icon

Skúsenosti s používaním dvoch krstnych mien z bežného zivota

okydana
30. dec 2018

Ahojte,

Chcela by som poprosit o pomoc. Moj syn má meno s ktorým sa neviem stotožniť, prehovoril má nan manzel, od zaciatku som nebola spokojná, všetci tvrdili že si zvyknem...prešlo trištvrte roka a nielen že som si nezvykla, neviem ho oslovovat, vadi mi už aj keď ho oslovuje niekto iný. Preplakala som už veľa nocí, je to hrozný pocit...Manzel pochopil že je to vážne...Riešenie je pridat druhe meno. Prosim viem ze teraz je vela deticiek s dvomi menami, ale chcela by som vedieť či je tu niekto dospely, čo má už dlho dve mena...vy alebo vas manzel..ako je to na úradoch, ak máte dve mena...ako znie vas firemny email, co mate na vizitkach, na bankovej karte, ako sa predstavujete, ako vnima okolie ze mate dve krstne mena..proste ci su nejake problemy v beznom zivote. Kedze nikoho takeho nepoznam, neviem si to predstaviť a nechcem synovi skomplikovať zivot... staci ze sa navzdy budem trapit ja...dakujem

cichlida
31. dec 2018

@okydana no podla mna je tvojim hlavnym problemom fakt, ze mas pocit, ze ta do roho dotlacili ostatni, a pritom je to tvoje dieta, o ktore si sa dlhe roky snazila, akoby ti ukradli pravo rozhodnut, co doteraz nesies v sebe ako krivdu...a celu tuto krivdu si vybijas na mene, ktore si si vsugerovala, ze nesnasas. Inak ja som svoje deti neoslovovala menami cca do pol az roka, bolo mi to take cudne, akoby som rozpravala na cudzich, tiez som si musela zvyknut ...a to som si mena normalne vybrala s muzom...ty s tym mozes urobit hoc co, bud das uplne nove meno, nech si okolie aj dupne a ty vyhras svoju malu vnutornu vojnu, alebo das druhe, ktore bude podla mna zbytocne a rodina ho schvalne bude volat ako doteraz, alebo sa na to vykasles a budes si uzivat tvoje dieta. Drzim palce

iwesska
31. dec 2018

Mne napadol este jeden for v suvislosti s menom. Moja kolegyna si asi v 25r.nechala zmenit meno z Jany na Michaelu,normalne si dala zmenit doklady,ze aj tak ju tak od malicka vsetci volaju. A tak som raz sedela neformalne so sefom a on mi hovori:"Ja tu Misu nechapem,naco zbytocne plati za zmenu mena. Ja aj keby som sa BOBO volal,vsak a nie je to jedno😂

jana_eyre
31. dec 2018

@andra77 dakujem 😊.., presne to si myslim, ze kazde meno je krasne, ked je z lasky.. stastny novy rok..

rybkoava
31. dec 2018
nika82
31. dec 2018

Skôr by ti asi pomohlo sa niekomu vyrozprávať

jasmine2
1. jan 2019

Náš 9 ročný syn sa volá Jakub Daniel a predstavuje sa podľa nálady a danej situácie. Narodil sa v At a tam je to bežné.

0kristina0
1. jan 2019

Tiez som neni stotoznena s menom svojej dcerky, tiez sme sa nevedeli dohodnut s muzom. On mi dal na vyber z mien ktore sa jemu pacili a ja som z nich vybrala. Dnes by som jej dala uplne ine meno ktore sa jej strasne hodi ale ja to tak neprezivam ako ty lebo svoju dcerku lubim nech sa vola akokolvek, ved je to len meno. Nedokazem ta pochopit ako ta moze toto psychicky deptat, podla mna mas uplne iny problem ako meno svojho syna. Stotoznujem sa tu s nazorom, ze zene po troch potratoch by bolo jedno ako sa vola jej dieta, hlavne, ze ho ma zive a zdrave. Toto su podla mojho nazoru velmi nepodstatne veci. Tes sa ze mas zdrave dieta, ze nemusite riesit zdravotne problemy. Takisto si myslim, ze pridanie druheho mena tvoj problem nevyriesi. Ty si potrebujes upratat v hlave.

