Sestra zanedbáva dieťa
Ahojte, moja sestra má teraz 23 rokov a 4 ročnú malú, problém je v tom, že sestra nie je úplne super mama. Nemá stále bývanie a s malou býva kade tade. Naši jej veľa pomáhali, ale ona všetky peniaze prehajdáka. Ide o to, že sa hrá na umelkyňu, tvorí obrazy a investuje do nich neskutočné prachy, tie sa ale nevracajú späť. Popri tom zarobí len okolo 400eur lebo upratuje sem tam nejaké brány. Rodina na ňu mierne rezignovala, lenže ja neviem povedať nie, keď prídem a malá je hladná, tak aspoň tú pizzu objednám. Často ju u mňa navyše necháva celé dni. Ja deti nemám, ale mám priateľa a hoci s tým najprv nebol problém, aj mne to kazí plány a začína mi prekážať, že mi tu nechá dieťa pokojne aj na 5 dní a odíde si bohviekam. Ja som sestre dávala kedysi peniaze, lenže potom som prestala tiež, sem tam jej nakúpim a donesiem. No ona nevarí, lebo popri obrazoch na to vraj nie je čas. Malá nemá žiaden režim, je to taký divý kvietok. Veľmi ju ľúbim a chcela by som jej pomôcť. Bavili sme sa o tom aj s našimi, tam nejaký čas aj bývala, lenže pokradla peniaze a naši sa nahnevali, na polroka jej zaplatili ubytovňu a v podstate ju už doma nechcú.
Ja malú nechcem dostať do detského domova, ale viacej už nevieme akoto riešiť, lebo jej zaplatíte ubytovanie a ona stade odíde lebo to mala ďaleko do ateliéru tak prespávajú tam. Ja jej neviem vysvetliť čo je to zodpovednosť, ale možno by cudzí ľudia zvonka konečne mohli a o to mi ide. Pretože všetka naša doterajšia pomoc sa ukázala ako zbytočná. Ako ju asi mám kontrolovať? Keď jej čosi poviem začne kričať a týždeň sa neozve, ja už nevládzem tiež. Aj ja chcem sem tam voľno. Proste už ma to celé so sestrou nebaví.
Vp všetkých týchto situáciach čo opisujete ste boli na dieťa dvaja, to si neuvedomujete a ide o obrovskú pomoc a to nielen finančne, ale aj časovo. Plus sem niekto napísal len na tri mesiace, je mi do smiechu to takto porovnávať, tri mesiace a na celý život. Ja som nikam nepísala, že hcem cestovať, ja chcem len slušne žiť a nemusieť počítať koruny. Nie som žiadna zrúda, len si uvedomujem, že v domove by jej poskytli stabilnejšie prostredie než by som to dokázala kedy ja. Pretože sama nemám svoj život vyriešený. Ja ju ľúbim, o to nejde. Ale niekedy je láska o tom robiť ťažké rozhodnutia. Ja jej nemám čo poskytnúť okrem lásky a z tej ani jedna z nás nevyžije. To je fakt..m
Ak by ste čítali s porozumením, ja som sa na sociálku pýtala ako to prebieha, znova opakujem že nechcem aby jej ju vzali. Ale vidina tejto možnosti ju snáď postraší, pretože od nás sú to len plané reči. Stále píšete len ako ja nechcem a mam nechce a že aká pridrbaná rodina preto sme. Hrozné, že si netrufnem vziať dieťa, keď sama nemám kám ísť a nemala by som kde pracovať, že? Otrasné, že ju mama nevezme k umierajucemu chlapovi, nechutné nie?
Ale ja neviem kto si ju pohadzuje? Mať dve deti bolo vaše rozhodnutie, ja som sa tak nerozhodla. Nepísala som len o peniazoch, ale aj o čase, ale to je jedno. Vy si idete avoje
V prvom rade treba kontaktovať sociálku, prípadne i pediatra. Prejdú s vami možnosti, na navrhnú možné kroky. Bohužiaľ, si však sestra nebude mať bydlisko a záujem spolupracovať, dieťa je skutočne môžu odobrať. A bohužiaľ aj vy i vaša matka odmietnete o malú sa starať, nastupuje ústavná starostlivosť. Bohužiaľ, pre to dieťa.
