icon

Som v 5. mesiaci a priateľ sa prestáva zaujímať

keysinka123
14. okt 2018

Potrebujem radu nazor lebo sama nevladzem. Cakam dietatko som v 5mes. S priatelom niesme zobraty ale sme spolu 4r. Pozname sa 8r. Bol to ten najuzasnejsi clovek akeho som poznala. Nikdy mi neublizil za celych 8r mi vzdy pomahal. Az do teraz do leta ked som bola mesiac tehotna sme sa pohadali on siel na dovolenku s kamaratmi na mna sa vykaslal ani sa o mna nezaujimal ako mi je doma ci je somnou vsetko v poriadku. Bola som nahnevana po mes. Som mu odpustila. Potom opat mi nieco vadilo povedala sim ze ani toto by som mu neurobila ako ani tu dovolenku ked viem ze mu to vadi. On povedal ze sa obmedzovat nenecha a ze nieje maly chlapec aby mu niekto nieco zakazoval oznacuuje ma za chuderu...paranoidnu a ine veci. O male sa vobec nezaujima nevidel ma 3tyzdne vie ze som bola u lekara ani sa nepyta neozve sa ako s malym vsetko ide ako ma .rqz bol somnou u dr a bol stastny ake to je na sone a videl male. Dieta sme planovali tesili sme nan. Od tej dovolenky to ide dole vodou prednejsi su mu kamarati ktory povedia ze je vsetko dobre co robi on. Ani jeden nema priatelku a on sa tiez tak sprava. Ja som sama kazdy den sa trapim a placem chcem byt silna kvoli tomu malickemu ale neviem byt az tak silna. Velmi ma trapi ako to idem zvladat sama. Zariadovat kupovat ked on nemq zaujem. Keby na mna kaslal a nezaujimal sa o mna beriem to alr jeho nezaujima to malicke.....planuje s kamratmi turu akcie oslavy a mne sa neozve ani ohladom maleho. Ja nevladzem chcem byt silna ale niesom trapim sa. Dakujem za precitanie popripade za nazor.

a nan. Mne yo pridRazsnou na sono a bol

deti95060810
14. okt 2018

@keysinka123 odpustiť? nie ...aj tak ťa obdivujem že máš s chlapom obrovskú trpezlivosť....u mňa by už dávno skončil...😉

danula.ch
14. okt 2018

@keysinka123 prečo ste sa nevzali a dokonca bývate oddelene? Áno, viem, je to teraz také moderné. Lenže potom si chlapík zmysli, že on vlastne dieťa nechce a ľahko vycuva, nemáš ani narok na vyzivne. Potreboval by preplieskat. Keby mne môj priateľ oznámil tesne pred dovolenkou, že ide s kamarátmi, neopýtal sa na môj názor a ešte sa rozculoval keby mi to vadilo, tak by u mna skončil. Lenže ty s ním čakáš bábo. Je možné, že sa proste len zľakol, tej zodpovednosti, nového života, ktorý ho čaká. Do toho kamarati bez zavazkov, urcite aj oni v tom maju prsty. Mohol by sa aspon zachovat ako chlap a dat ti vediet na com si. Chova sa velmi sebecky a nezrelo. Tvoj zivot sa predsa tiez zmeni, ale ty ujst nemozes. Skontaktuj sa s jeho rodičmi, skús zistiť, o čo ide. No a pories financie, materská je ešte ako tak, ale potom rodicak. .... nič moc teda. Držím palce, je to chumaj

keysinka123
autor
14. okt 2018

@vendulka80 som sa aj trosku zasmiala nad tou prvou vetou. Ano niektory maju fakt ego pani sveta......ja by to tala do slova. My sme prave peniaze neriesili on dobre zarobil ja tiez platili sme si sami aj spolu. Ako keby bolj spolocne.... mne to proste nejde do hlavy cele.....budem cakat ako sa to vyvinie ine ak tak nemozem teraz.... len ma to cele trapi hlavne kvoli brusku....

keysinka123
autor
14. okt 2018

@deti95060810 u mna tiez keby som nemusela rozmyslat co a ako dalej.. v nejakom krizovom centre skincit nemienim.....kedze nas stat pomaha tak velmi slobodnym mamickam .

