icon

Sebecká matka

lesankavh
11. sep 2022

Ahojte chcela by som sa poradiť ohľadom mojej mamy,kedže má takáto situácia začína hnevať .
Ide o to,že mi veľmi dáva najavo ako je na tom finančne lepšie ako ja s mojou rodinou .Napríklad :skoro každý deň mi volá čo si nové kúpila (posteľ,sedačku )dnes mi volala že si bola kúpiť novú skriňu.
Na tom nie je nič zle,nech si kupuje čo chce,lenže ona občas hodí poznámku “každý si je strojcom svojho štastia”
Viem,že myslí nás .
Sme normálna 4- členná rodina ,bývame v dome ktorý rekonštuujeme ,máme auto,veľkú záhradu svoje ovocie zeleninu .
Minule prišla k nám,išla som jej otvoriť dvere na terase a ona “otvor už tú buďu”
Rozpráva,že ona by tak nemohla žiť ako my ,len mne to povie pred mužom si nedovolí .
Keď mi telefonuje tak sa chváli koľko má peňazí ,že mi toľko určite nemáme…
Strašne mi vyciciava energiu .
Najradšej by som s ňou netelefonovala ,ale nechcem kaziť vzťahy v rodine,môj otec je fajn.
Keď má prísť k nám na návštevu,už deň vopred má chytá nervozita s nej.Je to zlý človek,konšpirátor,egoista 😢neviem ako už mám na ňu reagovať .😞

tiika
12. sep 2022

@lesankavh viem, že mnohí ti radia ignorovať, ako vo vela iných veciach.. nie vždy to však môže pomôcť, najmä ak ide o blízkeho človeka, situácie sa stále opakujú, vnútorne sa tým budeš naďalej trápiť.
Stretávať sa s ňou do tej miery, aby si z toho nebola vyčerpaná.
Jej by pomohol psychológ. Predpokladám, že by k nemu nešla. No hlavne to potrebuje zo seba dostať von, odpútať sa do toho, až tak sa u nej môže niečo zmeniť. Nemusíš to byt samozrejme ty, no niekto komu sa otvorí, kto s ňou nemusí súhlasiť, ľutovať ju, ale prejaví úprimný záujem, vypočuje si ju do hĺbky, pochopí.. inú cestu ja osobne nevidím. Za pokus to stojí ..

oskvarka
12. sep 2022

@lesankavh och naozaj si ochotná toto nechať sebe robiť len pre to že je to tvoja mama...by som obmedzila kontakt mama nemama veď už máš svoju rodinu ...mám to inak ale dosť podobne...ja s mamou ani nevolam chodia ku nám malo a nijako neobmedzujem jej vzťahy s vnúčatami ...aj tak sú spolu malo...hovorím o nej malo úprimne ale v dobrom z deťmi mojimi...a majú ju radi ..

monika494
12. sep 2022

@lesankavh toxicky vztah. Skus sa pprozpravat s nou, ak nepomoze tak sadnite za stol vsetci aj s muzom aj s otcom.ak ani to, tak si dajte prestavku od seba.

mircalla
12. sep 2022

Prepac, budem sprosta. Pokial toto nie je vymyslena tema, tvoja matka je cista primitivka a IQ bude tiez niekde v podpriemerne. Zmenu necakaj, porozpravanie sa nepomoze. Tou primitivkou aj ostane. Ostava jedine - ignorovat ju. Upratovacku robi preto, ze na nic lepsie nema mozgovu kapacitu. A toto by som nenapisala, keby tam bol aspon naznak niecoho, co sa da nazvat vobec clovekom

zemiakovysalat
12. sep 2022

Ja som zlá, ale raz by som jej povedala. Maminka moja áno máš vela peniazii ale na druhý svet nezoberies to sam bude dobre dedit... 🙈

katka700
12. sep 2022

@lesankavh Mamu bohužiaľ nezmeníš je aká je. Jediné čo môžes zmeniť je čo s tebou robí jej správanie. Nečakaj od nej nič dobré ani pochopenie ani uznanie. Ži si svoj život ako najlepšie vieš a kontakt s matkou omedz
na minimum. Keby som bola mrcha tak navrhnem aby si tie jej reči otočila proti nej - áno žiješ v totálnej bude lebo tvoji neschopní rodičia ti nikdy nič nedali, zatiaľ čo Anička X Y dostala od mamy 20 litrov na vianoce na vnútorny bazén a Betka XY 15 litrov na na nové auto zatiaľ čo ty chúďatko jazdíš v tej hroznej krásni. Ale potrebuješ sa znížiť na jej úroveň?