lindusss2016
1. jan 2019

@bmuller ja zas nerozumiem, preco by sa mala zmierit s menom, ktore sa jej nepaci, ak staci vybavit zmenu. Akoze ake komplikacie mas na mysli? Podla mna nie je az tak komplikovsne si obehat raz urady, ako cely zivot volat dieta menom, ktore nechcela

lindusss2016
1. jan 2019

@kittykat22 fuha, velmi velmi neprijemny koment. Neviem, co si ty prezila/neprezilw, ale kazdy moze tu istu situaciu prezivat inak, ty snad nemozes vediet, ake su jej pocity, s cim sa nevie vyrovnat atd, ved si ju nikdy nestretla. Ale nazvat ju zlou matkou preto, ze sa jej nepaci synove meno.... to je uz sila. Preco by to malo znamenat, ze je povrchna? Co ak prave preto, ze potratila a je nozne, ze uz dalsie dieta mat nebude, chce, aby teraz bolo vsetko dokonale. Neviem, ako mozes tskto zhodnotit cudzieho cloveka na zaklade jednej situacie. Niekedy tu viete byt poriadne zle, zeny...

bolavyzub
1. jan 2019

Teš sa zo synčeka. Pokiaľ sa nevieš stotožniť s menom a spôsobuje ti to problémy, tak mu pridajte druhé meno a oslovujte ho druhým menom (alebo aspoň ty). Tak, ako ho budeš oslovovať ty, resp. ty s manželom, tak ho začnú oslovovať kamaráti, deti v škôlke a pod. Život je krátky, toľko nešťastia sa ňom deje - vyrieš si teda čím skôr to druhé meno a užívaj si materstvo 🙂 Mať dve mená nie je nič nezvyčajné. Zatiaľ ho volaj inými menami: miláčik, anjelik, lásočka, chrústik, bambuľka... A zatiaľ nerieš, ako ho volajú iní. Hlavne,že ho majú radi.

bolavyzub
1. jan 2019

Alebo o ňom zatiaľ hovor/oslovuj ho ako synček môj 🙂 Toĺko je krásnych oslovení pre dieťatko..

jana_eyre
1. jan 2019

@lindusss2016 ja som ten koment citala uz vcera, normalne som ostala sokovana, kolko jedu dokazu zeny vypustit na ine a tolko sa este najde co olajkuje ten prispevok.. rozmyslala som, ci som len zle precitala diskusiu a nevidela som nejake prispevky od autorky, ktore takyto utok podnietili, ale nech citam ako citam fakt nic nevidim..

kvoli takymto prispevkom si vzdy uvedomim ake zbytocne je sem pisat.. je mi smutno z toho, co si na internete ludia dovolia k druhym..

danielina30
1. jan 2019

@okydana Kamaratka mala tento problem, pridali druhe meno a volala ho tym. Kedze bola s babatkom najcastejsie zacalo reagovat na to druhe meno a postupnf ho tak zacal volat aj muz, babky, dedkovia.,, nikto ju nechcel mylit, postupne si ny to meno zvykli a ked nastupovala do skolky uh jej nik inak nepovedal len druhym menom a pred nastupom do sloly jej to prve meno zrusili, leno ho aj tak nepouzivala a kedze bolo napisane ako prve, bali sa, ze ho v skole zacnu ucitelia pouzivat, ma 11 s myslim, ze si malokto zo sirsiejo okolia pamata, ze sa niekedy volala inak.

lindusss2016
1. jan 2019

@jana_eyre no ja tiez nechapem, kde z diskusie vycitali ze autorka svojho syna rada nema a ze by ho mala radsej s inym menom..... boze, ved je to jeho matka, ona ho pozna najlepsie, proste napisala, ze sa jej to meno k synovi nehodi, ved sama sa v komente vyjadrila, ze to meno je krasne, ale bie pre jej synceka. A tu dostava same rady, ako sa s tym ma zmierit a upratat si v hlave.
Kazda sme ina, pre kazdeho je dolezite nieco ine. Uz som tu videla kadejake prispevky a pre kazdu matku je dolezite nieco ine, ale odlisnosti z nikoho nerobia dobru ani zlu matku. Toto bol velmi skaredy koment na zenu, o ktorej nevedela absolutne nic...