deti95060810
14. okt 2018

@keysinka123 slobodných matiek je pomaly viac ako vydatých...😉

keysinka123
autor
14. okt 2018

@danula.ch no lebo ja som vzdy svadbu zavrhla. Nejak som nikdy netuzila potom a on ked videl ze to myslim vazne prestal s tou temou. Ano to je pravda. Ono ta svadba ma nieco do seba len vies vidim to len teraz tie PRE co ma ze to niekedy nieje len papier.vidis a podla neho je normalne ze tak siel len ja sa zbytocne rozculujem. Vsak som povedala ze o rok pojdem ja tak sa zbalim a len mu oznamim ze odchadzam n3ch vidi ake je to super neratat s druh clovekom.ano za to musim inak veci riesit ako keby som bola este sama uz je to ine zlozitejsie....ano maju prsty kamarati lebo ked mi teraz nieco vadilo naposledy teda 2hy krat za 4 roky tak oponovanie bolo ze ved ten a ten pvedal ze je to normalne.....takze dost dostava rozum aj od ka aratov.. no ja cuvnut nesmiem uz nikdy ja uz niesom sama ako chlap ja uz mam zvazok.....dakujek velmi pekne za slova ... budem musiet nieco vymysliet aby boli dobre.....aspon kym nenastupim opat do prace...m

keysinka123
autor
14. okt 2018

@deti95060810 ano je.... ale ked zapaltim najom cca 200e a stat mi da 230 ci kolko je to tak malemu nekupim nic bohuzial....nenavyskakujem

catherinah
14. okt 2018

@keysinka123 Ty mas najom 200€? To mas este super.
Inak fakt nikdy nepochopim, ako sa moze chlap tak zmenit. Zrazu po tolkych rokoch a najma ak dieťa ste planovali. Toto mi nejak hlava neberie, ze co sa tam mohlo stať.
Vyzeras silna zena, prajem nech to dobrwe dopadne.

keysinka123
autor
14. okt 2018

@catherinah ano na jednu osobu platim 150e to ostatne mam sporenie a tel k tomu. 200e to mam spolu. Mne to hlava nebere lebo to bol yzasny chlap. Este mamina mi vravi ked som otehotnal xy bude uzasny otec a ja vravim ja viem......a bum .....vidis ....som sklamana...prekvapena.....dakujem ...my kazda sme silna....kazda jedna a ako sa vravi pan boh ti nikdy neda tazsi kriz ako taky aky si schopny uniest...

catherinah
14. okt 2018

@keysinka123 vy ste pred otehotnenim spolu nebyvali? Preco si nechcela svadbu?
Po 30tke by uz ozaj mal mat zodpovednosť

keysinka123
autor
14. okt 2018

@catherinah ale byvali len obcas sme boli tak ze ostal doma inak sme boli stale u mna v byte. Neviem nikdy sim po svadbe netuzila. A on potom prestal s tou temou. Mal by mat ale nema..ziadnu...to len ja si lamem hlavu ze za chvilu budem musiet kupovat pre male vecicky postielku len jeho to nezaujima asi ani to ze to pozhnam a zaplatim sama....ale tak blocky poodkladam a mlady pekne zaplati min polku....ja som zvedava ako to dopadne cele ...lebo ja nieson ten typ ktory prosi niekoho ineho....vzdy som bola samostatna....

patrica8
14. okt 2018

Mozes poziadat vyzivne aj na seba, aj ked nie ste manzelia. Pohladaj v zakonoch 😉

keysinka123
autor
14. okt 2018

@patrica8 ja sim uz hladala ale nenasla som. Ale snad to.nebudem.poterebovat. a pocula som ze ak da stat nahradne vyzivne ze potom s to musi spatne vratit ak by zacal.platit chlap zase. Ale neviem sa k tomu nijako dostat

janinah
14. okt 2018

Nehnevaj sa,ale v tvojom veku rozmýšľaš nejako nezrelo.Najprv ste mali spolu bývať,najlepšie ako manželia,spolu hospodáriť s financiami,spolu našetriť na čas MD,RD a potom dieťa robiť.Zrejme ti ani nenapadlo,že môžeš ostať aj sama na dieťa a nie si zabezpečená,no,chyba.Hlavne sa teraz nehraj na hrdinku,nič tým nezískaš.Nechápem,že žena od momentu otehotnenia čaká,že chlap prestane žiť svpj život a bude jej pri zadku sedieť a plniť všetky želania.Ja som môjho sama vychystala na cestu do zahraničia,nech si užije,kým prídu nevyspaté noci.A že nezavolá ako sa má dieťa?prečo nezavoláš ty,že ideš na poradňu,či nechce vidieť dieťa na sone? jednoducho hrdosť a urážanie sa daj bokom,ide o dieťa a tvoju budúcnosť.Ak použiješ ženskú diplomaciu,tak môžeš mať chlapa zas "na svojej strane" ,ale ideál nečakaj,taký neexistuje,vždy je však lepšie s manželom ako byť sama /a ten tvoj nie je zlý,doteraz nebol,len mu prechodne z neznámych príčin preskočilo,ale toto sa d á riešiť,tak jednaj pokojne a rozumne/

