icon

Sestra nechce ísť na stužkovú. Čo robiť?

12. aug 2026

Mám mladšiu sestru, ktorej sa blíži stužková, už je vyplatená. Sestra je skôr introvertnejšia, nie je to taká tá „hviezda triedy”, ale je velmi všímavá, láskavá a zaujíma sa o veci do hĺbky. Vždy mala v škole tak 1-2 kamarátky, s ostatnými si nerozumela. Včera som s ňou volala a hovorí mi, že nechce ísť na stužkovú, že ju to desí. Na jednej strane načo sa nútiť, na druhej strane si hovorím, že v živote bude musieť robiť aj to, čo jej nebude zrovna príjemné a nemôže strkať hlavu do piesku. Máme spolu veľmi dobrý vzťah, nerada by som, aby sa na nej potom spolužiačky odbavovali a mali ju zas za tú divnú, ktorá je ticho a ani na stužkovú nejde.
Čo by ste poradili? Má sa premôcť alebo kašlať na to?

anonym_c1b899
•
13. aug 2026
@doux

@biba_18 v triede kamarátku má - čítaj poriadne. A druhá vec: rozdiel je byť v sále plnej cudzích ľudí (rodičia, partneri spolužiakov, súrodenci..) a byť len so spolužiakmi, kde jednu-dve spriaznené duše má, na nejakej dovolenke, pobyte. Ja verím tomu, že ten rozdiel vidíš. Aj v tom, že na stužkovej je v istých chvíľach na očiach všetkých, kdežto na dovolenke je len s ľuďmi, ktorí ju poznajú 4 roky a nik ju nenúti verejne vystupovať a pretŕčať sa. Ja tiež patrím k ľuďom, ktorí toto nemusia, ja by som volila dovolenku 😀 V tomto podporím aj syna, ak si bude želať ísť na dovolenku namiesto stužkovej.

@doux tak su kamaratky a "kamaratky" niekedy tieto bojazlive osoby ani nevedia co to je , staci ze sa s nou 2-3 krat kratko rozpravala a uz ju oznacuje za kamaratku ,lebo s ostatnymi sa nebavi vobec.

anonym_2e2fab
•
13. aug 2026
@beata_k

@anonym_autor Len nech ide. Hadam vedela, ze sa za to plati. Ano, bude za cudacku ked nepojde.

@beata_k a z akého dôvodu bude za čudáčku u nás 3 baby nešli a úprimne bolo nám to jedno...prečo ma robiť niečo co nechce?

anonym_c02cce
•
13. aug 2026

mame doma dve bojazlive slecny. I ked zatial v podstatne mladsom veku este na ZS, ale princip je rovnaky.
Ako 4.tacky mali ist na konci roka na tyzden do skoly v prirode. Vedelo sa to minimalne 2 roky dopredu. Od zaciatku boli proti, nemajj radi taketo akcie s “cudzimi”.
Na zaciatku daneho sk. roka ich bolo treba prihlasit, alebo opacne nahlasit, ze nejdu.
Ak by sa nahlasilo, ze nejdu a na poslednu chvilu by rozmysleli, uz by ist nemohli, doplacat na poslednu chvilu sa nemohlo.
Ak by sme ich prihlasili, a nesli by, nech uz by bol dovod akykolvek, vratili by cast penazi (za ubytko a stravu. za dopravu nie).
Ako rodicia sme sa rozhodli, ze decka nebudeme do toho zlacit nasilu. Ak nakoniec nebudu chcet ist, tak nepojdu. No chceli sme im dat sancu na pravo rozhodnut sa na poslednu chvilu, aj za cenu toho, ze o cast zaplatenych penazi prideme.
Svtymto vedomim, ze mozno vyhadzujeme par stoviek eur do luftu, sme ich prihlasili. Platit s vedomim, ze mozno je to hadzanie penazi do luftu, ale bolo nase rozhodnutie a bol by to cisto nas problem, nasa vec. Nie problem deti a ani dovod na vycitky. Nemozeme predsa detom vycitat nase vlastne rozhodnutia. Nemozeme im vycitat nieco, zaco ony vobec nemozu.
A nakoniec aj baby isli. Ale nie preto, zebych niekto nutil. Lebo chceli.
Keby nie, tak by proste nesli. Co tam po prachoch, tie boli, su a budu.

