Som naozaj neschopná?
Ahojte...môj manžel mi pri akejkoľvek banalnej situácii alebo chybe (napr že som neulozila nákup podľa jeho predstavy, nemám upratanu kuchyňu podľa jeho predstavy, do chladničky vie veci z nákupu lepšie on uložiť, on vie lepšie nakúpiť ako ja, ja by som nevybrala také dobré ovocie a zeleninu), hovorí, že som neschopná, slabá žena a nezvladam veci. Akosi mám pocit, že mi pri ňom neskutočne klesá sebavedomie, začína mi byť fyzickú zle, ak sa mi naozaj niečo nepodarí, trasie sa mi vnútro a bojim sa jeho reakcie.... Dá sa s tým niečo robiť, aby bol normálny? Niekedy to bol naozaj úžasný muž 😑😑😑 Už som mu niekoľkokrát povedala, aby to nerobil, ale on stále, že za to môžem ja, lebo vytváram situácie, kvôli ktorým mi to musí hovoriť. 😳
@sapa20 dobre napisane 🙂
@gerrwie_girl Pozri si celú diskusiu, dávali tu príspevky aj ženy ktoré s manipulátormi žili, pracovali, venujú sa poradenstvu. Ale áno, vôbec neuškodí ak pani vyhľadá aj naživo odborné poradenstvo.
Na to je jednoduchá odpoveď:
Ráno mu napíš na lístok, čo treba kúpiť a že dnes varí on + aj s dodatkom "Miláčik, spolieham na Teba, si najlepší a smajlík srdiečka". Večer ho pochváľ, že bol úžasný.
A máš deň voľna. Potom to párkrát zopakuj ... a možno budeš mať menej povinností alebo partner pochopí, že tá Tvoja NEDOKONALOSŤ nebola až tak nedokonalá, ale práve naopak, bola si dokonalá, keď mal more času Ťa buzerovať a teraz ho už nemá, keď sa musí starať o kuchyňu, prípadne v ďalšej lekcii i domácnosť, ak pridáš k tomu žehlenie, pranie, vysávania, upratovanie atď atď..
P.S.: Treba vždy "bojovať" zbraňami (ne)priateľa ...
@paulinam99 vidis, ja som si napr. vybrala manzela tak, aby som taketo hry s nim hrat nemusela. U nas si proste rovno povieme, co komu prekaza, a potom na tom obaja pracujeme.
Ja by som skôr zvolila opačnu taktiku než ako ti radia. Skús ho čo najčastejšie pochváliť, prejaviť mu uznanie. Aby videl že si ho vážiš.
Nespraval sa ku nemu otec ako ku neschopnemu? Neponizoval ho? Nie je zakomplexovany?
Ked mu vadi ako co robis tak ho popros aby to robieval on. Bude to tazke nevybuchnut ale skus sa ovladnut. Ale urcite nereaguj ako nejaka utiahnuta zena, mas svoju sebahodnotu
Myslim si, ze je uplne jedno, ci to robi vedome alebo nevedome. Ublizuje ti tym. Nemusi byt manipulator, moze to byt aj nevedome, nemusi si uvedomovat, ako sa citis. My vsak nevidime, do Tvojho zivota, nepozname vas vztah, atd, cize je tazko takto sudit. Ale nie, nie je v poriadku, aby mal voci Tebe pri kazdej prilezitosti vyhrady. Neviem si to predstavit, ale toto by som nevydrzala ani tyzden, ja s mojou povahou, by som si na seba kydat nenechala. Cize tazko Ti my tu poradime alebo objasnime jeho spravanie. Ty sama ho musis poznat, aky bol, aky je, aky mate vztah, ci si vobec stastna. Zit so strachom z muzovej reakcie, ved to je psychicke tyranie. Musis si to sama prehodnotit.
Autorka, ja som tak rada, ze ti tu zeny otvorili oci. Dobre ti radia o tich manipulatoroch. To je uplne prirodzene, ze to z pociatku nechces pripustit, ale ked si to zacnes studovat, pochopis vela. Kopec clankov je popisanych o nich. Ano, tvoj muz bude pravdepodobne narcisticky manipulator. A ty si urcite skvela, rozumna milujuca zena. Nenechaj sa utlacat a deptat niekym, kto nema rad ani sam seba. Casom by ti to preslo na psychiku a na zdravie.
@gerrwie_girl Skúsenosť... Keď zrazu začne mužovi na žene všetko vadiť...
Ja si toto veru neviem predstavit, ...u nas nakupujem zvacsa ja a kuchyna je moje "kralovstvo", tam je vsetko poukladane ako mne vyhovuje, lebo ja tam varim. Tak ako ja nekecam do jeho sopy a naradia, tak moj mi nikdy do kuchyne nekecal.