Tvrdiť, že v domove bude o ňu lepšie postarané je naivné. Materiálne možno, ale o emocionálnom stradani je asi zbytočné hovoriť, ľuďom, ktorých to nezaujíma. Smutné, veľmi smutné. Dieťa, ktoré má žijúcu rodinu má skončiť v ústave. :(
@ptmt1011 Kedysi bola aj priemerná dĺžka života omnoho kratšia, keď už sme pri tom. To, že ty si to zvládla neznamená, že to dá aj autorka. Je to preto zlá? Nie.
Máte ešte asi hodinu, kým sa úrady zatvoria. Volajte na sociálku, nech vám poradia, popíšu postupy. Potom sa vám bude ľahšie rozmýšľať, budete mať lepšiu predstavu.
Toto vám navrhujem, nestrácajte tu čas naťahovačkami. Nepresvedčíte nikoho, kto má iný názor, je to emočne nabitá téma pre vás a ako sama vidíte aj pre úplne cudzích ľudí. Neuberajte sa o energiu. Máte neľahkú situáciu, v akej neradno nikoho súdiť, aj keď pre mnohých - i pre mňa, je to lákavá ponuka. Nikto z nás tu nie je vo vašej koži. Ja by som konala tak, niekto iný tak, vy zase tak. V jednom ste to podľa mňa vystihli. Necítite, že teraz viete jej dať stabilitu. Možno je pre vás schodná predstava, že by bola v neutrálnom prostredí (napr. domov) a tak by ste tu boli pre ňu. Dôležitejšie ako rozhodovať sa "čo bude keď.." je informovať sa a rozmýšľať. A tu ste začali. Nezastavujte sa na koníkovi pridlho. Naťahovaním si predlžujete stres. Aj vy ste v tomto dôležitá a potrebujete podporu.
Nechapem, co tu niektore zeny pisu, ako obvinuju autorku (jej rodinu) a robia z nej sebecku mrchu co nie je ochotna zlavit zo svojho pohodlia, aby pomohla dietatu. To myslite vazne???
Autorka pomaha, zo svojho pohodlia uz celkom zlavila. Ale vychovavat a poskytnut plne zazemie dietatu z problemoveho zanedbavajuceho prostredia, to naozaj nie je lahke, viete, co absolvuju nahradne rodiny pred zverenim dietata, ako kazdodenne bojuju? Viete, kolki to vzdaju? A to su par so zazemim! Autorka je v podnajme, ktory sama nezaplati, co to nechapete? Bechapete, ze by musela menit pracu, ale najst novu nemusi byt jednoduche? Ze by na to mozno bola sama?
A teda z coho mi je smutno, je obvinovanie autorkinej mamy. Nehnevajte sa na mna, naozaj cakate od cloveka, ktory sa stara o zomierajuceho cloveka a navyse dlhorocneho partnera, ze bez problemov sa zacne starat aj o male dieta? Niekto by to mozno dal, ale fakt si neviem predstavit male dieta bez rezimu, hranic, vychovy v prostredi, kde iny clovek zomiera...
Ak by dieta islo do profirodiny, bude kontakt s bio rodinou podporovany, to nie jd, ze prerusi kontakty. A bolo by v rodine, ktora je nastavena sa o dieta podtarat. Alebo mozno sa budu snazit zachranit a podporit rodinu, aby dieta nevytrhli zo xnameho prostredia.
Doporucujem znovu unicef a navrat
@maminuska Jaj takže hypotéky sú super :D materská tiež.Za jednoizbák chcieť 80 000 pohoda lahoda.
No.. neviem kde ty žiješ ale ľudia čo žijú tu majú čo robiť aby si udržali prácu aby si vôbec nejakú adekvátnu našli.Kedže tu nič nie je... A faktom je, že tu fakt nič nie je.