Ak platenie stuzkovej bola hlavne iniciativa rodicov, dievca ma plne pravo sa rozhodnut ci pojde alebo nie, najme ak uz v minulosti niekolkokrat vyjadrila plan neist.
Ak to rodia platili s vedomim, ze je to mozno zbytocne a o peniaze pridu, tak ich toma preco stvat. Ak to platili z dovodu - leco co by ludia povedali, alebo pojdes lebo sme povedali a pod., nuz je na case aby oni sami dostali lekciu od zivota, ze je vazne nacase zacat pocuvat druhych a zacat sa chovat k nim empaticky s laskou a najma s pochopenim.
Ak naozaj nechce, ma plne pravo povedat nie, a ty ako dobra a chapajuca sestra ju maximalne podpor.

anonym_e52db3
•
13. aug 2026
@mandzula

@anonym_e52db3 U nas sa neskladaju, zaplatia, ked bude treba. Aj keby sa skladali a peniaze prepadnu, potreby dcery su pre mna viac ako prachy.
A dalsia vec - a co ked bude clovek za cudaka (nebude) pred ludmi, ktorych mozno uz nikdy v zivote neuvidi? Uz by sme sa mali konecne zacat riadit tym, co chceme my, nie tym, co si mysli nase nepodstatne okolie.

@mandzula veľa z nás má celoživotných kamarátov od strednej školy.Ako ty vieš, že nebude za čudáka?Bude a ešte aj lync od rodičov.Skor by mala chodiť k psychológovi, aby sa vedela popasovať so zivotom

mandzula
•
13. aug 2026
@anonym_e52db3

@mandzula veľa z nás má celoživotných kamarátov od strednej školy.Ako ty vieš, že nebude za čudáka?Bude a ešte aj lync od rodičov.Skor by mala chodiť k psychológovi, aby sa vedela popasovať so zivotom

@anonym_e52db3 Acha jaj, jasne, neucast na stuzkovej je na psychologa, lebo kto nesplna normy inych, je hned cudak, co potrebuje terapiu. A, mimochodom, ak ma dobrych kamaratov, tak ju snad neodkopnu pre jeden vecer. Ak tak urobia, neboli to dobri kamarati a fakt ich nie je skoda. Tieto konikovske psycho analyzy vyvodzujuce z jednej udalosti osud cloveka nemaju chybu.

mandzula
•
13. aug 2026
@anonym_e52db3

@anonym_e52db3 A ze lync od rodicov za neucast na stuzkovej. Ubohy rodic, co toto predvadza.

anonym_05690d
•
13. aug 2026
@mandzula

@anonym_e52db3 A ze lync od rodicov za neucast na stuzkovej. Ubohy rodic, co toto predvadza.

@mandzula písala si, že dcéra má diagnózu tak asi to je dôvod jej neucasti ty nevidíš rozdiel v tom, keď niekto hneď na začiatku povie, že nejde ako ten, kto mlčí uhrádza zálohy a potom zo strachu povie, že nejde?Rodičia predvádzajú rôzne veci nie raz si písala, že si radšej utiekla do Ba kvôli rodičom. Ja by som bola tiež prekvapená, keby mi jedného dňa povedala, že nejde.Nemam rada, keď majú ľudia doma svoje problémy a potom sa tu hrajú na hrdinov a píšu o rešpekte.Viac na mňa nereaguj

mandzula
•
13. aug 2026
@anonym_05690d

@mandzula písala si, že dcéra má diagnózu tak asi to je dôvod jej neucasti ty nevidíš rozdiel v tom, keď niekto hneď na začiatku povie, že nejde ako ten, kto mlčí uhrádza zálohy a potom zo strachu povie, že nejde?Rodičia predvádzajú rôzne veci nie raz si písala, že si radšej utiekla do Ba kvôli rodičom. Ja by som bola tiež prekvapená, keby mi jedného dňa povedala, že nejde.Nemam rada, keď majú ľudia doma svoje problémy a potom sa tu hrajú na hrdinov a píšu o rešpekte.Viac na mňa nereaguj

