icon

Sme spolu 5 rokov a na ničom sa nezhodneme. Má to zmysel?

15. apr 2022

S priateľom sme spolu 5rokov, máme dve malé deti. Problém je v tom, že sa absolútne na ničom nezhodneme. Dnes sme sa pohádali až na rozchod kvôli tomu, že jeden chcel mať vyvýšené záhony na inom mieste ako druhý. "Vyhralo" moje miesto a pán to nemôže prežiť. Úplne to na neho večer doľahlo a začal po mne ziapať, že si nemôže doma nič urobiť podľa seba. Minule sa skoro zbalil a odišiel lebo som mu povedala nech nakrája mrkvu na tenšie pásiky lebo sa dobre neupečie a kto bude jesť surovú mrkvu. My sa hádame "do krvi" kvôli úplným kravinám. Ja už ale vážne rozmýšľam, že sa s ním rozídem. Nemáme spoločné záujmy, rovnaké názory. Napríklad sme sa pohádali aj kvôli vojne na Ukrajine, lebo má také argumenty, že je tam vojna už 8rokov, že sa na to treba pozrieť aj z druhej strany atď... Ako keby to podporoval. Najhoršie je, že my sa hádame dosť nahlas, ziapeme po sebe a počujú to deti. Inak nás vie dobre zabezpečiť, klape nám to (jedine) v sexe a jediné na čom sa zhodneme je, že sa nám páči rovnaké oblečenie 🤦 už sme boli aj v manželskej poradni, ale iba raz a mali sme vtedy jedno dieťa. Teraz máme dve. Ja som už naozaj zúfalá, nechcem žiť stále v hádkach, mám toho dosť aj s deťmi doma. On toho má tiež dosť áno, lebo má vlastnú firmu... Normálne sa nedokážeme porozprávať. Neviem či sme tak tupý, tvrdohlavý, alebo proste máme ísť od seba 🤦🤦🤦

elenita
16. apr 2022

Vies, vela veci sa clovek nauci casom, skusenostami, dozreje, vela veci ma bohuzial v povahe, ale vie sa to naucit korigovat. Ja som druhykrat vydata, mam uplne uzasneho manzela. V prvom manzelstve sa mi stavalo, ze som videla veci prilis cierno-bielo, zachadzala do extremov, hadali sme sa. Teraz mam jednoducho inak urcene priority, k manzelovi sa snazim pristupovat laskavo a s uctou. V manzelstve nejde o to, kto z koho, mate tahat za jeden povraz a tak budete vitazmi obaja.

kinlly7
16. apr 2022

@joesvk stále len muž musí cítiť to a to, mužovi to a to a žena co? Ta si nezaslúži nič? Mam podobnú situaciu, tiež neviem ako ďalej.

elenita
16. apr 2022

U mna by zahon alebo mrkva rozhodne neboli dovodom na hadku. Za zahon by som ho pochvalila a ocenila, mrkvu, nech si nakraja, ako chce. Ako zober si, keby Teba buzeroval za to, akym sposobom trebars umyvas okna?! 🙄 A podla neho by to myslel v dobrom, vsak len nechcel, aby tam boli smuhy...a nezabudol by Ti to este tak 3x obuchat o hlavu, ze ale vidis, zle si umyla...no nesmarila by si mu hned tu handru o hlavu?? Skus sa nestranne vcitit do jeho koze. Kazdy chlap potrebuje pochvalu a uznanie, ak sa snazi, stara. Opak posobi na kazdeho cloveka demotivujuco. Naco si potrebujes dokazovat svoju pravdu? Citis sa potom lepsim clovekom?

karelova
16. apr 2022

Ja len na odlahcenie: mrkva bola nakrajana dobre, ale zrejme kuchárka je zlá, ked si ju servirovala tvrdú 😉

terry658
16. apr 2022

Táto etapa vzťahu je podľa psychológov normálna. Nachádzate chyby na sebe aj v tom kde nie sú. Väčšina vzťahov túto fázu neprekoná. Je len na vás dvoch ako sa k tomu postavíte. Moja rada pre Teba ako ženu je: Prestaň ho gezovať. Aj keď by si mala pravdu. Daj si mesiac bez posudzovania a rád tvojmu manželovi. K tomu patrí aj nevzdychanie a neprekrucanie očami. Po tom mesiaci sa nauč správne komunikovať. Namiesto robíš to na hov.no povieš veľmi by mi spravilo radosť kedy si to spravil takto. Veľmi veľa pre mňa znamená keď urobíš toto....

danielinaa
16. apr 2022

Napr ja by som tie zahony dala tak ako tvoj chlap, lepsi pristup k nim z kazdej strany, ked chces vypliet, pokopat, ty ich mas az moc nacapene na plote a horsi pristup k nim. Lenze ty ocividne iny nazor ako svoj neznesies a to ani vtedy ked nemas pravdu.

karelova
16. apr 2022

@danielinaa a ešte si za svojim názorom stojí tak veľmi, ze pokracuje v provokaciach a posiela mu posmesne fotky...

