icon

Som predavačka a chcem už dieťa. Priateľ študuje medicínu, dieťa ešte nechce

31. mar 2023

Mám 21, partner 23.
Sme spolu už 5 rokov.
Bývame spolu vyše rok a ja si myslím, že je ideálny čas na dieťa.
Neštudujem, skončila som strednú a zamestnala sa.
Ja mám stabilnú prácu, aj keď nemám vysoko postavenú pozíciu, som predavačka.
Partner študuje a zarába si po škole, cez víkend. Študuje medicínu.
Nechce dieťa kým nedokončí školu a nezamestná sa v tomto odbore.
Pre mňa to je celá večnosť. Čakať naňho kým spraví školu, atestácie, získa stabilnú prácu, ktorú ja už mám. Školu by mohol pozastaviť, zamestnať sa kým budem na materskej a neskôr môže študovať.
Neviem ako mu dohovoriť..
Vždy ide s argumentom, že on nechce chodiť do roboty len preto, lebo musí živiť rodinu.

h2
1. apr 2023

@bea6530 Ale v tomto konkrétnom prípade je úplne irelevantné, čo je zo všeobecného hľadiska pre spoločnosť dôležitejšie. Oni nemajú voľbu: buď vzdelanie, alebo deti.

jan510
1. apr 2023

Asi v nom vidi financnu istotu v buducnosti tak si ho chce poistit dietatom🤦

mogaa
1. apr 2023

A z čoho chceš žiť počas rodičovskej? Materská je pol roka, potom máš rodičovskú cca 400 eur, tvoj priateľ aj keď cez víkendy pracuje, tak zrejme nezarobí toľko aby ste zvládli platiť nájomné + normálne vyžiť....nehovoriac o tom, že aj on potrebuje čas na oddych a ak cez týždeň chodí do školy, tak dlhodobo nebude vládať makať po víkendoch....potom budeš vyplakávať že nikdy nepomôže s dieťaťom a chýbajú vám peniaze....medicína je náročná, to nie je že príde zo školy a má volno, tam sa učiť musí....+cez víkendy práca.....naozaj chceš takto žiť? ak ano, tak veľmi dobrá rada, skús s priateľom žiť a hlavne skúste vyžiť len z príjmu aký vám ostane ak budeš na rodičovskej.....

zuzanockamt
1. apr 2023

@jan510 A práve preto by mal utekať od nej čo najďalej. Lebo aj v budúcnosti bude ona len pozerať, kto sa postará, on sa zoderie.

gabika0825
1. apr 2023

Pockaj ty berieš pracu predavacky ako stabilnú? Stabilná znamená že s ňou rátaš na viac rokov nie 2-3 a máš to aj iste že sa tomu chceš venovať a budeš aj v budúcnosti. O plate ani nehovorím… akú chceš mat materskú? Pises že plat nie je nejaký ideálny a tvoj partner študuje. Nie ste ani zobratý. Žijete spolu rok, on nemá pracu nemá ani dokončenú školu. Si myslíš že je ideálny čas na dieťa? Počúvaj partnera, toto by bolo veľmi sebecké. Na dieťa treba dvoch, to že ho chceš ty je pekne ale ver tomu že nie je ten správny čas ani zďaleka. Si mladá, teraz je prvoradá kariéra a partner nech dokončí školu a nájde si pracu, najprv pre to dieťa musíte vybudovať nejaké zázemie. Predpokladám že ste v podnájme. Čiže teraz určite nie, pekne robiť , priatel nech doštuduje a potom riešte bývanie, nie nájom. keď budete Ok aj čo sa týka financií a stabilne bývanie tak nech sa páči mozte riešiť dieťa

zuzanaam
1. apr 2023

Moja starká čakala na starého otca 15 rokov aby získal vzdelanie a mohol zabezpečiť rodinu. Brali sa v tridsiatke, mali dve deti. A rozhodne dovtedy spolu nebývali.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
mamkalentedkova
1. apr 2023

@mircalla úplne súhlasím ,že by mali byť partneri na približne rovnakej úrovni...Moja teta je lekárka ,počas školy mala priateľa ,robil robotníka na stavbe v Martine ,kde študovala ,obaja pochádzali z rovnakého mesta ..veľká láska ..zobrali sa,mali dieťa ..lenže ,teta lekárka ,odišli žiť do Ostravy ..on začal to it čašníka v krčme ..zamilovanosť pominula a oni si vôbec nerozumeli..iné hodnoty,iné názory ,iná spoločnosť,v ktorej sa pohybovali .Ich dcéra mala 3 keď sa rozviedli a jej otec ju naposledy videl asi ako 6 ročnú...ale to už je o inom.