@anonym_05690d Diagnoza, nediagnoza, zaklad je respekt k potrebam dietata a ten je nevyhnutny bez ohladu na diagnozu. Dcera nechce ist na stuzkovu, rada vsak chodi na plesy s kamaratmi, podporim ju vo vsetkom, co chce, netrvam slepo na svojich snoch a hlavne na tom, co si pomyslia ini. Tomu sa hovori respekt k dietatu.
Nechapem, preco sem tahas moje vztahy s rodicmi, asi si si potrebovala nieco dokazat, asi dobru pamat, neviem. A ak ju teda mas a precitala si si, ze autorka pisala, ze u nich rodicia detom nedavaju na vyber, mohla si pochhopit, ze uhradzaniu sa zrejme vyhnut ani nemohla, kedze nemala pravo na vlastny nazor. A len tak mimochodom, ano aj nie uplne idealne vztahy s rodicmi nas mozu naucit, ako to nerobit, mna to naucili, a preto chapem, ze dieta tu nie je na plnenie mojich snov.

beata_k
•
13. aug 2026
@anonym_2e2fab

@beata_k a z akého dôvodu bude za čudáčku u nás 3 baby nešli a úprimne bolo nám to jedno...prečo ma robiť niečo co nechce?

@anonym_2e2fab Lebo je dost velka aby vedela, ze to nieco stalo. Preto

0kristina0
•
13. aug 2026
@mandzula

@0kristina0 Za mna sa praveze ako dospela sprava, pretoze clovek sa nemusi do konca zivota prisposobovat tuzbam inych, dokonca ani rodicov. Naco ma saskovat niekde, kde nechce byt. Ja ako rodic plne respektujem, ze moja dcera na stuzkovu ist nechce. Ani by mi nenapadlo tlacit ju do toho len preto, ze je to zvyk, ze sa to patri a podobne "vazne" dovody.

@mandzula lenze je rozdiel ak to povie hned na zaciatku v prvom rocniku a nenecha rodicov 4 roky platit stuzkovu. Keby to povedala hned rodicom a ti by aj napriek tomu to platili tak ich problem. Ale ona sa boji ozvat, ani za svojou triednou nedokaze ist. Toto nie je spravanie dospelej osoby. Suhlasim, ze sa nema robit nieco nasilu ale zaroven sa ma aj jednat narovinu. Dat hned vediet co sa mi nepaci.

anonym_2e2fab
•
13. aug 2026
@beata_k

@anonym_2e2fab Lebo je dost velka aby vedela, ze to nieco stalo. Preto

@beata_k ved sa jej peniaze vratia mne sa vratila cela suma..takze s tymto nepochodis

mandzula
•
13. aug 2026
@0kristina0

@mandzula lenze je rozdiel ak to povie hned na zaciatku v prvom rocniku a nenecha rodicov 4 roky platit stuzkovu. Keby to povedala hned rodicom a ti by aj napriek tomu to platili tak ich problem. Ale ona sa boji ozvat, ani za svojou triednou nedokaze ist. Toto nie je spravanie dospelej osoby. Suhlasim, ze sa nema robit nieco nasilu ale zaroven sa ma aj jednat narovinu. Dat hned vediet co sa mi nepaci.

