Slobodná matka, syn autista, otec po porážke a prenajatý byt. Ako prežiť?
Dobrý večer všetkým,prosím o radu,som rozvedená (slobodná mamička),mám 12-ročné dieťa,je autista-(aspergerov syndrom)+ine diagnozy.ZTP nam neschválili ani opatrovatelský príspevok.žijem v podnajme už 17 rokov tiež s mojím otcom,ktorý je čerstvo po porážke,približne mesiac..Skúšala som žiadosť o socialny byt,ale tie vlastne ani nie sú pre socialne prípady,takže nič. Jediný môj mesačný príjem je 150eur/mes výživné a 24,95 prídavok na dieťa.Mám platiť 400eur podnájom. Prosím o pomoc, respektíve o radu a skúsenosti,neviem sa pohnúť z miesta a idem čím dalej tým viac ku dnu.Neviem ako ísť do práce,pretože sa starám o syna a teraz už aj o otca.Vie mi niekto poradiť na aké dávky v tejto situácii mám nárok a či vôbec mám nárok na nejaké dávky ?
@ley011 Napíšte mi súkromnú správu. Dám Vám kontakt na jednu dámu, ktorá by Vás mohla vedieť aspoň nasmerovať.
@pribinak je to individualne. Ak ma podla nalezov nejake trvale poškodenie, nevie rozpravať, je plienkovany, leziaci tak lahko dostane. Ale mali sme aj taky priklad, ze dcera s otcom a malou žili v malom dome, otec bol totalne k.o. vedel len prejst na zachod, nevedel rozpravať a od nas dostal 4. stupeň. Sla som za veducou, skusila som tym pohnuta ale nedalo sa nič robiť. Tak som pani poradila aby sa odvolala a z ustredia dostal chvalabohu. Takze je to individindi...ale ako taku pomocku mozem povedať len tolko ze vela urobi dobre napisany neurologicky nalez a psychiatricky. Treba to skusiť a ak to nedostane treba sa odvolať. Vzdy je tam sanca. Nie som doktorka neviem to posudiť iba zo skusenosti pisem, ja som tiez len radova pracovnicka.
ešte ma napadlo, ak syn chodí do školy aj ked ma individualny plan vzdelavania, pytajte si prispevok na prevazdku osobneho motoroveho vozidla. Podla novely zakona je tam ponovom zahrnuty aj asperger a pri aktivitach aj individ. plan vzdelavania. Aj to nieco pomože i ked nie vela.
ak ovšem chytil % pri pos. zdrav. stavu
Porazka neznamena automaticky postihnutie. Vacsina nema ziadne nasledky,resp slabe nasledky sa rozrehabilituju. Skus otca vozit na rehabilitacie,logoped atd. Moze sa normalne zaradit do zivota a aj pracovat,ak nema tazky postih. Samozrejme vsetko chce rezim a zivotospravu. Dieta,ked mas v skole,sup do prace aspon na par hodin. Drzim palce,mas to tazke.
Dobrý večer prajem všetkým.Velké ospravedlnenie,že som sa neozvala,vypli nám internet a až teraz sa mi to podarilo doriešiť. čítala som všetky vaše komenty a uh neviem kde začať,je to všetko velmi zložité,tá situácia v ktorej sa nachádzame.Pokúsim sa odpovedať na všetko.Tak žačnem tým, že s mojou prácou je to ťažké,syn je v škole od 8:00 do 13:40 a v piatok 12:55.Nájsť si prácu v tomto časovom obmädzení je takmer nemožné.A hoci by som si aj našla,moju situáciu to nerieši,pretože musím platiť nájom 400eur a ja by som dostala max 120-150 eur za tých pár hodín..Môj syn má okrem autizmu ešte histamínovú intoleranciu,porucha stravovania,vrodený šelest,reflux,je disgrafik,dislektik,disortografik s poruchou pozornosti,ale vraj nič z toho nespadá pod ZťP,okrem autizmu.Rok som doma so synom , predtým som pracovala,ale môj plat nestačil na všetko,starať sa o podnájom a tiež o stravu pre troch ludí...
Pokial ide o sociálny byt,mali by zmeniť názov,pretože to vôbec nie je socialny.Takzvaný socialny byt je byt pre mladé začínajúce rodiny,ktoré sa chcú osamostatniť a ak by som chcela takýto byt, musela by som pracovať a môj otec by tam nemohol bývať.Ak by zase otec požiadal o dôchodcovsky byt,tam zas nemôžem bývať ja so synom... Takže pravda je,že socialne byty nie su pre socialne slabšie rodiny..
@snazilka_bio_mamka Dakujem velmi z celého srdca za pomoc a radu...Rovnako všetkým velké dakujem...
@deti95060810 Pokial ide o výživne,dostávam 150 eur a som rada že vôbec aspoň tolko, od rozvodu ,od roku 2011 do roku 2019 so dostávala výživné na syna 50 eur...Takže som rada že teraz aspoň tak.Ako sa hovorí,nechcem pichať do osieho hniezda,ex môže povedať že je nezamestnaný,napriek tomu že pracuje a nedostanem nič.. už som to zažila pri rozvode...
@stanulienkat Dakujem,ako som spomínala otec môže chodiť,rozprávať,chodíme už aj na prechádzky,ale sám nemôže nikam.Má závraťe a prichádza mu zle .Taktiež má vysoký tlak a to mu robí problémy.
@ley011 chodíte k neurologovi?
@ley011 naozaj za málinko.. informovali ste sa na urade ohladom peňažneho prispevku na prevadzku auta? je to sice len nejakych 18 - 19 eur ale myslim si ze pomoze kazdy cent
@snazilka_bio_mamka Zajtra idem na urad ,tiež ohladom zamestnania,ale pravdupovediac robím niečo čo viem že musím,hoci o tom nemám najmenšiu predstavu ako to urobiť...Mimochodom,ohladom toho príspevku na auto,chcem sa len opýtať,ak ale auto nemám,myslím že nemôžem žiadať o príspevok na auto...aspoň logicky si myslím.K neurologovi musíme ísť a tiež sme ešte neboli na vyšetrenie u kardiologa atd atd,z dôvodu,že otec má dlh v zdravotnej poisťovni,pretože predchádzajúci zamestnávatel ho neevidoval,takže ho nikam nechcú prijať na vyšetrenia a tiež má lieky už len na 3 týždne...Naozaj sme v zúfalej situácii a nie len teraz ,"už dlhé roky balancujeme na vlásku".A to len z jediného dôvodu,že nie sme schopný našetriť 10-15000eur na vlastný dom.
@ley011 auto nemusíte mat aby ste dostali prispevok na prevadzku. Skuste sa spytať este na príspevok na prepravu, nech vas informuju o všetkom. Ak budete mat neurologicky nalez, kludne mi ho odfodte a pošlite.
@ley011 Len jedna vec, ak za otca neplatil do zdravotnej poisťovne zamestnávateľ, dlh nemá váš otec, ale ten zamestnávateľ a otca ošetriť musia. Takže, ak ho ošetriť nechcú, neplatičom bol priamo otec.

Nebolo by lepšie aby otec ako pracujúci bol na dlhodobej PN až potom vybavovať dôchodok? A ty do práce a pre otca opatrovateľku cez MU