Sestra nechce ísť na stužkovú. Čo robiť?
Mám mladšiu sestru, ktorej sa blíži stužková, už je vyplatená. Sestra je skôr introvertnejšia, nie je to taká tá „hviezda triedy”, ale je velmi všímavá, láskavá a zaujíma sa o veci do hĺbky. Vždy mala v škole tak 1-2 kamarátky, s ostatnými si nerozumela. Včera som s ňou volala a hovorí mi, že nechce ísť na stužkovú, že ju to desí. Na jednej strane načo sa nútiť, na druhej strane si hovorím, že v živote bude musieť robiť aj to, čo jej nebude zrovna príjemné a nemôže strkať hlavu do piesku. Máme spolu veľmi dobrý vzťah, nerada by som, aby sa na nej potom spolužiačky odbavovali a mali ju zas za tú divnú, ktorá je ticho a ani na stužkovú nejde.
Čo by ste poradili? Má sa premôcť alebo kašlať na to?
@jamimo ale ved mysli si co chces, ja mam iny nazor ako Ty, a Tvoj Ti neberiem, a prezentujem to slusne. Ano, dana slecna to potom bude mat velmi tazke aj v partnerstve aj v praci, ked zakazdym bude ocakavat ze akonahle sa jej nieco znepaci, tak vsetci s uklonom odstupia aby nebodaj sa nemusela trosku zapriet. Autorka v prispevku nic nepise o tom, zeby odzaciatku bola do toho nutena rodicmi a nechcela. Takze z toho nevychadzam.
Takze slobodne ze mas iny nazor - ja Ti ho neberiem ani neodsudzujem, ale to su presne tie snehove vlocky, vidime to denne na tych mladych dospelychz tragedia ✌️
@anonym_6589aa hneď v ďalšom príspevku autorka píše že ona bola tiež nútená ísť keď rodičia zavelili. Píšeš že v partnerstve to bude mať ťažké, čiže aj partnera bude poslúchať na slovo bez ohľadu na to čo bude chcieť ona? Podľa toho ak to u nich takto funguje tak sa autorka ani jej sestra ešte ani raz nedočkali ústupku, takže nie, nebude čakať že jej vždy každý ustúpi, práve naopak.
@doux Skladali sa cele štyri roky po menších čiastkach, aby to nebolo veľa naraz. Stužková je v októbri, vychádza to 500€ na žiaka, vyplatené to už je, aj zajednané.
@anonym_autor neverím tomu, že je teraz vyplatená už aj strava. ľudia môžu predsa ochorieť, atď. strava sa vždy rieši max 2-3 týždne pred samotnou stužkovou. keby bola stužková o 2 týždne, pochopím. ale teraz nie je určite všetko na 100% zaplatené. ak niekto tvrdí opak, klame.
Môj syn je na tom podobne, tiež nechcel ísť, ale sme sa o tom viackrát bavili a vyzerá to tak, že aspoň na ten začiatok pôjdeme. Tiež sme sa skladali každý rok.
@sissy27 podľa mňa to rozhodnutie zaplatiť to nebolo jej ale rodičov. Tak ako ju teraz tlačia do toho aby išla.
@anonym_931a5f rodičia väčšinou poplatky platia podľa pokynov zo školy. Očividne s tým, že na stužkovú pôjde, celé roky rátali nie len rodičia, ale aj učiteľka. Nevedela sa ozvať 4 roky a teraz sa bojí ísť opýtať učiteľky... že sa bojí rodičov, lebo sú akí sú, to aj chápem. Ale zase aby sa bála ozvať predtým, bála ozvať potom, bálá ísť - to bude mať v živote sakra ťažké, keď všetko je pre ňu problém. Ale že niekto vyhodil 500€, to už problém nie je, to nie sú jej peniaze, ona sa na ne nenarobila, tak nevadí. K tomuto ideme teraz deti viesť, len aby sa preboha necítili nekomfortne?
@anonym_autor neverím tomu, že je teraz vyplatená už aj strava. ľudia môžu predsa ochorieť, atď. strava sa vždy rieši max 2-3 týždne pred samotnou stužkovou. keby bola stužková o 2 týždne, pochopím. ale teraz nie je určite všetko na 100% zaplatené. ak niekto tvrdí opak, klame.
