Sestra nechce ísť na stužkovú. Čo robiť?
Mám mladšiu sestru, ktorej sa blíži stužková, už je vyplatená. Sestra je skôr introvertnejšia, nie je to taká tá „hviezda triedy”, ale je velmi všímavá, láskavá a zaujíma sa o veci do hĺbky. Vždy mala v škole tak 1-2 kamarátky, s ostatnými si nerozumela. Včera som s ňou volala a hovorí mi, že nechce ísť na stužkovú, že ju to desí. Na jednej strane načo sa nútiť, na druhej strane si hovorím, že v živote bude musieť robiť aj to, čo jej nebude zrovna príjemné a nemôže strkať hlavu do piesku. Máme spolu veľmi dobrý vzťah, nerada by som, aby sa na nej potom spolužiačky odbavovali a mali ju zas za tú divnú, ktorá je ticho a ani na stužkovú nejde.
Čo by ste poradili? Má sa premôcť alebo kašlať na to?
ja som na stuzkovu tiez nechcela.. v triede sme boli uplne ze na p.u kolektiv .. nakoniec som isla a dodnes lutujem ... ak nechce ist nech nejde ..ale musi si to sama vybavit a stat si za tym
@biba_18 prečo čudáctvo? Slečna asi vie, prečo tam nechce ísť. Aj introvercia má mnoho podôb, nič nie je čierno biele.
@jamimo nemusíš mi písať poučky o introvertoch. som introvert celý život. preto vravím že je rozdiel introvert a čudák…
ak by si prečítala do konca čo postuješ, tak by si sa dozvedela, že introverti sa apriori nestránia ľudí…
@jamimo nemusíš mi písať poučky o introvertoch. som introvert celý život. preto vravím že je rozdiel introvert a čudák…
ak by si prečítala do konca čo postuješ, tak by si sa dozvedela, že introverti sa apriori nestránia ľudí…
@biba_18 Tak zas čudák je čo za výraz ? Lebo niekto je iný, tak je čudák?
Ja by som sa s nou porozpravala, ci teda naozaj nechce, ci aspon s tymi 2-3 kamoskami by si to po oficialnej casti neuzila… Ak nie, nenutila by som ju. Horsie by bolo, ak by nechcela ist na maturitu.
@doux Pozri, po 500€ sa skladali, 500€ je zaplatených. Nehovor o druhých, že klamú, nie je dôvod. Ja neviem či už vyplatili konkrétne jedlo alebo sa to bude ešte len vyplácať, to ja neviem. Proste 500€ je zaplatených.
@anonym_autor Väčšou časť peňazí jej normálne vrátia.
@biba_18 ja od začiatku diskusie tvrdím, že nie je správne nútiť slečnu ísť na stužkovú, pokiaľ tam nechce ísť. Len preto, aby boli rodičia spokojní. Nikde netvrdím, že introverti sa stránia ľudí a nevedia v živote fungovať. Môžu žiť štťastne vo svojej bubline a okruhu priateľov. Fungovať v práci a verejnosti. Ak však stužková a daný kolektív slečne nič nehovorí, načo ju nútiť podľa predstavy rodičov?Myslím si, že v tomto pripade je v rodine slečnina introvertnosť najmenší problém
Na stuzkovu ísť nechce, peniaze si vypýtať ísť nechce ……no ťažké to dievča v živote bude mat
Mame tu generáciu snehových vlociek, labilne úzkostné so všetkým majú problém
@doux Ja som z domu po maturite zdrhla kvôli rodičom. Takže sestru podporím.
@anonym_autor v triede nasej dcery bola tiez tazka introvertka. Na stuzkovej sa nezucastnila. Rovnako ani zdaleka nie vsetci boli na venceku (tancovat a etiketu sa ucili s ostatnymi). Lenze, skola nasej dcery v tomto bola vnimava, riesilo sa to individualne s detmi. Pokial viem, tak sa nekonalo ziadne prekvapenie, ze by niekto len tak neprisiel. Lebo sa tomu vopred predislo. Je fer komunikovat vopred s organizatormi stuzkovej o sestrinej ne/ucasti. Chapem aj tvoju sestru, ktora je natolko ultacena rodicmi, ze sa boji ozvat. Podla mna vam peniaze za vacsinu nevratia, kedze celkove sumy su rozpocitane na pocet prihlasenych. Max nieco malo za porcie jedla.
Na tvojom mieste by som podporila sestru a dala s nou bud spolocny call s triednou, alebo napiste spolu email.
Alebo, ako tu viackrat uz padlo, pojde na stuzkovanie a potom hned odide. Rodicia sa mozu aj ostat zabavat 🙂
Osobne by som si nevsimla, keby sa niektory zo spoluziakov nezucastnil programu a zvysku stuzkovej🤷🏼♀️.
@anonym_autor ty tu nebudeš v tom čase? Že by si išla s ňou? Pokiaľ viem na stužkovú sa berú aj partneri alebo skrátka niekto. Ja som tak bola kamoške namiesto chalana keďže s nikým nechodila. Možno by to potom zvládla keby si tam s ňou a aj rodičia by boli spokojní.
