Som vyčerpaná zo smrti
Ahojte, písala som tu niekoľkokrát, asi som otravná, ale som strašne vyčerpaná. V máji som nečakane prišla v 20 tt o synčeka. Nasledoval polrok samých vyšetrení. V septembri som dostala zápal močových ciest, ako vyvrcholenie polročného stresu. Mesiac bol pokoj, gynekológ nám dal zelenú v snažení. Do týždňa po ovulácii som dostala ďalší zápal močových ciest. Opäť antibiotiká už v 4-5 tt. Lekár v tom čase nevidel nič v maternici, už ma strašil mimomaternicovým. V poslednej možnej chvíli sa objavil gestačný vak v maternici, hoci prázdny. Dostala som progesteron 2x denne do pošvy. Už keď som sa trošku upokojila, že to nie je mimomaternicové tehotenstvo, prišla ďalšia rana. Môjmu otcovi tento týždeň diagnostikovali nádor v pankrease a metastázy v pečeni a v prostate. Aj keď mu to lekár oznámil, neprijal to, stále si myslí, že to sú len krvné zraneniny. Je vážne chorý, má diabetes, problémy so zrážanlivosťou krvi, prekonal mozgovú príhodu aj embóliu. Celá rodina sme sa zložili, najhoršie je, že otec má stále nádej, že sa vylieči, že to nie je vážne. Nikto z nás nemá silu mu povedať, čo ho čaká. Budúci týždeň ho vezú do Martina za jediným lekárom, ktorý sa venujem týmto nádorom, tam mu povedia všetko. Modlíme sa, aby to prijal, aby nezomrel hneď ako sa to dozvie.Bojím sa, že veľa času mu neostáva pri jeho zdravotnom stave. Z toho stresu som asi dostala ďalší zápal močových ciest. Zase mi asi dajú ďalšie antibiotiká, začala som 6 tt. Bojím sa o bábätko či prežije a či bude zdravé kvôli tým antibiotikám. Len plačem zo zúfalstva. Toľko nešťastia nás postihlo v tomto roku, že už sa to prejavilo na mojej psychike aj zdraví...Na tie močové cesty som skúšala všetko, čo sa dá, nejem ani sladkosti, ani cukor, ani biele pečivo a cestoviny len výnimočne...proste moje telo to vzdáva...nemôžem v noci spať, ak zaspím, tak sa budím celá spotená...do jedla sa nútim, snažím sa jej veľa zeleniny, beriem tehotenské vitamíny ...dnes v noci som sa zobudila na strpnutú celú ruku, odkiaľ to prešlo až na tvár, zase sa mi vrátili migrény, ktoré u mňa sprevádza trpnutie polky tela...už neviem ako pomôcť sebe, svojmu bábätku ani svojmu otcovi...vždy som bola "tlmič" celej rodiny, všetci sa na mňa spoliehali vo všetkom, všetko som riešila ja, všetky problémy, teraz som na pokraji so silami a so mnou upadajú aj ostatní...zo súrodencov som najstaršia, mám 32 rokov, sestra 31 a brat len 21...otec bude mať o mesiac 58 rokov, keď sa ich dožije, mama má 52 rokov...keby mal otec inú rakovinu, tak ešte má nádej, ale táto je najhoršia zo všetkých, ľudia s podobnou diagnózou žijú od 2 týždňov do 2 rokov od zistenia diagnózy a zomierajú v ukrutných bolestiach...nikto si takú smrť nezaslúži...mám úžasného manžela, ale ani on mi nevie pomôcť, nevie ma upokojiť a hlavne nemôže byť ani so mnou teraz doma, keďže ho v práci posielajú hore dole po kraji a bez neho to nepôjde...proste som na dne so silami, iba dcérka mi pomáha sa nezložiť úplne...