Ked predtym si to robila "dobre" a rovnako ako teraz, tak len u neho je problem.
Ja ti napisem moju skusenost...ze mam muza manipulatora som zistila iba tento rok po 10 rokoch sa mi otvorili oci.na zaciatku vztahu bolo vsetko super na par blnosti a tiez to zacalo materskou...pretoze sam priznal ze ked som doma a on zaraba a zivi rodinu to ze ma byt doma poriadok,navarene a oprate je moje zamestnanie za ktore ma on plati tym ze plati ucty a mame co jest....ked som zacala robit a deti boli chore mal problem ked som ich dala strazit mame tak som s nimi musela byt doma ja...samozrejme o pracu som prisla a nemohla som sa zamestnat s tym ze deti maju prazdniny a ziadny zamestnavatel by to netoleroval...v podstate ma donutil byt doma aby som bola jeho "zamestnanec" ktoremu moze rozkazovat...u nas je uz dva roky problem ze ukladam vraj zle riad do umyvacky.(okrem ineho)..nikdy som neverila ze taky chlap existuje ktoremu toto moze vadit..je to az na smiech ale prave taketo banality dokazu z teba spravit cloveka co zacne pochybovat o sebe ..svoje ukladanie riadu som nezmenila ked som mu povedala ze to kludne moze robit sam jeho nazor je ze nebude robit zensku robotu tak to bude tak ako si to spravim ja...takze moj nazor je ze ho nezmenis kym sa nezmenis ty a musi vidiet ze to s tebou nic nerobi inac znicis sama seba nesmies sa ho bat a musis si vybudovat pancier a bud ta bude respektovat taku aka si alebo nech sa strci lebo ked povolis v tomto postupne mozu prist ine veci
akurát som dnes čítala článok na denniku N, https://dennikn.sk/3136006/slovom-roka-je-gasli..... je to v ôposlednej dobe extra častý jav :( „Je to psychická manipulácia osobou, ktorá obvykle trvá dlhší čas. Spôsobuje, že obeť spochybňuje platnosť vlastných myšlienok, vnímanie reality alebo spomienok, a obvykle vedie k zmätku, strate sebadôvery a sebaúcty,“ uvádza sa v definícii výrazu. „To v obeti vyvoláva neistotu ohľadom vlastnej emocionálnej alebo duševnej stability a vedie k jej závislosti od páchateľa.“
Manipulator vzorovy , chod prec ,prekonaj strach ... nic sa nezmeni, aj ked bude chvilu za dobreho , zas ta lrn namota a zas a zas bludny kruh
Ano si slaba. Lebo namiesto toho aby si ho poslala do pice( s prepacenim) zalozis diskusiu pytas sa ci je to ok a este ho obranujes. Dovoli si k tebe len tolko kolko mu ty sama dovolis. A ak je toto nova vec tak mu musis rychlo vysvetlit, ze toto nie.🤷♀️
Nuž 🙈 bohužiaľ baby majú pravdu a nikdy sa nezmení naspäť na toho muža ktorým bol pretože ťa už má istú, nemusí sa pretvarovat. Budú sa akurát striedať lepšie a horšie chvíľky a rokmi sa začne intenzita stupňovať až do štádia kedy by si radšej už dostala infarkt a mala svätý pokoj. Alebo budeš už v polke hádky dúfať že ti dá poriadnu po papuli aby si už konečne mala reálny dôvod zbaliť kufre a vísť zo zóny o ktorej si myslíš že je komfortná. Samozrejme to nikto nebude vedieť lebo v spoločnosti to bude pan dokonalý a ty sa aj tak budeš hanbiť o tom s niekým hovoriť lebo v duchu už máš že to je aj tak tvoja chyba a keď aj pochopíš že nič tak zle nerobíš, vieš že keby si to povedala kamoškam začali by ho neznášať a pritom ,,on taký nieje,, Osobne si myslím že to nerobí preto že cielene chce zničiť teba ale je to v podstate jedno lebo výsledok je rovnaký. Jediné čo ako tak funguje je byť protivná prvá, chovať sa odmerane, a dám ruku do ohňa že aj tvoj pán dokonalý robí tristo veci čo ti lezú na nervy len to neriešis lebo ti to príde zbytočne a chces mať kľud lenže on si potom myslí že je ozaj majster sveta. Musíš si vážiť sama seba lebo keď si ani ty sama seba nevážis, nemôžeš čakať že niekto iný bude, a byť so sebou spokojná aj keď niečo nerobíš dobre určite x iných veci áno. Ale je to ťažké aplikovať hlavne ak si citlivka čo najprv myslí na iných až niekde za horami za dolami na seba ako ja 😅
No fuj hnus...prepáč. Manžela mám doma akonpdoporu,ak sa mi nechce vybalit nákup a vybalim.ho ledabolo a sa mu nepáči poukpada si bez rečí podľa seba.sme ľudia...on ťa normálne zhadzuje.prosim nájdi v sebe kúsok sebaúcty a buď sa aspoň vzopri alebo nejako zabojujú za svoje psychické zdravie ..nebuď blázon prosím ta
Ano je to manipulator,otvor oci a nezastavaj ho. A manipulatori sa vedia presne spravat tak, ako zeny tuzia... neskor sa prejavi... Keby si aspon uznal ze ano,prehnal to ale on ti tvrdi,ze si za to mozes sama. No otras.