mvagusta
12. sep 2022

@lesankavh toto vam robila/robi,ako pises a ty riesis blbosti co rodina a spol? Sa zobud. Kasli na nu celu a nedaj si otravovat zivot. To neni matka,to je toxicky material! Tvoja matka ti vykricala ze si sa nemala nikdy narodit a ty riesis ze ci sa urazi ked jej nedvihnes?!? Ty sama si matka a asi vies ako sa by sa jedna matka mala spravat k detom…a potom si to porovnaj s tym ako sa k tebe sprava ta tvoja..a tym si sama odpovies na otazku co mas robit dalej.

katkami123
12. sep 2022

Povedz mame nabudúce, že ľudia, ktorí si pripadajú menejcenní si potrebujú svoju hodnotu dvíhať cez značkové a drahé materiálne veci 😀 a nech ju aj porazí na mieste od zlosti. Ešte by som jej naschval povedala ako jej to doprajem a ze si malo kúpila. A že či si to zo sebou raz vezme aj do hrobu, lebo nie je tiež najmladšia, v jej veku už treba viac myslieť na dušu ako na matériu.

Ale teraz vážne. Keď máš už takéto stavy predtým ako ma prísť tvoja matka, že cítiš nervozitu, vnútorné chvenie, je to sakra zlé. Toto ti už telo samotné a mozog vysiela reakcie na ňu, tvoje podvedomie, ze kontakt s ňou ťa ničí a zničí ak v tom budeš pokračovať. Vola sa to úzkosť a môže ti to neliecene prerásť až do panickych atakov, kedy nebudeš schopná na chvíľu ovládať svoje telo. Prejavy začínajú takto, vnútornou triaškou. Ja len - ty si jej dcera, si dospela plnohodnotná bytosť, nie jej majetok. Nie si vôbec povinná jej dvíhať, nie si povinná ju pocuvat, nie si povinná sa s nou stretávať, keď to už ovplyvňuje tvoje telo a dostávaš dokonca triašky. Tvoja matka ťa za chvíľu dovedie na psychiatriu. Ona trpí pocitom menejcennosti a preto robí menejcenní z teba. Bohužiaľ, nie všetky matky sú milujúce, mohla by som o tom napísať knihu. Ty to nechápeš, lebo si iná ako ona, buď za to rada. Ale kontakt s nou ťa zničí. Tu jedine preťať kontakty. Tvoje deti nepotrebujú toxicku babku, ty nepotrebuješ toxicku mamu, jedine, ak by ste si cela rodina chceli podávať kľučku u psychiatra, kvôli jednej ženskej, ktorá sa nevie vpratat do kože.

nikolv
12. sep 2022

@lesankavh moja mamina ma taku mamu… toxicka, hnusna, s podobnymi komentarmi cely zivot. Maminu to dostalo az do stavu, ze ak sme mali ist na rodinnu oslavu alebo jednoducho sa s nou vidiet, 3 dni pred aj po jej bolo na vracanie, triasla sa a kolkokrat po stretnuti aj plakala. Teraz s nou ukoncila uplne kontakt, znicena. Ja len ze, ak taka je a aj na surodenca, ina uz nebude a idealne jej postav hranice, skus jej vratit na oplatku podobny komentar a vysvetlit jej ze to nie je spravne. Ak nepochopi, zial… len nech to nezajde tak daleko ako pisem vyssie, mne srdce trha ked vidim moju mamu ako ju znicila 😐

dagmarovita
12. sep 2022

@ludka1402 nevieš kde sa o tomto dá dočítať viac? Ďakujem.

katkami123
12. sep 2022

@tiika
Netreba sa sústreďovať na záchranu jej matky, ako ona sama tvrdí “každý si je strojcom vlastného šťastia.” Tak ma autorka nárok na to vlastné. S jej matkou sa skoro nikto nebavi a ľudia ju majú problém vystáť, keby mala za štipku sebareflexie, už dávno u toho psychiatra je. Ona sa len bojí, ze jej porucha by vyšla na svetlo sveta a mala by ju na papieri a to taký človek nikdy nedovolí.