@nelca84 nie ja, ale lekár... A už ma metastázy v dvoch orgánoch, veľké bolesti, rapídne schudol.... Okrem toho má vážne ochorenia... Chcem veriť, že sa lekári mýlia, chcem veriť, že tu bude ešte i 20 rokov, ale niečo mi v mojom vnútri našepkáva, že to bude zlé... Bohužiaľ ma aj krvavý moč... Ešte mám nádej, že sa možno lekári mýlia, uvidíme, čo povedia tento týždeň...
@gabika4 pocuj, hlavne sa už vyser na toho tlmiča v rodine, je to nahovno nastavenie. Je ok, keď otec nepripúšťa vážnosť toho stavu, je to obranný mechanizmus, nechajte mu ho, lepšie to zatiaľ nevie spracovať. Ujo mi umrel na tu rakovinu, rodina sa oňho pekne starala až do konca.
Máš mnoho vecí na starosti teraz, pusti to, nesnaž sa to riešiť všetko. Načo? Načo sa rúcať z niečoho, čo neovplyvnis???
Rozdel si to na čiastky.
Keď nevieš čo a ako, nájdi si terapeuta, aby si sa trocha z toho dostala.
Čo bude mať kto z teba platné, keď sa tlmič zrúti, sa proste na to vyser a nechaj niektoré veci plynúť.
@nelca84 a ako si môžte dovoliť povedať, že ja ako dcéra svojho otca odsudzujem na smrť... Keďže už raz bol blízko smrti, už nie som optimista... A hlavne ja si nič nemyslím, ale počúvam lekárov... Oni nám povedali, že max bude žiť 2 roky pri tejto diagnóze... Bohuzial v našom okolí poznám človeka, ktorý s touto diagnózou žil len rok... Tu na modrom koniku som si čítala viaceré príbehy s týmto ochorením a verte, žiaden neskončil šťastne... Chcela som nájsť aspoň jeden optimistický príbeh, ale nič... Chcem, aby ste mali pravdu a nebude to tak vážne, ale nemôžem zabudnúť na slová jeho lekára 😪
Modlila by som sa na tvojom mieste, jednak preto, že si v hraničnej situacii a už nezvladaš dalšie bremena, preto aby si otec dal život do poriadku, myslím spoved, a ked pride čas odist, budete mat pokoj na duši a vieru, že sa raz hore znovu stretnete, za mamu, lebo nie je v najlepšej kondícii a pre nadej, že po každom daždi vyjde slnko...a za zdravé bábätko samozrejme. veľa síl ti prajem 🍀
@karolinakr samozrejme sa modlím, nič iné nezmôžem 😥
@gabika4
Každý z nás musí zomrieť. Aj ja, aj ty, každý. Vždy je to ťažké, keď niekto odchádza.. Ale zober si to tak, môže odísť náhle, bez upozornenia.
Pri rakovine, aj keď to znie možno divne, ale máte možnosť sa s ním rozlúčiť. On ma možnosť napraviť, čo si myslí, že urobil v živote zle, urovnať si ho pred odchodom, kým ma ešte ako tak chvíľku čas. Veľa ľudí túto možnosť nemá a zomrie náhle. Tento "čas" na umieranie je v tomto ohľade požehnaním.
Čo sa týka tehotenstva, nestresuj o antibiotikach. Najviac dieťaťu škodí stres, ktorý naň prenášaš. Depresia, stresové hormóny. Musíš byť silná kvôli svojmu dieťaťu. Ak nechceš, aby bolo choré, zdvihni hlavu a ži prítomnosť.
Každý z nás raz zomrie. Netráp sa tým. Je to súčasť života, ktorej sa nemusíme báť. Je to len prechod do ďalšieho "levelu. 🙂 Čím menej sa budeš viazať na tento pozemský život, tým viac slobodná budeš. Je to ako v Matrixe (ak si ten film videla, ak nie pozri si). 🙂
Viazať sa na život pozemský, chvíľkový, je najväčšia hlúposť ľudstva.. Tu sme na to, aby sme prešli skúškou. Život druhý je oveľa lepší, než toto 0,0001% z neho, ktoré tu zažívame.