Ja osobne nevidím problém v chlapovi - pomaha, zapaja sa a zaslúži si veľkú medailu za to, ze ta este nekopol do zadku za to, aka si.... Nezávidím mu... Bud sa uvedomis a zmenis alebo ostaneš sama.... Taku hadavu osobu, ktorá má vždy pravdu, aj keď ju nemá, este potom provokuje, rype, by doma nechcel mať nikto...

danielinaa
16. apr 2022

@karelova veru. Otrasny pristup autorka ma.

canany
16. apr 2022

Juj tak toto ti nezavidim. Dcera je baran a tam musim normalne psychologicky na nu ist. Ani sa necudujem, ze dokaze tak ist do vyvrtiek kvoli kravinam tvoj chlap. Len ja mam na vrch, je to dieta a nie dospely clovek. Drzim palce

nika0204
16. apr 2022

No takyto vztah som mala v okoli a rozisli sa po rokoch bez zjavnej priciny…vy spolu len bojujete ked je medzi vami laska tak ju len potlacate tymto az vyhasne…ja svojho manzela zboznujem a tympadom si navzajom ustupujeme,ved to je uplne smaozrejme ze dvaja nemozu mat rovnake nazory na vsetko…dolezite je ustupit a nechat to tak…ked som bola chora manzel varil vyvar a neumyl a neosupal zeleninu iba ju tak hodil😅a co teraz z lasky navaril ibed a ja este budem ponom dudrat? Kazdy mame svoje chyby ale dolezite je sa navzajom tolerovat..vy ste to dotiahli uz na rodinu mate deticky takze mate to tazke…bud vam ustupia ega alebo smola..ale musite chciet ibaja anie jeden..
Uprimne nerozumiem ako sa mozes s milovanou osobou hadat do nepricetnosti…a este kvoli takym nepodstatnym veciam..zacni si vazit co mas a co sa deje vsade momentalne okolo nas..

timing
16. apr 2022

🤦🏼‍♀️ s tym susiakom na pradlo by si ma extremne vytocila. Ja sa necudujem,ze je medzi vami dusnk. Obidvaja dominantne typy,ktore bojuju o svoju pravdu. Spoluzitie komplikovane. Tvoj muz sa snazi,ale ty ho chladne podkopavas.
( Vodnari su chladne typy,aspon v mojom okoli) a neuvedomuju si,ze druhu osobu svojim direktivnym pristupom emocne zranuju)
Moja rada znie. Navstiv sama psychologa nech Ta neuci ako sa spravat. Ako predvidat situaciu a naucit sa skor uhasit ohen ktory moze vzniknut.
Tym ako sa k nemu spravas citit,ze nemas voci nemu uctu,respekt. Si si nim ista,ze pri tebe ostane navzdy? Z coho mas tahu istotu,ze mu mozes tahto slapat po citoch?
Akcia vyvola reakciu. Vojny vyhravas ty a on je z toho unaveny. Neustupis,argumentujes aj ked to uz nie je potrebne - prilievas tym olej do ohna. Si doma, on v robote a posles mu spravu o susiaku. Maximalne ho vytocit a zvysok dna ma kvoki tebe nervy. Mohla si to vybrat,vysusit a povedat doma. Ty si cielene do neho kopes a kopes.
Zacni mu prejavovat vdaku, respekt,uctu. Neprovokuj.

poopsie
16. apr 2022

Baran je ťažká povaha, tvrdohlavá... Ale stými zahonmi mal pravdu on.. Aj my ich máme od plota aby bol prístup z každej strany... Aj natrieť aj oberať úrodu...taktiež ti odporúčam knihu, ženy sú z Venuše a muži z Marsu, presne tá mi pomohla po ťažkom rozchode s baranom... A veľa veci mi začalo do seba zapadať

poopsie
16. apr 2022

Ešte doplním k tej knihe, to máš ako tu manželskú poradňu...