tiika
12. sep 2022

@katkami123 Pokial sa zmení aj o máličko k lepšiemu (vyplavia sa z nej staré krivdy, nájde prijatie a prijme samu seba), môže sa chovať o cosi znesitelnejsie i k autorke.

sova851
12. sep 2022

@minilla uau,super pohlad na vec 👌👍👍👍

trinityf
12. sep 2022

Veľa otázok som tu čítala, že prečo si to autorka nechá trpieť. No preto, že je empat.
Tvoja matka má narcistickú poruchu osobnosti, manipulátor. Ju nezmeníš. Ale sebe pomôcť môžeš a musíš, lebo sa zblázniš. Jediné riešenie pre tvoj zdravý duševný stav je no contact.

rebeca40
12. sep 2022

@lesankavh jednoducho nereaguj na to nema ta vlastne co hnevat ak si stastna tak ako sa mate .Si dospela je to hlavne tvoj život a nie tvojej mamy.
Ak bude ustiačne zlož raz,druhy krat treti krat ja som tak vycvičila moju mamu😁

krekerce
12. sep 2022

@lesankavh píšeš, že kvôli deťom sa snažiš to všetko nejako prehltnúť aby mali babku. Prave kvôli nimi by si mala kontakt obmedziť na minimum. Len sa zamyslí, chcela by si aby oni prebrali toto správanie od babky..... keď sa ona tak správa a každý je len ticho aby bol pokoj, potom deti môžu mať dojem, že toto správanie e normálne a v poriadku. Ja by som jej za žiadnych okolností nedala vnúčatá aby ich brala kamkoľvek...nevieš ako sa tam o tebe vyjadruje a čo to robí potom deťom v hlave. Chápem, že chceš aby to všetko fungovalo a aby bol v rodine kľud, len naozaj či to stojí za to.
Alebo si predstav situáciu, že tvoja dcéra zažíva takú situáciu, kde je ponižovaná a uražaná.... ako by si jej poradila? Že nech je ticho aby bol kľud?

aristka
12. sep 2022

@lesankavh prečo jej nedopraješ .V čom ti robí naschvál,ze si kupuje ? Možno si tým niečo kompenzuje ,ale to je jej problém a ty jej to skús pochváliť ,ako sa s ňou tešís z novej skrine ,či sedačky.V konečnom dòsledku riešiš úplnú kravinu a tvoja matka tym ,ze si nieci kúpi nie je sebecká .

alexka89
13. sep 2022

Ockovi treba povedať a poradiť že nech si na ňu nájde 2minuti a potom ešte 20minut 😁a bude po probléme.tvojom i jeho i celej rodiny .....matka ak sa pohoršuje nad tebou ako máš zariadené tak nech vám tie zdedene peniaze prerozdelili medzi brata a teba aby si si mohla zrekonštruovať podľa jej predstavy .

katkine_terapie
13. sep 2022

@tiika ano, takto sa to da riesit ak ide o osobu, ktora nie je toxicka (narcisticke črty, narcisticka porucha osobnosti, manipulator, histrionska porucja os. atd.) Autorkina matka je podla popisu niekde na spektre narcistickej osobnosti a tak komunikacia, dohovaranie a ani psycholog nepomôže, nakoľko ide iny typ osobnosti, iny. Často nepomoze ani psychiater, lebo zakladom je k nemu ist a to sa deje iba v minime pripadov.

katkami123
13. sep 2022

@tiika
Moja mama dokázala vykrikovať staré krivdy aj spred 40-rokov od rana do večera, každý deň po dobu 20 rokov. A bola iba horsia a horsia. Takze veľmi naivný názor. Jej matka je tiež diagnoza. Ona sama sa musí chciet zmeniť, autorku z nej už klepe pred návštevou, to je mega zlé. Jej telo jej už fyziologicky dáva najavo, ze ten nahromadený stres a stres z matky nedokáže spracovať a reaguje chvením. Toto treba riešiť. A nie nepricetnu matku. Ale že si depta dcéru a zachádza to do extrému.