@0kristina0 Treba vsak citat, preco "nechala" rodicov platit. Autorka to pise. Robi sa vsetko tak, ako chcu rodicia. Toto je zrejme ten typ vychovy, ze ja som rodic, moj nazor je jediny spravny a potom su deti bud vzdorovite, ale ustrachane bez stipky sebavedomia. S tym, ze ma ist za triednou a vybavit si to, suhlasim. Su veci, ktore nemusi absolvovat (stuzkova), a potom take, ktore musi (triedna).

beata_k
•
13. aug 2026
@anonym_2e2fab

@beata_k ved sa jej peniaze vratia mne sa vratila cela suma..takze s tymto nepochodis

@anonym_2e2fab Aspon, ze to.

avanka
•
13. aug 2026
@biba_18

@jamimo nie je nič “lepšie” než utvrdzovať človeka v jeho čudáctvach 👍 introvert sa nestráni ľudí… takže to že je introvert nie je príčina že nechce ísť, ale výhovorka…

@biba_18 nepovedala by som.. mám manžela introverta, ktorý má rád len pár ľudí, s ktorými je relatívne v pohode, resp. znesie ich. A nie, nie je to výhovorka, ľudí ani spoločnosť nemusí, tak prečo potom niekoho nútiť?

@anonym_autor máme 18 ročného syna, ktorý budúci rok maturuje. V júni začali vravieť o stužkovej, je ich v triede 6, takže sa to neriešilo skôr, majú sa pripojiť k inej triede. Syn je rovnako ako manžel introvert, ktorý sa dobre cíti len v spoločnosti par kamarátov, ktorých pozná roky, inak sa ľudí stráni a väčšinu času je sám s nami. Prečo mu robiť traumu? Je dospelý a keď povedal,že na stužkovú ísť nechce, my to budeme len rešpektovať. Ak sa rozhodne, že chce, tak pôjdeme. Nemôžme ľudí nútiť robiť veci podľa nás a stavať ich do nekomfortnej zony. Treba rešpektovať osobnosť človeka.
Ja tiež, čím som staršia, tým sa horšie cítim v spoločnosti ľudí a radšej som doma.

maminkadeticiek
•
13. aug 2026

Navrhni sestre ze pojdes s nou,nieco ako garde.Tvoja pritomnost jej bude oporou,nebude sa citit sama,budes tam pre nu a o nic nepride.Niekedy clovek nevie co ho desi viac.Ci to ze tam bude vela ludi alebo to,ze tam bude ako piate kolo u vozu a nebude sa mat s kym bavit.Vedela by si jej pomoct zvladnut vsetky situacie.

biba_18
•
13. aug 2026
@avanka

@biba_18 nepovedala by som.. mám manžela introverta, ktorý má rád len pár ľudí, s ktorými je relatívne v pohode, resp. znesie ich. A nie, nie je to výhovorka, ľudí ani spoločnosť nemusí, tak prečo potom niekoho nútiť?

@anonym_autor máme 18 ročného syna, ktorý budúci rok maturuje. V júni začali vravieť o stužkovej, je ich v triede 6, takže sa to neriešilo skôr, majú sa pripojiť k inej triede. Syn je rovnako ako manžel introvert, ktorý sa dobre cíti len v spoločnosti par kamarátov, ktorých pozná roky, inak sa ľudí stráni a väčšinu času je sám s nami. Prečo mu robiť traumu? Je dospelý a keď povedal,že na stužkovú ísť nechce, my to budeme len rešpektovať. Ak sa rozhodne, že chce, tak pôjdeme. Nemôžme ľudí nútiť robiť veci podľa nás a stavať ich do nekomfortnej zony. Treba rešpektovať osobnosť človeka.
Ja tiež, čím som staršia, tým sa horšie cítim v spoločnosti ľudí a radšej som doma.

@avanka veď predsa nikoho nenútim. len rada pomenuvávam veci pravým menom…
introvert ≠ stresuje ma ísť na stužkovu…
stresuje ma ísť na stužkovu = nemám rád príliš veľa cudzích zabávajúcich sa ľudí a nerád vystupujem z komfortnej zóny
je jedno či pojde na stužkovú - alebo vybaví s učiteľkou vrátenie peňazí - alebo si na to zarobí a vráti rodičom peniaze - ale nemôže čakať že všetko pominie nejako samo… lebo nepominie… 🤷‍♀️

doux
•
13. aug 2026
@biba_18

@avanka veď predsa nikoho nenútim. len rada pomenuvávam veci pravým menom…
introvert ≠ stresuje ma ísť na stužkovu…
stresuje ma ísť na stužkovu = nemám rád príliš veľa cudzích zabávajúcich sa ľudí a nerád vystupujem z komfortnej zóny
je jedno či pojde na stužkovú - alebo vybaví s učiteľkou vrátenie peňazí - alebo si na to zarobí a vráti rodičom peniaze - ale nemôže čakať že všetko pominie nejako samo… lebo nepominie… 🤷‍♀️