duun
14. okt 2018

@keysinka123 náhradné výživné na dieťa dostaneš až za určitých podmienok - chlap má určené výživné súdom, chlap nezaplatil min. 3 mesiace, dala si na neho exekúciu a trestné oznámenie - zanedbávanie povinnej výživy = je to na dlhé lakte :( s neistým výsledkom. Ak dostaneš náhradné výživné, potom v momente, keď začne chlap platiť, tak ti ho stopnú a musíš vrátiť to, čo ti chlap zaplatí - teda nie všetko to, čo si doteraz dostala. Je to preto, aby si nemala zaplatené za niektoré obdobie 2x aj od štátu aj od otca. V ostatnom súhlasím s @janinah , chcelo to porozmýšľať. A to ti napísala ešte pekne. Predpokladám, že sa čoskoro v téme objavia takí ako prevenar či peter2404 a dostaneš inak "naložené" :(

keysinka123
autor
14. okt 2018

@janinah treba citat vyssie ja som jeho neobmedzovala pokial mi oznamil kam a na kolko ide atd nemala som problem. Nasetrene mam viac nez dost na zaciatok.....ale neviem ci az do 3rokov dietata ak by som istala doma.ked som sla na poradnu dala som mu vediet vzdy a po kazdej som ho informovala. kedy a o kolkej idem takze treba citat aj vyssie. Ja som zabezpecene ja sa pytam o alternative co ak. Ano viem ze je lepsie s chlapom ako samej s dietatom ja len sa informujem o situacii B ak by nedaj boze nastala. Presne tak do teraz bol uzasny a neviem ako sa zachova dalej a co sa bude diat. Preto som chcela radu. Nikdy by som dietatu pokial by mal zaujem otec otca nevzala. A myslim ze ako som tehotna necakam ale sama sa hybem vybavujem zhanam a kupujem sama a necakam az mi dojdu nejake peniaze a pomoc od druhych ale to som tiez uz pisala. Ze iesm ten typ. A aj o peniazoch som pisala ako sme hospodarili.

keysinka123
autor
14. okt 2018

@duun ano presne o tomto viem dakujem za info. A potvrdenie . Pocula som o tom. Ale verim ze tieto veci nebudem potrebovat. Len som chcela vediet aj o tom. Mna zaujimal nazor zien. Ak mi tu nema kto poradit a pomoct tak naklad nejaky ma nezaujima ten nepotrebujem .

majka992
14. okt 2018

Tak jedine dať byt do prenájmu a presťahovať sa niekam na dedinu do garzonky nech máš čo najmenej výdavkov na bývanie alebo si dať kamošku do jednej izby ako spolubyvajucu nech platí nejaký nájom...

duun
14. okt 2018

@keysinka123 mal pocit, že môže vycúvať, tak vycúval. Asi to nemyslel veľmi vážne s tým plánovaním a "prekvapilo" ho nepríjemne, že dieťa je realita. Citlivejšia priateľka "na krku", doživotná zodpovednosť za človiečika a na druhej strane vidí svetlo na konci tunela a možnosť mať voľnosť a mladosť s kamarátmi. Ja by som volila vážny, ale pokojný rozhovor. Neobviňovať, ale na rovinu sa spýtať, čo teda chce. Či ostáva s tebou, alebo to proste "zabalil". Nech vyloží karty na stôl a podľa toho sa zariadiť. Musíš byť ale pripravená vyrovnane prijať obe možnosti.. aj to, že povie, že to chce skúsiť ďalej, ale aj že povie, že nie, alebo sa ani nebude chcieť stretnúť / porozprávať.

janinah
14. okt 2018

@keysinka123 čítala som aj vyššie,nič iné ako bedákanie,že to sama nezvládneš finančne som nevyčítala....je hlúpe čakať dieťa a nebyývať spolu s jeho otcom,on nemá mať možnosť si odbehovať kdesi do svojho bývania ako sa mu zachce,je hlúpe odmietať svadbu,teraz to už vieš,je hlúpe nevedieť dokedy mi vydržia peniaze,preto píšem o nezrelom jednaní...aj rady si dostala,ale nejako ťa len zaujíma ako a kolko peňazí sa od otca dá vydostať....rodinu-mamu máš,nie si sama,pod mostom neskončíš,takže nejako bude....