Ja som mala dosť blbé začiatky a našla som si robotu a perfektnú a aj to sa začala 60 km od bydliska.Ale koľko ľudí tu ma takú prácu ako ja? Polovica robí vo výrobe a ďalšia sa stresuje niekde v kancli za 480€.U súkromníka.
A ešte aj tí čo zarobia veľa sú non stop v robote.
Kolegyňa mi reve, že furt je len v robote, že si dieťa nevidí a málo zarobí.
Toto sú ľudia čo fňukajú.Nikdy nič poriadne v živote nerobila a podľa nej je 15 dní v robote veľa.Ani nemá poňatia čo je to nízky plat.Robota na 8smičky.Ale na 2 zmeny.
Ja nefňukám :D mám menej než ona a nadrozdiel od nej žijem sama.Sama všetko platím z môjho platu.
A viem čo to je sa obracať s nájmom aj s celou výplatou.Teraz keby som sama mala živiť dieťa bez muža prídem aj o robotu a aj o bývanie nikto by mi totiž dieťa netoleroval a nájmy sa pohybujú okolo 500€.Toľko je výplata niektorých ľudí tu.A kde by bolo do 11 v noci? To dieťa?
Mať robotu od 8-16... Akože každý ťa tu vysmeje.Tu ešte aj nadriadený ti ťahá 12stku v kancli.
Ja sa mám fajn.Pretože mám prácu mám dobrého muža s ktorým ani nežijem momentálne pretože riešime hypotéku a šetríme peniaze.Môj muž je schopný sa postarať o dieťa.Má 2 roboty.Obaja robíme spolu.Nie je to môj frajer na 5 mesiacov čo ma nechá s deckom samú.Neplatím nájom cez 500€ pretože nežijem ani na byte.Uskromnila som sa kde sa dalo ale deti tu netolerujú.
Muž môže ísť časom na materskú a mať ju vyššiu než ja.
Nemôžeš porovnávať ju somnou!
Ja by som tie podmienky vedela vyriešiť.
Mňa by chlap neopustil keby sa trebalo starať o brata.Nebola by som na to dieťa sama.
A na túto debatu sme sa spolu už bavili.
Môj chlap nemá už 20 aby zdupkal kade ľahšie.
Ja tu opisujem situácie aj môjho okolia.Tu inžinier predáva topánky aby prežil.Nie sme v Bratislave kde máš prac.ponúk habadej.Tu máš možnosti ako predavačka vo Freshi, kauflande, mekáč, montážnik, operátor výroby a polovica z toho len pre študentov alebo dohodárov všetko na zmeny.Ešte aj za recepčnú chcú len študentku.
A hej robila som všetko čo mi pod ruku prišlo a na 3 zmeny pez prestávky 30 min.!!! a brala ma sanitka.
Tak sa ospravedlňujem, že som sebecká a moje zdravie mi je prednešie ako sa zdrieť v pakárni.A možnosti... Presťahovať sa do blavy? Alebo žiť v zahraničí :D vieš radi by sme ostali doma.Aspoň ja už hej.Kedže všade si len cudzinec.Nacestovala som sa dosť za robotou.A hej normálne žijem ... Normálne každému bežnému človeku horí pod riťou deň čo deň či nás nevyhodia, nezatvoria.Nedosadia tu svojich ľudí.
Deň čo deň rozmýšľam nad tým čo nás uživí keď to tam raz skončí.Čo budeme robiť.Ja si myslím, že každý normálny človek ktorý platí hypotéku a iné veci uvažuje nad tým ako ďalej ak sa niečo doserie.
My už bývanie máme.Nemuseli by sme brať hypotéku ale v tom okolí nechodia ani spoje.Pretože je to rekreačná oblasť.Robota je najmenej 20 km nejaká.
Nemysli si, že som človek v depresiách.Ja som práveže veľmi pozitívna a v reálnom živote nikdy nikto neprišiel na to, že ma niečo trápi, že nevládzem.Mňa práveže ľudia chvália aká som usmievavá aj v práci.