evica17
13. sep 2022

J mám podobnú svokru ,akurát tá má peniaze iba na účte a nekupuje nič, ale sa chváli koľko má a že moji rodičia toľko nemajú,nenasetrili. To že ona sa o deti už 10 rokov nemusí starať, zdedila dom po máme čo ho predali, teraz poberá aj dôchodok a aj výplatu ( toto by podľa mňa mali zakázať, že aj výplata normálne a aj dôchodok) a byť dostali ešte za komunistov za to že muž robil vo firme. Čiže mala.kedy šetriť,naši dávali do hypotéky,ale.maju dom. Ignorujeme,nemam na to nervy sa s ňou dohadovať a vysvetlovat, v podstate už jej reči ani nepočúvam vôbec
Najlepšie, toľko peňazí na účte a ona sa furt hádala so svokrom,ak šiel za lístky stravné,čo dostávali na obedy v robote sa najesť do reštike,alebo v práci si dal obed,lebo že však nech si navarí ,je to lacnejšie a nech nerozhadzuje.

evica17
13. sep 2022

@katkine_terapie ahoj, podľa čoho zistím že je osoba toxická, má narcisticke črty a tak ? Zaujíma ma to ohľadom svokry, ale neviem to určiť

lesankavh
autor
13. sep 2022

@mircalla nie je to vymyslené ,bohužiaľ

0silvia0
13. sep 2022

@evica17 skus si pozriet strucne charakteristiky, ci v nich nenajdes svokru:
https://www.zzz.sk/clanok/11072-psychopaticke-c...

mircalla
13. sep 2022

@lesankavh Nuz v tom pripade prerusit kontakty.

gopika
13. sep 2022

@lesankavh normalne by som jej nezdvihla. A zavolala naspet na dalsi den, ze som nepocula mobil a nestihala som. Ze ci daco nutne potrebuje. Na vykecavanie nemam cas.

iveta1970
13. sep 2022

V podstate ti závidí. Takéto veci robí len človek, ktorý nie je spokojný so svojim životom a so sebou. Pretože normálny rodič sa teší, keď je dieťa šťastné s tým čo má!

katkami123
13. sep 2022

Bohužiaľ, si ešte veľmi mladá a už teraz trpíš pri matke úzkosťou. Ja by som poradila psychológa skôr tebe, nech ti pomôže sa odpútať od matky, vybudovať zdravé sebavedomie a naučiť sa povedať matke nie. Ak to nepretneš, čo myslíš ako dopadnes za 10,15 rokov? Už teraz sa z nej klepeš, zatiaľ to máš vnútorné chvenie. Tvoje deti nepotrebujú zdravú matku? Nebudú mat raz tiež vlastne deti, nebudú chciet zájsť za tebou, ty za svojimi vnúčatami, pomôcť, postrážiť? Čo budú mat z psychickej trosky? Mysli v prvom rade na seba. Na svoju rodinu, deti, vnúčatá, ktoré raz prídu.

cialota
13. sep 2022

no ja si nemyslim, ze by mala vyhladat psychologa, povedzme si tak, koho by taketo spravanie matky netrapilo a nezranovalo. v prvom rade by s nou podla mna mala proste obmedzit kontakt a akukolvek komunikaciu

annaa12345
13. sep 2022

@lesankavh je to narcis. Mám takú istú. Len ona nejde na mňa cez mamon. Trvalo to odjakživa,no pohár u nás pretiekol minulý rok,keď mi povedala strašné veci, ktoré ma rozbili najmenej na týždeň. Nehovorila som s ňou niekoľko mesiacov a nebyť otca,už nikdy by som s ňou neprehovorila. Tiež sa z rodinou nebaví,dokonca brat tam vôbec nechodí a ona k nim tiež nie. Potom som pochopila jedno(alebo viac🙂),
-je to chorá osoba
-mám už v paži jej reči
-jedným uchom dnu a druhým von
-niekedy odpovedám ("mám v prdeli"),to keď mi hovorí veci typu " čo povedia ľudia "
Keďže som si ju vybrala za mamu,tak to zvládnem (muselo mi dobre prepnúť vtedy 🤣)
Pomáha si jej reči vôbec nepripúšťať.