lacibo
14. okt 2018

@keysinka123 no tak teraz vidíš že asi to nie je len ten papier, ale manželstvo má aj nejaký hlbší význam..a lepšie je to opačne..najprv sa vydať a potom dieťa..😉

keysinka123
autor
14. okt 2018

@janinah dakujem za velmi zrelu odpoved. Na ulici neskoncim ale budem dalej byvat vo svojom vlastnom byte ako aj do teraz. Dakujem

miriam439
14. okt 2018

@keysinka123 Na ulici neskoncis, keď máš vlastný byt. Keď zarábaš dobre, budeš mať osem mesiacov dobrú materskú (75% z hrubej mzdy).
Píšeš, že trochu máš našetrene, to ti pri dobrom hospodárení počas rodičovskej dov. načas vydrží a ak bude zle, tak do bytu nasťahovať podnajomnika a bude nejaký peniaz naviac, alebo bábo do jaslí a ty do práce. Neboj, zvládneš to v najhoršom prípade aj sama, hoci to nebude ľahké.

pieksamaki
15. okt 2018

@keysinka123

Daj tomu čas......môže sa cítiť na vedľajšej koľaji...to má iba napadlo že nebudete iba vy dvaja ale zrazu 3...vyslovene ako strach pred zodpovednosťou...že už zrazu nebude môcť robiť čo chce s tými kamaratmi....vies,muži sa citia so soplikom ako s nejakou vážnou chorobou...tak možno iba dozrieva v istých veciach...prehodnotenie postoja alebo čokoľvek robí je podľa mňa ok...uvidíte ako budete spolu komunikovať....bude ešte veľa konfliktných situácii...takže je fajn...že sa ukázala akákoľvek jeho reakcia na tvoje nejaky nesúhlas v niečom...nie je to len čierno biele....budete sa asi aj obrusovat na novo...ako myslím váš vzťah.

siska1313
15. okt 2018

@keysinka123 Ahoj, v prvom rade ma mrzí, že toto musíš riešiť namiesto toho, aby si sa normálne tešila na bábo. Napíšem ti k tým financiám. Je super, že si sama takto zabezpečená. Napriek tomu, že nie ste manželia, keď sa dieťatko narodí, máš od partnera (ktorého ale musíš uviesť v rodnom liste) nárok na preplatenie polovice sumy za výbavičku, len odkladaj bločky. Máš nárok na výživné na dieťatko, aj na svoju osobu. Nwch si mladý pán nemyslí, že si teraz povie, že on dieťa vlastne nechcel. Bude ho mať do konca života, či s ním bude bývať alebo nie. Určite by som zašla na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, poradia ti, prípadne spíšu zadarmo potrebné návrhy. A neboj, dáš to, zvládli to iné, ktoré nemali také finančné zázemie. Vyzeráš na rozumnú babu, tak už neplač, bábätku to škodí, hlavu hore a teš sa. Držím palce❤

mariafarkasovska
15. okt 2018

Zvládneš to, aj finančne, pokiaľ máš prácu, vlastné bývanie a rodinu, ktorá Ťa určite podrží na ulici neskončis neboj. Teraz nie je priestor bedakat a plakať, si zodpovedná za svoje dieťa. Plačom mu určite dobre nerobis, nechceš z neho predsa neurotika, to dieťatko teraz všetko vstrebáva a ukladá. Takže hlavu hore, zvládneš to aj sama. A možno sa aj ten somár spamätá ale nespoliehaj sa na to, teraz musíš sa vzchopit a tešiť sa na malého. Ak máš prácu a má Ti tým pádom kto platiť materskú si za vodou, materská je 75% hrubej mzdy tj v podstate to co si dostávala v čistom. Ako slobodná matka máš dokonca nárok na dlhšie vyplácanie materskej, nie 34 ale 43 týždňov. Po narodení malého dostaneš celkom slušný jednorazový príspevok. Mladý pán bude musieť platiť po narodení aj na výbavu, skus sa poradiť s nejakým právnikom, bločky odkladaj. Veci na malého si nakupis na bazariku, popozeraj si tuto MK kúpiš tu všetko za polovičné i tretinove ceny veľakrát pár krát použité. Držím palce, dáš to.