karhu
16. apr 2022

@kinlly7 s chlapom sa nesuperi, chlapa treba viest🙂

nevenka
16. apr 2022

Akoze...ten zahon by aj mne vadil, hlavne, ak mate malu zahradu. Ja chcem vyuzit priestor co najlepsie, tiez budeme nat malicku zahradu. Ak mas velku, tak fakt by som to nehrotila. Ale zas sa pre to vadit ako besni, no tak to ani omylom. Ale my sme zas take povahy, ze nam sa ani hadat nechce, maximalne za taketo veci sa sfucime jeden alebo druhy na chvilu a potom sa aj tak dako dohodneme. Takze poradit az tak neviem.

kinlly7
16. apr 2022

@karhu nemyslím súperiť.... Ale ako jeden, tak druhý. Nieže jeden viac, druhy menej. Musí byť rovnováha. Inak môže byť využívanie. Ako to myslíš viesť 😄?

puklica13
16. apr 2022

Akoze žena, ty tu píšeš ze tvoj ma urazene ego, ale ty máš rovnako velke( ak nie väčšie)..bojovať a hádať sa kvôli blbostiam ,to robí iba blb( jedno aké pohlavie), dlazdis si cestu k rozvodu... a ešte to sem napíšeš a čakáš potlesk..a keď ti ženy píšu fakt dobre rady, tak dupkas nozkou ako decko na piesku keď síce vyhra boj o kyblik a lopatku a potom zisti ze na tom piesku zostalo samo a nikto s nim nechce piecť koláčiky...

karhu
16. apr 2022

@kinlly7 viest - svojho partnera by si mal kazdy poznat a teda ked viem ako ten moj reaguje, tak sa podla toho zariadim, prisposobim komunikaciu, spravanie....nejdem silou, ale rozumom, diplomaticky, slusne ......a nie ako autorka diskusie, hadka o nicom a este posielat primitivne smsky v ktorych sa svojmu partnerovi vysmieva - uznas, ze maximalne neefektivne, dosiahla jedine to, ze ten jej sa citi urazeny, ponizeny a ma pocit, ze ma doma nevdacnu semetriku🙈

s partnerom treba jednat tak, aby spolupracovat chcel, aby sa dosiahol spolocny ciel a aby ten partner spolupracoval aj nabuduce a este veril, ze partner/-ka je uzasna, na to treba aby bol minimalne jedne z paru zrely a s dostatocnou mentalnou vybavou, za vztah treba prevziat zodpovednost, stastne manzelstvo sa len tak same od seba nestane, to treba yvtvorit

kinlly7
16. apr 2022

@karhu fuha tak to neviem v akých pároch resp. v koľkých pároch takto prebieha...prispôsobiť správanie? Akože keď je muž nervny, tak mam byt milá? Keď je nepríjemný, tiež? A kto sa pozrie na mňa? Stále sa tu len pozerá na chlapa ako s ním komunikovať, keď je taky a taky.... Ale kto riesi ako sa cíti žena, keď je muž taky? Sme si rovnocenný.... Niekto nieje viac, nikto menej.

karhu
16. apr 2022

@kinlly7 jedne druheho by ste mali vykryvat - zvladat
ked je nervozny moj, upokojim ho lebo viem preco je nervozny (praca, obavy o financie, nieco ho boli..), ked je mrzuty natolko, ze je neprijemny, slusne ho schladim a pocuvne, pretoze ma respektuje a robim to pretoze mi doma netreba nervozneho zlostnika

ty aj ja chceme aby nas partneri pochopili, upokojili po zlom dni v praci ci s detmi, tak ako sa chcem citit dobre ja, tak sa chce dobre citit aj moj/tvoj partner..tak mu to doprajem, lebo si mozem dovolit byt mila, slusna, nad vecou, investujem do neho svoju energiu

sari24
16. apr 2022

Vo vzťahu nejde o boj ale o ťahanie za rovnaký povraz ako tu bolo spomenuté. Vy sa doťahujete na úplných hlúpostiach. X vecí robí partner inak ako by som si predstavovala, ale preboha vôbec by sa mi nechcelo s ním naťahovať a mrhať svojou energiou na kraviny.
S tými záhonmi si to mohla urobiť veľmi jednoducho. Ísť za ním a spýtať sa ho, či si myslí že je to ok nápad, že ty máš takú predstavu. On by ti povedal a ak by si aj nesúhlasila, tak by si aj tak mohla skúsiť to nechať tak ako chce. Ak by to bola fakt blbosť, tak skôr či neskôr by sa to potvrdilo :D Prečo za každú cenu to má byť podľa teba? Vieš koľko krát sa mne osvedčilo chlapa nechať urobiť veci ako chce a ak to bola hovadina tak na to sám prišiel? Hneď sa ľahšie žije.

