Sestra nechce ísť na stužkovú. Čo robiť?
Mám mladšiu sestru, ktorej sa blíži stužková, už je vyplatená. Sestra je skôr introvertnejšia, nie je to taká tá „hviezda triedy”, ale je velmi všímavá, láskavá a zaujíma sa o veci do hĺbky. Vždy mala v škole tak 1-2 kamarátky, s ostatnými si nerozumela. Včera som s ňou volala a hovorí mi, že nechce ísť na stužkovú, že ju to desí. Na jednej strane načo sa nútiť, na druhej strane si hovorím, že v živote bude musieť robiť aj to, čo jej nebude zrovna príjemné a nemôže strkať hlavu do piesku. Máme spolu veľmi dobrý vzťah, nerada by som, aby sa na nej potom spolužiačky odbavovali a mali ju zas za tú divnú, ktorá je ticho a ani na stužkovú nejde.
Čo by ste poradili? Má sa premôcť alebo kašlať na to?
@anonym_autor pokiaľ je ti zaplatene, nech ide sak tam nebude "sama" bude tam mat kamosky ci? Sa čudujem ze v dnešnej dobe sa este riesia tieto "debiliny"
Mame takehoto "introverta" v rodine , v triede sa s nikym nerozprava a chodia tam uplne normalne deti.Od malicka chranene chudiatko a je to stale horsie , lebo aj socialnym zrucnostiam sa dieta musi aktivne ucit , hlavne ak to nema dane do vienka a nie chranit ako zlate vajce. Aby sa jedna dospela osoba bala ist za triednou , cize ziaden neznamy clovek a povedat ,ze na stuzkovu neplanuje ist .
Vôbec tam ísť nemusí, peniaze jej vrátia po odrátaní určitých veci, kt. Sú mimo stužkovej a na ktoré bude treba peniaze v poslednom ročníku.
@anonym_autor pokiaľ je ti zaplatene, nech ide sak tam nebude "sama" bude tam mat kamosky ci? Sa čudujem ze v dnešnej dobe sa este riesia tieto "debiliny"
@klotildabazarik ja sa tiež čudujem, že v dnešnej dobe sa riešia takéto debiliny, ako je stužková.
Skus ju nejako motivovat. Podporit. Ak to aj tak nepojde nech znasa iste "nasledky". Ano. Pojde za triednou a odkomunikuje s nou veci ohladne financii. Nebude si slecinka "trucovat" na ukor ostatnych. Myslim rodicov. Ucitelky a spoluziakov.
Povinnost ist tam nema ale... ak sa rozhodne neist tak...
@januska12323 Rodičia sú taká tá generácia, že čo povedia ľudia. Tak platili. Nejaké naše názory ich moc nezaujímali, proste pôjdeš a hotovo, nebudeš robiť ostudu.
@anonym_autor môžem sa spýtať, akí starí sú tvoji rodičia?
Autorka, setra nie je ochotna pretrpiet ani tu oficialnu cast?
@0kristina0 Otazka znie, preco by ju vobec mala pretrpiet.
@anonym_autor moja dcera nebola, ale komunikovala to od konca 3. rocnika, ked sa dali vratit dovtedy vlozene peniaze.
Ak by sa nedali vratit, trvala by som na nejakej nahrade rodicom z jej strany, pretoze sa bavime o sume 300-500€.
Netreba ju nútiť. 🤷♀️ napr ja osobne som tiež nechcela ist na stuzkovu (ani som nebola), peniaze mi vrátili. Moja dcéra bude mať teraz stuzkovu. Chce tam ist veľmi, je to ok. (Za tu stuzkovu som zaplatila 400€!😵💫, asi by som bola rada, ak by tam nešla a vrátili nám €)🤣 ale nič nehovorím, je to ok. Saty mame pokúpené, ona sa teší, ja mám cibuľu v peňaženke🤣
Tiez som introvert, ale na stuzkovej som bola a nelutujem to. Podla mna by sa mala prekonat a ist tam, vsak nemusi tam sediet do rana.