@doux Pozri, po 500€ sa skladali, 500€ je zaplatených. Nehovor o druhých, že klamú, nie je dôvod. Ja neviem či už vyplatili konkrétne jedlo alebo sa to bude ešte len vyplácať, to ja neviem. Proste 500€ je zaplatených.
a mimochodom, tiež mám dieťa totálneho introverta a už sa vyjadril párkrát, že nemá chuť absolvovať túto vec. my máme ale ešte 2 roky čas, zatiaľ som neplatila v rámci zbierania sa ani cent, pretože načo? ak sa rozhodne v poslednej chvíli, že áno, ide, tak uhradím potom celú čiastku. stále lepšie, než platiť každý rok a napokon mať problém získať nejaké peniaze nazad.
@anonym_autor no tak ale to zas by som ju upratala, jedna vec je, že nechce ísť na stužkovú, fajn, nie je to povinnosť. Ale rodičia za to vyhodili 500€ a slečna na prahu dospelosti sa bojí ísť opýtať triednej?? Tak to zase nech má ponaučenie, že každé rozhodnutie má aj svoje dôsledky a ona musí niesť zodpovednosť za tie svoje. Alebo nech dá rodičom 500€ zo svojho, aj to je možnosť.
@sissy27 prečo by mala ísť upratovať spackanú situáciu za učiteľkou kvôli rodičovskému rozhodnutiu? Vysvetľovať jej genézu ich stredoveku v hlave?Rodičia chceli platiť a účasť na stužkovej, tak nech si riešia. Ja žasnem. 🙄
@anonym_931a5f rodičia väčšinou poplatky platia podľa pokynov zo školy. Očividne s tým, že na stužkovú pôjde, celé roky rátali nie len rodičia, ale aj učiteľka. Nevedela sa ozvať 4 roky a teraz sa bojí ísť opýtať učiteľky... že sa bojí rodičov, lebo sú akí sú, to aj chápem. Ale zase aby sa bála ozvať predtým, bála ozvať potom, bálá ísť - to bude mať v živote sakra ťažké, keď všetko je pre ňu problém. Ale že niekto vyhodil 500€, to už problém nie je, to nie sú jej peniaze, ona sa na ne nenarobila, tak nevadí. K tomuto ideme teraz deti viesť, len aby sa preboha necítili nekomfortne?
@sissy27 V tomto súhlasím, mala sa ozvat skôr aj keď pri našich rodičoch je to ťažké, majú svoju hlavu a jednoducho pôjdeš a hotovo. Diskusia žiadna, idú všetci tak aj ty.
@doux Pozri, po 500€ sa skladali, 500€ je zaplatených. Nehovor o druhých, že klamú, nie je dôvod. Ja neviem či už vyplatili konkrétne jedlo alebo sa to bude ešte len vyplácať, to ja neviem. Proste 500€ je zaplatených.
@anonym_autor nepíšem to o tebe. ale jedlo jednoducho určite nie je uhradené 2,5 mesiaca vopred. a ako píšem, ak sa na stužkovej zúčastní napríklad 50 detí + ich rodiny, tak ak sa jeden jediný odhlási, je veľká šanca, že by jej vrátili aj všetko, lebo ostatní by to ešte z poskladaných peňazí vedeli vykryť. problém by bol, keby cúvlo 10 detí.
@anonym_autor nepíšem to o tebe. ale jedlo jednoducho určite nie je uhradené 2,5 mesiaca vopred. a ako píšem, ak sa na stužkovej zúčastní napríklad 50 detí + ich rodiny, tak ak sa jeden jediný odhlási, je veľká šanca, že by jej vrátili aj všetko, lebo ostatní by to ešte z poskladaných peňazí vedeli vykryť. problém by bol, keby cúvlo 10 detí.
@doux Možno ta jedlo ešte nemajú, fakt netuším, preto sa musí spýtať. Povedala som jej, že jednoducho sa bude musieť premôcť v tomto.
@sissy27 V tomto súhlasím, mala sa ozvat skôr aj keď pri našich rodičoch je to ťažké, majú svoju hlavu a jednoducho pôjdeš a hotovo. Diskusia žiadna, idú všetci tak aj ty.
@anonym_autor tak v tomto nepochodíte asi ani ty, ani ona. ani ty za ňu. rodičov máte tvrdohlavých a žijúcich, prepáč, 100 rokov pred opicami (v ich hlavách). takže či sestru podporíš alebo nie, obávam sa, že sa stužkovej bude musieť silou-mocou zúčastniť. leda ak by zdrhla z domu.