Nerob si úsudky o mne cez internet.
Nikdy som nikomu nedala pocítiť, že sa trápim.Vždy sa len pousmejem keď niekto kto má všetko plače, že má strašnú robotu kde sa nudí.A čo to je za robotu strašnú kde sa môžeš najesť kedy chceš.A plače nad platom pritom nikde inde by taký nemali.Inde by dreli.Žijú ako manželia u svokrovcov.
A plačú ako je zle.
Neriešia či im výjde na podrbaný lístok na autobus.
To, že som človek ktorý sa na veci pozerá zo všetkých uhlov zomňa robí zlého človeka?
Ja som realistka a nepozerám sa vždy len na pozitíva jednej strany.
Tá baba je v situácií kde má frajera predpokladám nejakého 20 ročného.
Žijú v podnájme.
A ťahá 12stky.
Čo je na tom pozitívne? :D ideálna situácia na výchovu.
Myslíš, že to sama zvládne? Dieťa nebude u matky
ale u tety ... A v akých podmienkach zas.
Moja kolegyňa čo má po 30tke by to sama nedala.
Skončila sama s 2 deťmi.Rodičia jej pomohli ale ona nadrozdiel od tamtej chodila do roboty.
A v tom je ten rozdiel.Sestra tej baby pomáha ako len vie.V rámci svojich možností.A čo tamtá? Čo robí preto aby zabezpečila dieťa? Maľuje obrazy.
Rodina je ochotná jej pomôcť ale nie štýlom, že sa budú starať o dieťa a matka si bude użívať život z ich peňazí.Ona nie je chorá nejaká bezvládna matka.Je to obyčajná chudera ktorá si má plniť svoje povinnosti.A mohla kľudne bývať u rodičov a začať so sebou niečo robiť.
Končím s tebou túto debatu.Evidetne si nebola nikdy v situácií keď si bola na všetko sama a dieťa by si neuživila ani náhodou.
Moja zlatá ja som v zahraničí musela odísť od rodiny alkoholikov a skončila som na ulici v cudzej krajine.A nikto ma neľutoval.
Zdvihla som sa a šla.A začala robiť všetko preto aby som sa vrátila domov.
Mňa ten život už prefackal neraz a ani raz som to nevzdala.Ale poznám svoje hranice.A viem, že presne v tomto momente keby som bola sama a s dieťaťom tak žijem u rodičov a makám.Žiadne zadarmo.Bývanie a všetko okolo toho by som nezvládla ani nahodou.Kde by bolo to dieta do noci?
Predpokladám, že to dieťa máš s manželom a bolo plánované.
Skús si dieťa nenaplánovať a hlavne v tom najhoršom období.
Sama bez muža... V podnájme.
Prajem ti pekný deň.
@abbey.
Živím sa sama a musela som si požičať aby som mohla ísť bývať do iného mesta a začať dochádzať do ďalšieho.Niekedy mi po vyplatený všetkého neostane ani na lístok na autobus.A dožívam zo straveniek.
Počítam každý cent.Žiadne dovolenky alebo kupovanie oblečenia každý mesiac.
Bez muža by som to nedala sa starať o dieťa.A nikoho by nezaujímalo, že môžem robiť len ranné zmeny.
Ak môžem pomôžem rodičom finančne.Kúpila som bratovy pomôcky do školy.Sestru zobrala na výlet.
Prispela na bytovku v Prešove.Útulku... ale je rozdiel raz za čas pomôcť a je rozdiel si dieťa zobrať domov a vedieť, že ho nemáš začo obliecť, začo nakŕmiť.
A je iné mať manžela a iné priateľa.
A rozdiel mať pozostalé dieťa a dieťa lenivej sestry.Ktorá mimochodom finančne neprispievala.To si asi prehliadla žeby neboli na to 2 ale 1.
Fakt ženy... Ste neskutočné hrdinky všetky.