@anonym_86f5c3 áno, výlety sú super vec a je už mnoho uvedomelých mladých, ktorí si radšej užijú zo 5 dní niekde pri mori (iste, niečo ešte doplatia), než vyhodiť také kvantum peňazí za jediný večer plný chlastu (niektorí sa tešia len na to, podľa toho, čo počúvam mladých). A to nepíšem ešte o ošatení prakticky celej rodiny. Taká róba pre dcéru a matku napríklad + oblek pre otca, ktorý možno v obleku nebol odetý roky a potrebuje nový... Ďalšie stovky eur. Za to má to dieťa fakt peknú dovolenku s kolektívom.
@doux len ak nemá v triede priateľov, lebo - tak ani na ten výlet nepôjde…
@biba_18 ja som silny intovert a nie, nestranim sa ludi, ale situacie, kde musim vystupit pred x-oci, prevziat stuhu, ci vypocut si pred vsetkymi nejaku trapnu basnicku o mne a byt sucast programu su pre mna vrcholne nekomfortne. Zial, stale su ludia/rodicia, ktori toto nedokazu respektovat a nedokazu pochopit, ze aj takyto clovek nemusi byt cudak…
@anonym_58665d toto predsa vôbec nespochybňujem. ale v takýchto situáciách sa cítiš nekomfortne nie kvoli tomu že si introvert.. že si introvert nevieš to vykomunikovat, to áno, v podstate od mala utekáš od podobných situácií a preto ich nevieš riešiť…
pozri, ja tomu rozumiem, som tiež introvert, ale vyhýbať sa nekonfortným situáciám nie je cesta - lebo práve to k tomu čudáctvu vedie…
neísť na stužkovú je pre mňa ok. ale neuvádzajme dôvod že je to preto že som introvert, lebo to je výhovorka resp. nie pravý dôvod…
@doux len ak nemá v triede priateľov, lebo - tak ani na ten výlet nepôjde…
@biba_18 v triede kamarátku má - čítaj poriadne. A druhá vec: rozdiel je byť v sále plnej cudzích ľudí (rodičia, partneri spolužiakov, súrodenci..) a byť len so spolužiakmi, kde jednu-dve spriaznené duše má, na nejakej dovolenke, pobyte. Ja verím tomu, že ten rozdiel vidíš. Aj v tom, že na stužkovej je v istých chvíľach na očiach všetkých, kdežto na dovolenke je len s ľuďmi, ktorí ju poznajú 4 roky a nik ju nenúti verejne vystupovať a pretŕčať sa. Ja tiež patrím k ľuďom, ktorí toto nemusia, ja by som volila dovolenku 😀 V tomto podporím aj syna, ak si bude želať ísť na dovolenku namiesto stužkovej.
@biba_18 v triede kamarátku má - čítaj poriadne. A druhá vec: rozdiel je byť v sále plnej cudzích ľudí (rodičia, partneri spolužiakov, súrodenci..) a byť len so spolužiakmi, kde jednu-dve spriaznené duše má, na nejakej dovolenke, pobyte. Ja verím tomu, že ten rozdiel vidíš. Aj v tom, že na stužkovej je v istých chvíľach na očiach všetkých, kdežto na dovolenke je len s ľuďmi, ktorí ju poznajú 4 roky a nik ju nenúti verejne vystupovať a pretŕčať sa. Ja tiež patrím k ľuďom, ktorí toto nemusia, ja by som volila dovolenku 😀 V tomto podporím aj syna, ak si bude želať ísť na dovolenku namiesto stužkovej.
@doux ok, tak inak - kamarátku s ktorou by chcela zdieľať stužkovú ...
a už sa mi nechce písať dookola to isté - naďalej platí to čo v príspevku tesne nad tvojim príspevkom ...
@doux ok, tak inak - kamarátku s ktorou by chcela zdieľať stužkovú ...
a už sa mi nechce písať dookola to isté - naďalej platí to čo v príspevku tesne nad tvojim príspevkom ...
@biba_18 pozri, ty to nepochopíš, ja áno. ja by som s takou kamoškou radšej ležala a klábosila na pláži a bez stresu než sa promenádovať pred stovkami očí cudzích ľudí len preto, lebo "sa to patrí" - podľa starého režimu.
@biba_18 pozri, ty to nepochopíš, ja áno. ja by som s takou kamoškou radšej ležala a klábosila na pláži a bez stresu než sa promenádovať pred stovkami očí cudzích ľudí len preto, lebo "sa to patrí" - podľa starého režimu.
