icon

Škôlka si pýta kontakt na celú rodinu

4. okt 2022

Ahojte,vždy som udávala pri staršej dcére kontakt iba na mňa,či už do škôlky alebo do školy.Sice je pravda že bola som sama na ňu,no nikdy nepýtali kontakt na viac osôb.Teraz tak isto som postupovala pri synčekovi dala som kontakt do škôlky len na seba.Ved ja ho nosím aj vyzdvihujem.Mam stále mobil pri sebe,keby mi zavolali že niečo sa stalo.A teraz chcú kontakt aj na otca aj na babku a na dedka.Pride mi to divné.Manzel je celý deň v práci,aj tak by nezdvihol mobil keby mu volali.A babky sú od nás 100 km ďaleko,keby volali im aj tak by nedošli pre dieťa do škôlky.Tak na čo to je dobré mať kontakt na celú rodinu,keď aj tak sa stará len matka o veci okolo škôlky?

77katarina
4. okt 2022

Môj švagor robí v base sociálneho pracovníka a tiež nemôžu mať kvoli bezpečnosti mobil. Musí ho mať vypnutý a v skrinke. Takže nájdu sa aj také zamestnania ....🥴😩🙁

atinkaa
4. okt 2022

Skusim ti to napisat inak @autorka, ja by som aj rozumela tomu, ze nepatris medzi ludi, ktori bezhlavo rozdavaju svoje kontakty a chces, aby to malo poriadok. To je vsetko ok a mas na to plne pravo. Ale co som preletela zbezne, tak ti tu baby dali milion a jeden dovod, ktory na to skolka moze mat.
Ano ozaj sa ti nieco moze stat a oni tak miesto babky a deda daju dieta do krizoveho centra alebo do detskeho domova alebo ja netusim kam, kedze ty skoncis na mesiac zaintubovana v nemocnici. Jednoducho sme ludia, nie sme nesmrtelni.
Ak manzel ma mega dolezitu alebo narocnu pracu, ze nedviha, tak asi by ten neprijaty 200hovor volal nazad, ci?, ostatne je v tom jeho zaujem vediet, kde to dite je, kde si ty, co je s vami....myslim si, mozem sa mylit.
No a tie dalsie kontakty su presne tak koncipovane, teda si predstav najhorsiu variantu cestujete niekam spolu s manzelom, cosi sa stane obom, koho maju kontaktovat. To su veci, ako back-up plan, nahradny, ktory by si mala mat najma ty a az potom skola, je super, ze tu oni premyslaju tak trochu navzdory tebe, teda ano, miesto babky a deda, tam k babke, pridaj svojho/manzelovho surodenca, teda uja,tetu, alebo krsnych alebo aj najlepsiu kamosku, susedu v najhorsom, mala by o tom vediet a ano ver ci nie, je to pre tvoj prospech a rozhodne v zaujme dietata. Nemyslim si, ze pani ucitelky vo volnom case len tak volaju babkam na pokec alebo tatinkom.
Teda su to nudzove cisla, ktore su ale extremne dolezite, pre extremne situacie.

A len ako poznamka za okraj, uplne normalne by som sa na to pytala v skole/ skolke, k comu to cislo bude, na ake ucely je ten zoznam, ja myslim ze ti nik neodpovie presnejsie ako skolka kde mas dite.

autor
4. okt 2022

@77katarina To nevysvetlis,nepochopia.

lubina
4. okt 2022

@simca06022011 vedj ja som len napisala, ze u nas mali dva kontakty a ze kontakty na babky som nedavala. Su to starsie osoby a netreba volat im, aby sa cele vydesili, co sa deje. Ak niekto chce udat pat kontaktov, tak vzdy moze. Je to, ako pises, kazdeho vec. Ja by som kontakt na starych rodicov nedavala.

jankalukasova
4. okt 2022

@77katarina a keď Tvoj švagor vylezie z roboty a zapne mobil, zistí, že mu niekto 20x volal, tak zavolá nazad? Alebo pôjde na pivo? Predpokladám, že to prvé..