Koľke z vás si reálne zobrali dieťa do opatrovníctva, žijete v podnájme bez muža?
Trochu si preorganizovať život.Ja žijem na ubytovni sama.A kým som si našla robotu trvalo to 2 mesiace.Stálu robotu.Od 19 to trvalo 3 roky kým som si prešla zahraničím, ulicou, nestabilnou prácou.Nemocnicou.
Ako keby to všetko šlo lusknutím prsta.Len tak tu dajú podnájom.Milé moje tu nechcú už dávať podnájmy rodinám s malými deťmi a ceny sa pohybujú od 500 vyššie čo je priemerný plat slováka tu.
Vedúce pozície tu majú max 700.Možno v IT sfére viac.
Všade chcú len dohodárov.Mať prácu na zmluvu je raj na zemi.
Takže si tie svoje beletrie niekam strčte.Ako by ste keby ste... Polovica z vás by hneď spadla na hubu.Staráte sa tak, že raz za čas... Ale neživili ste dieťa počas 12stiek v robote a po podnájmoch.
Písať eseje na koňovy je jednoduché a ešte ľahšie porovnávať slobodnú babu s vydatou ženou.
@abbey1 suhlasim s tebou..vo vsetkom.Tomu dievcatku bude lepsie v tom domove😔skoda,ze ich nedali rodicia do domova.Mozno by inak zmyslali.Dnes sa len kazdy vyhovara na inu dobu.Tiez msm 16 rocneho syna a porodila som ho v 20-tke.Bola som bez prace.Len msnzel mal pracu.Vsetko sa da zvladnut ak s chce.Syn 2 roky prereval den a noc.Schudla som na 47 kg.Nevedela som co je to spanok.No sj napriek tomu vsetkemu som bola uplne ok a neboli ziadne depky,ako teraz ma jazda druha depresie a neviem co este.Vsetko je v hlave.Vsetko je o vychove.Dnes je je rozdiel ken v yom,ze rodicia velmi čičikaju svoje uz davno dospele deti.Preto ta zodpovednost a zdravy dospelacky rozum prichadza az po 30-tke.Cest vynimkam.Mam 21 rocneho kolegu a klobuk dole.Chlapec maka,pracuje..doma prerobil rodicovsky dom..ziaden alkohol..bujare oslavy.Rozumovo,ako za mojich cias primerane k veku.Teraz???Takychto ludi je velmi malo.
@modrykoniicek Pozerám ze si z Košíc. Ja tiež. V obyčajnom Tescu máš za 8hod dokladanie denne 500€ (bez vzdelania). Nechápem, čo tu píšeš za horory. 🤔
@ptmt1011 Dnes keby ti priateľ robil a ty by si študovala tak by ste ledva mali čo jesť nie to ešte platiť nájom :D zas porovnávaš, neporovnateľné.Za čias keď moja mama mala 23 v tej istej robote zarobila viac než dnes.A bola vydatá a mala mňa.A mali byt.
A hlavne mala robotu ktorú má cez 20 rokov.
Kde by som ja dnes mohla študovať a chlap by ma živil... Šak by sme nevyplatili ani účty.
@lenkakravcova Veď píšem 500€... A 500-500 je koľko? Keď nájom stojí cez 500? Jednoduchá matika.
@nela82 podla vypoctov mas 36 rokov. Pres 16 rokmi som ja mala 15 a randila som s 20 rocnymi a teda nezda sa mi, ze by to boli vyspeli mladi muzi , zodpovedni a zreli na zalozenie rodiny. Rovnake telce ako teraz. A vela z nich ma tvoj vek a este stale zije v mama hotel. Tak neviem ake tvoje casy a primerane veku. A vynimky sa nasli vtedy aj dnes.
ako sorry... zakladateľka sa musí cítiť ako najhoršia a krkavčia sestra či teta na svete... je to jej vlastné rozhodnutie, nik z nás nežije jej život, ani život jej sestry, či toho dievčatka. Nechajte ich , nech sa rozhodnú.. a už vôbec nechápem, ako si niektoré berú do úst jej rodičov.. mamu a otca... ktorí majú svoj údel .. je to ich rozhodnutie, nechajte ich žiť svoj vlastný život.