@doux ale nie preto že si introvert, o tom píšem 😒 ale preto že si človek ktorý nerád prekonáva svoj diskonfort ...
V zivote sa bude musiet prekonat?? Takisto v zivote bude potrebovat povedat vediet razne NIE. Pokial sa platba bude dat vratit, nevidim dovod jej rozhodnutie nerespektovat. Pokial platbu nevratia, tak nech sa tam aspon naveceria, odfoti spolocnu foto a dovi. Nikto ju tam nasilu drzat nebude. Ale nech to teda odkomunikuje aj so spoluziakmi, ze sa nezucastni programu a pripravovanych scenok a podobnych veci co sa tam budu diat....
Tiež som nebola. Mala som ju zaplatenú. Jedna kamarátka mi vynadala a to som zvládla.. Rok predtým sme mali večierok s druhou triedou kde som sa necítila dobre lebo sa neviem z každým baviť. Tak som to zvážila a ostala doma. Bolo to tak pre mňa lepšie.
@anonym_autor môj syn je tiež introvert a na stužkovú ísť nechcel, ale nakoniec išiel a na druhý deň sám povedal, že to bolo super a je rád, že tam bol. Niekedy sa človeku niekam nechce ísť a nakoniec je to fajn. Tvoja sestra by minimálne mala ísť za tou triednou a porozprávať sa s ňou.
Sama som ucitelka, organizovala som s detmi stuzkovu. Dnes uz je uplne bezne, ze nejdu vsetci rad radom. Teraz som bola triedna v triede, kde 4 deti hned na zaciatku povedali, ze na stuzkovu nepojdu a nikto im to nemal za zle a ani sa na ne nepozeral nejak v zlom. Uz je ina doba, vykaslite sa na to, co si kto mysli. Ak tam nechce ist, nech nejde. A ti, co hovoria, ze uz sa zaplatilo, nech ide aspon na oficialnu cast- ale ved ta bude stat dalsie peniaze- saty, uces, doplnky... Mali sa jej spytat na zaciatku, to, ze to rozhodli bez nej, je ich chyba. Nenutila by som ju, uz je fakt trosku ina doba a stuzkova naozaj nie je nieco, co by nutne kazdy musel v zivote prezit...
@anonym_autor ale to je jej cesta životom, sama si určí priestor a čas na výzvy. A možno aj nie a bude šťastná vo svojej bubline. Nesnaž sa smerovať ju podľa tvojej predstavy o živote. To bolo v môde za komunistov. Sme v roku 2026
@jamimo ja som za prihliadanie na pocity, ale stužková je zaplatená mala prevziať zodpovednosť a povedať to predtým.Za ďalšie po skončení školy pôjde na úrad, prijímačky, na brigádu, do zamestnania celý život bude musieť prekonávať výzvy.Aby sa nestalo, že povie, že sa cíti nekomfortne a zostane uzatvorená doma s jej pocitmi na roky.Bude tam so svojou triedou, rodinou nemusí byť v programe hviezda nr.1 , ale v pozadí, ale tam kde patrila x rokov
@anonym_autor ak by mali takých spolužiakov 10 čo by to povedia?Posmelila by som ju a hlavne príčina sú asi vasi rodičia, keď si napísala, že vieme aki sú....žiaľ, je to výchovou asi veľa nemohla povedať a prišiel čas už si presadzovať svoje veď je dospelá.Podpor ju a nech ide
Bude za cudacku keď nepôjde.... Pre trpí to tam ren večer .. Patrí sa to. Chod tam s noub
@0kristina0 Otazka znie, preco by ju vobec mala pretrpiet.
@mandzula aby boli rodicia spokojni a neprepadli im peniaze. Hovorime o dospelej osobe, ktora v zivote zazije este vselico. Ist na oficialnu cast stuzkovej je to nejmenej co by mohla urobit. Ja som tiez neni ziadny extrovert. Prave naopak, oslavy, navstevy, masovky a podobne akcie z duse neznasam a necitim sa na nich dobre ale premoct sa da ked sa chce. Slecna je sice dospela ale nesprava sa tak.