luccija
4. okt 2022

Tak nedaj je to tvoja vec.O tomto pisat na 4 strany😆

simca06022011
4. okt 2022

@lubina Ved a ja som napisala ze zaleží ako si to rodina zariadi, nase babky nemaju ani 60 😂

h2
4. okt 2022

@77katarina Aj v časoch, keď neboli mobily, ľudia dávali telefonický kontakt. V nevyhnutnom prípade by určite tvojho švagra niekto zavolal k telefónu (pevná linka).

maranco
4. okt 2022

Stoj si za svojím a nedaj na manžela kontakt. Ešte by mohli zistiť kde pracuje 🙂
Ved zo syna neubudne keď strávi jednu noc/víkend v detskom domove.
Aj tak sociálna poisťovna vie kde manžel pracuje, tak mu nechajú na druhý pracovný deň odkaz u zamestnávateľa. A polícia má v registri obyvateľstva adresu tvojej mamy tak tiež nechajú odkaz na obecnom úrade.
Prípadne sa manžel dozvie, kde je malý keď pôjde nahlásiť jeho nezvestnosť.

nykkushka
4. okt 2022

@77katarina ale tak predpokladám, že tvoj švagor po pracovnej dobe, keď zbadá, že mu 10x volala manželka/mama/svokra/škôlka, neignoruje tento fakt a ozve sa spať. Autorka sama napísala, že na jeho manžela sa v tomto spoľahnúť nedá, že to ignoruje a nevolá. Na toto ženy reagujú, nie na typ povolania...

klarolinne
4. okt 2022

Ale však keď tie čísla dáš, tak učiteľka v škôlke nebude volať celému zoznamu. Zavolá vždy primárne tebe 🤦‍♀️ tie ostatne čísla sú iba záloha. Tak je jedno že bývajú 100 km. Prestaň to toľko hrotiť. Dnes je naozaj moderné znegovať učiteľky za všetko.

nurielka
4. okt 2022

Žienky tu škoda vysvetľovať. Ona si stále pôjde tu svoju platňu. Kto nezažil prípad núdze nepochopí. Jedno príslovie hovorí, že chybami sa učíme. Ale už nehovorí, že keď sa poučíme, obvykle je už neskoro. 🙃

maranco
4. okt 2022

Aj keď je kontakt, nie je istota, že niekto aj zavolá, poznám pár takých prípadov.

Víkendové úmrtie, zamestnanec nechcel volať zo svojho mobilu ani hľadať kontakt, čakali na hlavnú sestru ktorá prišla v pondelok. Tá kontakt mala, ale v práci vtedy mali "zakázané" volať na mobily iba na pevnú linku, tak zanechala odkaz na obecnom úrade a poštou poslali telegram. Na obecnom úrade poznali kde pracuje rodina tak zavolali zamestnávateľovi.

Piatok večer privolaný policajti k prípadu. Polícia si potom vyžiadala sanitku. Zdravotníci odovzdali pacienta nemocnici a nikto neinformoval rodinu ani polícia ani záchranári ani nemocnica. V nedeľu dcéra ide na políciu nahlásiť nezvestnosť otca, keďže jej nedvíha telefón a ani ho nenašla doma. Tak sa dozvedá, že leží v nemocnici na ARO. Stihla ho ešte živého, ale už nie pri vedomí.
Polícia sa bránila, že ho odovzdali živého a pri vedomí tak nemali dôvod kontaktovať rodinu a nemocnica sa vyhovárala že ho prevzali od polície tak rodinu mala kontaktovať polícia.

Víkendová nočná samovražda. Matka mŕtveho nedvíha policajtovi telefón. Keď sa nikto neprihlásil k telu bol po pár dňoch spopolnený. Potom sa rodina dozvedela čo sa stalo, keď úrady hľadali kto vyplatí kremáciu.

h2
4. okt 2022

@maranco Toto sú ale úplne iné prípady. Tu sa jedná o škôlku, kde v prípade potreby volajú učiteľky rodičom. Nie polícia, ani záchranka.