Nech si to urobí sám 🙂 to či je ozaj debil musíš vedieť iba ty.
U nás to je tak že každý ma svoj vlastný štýl čo sa týka ukladania veci do chladničky, spajze, nakladanie umyvacky. A teda veľa krát keď vidím ako to môj ukladá tak mám nervy 😂 ale nikdy mu nepoviem že je neschopný alebo tak, radšej idem robiť niečo iné a nabudúce keď prídeme z nákupu tak mu poviem, že nech to nechá tak, ze ja to vyložím. Chcem tým len povedať, že nech si to teda spravi sám tak ako mu to vyhovuje a bude pokoj(možno)
Ahoj .presne toto som mala doma.dala som žiadosť o rozvod.ked syn priniesol zo školy trojku tak mne ešte muž povedal:keď sa s ním učíš ty prinesie trojku,ale keď sa s ním učím ja nosí jednotky.a o nejakej ucte alebo rešpekte ku mne sa nedá ani hovoriť.bola som sprostá,apripecena,padnuta na hlavu a podobne.a tiež to bol a ešte stále je riadny manipulátor.za všetko čo sa stalo,úplne za všetko som mohla ja.a nikdy v živote mi nepovedal prepáč.
zo skusenosti rucim, ze agresivna reakcia na jeho nevhodny komentar nepomoze. Pomohla by skor reakcia typu: "vdaka za odporucania, milacik, beriem na vedomie. Esteze ma lubis aj takuto nevylepsenu.... alebo No co uz, aj tak Ta lubim... " samozrejme musi citit usmev z tych odpovedi.
Potom by som mu povedala vazne: "milacik, viem, ze nerobim vsetko dokonale, lebo dokonala nie som. Robim ale s laskou vsetko pre mas tak ako vladzem, tomu ver. Tak ma, prosim, nedemotivuj svojimi poznamkami. Ja by som tiez robila inak veci, ktore robis Ty, tak sa dohodneme, ze ja Ti dam slobodu robit chyby a byt nedokonalym, ale potrebujes ju aj Ty. Ze ak chce doma mat doma pokoj a stastnu zenu, tak je to NEVYHNUTNY PRISTUP. A ze mu vopred dakujes za jeho chapave srdce. Tot 🙂
Autorka, ty mas jeden velky problem a to uplne iny, ze by si bola neschopna a nevedela ukladat potraviny do chladnicky.
Ty mas problem v tom, ze ides tymto vztahom so zatvorenymi ocami.
Mas rovno pred nosom citankoveho manipulatora, ale odmietas to pripustit. Lenze on v svojom manipulatorstve uz davno uspel - pretoze kazdy normalny clovek si z jeho pripomienok tuka na celo. Co robis ty? Uz ta zacinaju nahlodavat. Uz o sebe pochybujes, to je prvy milnik. Dalsie milniky budu o tom, ze uz nebudes pochybovat, uz si budes ista. Tym, ze naozaj si neschopna.
On dobre vie, co robi. On je dospely clovek a ako dospely clovek vie, ze vzory spravania svojho otca moze a nemusi kopirovat. On videl, ako jeho matka trpela. Teraz to utrpenie uplne vedome a zamerne prenasa na teba.
Preco to robi? Aby si ta k sebe priputal, aby si - tak ako miliony inych zien vo vztahoch s manipulatorom - uverila tomu, ze si tak nemozna a sprosta, ze mas vlastne velke stastie, ze vobec niekto o teba oprel bicykel. A takto si ho postavis na piedestal.
On uz vyhral. Tvoje sebavedomie uz uspesne klesa. Otvor teda oci teraz, alebo sa zarad medzi obete manipulatorov.
Nechodis nahodou s mojim manzelom? Kriste pane detto toto iste prezivam odkedy mame dieta. Nechapem jak sa to cele zvrtlo takto ale je to cista katastrofa. U nas je aj to problem ze chce byt vkuse s kamosmi a ked uz ja planujem ,,family da” tak je oduty a rozprava mi aka som spatna ze stastie ze ma nevidi pocas bieleho , typu taketo…
Akoze vobec neviem co mam robit ale mne to uz skor na nervy lezie ze nase cesty neidu jednym smeromx
Ahoj, je mi to velmi luto, ze sa vedla svojho partnera citis neschopna. Aj moj ex manzel bol takyto, a dlhe roky som si myslela, ze ma pravdu. Az kym to nezacal robit aj nasmu synovi a to bola hranica, podala som rozvod, odstahovala som sa...
