze ale chcem deti a aj si myslím, ze nebudem úplne na nič mama, ale asi mi chyba ten impulz si povedať. Áno som pripravená poďme sa o to aspoň skúsiť, ale ja to stále nedokážem. Neviem či sa do tohto niekto vie vcitit. U svojich kamosiek nemám moc pochopenie. Väčšina z nich po škole a bytovom zabezpečení automaticky sli na skúšanie. U mna je to skor take analyzovanie. Mám aj kamosku čo nemala úplne vhodného partnera a ani vlastne bývanie a Splodili dieťa. Je to pre mna niečo absolútne nepredstaviteľne. Táto diskusia je asi len taký výkrik do tmy. Ani neviem čo čakám od diskusie. Možno snáď len to, že nie som jediná. Pripadam si fakt divná, že to nemám tak ako väčšina žien.
@bluka2 zo začiatku bolo všetko ideálne, pôrod ako každý iný, len som sa pomaly otvárala. Bola som v karanténe na covid oddelení, kde bol celkom problém s množstvom personálu. To boli tie úplne začiatky, keď ešte nikto nevedel čo nás čaká. Celý čas ma však sestričky monitorovali, tak som nemala obavy. Bez nejakého náznaku alebo komplikácií sa stratili ozvy bábätká. Na cisársky nebol čas a ani priestor, nakoľko som bola v karanténe. Dcérku vybrali von vákuovou pumpou ( ja som bola otvorená len na 4cm). Museli ju oživovať a skončila na JIS na kyslíku. Mňa museli uspať, zašiť a dať krv. Nakoľko som bola v karanténe a dieťa v inej časti nemocnici na JISke, nevidela som ju celý týždeň. Hojenie po pôrode bol beh na dlhú trať, horšie však boli všetky tie vyšetrenia, ktoré sme museli absolvovať s dcérou. Zle správy od neurológa a pravidelné rehabilitácie, človek má pocit, že sa mu zrútil celý svet. Dcérka je však veľmi šikovná a aj napriek nepriaznivým prognózam dobehla svojich rovesníkov..
Keby sa každá matka mala cítit pripravená na dieťa (psychicky, fyzicky, finančne...) ešte pred počatím, tak ako ľudstvo vymrieme. Netreba brat všetko tak vážne, analyzovať, treba niekedy nechat veci len tak plynúť. Ja som optimista od prírody, viem čo sa môže stať, ale nepripúšťam si to, neštudovala som každé nebezpečenstvo čo sa môže stať matke, dieťaťu, pôrody som si nepozerala na videách, živé dieťa v okolí som snáď ani nevidela a čuduj sa svete som otehotnela, 3x porodila takmer bez problémov.
@felixfelicis Fuha tak to ozaj ťažká situácia..super že ste to zvládli 🙂 verím že to museli byt nepredstaviteľne stresy
@felixfelicis možno si sa pomaly otvárala lebo to prostredie bolo také nie ideálne na pôrod, neviem, cítila si sa tam dobre? Ja som mala pocit, že na pôrod potrebujem absolútny pokoj, ticho, tmu a úplne sa na to sústrediť. Všetkých som poslala preč. Ak ma niekto vyrušil počas kontrakcie, bolela o 10x viac a stalo sa to iba asi raz. To COVID oddelenie znie stresujúco už iba to slovne spojenie čítať 😕 dokelu. Avšak ak môžeš, neviem či sa to dá, myslim, že ďalší pôrod môže byť úplne iný a to iba v pozitívnom duchu, pre teba aj dieta
@jasminet určite ale keby boli len takí ľudia tiež by bol svet jednoliaty..ľudia sú rôzne osobnosti a verte že moje analyzovanie mi komplikuje život ale skratka som taká aj v iných veciach..veľa rozmýšľam analyzujem prehodnocujem pred každým väčším rozhodnutím..nemám gombík ktorým by som tuto moju vlastnosť vypla..aj keď rada
Niekedy by som povedala, že to príde a vtedy je ten pravý čas. Zamýšľať premýšľať a plánovať sa niekedy neoplatí. Chápem, možno máš tú potrebu no sama možno vieš, že niekedy si tým len zbytočne ubližuješ, takže kľud trocha
No tak prestaň brať tabletky a nerieš. Nechaj to na prírodu, tá vie, kedy je správny čas. Neplanuj, neanalyzuj, to môžeš robiť v práci a v iných oblastiach, napr. planuj dovolenku na leto.