bea6530
1. apr 2023

Myslím že by sa mal stát zamyslieť presne nad podobnými prípadmi.
Ak by mal takýto perspektívny študent medicíny stály príjem nemáme problémy ani s tým že máme malý prírastok detí.
Neponúka náhodou štát aj nejaké finančné stimuly v takto prípade?

bea6530
1. apr 2023

@mamkalentedkova presne preto píšem že autorka s tým podvedome počíta.
Ak to nieje fake tak je pravdepodobné že to dopadne tak ako píšeš.

jan510
1. apr 2023

mna este v suvislosti s tymto pribehom napadlo nieco podobne prezival moj syn. Tiez studuje VS, vek ako zakladatelka, mal priatelku od strednej cize od nejakych 15stich a tiez riesila ze dieta a ze nic moj syn nedokazal za svoj zivot 🙂 Pritom ona mala tiez vek taky isty. Nastastie syn dieta nechcel, sam je este dieta v tomto veku, studuje narocnu VS kde mava kazdy den treningy , potom este svoje sportove hobby , no chodi domov ustaty vecer a je rad ze zije. Napriek tomu si vzdy nasiel denne cas aj na priatelku, no kedze ona ho vnimala ze nic nedokazal a nema ani auto, tak si nasla ineho. Chlapika co predava hot dogy v bistre ale ma staru feliciu 🙂 Syn to tazko znasal ten rozchod, si pamatam ze mi vravel, ze nic nedokazal, ze nemal ani auto. Musela som si s nim sadnut a prebrat veci,ze v buducnosti ten novy chlapik bude zrejme vzdy predavat hot dogy ale on ma pred sebou slubnu karieru ak mu zdravie bude sluzit.
Takze poniektore dievcata chcu hned, vsetko, aby sa mohli chvalit pred okolim

lienka.7
1. apr 2023

@portret7 presne tak, @autorka namiesto snivania o dieťati radsej popracuj aj ty na svojej kariére, doplniť vzdelanie, aby si bola aspoň tou vedúcou predavačkou . Ja si vážim kazde jedno povolanie, ale uvedom si, ze tvoj priateľ sa bude pohybovať v uplne inej spoločnosti.
Aj tak si myslím, ze pokial sa s tebou nerozide teraz, tak neskor urcite. A ak budeš na neho tlačiť nech necha školu, ver tomu ze budeš mat problém aj s jeho rodinou, lebo medina nie je med lízať... pokial by si mi to ako potenciálnej svokre povedala, pošlem ta okamzite do teplých a krajín a prehovorim si od srdca so synom. Na dieta ma času dosť aj potom. A ty tiež.

raja95
Odpoveď bola odstránená
taminka1986
1. apr 2023

Mas stabilnu pracu,ok a teraz nechcem zhodit toto povolanie ale si predavacka. To nie je nejaka diera do sveta...Nasetrene mas kolko? On si ide za svojim cielom,tebe staci vykladat tovar a zrejme sa ti uz nechce ked mas v plane 3r.si "oddychnut" Evidentne nevies co zahrna studium na vysokej skole a o medicine nehovoriac. Tento vztah vam podla mojho nazoru nevydrzi, chalan ide na to rozumne,ty bohuzial nie

jan510
1. apr 2023

Ja sama som studovala vysoku skolu s dietatom a bolo to extremne narocne, dieta slo bokom, pomahala moja mama. Hocikedy som musela byt na kurze aj tyzden a dieta musela riesit moja mama. Nehovorim o nejakom spolocenskom vyziti ako zvykli studenti robit rozne akcie. Tam som nechodila vobec. Druhe dieta som mala az po 16 rokoch ked som mala zazemie, pracu, karieru a byvanie poriesene a to sa nedalo porovnat tie dva pripady. Druhe dieta si uzivam bez stresov z penazi, byvania a tak.

erickatt
1. apr 2023

Priatel ma pravdu. Medicina nie je skola, ktoru len tak prerusi,

barbora19911
1. apr 2023

A autor zase nikde ako pri väčšine 😂

jan510
1. apr 2023

@barbora19911 zrejme vymyslena tema nejakou dievcinou alebo cakala ine reakcie 🙂

zuzanaam
1. apr 2023

@bea6530 deti dedia inteligenciu zo strany matky

vikiki29
1. apr 2023

Bože tieto témy… Tu 21 ročná chce dieťa a od PRIATEĽA chce aby neštudoval, ale zarábal na ňu. Ale hlavne, že má stabilnú prácu - predavačky. Minule tu 21 ročná už riešila IVF a odháňala sa aká je šikovná, lebo má nájom písaný na seba. To sú mi teda životné istoty. A tú druhú za to ženy normálne chválili. Bože dufam, ze sú to vymyslené témy a dufam, ze sa takéhoto niečoho nedožijem u svojej dcéry.