@gabika4 prosim ta, ten predcasny porod moze byt spojeny s tym ze mas zapal mocovych ciest casto. Totiz zapal ladvin je spustacom predcasneho porodu. Ze beries lieky sa obavat nemusis. Ja som v 26tt zacala mat kontraktcie po 5 minutach a v nemocnici mi nemohli prist na to, preco. Nakoniec lekar zistil ze mam zapal ladvin. Tie sa nejako zuzuju a vyvolavaju porod. Dostala som intravenozne zinnat na 5 dni + magnezium do druhej ruky. Potom som brala zinnat 21 dni a do konca tehotenstva som uz len spala. Maly sa narodil zdravy. Nos teple papuce, chodievaj na prechadzky a spi v teplom pyzame. Vsetko dopadne dobre.
K otcovi - je velmi pravdepodobne, ze tvoj otec si plne uvedomuje co sa s nim deje. Ale chce svoje posledne mesiace prezit s uctou. Kazdy sa s tym, ze sa jeho cas krati vyrovnava inak.
@gabika4 no de začnem 🤔 asi začnem tým že každý máme na tomto svete sviečku ktorá horí buď pomalí alebo rýchlo a raz tá sviečka zhasne .ja mám aktuálne otca v nemocnici .nieže prekonal pred cca4 rokmi mozgovú príhodu .má diabetes , a aby bolo málo tak na jar pred rokom a pol mu museli odobrať obličku v ktorej bol nádor a rástol a to aby bolo malo tak čo býva tá hadica po operácii aby vyšla tá drenáž tak sa tam nejak v nutri skrčila a nevychádzalo to von tak hneď ďalšia operácia aby mu to napravili . Po nejakom čase sa zistilo že oblička funguje na 70/60% po čase sa zistilo že z telo nevyplavje draslík , môže ho zabiť blbé jablko 🙈 teraz leží v nemocnici s infekciu niekde v nutri brucha 😭 rakovinu má v kĺbe v nohe a ďalšia je v ruke bohužiaľ či má metastázy nevieme keďže na magnetickú nemôže ísť lebo telo nevyplav tu kontrastnu látku tým by bol zrelý na dialýzu alebo na druhú obličku .Koľko tu bude nevieme vôbec možno ešte rok / dva .chemoterapie odmieta.
Tiež ma zasiahlo to že sme prišli o bábo v 12 tt v roku 2019
@kittykat22 ja som len v 6 tt...o žiadnom predčasnom pôrode tu hovoriť nemôžeme...a synčeka som stratila v 20 tt, vtedy som žiadne zápaly nemala...proste mu prestalo biť srdiečko, musela ho porodiť už mrtveho...príčina je pravdepodobne deficit proteínu S...preto v tomto tehu beriem progesteron...ja sa nebojím antibiotík ako takých, ale toho, že som ešte len v prvom trimestri, ten je najhorší čo sa týka vplyvu liekov...už sa cítim ako šialená, všetci sa ma pýtajú či pijem vodu a podobné hovadiny...ja už neviem čo mám robiť, robím všetko čo sa len dá...len si ma posúvajú a nikto mi nepomáha 😢
@gabika4 tak si daj urologicky caj. Viem ze to super pomaha. A liekov sa neboj. Lieky su fajn. Urcite ti lekar predpisal take ktore sa v tehotenstve mozu. Nestresuj sa hlavne. Vsetko bude v poriadku.
A tvoj otec je starsi pan. Velmi dobre ze tu nemoze byt vecne. Ak su blbe prognozy tak si ten cas ktory spolu mate uzite v spokojnosti. Vyuzite ten cas na pekne veci. Ked sa zblaznis tak nicomu nepomozes.
ako sa má ocko, ako dopadli vyšetrenia? Držím palce
@gabika4 Co sa týka liekov netrap sa, lekari vedia, ake lieky mozes v tehotenstve, 4 mesiace mojho tehotenstva so synom som brala antibiotika alebo mi priamo tiekli do zily proti infekciam, syn je uzasny a hlavne zdravy, mocove cesty su trapenie velke a ak mozem poradit multigyn actigel a uz len vydrzat budes mat dietatko bojovnika, velmi drzim palce
@gabika4 minule som citala, ze niektoré tehotné ženy maju často zápal močového mechúra. Skúste si to overiť na urológii alebo u gyn. Tak ako maju niektore zapchu, opuchy nôh, niiektore maju toto. Ten čaj z petržlenovej vňate ste neskúšali?