sisaka
4. okt 2022

@77katarina a ti príde normálne sa takto izolovať od ľudí? Ja mám rodinu tiež cez ocean, ale to neznamená, že žijem v sociálnej izolácii. Každý človek ma ak nie kamarátov, tak aspoň známych. Treba sa trošku posnažiť a vytvoriť si okolo seba aspoň mini okruh známych, pre strýčka náhodu, človek nikdy nevie…
A čo sa týka zamestnaní, kde ľudia nemôžu mat pri sebe mobil. Zamestnávatelia zvyknú mať telefóny, (pevné linky), keď je niečo súrne, tak určite o tom budú informovať svojho zamestnanca. Či si myslíš, že keby zavolali švagrovmu zamestnávateľovi a povedali im, oznámte pánovi xy, že mu dieťa vezie sanitka do tej a tej nemocnice a nemôžme sa dovolať matke dieťaťa, tak zamestnávateľ sa na to vykašle a zamestnancovi to neoznámi?!

zmrzlinka2021
4. okt 2022

@jana_eyre_2
Lenze ty nie si povinna mat ani mail, ani telefon...

pallacinka29
4. okt 2022

@zmrzlinka2021 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Ak sa nebavime o skutocne velmi simplementnej vrstve spolocnosti, je normalne mat aj telefon aj mail

zmrzlinka2021
4. okt 2022

@pallacinka29
Ja si to nemyslim. Su ludia, ktori ani v zivote neboli na internete, napr. moj svokor. Telefon ma - ale nikdy nevie kde. Hocikedy sa mu vybije a ani to niekolko dni nevie. A proste taki ludia su, pre ktorych beznym standardom nie je vlacit so sebou mobil. Dokonca co sa tyka mailu, poznam viacero ludi, co idu "na mail" raz za tyzden/dva... A vobec sa nebavim o nejakych zaostalych ludoch.

Druha vec - nikto od teba nemoze vyzadovat mail a telefon. V praci - chcu ich mat na teba? Daju ti sluzobny mobil a pracovny mail.

pallacinka29
4. okt 2022

@zmrzlinka2021 toto je take bojovanie so sucasnym standardom zivota… tak, ako sa v case a priestore meni to, co je normalne, je normalne ten telefon a mail mat… clovek nema byt toho otrokom, ale OK, ak chce niekto zit ako v stredoveku…

jablkovastrudla
4. okt 2022

@77katarina svokra je psychologicka na onkologii a ked pracuje tiez nema telefon pri sebe, maximalne pozrie ked ide na obed. Keby ju potrebujem tak za volam na recepciu a necham si ju zavolat alebo necham odkaz.
Tiez sme vyplnali a museli sme mat 3 kontakty. Mna uz raz brala sanitka z prace a mala som akutnu operaciu oblicky, zhorsilo sa mi to behom par hodin tak ze som nevedela chodit. Neviem si predstavit v tom stave riesit kto vyzdvihne maleho zo skolky. Sú situacie ktore nevies predvidat, preto chcu viac kontaktov.

zmrzlinka2021
4. okt 2022

@pallacinka29 Pozri, poznam pripady zamestnancov, ktori na seba nedali telefon a proste "nedonutis" - vsetko su to studovani, inteligentni ludia. Ale ako skoncia po praci, nevidia dovod na akekolvek kontaktovanie.

A ten internet - my dve napr. sme uplne ina generacia, ale napr. nielen svokor, ale aj moj otec - v zivote neboli na nejakom internete a takychto ludi na slovensku mas.

REalne vsak neexistuje ziadna legislativa, ze mas mat mobil a e-mail, kym adresu trvaleho bydliska, ci rodne cislo mas... ma mat kazdy

zuzanockamt
4. okt 2022

Autorka
Niektoré matky - nemám slov, čo za hlúposti dokážu riešiť a nechápu, čo a prečo od nich výchovno - vzdelávacia inštitúcia chce. A ide len o bezpečie a dobro dieťaťa. Aj babka 100 km od MŠ dokáže v prípade núdze zmobilizovať niekoho a zariadiť odvoz dieťaťa.
A veru aj pred niekoľými rokmi (10 a viac) sa udávali aspoň dva kontakty - minimálne obaja ZZ.