Ja súhlasím, že sestra by sa premáhať nemala, čo sa stužkovej týka, ale mala by byť schopná ísť za triednou a povedať narovinu ako to má. Toto sa jej bude hodiť aj do života, proste v živote musíme riešiť veľa vecí, preto som aj na začiatku písala, že bude musieť riešiť aj nepríjemné záležitosti (pre ňu). Jedna vec je neísť na stužkovú, čo chápem, druhá vec je vyhýbať sa veciam ako je rozhovor s triednou.
@anonym_autor ty tu nebudeš v tom čase? Že by si išla s ňou? Pokiaľ viem na stužkovú sa berú aj partneri alebo skrátka niekto. Ja som tak bola kamoške namiesto chalana keďže s nikým nechodila. Možno by to potom zvládla keby si tam s ňou a aj rodičia by boli spokojní.
@anonym_931a5f Ja som sestre povedala, že prídem, nech so mnou počíta, že ju podporím, ale rozhodnúť sa musí sama. Ona priateľa nemá.
@biba_18 ja od začiatku diskusie tvrdím, že nie je správne nútiť slečnu ísť na stužkovú, pokiaľ tam nechce ísť. Len preto, aby boli rodičia spokojní. Nikde netvrdím, že introverti sa stránia ľudí a nevedia v živote fungovať. Môžu žiť štťastne vo svojej bubline a okruhu priateľov. Fungovať v práci a verejnosti. Ak však stužková a daný kolektív slečne nič nehovorí, načo ju nútiť podľa predstavy rodičov?Myslím si, že v tomto pripade je v rodine slečnina introvertnosť najmenší problém
@jamimo len stále to zaštiťuješ introvertsvom (nechce sa mi to hľadať, ale na prvej strane diskusie si to zo 2x spomenula, preto som reagovala) - to sa snažím poukázať ...
prečo dievča nemá jedinú kamarátku alebo kamaráta v triede, to nekomentujem - ale nie je to tým že je introvert ...
Ani ja som nebola na stužkovej, mám 34 rokov a neoľutovala som to ani raz, tiež som introvert, ale keď niečo treba riešiť tak nemám problém a nemám pocit že by som mala ztazeny život kvôli tomu 😉 a peniaze mi vrátili úplne v pohode, čo som sa zložila za tri roky.
@anonym_autor ja s tebou suhlaism, áno, v živote bude musieť robiť veľa veci, ktoré jej nebudú prijemne.
@jamimo len stále to zaštiťuješ introvertsvom (nechce sa mi to hľadať, ale na prvej strane diskusie si to zo 2x spomenula, preto som reagovala) - to sa snažím poukázať ...
prečo dievča nemá jedinú kamarátku alebo kamaráta v triede, to nekomentujem - ale nie je to tým že je introvert ...
@biba_18 tak vieš, ak má takých vyšinutých rodičov, je dosť reálne možné, že aj v iných oblastiach sú vyšinutý a dievča môže byť aj utiahnuté. keď vidí, ako sa iní v jej veku bavia, chodia von, v podstate v tomto veku si už za veľa vecí aj sami rozhodujú a ona nemôže. nečudo, že potom nemá kamarátky, keď rodičia doslova diktujú život. veď toto nie je 10-ročné dievčatko, ale prakticky 18-ročná mladá žena.
Ani ja som nebola na stužkovej, mám 34 rokov a neoľutovala som to ani raz, tiež som introvert, ale keď niečo treba riešiť tak nemám problém a nemám pocit že by som mala ztazeny život kvôli tomu 😉 a peniaze mi vrátili úplne v pohode, čo som sa zložila za tri roky.
@13uzivatelka11 aj v triede môjho syna sme sa na toto pýtali, je ich tam cca 30 a hneď asi 4 rodičia na rodičku povedali, že je možné, že ich deti nepôjdu. odpoveď bola, že skladať sa môžu a na začiatku 4. ročníka, keď bude potrebné riešiť úhrady, tak vtedy sa budú musieť definitívne vyjadriť a vrátia sa im peniaze. ale my sme sa napokon rozhodli, teda ja a ešte jedna rodina, že nebudeme sa ani skladať a ak sa deti rozhodnú ísť, tak potom zaplatíme celú čiastku. nič týmto nepokazíme a áno, je aj taká možnosť v "našej triede".
@anonym_autor nebudem tu riešiť výrazy čo znamenajú. ale áno, človek strániaci sa ľudí je čudák...
Synonymický slovník slovenčiny z r. 2004.: čudák - človek, ktorého správanie, prejavy sa vymykajú norme...
nebudem hľadať iné výrazy, ak slovenčina už výraz má... nemyslím to nijak pejoratívne ...
@biba_18 tak vieš, ak má takých vyšinutých rodičov, je dosť reálne možné, že aj v iných oblastiach sú vyšinutý a dievča môže byť aj utiahnuté. keď vidí, ako sa iní v jej veku bavia, chodia von, v podstate v tomto veku si už za veľa vecí aj sami rozhodujú a ona nemôže. nečudo, že potom nemá kamarátky, keď rodičia doslova diktujú život. veď toto nie je 10-ročné dievčatko, ale prakticky 18-ročná mladá žena.