jan510
1. apr 2023

@vikiki29 a potom tu pisu zeny co roky trpia alkoholika, prip co si ich muz nevazi, nechce zobrat a vek im pomaly stupa. Tiez sa niekedy zamyslam nad tymi temami, ci uz slovensko uplne ide co sa hodnoty zeny tyka dole vodou ci co. Ved to je neskutocne niekedy toto citat tu

vava_1994
1. apr 2023

Baba to nemyslíš vážne🙈my s priateľom taktiež študujeme, samozrejme aj plánujeme dieťa ale nie teraz a to máme obaja 21.. ale nehodláme si ešte zničiť mladosť tým, že budeme obmedzení dieťatkom ak budeme chcieť cestovať. Skôr porozmýšlaj o výlete, naplánujte si dovolenku na leto proste si užívajte. Takýto podobný prípad mala aj moja kamoška a stále nedala pokoj svojmu priateľovi. Radšej s tým tlačením prestaň lebo čo chvíľa budu hádky o tom ako mu nájdeš, že ťa podvádza alebo ťa jednoducho opustí. Môžeš byť rada, že je priateľ takýto. To bude len stres pre oboch. Doba sa posunula, deti mávajú aj v 30 a čo. Aspoň si užili mladosť bez starosti o dieťa. Hlavne si ho drž lebo takého si v dnešnej zkazenej dobe nenájdeš a to mi ver

1gramofon
1. apr 2023

On chce študovať, očividne na to má keď ho prijali a je v neviem kolkom ročníku. Keď školu skončí tak si v pohode nájde prácu a nikdy nebude mať problém s istotou pracovného miesta a už na začiatku bude mať vacsiu vyplatu než ty po neviem koľkých rokoch ako predavačka.
A on sa ma na to všetko vykašľať len aby si mala dieťa? Ved sama sa správaš ako dieťa. Mohla by si sa s ním mat veľmi dobre, ale keď už ho otravujes takýmto hlupim spravanim, tak si myslím, že ta možno aj nechá. A prečo? Lebo sa správaš ako hlúpa predavačka. Ja to môžem napísat, nie tak dávno som bola tiež predavačka a niektoré ženské robia hanbu tomuto povolaniu

zzzuzzzu
1. apr 2023

... tema evidentne splnila ucel ... Na rozvirenie debaty a protichodnych reakcii "predavacka vs. medik" - idealna volba 😶, uz len ten nazov "Som predavacka, atd. ..." 🤦‍♀️
Skoda, velka skoda pre redakciu MK, ze tieto tendencne temy "na objednavku" su bohuzial viac ako priehladne 👎 ... Kiezby sa radsej navstevnost stranky dala ziskat vyspelejsim sposobom 🤔 ...

tramtada31
1. apr 2023

A uvedomuješ si, že to dieta place, 100x za noc sa budi a vyzaduje pozornost a je velka pravdepodobnost, že medicínu by kvôli dietatu nedokončil. Chytila si si partnera, ktorý má pred sebou buducnost, bude vás vediet finančne zabezpecit, počkaj, kým doštuduje, buď zodpovedná voči nemu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
liljana
1. apr 2023

Takze cez den bude pracovat, aby ste mali z coho zit, v noci sa bude ucit na medicinu a ty budes na neho vrieskat, ze dost nepomaha s dietatom a doma?
Preco si nenajdes seberovneho, co ma strednu a uz robi, alebo starsieho, ked sa ti nechce cakat s dietatom, kym priatel nedostuduje?

jaskolka
1. apr 2023

Autorka sa už vôbec neozýva, bud čakala úplne iné reakcie, alebo (to asi skôr) vymyslená téma kvôli vyvolaniu zaujímavej diskusie.

0kristina0
1. apr 2023

Vidno, ze vy s partnerom ste nielen nazorovo inde ale aj co sa IQ tyka.

luckynat
1. apr 2023

Predavacka a lekar? Nie je sanca, ze by ste spolu ostali…pride viac do kontaktu s rovnako studovanymi ludmi a bude koniec…aspon chalan ma rozum a nechce si s tebou urobit dieta 🤦‍♀️