yoxinka
4. okt 2022

Švagriná sa nepochopila s mužom a obaja neprišli pre deti do škôlky, lebo si mysleli, že ide ten druhý. O 17.00 volala učiteľka švagrinej, tá mala telefón doma a bola preč. Takže mohla jej volať aj dve hodiny, nedovolala by sa. Muž dvihol, vypýtal sa z roboty a letel pre deti. Keďže bola úplná dopravná špička, prišiel o 17.40. Učiteľka sa tam deťmi hrala v prázdnej škôlke. Povedala mu, že keby ich kamkoľvek vezme, môže to byť kvalifikované ako únos. Takže nie je odveci mať kontakty na viacerých ľudí, nie len na jedného človeka.

jana_eyre_2
4. okt 2022

@zmrzlinka2021 ak na to pozeráme takto, ani matka nie je povinná mať telefón.. som zvedavá ako.by si vyriešila, keby si mala v škôlke 20deti a z toho jedno začne silno teplotovat.. matka nie je povinná mať telefón, tak potom čo by mala taká učiteľka urobiť? Má mu volať sanitku? Ale zase ani škôlka nie je povinná mať telefon.. tak ani učiteľka, takže nemá odikial zavolať sanitku.. Alebo iná situácia, matka nie je povinná mať telefón - ale nepríde o 5tej pre dieťa.. nepríde ani o 6tej.. čo má urobiť učiteľka? Veď nikto nie je povinný mať telefón.. no proste toto je argument na vode.. nedá sa to porovnať so zamestnancom ktorý si neželá byť obťažovany mimo pracovnej doby.. tu ide predsa o deti, za ktoré je zákonný zástupca zodpovedný.. a áno, ktomundnes v 21st patrí mať aj telefón..

zmrzlinka2021
4. okt 2022

@jana_eyre_2 A co robili ucitelky, ked telefon - rozumej pevnu linku, mala jedna rodina z celeho vchodu?
Realne, co sa tyka prac, su roboty,kde si nesmies nosit na pracovisko telefon.

gabika128
4. okt 2022

@zmrzlinka2021 nerozumiem prečo tu zachádzaš do úplných extrémov 🤦‍♀️😂

zmrzlinka2021
4. okt 2022

@gabika128 to je v poriadku, ze si nepochopila.

maranco
4. okt 2022

Ani tu nie je povinosť dať na seba kontakt https://crsz.sk/
Ale komu záleží na svojom miláčikovi, tak si skontroluje či veterinár zapísal správne "Kontakt na majiteľa"

sisaka
4. okt 2022

@zmrzlinka2021 všetci ľudia majú v dnešnej dobe telefón, aj tí jednoduchší a aj tí, čo sa tvária, že žijú v inej dobe a nepotrebujú k životu telefón, sa spoliehajú na niekoho, kto ten telefón má.

Predstav si, že u niektorých zamestnávateľov by niečo také ako nemám telefón neprešlo.
Ja som napríklad moje telefónne číslo musela poskytnuť zamestnávateľovi, robím v zdravotníctve poskytujeme služby 24/7 a keď niekto vypadne, žiaľ niekto sa musí obetovať a do tej práce prísť, lebo nie všetci sme sebci a myslíme aj na druhých ľudí napríklad pacientov. A to ešte nehovorím o hraničných situáciách, hromadných havariach, prírodných katastrofách, kde je našou povinnosťou prísť do prace a nie, nemôžme sa hrať na skryvačky, že nemáme telefón alebo sme si ho 4 dni nenabili.

zmrzlinka2021
4. okt 2022

@sisaka
Realne nemas na to ziadny legislativny ramec, pokial to u vas nemate v zakone. Na slovensku nič také nie je. Preto existuju sluzobne mobily, kde dodatkom podpisanym oboma stranami pridelis sluzobny mobil, cislo a v zmysle dodatku presne specifikujes, co z toho pre obe strany vyplyva.
To nie ze co u zamestanvatela "prejde" alebo "neprejde". Proste ti neda cislo a nic nezmozes, lebo on ma SUKROMNY MOBIL, sukromne cislo a nie je povinny ti ho poskytnut.
A zaroven, ak aj zamestanvatel ma cislo na neho, neexistuje ziadna povinnost zdvihnut telefon. Nemas moznosti ho za to sankcionovat, proste nic...

Pisem ti, aka je situacia na slovensku.