@biba_18 čo máš ty s tou komfortnou zónou? neuvedomuješ si, že niekomu to môže byť bytostne nepríjemné? blbá stužková nie je nič také, kde by sa človek "mal" premôcť. prečo? nejde o peniaze, o živobytie, prácu, zdravie, život. je to blbá stužková a ak tam človek nechce ísť, tak tam nepôjde. logické. toto nemá so žiadnou komfortnou zónou nič spoločné. ver mi, že človek, ktorý je takto nastavený, že "nemusí" cudzích ľudí a hlavne veľa ľudí, prakticky ani nemá komfortnú zónu, lebo väčšiu časť života je v strese (lebo v práci ľudia, v obchodoch ľudia, na ihrisku ľudia, na ulici, v MHD, na dovolenke.....), všade sú ľudia, ktorí sú preňho cudzí a spôsobujú mu poriadny nekomfort. tak ak má možnosť na somarinu neisť, nevidím dôvod, prečo by taký človek sa mal nasilu premáhať a ísť len preto, lebo si to želá niekto iný.
faktom je, že čo sa týka tejto diskusie, tak autorkina sestra tam jednoducho pôjde, lebo nebude mať odvahu otvorene rodičom povedať, že ju tam nepritiahnu ani párom volov. bude čušať a poslúchať, lebo tak bola zjavne vychovávaná. poslušnosť je krásna vec, ale zase odtiaľ-potiaľ.

0kristina0
•
13. aug 2026
@mandzula

@0kristina0 Treba vsak citat, preco "nechala" rodicov platit. Autorka to pise. Robi sa vsetko tak, ako chcu rodicia. Toto je zrejme ten typ vychovy, ze ja som rodic, moj nazor je jediny spravny a potom su deti bud vzdorovite, ale ustrachane bez stipky sebavedomia. S tym, ze ma ist za triednou a vybavit si to, suhlasim. Su veci, ktore nemusi absolvovat (stuzkova), a potom take, ktore musi (triedna).

@mandzula ale ved ja to pisem, ze ak by to rodicom povedala na zaciatku a oni aj napriek tomu to zaplatia tak si rodicia mozu trhnut nohou

anonym_6e371d
•
13. aug 2026

Ja som na svoju stuzkovu ísť nechcela. Nakoniec sme spravili kompromis. Nezapajala som sa do žiadneho vystúpenia. Pri pripinani stužky mi triedny učiteľ hovoril, že ešte chvíľu mám vydržať a bude koniec. Potom som už len sedela, kecala s kamošmi. Veľkú časť sme strávili mimo sálu s podobne naladenymi spolužiakmi.
Ja celkovo neznášam takéto akcie, ani rodinné oslavy, svadby. Málokedy na ne chodím. Napr. v práci som dostala spätnú väzbu od vedenia, že nechodím na spoločne popracovne akcie a tým pádom budem vyčlenená z kolektívu. Kolegyne to beru osobné a všímajú si kto chodí a kto nie. Mám sa ukázať aspoň na chvíľu. Za mňa je to celé na hlavu, lebo sa snažím vychádzat s kolegami a pomôcť ako mozem v rámci práce. Takéto akcie však nemusím. Takže s týmto sa sestra bude stretávať celý život.

brahmi
•
13. aug 2026
@anonym_189c78

Bude za cudacku keď nepôjde.... Pre trpí to tam ren večer .. Patrí sa to. Chod tam s noub