robin30
1. jan 2019

@okydana moje deti maju všetky dve mena a zapisane v rodnych listoch aj pasoch

sasa1310
1. jan 2019

niekto nespáva, že má choré dieťa, ktorému sa nedá pomôcť a niekto, že dieťaťu dal sám také meno, že sa s ním nevie stotožniť. Ja to nechápem. Sama si súhlasila, sama si ho chcela. A že si nezvykneš? Zvykneš si. Vysnívané meno si nechaj pre ďalšie dieťa.
A teda keď už fakt rozmýšlať dať druhé meno, tak len nedaj k tomu echt slovenskému nejaké trápne zahraničné. Lebo to už len bude.

petrofka
1. jan 2019

Poznam tolko ludi, ktori sa inak volaju a inak im hovoria. Volajte ho ako chcete. Doklady uz nemeňte. Ked bude vacsi, bude mat kopec prezývok. Kolkym cely zivot hovoria prezyvkou. A nie je nic horsie ako deti s viac menami zmestit do klasifikacneho harku 😂

bmuller
1. jan 2019

@lindusss2016 pojmom komplikacie myslim napriklad chaos v rodine, kedze uz 10 mesiacov su napriklad stari rodicia ci tety v tom, ze maju "Petka"... ze je to trochu vela rozruchu pre nieco, co sa malo riesit uplne inak (asertivita autorky pri presadzovani prijatelneho mena). myslim, ze ku kazdemu menu sa da najst velmi pekna a pohodova verzia, ktora sa da pouzivat, aj ked zaklad mena sa mi nepaci (a to sa mne nepaci vela mien 🙂 no samozrejme nech si kazdy spravi, ako sa uzna za vhodne. na to zas ale nepotrebuje rady z MK...
(btw. zaujimava by bola situacia, keby niekto stretol cloveka/idealneho potencialneho partnera s menom, ktore sa mu absolutne nepaci ;)

lija22
1. jan 2019

serus. moj syn je janko. tri roky trvalo kym som si zvykla. meno vybral muz( tiez jan, ja som vybrala dcere, dvojicky) moj muz vie ze neznasam mena jano jozo stevo. zial prave tieto sa u nich dedia a v podstate sme celkom dobre obisli. teraz uz som s menom stotoznena, makko sa vyslovuje, je lahke, zda sa,ze u ludi oblubene. syncek je postihnuty a meno janko sa mu ozaj hodi. ja ho volam janko len na verejnosti, inac odjakziva pouzivam dve prezyvky, na ktore reaguje. radim ti teda prestat stresovat, meno je id nieco ako cislo, neprikladaj tomu zbytocnu prioritu a dietatu vymysli prezyvku

lujza123
2. jan 2019

Všimla som si ze takmer všetci ktorým vybrala ci nanútila meno rodina a mama sa dala ukecat aj keď nesúhlasila sú so svojím menom nespokojný, nemajú ho radi, predstavujú sa prezyvkou alebo úplnou skomoleninou svojho mena. Myslím ze mama nejakým spôsobom intuitívne cíti osobnosť dietata a tuší ktoré meno mu pristane viac. Jasne ze otec ci rodina môžu s menom poradiť ale to konečne rozhodnutie by malo byt na mame. Naozaj dat radšej mena dve, ako jedno ktoré nesadne a človek s tým potom bojuje celý život.
Ja mam Luciu, to meno sa mi moc nepáčilo ale ako som otehotnela tak som proste cítila že to meno sa jej bude hodiť a naozaj je to tak.