@sissy27 Je nepriebojná, sama som jej povedala, že spýtať sa bude musieť, nech ide za ňou do kabinetu a medzi štyrmi očami jej povie čo je vo veci. Sestra si sle myslí, že triedna to nepochopí. Povedala som jej, že za skúšku nič nedá.
Tiež si myslím, že nemá zmysel ju do toho nútiť.
@anonym_autor no u mňa by si sestra musela vybrať, v čom sa prekoná, lebo zase neexist že všetko bude odmietať. To čo jej potom do života zabezpečíte osobnú asistentku, lebo zachvíľu sa bude báť ísť si kúpiť rožky do obchodu?
Takže ak nechce ísť na stužkovú, v poriadku, ale musí sa odhodlať a odkomunikovať to s triednou... alebo sa teda bojí triednej, tak potom sa bude musieť prekonať a ísť na stužkovú... keď ani stužková, ani rozhovor s učiteľkou, tak potom nech si zarobí 500€ a vyplatí rodičov. Toto by bolo moje riešenie.
Viacerí ju tu podporujú k tomu, že sa má za seba postaviť, čo aj schvaľujem, ale zase kde je A, tam je zvyčajne aj B.
@anonym_autor tak v tomto nepochodíte asi ani ty, ani ona. ani ty za ňu. rodičov máte tvrdohlavých a žijúcich, prepáč, 100 rokov pred opicami (v ich hlavách). takže či sestru podporíš alebo nie, obávam sa, že sa stužkovej bude musieť silou-mocou zúčastniť. leda ak by zdrhla z domu.
@doux Ja som z domu po maturite zdrhla kvôli rodičom. Takže sestru podporím.
@doux Ja som z domu po maturite zdrhla kvôli rodičom. Takže sestru podporím.
@anonym_autor po maturite áno, ale nie pred stužkovou. čiže v tomto vidím problém, bude asi musieť ísť. alebo, ak jej vieš pomôcť ty, že si už zárobkovo činná a vieš jej poskytnúť základné potreby, tak nech ide žiť k tebe, kým neskončí školu. od rodičov nech si vyžiada výživné, nech aspoň čiastočne máte pokryté náklady na ňu.
@anonym_autor po maturite áno, ale nie pred stužkovou. čiže v tomto vidím problém, bude asi musieť ísť. alebo, ak jej vieš pomôcť ty, že si už zárobkovo činná a vieš jej poskytnúť základné potreby, tak nech ide žiť k tebe, kým neskončí školu. od rodičov nech si vyžiada výživné, nech aspoň čiastočne máte pokryté náklady na ňu.
@doux Sestra ide za mnou do Česka po maturite, bude tu študovať. Ďaleko od našich, blízko mňa.
@anonym_autor určite by som ju netlačila do situácie v ktorej sa necíti príjemne. Zároveň, by som sa zamyslela a zmenila tvoj nesprávny vzorec a tvrdenie, že v živote bude musieť robiť veci, ktoré jej nebudú zrovna príjemné. Celé zle 🤦♀️ Zároveň nech ťa netrápi, čo si pomyslia jej spolužiačky. Ak si chápavá a milujúca sestra, mala by si rešpektovať jej pocity a rozhodnutie. Stužková je zbytočne preceňovaná akcia v živote a akože míľnik...🙄
@jamimo nie je nič “lepšie” než utvrdzovať človeka v jeho čudáctvach 👍 introvert sa nestráni ľudí… takže to že je introvert nie je príčina že nechce ísť, ale výhovorka…
@jamimo nie je nič “lepšie” než utvrdzovať človeka v jeho čudáctvach 👍 introvert sa nestráni ľudí… takže to že je introvert nie je príčina že nechce ísť, ale výhovorka…
@biba_18 Tak nechce tam ísť, ja som tiež nechcela, nakoniec som išla, ale že by ma to bavilo sa nedá povedať, hned po stužke som odišla.
@doux Sestra ide za mnou do Česka po maturite, bude tu študovať. Ďaleko od našich, blízko mňa.