@anonym_189c78 preco by mala byt za cudacku? Lebo sa rozhodla, ze nechce ist na jednu spolocensku akciu? Prave to tvoje "pretrpi to tam ten vecer" mi pride ako pozostatok doby, kedy bolo dolezitejsie to, co povedia ludia nez co chce samotny clovek. Dnes uz nastastie mladi ludia nemusia robit veci, ktore nechcu len preto, aby suseda, spoluziaci alebo teta z tretieho kolena nepovedali, ze sa to nepatri. Stuzkova je oslava, nie povinna skolska dochadzka. Ak ju ma niekto pretrpiet, tak asi uplne straca zmysel, pre ktory by tam clovek mal ist...

biba_18
•
13. aug 2026
@doux

@biba_18 čo máš ty s tou komfortnou zónou? neuvedomuješ si, že niekomu to môže byť bytostne nepríjemné? blbá stužková nie je nič také, kde by sa človek "mal" premôcť. prečo? nejde o peniaze, o živobytie, prácu, zdravie, život. je to blbá stužková a ak tam človek nechce ísť, tak tam nepôjde. logické. toto nemá so žiadnou komfortnou zónou nič spoločné. ver mi, že človek, ktorý je takto nastavený, že "nemusí" cudzích ľudí a hlavne veľa ľudí, prakticky ani nemá komfortnú zónu, lebo väčšiu časť života je v strese (lebo v práci ľudia, v obchodoch ľudia, na ihrisku ľudia, na ulici, v MHD, na dovolenke.....), všade sú ľudia, ktorí sú preňho cudzí a spôsobujú mu poriadny nekomfort. tak ak má možnosť na somarinu neisť, nevidím dôvod, prečo by taký človek sa mal nasilu premáhať a ísť len preto, lebo si to želá niekto iný.
faktom je, že čo sa týka tejto diskusie, tak autorkina sestra tam jednoducho pôjde, lebo nebude mať odvahu otvorene rodičom povedať, že ju tam nepritiahnu ani párom volov. bude čušať a poslúchať, lebo tak bola zjavne vychovávaná. poslušnosť je krásna vec, ale zase odtiaľ-potiaľ.

@doux ne nerozumiem čo ma stále označuješ, dookola, napísala som to niekoľkokrát - nie som za to aby sa premáhala v tom aby išla na stužkovú. už sa k tomu nebudem vracať - nemusí ísť na stužkovú. a ako to zariadi je jej vec…

doux
•
13. aug 2026
@biba_18

@doux ne nerozumiem čo ma stále označuješ, dookola, napísala som to niekoľkokrát - nie som za to aby sa premáhala v tom aby išla na stužkovú. už sa k tomu nebudem vracať - nemusí ísť na stužkovú. a ako to zariadi je jej vec…

@biba_18 reagovala som len na slovné spojenie: komfortná zóna. takíto ľudia sú v nejakej komfortnej zóne naozaj len ojedinele počas svojho celého života.

oblecenie99
•
13. aug 2026

Oj, budem za zlú... Ale všímam si tie dnešné decká čoraz viac, a oni sú nie že introverti, ale oni sú pokakaní z obyčajnej interakcie v obchode, keď sa ich spýta predavačka niečo. Mám ozaj že introvertneho.a bojazliveho 6 ročného syna, ale sú situácie, kedy sa dokáže sám od seba nakopnúť, až sa čudujem a potom je celý šťastný, že to zvládol. Snažím sa ho viesť k tomu, aby sa nebál povedať "nie", keď sa na to necíti, na druhej strane sú situácie, kedy sa bude musieť prekonať.. a povedať "nie" je tiež umenim, najmä pre takých, ako je on. Tvoja sestra na tu stužkovú jednoznacne ísť nemusí. Lenže, je už
zaplatená. A ona má opäť nejakú výhovorku, prečo nechce riešiť aspoň vrátenie peňazí. Pri všetkej úcte k jej sociálnym fóbiám a strachu a intoverstvu a čo ja viem čoho... Je už dosť veľká na to, aby pochopila, že takto sa to nerieši.. boji sa povedať doma, že nechce ísť, boji sa povedať, že nechce, aby zaplatili, boji sa ísť za triednou jej to povedať, že nechce ísť, boji sa pýtať si peniaze späť... To nie je o Tom, že je introvert, toto je o Tom, že veru je tak trocha snehová vločka, ktorá to bude mať ťažké s takýmto prístupom. Mňa by ale zaujímalo: ako si to potom ale predstavuje? Ake má ona riešenie na túto situáciu?