@zirafienka psychicky veľmi zle ...má veľa diagnóz okrem tej rakoviny, je po mozgovej príhode a embolii pľúc, má problémy s hustotou krvi a diabetes ...takže má veľký strach...v Martine mu prečistili žlčovody, súčasne mu robili biopsiu...na chvíľku sa mu zhoršili bolesti, kedy nám volal s hrozitanskym plačom, že cíti, že je to už jeho koniec...avšak tie bolesti dali lekári pod kontrolu a aspoň na nejakú dobu bude možno menej trpieť ...len mal jediné šťastie, že sme tlačili na lekárov, aby ho previezli do Martina, previezli ho minulú nedeľu a lekári v Martine povedali, že keby sa o to pokúšali v pondelok, tak ho nevezmú ...akurát zatvorili onkológiu v Martine kvôli covid pacientom..lekárka nam vravela, že normálne majú na príjme cca 8 pacientov a teraz majú 100 kvôli covid...na výsledky biopsie sa čaká 2 týždne a keď prídu i tak ho operovať nebudú keďže je na 3 týždne zakázaná biela medicína a potom ju možno spustia...v Martine boli flexibilny doteraz a brali pacientov hneď ako sa im uvoľnilo miesto...no BA má čakačku minimálne mesiac bez ohľadu na zdravotný stav 😰...a ešte jedna sranda, vraj aj keď vyjde biopsia negatívna, tak ju zopakujú, lebo v 99 % prípadov negatívnych výsledkov len zle odobrali materiál a opäť sa čaká 2 týždne 😞...otcovi nepridalo na pokoji ani to, že k nemu priviezli pacienta s rovnakou diagnózou, no ten do 2 dní zomrel rovno pri otcovi 😢 ...aspoň mu trošku psychicky pomohlo, že ho dnes priviezli naspäť do nášho mesta, tak je pokojnejší, že je blízko nás, aj keď sa nemôžeme vidieť ...inak veľmi pochudol, takmer nič mu jesť nedávali, len samé výživy ...bol fajčiar, cigarety ho nelákajú ...bol kávičkár, už ani na to nepomyslí...absolútne nevieme čo s ním teraz bude ...lekári sú vyšťavení, nezvládajú sa venovať pacientom ako by chceli, aj keď sa veľmi snažia...v tejto dobe najviac trpia takto ťažko chorí ľudia, nevidia pred sebou žiadne svetlo na konci tunela a my ako ich rodina aj keď sa snažíme, tiež nás ničí beznádej 😢
@eternity24 viem o tom... Už som bola na urológii, no všetci nechápu prečo sa mi to deje 😢...petržlenovú vňať nemám, len mrazenú a z obchodu neviem či je dobré variť tu striekanú 😞
K tomu zapálu močových ciest som zistila takú zaujímavu vec, keď som to raz malá v Afrike. Mi tam povedali, že to prejde aj bez antibiotík. A mali pravdu, len to trvalo dlhšie. Čo je nepríjemné, ale mne to proste predtým v tej bolesti ani nenapadlo, že by sa s tým telo vysporiadalo samé. Príčinu to má určite niekde v psychike. Aspoň mne sa to stalo v noci po autonehode, ktorá bola cez deň (inak tým netrpim)
@gabika4 tie zapaly by si s velkou pravdepodobnostou mala aj bez stresu, tak sa za to neobvinuj. antibiotika, keby je najmensia sanca, ze mozu poskodit plod, tak by ti ich nikto nepredpisal. ved su zakazane este aj blbe kvapky do nosa a tie sa k babu ani nemaju ako dostat. extremny dlhodoby stres v tehotenstve sice dobry nie je pre nikoho, ale potrat nesposobi. na to mas miliony dokazov. u nas tento rok tiez extremne zly, kopec smoly a nestastia. ja si taky zly rok asi ani nepamatam
Vyhladaj odbornu pomoc, to ze nelezis v depresiach neznamena, ze ju nepotrebujes. Beries velky ohlad na vsetkych okolo lebo si "tlmic" rodiny, ale neberiea ohlad na seba a svoje nenarodene dieta.