@anonym_autor tak ju podpor v tom, nech to dovtedy vydrží teda. nič iné jej neostáva. jeden večer nejak prežije, ale osobne mne sa nepáči prístup rodičov. naozaj nejde o situáciu, kde by odmietla pomoc imobilnej matke alebo otcovi, kde by ukradla z bytu veci a predala, aby mala na cigy. kde by bola absolútne nezvládnuteľná. ide o jej (zrejme) citlivú povahu, kde ona proste neznesie haldy ľudí. avšak rodičia nerozumejú vlastnému decku, to je to smutné na všetkom. lebo z písaného slova (tvojho) mám pocit, že vychovaná je dobre. ale v rodine sa hľadí len na pocity rodičov, nie na pocity dieťaťa. škoda.
keď sestra nechce ani stužkovú, ani pýtať od triednej peniaze s5 - nech ich vyplatí zo svojich… tak by to bolo správne… mohla to povedať skôr nie “na poslednú chvíľu”…
Učiteľke musí povedať, že nepríde aj keby tie peniaze nazad nedostala. Vlastne to nemusí ani riešiť osobne, určite majú edupage. Aj keď osobne by bolo lepšie.
keď sestra nechce ani stužkovú, ani pýtať od triednej peniaze s5 - nech ich vyplatí zo svojich… tak by to bolo správne… mohla to povedať skôr nie “na poslednú chvíľu”…
@biba_18 Povedala som jej, nech ide za triednou, možno vráti peniaze všetky alebo aspoň za jedlo, ktoré možno ešte nie je objednané. Alebo sa proste premôže ako kedysi ja.
Učiteľke musí povedať, že nepríde aj keby tie peniaze nazad nedostala. Vlastne to nemusí ani riešiť osobne, určite majú edupage. Aj keď osobne by bolo lepšie.
@januska12323 Takéto veci určite osobne. V tomto sa prekonať jednoducho musí.
Vždy bohužiaľ bude musieť robiť to čo aj jej nebude príjemne. A tie blbosti typu že nebude musieť si nechajte. Keď je introvert bude potrebovať vybaviť si veci na úrade, nová práca, vysoká škola. Aj to jej bude určite proti srti. Sama som introvert nerada komunikujem s ľuďmi, tiež som z takých veci nesvoja ale vždy sa prinútiť že musím. Že nemôžem byť zatrpknutá. Aj keď niekde idem tak sa mi nechce radšej som sama v svojej bubline ale potom si poviem že musím lebo nemôžem tak žiť. 500e je dosť do vzduchu. Prečo to nepovedala skôr ? Neviem ja by som jej povedala že buď ide za triednou a skúsiť to vybaviť či sa vrátia peniaze späť, alebo išla možno si to nakoniec aj užije. Väčšinou tie veci na ktoré sa netešíme tak dopadnú dobre. A keď už sa nebude dať tak nech mladá to pekne rodičom tých 500e vráti z svojho. 🤷🏼♀️ za mňa by mala ísť však nemusí byt do konca.
Sestru podpor a zablahozelaj jej, ze napriek utiahnutosti robi dolezite zivotne rozhodnutie - robi vec tak, ako ju citi ona, nie rodicia.
@januska12323 Takéto veci určite osobne. V tomto sa prekonať jednoducho musí.
@anonym_autor nuž je to na nej. Čo vybaví to bude.

@jamimo ale ved mysli si co chces, ja mam iny nazor ako Ty, a Tvoj Ti neberiem, a prezentujem to slusne. Ano, dana slecna to potom bude mat velmi tazke aj v partnerstve aj v praci, ked zakazdym bude ocakavat ze akonahle sa jej nieco znepaci, tak vsetci s uklonom odstupia aby nebodaj sa nemusela trosku zapriet. Autorka v prispevku nic nepise o tom, zeby odzaciatku bola do toho nutena rodicmi a nechcela. Takze z toho nevychadzam.
Takze slobodne ze mas iny nazor - ja Ti ho neberiem ani neodsudzujem, ale to su presne tie snehove vlocky, vidime to denne na tych mladych dospelychz tragedia ✌️
@anonym_6589aa to, že introvertná slečna vyjadrí nesúhlas s účasťou nemá s generáciou snehových vločiek nič spoločné. Skôr má čo to vo veľkej miere dočinenia s nesprávnymi vzorcami, stigmou a hranie očakávaných rolí zo strany rodičov, a plnenie príkazov tak, aby okolie bolo spokojné. Syndróm poslušného dievčatka....Trošku to máš popletené. Ale jasné, tvoj názor a nabudúce núť svoje deti a vnúčatká do TVOJICH povinných rozhodnutí a predstáv. Veľa šťastia.