@mandzula aby boli rodicia spokojni a neprepadli im peniaze. Hovorime o dospelej osobe, ktora v zivote zazije este vselico. Ist na oficialnu cast stuzkovej je to nejmenej co by mohla urobit. Ja som tiez neni ziadny extrovert. Prave naopak, oslavy, navstevy, masovky a podobne akcie z duse neznasam a necitim sa na nich dobre ale premoct sa da ked sa chce. Slecna je sice dospela ale nesprava sa tak.
@0kristina0 Za mna sa praveze ako dospela sprava, pretoze clovek sa nemusi do konca zivota prisposobovat tuzbam inych, dokonca ani rodicov. Naco ma saskovat niekde, kde nechce byt. Ja ako rodic plne respektujem, ze moja dcera na stuzkovu ist nechce. Ani by mi nenapadlo tlacit ju do toho len preto, ze je to zvyk, ze sa to patri a podobne "vazne" dovody.
V zivote sa bude musiet prekonat?? Takisto v zivote bude potrebovat povedat vediet razne NIE. Pokial sa platba bude dat vratit, nevidim dovod jej rozhodnutie nerespektovat. Pokial platbu nevratia, tak nech sa tam aspon naveceria, odfoti spolocnu foto a dovi. Nikto ju tam nasilu drzat nebude. Ale nech to teda odkomunikuje aj so spoluziakmi, ze sa nezucastni programu a pripravovanych scenok a podobnych veci co sa tam budu diat....
Očividne si aj ty pobrala veľa zo svojich rodičov, to ti teda gratulujem :D
@anonym_e52db3 U nas sa neskladaju, zaplatia, ked bude treba. Aj keby sa skladali a peniaze prepadnu, potreby dcery su pre mna viac ako prachy.
A dalsia vec - a co ked bude clovek za cudaka (nebude) pred ludmi, ktorych mozno uz nikdy v zivote neuvidi? Uz by sme sa mali konecne zacat riadit tym, co chceme my, nie tym, co si mysli nase nepodstatne okolie.
@anonym_autor ma sa premoct a ist, s 1-2 kamoskami sa zabavia, a pojdu... vsak okrem toho, ze ich verejne ostuzkuju, nic robit nemusi, kde by sa pretrcala. Za mna... jednoznacke ak je to vyplatene, iny problem nie je... ist... je to len raz a opakovat sa nebude. Inak vzdy tieto hromadne akcie su aj o kolektive, cim viac sa podporuje to, ze tam nemusis, hentam nemusis = tym viac sa to rozdeluje a clovek sa do kolektivu nezaradi.

Dcéra bude tretiačka a tiež nechce na stužkovú a ja ju v tom plne podporujem, lebo ja osobne tiež na stužkovú ako matka nechcem. Chodí na školu do iného mesta, na rodičovské kvôli vzdialenosti nechodím a nemám chuť sa nasilu baviť s ľuďmi, ktorých vôbec nepoznám a k tomu si ešte návyše zhanať ubytovanie. Dcéra sú v triede skoro samé dievčatá, ktoré sa medzi sebou málokedy zhodnú. Vôbec nieje introvert, práve naopak, chodí po festivaloch, len chodí tam, kde ju to baví. Vyhodiť toľké peniaze za jeden večer, kde ju to baviť nebude, proste nechce. Ak by išli namiesto stužkovej na výlet, tak by išla hneď. Ja by som spätne už tiež na stužkovú nešla. Rodičia sa síce bavili, no ja som to len pretrpela, aj keď som mala priateľa, no so spolužiakmi som sa veľmi nebavila. Takže kvôli rodičom, už by som to neurobila.
@anonym_86f5c3 áno, výlety sú super vec a je už mnoho uvedomelých mladých, ktorí si radšej užijú zo 5 dní niekde pri mori (iste, niečo ešte doplatia), než vyhodiť také kvantum peňazí za jediný večer plný chlastu (niektorí sa tešia len na to, podľa toho, čo počúvam mladých). A to nepíšem ešte o ošatení prakticky celej rodiny. Taká róba pre dcéru a matku napríklad + oblek pre otca, ktorý možno v obleku nebol odetý roky a potrebuje nový... Ďalšie stovky eur. Za to má to dieťa fakt peknú dovolenku s kolektívom.