Sestra nechce ísť na stužkovú. Čo robiť?
Mám mladšiu sestru, ktorej sa blíži stužková, už je vyplatená. Sestra je skôr introvertnejšia, nie je to taká tá „hviezda triedy”, ale je velmi všímavá, láskavá a zaujíma sa o veci do hĺbky. Vždy mala v škole tak 1-2 kamarátky, s ostatnými si nerozumela. Včera som s ňou volala a hovorí mi, že nechce ísť na stužkovú, že ju to desí. Na jednej strane načo sa nútiť, na druhej strane si hovorím, že v živote bude musieť robiť aj to, čo jej nebude zrovna príjemné a nemôže strkať hlavu do piesku. Máme spolu veľmi dobrý vzťah, nerada by som, aby sa na nej potom spolužiačky odbavovali a mali ju zas za tú divnú, ktorá je ticho a ani na stužkovú nejde.
Čo by ste poradili? Má sa premôcť alebo kašlať na to?
@anonym_autor Len nech ide. Hadam vedela, ze sa za to plati. Ano, bude za cudacku ked nepojde.
@beata_k a z akého dôvodu bude za čudáčku u nás 3 baby nešli a úprimne bolo nám to jedno...prečo ma robiť niečo co nechce?
mame doma dve bojazlive slecny. I ked zatial v podstatne mladsom veku este na ZS, ale princip je rovnaky.
Ako 4.tacky mali ist na konci roka na tyzden do skoly v prirode. Vedelo sa to minimalne 2 roky dopredu. Od zaciatku boli proti, nemajj radi taketo akcie s “cudzimi”.
Na zaciatku daneho sk. roka ich bolo treba prihlasit, alebo opacne nahlasit, ze nejdu.
Ak by sa nahlasilo, ze nejdu a na poslednu chvilu by rozmysleli, uz by ist nemohli, doplacat na poslednu chvilu sa nemohlo.
Ak by sme ich prihlasili, a nesli by, nech uz by bol dovod akykolvek, vratili by cast penazi (za ubytko a stravu. za dopravu nie).
Ako rodicia sme sa rozhodli, ze decka nebudeme do toho zlacit nasilu. Ak nakoniec nebudu chcet ist, tak nepojdu. No chceli sme im dat sancu na pravo rozhodnut sa na poslednu chvilu, aj za cenu toho, ze o cast zaplatenych penazi prideme.
Svtymto vedomim, ze mozno vyhadzujeme par stoviek eur do luftu, sme ich prihlasili. Platit s vedomim, ze mozno je to hadzanie penazi do luftu, ale bolo nase rozhodnutie a bol by to cisto nas problem, nasa vec. Nie problem deti a ani dovod na vycitky. Nemozeme predsa detom vycitat nase vlastne rozhodnutia. Nemozeme im vycitat nieco, zaco ony vobec nemozu.
A nakoniec aj baby isli. Ale nie preto, zebych niekto nutil. Lebo chceli.
Keby nie, tak by proste nesli. Co tam po prachoch, tie boli, su a budu.
Ak platenie stuzkovej bola hlavne iniciativa rodicov, dievca ma plne pravo sa rozhodnut ci pojde alebo nie, najme ak uz v minulosti niekolkokrat vyjadrila plan neist.
Ak to rodia platili s vedomim, ze je to mozno zbytocne a o peniaze pridu, tak ich toma preco stvat. Ak to platili z dovodu - leco co by ludia povedali, alebo pojdes lebo sme povedali a pod., nuz je na case aby oni sami dostali lekciu od zivota, ze je vazne nacase zacat pocuvat druhych a zacat sa chovat k nim empaticky s laskou a najma s pochopenim.
Ak naozaj nechce, ma plne pravo povedat nie, a ty ako dobra a chapajuca sestra ju maximalne podpor.
@anonym_e52db3 U nas sa neskladaju, zaplatia, ked bude treba. Aj keby sa skladali a peniaze prepadnu, potreby dcery su pre mna viac ako prachy.
A dalsia vec - a co ked bude clovek za cudaka (nebude) pred ludmi, ktorych mozno uz nikdy v zivote neuvidi? Uz by sme sa mali konecne zacat riadit tym, co chceme my, nie tym, co si mysli nase nepodstatne okolie.
@mandzula veľa z nás má celoživotných kamarátov od strednej školy.Ako ty vieš, že nebude za čudáka?Bude a ešte aj lync od rodičov.Skor by mala chodiť k psychológovi, aby sa vedela popasovať so zivotom
@mandzula veľa z nás má celoživotných kamarátov od strednej školy.Ako ty vieš, že nebude za čudáka?Bude a ešte aj lync od rodičov.Skor by mala chodiť k psychológovi, aby sa vedela popasovať so zivotom
@anonym_e52db3 Acha jaj, jasne, neucast na stuzkovej je na psychologa, lebo kto nesplna normy inych, je hned cudak, co potrebuje terapiu. A, mimochodom, ak ma dobrych kamaratov, tak ju snad neodkopnu pre jeden vecer. Ak tak urobia, neboli to dobri kamarati a fakt ich nie je skoda. Tieto konikovske psycho analyzy vyvodzujuce z jednej udalosti osud cloveka nemaju chybu.