Pre zakladateľku - ako tu už bolo viackrát spomenuté, kontaktuj sociálku, popýtaj sa na možnosti, prípadne nejaké azylové domy. A súhlasím s názorom,čo tu niekto spomenul, že naozaj, malá je teraz veľmi zraniteľná, kedže si to okolie všíma, ako žijú a pod... a keď ani otec malej nie dostupný a nestará sa, tak túto situáciu treba riešiť čím skôr hoc aj cez úrady. Drž sa a verím, že všetko sa vyrieši k spokojnosti všetkých strán.
@modrykoniicek lenze tu ide o zive dieta...nie babiku.Pohadzovat si male dieta,ako horuci zemiak.Suoer.Riesit to,ze co ak pridem o robotu...co ak....co ak....katastrofa.
Nečítam všetky komentáre ale riešila by som to tak, že by som v prvom rade sestru u seba ubytovala, pripadne jej našla bývanie, pomohla jej nájsť prácu a dozerala by som na každý jej krok. Proste ako na malé decko. Aj keď by to bola asi otrava ale ona sa asi bez dozoru nad sebou nepamätá. Kamarát má tiež sestru dieťa má bohvie s kým tiež robila čosi podobné ako tvoja sestra. Šiel na sociálku dohodol sa s pani a navštívili matku s dieťaťom. Postrasila ju dala jej ultimátum do akého času sa musí znormalizovat (nájsť bývanie a stabilnú prácu) inak jej malú odberu. Nechala si povedať a teraz žije ako ma.
@modrykoniicek Tak píšeš hlavne ze vedúce pozície majú 700€, čo je blbosť keďže aj v Tescu majú vedúce pozicie oveľa viac. Bežný zamestnanec so strednou školou zarobí 500€, bez vzdelania. So vzdelaním 700-1200€. Aj na predavačku v Auparku je 600€+stravne lístky, tak zase nerob z východného Slovenska nejaký zapadakov. 😀 Len toľko som chcela povedať. Podľa tvojich príspevkov to vyznieva ako keby sa tu človek pomaly neuzivil (ak by to tak bolo, všetci by už migrovali smer BA).
@lenkakravcova presne...nepracujem sice v obchode;no som z vychodu a mam 1000 ako nic.A nemsm titul.
@nela82 Ja by som si to dieťa zobrala.Ale ja by som vždy mala v niekom oporu či v rodičoch či v mužovy.Neviem čo by som robila sama.Bez roboty s dieťaťom.V podnájme ktorý treba platiť.A nie je z čoho.
Ja si to dieťa nepohadzujem ako zemiak, ak mi ho tu nechá tak sa starám, čo mám robiť? Akože keď príde jej ju nedám? Zavriem jej dvere pred nosom, že dieťa je moje? Ako keby bola moja chyba, že sestra je taká aká je. To nie je o tom, že ja by som hypoteticky musela zmeniť robotu, ja by som ju musela zmeniť. Ale to je jedno, nejdem sa už obhajovať. Volala som na sociálku, dohodla som si s pani stretnutie na pondelok, v telefóne znela veľmi milo a ústretovo, takže sa tam pôjdem porozprávať a poriešime to nejako spolu. K sebe ju bývať isto nevezmem, rodicom pokradla kopu vecí a nakoniec aj dosť peňazí a bolo by to nefér k priateľovi, ktorý platí polku nájmu. Ešte by aj jemu niečo zobrala. Navyše dávať na ňu pozor denno denne ja naozaj nemám kedy, pretože som zamestnaný človek. Rovnako ako priateľ, od ktorého to ani nemôžem požadovať. Nevravím, že ju idem rovno udať, ale uvidíme čo mi tá pani zo sociálky navrhne ako riešenie a zariadim sa podľa toho