Sice financne je to tazke, najma teraz lebo mam este nedokonceny dom, ale som stastnejsia a moj syn taktiez. Navstivi otca kazdy tyzden, ked ho otec urazi tak mu ani telefon nedviha, ten zas vola mne a potom sa ospravedlnuje...
Moj manzel sa vtedy citil stastny, ked ma mohol ponizovat, tym ze ja som sa citila menejcennou a neschopnou, on tym viac sa citil byt muzom.
Ak aj mas alebo nemas dieta, tak cim skor odid. Viem lahsie sa to pise ako robi, ale on sa nezmeni on ma problem sam so sebou. On vidi, ze ty si schopna a sikovna a preto ti toto robi, zavidi ti namiesto toho, aby bol na teba hrdy!
@orangecountry Preboha, posli ho do riti. To nie je chlap, to je jedno decko. Ze som spatna by bolo asi to posledne, co by mi chlap povedal predtym, nez by letel.
@zorienka333 ani nehovor cele zle.ved ja tiez ani nepriatelovi by som taketo sprostosti nepovedala nie este milovanej mnzelke..
hm, normálne to veru nie je a asi si obklopená zvláštnymi chlapmi. Tiež som na materskej. Sú dni, keď je doma upratané, navarené, oprate, ozehlene, ale tiež i také, že je doma neporiadok, sporák studený, lebo je na to dôvod. ALE nikdy mi manžel nedal najavo, že som neschopná...naopak, v tichosti vezme vysávač, povysáva, vyloží umývačku, malú vezme von, nech si v pokoji porobim...sama mám zlý pocit, keď nie všetko stihnem, a to bohato stačí, nemusi mi psychicky pridávať ešte chlap...Stará sa niekedy tvoj muž o deti a domácnosť sám? Keď ty odídeš? A všetko tip-top zvlada? Lebo môj to z času na čas robí, keď mám svoje aktivity a vie, o čom to je, preto nemá potrebu zhadzovať ma a ubližovať mi takými rečami.
Tiež sa prikláňam k názoru, že tebou manipuluje. Kde je láska, úcta, nie je priestor na ponižovanie. A v prvom rade má asi nejaký problém sám so sebou. Spokojný a šťastný človek nemá potrebu ubližovať iným. A už vôbec nie tým najbližším.
Neviem kde je to ideálne v ktorom manželstve, to zase ženy tu na MK extrémne všetko prežívajú a preháňajú.Ale to je jedno.
Môj bývalý to robil v rámci "srandy " takéto poznámky ze niečo neviem ale nemal pekne detstvo ,nikdy nebol uznaný doma ,za nič pochvaleny tak som pochopila ze to ide z rodiny .Ja som to riešila tak ze keď mi niečo povedal ze robím zle tak som bud nereagovala na to alebo som mu povedala ze nech si to urobí sam keď ja to neviem .
Potom stým prestal ,ale ja som si to stale robila po svojom a nejak pochopil ze nepohne a ja nereagujem nebola tam spätná väzba tak ho to nebavilo.Ja som si bola istá ze to co robím, robím to dobre tak jednoducho som nemala čo meniť q jemu to doplo asi neskor, ze sa nezlomim.
Nemusí to byť hneď manipulator, sú oveľa horší chlapi podľa mňa,čo poznám z okolia toto bol len slabý odvar.
A ani to nezacne pomahat. Nikdy nedopusti, ze ty mas ,,na vrch" , nedajboze pravdu.
Opacne....faza obete je aj to, ze si nechce pripustit, ze zije s manipulatorom.
autorka, ty asi este potrebujes klesnut na same dno, aby Ta osvietilo, dobre Ti tu radia, mas pokriveny obraz o celej situacii, vyhladaj psychologa, alebo si zacne citat nieco o narcistickych manipulatoroch, o norcistickej poruche osobnosi, pozri si videa na youtube od Jana Dvořáka. Najhorsie je, ze ho este aj obhajujes. Treba popracovat na sebaucte a sebavedomi. Mozno by bolo vratit sa aj do tvojho detstva, ci nejake podobne spravanie sa tam nevysjytovalo, ked toto beries ako normal, a este ho obhajujes. Dalej pytas radu od nas, moja je rada, utekat od neho, taky clovek znici pri sebe druheho cloveka, skoncis velmi zle, tu nie je co radit, ze ako reagovat na jeho spravanie, rada je utekat a dat sa dokopy - sebavedomie, sebaucta, popracovat na sebe. Drz sa.

@bombulka1987 správny názor