veronikastrickova
3. jan 2019

@okydana ja mam toto iste, maly ma 2 roky a neznasam ho volat jeho krstnym menom, aj tu ho mam pod menom ktore sa paci mne. Ja som boka donutena mu dat meno a nadavam si kazdy den, ze som s nim suhlasila

hanatom
3. jan 2019

Panebože Budťe rada, že máte zdravé dieťa, čo by druhí za to dali, ja už nechápem, čo ľudia dokážu riešiť, ak by prišli skutočné problémy, potom sa zbláznite asi...Vážte si, že máte zdravie a blízkych ľudí okolo seba...

mircalla
3. jan 2019

@okydana Moje deti maju 2 mena. Su polovicni Iri a tam to je bezne. Ale pouzivame len prve a mozem ti povedat, ze to druhe meno v skole, v skolke nikoho nezaujima. kazdy oslovuje deti prvym menom. Podla mna sa to da vyuzit az v starsom veku. Tak ako nezabranis, aby ludia pouzivali zdrobneniny, tak nezabranis ani tomuto.
Skoda, ze si sa dala ukecat. Ja by som sa nedala. deti som porodila ja. Zhodli sme sa na menach, ze vyhovuju obom. Mala som napady, ktore boli zamietnute a partner tiez. Nikdy by som nedala meno, ktore mi je proti srsti. Rozumiem, ze ta to stve, ale v ziadnom pripade si nemala podlahnut natlaku manzela, nerozumiem tomu

slniecko87
3. jan 2019

Môj švagor si zmenil krstné meno keď mal 25 rokov ;) z Jozefa sa stal oficiálne Adrián 😀

janulik2306
3. jan 2019

Ja na tvojom mieste som už dávno na matrike a riešim zmenu mena, a kašľala by som na to čo si myslia babky, dedkovia, tety, susedia je to tvoj syn a ty si jeho matka rob to co chceš ty a ako to cítiš ja by som z takým pocitom ako máš ty nemohla žiť celý život, syn je ešte veľmi maličký a keď ho budeš volať novým menom všetci naokolo si zvyknú určite a tiež ho tak budú volať určite chod do toho a ešte dnes by som šla na matriku veľa šťastia prajem a napíš potom ako si to poriesila

suezana
3. jan 2019

Ja som tu na konikovi mala v skupinke mamicku co dietatku menila meno. Stihla to este v porodnici. Dala jedno a potom zmenila za ine....
@bmuller no mne sa veru toto stalo 😄 ked si spoluziacka na strednej nasla frajera menom Milan. Ja som sa s takym menom za cely moj dovtedajsi zivot stretla len u jedneho stareho chlapa takze som ju lutovala...😂😂 hadaj ako sa vola moj zivotny partner 😀😁

mircalla
3. jan 2019

@kittykat22 Psychiatra kvoli tomuto? Nuz....
Nevidim nic cudne, na tom, ze s tym neni stotoznena. Ja by som tiez mala problem vola syna napriklad Pravoslav, lebo som podlahla tlaku okolia

susily
Odpoveď bola odstránená
damianadam
3. jan 2019

@okydana a nebudeto jednoduchsie ho premenovať? Ešte je malý, zvykne si

matta308
3. jan 2019

@asia83 inak ani to, byť s menom stotoznena, nezaručí, že matka nebude mať nejakú "pochybnosť". My sme s manželom vybrali najmladšiemu synovi meno Tobiáš, resp ja som ho viacmenej o ňom presvedčila 😁 ale rozhodovali sme sa medzi viacerými, medzi nimi aj Marek, ktoré som sa ale zdrahala dať kvôli môjmu bracekovi ktorý už ma stráži zhora. Po pôrode samozrejme v návale emócií zo mňa vyletelo natrenovane meno. Ale keď mi ho priviezli na izbu potom, hovorím si, doprdele ved to je čistý Mareček, úplne by k nemu to meno išlo.😂 ale po pár týždňoch ma to prešlo, jasne 😂

A maminka, zakladateľka témy. 🙂 keď to zašlo do štádia,že nevieš akí bábätko volať, tak by som meno zmenila, alebo pridala druhé. Kým ešte nie je dieťatko v nejakom kolektíve 🙂