zmrzlinka2021
16. apr 2022

Z toho co pises, nerozumiete si a po 5 rokoch chodenia a byvania v spolocnej domacnosti sa to este viac vyhrocuje a proste ste si nesadli. Deti len zbytocne trpia a vy ste si v podstate skor cudzi ludia, ktori si vzajomne vadia.
Jedine riesenie je rozchod - je prirodzene, ze ludia po roku / dvoch zacnu prijimat rozhodnutia, ci ma ten vztah zmysel alebo nie.

My sme s muzom 15 rokov, ale toto sme nezazili a nikdy si k sebe nedovolili. Ty vsak uz k priatelovi nemas ani tu elementarnu uctu, on k tebe tiez nie, je len otazkou casu, ked sa on s tebou rozide.

banalu
16. apr 2022

K tym znameniam - moj muz je mega tvrdohlavy baran a ja mega panovacna panna... ALE naucili sme sa spolu existovat lebo spolu chceme byt, lubime sa a nepotrebujeme si dokazovat kto ma vacsiu pravdu.. aj pre jedneho aj pre druheho je tazke ustupovat, ale radsej si ustupime akoby sme si mali ublizovat... V konecnom dosledku je to o komunikacii. Naucili sme sa najprv obaja vyvhladnut a potom sa porozpravat ak najdeme nieco na com sa nezhodneme. Sme spolu 11 rokov a za cely cas sme si ani raz nevynadali ani len do hlupakov nie to do nejakych tvrdych nadavok.
Drzime sa pravidla - zober tanier, hod ho o zem a potom ho skus ho dat dokopy ... Uz nikdy nebude ako predtym... To iste plati o slovach a cinoch vo vztahu... Ked raz nieco spravim/vypustim z ust, uz to nikdy nevezmem spat aj ked mi druha strana odpusti... Nezabudne...

heidy222
16. apr 2022

@kinlly7 @autorka vo vztahu maju obaja mat pocit,ze ten druhy Robi pre mna viac Ako ja pre neho, nie naopak. Neda sa hrat na Body a na to kto vyhra, do vztahu treba priniest aj trochu altruizmu, nerozmyslat sposobom, ze dufam, ze Ma spravi stastnou , Ale Ako ja jeho spravim stastnym. Samozrejme, aby to fungovalo, obaja musia mat tento postoj, Ale zacat treba vzdy od seba

kinlly7
16. apr 2022

@heidy222 áno takto máš pravdu... Len ci sa chytí po čase aj ten druhy 🤷‍♀️

joesvk
17. apr 2022

@kinlly7 Aj ja mám podobnú situáciu. Ale veci nehrotím, s niektorým chlapom sa dá a niektorý sa dá aj viesť. S niektorým nič nepohne. Myslím, že ženy sme vo všeobecnosti tie, ktoré do vzťahov investujú prirodzene..
Veľa sa hovorí o rovnocennosti, ja napr. reálne vidím a cítim, že chlap ma neberie ako rovnocennú. A snažím sa napriek tomu vážiť si samú seba a mať radosť zo života.

stanulienkat
17. apr 2022

Podľa mňa to vôbec nemá čo robiť so znameniami. Podľa mňa ste sa veľmi krátko poznali a vhupli ste do vzťahu, možno kvôli dieťaťu. Pretože päť rokov ste spolu a už máte dve deti, čo je na mňa dosť. Prečo ste sa brali? Ako ste išli do vzťahu? Prvé dieťa sa podarilo náhodou? Možno keby ste boli dlhšie spolu bez detí, asi ste zistili, že si vôbec nesadnete a išli by ste od seba. Teraz ste si urobili dve deti a nemate už Iné východisko. Naozaj si neviem predstaviť, keby prišli vážne problémy, ako ich riešite. A obidvaja ste hysterici.

kinlly7
17. apr 2022

@joesvk a to ako ide taka kombinácia?

joesvk
17. apr 2022

@kinlly7 Niekedy ľahšie, niekedy ťažšie 😉

autor
17. apr 2022

@stanulienkat po dvoch rokoch sme sa rozhodli, že chceme dieťa. Mám už 30rokov on tiež. Sme spolu od 25r. Ja som nemala to "šťastie" spoznať chlapa a žiť s ním od strednej. PS: nie sme zobratý