Skus mozno jogu, ta dost pomaha so stresom.
@lyci viem, že to mám všetko zo stresu, snažím sa ho odbúravať, ale naozaj mám ťažký rok...synček mi strašne chýba a čo je najhoršie, tak v našej rodine aj v blízkom okolí sa v septembri narodilo niekoľko detičiek a moja náruč ostala prázdna...aj keď si to nechcem pripustiť, stále sledujem mamičky ako kočíkujú bábätká, ktoré sú rovnako staré ako by bol môj synček 😢...ale už som sa vyhrabala z toho najhoršieho, neberiem to tragicky, ale smútok cítim stále, ten nikdy neodíde ....
@maris5 neverím na psychológov a podobných "odborníkov"...ak človek neprežije to, čo iný človek, nikdy mu nemôže pomôcť...verím v silu človeka, ak si sama nepomôžem, tak mi nikto nepomôže...od napísania úvodného príspevku prešlo niekoľko dní, otcov stav som prijala, ja s tým už nič neurobím....mňa skôr deprimuje to, že sa mi stále vracia ten zápal močových ciest...hlavne kvôli tomu, že robím naozaj všetko, aby som sa mu vyhla...naozaj všetko, viac sa nedá..aj napriek tomu vždy sa vráti...modlím sa len aby bábätko bolo zdravé i napriek tým všetkým antibiotikám 😢
@gabika4 mate to tazke. Naozaj ma to mrzi. Prezili sme si ako rodina vselico. Zial aj tu pliagu, ktoru na tvoj ocino. Viem, ze neveris na psychologov a psychiatrov. No skus to prekonat a pomoz otcovi. Ked nam umierala mama, boli to narocne 4 mesiace. No jej psychiater pomohol, tiez na to neverila, no dodnes si pamatam, ako mi volala z nemocnice so slovami "dakujem". Na moje naliehanie jej na oddel3nie poslali psychiatra. Ano, dostala lieky, no aspon cast s toho utrpenia sa podarilo zmiernit. Na sebalutost budes mat este dostatok casu. Zamerajte sa na pomoc otcovi a nezabudnite na mamu. Ak ako surodenci drzite spolu, zvladnete to, spolu ste silnejsi.
@gabika4 Ak otec vládze, zober ho ku kňazovi na spoveď. Alebo zavolaj kňaza k Vám na spoveď. Ak ste katolíci.
Ak nie ste, vieš urobiť, to, že si pri ňom. On to vie. Zomrieť sám, alebo vedľa rodiny, ktorú milujem aj oni mňa, je rozdiel.
Zdôrazňuješ, že si ty tlmič. Ty si človek. Prestaň na seba dávať vysoké nároky. Nerieš! Užívaj si ten čas, ktorí máte ešte pred sebou s otcom. Spomínajte si a smejte sa na krásnych prežitých chvíľach.
Vieš, človek sa pripravuje na pôrod. Na smrť nie vždy má šancu sa "pripraviť".
Inak môj otec má rakovinu tiež.

@gabika4 nechapem, preco otca uz odsudzujes na smrt. Mojmu strykovi tiez zistili rakovinu pankreasu ked mal 56r. Teraz ma 64 a dokonca stale prilezitostne pracuje, lebo "on sa inak doma nudi"...