moonlight1210
15. okt 2018

@keysinka123
Ja tu vidim hormonami rozhodenu a ovladanu zenu, co si vsetko berie strasne osobne.
A chlapa, z ktoreho si kamosi zacali robit srandicky, ze uz mu zivot skoncil, ze mu bude male revat, ze bude okolo zeny skakat, na povel panackovat ako pupkaty tatko rodiny, podpantofelnik obecny.
Take reci, nech su akokolvek detinske, vedia chlapa rozhodit, ak mu tym daju dost najavo, ze jeho miesto v partii sa otriasa v zakladoch (toto si vedia chlapci v partii robit od puberty, ze si takto testuju “osobnostnu vydrz” blbymi recami a schopnost obhajit si autoritu pred ostatnymi).

A ked vystraseny chlap a precitlivela zena na seba narazili, tak to zaiskrilo a boli hadky, oduvanie sa, vyhadzovanie si kto by komu co robil a nerobil a nasledne riesenie, ze kto ma za kym dojst si nieco priznat.

Mate cez tridsat a nie ste zrely ani jeden.
Ty riesis ako z neho teda vytlct aspon peniaze, on bude riesit, ako sa ti nedat osklbat (asi).

Prinajmensom jeden z vas (asi najskor ty), by mal zacat kludny rozhovor na temu rodicovstvo.
Nic priamo mu nehovorit (to sa iba najezi), ale dat najavo, ze ludia kvoli tomu, ako vedia dat na nazor okolia, sa vedia v zivote pripravit o mnoho veci. A zbytocne. Pochopia to az casom, ze im to za to nestalo a druhi to aj tak ignorovali a neocenili a oni sami len stracali cas.

Takze okrem toho, ze si ides riesit vopred financie, skus sa skludnit, zabudnut, ze si opustena a zhrdena obet a popremyslat, ako sa ho neútočne spytat, coho sa zrazu tak boji.
A uvedomit si, ze pomahat niekomu (inak samostatnemu) je nieco ine, ako mat vyhliadku, ze ta pomoc bude povinne permanentna (co moze byt aj jeho pripad).
Asi ako ked obcas pomahas kamosovi a zrazu on zahlasi, ze ide stavat dom, tak v podstate caka, ze odteraz si na minimalne dva roky rezervujes vsetky vikendy a sviatky iba pre neho, aby si im chodila pomahat stavat.

Myslim, ze toto sa u vas este da riesit.

domca002
15. okt 2018

Píšeš že ste dieťa plánovali,bude dieťa a hotovo.uplne bez rozmýšľania nad tým čo bude a čo by už malo byť podľa mňa si mala doteraz ružové okuliare že všetko bude ako v rozprávke.a už je to tu realita spravila si veľkú chybu že si sa nijak neopustila či spoločným bývaním ,svadba ,nasetrenie a hlavne komunikácia ako čo budete fungovať.co už teraz chces robiť ? Skús sa mu povyhrazat nech sa spameta alebo sa nedoplatok, bohužiaľ je to hnusné ale čo už teraz

domca002
15. okt 2018

Nedoplati

liv1
15. okt 2018

Mne to príde po tvojich príspevkoch, že ma niekoho iného 😔. Dokonca, priam som presvedcena. Pretože tolky nezáujem len tak zrazu, takéto chovanie, to je úplne typické. Ja viem že je to ťažké, ale mala by si nabrať poslednú hrdosť čo máš a napriek tomu že si v tejto situácii sa s ním rozísť. Buď mu dať poslednú možnosť, nech si to ešte môže popremýšľať, alebo koniec, Lebo teraz vie, je si tebou istý, si zviazaná dieťaťom, že vždy keď ho napadne si tam... urobila by som to takto. Napísala by som správu. Po tých týždňoch čo sa udiali že si premýšľala a sú dve možnosti. 1. Začne sa chovať ako chlap, budete bývať spolu a starať sa o dieťa spolu tak ako každi normálni rodičia. Alebo 2. definitívny koniec. Je ešte mozne, že si to cele nejak uvedomí, ale teraz ja by som to na tvojom mieste rázne ukončila. Ak toto robi teraz čo bude potom? Ty budeš vychovávať 24/7 a on len keď sa mu zachce? Žena, držím ti palce. Ale potrebuješ sa nejako vzchopiť. Lebo tato cesta ani sem ani tam nikam nevedie. Nenechaj si zo seba robiť handru.