@anonym_e52db3 A ze lync od rodicov za neucast na stuzkovej. Ubohy rodic, co toto predvadza.
@anonym_e52db3 A ze lync od rodicov za neucast na stuzkovej. Ubohy rodic, co toto predvadza.
@mandzula písala si, že dcéra má diagnózu tak asi to je dôvod jej neucasti ty nevidíš rozdiel v tom, keď niekto hneď na začiatku povie, že nejde ako ten, kto mlčí uhrádza zálohy a potom zo strachu povie, že nejde?Rodičia predvádzajú rôzne veci nie raz si písala, že si radšej utiekla do Ba kvôli rodičom. Ja by som bola tiež prekvapená, keby mi jedného dňa povedala, že nejde.Nemam rada, keď majú ľudia doma svoje problémy a potom sa tu hrajú na hrdinov a píšu o rešpekte.Viac na mňa nereaguj
@mandzula písala si, že dcéra má diagnózu tak asi to je dôvod jej neucasti ty nevidíš rozdiel v tom, keď niekto hneď na začiatku povie, že nejde ako ten, kto mlčí uhrádza zálohy a potom zo strachu povie, že nejde?Rodičia predvádzajú rôzne veci nie raz si písala, že si radšej utiekla do Ba kvôli rodičom. Ja by som bola tiež prekvapená, keby mi jedného dňa povedala, že nejde.Nemam rada, keď majú ľudia doma svoje problémy a potom sa tu hrajú na hrdinov a píšu o rešpekte.Viac na mňa nereaguj
@anonym_05690d Diagnoza, nediagnoza, zaklad je respekt k potrebam dietata a ten je nevyhnutny bez ohladu na diagnozu. Dcera nechce ist na stuzkovu, rada vsak chodi na plesy s kamaratmi, podporim ju vo vsetkom, co chce, netrvam slepo na svojich snoch a hlavne na tom, co si pomyslia ini. Tomu sa hovori respekt k dietatu.
Nechapem, preco sem tahas moje vztahy s rodicmi, asi si si potrebovala nieco dokazat, asi dobru pamat, neviem. A ak ju teda mas a precitala si si, ze autorka pisala, ze u nich rodicia detom nedavaju na vyber, mohla si pochhopit, ze uhradzaniu sa zrejme vyhnut ani nemohla, kedze nemala pravo na vlastny nazor. A len tak mimochodom, ano aj nie uplne idealne vztahy s rodicmi nas mozu naucit, ako to nerobit, mna to naucili, a preto chapem, ze dieta tu nie je na plnenie mojich snov.
@0kristina0 Za mna sa praveze ako dospela sprava, pretoze clovek sa nemusi do konca zivota prisposobovat tuzbam inych, dokonca ani rodicov. Naco ma saskovat niekde, kde nechce byt. Ja ako rodic plne respektujem, ze moja dcera na stuzkovu ist nechce. Ani by mi nenapadlo tlacit ju do toho len preto, ze je to zvyk, ze sa to patri a podobne "vazne" dovody.
@mandzula lenze je rozdiel ak to povie hned na zaciatku v prvom rocniku a nenecha rodicov 4 roky platit stuzkovu. Keby to povedala hned rodicom a ti by aj napriek tomu to platili tak ich problem. Ale ona sa boji ozvat, ani za svojou triednou nedokaze ist. Toto nie je spravanie dospelej osoby. Suhlasim, ze sa nema robit nieco nasilu ale zaroven sa ma aj jednat narovinu. Dat hned vediet co sa mi nepaci.

@biba_18 v triede kamarátku má - čítaj poriadne. A druhá vec: rozdiel je byť v sále plnej cudzích ľudí (rodičia, partneri spolužiakov, súrodenci..) a byť len so spolužiakmi, kde jednu-dve spriaznené duše má, na nejakej dovolenke, pobyte. Ja verím tomu, že ten rozdiel vidíš. Aj v tom, že na stužkovej je v istých chvíľach na očiach všetkých, kdežto na dovolenke je len s ľuďmi, ktorí ju poznajú 4 roky a nik ju nenúti verejne vystupovať a pretŕčať sa. Ja tiež patrím k ľuďom, ktorí toto nemusia, ja by som volila dovolenku 😀 V tomto podporím aj syna, ak si bude želať ísť na dovolenku namiesto stužkovej.
@doux tak su kamaratky a "kamaratky" niekedy tieto bojazlive osoby ani nevedia co to je , staci ze sa s nou 2-3 krat kratko rozpravala a uz ju oznacuje za kamaratku ,lebo s ostatnymi sa nebavi vobec.