@doux preto vravím že to neriešim... len to že má už takmer 18, už sa s tým dá do budúcna pracovať a nie podporovať ju v tom ... 😒
@doux vyšinutí, bože, automatická oprava textu 😀
@biba_18 Píšem, že kamarátku má v triede. Treba čítať poriadne.
@doux preto vravím že to neriešim... len to že má už takmer 18, už sa s tým dá do budúcna pracovať a nie podporovať ju v tom ... 😒
@biba_18 človek môže mať rôzne druhy akýchsi fóbií, či tomu veríš alebo nie. my toho máme v rodine dosť a áno, jednou z týchto fóbii je aj strach z ľudí alebo ako to nazvať. viem, čo ten človek prežíva, viem, že má mini okruh priateľov a s nimi je v pohode. akákoľvek iná väčšia cudzia skupina a ten človek je na 1-2 dni odrovnaný. našťastie má podporu priateľov a rodiny, tak zvláda aj úplne bežný život bez nejakých liekov apod.
takže ak autorka chce podporiť sestru, zrejme ju nebude podporovať vo fóbii, ale podporovať ju práve pri prekonávaní fóbie.
po poslednych odpovediach, ze uz asi viem, ktora si ty. a tato tema je vymyslena.
@biba_18 človek môže mať rôzne druhy akýchsi fóbií, či tomu veríš alebo nie. my toho máme v rodine dosť a áno, jednou z týchto fóbii je aj strach z ľudí alebo ako to nazvať. viem, čo ten človek prežíva, viem, že má mini okruh priateľov a s nimi je v pohode. akákoľvek iná väčšia cudzia skupina a ten človek je na 1-2 dni odrovnaný. našťastie má podporu priateľov a rodiny, tak zvláda aj úplne bežný život bez nejakých liekov apod.
takže ak autorka chce podporiť sestru, zrejme ju nebude podporovať vo fóbii, ale podporovať ju práve pri prekonávaní fóbie.
@doux moja reč...
po poslednych odpovediach, ze uz asi viem, ktora si ty. a tato tema je vymyslena.
@anonym_c09445 Sama si vymyslená. Ale tak to je tu úplne bežné, v každej teme sa najde niekto, kto začne obviňovat z vymyslenej diskusie. Taky tunajší folklór 🙂
@anonym_autor ja s tebou suhlaism, áno, v živote bude musieť robiť veľa veci, ktoré jej nebudú prijemne.
@anonym_41070b Preto hovorím, že sa musí premôcť v niektorých veciach. Súhlasím.
@jamimo Tým som chcela povedať, že je proste utiahnutejšia a v živote sa bude musieť prekonávať.
@anonym_autor nemusí byť utiahnutá, možno si len so spolužiakmi nemá čo povedať. To ze je nútená byt s nimi v triede neznamená ze musia byť kamoši.
Príde na VŠ alebo do práce kde budú ľudia s podobnými záujmami a mozni si bude s nimi rozumieť oveľa viac.
Urobila by som kompromis.
Ist tam aspon na program a stuzkovaciu cast.
A potom, ako sa bude citit. Kludne aj hned domov.
Pouzila by som pred triednou najuveritelnejsiu vyhovorku zien, ze ma svoje dni a neciti sa dobre. Nech nemusi nic nikomu vysvetlovat.
Ale mozno nakoniec pookreje a rada zostane az do konca.
Dcéra bude tretiačka a tiež nechce na stužkovú a ja ju v tom plne podporujem, lebo ja osobne tiež na stužkovú ako matka nechcem. Chodí na školu do iného mesta, na rodičovské kvôli vzdialenosti nechodím a nemám chuť sa nasilu baviť s ľuďmi, ktorých vôbec nepoznám a k tomu si ešte návyše zhanať ubytovanie. Dcéra sú v triede skoro samé dievčatá, ktoré sa medzi sebou málokedy zhodnú. Vôbec nieje introvert, práve naopak, chodí po festivaloch, len chodí tam, kde ju to baví. Vyhodiť toľké peniaze za jeden večer, kde ju to baviť nebude, proste nechce. Ak by išli namiesto stužkovej na výlet, tak by išla hneď. Ja by som spätne už tiež na stužkovú nešla. Rodičia sa síce bavili, no ja som to len pretrpela, aj keď som mala priateľa, no so spolužiakmi som sa veľmi nebavila. Takže kvôli rodičom, už by som to neurobila.

@jamimo nie je nič “lepšie” než utvrdzovať človeka v jeho čudáctvach 👍 introvert sa nestráni ľudí… takže to že je introvert nie je príčina že nechce ísť, ale výhovorka…
@biba_18 ja som silny intovert a nie, nestranim sa ludi, ale situacie, kde musim vystupit pred x-oci, prevziat stuhu, ci vypocut si pred vsetkymi nejaku trapnu basnicku o mne a byt sucast programu su pre mna vrcholne nekomfortne. Zial, stale su ludia/rodicia, ktori toto nedokazu respektovat a nedokazu pochopit, ze aj takyto clovek nemusi byt cudak…