anonym_dc7d53
•
13. aug 2026

Ja som tiez nebola a vobec to nelutujem. U nas si to vzala pod palec jedna premotivovana mamicka ktora to cele zorganizovala podla predstav jej dcerenky, nikto jej do toho nesmel kecat. Ceresnicka na torte bola ze particka tych "popularnych" si tam napozyvala kopec svojich kamaratov a spravili si tam uplne separe party. Zvysok tam akurat nezucastnene sedel s rodinou. Cista traposina.

anonym_b4db11
•
13. aug 2026

Obavam sa, ze bude za divinu uz naveky ked nepojde. Co tak si zavolat so skolskym psychologom, teda rodicia ak ty nie si starsia, ze by sa s nou porozpraval?

anonym_3430e0
•
14. aug 2026

Išla by keďže je to zaplatene, vymýšľať blbosti mala predtým ako sa začalo na to zbierať.. Jeden večer ju nezabije sak tam chod s nou ako doprovod a zabavíte sa

blackcat8885
•
14. aug 2026

Ja som tiež nechcela ísť a nakoniec som išla iba kvôli rodičom. Mala som tam aj frajera a jednu spolužiačku kamošku s frajerom tak sme boli pri stole spolu. Programu toho čo robía študenti sme sa nezúčastnili nie som na také veci. Prežila som to, nebolo to až také hrozné. Ale podstata je išla som kvôli rodičom nie kvôli sebe

mandzula
•
14. aug 2026
@anonym_dc7d53

Ja som tiez nebola a vobec to nelutujem. U nas si to vzala pod palec jedna premotivovana mamicka ktora to cele zorganizovala podla predstav jej dcerenky, nikto jej do toho nesmel kecat. Ceresnicka na torte bola ze particka tych "popularnych" si tam napozyvala kopec svojich kamaratov a spravili si tam uplne separe party. Zvysok tam akurat nezucastnene sedel s rodinou. Cista traposina.

@anonym_dc7d53 Ale si uz cely zivot za divnu, ze? Ja len pozeram, co tu niektore pisu. Akoby ucast na stuzkovej bola akymsi kriteriom divnosti, a dokonca uz naveky!

atinkazv
•
14. aug 2026
@martinka17

Rešpektuj jej rozhodnutie. Ak tam nebude, o nič nepríde. Mňa to čaká s dieťaťom - introvert, neznáša davy. Poprosím ho aby išiel na oficiálny začiatok, prevzal stuhu a potom na 90% odídeme. Je mi jedno, čo si kto pomyslí. Ja osobne tieto akcie neznášam, moje dieťa tiež. Ináč z mojej stužkovej si spomínam max na opitých spolužiakov a trápny program a to som v triede aspoň mala kamarátky.

@martinka17 Moja dcéra bola tiež iba na slávnostnom odovzdávaní stužiek a potom sme šli domov. Mali sme cestu pred sebou, bola zima. Ale oni to mali celkovo tak inak tú stužkovú, mali mať len večeru, nakoniec mali aj nejaký program, tanec, no nemali ju dorána. Nie je na tom nič zlé, keď nechce. My sme urobili taký kompromis.

kirin95
•
14. aug 2026
@anonym_b4db11

Obavam sa, ze bude za divinu uz naveky ked nepojde. Co tak si zavolat so skolskym psychologom, teda rodicia ak ty nie si starsia, ze by sa s nou porozpraval?

@anonym_b4db11 Netaraj prosim ta. Zivot sa jej zacina len po strednej skole. Za desat rokov si nebude ani pamatat s kym chodila do triedy. Taketo kecy platia mozno na malomestiakov ktorych jedina ambicia je ostat v rodnom meste a zit zvysok zivota v spomienkach na zlate casy na strednej. A ano, su aj taki ludia.