@bluka2 pôvodne som bola na normálnom oddelení, kde mi však na izbu dali pozitívnu pacientku. Keď prišli jej výsledky, poslali ma do karantény. Tam som mala izbu sama pre seba, vlastná sprcha, bol to taký nezvyk na naše nemocnice. Cítila som sa tam naozaj dobre (a chápem že to znie asi divne ale mala som kľud). Trápilo ma len to, že manžel nemohol byť pri pôrode. Bolesti som zvládala celý čas dobre, dokonca som si pri kontrakciách dokázala aj pospať. Ešte som volala s manželom a vravela mu, že nechápem prečo z toho robia ženy takú tragédiu, že tie bolesti nie sú také hrozné. Vtedy by ma ani len nenapadlo, že sa to môže takto skomplikovať. Doteraz si to neviem vysvetliť a logicky zdôvodniť, čo sa vlastne stalo. Všetko to už potom šlo veľmi rýchlo. Viem, že aj napriek všetkému chcem ďalšie dieťa, ale ešte potrebujem čas 🙂
Ahoj s manzelom som 17 rokov, nase deti maju 6 a 3 roky, deti sme odkladali kym sme ich nechceli obaja... teda hlavne ja... moj muz chcel deti vzdy 😀 ja som sa potrebovala rozkyvat, deticky mame planovane a na prvy pokus obe... mali sme statsie asi a ja som maximalne spokojna, ze sme pockali a mali sme ich neskor.
@felixfelicis joj lekári sú najhorší na hocijaké choroby aj pôrody... To mi stačí 😄😄😄😄😄 záhada vyriešená
Ja viem, že pre teba je to asi ťažké, ale niekedy proste treba spraviť len ten prvý krok a ostatné už pôjde samo. Otvor šuplík, tablety výhod do koša a nechaj veci plynúť. Nič strašné sa nestane.
@janickacrazy Veď práve..a som si už viac menej istá že na ten prvý krok budem potrebovať pomoc psychológa..
@diamond007
@bluka2 ja vám gratulujem k prirodzeným pôrodom, ale takéto reakcie ku komplikovanému porodu som ešte fakt nevidela 😳
Niekedy za to nemôže ani hysterka rodička ani hnusni lekári, ale len maticka príroda, ktorá sa snaží aby sme sa nepremnozili.
@felixfelicis dufam, že si sa dala rýchlo do poriadku, u mňa to skončilo sekciou 2x.
@felixfelicis Ahoj,neda mi,aby som sa nevyjadrila. Som si viac ako ista,ze ti dieta nevyberali vexom pri otvoreni na 4cm. To jednoducho nie je mozne. Jednou z podmienok vexu je zasla porodnicka branka(tj si uplne otvorena) a hlava musi byt vstupla v urcitej panvovej rovine. Je uplne jedno, ze si bola v izolacii kvoli covidu,v tomto pripade by sa zarucene robil cisarsky rez. Ak si skoncila vexom,zjavne boli ine porodnicke podmienky,o ktorych si bud zle informovana alebo si ich zle pochopila.
ak dieta chces ale bojis sa tak by som netlacila na pilu, ze ideme sa snazit a plodit… vela je o nastaveni mysle, tak nechaj tomu volny priebeh, a nech sa stane co sa ma stat… moze to trvat aj pol
roka-rok kym sa zadari… a nepocuvaj strasidelne historky o porodoch… skor si povedz ze ludstvo este nevymrelo tak to isto dokazes aj ty…
Ty máš skôr prejavy tokofobie ako to, že nie si na dieťa pripravená. Teba desí tehotenstvo a porod, čo sa týka materstva, na to sa pripraviť ani nedá. Každé dieťa je iné. A necitaj a nepocuvaj kamošky a vseliake články. Každý porod je iný.

@janickacrazy no áno lebo sú nezodpovedne..keby mi praskne kondom počas plodných dni a viem že dieťa nechcem (nemôžem si dovoliť ) existuje riešenie v dnešnej dobe, nehovorím že je to správne ale existuje..ale akože toto je ina téma..ja som od kedy som začala pohlavne žiť naozaj zodpovedná..